Gimnazije morale odbiti odlikaše s prosjekom 5.0

Osijek

Gimnazije morale odbiti odlikaše s prosjekom 5.0

Ovaj tjedan u znaku je upisa u prvi razred srednje škole. Već iz prva dva dana predaje prijava može se iščitati trend karakterističan i proteklih godina - iznimno veliko zanimanje učenika za upis u gimnazije.

- Mi upisujemo 168 učenika, od toga 24 u sportski razred. Već prvog dana upisa prijavilo se 180 učenika, tako da smo morali odbiti dio odličnih učenika s vrlo visokim prosjekom ocjena, koji su prelazili bodovi prag od 52 boda, kaže Božica Tadić-Ćavar, ravnateljica Prve gimnazije (opće). Dodaje da je riječ o izvrsnim učenicima, no ne mogu ih primiti, jer nemaju prostornih uvjeta, dok se ne sagradi nova škola. Osmaši su iskazali i velik interes za Treću (prirodoslovno-matematičku) te Isusovački klasičnu gimnaziju.

- Poslali smo dopis Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta da nam omogući upis još 15 izvrsnih učenika. Svi koji su se prijavili su odlikaši, čak 70 ima ih prosjek 60 i više bodova, što znači da su sedmi i osmi razred prošli s pet, imaju sve petice te još dodatne bodove s natjecanja. Velik broj učenika ima 58 i 59 bodova, a na dnu ljestvice je dvoje odličnih učenika s traženim pragom od 50 bodova, kaže Snježana Barabaš-Seršić, ravnateljica Treće gimnazije.

U Isusovačku klasičnu gimnaziju prijavila su se 93 učenika, a upisuju 48, stoga i oni traže odobrenje za jedan dodatni razred od resornog ministarstva. Svi učenici su odlikaši, njih 67 ima 60 i više bodova, i bila bi šteta odbiti tako kvalitetne učenike, kažu u toj školi.

U ponedjeljak i utorak (29. i 30. lipnja) budući srednjoškolci predavali su prijave u željene srednje škole, a danas (2. srpnja) od 8 do 16 sati provode se upisi za prvi krug ljetnog upisnog roka. Slobodnih mjesta i to 15, za drugi krug prvog roka imat će Druga gimnazija (jezična).

Piše: V.Latinović/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/arhiva 031
ma jezicna rulz! :-)
"...tako da smo morali odbiti dio odličnih učenika s vrlo visokim prosjekom ocjena, koji su prelazili bodovi prag od 52 boda,"
bilo bi lijepo da nas je (t)ravnateljica prosvijetlila po kojim kriterijima su neki odbijani a neki primljeni ako su imali jednak broj bodova.što je bilo presudno?na koje su to sitnice gledali, da djeca ubuduće znaju što im je činiti...
naravno da se jezična uvijek morala izdvajat, nažalost loše :S
morgan

"...tako da smo morali odbiti dio odličnih učenika s vrlo visokim prosjekom ocjena, koji su prelazili bodovi prag od 52 boda,"
bilo bi lijepo da nas je (t)ravnateljica prosvijetlila po kojim kriterijima su neki odbijani a neki primljeni ako su imali jednak broj bodova.što je bilo presudno?na koje su to sitnice gledali, da djeca ubuduće znaju što im je činiti...

da ja imam školu, u takvim bi slučajevima kriterij bio, recimo, veličina upisanog broja na uplatnici, po principu "tko veći broj, veće šanse za upis"!
Šteta je što se svi ne mogu upisati, ali u takvim situacijama kada ih puno ima s istim ocijenama jedini logičan način je da prednost ima tko je prvi predao papire, znam da je to nesretno riješenje ali ne vidim pravedniji način!
neka ne izgrade još neku glupu dvoranu ili neka odustanu od bazena...
ako se već mora nešto graditi, neka se grade škole i vrtići...

