Koliko Je Ljudi Ubilo Krscanstvo?

Društvo, politika

Koliko Je Ljudi Ubilo Krscanstvo?

Evo da pokrenem tu "tabu" temu na ovome forumu . . .

(nije da disrespektiram ikoga vec me samo zanima vase iskreno misljenje)

Pa pocnimo . . .

Znaci Krscanstvo (pri nazivu Krscanstvo podrazumijevam i Katolicanstvo , Protestantizam , Pravoslavlje i ostale manje Krscanske vjere) je religija koja je utemeljena na "Ljubavi Prema Bliznjem" . . .

Pa ipak tijekom povijesti ( a i danas u nekim dijelovima svijeta) smo vidjeli krvave pohode i ubijanja u ime Boga predvođena raznim "tiranima" i izmanipuliranim ljudima (primjeri Krizarski Ratovi , Inkvizicija , razni među vjerski sukobi diljem svijeta . . .)

I Hrvatska tijekom povijesti (ali i ranih 90-ih) nije bila pošteđena ovakvih krvavih scena . . .

I danas se "zna" da je Komunizam "pobio" oko 100 milijuna ljudi , i zna se da je Nacizam "pobio" oko 40 milijuna ljudi . . .

Pa se postavlja pitanje , koji je broj "pobijenih" pod nekom religijom (ovdje naravno govorimo o Krscanstvu ali slobodno mozete navesti neku drugu religiju) ?

(ako moderator smatra da bi ova tema mogla uvrijediti nekoga neka ju slobodno obrise . . .)
pa ako je sam bog pobio 2.4 milijona šta misliš kolko su još u njegovo ime potukli ljudi ;)
Monstrum

pa ako je sam bog pobio 2.4 milijona šta misliš kolko su još u njegovo ime potukli ljudi ;)

A dobro necemo sada o nedokazivim navodima iz Biblije vec ajmo o onome sto se moze dokazati . . .
[karikiram] de jebote ne zna se koliko je ljudi poginulo u ratu za neovisnost jer se još mnogi vode nestalima, a kao takvi nisu mrtvi nego su MIA [/prestajem karikirat] (da se sad dežurni ne bi uhvatili ko pijani plota "a dobro se zna koliko je mrtvih u domovinskom ratu nja nja nja") ti bi sad da netko kaže kolko ih je pobijeno od strane najveće sekte na svijetu.
aj još se nekak može dokučit kolko ih je zaginulo u križarskim ratovima dok su tamo napadali jeruzalem i umirali po pustinji, po nekim prebrojavanjima stanovništa prije i poslije, onako okvirno, a šta misliš kolko je inkvizicija pobila ?
Monstrum

a šta misliš kolko je inkvizicija pobila ?

Hm posto se protegnula na na 3 stoljeca (13 , 14 i 15) . . .

A stanovnistvo Europe je u tadasnje vrijeme bilo nekoliko desetaka milijuna ljudi. . .

Pretpostavio bih (onako od oka :lol: ) od 500 000 - 1 000 000 ljudi
rat ne može biti vjerski jer nijedna sveta knjiga ili nauk neke Crkve, sekte, denominacije ne zagovara mržnju i ubijanje drugih... međutim, rat može biti Crkveni (pod pojmom Crkva mislim na zajednicu vjernika)...
Honor

Monstrum

A stanovnistvo Europe je u tadasnje vrijeme bilo nekoliko desetaka milijuna ljudi. . .

e o tome ti pričam viš u samo 3 stoljeća je već nagađanje od pola milijona LOL a sad zamisli 21 stoljeće ;) pa zagubilo bi se preko nekoliko milijona
Ne ubija Bog, ne ubija religija - ubijaju ljudi!
Honor

Hm, a zašto se ograničiti na Evropu? U ime vjere su izbrisane civilizacije Maja i Azteka, poklane nebrojene tisuće na filipinima da bi se osiguralo najveće kršćansko azijsko carstvo u to vrijeme... And the list goes on, and on, and on, and on...

Brojke su u visokim milionima....
tonya

Da, ali pod izlikom vjere

(u ime nekog boga)
tonya

Pa naslov je koliko je ljudi ubilo krščanstvo, znači ja mislim da autor temen pritom ne misli koliko je ljudi Bog (:hmm:) ubio, nego koliko je krščana ubilo (znaš onih ljudi koji su dobri, pošteni, idu nedjeljom u crkvu, mole se za dobrobit čovječanstva, preziru vraga koji ubija :wink:)
Definitivno previše.

Re: Koliko Je Ljudi Ubilo Krscanstvo?

Ljudi su si dopustili slobodu da ubijaju u Božje ime. Samo su ljudi, dakle mi, krivi za sve što se događa. Ne vjerujem u Boga, no, počinjem razmišljati da nam se sve ovo događa sa razlogom, i bolesti i kriza i razne nesreće...
fuldstændigamok

tonya

(u ime nekog boga)

Čovjek uvijek ubija pod nekom izlikom, to sam htjela reći. Nije bitno je li u ime religije, političkih uvjerenja, ljubomore... Osim ukoliko je riječ o potpunom psihopatu koji ubija bez razloga.

nake_rado

Pa naslov je koliko je ljudi ubilo krščanstvo, znači ja mislim da autor temen pritom ne misli koliko je ljudi Bog (:hmm:) ubio, nego koliko je krščana ubilo (znaš onih ljudi koji su dobri, pošteni, idu nedjeljom u crkvu, mole se za dobrobit čovječanstva, preziru vraga koji ubija :wink:)

Znam što autor misli, hvala. :)
Ja sam htjela reći da ne može jedna religija narediti čovjeku da ubija, pogotovo ako se ubojstvo kosi s temeljnim uvjerenjima religije (Ne ubij!). Čovjek je taj koji ubija, sam je odgovoran za svoj čin, nije bitno u čije ime to čini. Ima slobodnu volju i sposobnost rasuđivanja.
tonya

Znam što autor misli, hvala. :)
Ja sam htjela reći da ne može jedna religija narediti čovjeku da ubija, pogotovo ako se ubojstvo kosi s temeljnim uvjerenjima religije (Ne ubij!). Čovjek je taj koji ubija, sam je odgovoran za svoj čin, nije bitno u čije ime to čini. Ima slobodnu volju i sposobnost rasuđivanja.

khmkhmkrižarikhm
I što se tu kosi s onim što sam rekla?
Jesu li pape, svećenici ljudi ili nešto drugo?
Religija i institucija, u ovom slučaju Crkva, nisu isti pojmovi.
Ovdje je pitanje koliko je ljudi ubilo kršćanstvo, a ne koliko je ljudi umrlo u križarskim ratovima.
Svakako, osuđujem križarske ratove, veliki potop, progon i spaljivanje vještica, inkviziciju, ritualno paljenje kondoma u Africi i masu drugih zala koje se čine u Božje ime i u ime Crkve, ali ništa od toga, po meni, nema uporište u religiji - ljudi su ti koji iskrivljavaju religiju i razne ideologije onako kako njima odgovara.
KRŠĆANSTVO NIJE UBILO NIKOGA!
Naime, ljudi su ti koji ubijaju, iz raznih pobuda i u ime svega i svačega.
Što naravno nemožemo pravdati.
Crkva kao takva je imala svojih loših perioda, grijeha iz prošlosti i sl.
U ovoj situaciji bi vračanje u srednji vijek s jedne strane bilo presmiješno, sa druge strane poznavajući članove foruma, krajnje dramatično... :D

No sve u svemu naslov teme je totalno kriv, razlozi tomu mogu biti neznanje ili namjera da se nekoga ocrni.

Sve u svemu DREK!

