Ekskluzivno - poslušajte sve tri nagrađene pjesme s temom 'Ja volim Osijek'

Osijek

Ekskluzivno - poslušajte sve tri nagrađene pjesme s temom 'Ja volim Osijek'

24. veljače, u sklopu završne svečanosti KAOS-a 08, bit će predstavljene sve tri pjesme koje su pobijedile na natječaju za pjesmu s temom „Ja volim Osijek“. O 1. se pjesmi, koju izvodi mali Hrvoje, već nešto i zna, međutim 2. i 3. će prvi puta biti prezentirane javnosti te se pozivaju svi da dođu i poslušaju! Drugoplasirana je pjesma jedan oštar, buntovnički, mladenački rap, a treća pjesma je u formi band aida i sudjeluje većina osječkih glazbenika te je i Miroslav Škoro otpjevao jedan dio.

Povjerenstvo za odabir najbolje pjesme u sklopu natječaja ''Ja volim Osijek'', kojega su organizirali Grad Osijek i Hrvatska glazbena unija - podružnica slavonsko-baranjska, 5. studenoga 2008. odabralo je tri pobjedničke pjesme od pristiglih 37 uradaka.

Povjerenstvo u sastavu Đurđica Krahulec, voditeljica projekta "Ja volim Osijek", Josip Uglik, ravnatelj glazbene škole "Franjo Kuhač", Ivica Murat, glazbenik i producent, i Igor Dmitrić, vokal grupe "Gužva u 16-ercu", te tehnička potpora radu povjerenstva Igor Delač, tajnik HGU podružnice slavonsko-baranjske, i Željko Pavković, koordinator projekta ''Ja volim Osijek'', nakon pomno preslušanih pristiglih pjesama donijelo je odluku o najboljim pjesmama, a to su:

1. "Voljeni Osijek", autorica: Đurđica Harkanovac (Osijek) - nagrada u vrijednosti 3.000,00 kn – pokrovitelj: Turistička zajednica Grada Osijeka
Povijesni medij

2. "Grad Osijek", autor: Toni Galo, umjetnički Eul (Osijek) - nagrada u vrijednosti 2.000,00 kn – pokrovitelj: GPP-Osijek
Povijesni medij

3. "Osijek je moj dom", autor: Goran Bošković (Osijek) - nagrada u vrijednosti 1.000,00 kn - pokrovitelj: tvrtka „Audio Pro“
Povijesni medij

Prema riječima Željka Pavkovića, koordinator projekta, svaka pjesma na svoj način opisuje ideju projekta "Ja volim Osijek" i tek sve tri zajedno čine jednu cjelinu u umjetničkom smislu.
- Sve tri su snimljene kod Željka Nikolina u studiju i ovim putem mu se zahvaljujem na trudu i profesionalnosti, ali i još uvijek velikom entuzijazmu, a i svima koji su dali svoj doprinos u ovom projektu, pa i Miroslavu Škori koji je otpjevao jedan dio u band aidu, i ''manekenu projekta'' Igoru Delaču bez kojeg ne bi bilo ništa od cijele priče! Hvala svima i vidimo se 24. veljače...
Dobri studijski snimci.

Nadam se da se prvonagradjeni nece nametati ispred pjesme Olgice Miler - Moj Osijek.
Povijesni medij

Ne bih bas zelio da slusatelji steknu dojam da je Osijek grad kojeg u glazbenom smislu definiraju gusle i tamburice...

Treba li nam ruralizacija i na tom polju?
Užas
:((
katastrofa!
Da komentar ne bude u stilu "osječani će uvijek popljuvati ono što drugi osječani rade", neću krenuti sa nekim teškim riječima jer zapravo nije niti potrebno. No htio bi reći svoje mišljenje na koje imam pravo i to za svaku pjesmu:
1."Voljeni Osijek" - kada se u refrenu nalaze riječi: "..kad me nek'o pita odakle si BAJA..." - ne znam nekako mi je mučno da nas se stalno svrstava u tu seljačku priču, a kao pjevamo o voljenom gradu. Blagi užas!
2."Grad Osijek" - pseudo hip-hop. Tekst loše interpretiran, aranžman promašen, ali barem nekakva gradska priča bez nesretnih tamburica tamo gdje im nije mjesto.
3. "Osijek je moj dom" - samo ovo: Pa jel nije više dosta band aid-ova, ili je to najlakše napraviti bez puno maltretiranja.

Zaključak: Mladi dajte malo svojih ideja jer mislim da je ekipa koja drži ovo sve, pomalo isprana i treba nam svježa krv u osječkom glazbenom svijetu, jer ako ovako nastavimo nitko se neće niti približiti pjesmi "Moj Osijek" gospodina Mihaljevića još milijun svjetlosnih godina. Dragi sugrađani na vama je red, komentirajte, recite svoje mišljenje bilo ono dobro ili loše, jer najgora stvar je šutjeti na nešto što ne valja ili ne ide u dobrom smjeru. Ovo je samo moje mišljenje i možda ću biti jedan i jedini, popljuvan od vas tisuću,ali morao sam reći iskreno što mislim.
Ja se već zabrinuo da sam jedini kojem je ovo užas. Pogotova ta pobjednička.
"...odakle si baja.." hahhahahahaha
ako su ove tri pobjedničke pjesme, kakve su tek ostale?????!!!!
Katafakinstrofa.
gundjalo_os

Zaključak: Mladi dajte malo svojih ideja jer mislim da je ekipa koja drži ovo sve, pomalo isprana i treba nam svježa krv u osječkom glazbenom svijetu, jer ako ovako nastavimo nitko se neće niti približiti pjesmi "Moj Osijek" gospodina Mihaljevića još milijun svjetlosnih godina. Dragi sugrađani na vama je red, komentirajte, recite svoje mišljenje bilo ono dobro ili loše, jer najgora stvar je šutjeti na nešto što ne valja ili ne ide u dobrom smjeru. Ovo je samo moje mišljenje i možda ću biti jedan i jedini, popljuvan od vas tisuću,ali morao sam reći iskreno što mislim.

upravo to.. katastrofa.

