Država ne da novac za borbu protiv komaraca!?

Osijek

Država ne da novac za borbu protiv komaraca!?

Zbog kiše, koje su potom pratile temperature iznad 15 Celzijevih stupnjeva u Osijeku se pojavila prva generacija komaraca (statistika bilježi pet uboda u petnaest minuta), zbog čega ZZJZ ovaj tjedan počinje prvo ovogodišnje toplo zamagljivanje.

- Već prošlog tjedna željeli smo krenuti s uništavnjem komaraca koje nismo uništili larvicidnim tretiranjem, no zbog kiše smo morali odustati. Komarce će u Osijeku tretirati 10 ekipa, a ovakvi ciklusi s pojavom komaraca pojavljivat će se do devetog mjeseca, upozorava mr. Stjepan Rudan, ravnatelj ZZJZ-a.

Prema ugovoru o kontroli komaraca koji je Grad sklopio s koncesionarima, broj uboda u 15 minuta ne smije prelaziti brojku od 15, u suprotnom Grad nije dužan ispuniti svoju novčanu obvezu. No, iako se to nije dogodilo neslužbeno doznajemo da Grad već sada kasni s plaćanjem prve rate za tretiranje komaraca, a u svibnju na red na naplatu dolazi i druga rata. U Gradu su nam potvrdili kako država koja je na razini dogovora Đapić-Sanader-Šuker obećala osam milijuna kuna za tretiranje komarac ni ove godine nije dala niti kunu. Čak je i prve godine umjesto obećanih osam dano samo pet milijuna kuna, da bi se Sander poslije posve oglušio na ovo obećanje. Stoga obveza od osam milijuna kuna ove godine ostaje isključivo na Gradu. Kako bi sanirao problem komaraca, evidentno je da će Grad biti prisiljen prenamijeniti sredstva iz budžeta, te žrtvovati nešto drugo, no u Gradu napominju kako novca za ovaj problem mora biti. No, komarci lete i do 16 kilometara udaljenosti, a Grad tretira samo područje od Petrijevaca do Sarvaša, dok se na području Kopačkog rita smije tretirati tek 2.000 hektara.

- Najveći propust učinio je Đapić, koji nikada nije inzistirao na Polančecovom potpisu na ugovoru o tretitranju komaraca, čime bi se dogovorilo i tretiranje Aljmaša, Dalja i Baranje, te spriječio dolazak komaraca s tog područja. Protekle dvije godine imali smo sreće što su bile sušne, no ove godine bi moglo biti “veselo”, komentirao je naš dobro upućeni izvor.

ZZJZ poziva Osječane da uklone sve predmeta u kojima se duže zadržavaju voda i vlaga, a u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima građani mogu dobiti besplatne larvicidne tablete, koje je potrebno ubaciti u sve predmete koji sadrže vodu.

- Riječ je o biološkom sredstvu koje ne šteti ljudima ni biljkama, a sprječava razvoj komaraca. Ove godine osigurano je 10.000 tableta, a moguće ih je dobiti i u ZZJZ-u u Krežminoj 1. Samo u jednom tanjuriću s vodom od cvjetne lončanice u 10 dana mogu se izleći tisuće komaraca. Stoga pozivamo građane da pomognu našoj akciji jer komarce treba kontrolirati dok su još u vodi, a ne kada polete, poručio je Ninoslav Bertić iz ZZJZ-a.

Piše: Nefreteta Zekić/Glas-Slavonije.hr

Pročitajte i...
[09.04.2009.] Opasni azijski tigrasti komarac i u Osijeku
potamnaite ih kako god znate...ima ih par milijardi samo...
Dodjite u Sarvas pa cete vidjeti koliko uboda ima u 15 minuta,ne moze se zivjeti od njih
joooj opet dezinformacije iz glasa :) pa ovo ljudi postaje smiješno! Komarci se nisu tretirali ovih 10-ak dana zbog vremena (kiša i vjetar) jer nije pogodovalo za zaprašivanje, čim se vrijeme smirilo opet ih zaprašuju, kao što su ih tretirali i ledenim granulama do prije 10-ak dana, svaki dan su mi letili helikopterom iznad glave!
jedna stvar vam mora biti jasna. đapić je rekao da komaraca nema! zašto je to rekao? zato što svoje debelo dupe nije izvukao iz fotelje. ko je njega uopće igdje vidio? mislim na trgu, promenadi, kopici, korzu...
5 uboda u 15 minuta??????
Dobra fora, mene su jučer pojeli na promenadi!
Možda oni to mjere u zatvorenom?
Mladjo

jedna stvar vam mora biti jasna. đapić je rekao da komaraca nema! zašto je to rekao? zato što svoje debelo dupe nije izvukao iz fotelje. ko je njega uopće igdje vidio? mislim na trgu, promenadi, kopici, korzu...

