Iz šešira: NATO, ništa zato

Osijek

Iz šešira: NATO, ništa zato

U sklopu svog šestog proširenja od osnutka (1949.), početkom travnja 2009. Hrvatska i Albanija su primljene u Organizaciju Sjevernoatlantskog sporazuma, oliti NATO. Eto, napokon smo dočekali i taj veliki dan i ostvarili pedeset posto zacrtanih strategijskih ciljeva države.

U Albaniji je stanovništvo vijest o ulasku u NATO dočekalo sa sveopćim oduševljenjem, slavljem i defiliranjem tisuća ljudi ulicama glavnog i drugih albanskih gradova za koje nikada nismo čuli. Cijela Tirana bila je ukrašena albanskim i NATO zastavama i prigodnim motivacijskim natpisima i plakatima, održani su besplatni koncerti, na jednom od kojih su nastupili čak i UB40. Održana je vojna parada, opaljen je plotun iz 28 topova, a premijera je oduševljeni narod trijumfalno dočekao na po povratku sa NATO summita u Strasbourgu na kojem su naše dvije zemlje i službeno primljene u NATO obitelj. Sve u svemu, U Albaniji je zavladalo općenarodno veselje i oduševljenje, vrlo slično onom nakon velikih nogometnih pobjeda nacionalne reprezentacije.

U Hrvatskoj, pak, čorak. U Zagrebu je tom prigodom i tim povodom ulicama vozio tramvaj oblijepljen NATO znakovljem, kojega je na kraju neki nezadovoljnik polio crvenom bojom. Također, 4. travnja u Zagrebu održan je i manji prosvjedni skup na kojem je prosvjedovalo stotinjak građana koji se protive NATO-u, pod sloganom "NATO - 60 godina je dosta!", a najavljeno je da će se sličan prosvjed uskoro održati i u Zadru.

Zašto tolika ogromna dijametralno suprotna reakcija na ovaj događaj s hrvatske i albanske strane? Albanci se svom ulasku u NATO iskreno raduju smatrajući ga konačnim priznanjem da su i oni napokon stvarno postali dijelom te famozne međunarodne zajednice, dok nama ili doslovno "puca prsluk" što smo ušli u neki tamo prapovijesni Sjevernoatlantski savez, ili se NATO-u i onome što on predstavlja (novi imperijalizam i kolonijalizam, interese globalnog kapitala, relikviju hladnog rata) ogorčeno i strasno protivimo. Gdje je tu sad istina za Hrvatsku? Kome vjerovati? Službenoj politici koja kaže da je ulazak u NATO bajna stvar, povratak u svoju obitelj, ili kritičarima koji za tu organizaciju govore da je već poodavno trebala izumrijeti? Službenoj politici odavno više nitko razuman ne vjeruje, a glas većine gorljivih kritičara ne dopire jako daleko (ili ih se, pak, smatra čudacima).

Valja li nam NATO ili ne? Osobno sumnjam da će se situacija u zemlji, a tu prvenstveno mislim na gospodarsku, iole poboljšati zbog ulaska u NATO. Strani investitori će možda i imati malo veću sigurnost i zaštitu svojih investicija, kreditni rejting nam možda mrvicu naraste, ali zbog trenutne krize ionako malo tko želi investirati u bilo što, a krediti se daju na kapaljčicu, tako da (barem u kratkoročnom razdoblju) neće doći do "booma" inozemnih ulaganja u Hrvatsku. Poznato je kako su Češka, Mađarska i Poljska nakon ulaska u NATO (1999.) udvostručile su strane investicije, a u Rumunjskoj su iste porasle za čak 141 posto. Vrlo je upitno što će se sada dogoditi u Hrvatskoj. Dugoročno, možda i bude nešto više investicija upravo zbog ovoga (10-15%), ali to je poprilično dugoročno, a dotada ćemo već i ući u EU, pa će se "NATO efekt" rasplinuti.

Kad malo o tome porazmislim, osobno ne poznam nikoga (niti sam s ikime uopće raspravljao o toj temi) tko je oduševljen, sretan, ili čak imalo zainteresiran za NATO savez i naše stupanje u isti. Izgleda kao da 99% stanovništva zemlje misli da se za 99% stanovništva zemlje, ništa nije, niti će se uskoro promijeniti (nabolje). Stoga mi se sve više čini da ćemo pokazati istu razinu oduševljenosti jednom kada se napokon "vratimo" u onu svoju drugu, europsku obitelj.