ekonomski prihvatljivije i društveno potrebnije.
Svebor

neka ne izgrade još neku glupu dvoranu ili neka odustanu od bazena...
ako se već mora nešto graditi, neka se grade škole i vrtići...

ekonomski prihvatljivije i društveno potrebnije.

zas bi odustali od bazena npr
veiki gradovi poput zagreba splita i manji npr. oni svi imaju po vise kvalitetnih bazena i odlicno obrazovanje, dok Osijek nista nema, zasto uvijek moramo bit medu zadnjima??
već imamo jebene bazene.
ne treba nam nova investicija od 200 milijuna kuna kojih nemamo. osim toga, ukoliko živimo u deklariranoj "zemlji znanja", nisu li deficitarne stvari u školstvu, a ima ih masa, važnije od megalomansih projekata od kojih koristi ima samo uski krug bogatih koji će takvi i ostati?!
primjeri za to su nove dvorane. :S
koji će kurac ikome škola kad se ionak neće zaposlit
domba_dgo

Šteta je što se svi ne mogu upisati, ali u takvim situacijama kada ih puno ima s istim ocijenama jedini logičan način je da prednost ima tko je prvi predao papire, znam da je to nesretno riješenje ali ne vidim pravedniji način!

ako se mene pita onda bih isla na opravdane i neopravdane izostanke te najbolje rezultate s natjecanja po meni je to najvise fer
Monstrum

koji će kurac ikome škola kad se ionak neće zaposlit

:lol: možda će s obrazovanijom, načitanijom rajom konačno prevladati mišljenje kako je nova bolnica vrjednija od novog nogometnog stadiona... možda se sa više spoznaja sagradi i moralniji sustav, razvije kritičko razmišlanje...
pa će i sa savjesnijim društvom biti i manje onih koji kusaju razočarenje nakon što dobiju diplomu u ruke... promjene ne dolaze preko noći... bez revolucije.
Svebor

već imamo jebene bazene.
ne treba nam nova investicija od 200 milijuna kuna kojih nemamo. osim toga, ukoliko živimo u deklariranoj "zemlji znanja", nisu li deficitarne stvari u školstvu, a ima ih masa, važnije od megalomansih projekata od kojih koristi ima samo uski krug bogatih koji će takvi i ostati?!
primjeri za to su nove dvorane. :S

dobro ove nove dvorene su goli kurac sto se mene tice baceni tolki novci, ali bazene nemamo
imamo onaj mali 25metarski u kojem ni plivaci ni vaterpoliste kvalitetno trenirat a imaju odlican uspjeh u skolovanju (znam iz osobnog iskustva)....uostalom zasto svi zele u gimnazije sto se mene tice i strukovne skole su tu
sa gimnazijom si niko i nista al sa strukovnom barem imas svoj zanat, a u zadnje vrijeme dosta djece misle da je sramota zaradit za svoj zivot ak si npr, zidar ili vodoinstalater ili tako nesta, e u tome je problem da se mene pita
zašto ne ulagat u sportske objekte?...pa ne znam jel ima većih promotora ove nam kakve takve države od sportaša....

Re: Gimnazije morale odbiti odlikaše s prosjekom 5.0

Hmm.da... bil će zanimljivo čuti uspjeh svih tih silnih odlikaša na polugodištu.
Mislim da bi razredbeni postupak trebao i za srednje škole, neka vrsta nacionalnog
ispita na kraju 8.razreda, pa prvih 200 neka bira školu.

te nove generacije su tak pametne pa ih je hrpetine sa 5.0 prosjekom iz osnovne... ili nesto u tom skolskom sustavu ipak ne stima.

Bojim se da ce biti tuzno kako ce se HNOS-ovci snaci u srednjoj... jer srednje skole jos nisu napravile nikakav pomak prema HNOS-u!

