Prijatelji životinja održali performans na Trgu slobode

Osijek

Prijatelji životinja održali performans na Trgu slobode

24. travnja diljem svijeta obilježen je Svjetski dan životinja u laboratorijima. Prijatelji životinja ovaj su dan obilježili i u Osijeku. U 12 sati na Trgu slobode postavljen je informativni štand i održan performans u kojem je jedan aktivist 'spržen kemikalijama' u kavezu prikazao tzv. test kožne nadražljivosti kao samo jedan u nizu pokusa koji se vrše na životinjama.

Pozivajući građane da kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama, aktivisti Prijatelja životinja dijelili su, uz ostale edukativne materijale, i najnoviju 'crno-bijelu listu' s popisom tvrtki koje svoje proizvode i njihove sastojke testiraju ili ne testiraju na životinjama. Osječani su tom prigodom dobili i informacije o novoj web stranici Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama www.hr.eceae.org, prevedenoj na hrvatski.

Prijatelji životinja poručuju...

Svrha obilježavanja ovoga dana jest ukazati na patnju milijuna mučenih i ubijenih pasa, mačaka, majmuna, konja, miševa, zamoraca, riba, štakora, svinja, zečeva i drugih u kaveze zatočenih životinja. Cilj njegova obilježavanja jest potpuni prestanak mučenja i ubijanja svih životinja zbog pokusa.

Kao članica Europske kaolicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) udruga Prijatelji životinja predstavlja i Humani standard kozmetike (Humane Cosmetics Standard/HCS). Tvrtke koje su pod HCS standardom pristale su na redovnu reviziju kako bi dokazale da u svom radu ne toleriraju korištenje životinja, njihovo mučenje i ubijanje zbog testiranja sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Tvrtke koje zadovoljavaju HCS standard i čiji su proizvodi dostupni na hrvatskom tržištu posebno su naznačeni na 'bijeloj listi'.

Test kožne nadražljivosti jedan je od najčešćih testova u kojem se koncentrirana kemikalija nanosi na izbrijanu kožu životinje i nekoliko dana se prate učinci. Životinja pri tom pokusu ne dobije nikakva sredstva za ublažavanje nepodnošljive boli. Još jedan od okrutnih pokusa jest takozvani Draize test. Tijekom ovoga pokusa u oči životinje, ponajčešće zeca koji nikada ne trepće, ukapa se otrovna kemikalija i ostavi danima bez anestetika. Milijuni se životinja u laboratorijima truju do smrti u takvim 'sigurnosnim testovima'.

Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjena su testiranja na životinjama kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, istraživanja ili razvoja sastojaka, kombinacija sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Međutim, to ne znači da je zabranjen uvoz i prodaja takvih proizvoda i sastojaka, što Europska unija planira učiniti 2013. godine.

Zakonska obveza za testiranje takvih proizvoda na životinjama ne postoji, a tvrtke koje već desetljećima ne koriste pokuse na životinjama dokaz su da ovi testovi trebaju biti zamijenjeni novijim, modernijim i vjerodostojnijim metodama provjere sigurnosti određenog proizvoda.

Korištenje životinja za pokuse ne daje vjerodostojne rezultate te je sporo i skupo. Znanost treba u potpunosti napustiti uporabu životinja u pokusima a znanstvenici početi koristiti humane metode testiranja kao što je uporaba modela stanica, kompjutora i raznih drugih suvremenih metoda.

Prijatelji životinja pozivaju građane da se informiraju i izgrade jasan stav protiv pokusa na životinjama te da kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama. 'Bijela lista', koja se može vidjeti i na www.prijatelji-zivotinja.hr, sadrži popis tvrtki koji ne testiraju svoje proizvode i njihove sastojke na životinjama već koriste suvremene metode koje, osim što se ne ubijaju životinje, nude veću sigurnost za ljudsku uporabu.

Jeste vi razmišljali da su kraj tog vašeg bolesnog kaveza prolazila djeca???? Jel' ste razmišljali kako će to na njih utjecati? Pa i nama odraslima se želudac okrene.
A šta ćete postići? Ništa...Jer oni koji testiraju na životinjama i oni koji ih zlostavljaju uvijek će biti takvi i te vaše predstave ih neće dirnuti...A nama koji zapravo volimo životinje samo zgadite dan...
Anai

A šta ćete postići? Ništa...Jer oni koji testiraju na životinjama i oni koji ih zlostavljaju uvijek će biti takvi i te vaše predstave ih neće dirnuti...A nama koji zapravo volimo životinje samo zgadite dan...

Ovo je tipično razmišljanje kokoši koja nije nesilica. znači da nije ekonomski korisna.
od nje bi bilo neke koristi da barem grije nečija jaja, a ovako se mogu kladiti da ne zna niti omlet napraviti. :twisted:
ma to su sve gluposti, vegetarijanka sam a nosim kožu xD koristim proizvode testirane na životinjama i koristit ću!!
svaki proizvod bilo to sad il prije sto godina bio je testiran na životinjama,odnosno svaki novi sastojak koji se počne koristiti u kozmetičkoj industriji mora bit testiran, a jednom testirano više nema potrebe testirati..što dovodi do toga da na brojnim ambalažama nalazimo ''nije testirano na životinjama'' .. pa naravno da nije kad je već poznato pozitivno djelovanje aloe vere i brojnih satojaka, i eto neki su se sjetili to otisnit na svojoj ambalaži a neki ne :-)

Re: Prijateljiu životinja održali performans na Trgu slobode

meni se čini da svi ti aktivisti za prava životinja imaju više suosjećanja i ljubavi prema životinjama, nego prema ljudima :roll:
Vole bih da znam da li ti IDIOTI imaju kozne cipele ?

meso

meni se čini da svi ti aktivisti za prava životinja imaju više suosjećanja i ljubavi prema životinjama, nego prema ljudima :roll:

i ja primjetih isto...
Head

Vole bih da znam da li ti IDIOTI imaju kozne cipele ?

imaju, ja vidio zadnji put kad su vukli one bunde i pizdarije
Elena_Os

meso

i ja primjetih isto...