Kolumnist: Oto Wilhelm [blog]
Foto: Bruno Konjevic
Da nije tih orlova na zastavama, pomislio bih da su opet neka repka ili neki sportas pobijedili. Isti su to ilirski korijeni, ista je to balkanska prasina.

Strateski - lijepo da smo usli u NATO.

Prakticki - kontam da ce biti manje lijepo kad se neki nasi vojnici, a nadam se da nece, budu vracali u vrecama. Istim onim vrecama o kojima razmisljaju Ameri kad pozivaju nove clanice i misle kako je bolje da slijecu u Zagreb i Tiranu, nego u Fort YouNameIt.

Clanstvo u NATO-u nije nesto sto podize kreditni rejting drzave kakva je Hrvatska (vecu ulogu igraju pravna (ne)sigurnost i korupcija). Onaj tko je htio "investirati" (citaj: od Hrvatske napraviti kolonijalnu kravu muzaru) je to poodavno napravio. Kraj prvog ciklusa muznje upravo se nazire, a zove se Ekonomski krah.

Dakle, meni se cini da je trgovina jednostavna - trampili smo mrtvacke vrece i milijarde za kupnju njihove vojne tehnologije za sigurnost i geostratesko pozicioniranje. Koliko je to pametna odluka mozda bi bilo najbolje pitati one o kojima drzava energetski ovisi - Ruse.

Nismo usli u EU, pretpristupne fondove smo samo zagrecali, a po svemu sudeci - necemo jos godinama. Na vrata kuca MMF i rezanje placa ili devalvacija (citaj: rezanje realnih placa).

Kolika je jebada oko dobivanja vize za Australiju? Eno, citam da su cetiri njihova grada u Top 10 za zivot po Economistu.

Adelaide bas zvuci nekako pitko...
NATO nam nije trabao. neznam sta ljudi ocekuju (ako uopce ista i ocekuju!?) od toga. najgluplji izgovor je "Pa udjimo u NATO, sta ako nas opet neko napadne? Budu nas ameri branili". ma dajte molim vas, ko ce nas napadat!!!?? ovako, dok smo u NATO savezu prije ce nas neko napast nego da nismo usli. ameri su se zaratili sa svima, a nasi ce ocevi, muzevi, decki, sinovi ic ginut za njih u neku pripizdinu samo zato da bi ovi crpili njihovu naftu, a za nekoliko godina i vodu.
mislim da hrvatski narod nije bio dobro informiran o NATO savezu i sto on sve donosi i odnosi kada su se skupljale peticije za referendum o ulasku u NATO. jer da su ljudi malo bolje informirani nema sanse da bi dali vladajucima ulazak u to sr**e.
kada sam malo razgovarala s nekim ljudima o tome dosta je njih reklo "Ma boli me briga za NATO". to sve govori kaki smo mi ljudi uopce. budale zaglupljene razno-raznim realiti showovima i slicnim piz*****ama.
kad smo već kod Jamerike... koliko vas je čulo Obamine riječi na zadnjem govoru, a vrtili su ih stalno na dnevniku?
"svi vi trebate prestat razvijati nuklearno oružje, ameri će razvijati i opet ćemo postati svjetki lideršipi"

jesmo mi tolike ovce da nama treba čoban da bi nas vodio na proplanak na ispašu?

što je ovo drugo nego prikrivena kolonizacija? a nato, na sve se treba pripremiti, nema toga referenduma ilit prosvjeda kojim bi mi spriječili ulazak... oni gore, the mighty one, su tako odlučili i tako će i biti
amen
...ah, ovo je samo jedan logičan nastavak sveopće jamerikanizacije, što sad.....
Jednog dana kad svi uđu u NATO, opet će se stvoriti neka nova grupa.
Tako da nevidim poantu NATO-a.
MissTake

jesmo mi tolike ovce da nama treba čoban da bi nas vodio na proplanak na ispašu?

Da.
Oto Wilhelm

a najavljeno je da će se sličan prosvjed uskoro održati i u Zadru.

Mladi gospodin očigledno nije obaviješten da je u Zadru istoga dana kad i u Zagrebu održan istovjetan prosvjed.