i pjesme, sve ti je**m pa ovo je koda se neko ruga.. užas xD skroz amaterski i ne zanimljivi aranžmani.
gundjalo tvoj komentar cijenim i donekle se mogu s njim složiti, i definitivno da je vrijeme da se mladi više uključe u takove projekte, cijelu priču ćemo ponoviti slijedeće godine (možda i ove), pa će nadam se s vremenom biti i sve više zainteresiranih za sudjelovanje u natječaju (što će rezultirati i većem broju kvalitetnih radova) Uvijek kada se nešto pokreće nije jednostavno, jer su očekivanja velika, a i neke grandiozne izjave tipa 'nova osječka himna' ne pomažu. Naravno da su ove pjesme tek početak, no nadam se da ćete prepoznati cilj i ideju da pomognemo neafirmiranim autorima da se promoviraju kroz ovaj projekt. Uglavnom, autorima treba dati potporu, a kritičarima upućujem poziv neka se prijave na natječaj ili pomognu u organizaciji istog, pa će se uvjeriti u trenutnu situaciju naše osječke glazbene scene. Borba za urbanu glazbenu scenu je tek počela...i nećemo odustati....
pa dobro iz koje pripizdine su ispali ovi?
ako ovo predstavlja Osijek pa onda treba pod hitno emigrirati odavdje,ono prvo kvazi tamburaško sranje je za nepovjerovati,ovaj vrhunski "buntovnički" hip hop je užasavajući a ovo treće čak mi se nije dalo ni preslušati,
poslije ovoga preslušanog ostaje samo jedna riječ UŽAS

a ti @tata mata samo jedno pitanje,šta je tu "urbano" u ovim stvarima???
Ova pobjednička je žešća katastrofa... još mi nekako najnormalnije zvuči treća... samo joj fali emocionalne žestine... možda malo razraditi aranžman?
iskreno očekivao sam više od tog natječaja.......
...i sam sam bio pripremao pjesmu za njega...i bila je gotova ( trebalo je samo snimiti radni materijal) i onda sam odustao....
.....
jedna me stvar zasmetala...Leteći mungos kaže dali nam treba da Osijek karakterizira tamburica....
....možda me to smeta zbog toga što sam i sam tamburaš.....ali i ovdje se potvrđuje da se sve sa tamburom veže uz nešto kao "loše"...oduvijek se na nas tamburaše gleda kao seljake,ženskaroše,pijance......zašto bi se zvuk tambure vezao uz ruralizaciju...??? što ima loše u tome da nas glazbeno definira tamburica...??? pa sigurno bolje to nego da nas definira Borbaševa TURBOFOLK PARADA...!!!!
........možda ima nedostataka....ali iako mi se pjesme posebno ne sviđaju,meni je drago da je pobjedila pjesma sa tamburom kao glazbenom pratnjom....
..........................................
evo i teksta pjesme koju sam ja pripremao,a tekst je napisao Hrvoje Zovko

U SRED ZLATNE SLAVONSKE RAVNICE
PORED DRAVE KOJA TIHO TECE
LEZI OSIJEK KO BISER NA DLANU
NEK MU ZORE UVIJEK SRETEN SVANU

RODNI GRADE NAVISE TE VOLIM
STARU TVRDJU SVE LJEPOTE TVOJE
SRETNE DANE POKLONIO TEBI
SRETNE DANE IZ MLADOSTI MOJE

REFREN:
A KADA SAM DALEKO OD TEBE
TVOJE IME U GRUDIMA NOSIM
TEBE VOLIM NAJVISE NA SVIJETU
RODNI GRADE S TOBOM SE PONOSIM

U SRED ZLATNE SLAVONSKE RAVNICE
KO PUPOLJAK TEK PROCVALOG CVIJETA
NJEZNO DRAVA MILUJE MU LICE
A MOJ OSIJEK U LJEPOTI CVIJETA

RODNI GRADE NAJVISE TE VOLIM
STARU TVRDJU SVE LJEPOTE TVOJE
SRETNE DANE POKLONIO TEBI
SRETNE DANE IZ MLADOSTI MOJE
TataMata

gundjalo tvoj komentar cijenim i donekle se mogu s njim složiti, i definitivno da je vrijeme da se mladi više uključe u takove projekte, cijelu priču ćemo ponoviti slijedeće godine (možda i ove), pa će nadam se s vremenom biti i sve više zainteresiranih za sudjelovanje u natječaju (što će rezultirati i većem broju kvalitetnih radova) Uvijek kada se nešto pokreće nije jednostavno, jer su očekivanja velika, a i neke grandiozne izjave tipa 'nova osječka himna' ne pomažu. Naravno da su ove pjesme tek početak, no nadam se da ćete prepoznati cilj i ideju da pomognemo neafirmiranim autorima da se promoviraju kroz ovaj projekt. Uglavnom, autorima treba dati potporu, a kritičarima upućujem poziv neka se prijave na natječaj ili pomognu u organizaciji istog, pa će se uvjeriti u trenutnu situaciju naše osječke glazbene scene. Borba za urbanu glazbenu scenu je tek počela...i nećemo odustati....

neki ovdje su jako dobro upućeni u osječku glazbenu scenu ..da se malo više poradilo na tome da se angažiraju neki mlađi osječki bendovi moglo se puno bolje to realizirati a ove 3 pjesme su sve samo ne urbane, a nevjerujem da su baš sve poslane pjesme bile takve čobanske..ne kažem da treba napravit neku pank ili grind himnu osijeka ali ovo je..
da se razumijemo, projekt cijenim, i ideju i cilj i svaka čast što se trudite i šta je nekome stalo do ovakvih stvari ali mislim da su ove 3 pjesme jako daleko od nečeg urbanog i kreativnog :)
@sokrate zbilja nemam ništ protiv tebe al čovječe pa zvuk tamburice je zvuk ruralnog,to je uvijek tak bilo i biće...
za zlu_tratinčicu, je cijela priča je amaterska i takva i treba biti, natječaj je bio otvorenog tipa i svi su se mogli javiti pa naravno i mladi osječki bendovi, ali su bili nezainteresirani. Pjesme su dobre, slijedeće godine nadam se biti će i bolje, zbog toga je i pokrenut projekt, ne da traje jednu godinu nego u kontinuitetu, pa kolko ide, ide...
@Sokrate, ne iskrivljuj rijeci, imenjak ti se okrece u grobu.