Isto...
tako je, slažem se, treba prekinit sa testiranjima na tim životinjama i onda ih poklat i sve u paštete...

Je, najlakše je ono što nam se ne sviđa pomesti negdje, ne znati, ne čuti i ne vidjeti... Koliko god oni nekome bili smiješni, i oni ukazuju na nešto što bi trebalo mijenjati. Bez obzira što su to "samo" životinje.
zašto netko nije zvao hitnu?! ima ustanova i za takve ljude. očito da imaju problema, pa nek se idu liječiti. ima novih lijekova za živce pa nek ih na njima testiraju ako već ne daju da se to radi na životinjama.

Mislim da bi se dotičnima više svidjelo da se testiranja rade na ljudima.

Pa na kome da se proizvodi, prvenstveno mislim na farmaceutske, testiraju?
Ako je izbor- izliječiti tisuće ljudi ili spasiti tisuće pokusnih životinja- glasujem za ovo prvo.
zen031

Mislim da bi se dotičnima više svidjelo da se testiranja rade na ljudima.

Pa na kome da se proizvodi, prvenstveno mislim na farmaceutske, testiraju?
Ako je izbor- izliječiti tisuće ljudi ili spasiti tisuće pokusnih životinja- glasujem za ovo prvo.

Ljudi bar imaju izbor, životinje nemaju. Ne želim ni početi o tome koliko su testovi na životinjama brutalni i nehumani. Osim toga, tko ti može sa sigurnošću tvrditi da životinje jednako reagiraju na neke proizvode kao ljudi?
Neka testiranja se moraju provoditi na životinjama, svjesna sam toga, ali tehnologija je iznimno napredovala, mnogo toga se može na drugačije načine testirati, a ne na nedužnim bićima. Dapače, kozmetičke i farmaceutske tvrtke koje ne testiraju na životinjama vrše mnogo više testiranja i pokusa nego one koje testiraju na životinjama ili koriste proizvode prethodno testirane na njima - opasnost od tužbe, ukoliko dođe do neke alergijske reakcije ili nečega sličnog kod ljudi je mnogo veća za firme koje ne testiraju proizvode na životinjama. S druge strane, firme koje testiraju na životinjama prođu jeftinije, a ako ljudi negativno reagiraju na njihove proizvode, ograđuju se od tužbe jer su proizvode testirali na životinjama (iako, ponavljam, životinje i ljudi ne moraju jednako reagirati na jednake proizvode. O svemu tome postoje dokazi, guglajte malo).
Ljudi danas imaju izbor - postoje jednako dobri proizvodi s bijele liste (popis tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama), samo treba malo truda i naći tu listu. Oh, gle, ne treba ni malo truda - lista je tu:

Hrvatska bijela lista:
Skriveni sadržaj

Popis tvrtki koje se mogu naći na hrvatskom tržištu a ne testiraju svoje proizvode na životinjama:
Amway

Annyer

Apotheker Scheller (Dr. Scheller, Manhattan)

Aromatica

Artdeco

Atea

Avon

Basis

Beiersdorf (Nivea, Eucerin, La Prairie, Atrix, Labello)

Biovitalis (Herba mare, bioherbal)

Bodywise (Natracare)

Bourjois

Bübchen

Carita

Chanel

Christian Dior

Clarins

Collistar

Corsair Toiletries

Cosmo Cosmetics Inc. (Ferity)

Decleor

Dietpharm

DM-Drogerie Markt (njihovi vlastiti proizvodi: Alverde, Babylove, Balea, Denk Mit, Dontodent, Ebelin, Jessa, Profissimo, Réell'e, S-he stylezone, Saugstark+sicher, Sundance)

Donna Karan

Dr. Hauschka Skin Care

Dr. Theiss

Erdal-Rex (Frosch, Rorax)

ESI s.p.a.

Estée Lauder (Clinique, Origins)

Fairness (Genera, Gelcap)

Ferity (Cosmo Cosmetics Inc.)

Forever Living

Freeman Cosmetics Corp.