Ja sad prolazila Trgom a on sjedi ispred Centrala
Pa zašto bi dali? U Zagrebu ih nema.
Sharon

Mladjo

Ja sad prolazila Trgom a on sjedi ispred Centrala

i jesi mogla proć? da se barem odvalja do promenade ili srednjike pa da odvuče par stotina komaraca za sobom, kontam da bi to bila prava gozba
kog oni zajebavaju... 5 boda... hodam gradom a ono ROJ leti zamnom..kad stanes pojedu te... 5 uboda..good one
domba_dgo

joooj opet dezinformacije iz glasa :) pa ovo ljudi postaje smiješno! Komarci se nisu tretirali ovih 10-ak dana zbog vremena (kiša i vjetar) jer nije pogodovalo za zaprašivanje, čim se vrijeme smirilo opet ih zaprašuju, kao što su ih tretirali i ledenim granulama do prije 10-ak dana, svaki dan su mi letili helikopterom iznad glave!

Domba, daj procitaj jos jednom tekst s razumijevanjem!
U tekstu i pise da komarce nisu tretirali zbog kiše i da su se zato razmnozili, te da ce ih sada poceti spricati, ako ne bude kise.
Takodjer pise i da se ledenim granulama ne moze tretirati nakon sto se izlegu...
Stoga u cemu je dezinformacija????...mora da si ti neki HDZ-ovac i ljubitelj Ive Sanadera :evil:
ja definitivno nisam da se naša autohtona živež istrijebi, to bi mogao bit dobar mamac za turiste...npr. safari u kopačkom ritu sa zaštitnim odjelima
..ajmo šta se sekirate....sad će Ivo-Anto iskeširat kao predizborno obećanje koju stoju da se malo praši okolo po selima...
:D
dovoljno je reć

JEBO VAM PAS MATER LOPOVSKU !
sokrat

..ajmo šta se sekirate....sad će Ivo-Anto iskeširat kao predizborno obećanje koju stoju da se malo praši okolo po selima...

Koliko se ja sjećam prvi puta se komarce uspješno potamanilo 2005. nakon onog dogovora s Vladom. Ovaj ili onaj razlog, ali - bilo je lijepo živjeti bez komaraca! Dogodile su se i 2 sušne sezone, tako da smo se baš odmorili od njih. Eto njih sad opet s kišom...
Smrad Glavas opet plasira lazne vijesti preko svog privatnog medija,Glasa Slavonije!Sigurno je vidio koliko je sinoc ostalo ljudi van Zrinjevca na skupu HSP-a i HDZ-a pa mora ljudima skreniti paznju na nesto drugo,boji se da ne bi ljudi previse o tome razgovarali!
Strašni ih je puno... jučer sjedim na Zrinjevcu a ono roj na meni i oko mene... gula na guli mi je....
Moira

Pa zašto bi dali? U Zagrebu ih nema.

u zagrebu ne znaju šta je to komarac treba ih dovesti ovamo vezati na trim stazu pa skinuti gače da vide šta je to komarac
Katastrofa! preporučam ne parkirati auto blizu obale Drave, jer ćete zateći auto sa izbušenim gumama! Više ne biruja sredstva! samo bodu.
Počelo je ludilo :D :D :D
Komarci 2009.

Ma di je to bilo? Sigurno ne tamo gdje je i najviše komaraca: Dunav-Drava i šume i ritovi i baruštine.
Hoću reći da će komarci za 2 dana opet u Os.
jucer su zaprasivali konacno da pobiju tu napast... svaka cast tome...
ovaj avion na slikama izgleda predobro za onaj koji je jucer tu nadleto... izgledao je kao da ce se svaki tren raspast
lidija777

jucer su zaprasivali konacno da pobiju tu napast... svaka cast tome...
ovaj avion na slikama izgleda predobro za onaj koji je jucer tu nadleto... izgledao je kao da ce se svaki tren raspast

Ta dva su jucer letjela, slike su od jucer, a imao sam prilike letjeti u oba dva, i ne sekiraju se neće pasti :)
Leone pa tebe trazim 100 godina :)))
Obecao sam Miji isprintati onu sliku sa memorijala u kabini sa cigarom pa ajde ako nije problem posalji mi ju na mail [email protected] u originalu, a moze i ona drgu sa njime u kabini...
PEGY

Ma di je to bilo? Sigurno ne tamo gdje je i najviše komaraca: Dunav-Drava i šume i ritovi i baruštine.
Hoću reći da će komarci za 2 dana opet u Os.

Za taj dio o kojem pričaš bio je zadužen ovaj helikopter...

više na...
http://www.aviation-spotting.bloger.hr/post/eudora-let/1372735.aspx
Danas predvečer je nastavak, gledat cu vas odozgo... :) :) :)
od polovice grada prema industrijskoj četvrti i južni dio grada, naoštrite parate i čekam fotke... :) ;)
opet???
jucer sam imala osjecaj da ce mi u stan taj avion uletit :-D
podmena traffica test...............................ma sta nece dat pare....ja sam alergicna na komarce tak da ima da potrosite sveee pare na te krvopije...
to da ne ispadne da nam oni samo piju krv....kao...nismo mi...zbog komaraca ste anemicni
sletjeli... bilo je ludooooo :) :) :)
Što reći osim :D :D :D
I hvala ekipi Air-Tractor-a!

jel mog ja vozt to :D
nemoš :D

Re: Država ne da novac za borbu protiv komaraca!?

e, al slabe vajde od toga... opet ih ima sinoc...zar tako brzo nadolaze?!
da cuo sam i ja da ih ima, vjerovatno su se nakotili previše a i kopački rit je pun vode...
---

Tagovi