A glede "ovaca" istina je da su svi oni koji su se zalagali, i zalažu se, za ulazak u NATO i EU "OVCE per exelence". Neka blago samo vjeruje vođama ' "bili smo na rubu provalije i bilo je vrijeme da napravimo znakovit korak naprijed". NATOOOOOOOOOOOOOOO (Buć :sranje: )

:puke: :puke: :puke:

davorccc

Jednog dana kad svi uđu u NATO, opet će se stvoriti neka nova grupa.
Tako da nevidim poantu NATO-a.

mislim da nece bas svi uci u NATO..
uci ce oni koji podrzavaju politiku SAD-a, a oni koji se ne slazu sa tom politikom ce ratovat protiv njih, a samim time i protiv nas. i onda kud koji mili moji :roll:
Buduci da nisu svi pametni i spretni poput Svicarske i naftom bogati poput Norveske, valjalo bi se pitati kakva se alternativa pruza jednoj Hrvatskoj.

I proNATO i antiNATO snage na problem pristupa gledaju prevec jednostrano. Jedni vide svu srecu i sigurnost svijeta, drugi vide prodaju ideala i mrtvacke vrece iz tudjih ratova.

No, koje su alternative svakog od izbora?

Sto da nas je netko i pitao i da smo se odlucili da ne zelimo u NATO? Kakve bi to posljedice imalo po Hrvatsku?

Neutralnost? Nesvrstanost? Priklanjanje Rusiji?

S koje strane ograde je bolje biti?
Leteci mungos

Buduci da nisu svi pametni i spretni poput Svicarske i naftom bogati poput Norveske,

svicarci nisu pametni i spretni, nego se u svicarskoj nalaze sjedista svih velikih banaka, a samim time nikome nije u interesu da takva drzava bude prikljucena u bilo koji savez, jer to donosi nestabilnost za tu drzavu. a norvezani..e njih je nafta spasila, i sposobni i nekorumpirani politicari
lala

svicarci nisu pametni i spretni, nego se u svicarskoj nalaze sjedista svih velikih banaka,

A te banke su u Svicu dosle zasto?! Ne valjda zbog kristalno cistog mora?! ;-)

Hrvatska je imala idealnu sansu, sansu kakva se nacijama pruza jednom u 500 godina. Dobili smo ovo sto smo dobili - prodalo se gotovo svo bogatstvo koje se akumuliralo zadnjih 50 godina, na celu su nam ljudi koji nas otvoreno pljackaju, a vecina ljudi radi kao najamna snaga... i tako ce biti do neke nove revolucije.

Dakle, gradjani Hrvatske ce biti konobari, salterashi i konjusari u hotelima na hrvatskoj obali Jadrana, bankama i tvrtkama u hrvatskim gradovima te hrvatskim konjusnicama i stalama.

Jebiga, al' smo zato zadnjih 10 godina zivjeli k'o carevi! Vrijedilo je, zar ne?!
Apsolutno se slažem s Mungosom osim u zadnjoj rečenici.

Tuđmanov moto o "sto bogatih obitelji" i liberalizacija u stvaranju tih "sbo" rezultirala je time da je hrvatski narod opljačkan, osiromašen, bogatstvo koje smo imali - što reče Mungos - rasprodano strancima...

Da nije bilo takve Tuđmanove politike "grabi dok je vrijeme, sad ili nikad" Hrvatska je danas mogla biti moralno i materijalno neovisna. Mogla je biti u situaciji da EU njoj šalje zahtjev za ulazak.

Hrvatska ima dovoljno resursa a hrani samu sebe i još višak da izvozi. Pametno ulaganje i poslovanje u turizmu stvara dodatnu vrijednost...

Da ne duljim, ono što me najviše ljuti je parola "imamo svoju državu", "svoji na svome"...

Sve to mačku o rep.

Idem zapalit i spavat, kod mene je ponoć, a ionako mi je mrak pao na oči. Bog!
Leteci mungos

lala

svicarci nisu pametni i spretni, nego se u svicarskoj nalaze sjedista svih velikih banaka,

A te banke su u Svicu dosle zasto?! Ne valjda zbog kristalno cistog mora?! ;-)

ma da su sve te velike banke stavili u bilo koju drzavu ta bi zemlja danas bila uspjesna. neznam bas povijesne cinjenice zasto su svjetski lideri (iz sjene, tzv. tajna drustva) odabrali bas svicarsku za centar svjetskog bankarstva, i sad kada razmisljam bas me zanima zasto je to tako!?!?? zasto bas svicarska?
sumnjam da je to sam zato sta su svicarci super pametni i sposobniji od ijednog drugog naroda..ili kako vec :? :)
eseker

Da nije bilo takve Tuđmanove politike "grabi dok je vrijeme, sad ili nikad" Hrvatska je danas mogla biti moralno i materijalno neovisna. Mogla je biti u situaciji da EU njoj šalje zahtjev za ulazak.