Frenchtop Natural Care (Hennaplus)

Ginger kozmetika (M'Claire)

Golden

Guam/Lacote

Interchem (Oxalis)

Ismeg (Frais Monde, Brambles and Moor, Brutia)

Jericho

JOICO International

Kappus

L'angelica

Lander

L'erbolario

Lush

Marks & Spencer

Mann & Schroder (Fruttini)

Milla (Issa, Rea, Naily, Lee)

Montagne Jeunesse (Chantelle, Davinci, 1 Night Stand, Model Secrets)

Natur Erbe

Nimfea

Neutro Roberts

Neva (Rosal, Plidenta, Soleval)

Oleal

Olival

Oriflame

Paglieri (Felce Azzurra, Cleo, Labrosan, Selectiva S.p.A, Aquolina)

Performance Health Inc. (Biofreeze)

Phyris

Primavera Life

Pupa

Pyrus kozmetika

Revlon (Almay, Jean Naté)

Sapio (Ulola)

Saponia (Faks helizim, Rubel, Nila, Ornel, Tipso, Arf, Vim, Zirodent, Frutella, Kaina, Brinell, Zirodent, Likvi)

Selectiva S.P.A. (Aqualina)

Sinclair & Valentine

Swiss Formula (St. Ives)

Tigi haircare (Bad Head)

United Colors of Benetton

Upper Canada

Urtekram

Virgin Village

Weleda (kozmetika)

Yves Rocher

Hrvatska crna lista
Skriveni sadržaj

Popis tvrtki koje još uvijek nisu voljne smanjiti patnju životinja i troškove usmjeravajući se k alternativnim načinima testiranja svojih proizvoda. Prilažemo popis za one koji ga možda još nisu vidjeli i pozivamo vas da ih bojkotirate. Radi se o svjetski poznatim proizvođačima čiji se proizvodi mogu naći i u Hrvatskoj. Bojkotirajući ih dajete svoj doprinos zaštiti okoliša, a sprječavanjem rasipanje poreznog novca dajete svoj doprinos u naporima da se stvori društvo u kojem će život biti poštovan u kojem god obliku se pojavio. Na životinjama testiraju:

Artsana SPA (Chicco; finalni proizvodi nisu testirani, ali kupuju sastojke koji su testirani na životinjama)

Bic Corporation Braun (Gillette Company)

BioAstin

Chesebrough-Ponds (Faberg, Cutex, Vaseline)

Colgate-Palmolive Co. (Palmolive, Ajax, Fab, Speed Stick, Mennen, Hills Pet Nutrition,Mennen, SoftSoap)

Coty (Adidas, Calgon, Calvin Klein, Celine Dion, Cerruti, Chipie, Chloé, Chopard, Cindy Adams, Club Med, Coty, David Beckham, Davidoff, Esprit, Glow, Isabella Rossellini, Jennifer Lopez, Jette Joop, Jil Sander, JOOP!, Jovan, Kenneth Cole, Kimora Lee Simmons, Lagerfeld, Lancaster, Marc Jacobs, Mary-Kate and Ashley Olsen, Miss Sixty, Monsoon, Nautica, Nikos, Parera, Pierre Cardin, Rimmel London, Roland Garros, Roots, Sarah Jessica Parker, Stetson, The Healing Garden, Vera Wang, Vivienne Westwood)

Daiwa Pharmaceutical (BioBran MGN-3, Natto NKCP)

Gillette Co. (Liquid Paper, Flair, Braun, Duracell, Oral-B, Parker Pens)

Garnier (Laboratories Garnier Paris)

Glaxo Smith Kline (Aquafresh, Binaca, Nicorette, Sensodyne, Strep)

Giorgio Armani parfemi

Henkel (još uvijek nisu objavili potpunu i trajnu zabranu testiranja na životinjama; Bref, Clin, Fa, Kaloderma, Opti, Palette, Persil, Perwoll, Poly, Pril, Pur, Rex, Schauma, Silan, Solea, Somat, Taft, Vademecum, Weisser Riese)

Helene Curtis Industries (Finesse, Unilever, Suave)

Johnson & Johnson (Aveeno, Clean & Clear, Neutrogena, ROC)

Kimberly-Clark Corp. (Cottonelle, Huggies, Kleenex, Kotex, Pull-Ups, Scott Paper)

Krka (Vitaskin, Corident, Sun Mix, Fitoval)

Labud

L'Oréal (finalni proizvodi uglavnom nisu testirani, ali testiraju sastojke i neke proizvode, Anais Anais, Bilage, Biotherm Cosmetics & Skin Care, Helena Rubenstein, Logics, Ombrelle, Vital Nutrients)

L'Oréal U.S.A. (Biotherm, Cacharel, Garnier, Giorgio Armani, Helena Rubinstein, Lancôme, Matrix Essentials, Maybelline, Ralph Lauren Fragrances, Redken, Soft Sheen, Vichy)

Lek (Green Line i Amai)

Nina Ricci

Pfizer (BenGay, Desitin, Plax, Visine)

Pliva

Procter & Gamble Co. - P&G (Alfred Dunhill, Alldays, Always, Anna Sui, Antikal, Ariel, Atkinsons, Attends, Bess, blend-a-dent, blend-a-gum, Blend-a-med, Blendax Anti Belag, Bogner, Bold, Bruno Banani, Camay, Carrera, Certina, Certina Med, Charles Jourdan, Cheer, Chiemsee, Chlorhexamed, Cindy Crawford, Clearasil, Cliff, Comet, Cover Girl make up, Credo, Crest, Dash, Daymed, Ellen Betrix, Escada, Extase, Fairy, Firmodent, Gabriela Sabatini, Gabriele Strehle, Galileo, Gerry Weber, Ghost, Gillette Series, Giorgio Beverly Hills, Globe, Gucci, Head & Shoulders, Henry M Betrix, Herbal Essences, Hervé Léger, Hugo Boss, Ivory, Jean Patou, Kamill Lacoste, Laura Biagiotti, Lenor, Litamin, Luvs, Marc O'Polo, Max Factor make up, Max Mara, Medinait, Meister Proper, Mexx, Mont Blanc, Muelhens, Naomi Campbell, Oil of Olaz, Old Spice, Otto Kern, Pampers, Pantene,Pantene Pro-V, Pringles chips, Priscilla Presley, Procter & Gamble, Puma, Rochas, Scannon, Secret deodorant, Shulton, Sir, Spic & Span, Sumatra, Sure, Tempo, Tide prašak, Tom Tailor, Tosca, Trussardi, Valentino, Vidal Sassoon, Wash & Go, Wick, Wick Vaporub, Yardley, Yohji Yamamoto, Zest)