O drzavnoj maturi od slijedece godine da i ne pricam, osobito o tome da li ce je fakulteti priznavati ili ne - to se jos ne zna!

jbt, gdje god zagrebes smrdi, smrd, odvratno smrdi....
Najjednostavnije rješenje je da se ubuduće uvedu razredbeni ispiti. Tako bi šansu za upis dobili i oni učenici koji nisu imali sve petice, a možda posjeduju objektivno veće znanje od nekih učenika koji imaju prosijek 5.0, a kojima su nerijetko poklanjane završne ocjene.
Naravno, ukupnan rezultat bi bio kombinacija bodova iz osnovne škole i bodova s razredbenog ispita.

Callistemon

te nove generacije su tak pametne pa ih je hrpetine sa 5.0 prosjekom iz osnovne... ili nesto u tom skolskom sustavu ipak ne stima.

Bojim se da ce biti tuzno kako ce se HNOS-ovci snaci u srednjoj... jer srednje skole jos nisu napravile nikakav pomak prema HNOS-u!

O drzavnoj maturi od slijedece godine da i ne pricam, osobito o tome da li ce je fakulteti priznavati ili ne - to se jos ne zna!

Sve se zna, sve je već poznato. Onaj tko kaže da se nešto ne zna, laže.
Što se HNOS-a tiče, oni su jedino izbacili hrpu gradiva koje je u biti potrebno za daljnje školovanje. Zato i ima puno djece s 5.0 prosjekom, toliko malo gradiva da moraš biti kreten ako nemaš 5.0.

odbojkashica

Callistemon

ja ne znam, a jako me zanima koji ce fakulteti priznati maturu i da li ce biti prijemnih ispita!!! Ak netko zna npr. za arhitekturu ili FER...
adebisi-jug2

zašto ne ulagat u sportske objekte?...pa ne znam jel ima većih promotora ove nam kakve takve države od sportaša....

ti mora da si sarkastičan.
Callistemon

odbojkashica

Callistemon

ja ne znam, a jako me zanima koji ce fakulteti priznati maturu i da li ce biti prijemnih ispita!!! Ak netko zna npr. za arhitekturu ili FER...

sve se vec zna i objavljene su knjige s tim sto to trea. za FER ti treba polozeni hrvatski i engleski an nizem stupnju i matka na visem te fizikia, a za aritekturu nisam sigurna provjeri na : http://www.skole.hr/studiji/upisi

sam se treba malo potruditi i pronaci a ne odma negodovati ;)
Fixy

Callistemon

odbojkashica

Callistemon

sve se vec zna i objavljene su knjige s tim sto to trea. za FER ti treba polozeni hrvatski i engleski an nizem stupnju i matka na visem te fizikia, a za aritekturu nisam sigurna provjeri na : http://www.skole.hr/studiji/upisi

sam se treba malo potruditi i pronaci a ne odma negodovati ;)

ne treba se ni pretjerano potruditi pošto su brošure podijeljene po školama

Gle, ja znam da to sve pise... ali isto tako znam da je zimus fakultetsko vijece FER-a donijelo odluku da nece uopce priznati drzavnu maturu. Jedino ne znam da li su je u medjuvremenu stogod opet mijenjali. Do mature je jos godinu dana... mi nemamo ni ministra, pa kak da se onda nesto pouzdano zna!
Bilo bi dobro vidjeti negdje sluzbeno ocitovanje fakulteta po tom pitanju...i da onda taj stav bude cvrst i siguran - i da maturanti znaju sto ih ceka pored drzavne mature.
Svebor

adebisi-jug2

ti mora da si sarkastičan.

ma to bzvz napišem...samo da ne budu svi isti komentari...mora biti netko crna ovca... :)
zapravo me boli briga...brinit ću se kad moje dijete bude upisivalo srednju...a dotle ćemo promijenit još dosta u školstvu...

