Emigrirati ili ostati, that is the question
Ovo je samo jedna moja misao koju sam stavio na neki drugi forum, ali ovdje je sad koristim iz jednog razloga. Tijekom proteklih par mjeseci dobio sam nekoliko privatnih poruka s upitom o mogućnostima iseljenja u Australiju. Moram se ispričati onima koji su uputili svoja pitanja što nisam odgovorio a razlog je jednostavan - nisam niti znao da imam "privatnih poruka" jer je to skoro nevidljivo na "top bar" (webmaster, hello) pa sam tek otkrio da imam poruka još od početka ove godine.
Pa, evo samo ukratko za početak.
Australija je jedna od rijetkih razvijenih zemalja u svijetu koja jedva da je osjetila recesiju, a Zapadna Australija je na pragu novog ekonomskog "booma", posebice u rudarstvu i naftnoj industriji. Traže se stručnjaci iz tog područja - od visoko obrazovanih do zanatlija. Radne vize se relativno brzo dobivaju ali je procedura komplicirana. Kako ne bih sad išao u detalje predlažem onima koji žele podrobnije informacije da odu na website ministarstva za imigraciju http://www.immi.gov.au/ a ako ima nekih dodatnih pitanja ja ću rado pokušati odgovoriti.
Samo jedno upozorenje - Australiju ne zovu "down under" uzalud - ovdje vam je sve "naglavačke" u odnosu na ono gdje ste rođeni. Onaj tko želi doći ovdje mora se pripremeti na temeljtu promjenu načina života. Ali, o tom drugom zgodom.