Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ekskluzivno - poslušajte sve tri nagrađene pjesme s temom 'Ja volim Osijek'

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
TataMata

Ukupno postova: 1180
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.02.2009. 11:44 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

za zlu_tratinčicu, je cijela priča je amaterska i takva i treba biti, natječaj je bio otvorenog tipa i svi su se mogli javiti pa naravno i mladi osječki bendovi, ali su bili nezainteresirani. Pjesme su dobre, slijedeće godine nadam se biti će i bolje, zbog toga je i pokrenut projekt, ne da traje jednu godinu nego u kontinuitetu, pa kolko ide, ide...

Ukupno postova: 6728
Post Postano: 22.02.2009. 11:46 
Naslov:  

@Sokrate, ne iskrivljuj rijeci, imenjak ti se okrece u grobu.

Nisam rekao da su tamburica ili gajde lose. Postoji kontekst u koji se tamburice i gajde savrseno uklapaju. Prema mojim spoznajama, taj kontekst nije pripadao i nije se nikada vezao uz Osijek. Volio bih kad bi tako i ostalo.

Zao mi je sto ne mogu za sva tri rada imati samo rijeci hvale. Vjerujem da autore pogadjaju ovi komentari i sigurno nije ugodno citati gotovo iskljucivo kritike. Za sva tri rada je sigurno ulozeno dosta truda i ljubavi. Svaka cast na tome! Ne treba klonuti duhom...

Ali, ne mogu preustjeti da je kontekst pobjednicke pjesme u potpunosti promasen.

Ukupno postova: 36
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.02.2009. 11:49 
Naslov:  

TataMata je napisao/la:
gundjalo tvoj komentar cijenim i donekle se mogu s njim složiti, i definitivno da je vrijeme da se mladi više uključe u takove projekte, cijelu priču ćemo ponoviti slijedeće godine (možda i ove), pa će nadam se s vremenom biti i sve više zainteresiranih za sudjelovanje u natječaju (što će rezultirati i većem broju kvalitetnih radova) Uvijek kada se nešto pokreće nije jednostavno, jer su očekivanja velika, a i neke grandiozne izjave tipa 'nova osječka himna' ne pomažu. Naravno da su ove pjesme tek početak, no nadam se da ćete prepoznati cilj i ideju da pomognemo neafirmiranim autorima da se promoviraju kroz ovaj projekt. Uglavnom, autorima treba dati potporu, a kritičarima upućujem poziv neka se prijave na natječaj ili pomognu u organizaciji istog, pa će se uvjeriti u trenutnu situaciju naše osječke glazbene scene. Borba za urbanu glazbenu scenu je tek počela...i nećemo odustati....

Iz vašeg pomalo diplomatskog odgovora osjećam zapravo pravu poruku meni i onima koji se ne slažu sa izborom. No pitanje je i dalje zašto se uvijek u Osijeku radi nešto polovično. Zašto za himnu grada, a nepobitno je da su je tako nazivali, biramo npr. neafirmirane autore (mada je to možda i bolji pristup). Zašto jednom se ne postave stvari surovo profesionalno i plati se prave izvođače, autore i sve vezano za krajnju produkciju. Ne, mi idemo s tim da uigrani timovi drže glavne konce i pod paskom neafirmiranih se guraju oni koji su ti "bliski" i koje možeš na neki način konrolirati. Ako se bavite osječkom scenom dobiti ćete neki uvid u ono o čemu pričam. Između profesionalnog i "prvog pljeska", mi normalno biramo "prvi pljesak". Još kada bi on iznjedrio pravu stvar svi bismo stali iza toga, ali ovako - bojim se da to počinje biti uzaludno gubljenje vremena. Najgore od svega je to da je Osijek poznat po dobrim glazbenicima, koji se nažalost sa pravog puta skreću zaradom sa "tezgi" ili pristupom lakomislenim notama. Zato se slažem sa vama da prava borba za osječku urbanu scenu tek počinje, i to borba sa velikim B.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
sokrat

Ukupno postova: 982
Post Postano: 22.02.2009. 11:50 
Naslov:  

justice je napisao/la:
@sokrate zbilja nemam ništ protiv tebe al čovječe pa zvuk tamburice je zvuk ruralnog,to je uvijek tak bilo i biće...
niti sam pomislio da imaš nešto protiv mene.....
ali dok je takvo razmišljanje neće se ni moći napraviti nešto da se ona riješi tog epiteta....
...čovječe...Rusi su svoju balalajku uzdigli do neba kao nacionalni instrument.....a mi tamburu pljujemo...
....evo najlakši način da se to pobije je da odeš sutra u HNK na koncert Zagrebačkih Tamburaša.....
.....
vjerovali vi meni ili ne, tambura ima emocije i osjeti emocije:)....i nije seljački instrument....