Hrvatska ima dovoljno resursa a hrani samu sebe i još višak da izvozi. Pametno ulaganje i poslovanje u turizmu stvara dodatnu vrijednost...

slazem se. al eto, kao sto vidis; drzavu nam vode korumpirani politicari koji neznaju iskoristiti ono sto imamo za dobrobit naroda, prodaju sve sta se prodat moze samo da bi mu usli u EU i tamo bili zadnja rupa na svirali. ma..
Ne znam koliko vam je poznato (The Zeitheist Movement) ali otiđite na ovaj site.

http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?Itemid=50

Vidim da ovdje ima razumnih glava. Neke će zanimati.

Čujemo se sutra.
lala

prodaju sve sta se prodat moze samo da bi mu usli u EU

Ovo je najveca podvala i najneistinitija tvrdnja koju su plasirali politicki mocnici.

Jos je Tudjmanin takvim izjavama plasio narod, a danas to rade ljudi poput Branke Separovic.

Dakle, radi se o podvali da nekakvi ljudi-gusteri iz EU zele kupiti nesto u RH [hotele, zemlju i sl.] i da je to uvjet za ulazak u EU.

O, gluposti li!

Da to zele, u EU bi nas primili jos '93 i vec bi im tada bio otvoren put za ulazak u trgovinu "Rasprodaja Hrvatske".

Oni nas u EU ne zele jos smo korumprirana balkanska stoka koja ce prozderati njihove milijarde [za koje je neki tamo Nijemac crncio u zeljezari]. Gamad smo koja ce platiti da ide preko reda na lijecniski pregled, da dijete ima sve petice, da dobije posao. Jednako tako, gamad koja ce to placanje traziti da bi se zmirilo na jedno oko.

U EU ne ulazimo i zato sto ovakva mutna voda odgovara hohstaplerima i muljatorima koji iskoristavaju ovu stoljetnu priliku za bogacenje preko noci. Ti isti izmisljaju afere, problematicne situacije i cine sve da se za cim vise produlji ulazak RH u EU.

S druge strane, oni ce na binama hraniti usi gladne marve pricama o "strateskim ciljevima" i "euroatlantskim integracijama".

Oni koji rasprodaju, rasprodaju zato sto su se nasli u poziciji da upravljaju imovinom za koju nisu prstom mrdnuli, a konjusarski mentalitet im ne dozvoljava da rade na opce dobro, nego da gledaju samo vlastiti dzep.

Zato se privatizacija i radila/radi na nacin da je bolje nesto prodati uz pinku u dzepu, jeftinije i uz losije uvjete po npr. radnike, okolis ili drustvenu sredinu, nego se zajebavati trazeci postenog kupca i placanje po pravoj cijeni i bez pinke u dzepu.

Isto pravilo vrijedi na drzavnoj i lokalnoj razini. Pogledajte samo kakva je jagma za zemljistem u Osijeku i oko cega se vode pravi mali ratovi ["juzna" Retfala, Pampas, exOLT, ...]. Ista onakva kakva je nekad bila za firmama - zato su mnoge od njih i skviknule...

Dakle, muljatori su instalirani. Da su biraci pametni, takve bi maknuli. Tragedija je u tome sto bi i vecina biraca radilo POTPUNO JEDNAKO da su na poziciji muljatora. Zato se stoka sitnog zuba i uclanjuje u stranke, lijepi plakate, lakta po hodnicima...
Leteci mungos

lala

prodaju sve sta se prodat moze samo da bi mu usli u EU

Ovo je najveca podvala i najneistinitija tvrdnja koju su plasirali politicki mocnici.

Jos je Tudjmanin takvim izjavama plasio narod, a danas to rade ljudi poput Branke Separovic.

Dakle, radi se o podvali da nekakvi ljudi-gusteri iz EU zele kupiti nesto u RH [hotele, zemlju i sl.] i da je to uvjet za ulazak u EU.

O, gluposti li!

Da to zele, u EU bi nas primili jos '93 i vec bi im tada bio otvoren put za trgovinu Rasprodaja Hrvatske.