Nisam rekao da su tamburica ili gajde lose. Postoji kontekst u koji se tamburice i gajde savrseno uklapaju. Prema mojim spoznajama, taj kontekst nije pripadao i nije se nikada vezao uz Osijek. Volio bih kad bi tako i ostalo.

Zao mi je sto ne mogu za sva tri rada imati samo rijeci hvale. Vjerujem da autore pogadjaju ovi komentari i sigurno nije ugodno citati gotovo iskljucivo kritike. Za sva tri rada je sigurno ulozeno dosta truda i ljubavi. Svaka cast na tome! Ne treba klonuti duhom...

Ali, ne mogu preustjeti da je kontekst pobjednicke pjesme u potpunosti promasen.
TataMata

Iz vašeg pomalo diplomatskog odgovora osjećam zapravo pravu poruku meni i onima koji se ne slažu sa izborom. No pitanje je i dalje zašto se uvijek u Osijeku radi nešto polovično. Zašto za himnu grada, a nepobitno je da su je tako nazivali, biramo npr. neafirmirane autore (mada je to možda i bolji pristup). Zašto jednom se ne postave stvari surovo profesionalno i plati se prave izvođače, autore i sve vezano za krajnju produkciju. Ne, mi idemo s tim da uigrani timovi drže glavne konce i pod paskom neafirmiranih se guraju oni koji su ti "bliski" i koje možeš na neki način konrolirati. Ako se bavite osječkom scenom dobiti ćete neki uvid u ono o čemu pričam. Između profesionalnog i "prvog pljeska", mi normalno biramo "prvi pljesak". Još kada bi on iznjedrio pravu stvar svi bismo stali iza toga, ali ovako - bojim se da to počinje biti uzaludno gubljenje vremena. Najgore od svega je to da je Osijek poznat po dobrim glazbenicima, koji se nažalost sa pravog puta skreću zaradom sa "tezgi" ili pristupom lakomislenim notama. Zato se slažem sa vama da prava borba za osječku urbanu scenu tek počinje, i to borba sa velikim B.
justice

@sokrate zbilja nemam ništ protiv tebe al čovječe pa zvuk tamburice je zvuk ruralnog,to je uvijek tak bilo i biće...

niti sam pomislio da imaš nešto protiv mene.....
ali dok je takvo razmišljanje neće se ni moći napraviti nešto da se ona riješi tog epiteta....
...čovječe...Rusi su svoju balalajku uzdigli do neba kao nacionalni instrument.....a mi tamburu pljujemo...
....evo najlakši način da se to pobije je da odeš sutra u HNK na koncert Zagrebačkih Tamburaša.....
.....
vjerovali vi meni ili ne, tambura ima emocije i osjeti emocije:)....i nije seljački instrument....
e moj Sokrate kakvi crni Zagrebački Tamburaši,nebi me vidjeli ni da mi se nudi neka lova,jbg nemogu smisliti takvu mjuzu,već rečeno ništ protiv tebe al meni ti je to onak zdravo seljačka mjuza,mjuza koja se uvijek slušala na selu,kad bih došao kod bake i dide uvijek je špricala tamburica.
negovorim ja ništ protiv tamburice,to je naša baština koja kao takva mora ostati u našem folkloru al opet kažem jbg,ja sam odrastao na nečem sasvim drugome
SVI su znali za natječaj, ali samo NEKI su se i prijavili!
Većina vas koja ovdje komentira je ajmo reći Osijek United nastrojena i neki od vas i sviraju u osječkim bandovima sa te scene i da li ste se prijavili?Niste!Da li se koji alternativni band prijavio?Koliko sam upoznat ne!
A zašto?
Zato jer kad ih pitaš da snime pjesmu na temu Osijeka, Slavonije, Kohorte,... svi kažu: Neću da me se veže za MOJ grad da ne bi imao problema kad sviramo u nekom drugom gradu, zato jer mi je to seljački,... drugim riječima "umjetnike" s te scene je SRAMOTA pjevati o svojem!
I to je jedina istina!
Znam to jer sam i kad je bio ovaj projekt u pitanju i za jedan drugi kontaktirao nekoliko bandova i kod svih su odgovori bili u stilu koji sam naveo!
@Sokrat, sad kad si stavio rijeci pjesme, mogu samo reci - jebat' ga, to mogu biti rijeci za bilo koji grad u Slavoniji, ni po cemu posebne. Kad bi te rijeci cuo uz tamburicu, pomislio bih da se radi o Djakovu (dok se ne spomene Drava), Valpovu, Donjem Miholjcu ili drugim mjestima za koje je dominantan kontekst tamburice... npr. obicaj nocnog zabavljanja uz tamburice je krenuo, ako se ne varam, prije par godina iz Djakova.

Mladi Djakovcani bili preveliki Hrvati da bi slusali cirilicu, a premalo alternativci da bi upalili (mainstream) MTV - pa se okrenuli tradiciji - tamburici. Njihov izbor...

Jednako tako, ekipa koja u OS dolazi studirati iz raznih okolnih mjesta i gradova, uglavnom se drzi zajedno i uglavnom izlaze na mjesta s tradicionalnim zvukom (tamburica/cajke). Opet, njihov izbor...