Ralph Lauren

Reckitt Benckiser (Easy Off, Lysol, Mop & Glo, Old English, Resolve, Spray 'N Wash, Woolite, Coty, Veet, Finish, Vanish, Calgon, Airwick, Ava, Harpic, Calgonit)

Redken Laboratories

Roche

S.C. Johnson (Drano, Edge, Fantastik, Glade, OFF!, Oust, Pledge, Scrubbing Bubbles, Shout, Skintimate, Windex, Ziploc)

Sanofi (Oscar de la Renta, Yves Saint Laurent, Lipofactor)

Sara Lee (Ambi Pur, Badedas, Delial, Catch, Depilzero, Fissan, Glysolid, Kiwi, Quenty)

Schering-Plough (Bain de Soleil, Coppertone, Dr. Scholl's)

Schick (Warner-Lambert)

Shiseido Cosmetics Amerika

The Wella Corporation (Sebastian)

Unilever (Axe, Calvin Klein, Cerruti parfemi, Chloe, Cif, Diversey, Domestos, Dove, Elizabeth Arden, Fabergé, Finesse,, Helene Curtis, Henry Cotton's, Impulse, Lagerfeld parfemi, Lever Bros, Lux, Max Azria, Omo, Rexona, Elida Gibbs, Signal, Suave, Sunsilk, Valentino parfemi)

Weleda (lijekovi)

Slažem se da su Prijatelji životinja ekstremisti, ali netko mora biti i to da bi pokazao kako se neke stvari mogu izmijeniti, samo treba malo uključiti mozak. :)
Postoji i „ljubičasta lista“ tamo su proizvodi koji su testirani na maćuhice.
O tome nitko ne govori!?
Slažem se s tobom Tonya, ali baš je sljedeća činjenica negativna: da su aktivisti ujedno i ekstremisti, i često znaju izazvati suprotne reakcije kod ljudi.

@Tonya

Ljudi imaju izbor baš zato što su ljudi, ili- i baš zato su ljudi. Životinje nemaju izbor, i zato su životinje.

Nameće se jedno filozofsko pitanje- kako se može biti neHUMAN prema životinjama? (Ništa ne prejudiciram, samo razmišljam).

Moje mišljenje- testiranje - DA, uz što manje nanošenje nepotrebne boli. (Dakle, uz humanost-u nedostaktu boljeg izraza).

Mir i ljubav. :)
ma kog briga na kom se testira sve dok su rezultati tu, recimo da vam neko od obitelji oboli od neke bolesti za koju postoji lijek a još nije testiran dal bi onda kom bilo stalo do tih životinja?.. ne samo da bi na njima testirala već bi i ljude uzela za pokusne kuniće.. ha da
glory

ma kog briga na kom se testira sve dok su rezultati tu, recimo da vam neko od obitelji oboli od neke bolesti za koju postoji lijek a još nije testiran dal bi onda kom bilo stalo do tih životinja?.. ne samo da bi na njima testirala već bi i ljude uzela za pokusne kuniće.. ha da

Slažem se, ali stvar je u tome da često životinje ne reagiraju jednako na lijekove kao ljudi - ono što njima nije štetno, ljudima može biti opasno i obrnuto, tako da ti testovi nisu uvijek vjerodostojni. Postoje i drugi načini kako se takve stvari mogu provjeriti, ali se i dalje testira na životinjama, iako to nije nužno. Čak niti testiranje na svinjama ili primatima, koji su po mnogočemu slični ljudima, često nije pouzdano. No, to se tek dozna u posljednjoj fazi testiranja, kad se testiraju lijekovi na ljudima - ipak, ljudi sami pristaju na to i plaćeni su za testiranje, za razliku od životinja.

Što se tiče kozmetike - toliko se testova već napravilo na životinjama da zaista nije nužno to i dalje raditi, a postoje i alternativni načini - no, i dalje se testira, testovi su nerijetko brutalni. Na to upozoravaju Prijatelji životinja i slične organizacije.

Da citiram jednog forumaša s jednog drugog foruma:

Primjerice, zelite proizvesti tekucinu za oci koje hrane oci. Vi imate na raspolaganju 2 puta:

a) Uzeti zeca, naliti mu kiselinu u oci, onda ga zaliti sa svojim produktom i gledati reakciju. U tom slucaju radnik koji to radi mora biti brutalan, bezosjecajan i samo mora zapisivati "U 12, zeko urla. U 12:15, zeko manje urla. U 12:30 zeko ne urla. Proizvod uspio u pola sata". Naravno, krdjanina manje placate. Zeki placate smece da jede, a neka sere di oce - i tako nece dugo.

b) Uzgojiti kulturu ociju - da, moze se - i zaposliti fakultetski treniranog djelatnika koji ce napraviti kiselinsku kulturu, a nakon toga polako injektirati vas produkt i strucno pratiti reakcije. U ovom slucaju radnik mora biti fakultetski obrazovan, sto znaci da ga placate vise.

