Predstavljen vizualni identitet akcije „Kupujmo osječko“

Osijek

Predstavljen vizualni identitet akcije „Kupujmo osječko“

Akciju „Kupujmo osječko“ grad Osijek će sljedećih mjesec dana promovirati na stotinu jumbo plakata i city-lightova na području grada, a gradski proračun stajat će manje od stotinu tisuća kuna. Svi osječki mediji osim Slavonske televizije pridružili su se kampanji bez naknade, čak i HRT – Tv studio Osijek i Radio Osijek, zadovoljno je istaknuo gradonačelnik Anto Đapić.

- Osječki proizvođači nisu, niti će ikada imati, tako kvalitetnu promidžbenu kampanju i nadam se da ćemo im pomoći u ostvarivanju boljih poslovnih rezultata, rekao je Đapić i za polovicu sljedećeg tjedna najavio sastanak s tridesetak osječkih proizvođača koji su potvrdili sudjelovanje u kampanji, kako bi je zajednički dodatno osmislili.

Spasiti radna mjesta

- Nemamo iluzija da tom akcijom možemo spasiti osječko gospodarstvo od ekonomske krize, jer ona je stigla i na naš prag, ali nadam se da politikom malih koraka možemo pomoći u spašavanju radnih mjesta i na taj način odgovoriti recesiji. Time ne stvaramo odbojnost prema stranih proizvođačima, jer mnogi od njih također sudjeluju u ovoj kampanji, kaže Đapić.

Dragan Kovačević, predsjednik Gradskog vijeća, ustvrdio je kako i hrvatska Vlada danas izlazi s paketom proturecesijskih mjera, pa predstavljanje vizualnog identiteta takve akcije na lokalnoj razini pokazuje da i oni ne sjede skrštenih ruku, nego pokušavaju pridonijeti jačanju lokalnoga gospodarstva.

- Očekujem da će akcija potaknuti naše proizvođače na bolju ponudu i kvalitetu svojih proizvoda. Prema anketi Gospodarske komore, koja već desetak godina provodi akciju 'Kupujmo hrvatsko', 22 posto više građana kupuje hrvatske proizvode, pa bismo i mi bili zadovoljni kada bi takav učinak imala i naša akcija, zaključio je Kovačević.

Na dojavu da jedna robna kuća u gradu ne prodaje niti jedan osječki proizvod, aktivisti HSP-a ondje uistinu nisu pronašli niti jedan proizvod osječke tvrtke.

- Budući da ovdje ostvaruje veliku dobit, zatražit ćemo od njihove uprave da u svoj asortiman uvrsti i osječke proizvode, rekao je Đapić, ne želeći otkriti o kojoj se robnoj kući radi.

Počelo je i emitiranje radijskih spotova, a za nekoliko dana najavljeni su i video-spotovi akcije „Kupujmo osječko“.

Zašto kupiti osječko!

Vizualni identitet osmislio je MIT d.o.o., tvrtka kći IBL tiskare. Cilj je kampanje potaknuti građane na kupnju proizvoda osječkih tvrtki, osvijestiti lokalpatriotizam i nametnuti lokalne robne marke kao prvu opciju pri kupnji, pojasnila je Mirta Vekić iz MIT-a.

- Logotip kampanje izveli smo iz bar-coda i meandra slikara Julija Knifera, rođenog Osječanina, koji predstavlja tok rijeke Drave. Kako bismo pokrili više dobnih skupina, odredili smo četiri nositelja vizualnog identiteta: lik radnika, mlade žene, žene pred mirovinom i umirovljenika, te uz svakog od njih ispisali kratku poruku građanima koji bi u kupnji trebali pronaći svoj interes. Svi ti vizuali mogu se objaviti u obliku jumbo-plakata ili city-lighta te staviti na naljepnice ili letke, rekla je Mirta Vekić.

Autor: Goran Flauder
a na stolu su sve coca-colini proizvodi.dobar primjer
;) a logo kopija loga HRT-ove emisije "potrošački kod" ...

Re: Predstavljen vizualni identitet akcije „Kupujmo osječko“

Ante, Ante ma svi smo za te!!
:band:

Ovaj portal zovem Ante-bloger!

Ante, Ante samo nemoj iz paštete!
Znamo da "her" direktor Radeljić može to organizirat.

:hi:
Na što smo mi potrošili "nešto manje od 100 tisuća kuna"??????????????
@duje, odlicno primjeceno...