No, izbor tih ljudi nije kontekst Osijeka, o cemu svjedoce zadnjih 50 godina glazbene povijesti, Branko Mihaljevic, Kico Slabinac, Dado Topic, Dinamiti, Lavine...
Čuj, ovaj natječaj pokazuje realnu trenutnu situaciju, kako manjka urbane kulture, tako i nezainteresiranosti mladih za sudjelovanjem u takvim projektima. Jedna je stvar pržiti u nekom klubu kada te dođu pogledati tvoji frendovi i ekipa kojoj se sviđa tvoja mjuza, a drugo je podastrijeti se kritici javnosti (pa i anonimnoj na webu). Nema svjetski uspješnog benda kojeg netko nije popljuvao, jer bože moj, ukusi su različiti. Trebamo se svako na svoj način zalagati da se to promjeni, a to nećemo postići pasivnošću, nego ovakvim projektima, koji će nadam se u budućnosti rezultirati sve boljim i urbanijim štihom, premda tamburica je dio naše tradicije i trebamo je čuvati, naići će netko tko će pomiriti urbano i ruralno, možda i među vama...
jesno je meni to da tamburu ne slušaš..ne odgovara ti i to sve.....ne slušam ni je techno.ni metal ni svu tu silnu elektronsku glazbu....
..ne smeta mene što ti ne voliš tamburu...mene smeta ta ruralizacija ..... vjerojatno ne znate ali vrlo veliki napori se ulažu i tambura će vjerovatno postati i jedan od samostalnih studija na Glazbenoj akademiji....
...iako ne slušam techno, nigdje nisam rekao da je to glazba na koju se možeš samo nadrogirat i lupat glavom...( iako sami možete čut da ju se s tim povezuje )....ne,ne niti mislim tako ,niti išta negativno....tko voli nek izvoli...ali ne uspoređujem....
.........svatko ima svoj stil.............muzika je moj život,tambure su moj stil......
TataMata

Trebamo se svako na svoj način zalagati da se to promjeni, a to nećemo postići pasivnošću, nego ovakvim projektima, koji će nadam se u budućnosti rezultirati sve boljim i urbanijim štihom,

Slazem se... Autori ne bi trebali biti obeshrabreni komentarima i zaista im svaka cast na ulozenom trudu.

premda tamburica je dio naše tradicije i trebamo je čuvati, naići će netko tko će pomiriti urbano i ruralno, možda i među vama...

Tamburica je bastina, folklor i kao takvu ju treba njegovati. Tocno kao takvu i nikako drugacije.

P.S. Bez uvrede, ali "pomiriti urbano i ruralno" uglavnom vodi ovakvim nakaradama. Urbano [ofucane li rijeci] je urbano, ruralno je ruralno. Svaki od tih koncepata ima svoju primjenu, kontekst u kojem zivi i kojem pripada. Neka tako i ostane.
Kako vidim rasprava se zaoštrava i neće proći još dugo dok ne počnu padati uvrijede i klasične podjele. Mislim da nikome od nas, kojima je stalo do Osijeka, nije u cilju to, već da podignemo letvicu za pristup. Netko je napisao kako je kontaktirao alternativne bandove ali niko nije htio raditi pjesmu. Ja mu vjerujem. No pitajte se zašto mladi to neće? Nije li to zbog toga što unaprijed znaju tko će snimati pobjedničke pjesme? Nije li to zato što se zna tko to radi i za koga. Jedino je to problem. A što se tiče toga da su svi bandovi primljeni bolje vani nego u "svom" Osijeku to je istina i od tuda mogući animozitet prema ovakvim projektima i to treba shvatiti. No još jednom ponavljam, ne djelimo se, nije nam cilj samo i isključivo pljuvati nego pomoći nekome drugome da nas na neki način zastupa svojom kreativnošću jer ovo trenutno nije najbolje što svi zajedno možemo.
@faktore u pravu si,tko će normalan s tzv. alternativne scene napisati stvar o Osijeku,Kohorti,to jednostavno neide jedno s drugim,nitko neželi da ga se veže s tim pojmavima,ajd još s Osijekom al s Kohosima ne,možda će netko napraviti stvar o svom kvartu al o navijačima neće,koju uopće stvar imaš o navijačima (osim naravno Dinamove himne) da je dobra,možda ona od Ultrasa i to je to,sve ostale su totalni promašaj
gundjalo_os

Kako vidim rasprava se zaoštrava i neće proći još dugo dok ne počnu padati uvrijede i klasične podjele. Mislim da nikome od nas, kojima je stalo do Osijeka, nije u cilju to, već da podignemo letvicu za pristup.
.........
No još jednom ponavljam, ne djelimo se, nije nam cilj samo i isključivo pljuvati nego pomoći nekome drugome da nas na neki način zastupa svojom kreativnošću jer ovo trenutno nije najbolje što svi zajedno možemo.

evo s ovim se mogu potpuno složiti....
ljudi smo zdravog razuma i mislim da do uvreda ne bi trebalo doći
justice ne slažem se s tobom.samo jedan primjer: let3 je prošle godine snimio pjesmu o armadi.no to nije rasprava ovdje.
i nisam skužio onaj dio da se zna gdje će se snimati?pa valjda je cilj svakom bandu da snimi pjesmu za što manje novaca, a ovdje su pjesme snimljene za 0kn!
Je, ali kada razgovaram s mladima zašto idu na narodnjake i što im je tu zanimljivo, kažu društvo, zahebancija, atmosfera i da se nema gdje izići, a onda na koncertima (Bombaj štampa, Whitesnakes itd. bude tako, tako...) i to dođe većinom starija ekipa (pardon u najboljim godinama). Nešto se događa, i ne vrijedi pred time zatvarati oči....treba nam neki novi new wave, punk, ili nešto treće...ovo s folkom već predugo traje....je slijedi nam borba s velikim B...ali nije to samo mjuza, to je kompletno poseljačenje, šaranje fasada, kidanje klupa, obijest do jaja, klinci u OŠ slušaju na mobaćima cecu i take gluposti. Ovaj natječaj za pjesmu je samo segment onoga što se želi postići s projektom. Sagledajte big picture i dajte potporu, hebi ga uključite se...
Čuj gundjalo mogu ti samo reći da je povjerenstvo potpuno nezavisno i bez ikakovih pritsaka odabralo pobjedničke radove, ukoliko su ti poznati ljudi u povjerenstvu onda znaš da se na njih niti ne može utjecati, a to nikome nije niti palo na pamet. Đurđica šljaka u Biljemerkantu, Toni je završio 4. gimbe, Goran jedini pjeva u bendu, ali šljaka kao trgovački putnik da preživi...i svi su izuzetno dragi, i baš mi je drago da su pobijedili jer to je ideja projekta, a ne da naručimo 'novu himnu' , i meni je Mihaljevićeva zakon...
vidi ovako @tata mata to poseljačenje ovog grada se dogodilo poslije rata,s velikim doplivom ruralnog stanovništva,a s dolaskom na vlast ovih tvojih se nije ništ nabolje dogodilo,čak suprotno,
znam da sad slijedi napad tipa "liberali su držali grad 10 godina" al zajebi ti to,
šaranje fasada je sasvim normalna stvar svuda po svijetu,kidanje klupa je isto tako "normalno" (da se razumijemo ja sam protiv toga ali dogodilo se to svakome od kojih 14-15 godina) kad si pijani pican,
to što klinci na mobačima slušaju cecu je meni isti k. kao i što slušaju tupsona,matu bilića i ostale "ruralne" stihoklepce koje obožava tvoj gazda,

