Studiji defektologije, tambure i arhitekture?

Osijek

Studiji defektologije, tambure i arhitekture?

Poglavarstvo Osječko-baranjske županije uputilo je inicijativu za ustrojavanjem niza novih studija na osječkom Sveučilištu - diplomskog studija multimedijalnog dizajna, specijalističkog studija lutkarstva te studija tambure na Umjetničkoj akademiji, kao i preddiplomskih i diplomskih studija socijalnog rada, defektologije i arhitekture. Također, od Sveučilišta su zatražili i povećanje upisnih kvota na Medicinskom fakultetu.

- Naši zahtjevi zasnovani su na potrebama tržišta rada i drugim pokazateljima. Naime, prema evidencijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i drugih stručnih ustanova, u našoj županiji deficitarna su zanimanja liječnika, socijalnih radnika, defektologa i arhitekata. S druge strane, Umjetnička akademija iskazala je potrebu za ustrojem navedenih studija, posebice preddiplomskog, diplomskog i stručnog studija tambure - ističe župan Krešimir Bubalo.

U svojem dopisu Sveučilištu inicijativu argumentiraju nizom pokazatelja, posebice zaključkom Županijskog stručnog vijeća defektologa kako u sustavu osnovnog i srednjeg školstva u županiji nedostaje čak 30 stručnjaka defektologa. Također, prema podacima zdravstvenih i socijalnih ustanova, kronično nedostaje liječnika i socijalnih radnika. U Rektoratu Sveučilišta istaknuli su kako će inicijativu Županije razmotriti čim je zaprime, možda već na idućoj sjednici Senata.

Autor: Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr
arhitekti deficitarni!?
odakle im taj podatak..
Neka, neka, možda i ja upišem još nešto.
Opet malo.
pa nema ljudi koji su ing arh, nego te poslove rade i gradevinari koji znaju projektirat dobro, obicne zgrade i to nije tesko projektirat - za gradevinarce jel, da ne ispadne da podcjenjujem :)
ako netko zna kom treba arhitekta u Osijeku, molim da mi javi..
da ne putujem 75 km na posao..
pa pise gore u textu da su to podaci zavoda za zaposljavanja, znaci oni sigurno znaju kome treba
Anastazija

Jel'da? :D
vjerujem da je to po principu, arhitekturu je dovoljno skupo studirati da bi jos morao podstanariti po zagrebu..
dosta vec s tim paketima kulena i prsute..
a defektologija..pa tesko je motivirat ljude da to studiraju..pa nek im makar jedan motiv bude da to mogu od kuce..
kakva crna defektologija? pa to ne postoji već više od 20 godina... ajme makjo... ne do' bog da se tak šta otvori
CAROLINE

kakva crna defektologija? pa to ne postoji već više od 20 godina... ajme makjo... ne do' bog da se tak šta otvori

pa da, jebes djecu s potrebama, zasto bi se neko brinuo o njima jel da?

to se svakako treba otvorit njih uvijek treba, jer s takvom djecom moras bit strucan da znas kako radit
CAROLINE

Dakle, nemam riječi! Bi li, molim te, obrazložila svoj stav?
tonya

Anastazija

Jel'da? :D

Čuj, u struci nema posla, mora se misliti na budućnost.:-)
ne radi se o stavu, nego o činjenici. defektologija ne postoji nigdje u HR, a koliko mi je poznato, niti dalje u zapadnom svijetu. trenutno se na bivšem fakultetu za defektologiju u Zagrebu školuju logopedi, rehabilitatori i socijani pedagozi.

http://www.erf.hr/index.html

s obzirom da je, eto, već koje desetljeće poznato da sve one poslove koje je nekad obavljao defektolog zapravo ne moze obavljati stručnjak jednog 'zajedničkog' profila, uistinu mislim da ne bi bilo dobro da se kod nas otvori 'defektologija' :).
hvala bogu da me netko preduhitrio. defektologija? wtf? neka, bit će potrebno mnogo vremena, ali počnimo odvavde: toga nema više! davno bilo! :)
Caroline, nisam mislila da pojam defektologija nego na tvoj stav da ne želiš da se takav studij otvori-ovo što si objasnila kasnije, rehabilitatori, logopedi i soc. pedagozi.
ne želim da se otvori defektologija. a što se edukacije logopeda, socijalnih pedagoga i rehabilitatora tiče - samo naprijed, treba nas još!
iako, ne vjerujem da će išta biti od toga... kadra na ERF-u ima upravo toliko koliko treba za 30 studenta po smijeru godišnje, nema viška. ne znam tko bi u Osijeku predavao te predmete. A ako bi to izgledalo kao psihologija u OS, onda stvarno bolje ni da se ne otvori.
Aha, onda sam te krivo shvatila. Čuj, istina je da je kod nas to deficitarno znimanje pa ne bi bilo loše kad bi se ovdje otvorilo jer si ne mogu svi priuštiti studiranje u Zagrebu.
Anastazija

Aha, onda sam te krivo shvatila. Čuj, istina je da je kod nas to deficitarno znimanje pa ne bi bilo loše kad bi se ovdje otvorilo jer si ne mogu svi priuštiti studiranje u Zagrebu.

slažem se. do neba sam zahvalna svojim roditeljima koji su mi omogućili studiranje u zagrebu, ali slažem se s Caroline kad kaže da se boji da će to izgledati kao psihologija u Os. moglo bi samo biti gore. njima psiholozi dolaze iz Zagreba, Rijeke, a mogu i iz Zadra (dakle, još se nekako i krpaju s kadrom). Profesori koji bi predavali predmete iz područja edukacijsko-rehabilitacijske znanosti postoje samo u Zg i ne vjerujem da će upaliti. ali i to bi se dalo lijepo i kvalitetno riješiti kada bi Županija i Grad obilnije stipendirali studente studija na kojima se školuju za deficitarna zanimanja, a nalaze se izvan Os. 1000 kn (Županija) ili 1200 kn (Grad) dovoljno je za platiti dom, papicu i to je to. kupnju kakve knjige, kotizacije za edukacije i sva društvena zbivanja najbolje je zaboraviti. :)

Tagovi