Oni nas u EU ne zele jos smo korumprirana balkanska stoka. Gamad koja ce platiti da ide preko reda na lijecniski pregled, da dijete ima sve petice, da dobije posao. Jednako tako, gamad koja ce to placanje traziti da bi se zmirilo na jedno oko.

U EU ne ulazimo i zato sto ovakva mutna voda odgovara hohstaplerima i muljatorima koji iskoristavaju ovu stoljetnu priliku za bogacenje preko noci. Ti isti izmisljaju afere, problematicne situacije i cine sve da se za cim vise produlji ulazak RH u EU.

S druge strane, oni ce na binama hraniti usi gladne marve pricama o "strateskim ciljevima" i "euroatlantskim integracijama".

Oni koji rasprodaju, rasprodaju zato sto su se nasli u poziciji da upravljaju imovinom za koju nisu prstom mrdnuli, a balkanski mentalitet im ne dozvoljava da rade na opce dobro, nego da gledaju vlastiti dzep.

Zato se privatizacija i radila/radi na nacin da je bolje nesto prodati uz pinku u dzepu, jeftinije i uz losije uvjete po npr. radnike, okolis ili drustvenu sredinu, nego se zajebavati trazeci postenog kupca i placanje po pravoj cijeni i bez pinke u dzepu.

Isto pravilo vrijedi na drzavnoj i lokalnoj razini. Pogledajte samo kakva je jagma za zemljistem u Osijeku i oko cega se vode pravi mali ratovi ["juzna" Retfala, Pampas, exOLT, ...]. Ista onakva kakva je nekad bila za firmama - zato su mnoge od njih i skviknule...

Dakle, muljatori su instalirani. Da su biraci pametni, takve bi maknuli. Tragedija je u tome sto bi i vecina biraca radilo POTPUNO JEDNAKO da su na poziciji muljatora. Zato se stoka sitnog zuba i uclanjuje u stranke, lijepi plakate, lakta po hodnicima...

Bravo Mungos. O tome se radi!
istina je da EU od nas trazi da otvorimo nase trziste strancima (koji imaju brdo love), to se prvenstveno misli na nasu obalu (znaci da oni mogu kupiti nase hotele, otoke...) i na to sam ja mislila kad sam napisala "da cemo prodati sve samo da udjemo u EU", jer to je jedan od zahtjeva EU za nas ulazak
"modern economics is a fraud; global debt will crush the planet; society itself is dying from the profit motive; and people ought to wise up to the fact that more than legislation — or presidential administrations — needs to change."

I say no more.

Sad mi je stvarno vrijeme za spavat, sutra imam naporan dan.

I'll stick around.

Bog narode!
jebo nato, zašto?-zato!

haiku
lessowsky

jebo nato, zašto?-zato!

haiku

lol.
Leteci mungos

I proNATO i antiNATO snage na problem pristupa gledaju prevec jednostrano. Jedni vide svu srecu i sigurnost svijeta, drugi vide prodaju ideala i mrtvacke vrece iz tudjih ratova.

i gruzija je pristupanju globalnoj terorističkoj organizaciji vidjela vlastitu sigurnost. posljedice su bile strašne jer je ruski medo rasturao gruziju uzduž i poprijeko. španjolska je svoje sudjelovanje u ratovima platila dankom u krvi na željezničkoj postaji Attocha, a državljani ostalih članica globalne terorističke organizacije su platili odrezanim glavama. trebamo se zapitati zašto se u 21. stoljeću još uvijek vode ratovi. odgovor nalazimo u vrtoglavom rastu američke ekonomije koja svakom svojom intervencijom razbudi vlastitu ekonomiju. naučili su se primjerom iz Drugog svjetskog rata.

Leteci mungos

naveo si dolje tri primjera od kojih je najrazumniji neutralnost, a ništa manje razuman prijedlog je nesvrstanost ali ne kao u doba džej bi tita.