Koliko je provedba akcije nakaradna dodatno pokazuje cinjenica da ce osjecki mediji promovirati akciju besplatno, ali ce se zato lova istresti u dzepove zagrebackih firmi sto drze pozicije za jumbo plakate.

Potpuno suprotan ucinak od onog kojeg bi akcija trebala imati.

Groteskno je koliko je ova ekipa sposobna UNISTITI dobru ideju.

Lose planirana i KATASTROFALNO provodjena akcija, na tragu one gdje su se brosure o Osijeku tiskale u Zagrebu.

Sramota za Osjecane i grad Osijek sto ga predstavljaju ljudi koji ce novce gurati u dzepove zagrebackih firmi, a osjecke zicati za bespla promociju, minute u eteru i slicno.
duje

da odlično...svača čast, pa nemogu oni pit bilo šta...katastrofa, pa jel oni uopće razmišljaju, najgore je što će se opet izvuć na neki način, a ono što zagovaraju prvi prekrše...
tko su uopce vlasnici osjeckih tvrtki?!
...mozda HSPovi sponzori?
duje

nemojte tako. sigurno su te kole kupljene u osječkom konzumu!
Po ovom što sam letimice vidio - loše.

KUPIMO GLASOVE ZA SVOJU DEBELU G...CU!
Sramota koliko je na jadan i krivi način postavljeno.
Ni način, ni mjesto, ni vrijeme.
Na kraju će ispasti to da je vlasnik oglasnog prostora dobro zaradio, MIT isto i to na plagijatu, a radnici, tj građani će dobit samo to da im se zbog povećanog troška zbog reprezentacije smanji kvaliteta življenje, pa će reći recesija.
Čudo jedno!!!!!!!!
hehe, evo još jednog načina grabljenja para prije neg što kriza do kraja sve proguta... hmm, kako prozirno...
meni se ideja sviđa, mislim da je takva akcija potrebna. ali, ne sviđa mi se vizualni identitet kampanje, ne sviđa mi se realizacija, sve je ponovno izuzetno površno....
duje

hebote, vidi stvarno. Ne mogu vjerovati. Na predstavljanju kupujmo osječko...
Koji likovi...
gaap

meni se ideja sviđa, mislim da je takva akcija potrebna. ali, ne sviđa mi se vizualni identitet kampanje, ne sviđa mi se realizacija, sve je ponovno izuzetno površno....

Ma kakva akcija, to je Hsp-ova predizborna propaganda. Htjeli bi ti lopovi ispasti konstruktivni, kao borimo se protiv krize... Sada će nas početi terorizirati plakatima i radio oglasima.
"Nemamo iluzija da tom akcijom možemo spasiti osječko gospodarstvo od ekonomske krize, jer ona je stigla i na naš prag, ali nadam se da politikom malih koraka možemo pomoći u spašavanju radnih mjesta i na taj način odgovoriti recesiji. Time ne stvaramo odbojnost prema stranih proizvođačima, jer mnogi od njih također sudjeluju u ovoj kampanji" rece Anto i ostane ziv :/
Defiant

"Nemamo iluzija da tom akcijom možemo spasiti osječko gospodarstvo od ekonomske krize, jer ona je stigla i na naš prag, ali nadam se da politikom malih koraka možemo pomoći u spašavanju radnih mjesta i na taj način odgovoriti recesiji. Time ne stvaramo odbojnost prema stranih proizvođačima, jer mnogi od njih također sudjeluju u ovoj kampanji" rece Anto i ostane ziv :/

LOL, sad sam tek to skužila.....to ja jamačno naučio nakon polaganja magisterija.....
Oto Wilhelm, osječki bloger, komentira akciju:
http://similarpetshop.blogspot.com/
Samo pravi Osječani mogu od srca kupovati Osječke proizvode, ustvari tko je prije kupovao naše proizvode taj i danas kupuje, ali uz dužno poštovanje zakasnili su sa idejom najmanje desetak godina. Za spas trebaju pitati nas male ljude a ne gledati samo svoj interes..
A ne ukinuti razgovor sa građanima ,da ne bi slučajno došlo do pritisaka , pa baš će neki mali čovjek od njih dobiti nešto bitno . Ako ovako nastavi propadati gospodarstvo, neće se moći kupovati ničije, možda oni budu mogli ali nema njih puno...
sjecam se problema u gp kada je djapic dosao na vlast kako su tete u racunovodstvu morale uciti neki novi software koji je kupljen u od neke rijecke firme.

toliko o tome kako je djapic iskren kada govori da se kupuje osijecko i da se cuvaju radna mjesta u gradu.
anakonda

Defiant

LOL, sad sam tek to skužila.....to ja jamačno naučio nakon polaganja magisterija.....