Callistemon

Gle, ja znam da to sve pise... ali isto tako znam da je zimus fakultetsko vijece FER-a donijelo odluku da nece uopce priznati drzavnu maturu. Jedino ne znam da li su je u medjuvremenu stogod opet mijenjali. Do mature je jos godinu dana... mi nemamo ni ministra, pa kak da se onda nesto pouzdano zna!
Bilo bi dobro vidjeti negdje sluzbeno ocitovanje fakulteta po tom pitanju...i da onda taj stav bude cvrst i siguran - i da maturanti znaju sto ih ceka pored drzavne mature.

Bila sam na nekoj video konferenciji na kojoj je govorio čovjek koji to sve organizira, ne znam ga imenovati nažalost, on je baš s FER-a. Rekao je da su svi fakulteti odlučili prihvatiti državnu maturu, ali uz svoje određene uvjete. Uvjeti su ti da fakultet bira razine obaveznih predmeta te izborne predmete. Isto tako fakultet bira hoće li priznavati razna natjecanja, tj. dodatne bodove i hoće li tražiti nekakve dodatne provjere (ne prijemni, nego npr. za arhitekturu i slične studije - provjeru crtačkih sposobnosti).
Sve piše ovdje http://www.postani-student.hr
adebisi-jug2

zapravo me boli briga...brinit ću se kad moje dijete bude upisivalo srednju...a dotle ćemo promijenit još dosta u školstvu...

promijeniti nabolje ili nagore?! :roll: uz ovakvu prosvjetu i kadar koji proizvode opravdano sam pesimist. volio bih da sam u krivu.
ajde, živi bili pa vidjeli. :lol:

odbojkashica

[

pa prema ovom sto na ovom linku pise, filologije (znaci studiji jezika i knjizevnosti- za sada pise samo za hrvatski i jednopredmetni njemacki) ce gledati ocjenu iz - matematike! :roll: tko je tu lud...
aterek

uostalom zasto svi zele u gimnazije sto se mene tice i strukovne skole su tu
sa gimnazijom si niko i nista al sa strukovnom barem imas svoj zanat, a u zadnje vrijeme dosta djece misle da je sramota zaradit za svoj zivot ak si npr, zidar ili vodoinstalater ili tako nesta, e u tome je problem da se mene pita

Možda svi (dobro ne svi, većina) žele u gimnazije zato što žele pokušat postić više, jer će nakon gimnazije (vjerojatno) završiti fakultet. Ne omalovažavam strukovne škole, niti zanimanja stečena nakon njih, ali zašto ne bi išli u gimnazije ako smatraju da mogu, i da mogu više sa fakultetom (a mogu)?

evil monkey

odbojkashica

[

pa prema ovom sto na ovom linku pise, filologije (znaci studiji jezika i knjizevnosti- za sada pise samo za hrvatski i jednopredmetni njemacki) ce gledati ocjenu iz - matematike! :roll: tko je tu lud...

Ne znam jesam dobro shvatila tvoju dilemu. Hrvatski, matematika i strani jezik su obavezni predmeti koje svaki učenik mora polagati, a razlika je u višoj i nižoj razini. O fakultetu ovisi koju razinu će tražiti, i koliki udio će taj predmet imati za upis. Na ovim studijima što si napisao, matematika se traži niža razina, i to samo 5%, što je minimalno. Ponavljam, ne znam jesam dobro shvatila, ako jesam, onda bi ovo trebao bit odgovor...
ePo

Hrvatski, matematika i strani jezik su obavezni predmeti koje svaki učenik mora polagati

matematika je i prije bila obavezni predmet na maturi (nije li?), pa se ocjena iz matematike s mature nije uzimala u obzir pri upisu na filoloske studije... vise bi smisla imalo da se gleda povijest ili drugi strani jezik ili latinski ili filozofija umjesto matematike, bez obzira na nizu razinu i na 5%. imho.
evil monkey

ePo

Hrvatski, matematika i strani jezik su obavezni predmeti koje svaki učenik mora polagati

matematika je i prije bila obavezni predmet na maturi (nije li?), pa se ocjena iz matematike s mature nije uzimala u obzir pri upisu na filoloske studije... vise bi smisla imalo da se gleda povijest ili drugi strani jezik ili latinski ili filozofija umjesto matematike, bez obzira na nizu razinu i na 5%. imho.