Lijep pozdrav. :)
fuldstændigamok

tonya

(u ime nekog boga)

Da, ali znači li to da je onda ta religija ili taj Bog kriv za to?
Propagira li ta religija ili taj Bog ubijanje?

Ljudi dajte malo za promjenu koristite mozak koji vam je taj Bog dao.
nisam se uključivao u ovu priglupu temu al eto čim je @ivica tu onda moram i ja,
ivice ljudi su ubijali a i dan danas ubijaju u ime tog tvog kršćanskog boga,isto tako i muslimani,hinduisti i neznam koji sve ne i dalje ubijaju u ime svog boga,
a vjere itekako propagiraju ubijanja,tj.njihove vođe (naravno sada su svi fini i umijeni pa negovore o tome naglas i za javnost kao prije)
a nama mozak nije dao bog nego evolucija i geni,na razvoj čovjekova mozga nije nikako utjecao "bog" jer bi onda po tome već prije 10000 godina imali sve ove stvari koje sad imamo...
justice

nisam se uključivao u ovu priglupu temu al eto čim je @ivica tu onda moram i ja,
ivice ljudi su ubijali a i dan danas ubijaju u ime tog tvog kršćanskog boga,isto tako i muslimani,hinduisti i neznam koji sve ne i dalje ubijaju u ime svog boga,
a vjere itekako propagiraju ubijanja,tj.njihove vođe (naravno sada su svi fini i umijeni pa negovore o tome naglas i za javnost kao prije)
a nama mozak nije dao bog nego evolucija i geni,na razvoj čovjekova mozga nije nikako utjecao "bog" jer bi onda po tome već prije 10000 godina imali sve ove stvari koje sad imamo...

Ljudi...ključna stvar.
A ti kažeš: "ljudi su ubijali a i dan danas ubijaju u ime tog tvog kršćanskog boga,isto tako i muslimani,hinduisti i neznam koji sve ne i dalje ubijaju u ime svog boga"
a isto tako bi mogli i u tvoje ime (ili moje ) ubijati... ne zavaravajmo se..Bog nema veze s tim.
Mi smo slobodni i izabiremo si sami puteve s kojima ćemo ići...

Zašto uopće djeliti ljude na vjernike i na one koji to nisu ?
Svi smo mi isto smeće.
To sto je pobijeno ljudi,ali josh gore,koliko je ideja,naroda i dostignuca stradalo pod opaskom 'hereze' ili 'heretika' nikada necemo saznati.
Glede Amerika,tj. Ondasnjih Indija - slikovite opise mozete naci u pismima (izvjestajima) Vinka Palatina tadasnjem papi, a postoji i knjižica Bartolome De Las Casasa "Kratko izvješće o uništenju Indija", pa ako ju nađete u knjižnici...
justice

Sam si napisao da vođe i sl to rade. ZNAČI LJUDI, nijedna vjera kao takva (religija) nepropagira ubijanje i sl.

O ovoj evolucij bi se dosta dalo pričat. :D
Tko kaže da "mi" nismo sve to imali prije 10000 godina???
Možda je i tada bio neki svjetski rat koji je sve pokosio...
kako bi Einstein rekao: Neznam kako će se voditi 3 svjetski rat, ali znam da će 4. biti sa toljagama.
Tko kaže da tehnologija naprednija od naše nije postojala prije 10000 godina?
Di to piše? PS: pismo je kasnije došlo...
"Pod pojmom stari vijek podrazumijeva se, najčešće, razdoblje od uvođenja pisma odnosno početka civilizacije (oko 3500. g.pr.Kr. u Mezopotamiji) do početka srednjeg vijeka (sredina petog stoljeća n.e.). Obično se pojam koristi samo za prostor oko Sredozemnog mora, uklučujući i Bliski Istok (s Perzijom), ali često se uključuju i drugi dijelovi svijeta. Pojam antika, a naročito klasična antika, obuhvaća isključivo grčko-rimski stari vijek u razdoblju od 12. ili 8. stoljeća p.n.e. (ovisno o načinu razgraničavanja), pa do početka srednjeg vijeka (što ponovo nema čvrstu, jednoznačnu granicu). Tako je stari vijek širi pojam, a obuhvaća i razdoblje antike."

Šta ti znaš šta je bilo prije 10000 godina?
Zamisli da u Osijeku prestanu živjeti ljudi, treba ti 500 godina da se Osijek više nemože prepoznati, tj. da netko tko dođe ovdje maltene nema pojma da je ovdje itko živio, jer bi sve ošlo u k. Ostale bi samo građevine kao što su PIRAMIDE.

I sad ti meni tupiš o nekoj evoluciji, pričaš šta je bilo prije, a nemaš pojma!
Još nešto kako to da smo onda samo mi tako pametni (gledajući kroz evoluciju)?
Zašto jedna jebena ptica npr. orao ili neka kokoš kućne radinosti :D nema mozak kao ti, a isto vremena, je "sudjelovala" u evoluciji koliko i čovjek?!

Čitajući tekstove po forumu se može dobiti dojam da je čovjek nastao od majmuna, ali tko kaže da je to istina... To su sve spike, za razliku od tih spika u vjeri se jasno kaže, JA NEZNAM DALI TO NEŠTO POSTOJI, ALI JA U TO VJERUJEM! Dok u ovakvim spikama se sve nešto tvrdi, a kurca zapravo neznaju, SVE SU NEKE PRETPOSTAVKE. Što će reči UVJERLJIVIJA PRIČA PROLAZI, potreban je samo dobar marketing.
@snašo ak ćeš ti za sebe reći da si smeće slobodno,al nemoj za mene,
smiješno je što svi peru ruke od raznih ubijanja i klanja tokom povijesti koja su se radila s vijorećim križom na zastavi,u ime tog kršćanskog boga,
pobijena su cijela carstva u Južnoj Americi,a prvi su išli svećenici "vašeg" boga (naravno poslije njih konkvistadori koji su ubijali),onda pobijena je velika većina domorodaca u S.Americi,također u ime znamo već koga,svi ratovi na području Europe tokom srednjeg vijeka a i kasnije su bili vjerski,ITD...
Vladari su tokom povijesti započinjali ratove u ime tog boga a pape i razne vjerske vođe su to radosno prihvatili,iako to nema nikakve veze s Isusovim učenjem,čak totalno suprotno.
Žalosno je to što su religiju pojedinci iskoristili da motiviraju mase za razno razne ratove i sranja,al jbg napravili su to,
već sam rekao da je tema pomalo priglupa jer je postavljena od jednog forumaša koji je htio samo zapaliti novi "rat" na forumu...
justice

već sam rekao da je tema pomalo priglupa jer je postavljena od jednog forumaša koji je htio samo zapaliti novi "rat" na forumu...