Tako to izgleda kad lakrdijaš i gomila neznalica pokušavaju ostaviti dojam da se brinu o gospodarstvu. Ljudi koji su se svim silama trudili spriječiti i zaustaviti i one rijetke strane investicije, poput Arvi-ja, ili Avenue Malla.

Čini mi se da ni nepismeni umirovljenik ne može pasti na ovu demagogiju, ali opet, nikad ne znaš.
Pa cijeli grad nam vodi netko tko je došao u Osijek prije cca 10tak godina...čemu dalje pričati???? Hoćemo gradonačelnika osječanina pa da stvarno kupujemo osječko!!!!
treba samo pogledati proračun i vidjeti koliko grad Osijek izdvaja za gospodarstvo i poticaje...na koji način upravljaju sa ind. zonama...
na taj način se potiče gospodarstvo,zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta
...osječke tvrtke se nisu uopće prilagodili trendovima i ako Grad već planira bilo kakve akcije onda bi one trebale biti u smjeru poticanja i marketinga izvoza prema stranim zemljama,
-da se gradonačelnik sastao (kao što nije) s kineskim veleposlanikom i dogovorio suradnju u smislu izvoza osječkih proizvoda u Kinu, to je potez koji bi osigurao budućnost tih tvrtki, a to što će građani kupiti 5 čokoladica i 3L piva i 1kg praška i šta ti već znam sigurno neće spasiti osječko gospodarstvo...samo će produžiti agoniju u kojoj se nalaze...

akcija je fora...koja je sigurno tekla ovako:
ajd ti nama neki u marketingu smisli neku akciju da mi mislimo na Osijek i ljudi smislili i eto...
-ne ulazi se u dubine problema i ne liječi se korjen,nego se malo urede grane i čeka se proljeće da sve zazeleni samo od sebe...
Goran Flauder

- Logotip kampanje izveli smo iz bar-coda i meandra slikara Julija Knifera, rođenog Osječanina, koji predstavlja tok rijeke Drave. , rekla je Mirta Vekić.

Autor: Goran Flauder

...jel samo meni promaknuo taj detalj rijeke Drave?...koliko god ja to gledala i tražila, ja to ne vidim..... 8)

Goran Flauder

koji predstavlja tok rijeke

pa....nema je...valjda ju treba zamisliti...kao što zamišljamo i to da Gradonačelnik stvarno kupuje osječke proizvode
Uvjerena sam da sam logo jos negdje vidjela, ali sto posto je u spici Potrosackog koda...

Ne mogu naci logo, ali evo spice na youtube gdje se jasno vidi.
;)

A i ovaj ostatak je od nekud "posudjen"...
...aha, tok rijeke i mogu shvatiti, samo pitanje je kako se on vidi na plakatu....
akcija je totalno preglobalna, trebalo je kreniti sa: "Kupujmo retfalačko", "Kupujmo bosutsko", "Kupujmo donjogradsko"...
evo šaljem svoje prijedloge za logo i jumbo plakat akcije kupujmo osječko...

prvo treba ljude zaposlliti da bi tko uopće imao prodavati i kupovati osječko....

a uostalom, kada će taj popis osječkih proizvoda, ako je od rata išta ostalo od proizvodnje...
Sikki, majstore! LOL
jel zna netko tko je vlasnik oglasnih prostora na tramvajskim stanicama?tj zanima me da li je istina da je grad u trajnom najmu tih lokacija za oglašavanje?
sikki nu kikača

btw što da kupujem???? jogurt i čokolade iz kandita(ako je još ostalo) ????
Snizite cijenu:
komunalne naknade,
cijenu vode,
grobarinu,
odvoz smeća,
odustanite od glupih investicija i trošenja novaca na gluposti ( 100 iljada kuna ???! za osječko),
smanjite reprezentaciju u poglavarstvu, vozikanje službenim autima, konferencije za novinare kave i sokovi koje se vide na slikama-to je potrošnja koju treba srezati,
smanjite prireze koji su u domeni grada,
grad će preživjeti krizu i sa manje prihoda,
zaustavite radove koji nisu od bitnog značaja za funkcioniranje grada,
krizu ćemo preživjeti bez novih biciklističkih staza i maćuhica po gradu-odustanite od maćuhica ( one pridonose samo vizuri grada, bez njih možemo, pa u krizi smo,
ako je kriza tada je svima.
Mi, građani preživjeti ćemo bez najave izgradnje novih bazena i što ja znam čega. Ali lakše će biti ako ne moramo platiti komunalnu naknadu godinu dana. 500kn je 500kn.
Stanite na loptu, nije potrebno sve to ako smo u krizi, može sačekati godinu ili dvije, pa živimo bez tih stvari godinama.
Samo mi nemojte govoriti što da kupujem za svoje novce, dovoljno sam razborit da mogu odlučiti sam.
komarac