Ukupno postova: 1371
Upozorenja : 1
Post Postano: 22.02.2009. 11:55 
Naslov:  

e moj Sokrate kakvi crni Zagrebački Tamburaši,nebi me vidjeli ni da mi se nudi neka lova,jbg nemogu smisliti takvu mjuzu,već rečeno ništ protiv tebe al meni ti je to onak zdravo seljačka mjuza,mjuza koja se uvijek slušala na selu,kad bih došao kod bake i dide uvijek je špricala tamburica.
negovorim ja ništ protiv tamburice,to je naša baština koja kao takva mora ostati u našem folkloru al opet kažem jbg,ja sam odrastao na nečem sasvim drugome

Ukupno postova: 447
Post Postano: 22.02.2009. 11:59 
Naslov:  

SVI su znali za natječaj, ali samo NEKI su se i prijavili!
Većina vas koja ovdje komentira je ajmo reći Osijek United nastrojena i neki od vas i sviraju u osječkim bandovima sa te scene i da li ste se prijavili?Niste!Da li se koji alternativni band prijavio?Koliko sam upoznat ne!
A zašto?
Zato jer kad ih pitaš da snime pjesmu na temu Osijeka, Slavonije, Kohorte,... svi kažu: Neću da me se veže za MOJ grad da ne bi imao problema kad sviramo u nekom drugom gradu, zato jer mi je to seljački,... drugim riječima "umjetnike" s te scene je SRAMOTA pjevati o svojem!
I to je jedina istina!
Znam to jer sam i kad je bio ovaj projekt u pitanju i za jedan drugi kontaktirao nekoliko bandova i kod svih su odgovori bili u stilu koji sam naveo!

Leteci mungos

Post Postano: 22.02.2009. 12:01 
Naslov:  

@Sokrat, sad kad si stavio rijeci pjesme, mogu samo reci - jebat' ga, to mogu biti rijeci za bilo koji grad u Slavoniji, ni po cemu posebne. Kad bi te rijeci cuo uz tamburicu, pomislio bih da se radi o Djakovu (dok se ne spomene Drava), Valpovu, Donjem Miholjcu ili drugim mjestima za koje je dominantan kontekst tamburice... npr. obicaj nocnog zabavljanja uz tamburice je krenuo, ako se ne varam, prije par godina iz Djakova.

Mladi Djakovcani bili preveliki Hrvati da bi slusali cirilicu, a premalo alternativci da bi upalili (mainstream) MTV - pa se okrenuli tradiciji - tamburici. Njihov izbor...

Jednako tako, ekipa koja u OS dolazi studirati iz raznih okolnih mjesta i gradova, uglavnom se drzi zajedno i uglavnom izlaze na mjesta s tradicionalnim zvukom (tamburica/cajke). Opet, njihov izbor...

No, izbor tih ljudi nije kontekst Osijeka, o cemu svjedoce zadnjih 50 godina glazbene povijesti, Branko Mihaljevic, Kico Slabinac, Dado Topic, Dinamiti, Lavine...

Zadnja promjena: Leteci mungos; 22.02.2009. 12:14; ukupno mijenjano 1 put.

Post Postano: 22.02.2009. 12:03 
Naslov:  

Čuj, ovaj natječaj pokazuje realnu trenutnu situaciju, kako manjka urbane kulture, tako i nezainteresiranosti mladih za sudjelovanjem u takvim projektima. Jedna je stvar pržiti u nekom klubu kada te dođu pogledati tvoji frendovi i ekipa kojoj se sviđa tvoja mjuza, a drugo je podastrijeti se kritici javnosti (pa i anonimnoj na webu). Nema svjetski uspješnog benda kojeg netko nije popljuvao, jer bože moj, ukusi su različiti. Trebamo se svako na svoj način zalagati da se to promjeni, a to nećemo postići pasivnošću, nego ovakvim projektima, koji će nadam se u budućnosti rezultirati sve boljim i urbanijim štihom, premda tamburica je dio naše tradicije i trebamo je čuvati, naići će netko tko će pomiriti urbano i ruralno, možda i među vama...

Post Postano: 22.02.2009. 12:04 
Naslov:  

jesno je meni to da tamburu ne slušaš..ne odgovara ti i to sve.....ne slušam ni je techno.ni metal ni svu tu silnu elektronsku glazbu....
..ne smeta mene što ti ne voliš tamburu...mene smeta ta ruralizacija ..... vjerojatno ne znate ali vrlo veliki napori se ulažu i tambura će vjerovatno postati i jedan od samostalnih studija na Glazbenoj akademiji....
...iako ne slušam techno, nigdje nisam rekao da je to glazba na koju se možeš samo nadrogirat i lupat glavom...( iako sami možete čut da ju se s tim povezuje )....ne,ne niti mislim tako ,niti išta negativno....tko voli nek izvoli...ali ne uspoređujem....
.........svatko ima svoj stil.............muzika je moj život,tambure su moj stil......