Nije tema priglupa zbog toga.
Tema je priglupa zato što joj je naslov totalno kriv!
Da je naslov tipa: Koliko Je Ljudi Ubila Crkva ili tako nešto? O tome bi se dalo pričati.
Ali naslov: Koliko Je Ljudi Ubilo Krscanstvo? Je totalno promašen.
Religiji se implicira nešto, za čega ona nemože biti odgovorna iz razloga što ona to ne propagira.
a @ivice crkva ima najbolji marketing,jel tako???
a da je bilo nekakvog "boga" pa nebi li valjda on zaustavio to ubijanje i propadanje svijeta (prije 10000g)
čekaj malo kažeš da smo samo mi pametni,nebi rekao tako,i životinje su se razvijale kao i mi,ista ta kokoš je vjerovatno bila gluplja prije 5000g (nije baš i sad nešt napredovala al jbg),
evo vidiš kažeš da su to sve spike za evoluciju a vjeruješ u još veću glupost (bez namjere vrijeđanja tvojih vjerovanja) nekakvog "boga" koji tamo negdje sve nas promatra i pazi.
Čekaj malo kako religija ne propagira ratove?,pa tokom povijesti sve vodeće religijske ličnosti su propagirale ratove,a glupi puk je to slušao i ratovao,možda to nepiše u svetom pismu al brca to i ovako nitko ne gleda
justice

a @ivice crkva ima najbolji marketing,jel tako???
a da je bilo nekakvog "boga" pa nebi li valjda on zaustavio to ubijanje i propadanje svijeta (prije 10000g)
čekaj malo kažeš da smo samo mi pametni,nebi rekao tako,i životinje su se razvijale kao i mi,ista ta kokoš je vjerovatno bila gluplja prije 5000g (nije baš i sad nešt napredovala al jbg),
evo vidiš kažeš da su to sve spike za evoluciju a vjeruješ u još veću glupost (bez namjere vrijeđanja tvojih vjerovanja) nekakvog "boga" koji tamo negdje sve nas promatra i pazi

Božija svemoućnost je ograničena time da je dao čovjeku kao takvom mogućnost slobodnog izbora.
Evolucija može biti ovakva ili onakva, ali ja vjerujem da je nju NETKO morao pokrenuti!

Ja nisam potegao pitanje evolucije, nju si ti potegao... a vidim i upućen si u nju?! :D

PS: Ja sam samo rekao da se u VJERI NETVRDI NEŠTO, NEGO VJERUJE DA JE TO NEŠTO TAKVO.
Kad nešto čitaš moraš se potruditi da skužiš šta piše, jer očigledno nekužiš?! (bez namjere vrijeđanja)
PS: Primjer ti je i naslov teme koji je totalno promašen.
pa očito da vjeruješ u nekakvu glupost kad se nitko ne drži tih vjerovanja,joj ova naklapanja o božijoj svemogućnosti su presmiješna,
reci ti meni šta ja to nisam skužio molim te???
a ti vjeruješ da je tu evoluciju pokrenuo "bog",e sam ti vjeruj u to...
bay bay
justice

pa očito da vjeruješ u nekakvu glupost kad se nitko ne drži tih vjerovanja,joj ova naklapanja o božijoj svemogućnosti su presmiješna,
reci ti meni šta ja to nisam skužio molim te???
a ti vjeruješ da je tu evoluciju pokrenuo "bog",e sam ti vjeruj u to...
bay bay

Naravno da ću vjerovati, jer imam tu mogučnost da biram.
Ajde da neodem uz pozdrav :D bye, bye
justice

Žalosno je to što su religiju pojedinci iskoristili da motiviraju mase za razno razne ratove i sranja,al jbg napravili su to,

e ovo treba biti podvučeno jer je ovo zapravo bit svega. kao što ste svi rekli kršćanstvo ili bila koja druga religija nije ubila nikoga jer je to nemoguće, kršćanstvo je kao i sve druge religije dobro osmišljena farsa za naivne. e sad koliko roleplayeri farse imaju prste u sakaćenju i ubijanju od kad se ista igra na daskama svijeta i vijeka i do koje su mjere spremni ići za oživljavanje samo i isključivo svojih ideja to je priča za sebe.

Vrlo zanimljivo. Već oko naslova je povedena rasprava, a to znači da postoje strane kojima treba bolja početna pozicija, kao na referendumu za neku bitnu stvar. Kad se ljudi počinju oko nekih stvari počinju hvatati pravnih formulacija, to je uvijek škakljivo.
Slažem se s ljudima kojima smeta "Kršćanstvo pobilo" jer to nije najsretniji izraz. Svakako da su to činili ljudi koji su svoj zakržljali ego pokušavali nadograditi Božjim, što je od prvog dana grijeh (Adam i Eva). Praviti se Bogom, igrati se gospodara života i smrti nije Božja ideja, već totalna ljudska zabluda još od Odiseje u svemiru kad je majmun skužio da mu kost može poslužiti da zatuče drugog majmuna.
Majmuna, da, jer sve one koji su evoluciju prvo pokušali dokazati neutemeljenom jer nisu htjeli biti majmuni, povijesno su to postali sakrivajući se iza autoriteta Biblije. Ne želim da je moj predak bio na grani, jer i nije, moj je sišao s grane i na tome mu svaka čast. Problem je što su neki majmuni sišli, međutim, svoj pogled na svijet doživljavaju krnje, jer se po njima "s visine bolje vidi" i eto ti problema...
Nije tabu tema tko je i kada, koliko i zbog čega pobio milijune ljudi. O tome treba razgovarati, pa nije uzalud popularno ispričavati se žrtvama gdje god se kojekakvi državnici, gradonačelnici ili papa čak, pojave. Žrtve su svetinja, i nikad ih se ne smije iskorištavati za dokazivanje svojih prava ili tvrdnji. Jedino za što smiju poslužiti je osuda krvnika koji su zločin počinili. Izlike za ubojstvo nema, spomenuti ću samo kaznu u Procesu Kajin - Abel.
Bog ne ubija, Bog ne opravdava ubijanje, nazivali ga mi Alahom, Jahvom ili što... Bog je jedan, voli čovjeka. Posebna je discilina ljudsko ne shvaćanje Boga. Biti svjestan, da što ti misliš da si mu bliži, on ti je sve dalje.
Ne bih samo htio da umjesto da se vraćamo kršćanski korjenima i moralu, neprestano svoj prljavi veš pravdamo tuđim. Kao "ja ne radim, pa mi je lakše ako još njih ne radi... "to je glupo i tipično za naš mentalitet. Godinama smo odgajani u antikršćanskom duhu, gdje je u društvu smatran facom tko psuje Boga. Nisam ni za to da se po Glasu Koncila glorificiraju žrtve jednih, a ne drugih...Uvijek se zamaramo krivim pitanjima, a bitna nam pred nosom. Opet sam se raspisao, sad nitko neće pročitat
Monstrum

kršćanstvo je kao i sve druge religije dobro osmišljena farsa za naivne.

To je tvoje mišljenje na koje ti imaš pravo.
Ali ono kao takvo (krščanstvo) nepropagirar ubijanje i sl. i sam naslov topica je promašena.
A to što se netko poziva na kršćanstvo, islam i sl. prije ubilačkih pohoda to je več druga priča. I za to nemože biti odgovorna religija (Pošto se u njoj ni u kojem djelu ne propagira nešto zlo.).
chager

Nije tabu tema tko je i kada, koliko i zbog čega pobio milijune ljudi. O tome treba razgovarati, pa nije uzalud popularno ispričavati se žrtvama gdje god se kojekakvi državnici, gradonačelnici ili papa čak, pojave. Žrtve su svetinja, i nikad ih se ne smije iskorištavati za dokazivanje svojih prava ili tvrdnji. Jedino za što smiju poslužiti je osuda krvnika koji su zločin počinili.

Da, ali ako se Vrhovni čelnik Crkve PAPA došao i ispričao za sve nedaće koje su počinili ljudi u ime katoličanstva. Onda to znači da je on priznao u ime svih krivnju i ispričava se žrtvama zbog toga.
TO ZNAČI DA JE TA PRIČA ZAVRŠENA. Svaka daljnja rasprava koja se ide nanovo baviti tom temom je iskorištavanje žrtava radi ocrnjivanja nekoga, ili uzdizanja nekog drugog.
Religija je ništa drugo nego nešto što je čovjek izmislio kako bi u svojim ranim danima uspio objasniti i shvatiti stvari koje nije razumio.

Danas? Danas se gotovo svi fenomeni daju objasniti na logičan, znanstven način. Međutim, zbog tog nekog ljudskog straha od samoće ili ne znam ni sam točno više kojih razloga, religije su jače nego ikada.