Pogadjate, slatke kompanije tipa Proctor& Gamble, L'Oreal i slicni koriste METODU A. Razlog? STEDNJA. Lakse je dati jebeni bonus direktoru nego zaposliti jos jednog i pomoci i zajednici i ekonomiji maticne zemlje.

Protiv ovog POTONJEG - testiranja za kozmeticke svrhe - se NAJVISE bore udruge za zastitu zivotinja. Ne toliko protiv medicinskih - osim u Americi - ali u Europi, koncentrirani su protiv kozmeticara.

zen031

@Tonya

Ljudi imaju izbor baš zato što su ljudi, ili- i baš zato su ljudi. Životinje nemaju izbor, i zato su životinje.

A tko daje ljudima pravo da biraju za one koji nemaju izbora?

pinkychus

Slažem se s tobom Tonya, ali baš je sljedeća činjenica negativna: da su aktivisti ujedno i ekstremisti, i često znaju izazvati suprotne reakcije kod ljudi.

Nažalost, slažem se i ja s tobom, ni meni ovakve akcije nisu mile, čak izazivaju odbojnost, a Prijatelji životinja ne ispadaju baš najnormalniji. No, to ne mijenja činjenicu da su uglavnom u pravu. :)

pumpkin

Je, najlakše je ono što nam se ne sviđa pomesti negdje, ne znati, ne čuti i ne vidjeti... Koliko god oni nekome bili smiješni, i oni ukazuju na nešto što bi trebalo mijenjati. Bez obzira što su to "samo" životinje.

aj hvala bogu jedan pametan komentar ... vec sam izgubio vjeru u ovaj forum
Dobro, a kak da ja znam koji je proizvod testiran na životinjama a koji ne?Znam da postoji na nekim prozivodima onaj znakić koji upućuje da nije testirano, al mislim ko to garantira. Ili kada uzimam neki proizvod koji mi npr. super odgovara baš ću ja sad gledat jel on testiran ili ne. Kao što sam već rekla u jednoj sl. temi, treba organizirat komisiju koja će pratit u kakvim su uvjetima te životinjice i na koji način se vrše testovi od strane tih velikih tvrtka, mislim da ovakvi performansi stvarno ništa neće postić, meni je to čisto privlačenje pažnje na osobu, a ne na testiranja.
Koga briga za to, testiranja se vrše i na ljudima tako da nevidim poantu svega toga.
Anai

Jeste vi razmišljali da su kraj tog vašeg bolesnog kaveza prolazila djeca???? Jel' ste razmišljali kako će to na njih utjecati? Pa i nama odraslima se želudac okrene.

Mene samo zanima pod kojim vi to staklenom zvonom mislite da treba držati djecu?!!!
To je realnost! Kao i vijesti! Kao i filmovi - i animirani i igrani - prepuni brutalnog i nepotrebnog nasilja! Da i ne spominjem video igre kojima roditelji zatrpavaju djecu samo da šute i igraju se!
Vjerujem da je vama najlakše zažmiriti i praviti se da sve to ne postoji! Ne razumijem logiku, volim životinje, ali ne želim znati što im se događa?! Dobrodošli u stvarni svijet!!!
glory

ma to su sve gluposti, vegetarijanka sam a nosim kožu xD koristim proizvode testirane na životinjama i koristit ću!!
svaki proizvod bilo to sad il prije sto godina bio je testiran na životinjama,odnosno svaki novi sastojak koji se počne koristiti u kozmetičkoj industriji mora bit testiran, a jednom testirano više nema potrebe testirati..što dovodi do toga da na brojnim ambalažama nalazimo ''nije testirano na životinjama'' .. pa naravno da nije kad je već poznato pozitivno djelovanje aloe vere i brojnih satojaka, i eto neki su se sjetili to otisnit na svojoj ambalaži a neki ne :-)

Čitam i ne vjerujem!!!
A vegetarijanka si zašto? Alergična si na meso ili možda da omršaviš?!
Ili zato što je fora?! S obzirom na djetinjastu razinu izjave, vjerojatno je ovo posljednje!
Vegetarijanstvo sa sobom nosi barem određenu dozu empatije, koju ti očigledno ne posjeduješ!

Re: Prijatelji životinja održali performans na Trgu slobode

kakva crna realnost?! šta bi trebali možda i slike iz Hiroshime puštat na TV-u jer je to isto realnost bila? Životinje su životinje i ove su uzgojene u laboratorijima za pokuse. Nisu ih vijali po šumi. Ovakve likove bih i ostavio u kavezu. :roll:

anse

Vegetarijanstvo sa sobom nosi barem određenu dozu empatije

zašto? ovo je preglupa izjava.
ovo je prepucavanje koje ne vodi nikamo. podsjeca me na raspravu oko prihvacanja pedera ili ne, mislim...svi misle drugacije, nema nekog univerzalnog odgovora i rjesenja...
Zanimljivo je ta šokiranost određenog broja roditelja. To su valjda oni isti koji smatraju da iz dječjih bajki treba izbaciti svako jače nasilje (rasparanje vuka, gutanje bake, mrtve žene u podrumu, ubojstvo trovanjem itd.)