e i može jedno pitanjce,šta si ti kao mladić slušao? kad tražiš neki novi punk,new wave (kojeg u našem gradu ima na bacanje)

@faktore nikad čuo da je let3 napisao stvar o Armadi,al eto pohvalno,sam opet grad Rijeka je nešto čemu grad Osijek treba stremiti (nažalost nikad naš grad neće ni biti sličan Rijeci,gledajući na sveukupnu situaciju,politika,gospodarstvo i sve ostalo)
faktor-x

SVI su znali za natječaj, ali samo NEKI su se i prijavili!
Većina vas koja ovdje komentira je ajmo reći Osijek United nastrojena i neki od vas i sviraju u osječkim bandovima sa te scene i da li ste se prijavili?Niste!Da li se koji alternativni band prijavio?Koliko sam upoznat ne!
A zašto?
Zato jer kad ih pitaš da snime pjesmu na temu Osijeka, Slavonije, Kohorte,... svi kažu: Neću da me se veže za MOJ grad da ne bi imao problema kad sviramo u nekom drugom gradu, zato jer mi je to seljački,... drugim riječima "umjetnike" s te scene je SRAMOTA pjevati o svojem!

ja sviram u osječkom bendu i prvom bi mi bilo drago napraviti neku stvar o Osijeku, ali ne u onom čobanskom stilu "volim te divni moj grade na dravi..xD" nego u nekom modernijem aranžmanu.. i neznam zašto bi neki bend bila sramota pjevati o kohorti, ja sam veliki antiustaša i antinacionalist i to kvazi domoljublje mi ide jako na k***c ali ne kužim zašto bi nekog bila sramota pjevati o navijačima, nogometnom klubu.. ti bendovi koje si kontaktirao vjerovatno imaju neke averzije prema kohorti iz neznam kojeg razloga ali da je sve sramota, nije istina..

bendove treba i motivirati, neće ti nitko napravit stvar da mu dođeš i kažeš e ajd mi napravi pjesmu o peri periću, za nagradu ćeš dobiti to da ti se ime benda spomene na naslovnici osijek031 xD xD..

Re: Ekskluzivno - poslušajte sve tri nagrađene pjesme s temom 'Ja volim Osijek'

ovo je opča katastrofa :roll: :roll: :roll: :roll:
..:: Mislim da je bilo bolje cak i prolongirati natjecaj, nego izabrati bilo sto od ovog gore iznad navedenog (ako vec nije bio neki izbor)... Ovo gore iznad je uzasno daleko od kreativnosti i glazbene sposobnosti ljudi nisu primjereno upotrijebljene (aranzmani su katastrofa, a o tekstu da i ne govorim). Sve je vec ono sto smo culi... Zelim vam svima dobbru zabavu 24. veljace, naravno onima koji idu... Mene sigurno necete vidjeti, a pretpostavljam niti ostale ljude koji imaju imalo sluha. ::..
ako se sve mora vrtiti oko toga šta će netko dobiti (novca) za nešto gdje nas to vodi?
punuditi možeš snimanje pjesme, održati koncert i npr osigurati snimanje još pokoje pjesme po izboru banda neovisno o natječaju.
uostalom poslao sam ti privatnu poruku.
TataMata

Čuj gundjalo mogu ti samo reći da je povjerenstvo potpuno nezavisno i bez ikakovih pritsaka odabralo pobjedničke radove, ukoliko su ti poznati ljudi u povjerenstvu onda znaš da se na njih niti ne može utjecati, a to nikome nije niti palo na pamet...
, i baš mi je drago da su pobijedili jer to je ideja projekta, a ne da naručimo 'novu himnu' , i meni je Mihaljevićeva zakon...

Uh, ti si nam TataMata neki političar :) Čim se ti tako lako hvataš izraza poput "Big picture" i "povjerenstvo" samo čekam kada ćeš nam poslati letke da glasamo za tebe :) Ma nije stvar u "Big picturu" jer ako budemo previše širlri ovaj pogled izgubićemo bit, a to je da ove pjesme ne predstavljaju Osijek na adekvatan način i to je to. "Povjerenstvo" na koje se ne može utjecati ne postoji. To kao prvo. Na ovo se možda i nije utjecalo i možda su oni izabrali najbolje od poslanog, ali opet nešto mi govori da nisu. No kako sam i napisao u prvom postu to je samo moje mišljenje i apsolutno ga nitko ne treba djeliti niti se za njega treba hvatati kao za postulat. Ono što je bitno je da iz svega ovoga nešto naučimo, pa bilo to da si ti vezan za ove produkte ili da smo mi svi zajedno zapali u preveliku letargiju i prepustili stvari ljudima koji za to nisu. Naš grijeh, naš grijeh, naš preveliki grijeh!
Što se tiče pobjednika, ne znam ljude i drago mi je zbog njih. Ovdje nisu oni meta, i to bi htio istaknuti, već bismo zapravo trebali razgovarati i o povjerenstvu možda, ne znam .... vi recite. Ako nije bilo dobrih radova a povjerenstvo to uvidjelo možda su mogli to i javno reći, zašto ne?
Ja samo nabacujem ideje. Možda nešto i valja pa pomogne jer kako sam rekao, tu smo da u biti razgovaramo o problemu, zar ne?
Kad nisu zvali Alena Borbasa da skupi kojeg svog turbo folkera i napravi pjesmu za Osijek koja bi bila bolja od bilo kojih navedenih ovdje.
Sada slusajte baje,lole i bekrije.
Justice, nikavo šabloniziranje nije produktivno, niti konstruktivno, kao klinac imao sam starijeg burajza koji je puno utjecao na mene po pitanju mjuze, tako da sam počeo s Deep purple, Zeppelinima, Doorsima, a onda nastavio s Clashom, AC/DC, bluesom, pa kuma koji je slušao Pankrte, Madness, Joy division pa i ja s njim, pa Yazoo, OMD, Human league, Billy Idol od wave-a, i još svašta nešto...ima puno toga...sin mi svira metal, kći sluša Prodigy, pa sam valjda pozitivno utjecao :), ali da ne bi bio licimjeran slušam ja i Thompsona i to nema većeg gušta nego kad se roštilja i cuga pivo s ekipom derat se iz sveg glasa, moj Ivane...
e vidiš ovo je dobra ideja, osijek bi najbolje okarakterizirao neki narodnjak ;D najbolju sliku dobiješ :D