Nisam rekla da nije bila, ali ovaj put se ipak gleda i ipak je uvjet...jbg... imalo bi smisla da se umjesto matematike uzme nešto drugo, ali ne mogu se zamijenit obavezni predmeti, nego uzeti izborni predmet koji fakultet odredi...
ePo

evil monkey

ePo

Nisam rekla da nije bila, ali ovaj put se ipak gleda i ipak je uvjet...jbg... imalo bi smisla da se umjesto matematike uzme nešto drugo, ali ne mogu se zamijenit obavezni predmeti, nego uzeti izborni predmet koji fakultet odredi...

I ja se slažem s time da je suludo (bez veze, glupo?) gledati matematiku ako se upisuju jezici i slični studiji, no tako je odlučilo naše MZOŠ i mi se toga moramo pridržavati, bilo to glupo ili ne.
njima je u cilju odgajati glupane i uvjeravati pučanstvo kako je glupost zapravo super. prosvjetni radnici to prihvaćaju bez puno razmišljanja.
krajnji rezultat su poluproizvodi od ljudi, posve nesposobni razviti vlastita stajališta ili ih skrivaju kao zmija noge, koji će skočiti i u bunar ako im se tako kaže.
Svebor

njima je u cilju odgajati glupane i uvjeravati pučanstvo kako je glupost zapravo super. prosvjetni radnici to prihvaćaju bez puno razmišljanja.
krajnji rezultat su poluproizvodi od ljudi, posve nesposobni razviti vlastita stajališta ili ih skrivaju kao zmija noge, koji će skočiti i u bunar ako im se tako kaže.

tako je ...niti jednoj vlasti nije u interesu da ima pronicljive birače koji znaju čitati između redova
odbojkashica

no tako je odlučilo naše MZOŠ i mi se toga moramo pridržavati, bilo to glupo ili ne.

a MZOŠ je poznato po tome da tamo sjede nepogrešivi ljudi puni svekolikih znanja i mudrosti? pa zbog cega treba slijepo i bez pogovora prihvacati njihove idiotarije?? nije ni cudo da zivimo u banana-drzavi kad ljudi razmisljaju po principu: tako su rekli "tamo gore" i tako treba biti... :roll:
fuchs, novi ministar koji došao umjesto primorca, je čitavu studentsku populaciju smatra "dječurlijom", a mišljenje je izrazio na nacionalnoj televiziji, i što se od njega kao ministra može očekivati kada su oni za čije interese, barem načelno, treba raditi za njega tek hrpa "dječurlije" zahvaljujući kojoj uživa u masnoj fotelji?!

fuuuuj.
odbojkashica

I ja se slažem s time da je suludo (bez veze, glupo?) gledati matematiku ako se upisuju jezici i slični studiji, no tako je odlučilo naše MZOŠ i mi se toga moramo pridržavati, bilo to glupo ili ne.

e, upravo takav način razmišljanja kod nekih mojih kolega nimalo ne razumijem jer iako znaju da je loše, da im propišu da skoče u bunar, to bi i napravili.
jer tako piše, tako im rekoše i toga bi se pridržavali.
i što je još gore, takav debilizam se nagrađuje i stimulira u prosvjetnom sustavu.
forma prije sadržaja.

nevjerojatno. :shock:
e ne znam sad tocno tko je pitao zasto npr za smjerove koji ukljucuje jezike na fakultetu gledaju matematiku ili tako nesto slicno...
da pomalo je glupo ali evo na ovom linku https://www.postani-student.hr/Ucilista/Nositelji.aspx pogledaj si koji fakultet i tocno pise koliko (u postotcima) ti odredjeni predmet ili ocjena nosi bodova...