Post Postano: 22.02.2009. 12:07 
Naslov:  

TataMata je napisao/la: Trebamo se svako na svoj način zalagati da se to promjeni, a to nećemo postići pasivnošću, nego ovakvim projektima, koji će nadam se u budućnosti rezultirati sve boljim i urbanijim štihom,
Slazem se... Autori ne bi trebali biti obeshrabreni komentarima i zaista im svaka cast na ulozenom trudu.

Citat: premda tamburica je dio naše tradicije i trebamo je čuvati, naići će netko tko će pomiriti urbano i ruralno, možda i među vama...
Tamburica je bastina, folklor i kao takvu ju treba njegovati. Tocno kao takvu i nikako drugacije.

P.S. Bez uvrede, ali "pomiriti urbano i ruralno" uglavnom vodi ovakvim nakaradama. Urbano [ofucane li rijeci] je urbano, ruralno je ruralno. Svaki od tih koncepata ima svoju primjenu, kontekst u kojem zivi i kojem pripada. Neka tako i ostane.

Zadnja promjena: Leteci mungos; 22.02.2009. 12:20; ukupno mijenjano 1 put.

Ukupno postova: 36
Post Postano: 22.02.2009. 12:13 
Naslov:  

Kako vidim rasprava se zaoštrava i neće proći još dugo dok ne počnu padati uvrijede i klasične podjele. Mislim da nikome od nas, kojima je stalo do Osijeka, nije u cilju to, već da podignemo letvicu za pristup. Netko je napisao kako je kontaktirao alternativne bandove ali niko nije htio raditi pjesmu. Ja mu vjerujem. No pitajte se zašto mladi to neće? Nije li to zbog toga što unaprijed znaju tko će snimati pobjedničke pjesme? Nije li to zato što se zna tko to radi i za koga. Jedino je to problem. A što se tiče toga da su svi bandovi primljeni bolje vani nego u "svom" Osijeku to je istina i od tuda mogući animozitet prema ovakvim projektima i to treba shvatiti. No još jednom ponavljam, ne djelimo se, nije nam cilj samo i isključivo pljuvati nego pomoći nekome drugome da nas na neki način zastupa svojom kreativnošću jer ovo trenutno nije najbolje što svi zajedno možemo.

justice

Ukupno postova: 1371
Upozorenja : 1
Post Postano: 22.02.2009. 12:16 
Naslov:  

@faktore u pravu si,tko će normalan s tzv. alternativne scene napisati stvar o Osijeku,Kohorti,to jednostavno neide jedno s drugim,nitko neželi da ga se veže s tim pojmavima,ajd još s Osijekom al s Kohosima ne,možda će netko napraviti stvar o svom kvartu al o navijačima neće,koju uopće stvar imaš o navijačima (osim naravno Dinamove himne) da je dobra,možda ona od Ultrasa i to je to,sve ostale su totalni promašaj

Post Postano: 22.02.2009. 12:17 
Naslov:  

gundjalo_os je napisao/la:
Kako vidim rasprava se zaoštrava i neće proći još dugo dok ne počnu padati uvrijede i klasične podjele. Mislim da nikome od nas, kojima je stalo do Osijeka, nije u cilju to, već da podignemo letvicu za pristup.
.........
No još jednom ponavljam, ne djelimo se, nije nam cilj samo i isključivo pljuvati nego pomoći nekome drugome da nas na neki način zastupa svojom kreativnošću jer ovo trenutno nije najbolje što svi zajedno možemo.

evo s ovim se mogu potpuno složiti....
ljudi smo zdravog razuma i mislim da do uvreda ne bi trebalo doći

Ukupno postova: 447
Post Postano: 22.02.2009. 12:20 
Naslov:  

justice ne slažem se s tobom.samo jedan primjer: let3 je prošle godine snimio pjesmu o armadi.no to nije rasprava ovdje.
i nisam skužio onaj dio da se zna gdje će se snimati?pa valjda je cilj svakom bandu da snimi pjesmu za što manje novaca, a ovdje su pjesme snimljene za 0kn!

TataMata

Post Postano: 22.02.2009. 12:24 
Naslov:  

Je, ali kada razgovaram s mladima zašto idu na narodnjake i što im je tu zanimljivo, kažu društvo, zahebancija, atmosfera i da se nema gdje izići, a onda na koncertima (Bombaj štampa, Whitesnakes itd. bude tako, tako...) i to dođe većinom starija ekipa (pardon u najboljim godinama). Nešto se događa, i ne vrijedi pred time zatvarati oči....treba nam neki novi new wave, punk, ili nešto treće...ovo s folkom već predugo traje....je slijedi nam borba s velikim B...ali nije to samo mjuza, to je kompletno poseljačenje, šaranje fasada, kidanje klupa, obijest do jaja, klinci u OŠ slušaju na mobaćima cecu i take gluposti. Ovaj natječaj za pjesmu je samo segment onoga što se želi postići s projektom. Sagledajte big picture i dajte potporu, hebi ga uključite se...

Skoči u forum: