Peko: Pomračeni umovi mogli bi graditi i stanove u Perivoju!

Osijek

Peko: Pomračeni umovi mogli bi graditi i stanove u Perivoju!

Ideja građevinskog zahvata u Perivoju kralja Tomislava, radi gradnje Muzeja suvremene umjetnosti koju je gradskim čelnicima predložio Denis Ambruš s osječkog Građevinskog fakulteta, potaknula je reakcije mnogih građana koji su s nevjericom primili takvu najavu. Najžalosnije je, komentirala je Ljiljanka Mitoš Svoboda iz Press centra za okoliš, što su se u tu priču uključili i urbanisti. Upozorava da je riječ o zaštićenom prostoru.

- Ne mogu vjerovati kakve sve ideje pojedincima padaju na um. Sram ih bilo što žele prekopati ono na što su Osječani oduvijek ponosni. Nemam ništa protiv da se grade muzeji, ali mislim da im je mjesto negdje drugdje. Iz ovih stopa idem zvati nadležna ministarstva i inspekcije kako bi se takva ideja u samom začetku spriječila - komentirala je Mitoš Svoboda, dodajući kako ne sumnja da predlagatelji urbanizacije tog dijela imaju jako dobro složenu priču i opravdanja za gradnjom, ali “park je park, i uništavanje Perivoja neće proći kod građana”.

Ni Zdravko Peko, predsjednik Zelenih Hrvatske i Gradskog odbora za zaštitu okoliša Osijeka, nije mogao vjerovati što se kani raditi u Perivoju, za koji pojedini urbanisti drže da je neuređena ledina.

- Ako se netko drzne dirati u ono što nije ničija svojina već ostavština za buduće naraštaje, ići ćemo do kraja da to spriječimo. Već sam digao na noge mnoge koji će spriječiti devastacije zelenila. Bojim se da se iza svega “kuha” nešto veće jer neki umovi mogu “zamračiti” i napraviti nepopravljive štete. Naime, na tom je dijelu velik dio zelenila već razrijeđen pa me ne bi iznenadilo da se izrodi ideja o tome prostoru kao lokaciji za elitnu stanogradnju i urbanizaciju. Takvih je pokušaja već bilo. Pozvat ćemo Osječane da se bore i dignu glas za ozelenjavanje umjesto za pretvaranje zelenih površina u građevinska zemljišta kao što se to želi napraviti i na potezu uz šetnicu od Bijele lađe do Solarskog trga - poručuje Peko.

Građanima ostaje nada da se urbanizacija Perivoja neće prisilno provoditi pod krinkom “oplemenjivanja prostora” i pojedinih promišljanja od prije osam desetljeća, kada se taj dio grada također kanio urbanizirati. Da ima nade za preživljavanje Perivoja vidi se po tome što se inicijatorima na prezentaciji ideje nisu pojavili osječki kulturnjaci u čije je ime inicijator gradnje Muzeja istupao. Možda je razum ipak prevladao.

Piše: Darko Pejić/Glas-Slavonije.hr

Pročitajte i...
FORUM Vijesti iz nesvijesti - Đapić opet u kulturnjačkom pohodu na grad
[17.04.2009.] Građani ne žele beton, već tematski park - Zdravko Peko pojašnjava...
Baš tako, pomračeni umovi!
to mami svojoj nek gradi... Vidi se da to nisu Osječani nego neki brđani, očito...
Bravo Peko i Ljiljo! Čuvajmo naše zelenilo!
Da,to bi jos najbolje bilo,da uniste nam i ovo malo zelenila sto je ostalo.Ako treba svezat cu se da nista ne rade....
Ako mogu studenti prosvjedovati, možemo i mi. Svako se sveže za jedno drvo pa nek ruše i kopaju! Ma strašno je šta se sve pokušava napraviti od grada!
banda lopovska.... treba ovako: ILI SE NAUČI ŽIVJETI U GRADU ILI MARŠ VAN... i gotovo... sad će neka brdsko-planinsak manjina uništavat spomenik kulture...
gradjevinska mafija, sumnjam da Osijek Koteks nema preste u tome, a svi znamo u cijem je vlasnistvu
U ovom gradu popriličan broj ljudi treba doslovce zatuć. Svaka rasprava je suvišna.
Kmh, khm, ako se ne varam, prijedlog je iznio [a mozda ga i osmislio] Ambrus s GFOS-a, dakle, osoba/osobe cije djelovanje bi se u kontekstu prostora moglo nazvati "strucnim".

Ne bi bilo dobro da struka i umjetnici ove kritike dozive kao kritiku njihovog djelovanja i stvaranja, kad je ocito da je kritika upucena politicarima. Gradjanima se cini, a neki su i uvjereni, da je gradjevina idealan prostor za malverzacije i mutljagljenje, zato na ovaj prijedlog gotovo refleksno reagiraju s odbojnoscu/gadjenjem.
neki dan prolazim slucajno Retfalom i skontam velebno zdanje sa garaze za 4 aztomobila, 4 cetri visemetarska masivna stupa, vila od ajme milja eura, raspitam se cije je to kad ono piiiiip cenzura, danas ga vidim vozi bijesniu Alfu, zapitam se sta ja to toliko krivo radim na ovom svijetu, valjda placam porez uredno
Leteci mungos

Kmh, khm, ako se ne varam, prijedlog je iznio [a mozda ga i osmislio] Ambrus s GFOS-a, dakle, osoba/osobe cije djelovanje bi se u kontekstu prostora moglo nazvati "strucnim".

Ne bi bilo dobro da struka i umjetnici ove kritike dozive kao kritiku njihovog djelovanja i stvaranja, kad je ocito da je kritika upucena politicarima. Gradjanima se cini, a neki su i uvjereni, da je gradjevina idealan prostor za malverzacije i mutljagljenje, zato na ovaj prijedlog gotovo refleksno reagiraju s odbojnoscu/gadjenjem.

istina je da je građevina idealan prostor za malverzacije, ali ovdje to nije na prvom mjestu, nego upravo glupost struke, odnosno osobe koja je takvo što uopće predložila!
Leteci mungos

Ma svaka čast struci, ali šta to znači, da oni ne mogu pogriješiti? Ili da netko tko je građevinac ne može simultano biti i moron?
Struka je napravila i radijatore... i još hrpu cirkusa po gradu. A Perivoj... uopće nemam mašte da zamislim takvu gadariju, kao i ono presijecanje cestom Sekuntala parka... meni je to čisto bogohuljenje.
Pošto nisam vjernik, ta ideja mi je gora od toga da se, primjerice, netko dosjeti kako ne bi bilo loše srušiti katedralu i na tom mjestu sazidati Esseker 3!
...hm, ono što je zanimljivo kako je masa ljudi s ovog foruma do nedavno (čitaj: prije ovog članka) imala mišljenje kako Osijek ima skroz dovoljno zelenila i da oni koji žele i više, imaju ga preko drave....i sad, gle čuda - odjednom se spominju brđani, dođoši i dotepenci, svi su odjedaret za zelenilo i tak to....
....zgođušno......
anakonda

...hm, ono što je zanimljivo kako je masa ljudi s ovog foruma do nedavno (čitaj: prije ovog članka) imala mišljenje kako Osijek ima skroz dovoljno zelenila i da oni koji žele i više, imaju ga preko drave....i sad, gle čuda - odjednom se spominju brđani, dođoši i dotepenci, svi su odjedaret za zelenilo i tak to....
....zgođušno......

Uopće se ne sjećam da sam ovdje tako nešto pročitala... ali stvarno. Kako može imati dovoljno zelenila kad ono u zadnjih par godina rapidno nestaje?
Moira

anakonda

....zgođušno......

Uopće se ne sjećam da sam ovdje tako nešto pročitala... ali stvarno. Kako može imati dovoljno zelenila kad ono u zadnjih par godina rapidno nestaje?

http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=17792&start=15
A strašno :(
anakonda

....zgođušno......

to si ti sanjala,očito... pa ne znam čija je vlast( da pomognem ENTonijeva:_d) POSJEKLA SVE ŠTO SE DALO.... ja nisam nikad cuo da netko kaze imate zelenila dosta preko drave... Kolko se ja sjećam struka je napravila i A- bombu i nukearne centrale...struka je organizirala rat itd... Jebes takvu struku, a jos su to URBANISTI, koja bi posjekla park... ja i dalje ostajem pri svome... AKO NE ZNAŠ ŽIVJETI U GRADU,MARŠ VAN!!! Al od Osijeka neće pravit kamenjar
e sad sam pročitao.. osoba koja je to napisala nije normalna..
audiworld

anakonda

....zgođušno......

to si ti sanjala,očito... pa ne znam čija je vlast( da pomognem ENTonijeva:_d) POSJEKLA SVE ŠTO SE DALO.... ja nisam nikad cuo da netko kaze imate zelenila dosta preko drave... Kolko se ja sjećam struka je napravila i A- bombu i nukearne centrale...struka je organizirala rat itd... Jebes takvu struku, a jos su to URBANISTI, koja bi posjekla park... ja i dalje ostajem pri svome... AKO NE ZNAŠ ŽIVJETI U GRADU,MARŠ VAN!!! Al od Osijeka neće pravit kamenjar

...pregledaj malo bolje link kojeg sam dala u postu iznad....doduše, riječ je o jednom drugom mjestu, ali se jako dobro vidi odnos određenih Osječana po pitanju zelenila...nažalost....toliko je već zelenila uništeno, da me ovaj potez uopće ne iznenađuje....pitam se jedino dokle će to ići tako....odnosno, tko će imati muda to više zaustaviti....
...a Zelenima poručujem: izgleda da se trebate vratiti na sistem žešćeg otpora...onakvog kakvog ste imali kad se obranili Vidikovac....

EDIT: vidiš, @audio - ipak nisam sanjala...:-)
anakonda

audiworld

anakonda

....zgođušno......

...pregledaj malo bolje link kojeg sam dala u postu iznad....doduše, riječ je o jednom drugom mjestu, ali se jako dobro vidi odnos određenih Osječana po pitanju zelenila...nažalost....toliko je već zelenila uništeno, da me ovaj potez uopće ne iznenađuje....pitam se jedino dokle će to ići tako....odnosno, tko će imati muda to više zaustaviti....
...a Zelenima poručujem: izgleda da se trebate vratiti na sistem žešćeg otpora...onakvog kakvog ste imali kad se obranili Vidikovac....

EDIT: vidiš, @audio - ipak nisam sanjala...:-)

Brkaš lončiće. Jedna stvar je zapišana i zapuštena livada u centru grada koja desetljećima tako stoji bez da se netko sjetio napraviti park ili nešto a drugo je devastacija postojećeg parka.

Re: Peko: Pomračeni umovi mogli bi graditi i stanove u Perivoju!

svako kom je ova ideja nesto sto jedva uspiju pojmit uzet lance i ic se tam vezat
sam da budem mogo skupit para za kupit lanac i lokot
Ma ta ideja im nece uspijeti,ima dovoljno spremnih ljudi u Osijeku koji ce reagirati,rekao sam svojim prijateljima o tome sto planiraju,svi su spremni otici i prosvjedovati ako se na tako radikalan(citaj glup) potez odluce...

mislim da je ovo nešto na što ni jedan osječanin nebi ostao ravnodušan, samo neka probaju - vidjet će šta je protest, ima da se sve trese.
:censored: :censored:
srat cemo o tome danima na forumima, a poduzeti nestu svezi toga, ne vjerujem
je tako je protestirat će građani i građanke. svoje stavove pokazat će i na ovim skorim izborima!!! al žalosno je što se osječkim ekološkim udrugama prekokrasnim, a k tome da se i zovu recimo <zeleni osijek<, živo fućka za osječko zelenilo, drvorede, parkove i slične stvari. a koliko su para nakupili za takozvane <europske projekte< mogli bi sami obnoviti najmanje dva drvoreda od po 50 mladica lipa, jrgovana, kestena.....i to za društvenu korist...
Vic

srat cemo o tome danima na forumima, a poduzeti nestu svezi toga, ne vjerujem

to ti samo mislis...
Možemo mi pričati ovdje što želimo, biti će kako Antonijo odluči. Inače njega niti jedna struka baš ne zanima niti ju poštuje.
Ne razumijem kakva se to struka tu spominje, neka udruga u osnivanje, pa takva je postavila spomenik na trgu, pa opet struka je rekla ne, a građani „DA“.
Dakle izađite na izbore i glasajte za bilo koga samo ne za njega. I bolje ćemo živjeti.
e vidim da su tamo na početku vukovarske kod ekonomskog (na strani pijaca kod one benziske) zabili nekakve kolčiće i kontam da će širiti pločnik.
to znači 2 breze manje i ona zasađena gredica cvijeća.
Jel nije bilo maćuhica?
ne sjećam se. tulipani ili su ocvali ili ih je netko pokidao. ako se sjetim, sutra ću poslikati...
vidim da se aktivno grablja bagerima po gradu, stavlja svježi sloj bitumena i asfalta između kojeg raste trava nakon što radnici odu... i tako.
Nemogu vjerovat, a baš danas sjedim u tom parku i odmaram na klupici i razmišljam kak bi jednoga dana i ovdje neka budala mogla izgradit zgradurinu tipa eurodom...i sad vidim ovaj članak...strašno!!! :x
nisam za

Možemo mi pričati ovdje što želimo, biti će kako Antonijo odluči. Inače njega niti jedna struka baš ne zanima niti ju poštuje.
Ne razumijem kakva se to struka tu spominje, neka udruga u osnivanje, pa takva je postavila spomenik na trgu, pa opet struka je rekla ne, a građani „DA“.
Dakle izađite na izbore i glasajte za bilo koga samo ne za njega. I bolje ćemo živjeti.