e da, i što se žirija tiče, meni nije jasno kako je muto iz gužve izabro ili utjeco da se izabere ijedna od ove 3 stvari ;D ;D
zla_tratinčica

bendove treba i motivirati, neće ti nitko napravit stvar da mu dođeš i kažeš e ajd mi napravi pjesmu o peri periću, za nagradu ćeš dobiti to da ti se ime benda spomene na naslovnici osijek031 xD xD..

Čuj, motivacija bi trebala biti doprinos pozitivnim promjenama u gradu, a nagrada je takva kakva je....natječaj je dobro promoviran i medijski popraćen u svim lokalnim medijima....premda, bilo je i gostovanje na HRT-u u Dobro jutro....
zla_tratinčica

e vidiš ovo je dobra ideja, osijek bi najbolje okarakterizirao neki narodnjak ;D najbolju sliku dobiješ :D

e da, i što se žirija tiče, meni nije jasno kako je muto iz gužve izabro ili utjeco da se izabere ijedna od ove 3 stvari ;D ;D

Pitaj ga kad ga vidiš... :)
TataMata

zla_tratinčica

Čuj, motivacija bi trebala biti doprinos pozitivnim promjenama u gradu, a nagrada je takva kakva je....natječaj je dobro promoviran i medijski popraćen u svim lokalnim medijima....premda, bilo je i gostovanje na HRT-u u Dobro jutro....

da ali se ni u kojem kontekstu nije spomenilo to da se apelira na neku moderniju pjesmu kako to sada ističete, da je to cilj.. niti su se pozivali bendovi, ja sam imao dojam da je to više za neke starije koji nemaju ništa za radit u životu pa pišu pjesme o "svom divnom osijeku na dravi", karikiram.. nadam se da shvaćaš šta sam htio reći :) nekako mi djeluje ta promocija dosta površna.. među nama alternativcima se to ni nezna, ja nebi ni znao za ovo da nisam tu na forumu.

živio!
Čuj, i natječaj i topic su objavljeni na portalu istoga trena kada je stvar krenula, tako da.....mogao si se raspitati....a, da ne biste pomislili kako se ljudima ne sviđaju pjesme i projekt, neki dan sam pustio 3. stvar pred jednim vrlo raznolikim auditorijem (godine, sprema, spol) i svima se vrlo svidjela, bez negativnih konotacija....osim da je Mihaljevićeva bolja, s čime se i ja slažem...jer definitivno cilj nije bio ''nova osječka himna''...ali po mom mišljenju to je jedna od boljih pjesama o Osijeku...
"mogao si se raspitati" => dovoljno govori o onoj površnosti o kojoj pričam :)
Mislim da je veća fora to što vam je cijela priča izgledala nezanimljiva, i da to nije nešto u čemu biste htjeli sudjelovati, a sad vam je krivo...ali ok biti će prilike, možda samo za mlade, pa ove godine napravimo kategoriju do 29 god., i razdvojimo kategoriju za tamburice i rok'n'roll, pa od svake kategorije odaberemo najbolje....recimo....pa nek svako uživa u glazbi koju voli...i još jednom ponovimo temu Osijek, a nakon toga natječaj više ne vežemo tematski nego ponudimo nešto drugo....ajde dajte prijedloge....cilj projekta i je da sami doprinesete promjenama u gradu...nabolje.... :)
svaka čast TataMata na glazbenom odrastanju,to volim čuti od čovjeka koji se približio 4 banke (iako si iz HSP-a) nastavi tak i djecu učiti i boljeg starog od tebe nema...
:band: jel ovo tvoj band ? Ko da sam vas vidio negdje ?
1. pjesma - previše podsjeća na Matu Bulića, a to je loše zamaskirano tamburicama.

2. pjesma - kao da slušam žalopojku mog tate/djede/pradjede kak je nekad bilo super a danas je drek

3. pjesma - mlaka i neupečatljiva
To sam isto i ja pomislio kada sam čuo novi album Gunsa, osim možda onog dijela o Mati Buliću....a, cijela ekipa je potrošila vjerojatno hrpu love i snimala album godinu dana....da bi na njemu bilo možda tri dobre stvari...
Nakon ove seanse trebam min.3 tablete za smirenje i povechu voltazhu za reanimaciju
ovak mi nedjelja odavno nije bila shebana
:cekic: :stretcher:
Nisam dugo čuo takvu katastrofu poput prvonagrađene pjesme. Ljudima koji su to monstruozno nedjelo izabrali za prvu nagradu treba doživotno zabraniti bavljenje glazbom. U svemu tome najmanje je kriva gospođa koja je to napisala - postoji razlog zašto je Mihaljević napisao ponešto solidnih pjesmuljaka, pa čovjek je bio školovani glazbenik i skladatelj.
ma mogli su stavit da je pjesma grada ja sam mali mate od mame i tate...
Kakav isusov BAJA?
Šta je ovo?
Kakvi traktori?
Tamburice?