Leteci mungos

Sto da nas je netko i pitao i da smo se odlucili da ne zelimo u NATO? Kakve bi to posljedice imalo po Hrvatsku?

ne treba ići daleko u prošlost i prisjetiti se kako je Hrvatska kažnjena miješanjem u unutarnje probleme susjedne Bosne i Hercegovine. na stranu tihe sankcije od međunarodne zajednice, gubitak Njemačke kao saveznika i ostalo, a sjeća li se itko 12 radnika jedne hrvatske firme koja je radila u Alžiru i koje je sa veseljem smaknula jedna fundamentalistička organizacija. razlog je bio mješanje u hrvatsko-muslimanski rat. dakako, gore sam naveo primjere sudjelovanja u ratovima po države učesnice u tima ratovima. sa stanovišta osobe koja je prošla Domovinski rat ne želim čuti plač niti jedne majke koja će sina zamjeniti za trobojnicu do kraja života. ne želim da i poslije rata dolaze istraumatizirani mladići od kojih je sustav napravio odlične vojnike nespremne za civilni život nakon vojne službe.

Leteci mungos

najbolje sa one unutarnje, u svom dvorištu.
marijuan

Leteci mungos

i gruzija je pristupanju globalnoj terorističkoj organizaciji vidjela vlastitu sigurnost. posljedice su bile strašne jer je ruski medo rasturao gruziju uzduž i poprijeko. španjolska je svoje sudjelovanje u ratovima platila dankom u krvi na željezničkoj postaji Attocha, a državljani ostalih članica globalne terorističke organizacije su platili odrezanim glavama. trebamo se zapitati zašto se u 21. stoljeću još uvijek vode ratovi. odgovor nalazimo u vrtoglavom rastu američke ekonomije koja svakom svojom intervencijom razbudi vlastitu ekonomiju. naučili su se primjerom iz Drugog svjetskog rata.

Leteci mungos

naveo si dolje tri primjera od kojih je najrazumniji neutralnost, a ništa manje razuman prijedlog je nesvrstanost ali ne kao u doba džej bi tita.

Leteci mungos

ne treba ići daleko u prošlost i prisjetiti se kako je Hrvatska kažnjena miješanjem u unutarnje probleme susjedne Bosne i Hercegovine. na stranu tihe sankcije od međunarodne zajednice, gubitak Njemačke kao saveznika i ostalo, a sjeća li se itko 12 radnika jedne hrvatske firme koja je radila u Alžiru i koje je sa veseljem smaknula jedna fundamentalistička organizacija. razlog je bio mješanje u hrvatsko-muslimanski rat. dakako, gore sam naveo primjere sudjelovanja u ratovima po države učesnice u tima ratovima. sa stanovišta osobe koja je prošla Domovinski rat ne želim čuti plač niti jedne majke koja će sina zamjeniti za trobojnicu do kraja života. ne želim da i poslije rata dolaze istraumatizirani mladići od kojih je sustav napravio odlične vojnike nespremne za civilni život nakon vojne službe.

Leteci mungos

najbolje sa one unutarnje, u svom dvorištu.

Pametno zboris...
Iako sumnjam da smo imali izbora...
tako ce vjerovatno biti i s ulaskom u EU, ako ne udjemo biti cemo izolirani, a samim time zemlje EU mogu nam nametnut neke sankcije, i time nas skroz ignorirat (npr. uvoz nasih proizvoda u EU), jer "ako nismo s njima, onda smo protiv njih" pa bi tako bilo i s NATO savezom
lala

Pametno zboris...
Iako sumnjam da smo imali izbora...

ulazak u globalnu terorističku organizaciju je isključivo politička odluka, donešena umalo aklamacijom (jedini koji je bio protiv zastupnik Lesar). današnja generacija hrvatskih političara su uglavnom sitne duše koje žele po nečemu biti upamćene, makar i stupidnim stvarima kao ulazak u NATO.

lala

tako ce vjerovatno biti i s ulaskom u EU, ako ne udjemo biti cemo izolirani, a samim time zemlje EU mogu nam nametnut neke sankcije, i time nas skroz ignorirat (npr. uvoz nasih proizvoda u EU), jer "ako nismo s njima, onda smo protiv njih" pa bi tako bilo i s NATO savezom

pa ja jesam za ulazak u EU ako će on doista donijeti ono što već 19 godina nemamo, a to je pravna država. naravno, tu je teritorijalna organizacija, ukidanje općina koje se ne mogu uzdržavati te nova organizacija županija, konačna decentralizacija tj. davanje većih ovlasti lokalnj upravi i samoupravi. a sad o protekcionizmu i antidampinškim mjerama valja popričati, nisam ekonomista.
marijuan

pa ja jesam za ulazak u EU

e pa ja nisam za ulazak u EU :) niti u bilo kakve medjunarodne organizacije

Tagovi