mozda pomogne =) evo ja sam gledala za etf i fer uopce ne traze hrvatski i strani jezik iako ih moras polagat oni to ne gledaju ;)
Svebor

odbojkashica

e, upravo takav način razmišljanja kod nekih mojih kolega nimalo ne razumijem jer iako znaju da je loše, da im propišu da skoče u bunar, to bi i napravili.
jer tako piše, tako im rekoše i toga bi se pridržavali.
i što je još gore, takav debilizam se nagrađuje i stimulira u prosvjetnom sustavu.
forma prije sadržaja.

nevjerojatno. :shock:

sorry, imam 17 godina, kako da se bunim??
Osobno mislim da je državna matura jedno veliko sranje na koje ova država bespotrebno troši previše novaca. Mogu se buniti koliko hoću protiv toga, ali to neće pomoći. Nemam 18, a nemam ni nikakvog utjecaja ni na koga od nadležnih.
odbojkashica

Osobno mislim da je državna matura jedno veliko sranje na koje ova država bespotrebno troši previše novaca. Mogu se buniti koliko hoću protiv toga, ali to neće pomoći. Nemam 18, a nemam ni nikakvog utjecaja ni na koga od nadležnih.

ne slazem se... napokon ce se vidjeti rezultati rada skola... i uopce nije lose samo da je fakulteti u sto vecoj mjeri piznaju i da matura zamijeni prijemne ispite!
Neće se vidjeti rezultati rada škola, nego pojedinačni rad učenika. Škole se mogu truditi i dati sve od sebe, ali ako se djeci ne da raditi, uzalud. Nemojte misliti da sam loša učenica te da sam zato protiv toga. Upravo suprotno, prolazim s 5 i meni je svejedno. Ali vidim po drugima kakvo je stanje.
totalno si previse negativna u vezi ovoga... ponekad jednostavno treba prihavtiti promjenu
nemoj misliti na druge, misli na sebe i kako ce se na tebe odraziti ova drzavna matura... ja sam u potpuno istoj poziciji.

upisala sam strukovnu skolu jer sam racunala na to ako budem odlikasica da cu imati izravan upis na fakultet kao sto je to do sada bilo. trudila sm se i jesam odlikasica, ali uvodjenjem ove drzavne mature se to ponistava. onda sam bila negativna oko bodovanja mature i priznavanja na fakultetima, ali zzapravo je to vrlo dobro ucinjeno. tocno pise sto koji fakultet trazi i koliko toi odnosi bodova, npr. budes odlikas 5.00 sve cetiri godine i to ti je 80x4=320 bodova, polazes li drzavnu maturu na visoj razini dobit ces vise bodova za isti rezultat makar fakultet ne trazio tu razinu.

svatko u bilo kojem trenutku ima uvid u svoje stanje preko interneta i mislim da bas nema mogucnosti korupcije (ali nikad se ne zna)

zapravo je to jako dobra stvar, samo sebi moras pronaci nesto pozitivnog u tome a ne odma negodovati. da su ljudi uvijek negodovali oko promjena sigurno ne bi postojao svijet ovakaav kakav (naravno ne kazem da je uvijek u pravu)

no dobro... to je samo moje skrmono misljenje.

P.S.
sto se tice odraza skola i njihovih kvaliteta da se skola ne potrudi i da se pojedini profesori ne potrude, onda tek ti ne bi mogla uicinit nista da se iskazes tako da je odraz drzavne mature zapravo zajednicka slika i skole i ucenika, a sad ovisi u kojoj mjeri
Nisi skontala ništa što sam rekla, ali dobro.
Ugl da skratim, meni je totalno svejedno hoće li biti po starom ili će biti državna matura.
Ali pogledaj oko sebe, ne znam kako će to drugima pasati.

Tagovi