Djeca nisu glupa. Djeca vide što se događa. I ono što vide to oponašaju. Ako žive u licemjernom svijetu gdje je istovremeno u redu pucati po civilima loše vjere, rase ili nacije u jednom kutu tog svijeta, a drugdje se skandalizirati nad performansima koji progovaraju o mučenju životinja - djeca će shvatiti da je licemjerstvo pravi put. (Usput me baš zanima da li vi šokirani ovim zastrašujućim performansom ste isto tako šokirani ubijenim civilima iz susjedstva iz bliske prošlosti u ime nacije kojoj i sami pripadate? Ili se to nije događalo?)

A sad idemo dalje. Do dna. Naime - da li vi, šokirani, gledate Farmu? Gledaju li vam djeca Farmu? Bigbradere? Gledate li one Špice, rizibizije, ekskluzive i eksplozive? Gledate li dnevnike Nove TV i RTL-a? Gledate li reklame za Ožujsko? Nešto od toga svakako gledate. I u tom svijetu - vaš najveći problem je par aktivista koji, po liniji grižnje savjesti jedni, a mizantropije drugi, upućuju na neprihvatljive metode pokusa nad životinjama.

Za kraj - ja sam pobornik pokusa na životinjama, uz maksimalno izbjegavanje nanošenja nepotrebne boli. Bolje na životinjama nego na afričkom djecom, što se već događa uostalom. No, svaku akciju kojoj je cilj nenasilno ukazati na nanošenje boli nad bićima koja smatram bliskima - ću podržati. (U tom svjetlu me genocid nad komarcima uopće ne dira, jer ih smatram prirodnim, nepomirljivim neprijateljima;))
Život je jedna prekrasna stvar i baš zato smatram da i životinje imaju pravo iskusiti život kao i mi. A glupo je ubijati ih i uništavati populacije samo zato da možemo nositi njihov leš na sebi. A onaj tko baš želi nositi krzno, mislim da bi trebao vidjeti na koji se način dolazi do tog krzna vlastitim očima.
arhitekt

kakva crna realnost?! šta bi trebali možda i slike iz Hiroshime puštat na TV-u jer je to isto realnost bila? Životinje su životinje i ove su uzgojene u laboratorijima za pokuse. Nisu ih vijali po šumi. Ovakve likove bih i ostavio u kavezu. :roll:

ali slike iz Hirošime su bile na tv-u! kao i slike holokausta! kao što rekoh, vratite se u stvarnost!
i mislim da treba odvojiti testiranja u svrhu liječenja ljudi i testiranja u svrhu uljepšavanja žena - ovo drugo je za svaku osudu!
arhitekt

anse

a ovo je kao pametna i argumentirana izjava odrasle osobe!
nemojte komentirati ako nemate pojma o nečemu!

anse

arhitekt

anse

a ovo je kao pametna i argumentirana izjava odrasle osobe!
nemojte komentirati ako nemate pojma o nečemu!

o čemu bih to trebao imati pojma da komentiram ovakvu glupost od izjave?
o evoluciji, etici, zoologiji?
stvarno mi nije jasno.
uostalom vegetarijanstvo je dokazano nezdravo, osim ak se nisi rodio kao ovca, što kod nekih isto ne bih u startu odbacio.
Baudolino

(U tom svjetlu me genocid nad komarcima uopće ne dira, jer ih smatram prirodnim, nepomirljivim neprijateljima;))

Nije li i selekcija vrsta sama po sebi licemjerna? To je jedan od većih problema životinjskih aktivista. Nitko se ne buni kad se cijelu populaciju komaraca pokušava zbrisati bojnim otrovima, ili kad se štakori učestalo i masovno truju po gradskim podrumima. Kladim se da je umiranje trovanjem štakoru prilično bolno, a korist je puno manja nego kad se ta smrt iskoristi u znanstvene svrhe (ionako ih nikad nećemo sve pobiti).

Ni to ubijanje nije prijeko potrebno, ako ćemo baš iskreno, kao što možda negdje nije potrebno ni eksperimentiranje sa životinjama ili pak kožna cipela. A tek razlikovanje biljnih i životinjskih vrsta? Meni jedna ugrožena Velebitska degenija uzrokuje kudikamo više suosjećanja od kokoši na kokošjoj farmi, ili da ne pretjerujem, žohara u podnožju vodovodne instalacije. Kad vidim kako Doležal iz Hsp-a sječe osječka stabla, proradi mi želja za aktivizmom, što se ne događa u slučaju redovne dezinsekcije i deratizacije.

Tako da su mi odbojni moralno-etički argumenti vegetarijanaca. A još kad zamiriši mlada janjetina sa ražnja...
anse

glory

Čitam i ne vjerujem!!!
A vegetarijanka si zašto? Alergična si na meso ili možda da omršaviš?!
Ili zato što je fora?! S obzirom na djetinjastu razinu izjave, vjerojatno je ovo posljednje!
Vegetarijanstvo sa sobom nosi barem određenu dozu empatije, koju ti očigledno ne posjeduješ!