jos cemo mi plakati za macuhicama kad nam parkove asfaltiraju i sagrade lijepe staklene nebodere
ma može se antonijo jebat kad mu dođe masa ljudi...
audiworld

poznavajuci sugradjane ... nisam siguran

a isto tako ... onda antonio organizira autobuse, nastampa majce i postavi par jumbo plakata ... i najednom grad prepun krezubih mutanata
Ingo

audiworld

poznavajuci sugradjane ... nisam siguran

a isto tako ... onda antonio organizira autobuse, nastampa majce i postavi par jumbo plakata ... i najednom grad prepun krezubih mutanata

...spomenuti ću još jednom akciju kada su ti isti Osječki Zeleni prije dosta godina (ne sjećam se više koliko) ZAUSTAVILI Novalića s idejom da na Solarskom trgu i Vidikovcu počne graditi neki svoj mastodont......naravno da Zelni nisu bili sami, već su im se pridružili i stanari....
...iskreno vjerujem da u Osijeku još uvijek ima Osječana koji mare za takve stvari i koji bi na isti način zaustavili i ovu devastaciju zelenila kojeg je sve manje i manje....
Mislim da neće biti nikakve potrebe za prosvjedima. Radi se o priglupoj ideji nekakvog arhitektonsko-građevinskog poltrona, sa kojom su nesposobnjakovići iz Hdz-Hsp koalicije istrčali pred rudo.

Ako nedaj Bože nastave s tom glupošću, valja pripremiti jaja i trule rajčice.
xD Dovoljno pripremit zeludce da se nemicemo do tamo...Iako mislim da ni oni nisu tolko glupi da tak sta naprave :D
ma nista od toga... bas me zanima ko bi se to usudio.... iovak ih nitko ne voli, tako da.... mislim da bi taj dobio progon

Po toj ideji najbolje bi bilo da unajme sve mješalice u gradu i okolici da smješaju milijune tona betona i izliju na cijeli grad pa se nikad više neće morati brinuti o drveću, zelenilu i travi....Mislim, kakve li ideje padaju nekima na pamet?!!! :roll: :roll:
ono što se meni dopalo u Londonu je njihov običaj da se krmače po parkovima čim malo grane sunce.kod njih nema onih tabli tipa "Ne gazi travu" i zabrana tih vrsta kao što je to kod nas nekad bilo.park je sastavni dio grada i građani bi ga trebali koristiti za piknike (bez paljenja vatri, da bude jasno) i relaksaciju od betona u kojem provode dane.
stoga, svaki vikend u park.lopte, badmington,frizbije,košare sa okrepom....
morgan

ono što se meni dopalo u Londonu je njihov običaj da se krmače po parkovima čim malo grane sunce.kod njih nema onih tabli tipa "Ne gazi travu" i zabrana tih vrsta kao što je to kod nas nekad bilo.park je sastavni dio grada i građani bi ga trebali koristiti za piknike (bez paljenja vatri, da bude jasno) i relaksaciju od betona u kojem provode dane.
stoga, svaki vikend u park.lopte, badmington,frizbije,košare sa okrepom....

....ima toga posvuda, civilizirani svjetovi znaju kako dobro iskoristiti takve trenutke i zelenilo....

http://www.osijek031.com/galerija/displayimage.php?album=258&pos=19
ZELENI još ni jedno drvo nisu zasadili!
A toliko kenjaju za zelenilo.
davorccc

...mislim da za takve stvari postoji nadležna služba.....najlakše je popljuvati bezveze....i da nisu posadili niti jedno drvo - spasili su bar jedan parkić, jel'te?...
morgan

park je sastavni dio grada i građani bi ga trebali koristiti za piknike (bez paljenja vatri, da bude jasno)

Bojim se da je ova rečenica na Balkanu oksimoron. Ovdje ili prase ili ništa :D
anakonda

davorccc

...mislim da za takve stvari postoji nadležna služba.....najlakše je popljuvati bezveze....i da nisu posadili niti jedno drvo - spasili su bar jedan parkić, jel'te?...

SPASILI??? Ha-Ha-Ha
počupat drveće i napraviti golf teren, za ljepši dojam zasaditi maćuhica i jorgovana (y)
MissTake

počupat drveće i napraviti golf teren, za ljepši dojam zasaditi maćuhica i jorgovana (y)

Ako se sve izbetonira može biti puno igrališta za mini-golf i neće biti komaraca.

Tagovi