Nažalost je zapravo jasno i logično bilo očekivati ovako nešto.
Koliko god Osijek bio "grad" i "urban", neće još (pre)dugo prerasti ovaj tužni mediokritet u koji je zapao.
Od blijedog logotipa cijele kampanje "ja volim Osijek" u podebljanom "Times New Romanu" do ovih pjesama i Baje. Od očajničkog "brendiranja" rakije, kobasice i zapostavljene tvrđe, do naše "gradske" "vlasti" i blatnih parkirališta pored najhotela regije.
Ovo nema više veze sa idejom, stilom ili pojmom "gradskoga".

Baja... ma... :roll:
U ovome trenutku je oko 1300 posjeta topicu, a 52 komentara, od kojih je od 15 forumaša negativna kritika, od tih 15-5 ne sluša ništa osim mjuze koju voli i ovo mu je normalno bez veze, 5 su oni koji uvijek pljuju i od 5 je došla suvisla kritika koju uvažavam...sve u svemu nije loše za početak... :)
Oni koji žele dati svoj doprinos da slijedeći natječaj bude bolji od ovoga neka pročitaju topic od početka i komentare te neka daju mišljenje za sve tri pjesme....
...pitanje za lingviste, te ine stručnjake u pogledu jezika, odnosno naglaska:
...u pjesmi broj 1. idu stihovi nešto blabla, voljenom Osijeku.....ono što mi je prvo upalo u uho (osim što pjesma zaista više vuče na Bulića Matu) je naglasak na Osijeku...poslušajte pjesmu, ne znam kako bih označila taj naglasak....
....nije li to krivi naglasak?...ili se varam?
TataMata

Oni koji žele dati svoj doprinos da slijedeći natječaj bude bolji od ovoga neka pročitaju topic od početka i komentare te neka daju mišljenje za sve tri pjesme....

Pa koji bi normalan čovjek koji se bavi glazbom nakon što vidi rezultate ovog natječaja poželio sudjelovati u sljedećem? Na sljedećem tek možete očekivati navalu seljačkih poskočica. Dokle će te od ovga grada pokušavati napraviti najveće selo u Hrvatskoj?
Tiger

Pa koji bi normalan čovjek koji se bavi glazbom nakon što vidi rezultate ovog natječaja poželio sudjelovati u sljedećem? Na sljedećem tek možete očekivati navalu seljačkih poskočica. Dokle će te od ovga grada pokušavati napraviti najveće selo u Hrvatskoj?

ajde ne seri.....
....probaj ti biti malo kreativan....
..najlakše je nešto popljuvat.....a pokušat ponudit neko (bolje) rješenje je za tebe znanstvena fantastika....
....bit natječaja je da se dobije motiv slijedeće godine pokušat napraviti nešto bolje....
..i vjeruj da će slijedeće godine biti još više pjesama....i nadam se boljih nego ove godine..al to nije način da se pljuje bez ikakve osnove.....
....................
i najveće selo u hrvatskoj ti je na 10 minuta od osijeka.. :-)
anakonda

Ne varaš se... Ali to je stara boljka koju čujemo iz dana u dan na televizijama i na radio postajama... Na žalost, ni u snimanju pjesme o Osijeku (recimo) nije se nitko to potrudio ispraviti...
Da, i meni je to "Osijeeeku", odmah zaparalo uši. Al dobro, u pjesmi u kojoj ima stih "odakle si baja", to je najmanji problem.
OligofreniDikobrazoid

anakonda

Ne varaš se... Ali to je stara boljka koju čujemo iz dana u dan na televizijama i na radio postajama... Na žalost, ni u snimanju pjesme o Osijeku (recimo) nije se nitko to potrudio ispraviti...

...ah, čini se da naglasak uopće nije bitan izgleda.....
...ali, mislim - nije mi jasno kako neka pjesma u tom slučaju može pobijediti na natječaju "Volim Osijek" ako ne predstavlja ono zbog čega je zapravo i prijavljena....wtf?...dobro da netko nije ubacio još i "rodijače" ili "ba", pa da upotpuni priču........
Kugla

Da, i meni je to "Osijeeeku", odmah zaparalo uši. Al dobro, u pjesmi u kojoj ima stih "odakle si baja", to je najmanji problem.

ima tu i ikavice, ako sam dobro čuo (nije baš da mi se opet preslušavalo), tako da me ništa ne čudi. ta pjesma bi nategnuto mogla proći za brendiranje slavonije (ali nategnuto!), za osijek nikako!
TataMata

Mislim da je veća fora to što vam je cijela priča izgledala nezanimljiva, i da to nije nešto u čemu biste htjeli sudjelovati, a sad vam je krivo...ali ok biti će prilike, možda samo za mlade, pa ove godine napravimo kategoriju do 29 god., i razdvojimo kategoriju za tamburice i rok'n'roll, pa od svake kategorije odaberemo najbolje....recimo....pa nek svako uživa u glazbi koju voli...i još jednom ponovimo temu Osijek, a nakon toga natječaj više ne vežemo tematski nego ponudimo nešto drugo....ajde dajte prijedloge....cilj projekta i je da sami doprinesete promjenama u gradu...nabolje.... :)

očito ne čitate stare komentare pa da malo osvježim, jer ne vidim da netko želi konkretno odgovoriti i biti afirmativan....osim Sokrata i još ponekog...
..moj prijedlog je da kad se već radi nešto da se napravi kako treba, a ne samo da se zadovolji forma....a kritika očito nije dobro došla, koliko god konstruktivna bila....osobno mi se ne sviđa slijedeće: u Osijeku žive građani, a ne raznorazne baje (da, to je slavonski izraz, ali više se veže za selo)...drugo mi se ne sviđa već spomenuti naglasak, jer zvuči kao da ga pjeva netko sa strane, a ne osoba koja živi u tom gradu (mislim da se većini Osječana diže kosa na glavi kad čuju takav naglaaaasak)....treće, tamburica je OK, ali i ona je više vezana uz Slavoniju, a ne sam grad Osijek....i četvrto, ako je već tamburica u pitanju, nije li se mogao dobiti pravi slavonski zvuk tipa bećarca, a ne nešto što ljude podsjeća na gorovinu, borovinu i kumove???
ok, a 2. i 3. pjesma....
...od te tri, broj 2 mi još i zvuči najbolje...bar ima najurbaniji zvuk....no, naglasak sam stavila na prvu, pobjedničku...ta bi trebala biti najbolja, zar ne????...može pitanje: po kojem kriteriju je baš ta pobijedila?
Procjena stručnog povjerenstva je bila da je najkomercijalnija...
TataMata

Procjena stručnog povjerenstva je bila da je najkomercijalnija...