Ljudi koji su ubijali u ime religije možda i jesu bili zavarani od ljudi koji su interpretirali religiju na svoj način, ali to ih ne čini ništa manje krivima. Ako u svim tim svetim knjigama već piše da je ubojstvo smrtni grijeh... zašto onda otići u rat u ime svoje religije i ubiti nekoga?

Da se ogradim: ne serem ni po čijoj religiji, ako je netko toliko očajan da već mora vjerovati u nešto više, u neku višu silu da bi opravdao svoj postanak i opstanak, neka vjeruje, ima svako pravo na to.
justice

nisam se uključivao u ovu priglupu temu

A Pravdo . . .

Zasto je ova tema priglupa (kao i neki postovi prije) ?
Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one

Thnx Johne....
justice

1. ispričavam se što si se našao povrijeđenim, ispričavam se svima.
2. molim oprost, nemojte se ljutiti
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Nego da se vratimo na temu, mislim da je bezpredmetno ovdje se prepirati jel postoji Bog ili ne, to nije ni tema.
Bio ti vjernik ili ne ..svi mi griješimo, nitko nije savršen.
Honor, što si htio s ovom postavljenom temom, što bi s odgovorom ?

a) zaključiti kako su kršćani (ili vjernici bilo koje koncesije) gori od drugih ljudi ?
b) zaključiti kako smo svi bili vjernici ili ne zapravo isti ?
c) ne znam..reci nam..
snaša

justice

1. ispričavam se što si se našao povrijeđenim, ispričavam se svima.
2. molim oprost, nemojte se ljutiti
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Nego da se vratimo na temu, mislim da je bezpredmetno ovdje se prepirati jel postoji Bog ili ne, to nije ni tema.
Bio ti vjernik ili ne ..svi mi griješimo, nitko nije savršen.
Honor, što si htio s ovom postavljenom temom, što bi s odgovorom ?

a) zaključiti kako su kršćani (ili vjernici bilo koje koncesije) gori od drugih ljudi ?
b) zaključiti kako smo svi bili vjernici ili ne zapravo isti ?
c) ne znam..reci nam..

Hm . . .

Biram B! :D
6.563.739
Honor

Monstrum

Ljudi čitaju Ime Ruže pa misle da su ljudi bili pod stalnom prijetnjom Inkvizicije koja je nemilice ubijala gdje je stigla. No ljudi ionako baš nemaju mnogo pojma o srednjem vijeku. U stoljećima koje si naveo nije bilo tako gadno. Ako želimo pričati o ljudskim žtvama "u ime kršćanstva" - ne "kršćanstva" onda su to 16.: Šanjolska inkv. i 17-18. stoljeće: brojna suđenja proti coprnja-najviše u protestantskim Njemačkim zemljama.
No za navedena stoljeća nisu ni približno te brojke ni kad je u pitanju broj suđenja, a kamo li kad je u pitanju broj smrtnih kazni (koje su bile rijetke). One su ovisile konačno o svjetovnoj vlasti, jer Crkva nije kažnjavala već samo utvrđivala je li riječ o herezi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Inquisition
http://en.wikipedia.org/wiki/Witch-hunt

Iako je naslov teme pretenciozan (ja nisam neki kršćanin već povjesničar da ne ispadne da sam neki advokat crkve ili sl.) slažem se da čak su i oni koji propovijedaše ljubav itekako sposobni za užase.

:sick: kak vam se da...
pa eto opet potvrđuješ da si nekulturna, neobrazovana, nepismena seljačina. garant si i glasačko tijelo desnice, a vjerujem da ti psihološki profil nije baš najsjajniji kad ti se ophođenje s ljudima svodi na vrijeđanje. pokušavaš branit katoličanstvo, a samo ga blatiš svojim netolerantnim i nekulturnim stavom. što to pokazuje ? da sam ja kao ateist daleko i po intelektualnoj i po kulturnoj razini iznad tebe. ajde sad odi negdje muči životinje i iživljavaj se na slabijima od sebe priprosta seljačino.
Monstrum

pa eto opet potvrđuješ da si nekulturna, neobrazovana, nepismena seljačina. garant si i glasačko tijelo desnice, a vjerujem da ti psihološki profil nije baš najsjajniji kad ti se ophođenje s ljudima svodi na vrijeđanje. pokušavaš branit katoličanstvo, a samo ga blatiš svojim netolerantnim i nekulturnim stavom. što to pokazuje ? da sam ja kao ateist daleko i po intelektualnoj i po kulturnoj razini iznad tebe. ajde sad odi negdje muči životinje i iživljavaj se na slabijima od sebe priprosta seljačino.

fino rečeno :worship:
ja stvarno nemam ništa protiv katoličanstva ili bilo koje druge religije. sam sam izabrao biti ateistom zbog nekih činjenica i jednostavno zbog ne posjedovanja potrebe da "vjerujem" u nešto. tko hoće vjerovat nek vjeruje u šta god hoće baš me briga al ovakvi likovi su mi super. krajnje neuki, sirovi, prosti, ljigavi šljam koji misli da je popio svu pamet svijeta. ježim se takvih likova, a što je najgore, da se vratim na temu, takvi kao on su krivci ovakvih tema po forumima. kroz povijest su takvi kao on započinjali ratove, klali, ubijali, mučili. vjerovatno zbog teškog djetinjstva, zanemarivanja, zlostavljanja što fizičkog, što psihičkog, što sexualnog od strane roditelja ili bližnje okoline imali su potrebu ispoljiti svoj bijes na drugima, uglavnom životinjama i slabijima od sebe i onda im tu dolazi crkva širom otvorenih ruku koja kaže 2x oče naš i 3x zdravo marijo i tvoji grijesi su izbrisani bez obzira šta si napravio. fuj gade mi se. licemjerna žgadija.
Monstrum elokventan kao i uvijek :D potpisujem sve što si reko!!

Proud to be an atheist!!!!
Kad razmislim, čini mi se da Jack Trbosjiek zapravo uopće nema pojma o čemu pričaš Monstrume. Ti si se referirao na onaj izračun koliko je ljudi takoreć izravnom Božjom odlukom stradalo u tipa: potopu, osveti faraonu, padu Jerihona i sl.
Trbosijek se bezrazložno uspjenio. Riječ je tek o Monstrumovoj duhovitoj opaski. Na koncu ako je on majmun onaj ateistički onda tek ne misli da je Bog pobio ljude jer u njega niti ne vjeruje.

Ma besmisleno....
Monstrum

onda im tu dolazi crkva širom otvorenih ruku koja kaže 2x oče naš i 3x zdravo marijo i tvoji grijesi su izbrisani bez obzira šta si napravio. fuj gade mi se. licemjerna žgadija.

pričaš o nečemu o čemu nemaš pojma. Ispovijed je nevaljana bez iskrenog pokajanja, samo nabrajanje grijeha ispovjedniku vrijedi ništa bez iskrenog pokajanja. dva očenaša tri zdravomarije 5 slava ocu je samo zahvala sa odriješenje grijeha u ispovijedi i ne utječe na samo odriješenje grijeha.
nake_rado

p.s. ti si veliki rvat i katolik jelda?

Pa kakve veze s ovim ima tko je veliki Hrvat i Katolik, bio ti Ateist ili Katolik, ti trebaš shvaćati da onaj tko vjeruje u Boga zna da je Bog taj koji ima pravo oduzeti život, jer ga je i dao, A čovjek kao takav ne! Druga stvar naslov teme negovori uopće o onomu što se ovdje priča, nego je jednostavno je opet došlo do kačenja raznih opcija, te nekih kvazi nekonstruktivnih sukoba što možemo primjetiti iz ovog posta.
Prije se jednostavno moglo razgovarati normalno o svim temama, doduše i forumaši su bili drugi.