vegetarijanka sam zato što mi se meso gadi,nemog podnjet miris i želudac mi se okreće.isto tak nejedem ni brojne proizvode od soje koji me podsjećaju na meso.
a što se tiče kože oderala bi ja i tebe da si napravim dobre kožne hlače,nebi mi ni bilo teško testirat na tebi al kak sam ja ''suosjećajna'' budi siguran/na da bi kasnije dobio metak u glavu.
kako ženstveno
joj koje licemjerstvo. da mi vas je žene vidjet tjedan dana bez
- kreme za lice dnevne
- kreme za lice noćne
- pilinga za čiščenje lica
- maske na bazi mladunčeta od čudnovatog kljunaša
- kreme protiv celulita
- kreme za zatezanje
- hidratrantne kreme
- anti age kreme
- maskare
- olovke za oči
- olovke za usta
- ruža za usne
- sjajila za usne
- labela
- pudera
- korektora
- kreme protiv čvimbi
- 1001 losiona za ko zna šta
- kreme za tijelo
- ulja i kreme za sunčanje i poslje sunčanja
- šampona za kosu normalnu/masnu/tanku/ofarbanu itd
- regeneratora
- tekućine za leće

ili možda tablete ?
- painkilleri
- antidepresivi
- za spavanje
- antibebi

a najbolji mi je bio zadnji preformas kad je jedan od likova imo kožne marte a butra pored njega kožne adidasice. odakle koža ?

radite šta hoćete boli me kita al nemojte se pravit neviniji od boga jer niste.

"Jesus died for somebodys sins but not mine" - patti smith

ps. pojest životinju ? daj odma !!! da sam gladan pojeo bi i čovjeka. toliko o tome
...ma, ne pate mene kremice i pomadice (mislim, ionako ih minimalno koristim)...
...ono što mene živcira je poziv na bojkot proizvoda u svakodnevnoj upotrebi, a poduža je crna lista....ono što bih osobno voljela jest zaviriti u domove prijatelja životinja i baciti oko imaju li Nivea kremu ili Gillete brijače/pjene ili perwol ili bilo koji od poduže liste proizvoda....
anakonda

...ma, ne pate mene kremice i pomadice (mislim, ionako ih minimalno koristim)...
...ono što mene živcira je poziv na bojkot proizvoda u svakodnevnoj upotrebi, a poduža je crna lista....ono što bih osobno voljela jest zaviriti u domove prijatelja životinja i baciti oko imaju li Nivea kremu ili Gillete brijače/pjene ili perwol ili bilo koji od poduže liste proizvoda....

pa to je to, jedino ko mi prolazi kao totalni extremist u toj nekoj borbi s vjetrenjačama su krasteri. ne peru se, ne koriste sapun, ni šampoon ni nikakvu kozmetiku, al baš ništa i na monte paradisu sam po par dana bio okružen s takvima i mogu reć da nisu nimalo ugodni ni jednom osjetilu. eto odmah se sjetim ušminkanih kvazi boraca za životinjska prava i smuči mi se. fuj.
glory

vegetarijanka sam zato što mi se meso gadi,nemog podnjet miris i želudac mi se okreće

ček
vegeterijanka si jer ti se meso gadi zato što ne možeš podnijeti miris, a ne zato jer ti je žao ubijanja jadnih malih svinjica

glory

isto tak nejedem ni brojne proizvode od soje koji me podsjećaju na meso.

jel't o zbog izgleda, jer soja jako podsjeća na meso ili... ? meni soja nema ni približan okus kao meso, volim ju jsti

glory

a što se tiče kože oderala bi ja i tebe da si napravim dobre kožne hlače,nebi mi ni bilo teško testirat na tebi al kak sam ja ''suosjećajna'' budi siguran/na da bi kasnije dobio metak u glavu.

to nas opet vraća u hitlerove logore, kožne lampe od ljudske kože, sapune od ljuskih kostiju i jastuke punjene ljudskom kosom
prvenstveno nejedem ga zato što mi se gadi, nejedem ni ništa životinjskog podrjetla..prijavila sam se za vojsku i najveći problem mi predstavlja kak ću reagirat kad mi dođe lešina na tanjuru.
nesjećam se kaki okus ima meso jer godinama ga nejedem, recimo narezak od soje i izgledom i mirisom me podsjeća na meso.

a sad dali mi žao, je žao mi je na neki način i nemoguće mi zanemarit da je to bilo živo,ali unatoč tome nošenje kože nepredstavlja mi problem što je mnogima neshvatljivo :)
zanima me kakav bi komentar na ovo imao pračovjek...da, on je pračovjek,neobrazovan,zaostao, ne bi on to skontao.
da vas se dovede u stanje da morate jesti životinje zanima me koliko bi se vas rađe izgladnilo nego jelo...
neki dan sam gledao dokumentarac o počecima testiranja LSDa pa su ga ispitivali na zatvorenicima i dobrovoljcima koji su svjesno uzimali drogu.trebalo bi tako i sa kemijskom i ostalom industrijom.uzmeš nekog koji je osuđen na doživotnu ili smrtnu pa udri...
soja nema ni približno okus kao meso, jedina je poveznica s mesom njena boja koja donekle podsjeća na meso, dakle problem je kod tebe, jedi soju

da li se netko ikad priupitao kako je jadnoj bubici kad se priljepi na šoferšajbu jureće automobila?
glory

prvenstveno nejedem ga zato što mi se gadi, nejedem ni ništa životinjskog podrjetla..prijavila sam se za vojsku i najveći problem mi predstavlja kak ću reagirat kad mi dođe lešina na tanjuru.
nesjećam se kaki okus ima meso jer godinama ga nejedem, recimo narezak od soje i izgledom i mirisom me podsjeća na meso.