Ne znam shvaćaš li ti da je barkod postojao i prije ''potrošačkog koda''
fuldstændigamok

komarac

Ne znam shvaćaš li ti da je barkod postojao i prije ''potrošačkog koda''

Upravo tako. Zasto onda ne osmisliti nesto originalno umjesto vec vidjenog ? ;)
pa lakše je ovako,

a lakše je napisati kupujmo osječko, nego sačuvati radna mjesta....
Gradonačelnik je objavio i kako će ova akcija trajati sljedećih mjesec dana te tvrdi kako nije dio predizborne kampanje. (Izvor: GS)

Koje li kontradikcije. Oporavak osječkog gospodarstva kroz mjesec dana i to putem marketinške propagande. Akcija 'Kupujmo hrvatsko' traje godinama i to je dugotrajan proces koji daje rezultate na duži rok. Ali ne, mora se iskeširati 100 000kn za mjesec dana nekakve kampanje. Da misli ozbiljno, to bi pokrenio godinama ranije, a ne sad. Zar postoji netko tko još vjeruje u onu: ''Lega nije šega!'' ili možda je? :roll:

"Svi osječki mediji osim Slavonske televizije" :-P
tempus031

Ali ne, mora se iskeširati 100 000kn za mjesec dana nekakve kampanje.

Pitanje je tko ce dobiti tih 100 000Kn. Dakle, ako mediji rade bespla propagandu, gdje onda odlazi taj novac? Dizajnerima dio? Ok, osjecka firma.

Dio u billboarde/jumbo plakate. Hm, a zagrebacke firme drze pozicije i tiskaju. Dakle, 100 000Kn od akcije ce otici u ruke zagrebackih firmi.

Odlicna, predivna poruka ovog ingenioznog predizbornog trika financiranog novcem poreznih obveznika.
faktor-x

jel zna netko tko je vlasnik oglasnih prostora na tramvajskim stanicama?tj zanima me da li je istina da je grad u trajnom najmu tih lokacija za oglašavanje?

Nije u trajnom nego u 99 godina, to je Kramirić potpisao, nebuloza. Ne znam detalje, ali penali su dosta hebeni u slučaju raskida...
tomi

"Svi osječki mediji osim Slavonske televizije" :-P

Pa naravno, Ako je STV pa i ime im ne dozvoljava da reklamiraju samo jedan grad.

A ostali mediji pa i na to što bespla reklamiraju na to treba platiti porez, na ciji racun to ide???
ovo je samo logičan nastavak nakon akcije "Pokradimo osječko"
KUPUJMO OSIJEČKO, kakva sramota, A GDJE SE OSTATAK SLAVONIJE!

Što se na kraju svodi na KUPUJMO HRVATSKO. Nevidim smisao ove akcije.
AH ta dobra šprdnja s narodom, DOBRI STARI IZBORI opet na vratima.
JUUUPPPPIIIII.
mislim da treba odcijepiti Osijek od Slavonije, ionako od Slavonije nemamo nikakve koristi...
ja bi pitao gospodina đapića dva pitanja. prvo. zašto je na svojoj stranačkoj konvenciji osudio bilo kakav protekcionizam (a zar upravo on to ne radi akcijom kupujmo osječko!?!). drugo. tko će sačuvati radno mjesto mog oca, rođenog osječanina, koji 30 godina radi u osijeku ali u zagrebačkoj firmi koja donosi kruh mojoj obitelji?

da je HDSSB predlozio ovakvu akciju kontam bi odmah bili optuzeni za autonomaštvo :D
TataMata

faktor-x

Nije u trajnom nego u 99 godina, to je Kramirić potpisao, nebuloza. Ne znam detalje, ali penali su dosta hebeni u slučaju raskida...

ako su u najmu grada, da li je organizator bile noći platio gradu najam za te plakate ili je grad prešutno sponzor bile noći?
faktor-x

TataMata

faktor-x

ako su u najmu grada, da li je organizator bile noći platio gradu najam za te plakate ili je grad prešutno sponzor bile noći?

Nemam pojma o čemu pričaš...i grad nije u trajnom najmu, nego je oglašavanje komercijalno...ko plati....

Tagovi