Sada jednostavno ne možeš, zato što i ljudi kad pišu, više nepišu ono što misle, nego plemenski prihvačaju tuđa mišljenja sve zbog nekog tzv. prijateljstva i potrebe da budeš cool! :D Kakvo sranje?!

PS. Što ti to znači Veliki Hrvat i Katolik, te zašto stalno koristite takve neke tuđe fraze, sinonime nastojeći da budete zanimljivi te prihvaćeni u toj nekoj ajmo reči vašoj grupaciji?! ŠTA TI TO ZNAČI I KOGA TA FRAZA OPISUJE (karakterno)??? :?
PS: Žao mi je što niste kreativni, dajte malo više "onog svog" pišite u tekstovima.
Ovo je več sve lakrdija, u kojoj naravno ne možeš niš konstruktivnog pročitat.
Sve u svemu postaje zamorno i predosadno!!! :(

Lijep pozdrav.

Meni je iskreno dosadilo da me ljudi procjenjuju na temelju onoga što sam po nacionalnosti, vjerujem li u Boga ili ne i imam li ili nemam sakramente. Nikoga ne zanima da sam osoba koja će pomoći sa svime čime raspolaže, da sam dobar prijatelj i partner. Rijetki gledaju na to kakav si čovjek i poštuješ li ljude na način na koji su zavrijedili već samo po onome što ti piše u dokumentima. Isto tako me nerviraju pitanja, čija si, kako se prezivam... Valjda će me povezati sa nekom velikaškom obitelji ili što? Zašto jednostavno ne budemo ljudi koji će poštovati odluke svojih prijatelja, poznanika, pa i potpunih stranaca na kraju? Ima pravo mali Ivica, ove nedorasle postove i kvaziodgovore te vrijeđanja ne vrijedi ni čitati a kamoli komentirati.
Ivice, da netko napiše da govno smrdi, ti bi i od tog napravio raspravu do Jupitera i nazad.

1step2far

Meni je iskreno dosadilo da me ljudi procjenjuju na temelju onoga što sam po nacionalnosti, vjerujem li u Boga ili ne i imam li ili nemam sakramente. Nikoga ne zanima da sam osoba koja će pomoći sa svime čime raspolaže, da sam dobar prijatelj i partner. Rijetki gledaju na to kakav si čovjek i poštuješ li ljude na način na koji su zavrijedili već samo po onome što ti piše u dokumentima. Isto tako me nerviraju pitanja, čija si, kako se prezivam... Valjda će me povezati sa nekom velikaškom obitelji ili što? Zašto jednostavno ne budemo ljudi koji će poštovati odluke svojih prijatelja, poznanika, pa i potpunih stranaca na kraju? Ima pravo mali Ivica, ove nedorasle postove i kvaziodgovore te vrijeđanja ne vrijedi ni čitati a kamoli komentirati.

Pa naravno tko još volio stereotipiziranje... Kako nevoli jedna strana tako nevoli i druga.
Zato sam i pitao čemu oni "provokativni" naslovi tipa Veliki Hrvat i Katolik sa kime te tada osoba poistovječuje, tj što taj naslov govori o karakteru osobe koju opisuje?
Ljudi više neznaju normalno komunicirati!
Smatram potrebnim nadodati na svoj (pre)kratak zbrda-zdola post.

Dakle, kao što smo već i ustanovili, a vjerujem da se svi slažemo - kršćanstvo nije ubilo nikoga. O kršćanstvu ne možemo pričati kao da se radi o nekakvoj genocidnoj ideologiji (kao što to radimo dok je riječ o nacizmu).
No nebitno je sada je li prvotno pitanje na početku topica nespretno formulirano ili ga jednostavno treba shvatiti doslovno.
Došao je trenutak rasprave u kojem je došlo do nekakve vrste međusobnog 'pičkaranja' na temelju ne teme topica, već nekakvih individualnih shvaćanja. Jasno je da je samo jedna osoba na cijelom ovom forumu započela isto, žalosno je što su mu ostali i odgovarali (jebga, hranili ste trolove).
Dakle, da zaključim; jasno je da i danas postoje osobe koje bi bez previše razmišljanja, a kada bi ih se stavilo na položaj na kojemu mogu odlučivati najrađe vratili poredak iz 'mračnog doba' - što je srednji vijek nesumljivo bio.
Sretna je okolnost da živimo u vremenima u kojima su vođe zapadne civilizacije (pri ovome mislim na svjetovne, duhovne i filozofske) dovoljno prosvijetljeni da to ne rade. Barem ja to doživljavam tako.
Naravno da je bilo, a i dalje ima progona, ubojstava i osuda pod nekakvom lažnom 'kršćanskom' zastavom, u to nema sumnje. Kako reče Ivica, Vatikan je sam priznao i pokajao se, te se i dalje kaje za svu nesreću nanijetu u ime kršćanstva.
Koliko je ljudi pobijeno - ne zna ni sam Vatikan, čak kada bi i cijelu svoju arhivu preokrenuli ne bi smo dobili ni približan rezultat. No to je nebitno, pogotovo ako ispriku i kajanje poglavara katoličke crkve gledamo kroz osnovno načelo iste - načelo oprosta. Da nije tog načela (ne samo u smislu kršćanstva), ljudski bi rod poživio do trenutka izrade prvoga oružja. Drugim riječima - ne bi bilo ni nas niti ove rasprave.
Jedno je bilo onomad u jednom topicu kad smo, zabave radi, zbrajali death rate starozavjetnoga boga, a drugo je ovo - vađenje iz naftalina starih grijeha jedne ideologije koja je shvatila svoje greške i ne želi ih više ponoviti.
Pitam se samo što svi vi mislite o pola tisućljeća turske okupacije ovih prostora i žrtvama iste? Trebamo li bojkotirati tursku, turske proizvode, ne dopuštati njihovim prijevoznicima tranzit kroz Hrvatsku? Naravno da ne, bilo bi previše apsurdno učiniti takvo što.
Dakle?
mali_ivica

Čitajući tekstove po forumu se može dobiti dojam da je čovjek nastao od majmuna, ali tko kaže da je to istina... To su sve spike, za razliku od tih spika u vjeri se jasno kaže, JA NEZNAM DALI TO NEŠTO POSTOJI, ALI JA U TO VJERUJEM! Dok u ovakvim spikama se sve nešto tvrdi, a kurca zapravo neznaju, SVE SU NEKE PRETPOSTAVKE. Što će reči UVJERLJIVIJA PRIČA PROLAZI, potreban je samo dobar marketing.

Mora da si ponosan na sebe, Ivice :D
bazooka_joe

Mora da si ponosan na sebe, Ivice :D

Neću reči ponosan, reči ću zadovoljan sami sobom.
Jest da ima nekih stvari kojih bi trebao promjeniti, no dobro neću sada o tome.
Kako je kod tebe? (Kako stoje stvari kod tebe po tom pitanju) :wink:
Ovim putem molio bih sve prisutne forumaše da pogledaju ovaj video

Povijesni medij

Hvala .
@root, odlican video...