a sad dali mi žao, je žao mi je na neki način i nemoguće mi zanemarit da je to bilo živo,ali unatoč tome nošenje kože nepredstavlja mi problem što je mnogima neshvatljivo :)

...izgleda da pričamo o vegetarijanstvu, a ne o životinjama uzgojenima za testiranja...sve je stvar slobodnog izbora...moj je izbor koristiti fckn Niveu i Gillete Venus jer ih volim, super su i tako dalje...unatoč tome, ne smatram se neprijateljem životinja, jer im mogu više pomoći na neke druge načine...iako koristim ovaj onaj prašak za veš i jedem svinju svaki drugi dan na različite načine...
...a netko je lijepo povukao paralelu u jednom od prethodnih postova: fućkaš prijatelje životinja koju dođu prosvjedovati u kožnim patikama....dajte molim vas.... :twisted:
arhitekt

uostalom vegetarijanstvo je dokazano nezdravo,

gdje je to znanstveno istraživanje obavljeno i objavljeno? na nekakvom forumu sa sličnim lupetanjima ili?
glory

anse

glory

vegetarijanka sam zato što mi se meso gadi,nemog podnjet miris i želudac mi se okreće.isto tak nejedem ni brojne proizvode od soje koji me podsjećaju na meso.

A ZAŠTO REDAKCIJA NE REAGIRA NA OVAJ GOVOR MRŽNJE?!

glory

prijavila sam se za vojsku

zašto me to ne čudi?!
anse

glory

prijavila sam se za vojsku

zašto me to ne čudi?!

očito je neko vidovit :P

anse

arhitekt

gdje je to znanstveno istraživanje obavljeno i objavljeno? na nekakvom forumu sa sličnim lupetanjima ili?

ti si baš ono žešći neki fanatik?! pa eto kad već i samu sebe svrstavaš u lupetanja, možeš pitati bilo kojeg liječnika o štetnostima vegetarijanske ishrane jer ne postoji biljni nadomjestak za meso u prehrani.
Al pustimo sad to.

Ajd recimo da si me uvjerila da ne mučimo više jadne štakore u laboratorijima koji bi eto radije valjda trčkarali livadama i pisali poeziju i recimo da želim nešto promjeniti u vezi toga. Koji mi je prvi korak? Šta kao pojedinac mogu učiniti. Maskirat se kao kreten u kavezu usred grada mi ne pada na pamet. Bojkotirati određene proizvođe?! Iskreno ako netko misli da postoje tvrtke koje ne rade takve stvari, vjerojatno ih rade na ljudima negdje po Africi. U svijetu gdje Unicef dila lijekove kojima je istekao rok, gdje vojnici un-a siluju žene po svijetu jednostavno ne mogu vjerovati da tvrtke koje se bave kemijskom industrijom imaju srca neozlijeđivati jadne male štakorčiće.

Mislim da ima 100 pametnijih stvari kojima se ljudi mogu baviti od ovakvih gluposti pa možeš i ti tako

arhitekt

anse

arhitekt

ti si baš ono žešći neki fanatik?! pa eto kad već i samu sebe svrstavaš u lupetanja, možeš pitati bilo kojeg liječnika o štetnostima vegetarijanske ishrane jer ne postoji biljni nadomjestak za meso u prehrani.
Al pustimo sad to.

Ajd recimo da si me uvjerila da ne mučimo više jadne štakore u laboratorijima koji bi eto radije valjda trčkarali livadama i pisali poeziju i recimo da želim nešto promjeniti u vezi toga. Koji mi je prvi korak? Šta kao pojedinac mogu učiniti. Maskirat se kao kreten u kavezu usred grada mi ne pada na pamet. Bojkotirati određene proizvođe?! Iskreno ako netko misli da postoje tvrtke koje ne rade takve stvari, vjerojatno ih rade na ljudima negdje po Africi. U svijetu gdje Unicef dila lijekove kojima je istekao rok, gdje vojnici un-a siluju žene po svijetu jednostavno ne mogu vjerovati da tvrtke koje se bave kemijskom industrijom imaju srca neozlijeđivati jadne male štakorčiće.

Mislim da ima 100 pametnijih stvari kojima se ljudi mogu baviti od ovakvih gluposti pa možeš i ti tako

da, pa možeš i ti tako...

ako sam ja fanatik, što ova tvoja silna prepucavanja sa mnom govore o tebi? to isto...

nikada se u svijetu ne bi dogodila niti jedna promjena da netko nije barem pokušao nešto promijeniti... obično sve započinje koracima koji dolaze od pojedinca i koji se prvotno čine nebitnima... i svatko bira svoju bitku koliko god se ona drugima čini glupa ili nepotrebna!

ja se i bavim važnijim stvarima, dr. sc. sam... i vegetarijanac sam već 15-ak godina savršena zdravlja, a sve o štetnosti te vrste prehrane su samo špekulacije, nema niti jednog znanstvenog dokaza, vjeruj mi, redovito čitam o tome...

a radi se o tome, i samo o tome, da ljudi imaju pravo biti čak i ekstremni aktivisti, kao što je to praksa u čitavom suvremenom svijetu, bez da ih se ponižava i naziva idiotima dok se skriva u udobnoj anonimnosti foruma!!!

joj uvijek si kažem da nikada više ništa neću komentirati po forumima ove vrste - gubljenje vremena...

anse

dr. sc. sam...

to je najbitnije :D

Tagovi