...najkomercijalnija po kojim kriterijima?
jednostavno osvojila je najviše bodova prilikom vrednovanja...
...joj, joj - pa pitam po čemu?...godinama izvođača?...tekstu?...čemu?
sokrat

Tiger

ajde ne seri.....
....probaj ti biti malo kreativan....
..najlakše je nešto popljuvat.....a pokušat ponudit neko (bolje) rješenje je za tebe znanstvena fantastika....
....bit natječaja je da se dobije motiv slijedeće godine pokušat napraviti nešto bolje....
..i vjeruj da će slijedeće godine biti još više pjesama....i nadam se boljih nego ove godine..al to nije način da se pljuje bez ikakve osnove.....
....................
i najveće selo u hrvatskoj ti je na 10 minuta od osijeka.. :-)

Čovjek koji se bavi muzikom brani ovaj užas od pjesama, žalosno.
I nažalost najveće selo u Hrvatsko je 10 minuta od Čepina.
Tiger

Čovjek koji se bavi muzikom brani ovaj užas od pjesama, žalosno.

branim 2 stvari.....
prva...branim pokušaj za ovaj festival...bez obzira što nisu izrodili megasvjetskim hitovima
druga....meni bitnija....da se tamburu ograničava samo na ruralno.....
sve tri su loše.moje misljenje.
no ako su dobili "priznanje" takvo onda valjda nesto vrijede.no nekako sve sumnjam u to. ;)

Sve pohvale za inicijativu ...

... no očekivati "himnu" od natječaja koji je okupio manje više ametere malo je pretjerano. Ovdje ne mislim na ljude u organizaciji - (Delač, Nikolin i drugi koje izuzetno cijenim i pratim njihov rad već duži niz godina), već na autore pjesama koji iako su pokazali neverojatnu hrabrost sudjelovanjem u ovakvom natječaju jednostavno nisu dorasli zadatku, na moju a vjerujem i vašu žalost.

Moj savjet:
a) za natječaj bolje odrediti smjernice - cilj
b) odvojiti posebno natječaj za tekst, glazbu i aranžman (sve se kasnije može vrlo lijepo adaptirati)
c) uključiti glazbene urednike svih radijskih postaja u Osijeku (oni koji se bave glazbom mislim kako će razumjeti ovaj prijedlog - kao recimo oligofreni:))
d) ako je ikako moguće povećati fond nagrada i proračun produkcije (svaki sat u studiju košta jako jako puno)

Tamburice stavljati u kontekst isključivo seljačke glazbe je jednostavno bedasto! Za ljude koji su imali prilike slušati bilo što od World Music-a (Peter Gabriel i sl.) poznato je kako je u cijeloj priči najbitniji aranžman i maštovitost izvođača - opali tamburu u lampaša i odvali overdrive i eto ti r'n'r.

Par komentara upućeno je u smjeru kritike na žanr glazbe koji je ovdje vrlo teško definirati jer je ciljana publika toliko različita te je za vjerovati je kako će uvijek netko biti zakinut.

Čemu tolika frka? Kladim se da 90% ljudi u gradu ni ne zna za te pjesme, a neki već govore o "brendu" ili ne daj Bože himni.
zorin

Tamburice stavljati u kontekst isključivo seljačke glazbe je jednostavno bedasto! Za ljude koji su imali prilike slušati bilo što od World Music-a (Peter Gabriel i sl.) poznato je kako je u cijeloj priči najbitniji aranžman i maštovitost izvođača - opali tamburu u lampaša i odvali overdrive i eto ti r'n'r.

Iznimke koje potvrdjuju pravilo. I harmoniku svira pola Europe, ali malo njih to cini poput Gotan Projecta.

Btw. Folklor, tradiciju i "seljacku" tamburicu ne treba dozivljavati kao eufemizme, sto Sokrat uporno cini.
zorin

Sve pohvale za inicijativu ...

... no očekivati "himnu" od natječaja koji je okupio manje više ametere malo je pretjerano. Ovdje ne mislim na ljude u organizaciji - (Delač, Nikolin i drugi koje izuzetno cijenim i pratim njihov rad već duži niz godina), već na autore pjesama koji iako su pokazali neverojatnu hrabrost sudjelovanjem u ovakvom natječaju jednostavno nisu dorasli zadatku, na moju a vjerujem i vašu žalost.

Moj savjet:
a) za natječaj bolje odrediti smjernice - cilj
b) odvojiti posebno natječaj za tekst, glazbu i aranžman (sve se kasnije može vrlo lijepo adaptirati)
c) uključiti glazbene urednike svih radijskih postaja u Osijeku (oni koji se bave glazbom mislim kako će razumjeti ovaj prijedlog - kao recimo oligofreni:))
d) ako je ikako moguće povećati fond nagrada i proračun produkcije (svaki sat u studiju košta jako jako puno)

Par komentara upućeno je u smjeru kritike na žanr glazbe koji je ovdje vrlo teško definirati jer je ciljana publika toliko različita te je za vjerovati je kako će uvijek netko biti zakinut.

Hvala na konstruktivnoj kritici, večinu savjeta nastojati ćemo primijeniti slijedeći puta, pa i omogućiti forumašima da ocjene pristigle radove te tako doprinesu odabiru pobjednika...
zorin

kao recimo oligofreni:)

Ne spominji ime moje uzalud :wink:

Tagovi