Inace, govornik je Stephen Fry, a zbivanje http://www.intelligencesquared.com/

Ljudi se nažalost ubijaju zbog svojih različitosti, odnosno načina na koji su se podijelili u svojim glavama. Zbog neracionalnog straha od bilo čega što je drugačije, i što odstupa od nekih standarda i normi koje svaki pojedinac nažalost htio to ili ne ima usađeno u glavi. Te su se podjele i strahovi kroz povijest pokazali kao odlična inicijalna kapsula kojom su se pokretali ratovi koji su uvijek i isključivo služili samo kapitalu . Nažalost činjenica je da je i kršćanstvo kroz povijest sudjelovalo u ratnim osvajačkim pohodima, pod krinkom borbe protiv nevjernika.
Volio bih vjerovati da će se svijet u neko dogledno vrijeme promijeniti i da uskoro neće biti onih koji će manipulirati ljudima radi kapitala, međutim to silno isticanje različitosti kao nešto loše koje je sveprisutno oko nas, mi ne ulijeva optimizam da bi se tako nešto doista moglo i dogoditi.

odličan govor.dobro smišljen i argumentiran.svatko se može složiti sa izrečenim.
morgan

odličan govor.dobro smišljen i argumentiran.svatko se može složiti sa izrečenim.

Hvala ! :)
simo031

Volio bih vjerovati da će se svijet u neko dogledno vrijeme promijeniti i da uskoro neće biti onih koji će manipulirati ljudima radi kapitala, međutim to silno isticanje različitosti kao nešto loše koje je sveprisutno oko nas, mi ne ulijeva optimizam da bi se tako nešto doista moglo i dogoditi.

U toj silnoj kritici katoličanstva ljudi zaboravljaju ono što se događa sada i što eskalira i širi se nekontrolirano-mislim na šerijatske običaje, a u nekim zemljama čak i zakone.
I opet je novac u igri,jer zbog bogatstva jednoj S.Arabiji nitko ne spočitava stravično kršenje ljudskih sloboda. UAE se spominje samo zbog Dubaia i B.al Araba, a što je ispod tog silnog sjaja-ne mislim samo na prava žena( to je čak i zanemarivo u odnosu na ostale katastrofe šerijatske prakse).
PEGY

simo031

Nažalost sve je podređeno novcu. Prave vrijednosti su odavno nestale i zbog toga ovaj svijet srlja u sigurnu propast.

U toj silnoj kritici katoličanstva ljudi zaboravljaju ono što se događa sada i što eskalira i širi se nekontrolirano-mislim na šerijatske običaje, a u nekim zemljama čak i zakone.
I opet je novac u igri,jer zbog bogatstva jednoj S.Arabiji nitko ne spočitava stravično kršenje ljudskih sloboda. UAE se spominje samo zbog Dubaia i B.al Araba, a što je ispod tog silnog sjaja-ne mislim samo na prava žena( to je čak i zanemarivo u odnosu na ostale katastrofe šerijatske prakse).

Nažalost sve je podređeno novcu. Prave vrijedosti su odavno nestale, i zbog toga ovaj svijet nepovratno srlja u propast.
simo031

morgan

Hvala ! :)

iako nisam mislio na tebe ali slažem se s tobom.
znam, znao si....:)
ISUS KRIST prvi komunist
Previše!!
Takvi zločini se više nikada ne smiju ponoviti. U ime vjere, u ime Crkve više ne smije biti ratova!!
Ipak, tko malo bolje poznaje Crkvenu povijest zna da su protestanti ubili više ljudi u ime reformacije nego katolici. Ali opravdanja za zlocin nema!
 Ljude je uvijek ubijala pohlepa. Vjerska, nacionalna ili neka druga pripadnost,
su tu poslužili samo za razvijanje sukoba, kako bi se moglo lakše pljačkati.
Uvijek je tako bilo, i uvijek će i biti.
Ljudi su po svojoj biti dobri, drugaciji ni ne mogu biti jer su na sliku Božju (teološki gledano). Čovjek čini zlo iz neznanja, kada bi znao njegove posljedice sigurna sam da ga nikada ne bi činio.
Npr. krađa, ne mislim na krađe prosjecnog građanina nase zemlje, onaj tko krade, krade iz svojh sebicnih razloga, kako bi njemu bilo bolje, a ne kako bi napravio neko zlo drugome. Uglavnom je to tako.
maradona

ISUS KRIST prvi komunist

ISUS KRIST prvi kolumnist.
SrodnaDuša

Ljudi su po svojoj biti dobri, drugaciji ni ne mogu biti jer su na sliku Božju (teološki gledano). Čovjek čini zlo iz neznanja, kada bi znao njegove posljedice sigurna sam da ga nikada ne bi činio.
Npr. krađa, ne mislim na krađe prosjecnog građanina nase zemlje, onaj tko krade, krade iz svojh sebicnih razloga, kako bi njemu bilo bolje, a ne kako bi napravio neko zlo drugome. Uglavnom je to tako.

....teološki gledano su ljudi na sliku Božju???????...bogme, krasan vam je on onda, ako ćemo gledati tako....
...imaš kakvih znanstvenih dokaza za to????
Prema zakonima fizike, ono sto mi smatramo hladnocom u stvarnosti je odsustvo topline. Svako tijelo ili objekt prema proucavanju ima ili prenosi energiju, a toplina je ono sto cini da tijelo ima ili prenosi energiju. Apsolutna nula znaci potpunu odsutnost topline. Hladnoca ne postoji. Mi smo stvorili tu rijec da opisemo kako se osjecamo ako nemamo toplinu.

Baš kao i tama. Tama je u stvarnosti samo odsustvo svjetla. Svjetlo mozemo proucavati, ali tamu ne. Zapravo, mozemo se posluziti Newtonovom prizmom da pretvorimo bijelo svjetlo u mnoge boje i proucavati razlicite duljine svjetlosnih valova za svaku boju. Ne mozemo mjeriti tamu. Najobicnija zraka svjetla moze prodrijeti u svijet tame i prosvijetliti ju. Tama je pojam koji ljudi koriste da opisu sto se dogadja kada nema svjetla.

Vidimo zlo svaki dan. Najcesce u svakodnevnim primjerima covjekove necovjecnosti prema drugim ljudima, ali...zlo ne postoji, ili barem ne postoji po sebi. Zlo je jednostavno odsustvo Boga. Bas kao i tama i hladnoca, to je pojam kojeg su ljudi stvorili da opisu odsutnost Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije poput vjere i ljubavi koje postoje bas kao sto postoje svijetlo i toplina.

Zlo je posljedica onog sto se dogodi kada u covjekovom srcu nije nazocna Bozja ljubav. Bas poput hladnoce koju dozivljavamo u odsustvu topline, ili poput tame koja se dogadja kada nema svjetla.

Kad već kažeš "naš", da je, krasan je taj "naš" Bog samo kada ga upoznaš!!
SrodnaDuša

Oprosti, ali u svijetu u kojem ja živim, ljudi svjesno čine zlo jedni drugima, zbog osobne koristi, ili iz čiste objesti.
Možeš ti filozofirati koliko hoćeš, ali ljudi su onakvi kakvima ih je Marijan Ban opjevao.

Ovo je daleko od filozofije.
Možda je sve skupa ovo naivna slika čovjeka i svijeta, ali ja u drugaciju nemogu i nezelim vjerovati!
SrodnaDuša

Ovo je daleko od filozofije.
Možda je sve skupa ovo naivna slika čovjeka i svijeta, ali ja u drugaciju nemogu i nezelim vjerovati!

Tad živi po svojoj mudrosti.
...daleko od filozofije?????...osim par činjenica o fizici, sve ostalo je filozofija bez konkretnih činjenica....to je poanta religije, očito....vjerovanje u nešto što nitko nikada nije vidio....ma, neka to tako - samo uvijek kad se treba reći nešto konkretno u prilog tome da bog postoji - vi nemate činjenice kojima bi to i potvrdili....ali, bitno je nametanje da je to tako i nikako drugačije....
Nitko nikome ništa ne namece!
Shvatila bi da to govoris u kontekstu pocetnih stoljeca kršćanstva, gdje su slucajevi pokrsti se car - krsti se cijeli narod, ali danas ne!

Uostalom, jedno je biti ateist i poštovati one koji to nisi (baš kao i biti vjernik i poštovati one koji to nisu), a drugo je biti ateist ili vjernik i širiti mržnju i neprijateljstvo prema svemu suprotnom od tvoga mišljenja.

Velika je razlika između ekumenskog i međureligijskog dijaloga.

Nisam toliko radikalna, ali znam da konkatedralni župnik( A. B.) zna biti grub prema onima koji se nazivaju ateistima ili danas vrlo popularno agnosticima, te reci: "Nisi vjernik, u redu! Koja je onda ovo godina?" Ljudi normalno odgovore 2013., a on kaže: "Pa što onda brojiš godine od Kristova rođenja?"
Puno je još meni nelogicnosti, ali tu cu stati!
SrodnaDuša

Nitko nikome ništa ne namece!
Shvatila bi da to govoris u kontekstu pocetnih stoljeca kršćanstva, gdje su slucajevi pokrsti se car - krsti se cijeli narod, ali danas ne!

Uostalom, jedno je biti ateist i poštovati one koji to nisi (baš kao i biti vjernik i poštovati one koji to nisu), a drugo je biti ateist ili vjernik i širiti mržnju i neprijateljstvo prema svemu suprotnom od tvoga mišljenja.

Velika je razlika između ekumenskog i međureligijskog dijaloga.

Nisam toliko radikalna, ali znam da konkatedralni župnik( A. B.) zna biti grub prema onima koji se nazivaju ateistima ili danas vrlo popularno agnosticima, te reci: "Nisi vjernik, u redu! Koja je onda ovo godina?" Ljudi normalno odgovore 2013., a on kaže: "Pa što onda brojiš godine od Kristova rođenja?"
Puno je još meni nelogicnosti, ali tu cu stati!

I opet se vraćamo na činjenicu da je crkva postala dd. i da je sve u, i oko crkve, kao i u ostatku društva podložno kapitalu.

Srodna duso nemoj se ljutiti , ali ja ne znam u kojem ti svijetu zivis. Samo otvori knjigu iz povijesti vidit ces da se ljudi ubijaju od pamtivjeka. Malo ju procitaj pa ces vidjet da je jedini interes ljudi moc i da vladaju nad drugima.

Malo procitaj o drevnim civilizacijama sve su se unistile , a mi smo slijedeci...

Buducnosti nema...
Ali uvijek ostaje i ono...civilizacije nestaju, vlasti se smjenjuju, Crkva ostaje! Već više od 2000 godina!
SrodnaDuša

Ali uvijek ostaje i ono...civilizacije nestaju, vlasti se smjenjuju, Crkva ostaje! Već više od 2000 godina!

Zato nam i je tako vec 2000 godina...
Spore

SrodnaDuša

Da, za sve ti je Crkva kriva... simpatično. :D
Spore

SrodnaDuša

Provokacija temeljena na subjektivnoj procijeni...
Problem uvijek leži u ljudima, a ne institucijama, jer ljudi čine institucije.
simo031

Spore

SrodnaDuša

Meni je jako zanimljivo kako je nama Hrvatima za sve kriva Crkva, Srbi i rat koji je bio prije 20 godina!!
SrodnaDuša

simo031

Spore

SrodnaDuša

Meni je jako zanimljivo kako je nama Hrvatima za sve kriva Crkva, Srbi i rat koji je bio prije 20 godina!!

Govoriš u svoje ime? Jer u moje ne govoriš, a osjećam se kao Hrvat.
Debilima je uvijek lakše okriviti nekog trećeg, nego poraditi na sebi i mijenjati sebe . Od cijelog svemira, samo sebe možeš efikasno mijenjati. Tko to spozna i primjeni, sreća i uspjeh u životu su mu svakodnevica. Oni koji mijenjajući druge, pokušavaju dohvatiti svoju sreću i uspjeh, umrijet će nezadovoljni.
Upitno je i koliko čovjek dugorocno sebe moze promijeniti!
SrodnaDuša

Meni tu ništa nije upitno. Iz svake životne situacije moraš izvući pozitivu, ili u rijetkim situacijama kad to nije moguće, okrenuti se budućnosti, i to raditi svake minute svog života. Negativno razmišljanje, generator je nezadovoljstva životom.
SrodnaDuša

big deal, egipatska religija je trajala duže.. :wink:
naglasak na 'trajala'.
SrodnaDuša

...onoliko koliko hoće....
Dajte ljudi molim vas pa znati vi sto je fašizam po definiciji je kad se korporacije udruze sa organiziranom religijom i kontroliraju vlade. Trebam li reci jos nesto ?

Glavna sredisnja banka u svijetu nalazi se u Vatikanu. Mislite da lazem , pa crkva vec 2000 godina uzima novce od vjernika mislite da nisu u stanju to napraviti ? Svi smo mi duzni crkvi.

Sredisnja banka , MMF , federativna banka i ostale korporacije rade svi zajedno :). Sigurno vas zanima zasto se crkva ne ocituje da je protiv , gmo hrane i ostalih bitnih tema? Zato sto rade s tim korporacijama.

Crkva radi najbolji posao za korporacije jer ispiru vjernicima mozak. Svečenici nista ne rade , a dobiju novce i ne placaju nikakav porez. Neka svecenik radi od 8 do 15 h , pa neka u slobodno vrijeme tumaci vjeru , nek zivi u siromastvu pa prica o sirotinji. Neka pomazu ljudima u slobodno vrijeme koje kao provode ,, u molitvi ". Neka obraduju zemlju i daju besplatnu hranu sirotinji , pa nek budu primjer ljudima.
Slažem se sa većinom što si napisao iako određeni broj vjerskih službenika zaista obavlja karitativne poslove i pomažu velikom broju ljudi što je za svaku pohvalu.
Spore

Dajte ljudi molim vas pa znati vi sto je fašizam po definiciji je kad se korporacije udruze sa organiziranom religijom i kontroliraju vlade. Trebam li reci jos nesto ?

Ne možeš se udružiti sa RELIGIJOM! Možeš se udružiti eventualno sa grupom koja ju predstavlja u ovom slučaju bi to bio kler te ostali vjernici, vjerovali ili ne to su večinom obični normalni ljudi, no ne možeš kriviti religiju za eventualne njihove greške.
Vi pričate o pojmovima koje uopće ne razumijete.
Postoji forum društvo, postoji forum religija... Vi mješate jedno s drugim.
pa kad religija ne može bez društva, a izgleda vrijedi i obrnuto
mali_ivica

Pa drustvo čini religiju. Evo ti primjer, mi smo krscani , saljemo svoju djecu u vojsku , oni idu se borit za savez NATO , isti taj savez koji ubija nevine ljude na bliskom istoku , a isti taj savez crkva podrzava i jedan toni bler koji je bio protestant , poubija milijone nevinih ljudi, prijedje u krscansvo , ode se kod pape ispovjedati i sve mu bude oprosteno :D

To ti je sve zacarani krug.

Neka ti ne bude teško pogledat ovaj dokumentarac od 0:17:40 do 0:25.
Ja ću se jednostavno suzdržati od ikakvog komentar ovdje osim onoga da koliko god mi pričali i polemizirali niti jedna strana neće promjeniti mišljenje. Tisuću puta sam pokušala nekim ljudima objasniti koliko su licemjerni i sebični a pritom stoje i nazivaju se velikim religioznim kršćanima. Kad ja išta kažem o kršćanstvu i prošlosti ispadnem veliki sotonista kojeg je sam vrag stvorio, tako da nema smisla...
Spore

mali_ivica

Pa drustvo čini religiju. Evo ti primjer, mi smo krscani , saljemo svoju djecu u vojsku , oni idu se borit za savez NATO , isti taj savez koji ubija nevine ljude na bliskom istoku , a isti taj savez crkva podrzava i jedan toni bler koji je bio protestant , poubija milijone nevinih ljudi, prijedje u krscansvo , ode se kod pape ispovjedati i sve mu bude oprosteno :D

To ti je sve zacarani krug.

Nije to nikakav začarani krug. Religija je religija, a Crkva je ona koja eventualno provodi ili ne provodi religiju.
RoadToNowhere

Ja ću se jednostavno suzdržati od ikakvog komentar ovdje osim onoga da koliko god mi pričali i polemizirali niti jedna strana neće promjeniti mišljenje.

Pa evo nisi se suzdržala, kažeš da ćeš se suzdržat od komentara i onda prokomentiraš.
Da, ja sam također primjetio kako se puno puta dogodi to kako određene strane zadržavaju stajališta. Problem je u tome što se ne radi o politici da mi mi sad trebali doći do nekog kompromisa. Određena religija njeguje određen vid ponašanja i nije religija tako koja se prilagođava čovjeku kako bi mnogi to ovdje htjeli, nego je čovjek taj koji se prilagođava religiji. I ovo što sam naveo je iznimno bitna stvar koju mnogi ne razumiju, niti žele razumjeti. Tu nastaje taj problem "bez kompromisa".

RoadToNowhere

Tisuću puta sam pokušala nekim ljudima objasniti koliko su licemjerni i sebični a pritom stoje i nazivaju se velikim religioznim kršćanima.

Ovdje je problem što je večina društva danas licemjerno bez obzira na vjeru, a samim time i dio vjernika, dakle ne možemo govoriti striktno o "samo vjernicima".
PS: Primjetio sam kako mnogo vas vjernike poistovječuje sa svetcima, što je pogrešno, jer su svetci rijetki, a kao vjernik se može izjasnit bilo tko. No ne možemo suditi vjeru odnosno religiju na osnovu pojedinaca.
RoadToNowhere

Kad ja išta kažem o kršćanstvu i prošlosti ispadnem veliki sotonista kojeg je sam vrag stvorio, tako da nema smisla...

Iskreno neznam što si ranije komentirala pa ne mogu točno tvrditi da si netko i nešto, a ponajmanje bi te zbog komentara nazvao sotonistom. Dakle kako sam imao primjetiti na forumu obično se u nedostatku kako argumenata, tako i želje za nekom konstruktivnijom raspravom potežu nebuloze o srednjem vijeku koje dakako kao takve nemaju veze sa današnjim suvremenim svijetom. Vjerujte mi dajte nekom da vas pogleda što ste radili tokom svog životnog perioda i vrlo vjerojatno je kako će naći neki period života ili nešto gdje niste valjali, ima li smisla to nabijati na nos nekome nakon par stoljeća? :D
I također bi rekao još jednu bitnu stvar kako sam imao također prilike primjetiti mnogo onih koji pod navodnicim imaju "liberalne stavove", a pri tom ne žele prihvatiti to da netko može imati i mišljenje koje nije u skladu sa njihovim i stoga ga ne prihvaćaju. Što dakako nije liberalno :D
mali_ivica

RoadToNowhere

Ja ću se jednostavno suzdržati od ikakvog komentar ovdje osim onoga da koliko god mi pričali i polemizirali niti jedna strana neće promjeniti mišljenje.

Pa evo nisi se suzdržala, kažeš da ćeš se suzdržat od komentara i onda prokomentiraš.
Da, ja sam također primjetio kako se puno puta dogodi to kako određene strane zadržavaju stajališta. Problem je u tome što se ne radi o politici da mi mi sad trebali doći do nekog kompromisa. Određena religija njeguje određen vid ponašanja i nije religija tako koja se prilagođava čovjeku kako bi mnogi to ovdje htjeli, nego je čovjek taj koji se prilagođava religiji. I ovo što sam naveo je iznimno bitna stvar koju mnogi ne razumiju, niti žele razumjeti. Tu nastaje taj problem "bez kompromisa".

RoadToNowhere

Tisuću puta sam pokušala nekim ljudima objasniti koliko su licemjerni i sebični a pritom stoje i nazivaju se velikim religioznim kršćanima.

Ovdje je problem što je večina društva danas licemjerno bez obzira na vjeru, a samim time i dio vjernika, dakle ne možemo govoriti striktno o "samo vjernicima".
PS: Primjetio sam kako mnogo vas vjernike poistovječuje sa svetcima, što je pogrešno, jer su svetci rijetki, a kao vjernik se može izjasnit bilo tko. No ne možemo suditi vjeru odnosno religiju na osnovu pojedinaca.
RoadToNowhere

Kad ja išta kažem o kršćanstvu i prošlosti ispadnem veliki sotonista kojeg je sam vrag stvorio, tako da nema smisla...

Iskreno neznam što si ranije komentirala pa ne mogu točno tvrditi da si netko i nešto, a ponajmanje bi te zbog komentara nazvao sotonistom. Dakle kako sam imao primjetiti na forumu obično se u nedostatku kako argumenata, tako i želje za nekom konstruktivnijom raspravom potežu nebuloze o srednjem vijeku koje dakako kao takve nemaju veze sa današnjim suvremenim svijetom. Vjerujte mi dajte nekom da vas pogleda što ste radili tokom svog životnog perioda i vrlo vjerojatno je kako će naći neki period života ili nešto gdje niste valjali, ima li smisla to nabijati na nos nekome nakon par stoljeća? :D
I također bi rekao još jednu bitnu stvar kako sam imao također prilike primjetiti mnogo onih koji pod navodnicim imaju "liberalne stavove", a pri tom ne žele prihvatiti to da netko može imati i mišljenje koje nije u skladu sa njihovim i stoga ga ne prihvaćaju. Što dakako nije liberalno :D

Ispravila bih samo to da je moja rečenica izgledala ovako: "Ja ću se jednostavno suzdržati od ikakvog komentar ovdje osim onoga da koliko god mi pričali i polemizirali niti jedna strana neće promjeniti mišljenje."- Primjeti riječicu OSIM, eto tako da ti samo pobijem prvi dio komentara.Da sam išla išta napisati bilo bi to strana i pol :lol:
Inače poštujem ja sve što ti kažeš, svatko ima svoje mišljenje. A ono što se tiće pojedinaca, ja sam dosad upoznala 90% krćana koji se prestavljaju kao svetci a zapravo su nešto sasvim treće nimalo sveto, i 10% onih ok ljudi...
RoadToNowhere

Inače poštujem ja sve što ti kažeš, svatko ima svoje mišljenje. A ono što se tiće pojedinaca, ja sam dosad upoznala 90% krćana koji se prestavljaju kao svetci a zapravo su nešto sasvim treće nimalo sveto, i 10% onih ok ljudi...

Ja sam također upoznao malo posto (neću broj da mi nebi post izgledao šablonski) sa kojima se može konstruktivno pričat pa i o vjeri, makar i ne vjeruju. Također sam upoznao puno posto ljudi koji ne vjeruju a s njima ne možeš ni o čemu u biti konstruktivno pričati pa ni o vjeri jer im je svaki vid rasprave u biti samo vid tračarenja i pozivanje na poluprovjerene novinske članke...

Ali jednostavno ne vidim smisao u ovom napominjanju postotaka?
U krajnjoj liniji tko smo i ja i ti da bi išli sudit o nekome kakav je tko i nije li to na neki način obično tračarenje pa po čemu smo onda drugačiji te po čemu bi naše mišljenje trebalo vrijedit više?

Mislim potpisat ću te za onu stranu i pol čak i više jer stvarno imam čemu... :) Ali koja je poanta?

kršćanstvo ne ubija kao ni oružje...

Prilozi

• guns.jpg

Tagovi