Informatizacija grada

Društvo, politika

Informatizacija grada

Obzirom da se oko podjele računala petašima razvila jedna vrlo konstruktivna rasprava, vezana uz razne prijedloge kako pospješiti razvoj informatizacije u našem gradu, pokrenuo sam ovaj topic sa željom da svi zainteresirani sudjeluju u budućim aktivnostima u tom pogledu. Iznesite svoja razmišljanja, ideje i kritike kako o onome što je učinjeno tako i o onome što se planira učiniti po tome pitanju.

Prijedlog projekata:

Besplatni bežični internet za cijeli grad,
Besplatni tečaj inf. opismenjavanja,
Sufinanciranje naprednih tečajeva (web, cisko, mcsa i dr.) za sve zainteresirane studente i neuposlene s tim da imaju obvezu prenijeti znanje u sklopu inf. predavanja ( u fakultetima, školama, Domu tehnike itd.),
Opremanje jednog prostora za kvalitetnu inf. učionicu koja će biti namijenjena za besplatna predavanja, vezanim uz sigurnost, LInux, Open source i dr.
Sufinanciranje predavanja informatike od 1. razreda u OŠ.
pa super ideja
bilo bi lijepo kad bi dio zaživio

Re: Informatizacija grada

TataMata

Obzirom da se oko podjele računala petašima razvila jedna vrlo konstruktivna rasprava, vezana uz razne prijedloge kako pospješiti razvoj informatizacije u našem gradu, pokrenuo sam ovaj topic sa željom da svi zainteresirani sudjeluju u budućim aktivnostima u tom pogledu. Iznesite svoja razmišljanja, ideje i kritike kako o onome što je učinjeno tako i o onome što se planira učiniti po tome pitanju.

Prijedlog projekata:

Besplatni bežični internet za cijeli grad,
Besplatni tečaj inf. opismenjavanja,
Sufinanciranje naprednih tečajeva (web, cisko, mcsa i dr.) za sve zainteresirane studente i neuposlene s tim da imaju obvezu prenijeti znanje u sklopu inf. predavanja ( u fakultetima, školama, Domu tehnike itd.),
Opremanje jednog prostora za kvalitetnu inf. učionicu koja će biti namijenjena za besplatna predavanja, vezanim uz sigurnost, LInux, Open source i dr.
Sufinanciranje predavanja informatike od 1. razreda u OŠ.

E ovo ja zovem kvalitetnim programima a ne bacanje miliona na laptope...Mislim da trebate sjesti sa predstavnicima svih informatičkih firmi u Osijeku a i šire i dogovoriti strategiju u što uložiti novac. Oni znaju svoje potrebe, znaju kakav kadar im fali ili će im faliti u budućnosti, najbolje znaju svjetska kretanja po tom pitanju. Poslije toga pametno uložiti novac u školovanje takvih kadrova( studenata ili nezaposlenih) a oni onda imaju obavezu dalje prenositi to znanje kao što si i rekao. Dakle ciljano školovati ljude da se zaposle čim prije i dalje prenose svoje znanje. To je ulog u budućnost Osijeka.
Jooj, psebno ova prva stavka mi se sviđa..
Hvala na pohvalama, ali slobodno dajte i neki svoj prijedlog :)
program ti je super, samo opet, tko će se prihvatiti realizacije?? no one!!!!

suradnja sa Os informatickim firmama moze ostvariti i kroz Informaticki klaster u BIOSU (Inkubator)!

Meni se cini da bi najprije trebalo informatizirati kojekakve sluzbe (ako ne drzavne, ali na gradske mozemo utjecati) da gradjani i poduzetnici internetom mogu podnositi zahtjeve za izdavanje dokumentata, pregledavati svoje racune (smece, struja, plin, grijanje isl.) i placati ih. Mislim da bi u takvom slucaju bilo puno vise pojedinaca zainteresiranih za internet - jer bi tu vidjeli koristi i prednosti!
Pametan prijedlog!
Bilo bi krasno
Callistemon

suradnja sa Os informatickim firmama moze ostvariti i kroz Informaticki klaster u BIOSU (Inkubator)!

Meni se cini da bi najprije trebalo informatizirati kojekakve sluzbe (ako ne drzavne, ali na gradske mozemo utjecati) da gradjani i poduzetnici internetom mogu podnositi zahtjeve za izdavanje dokumentata, pregledavati svoje racune (smece, struja, plin, grijanje isl.) i placati ih. Mislim da bi u takvom slucaju bilo puno vise pojedinaca zainteresiranih za internet - jer bi tu vidjeli koristi i prednosti!

Počeli smo nešto evo već danas, suradnja Odbora za informatiku i Savjeta mladih s Algebrom i Mono d.o.o (a nadam se i s klasterom) u svezi suradnje po pitanju školovanja deficitarnih kadrova koji su potrebni našim inf. tvrtkama. Uskoro ide presica, pa ćete više saznati :)

Što se tiče plaćanja računa i raznih drugih mogućnosti interakcije putem interneta s gradskim službama, prijedlog je na mjestu. No činjenica je da ljudi ne koriste (nisu upoznati) s WA portalom (na osijek.hr) koji je u funkciji i putem kojega mogu komunicirati i vidjeti zapisnike i druge dokumente s razine GČ i MO. Premda je zastario, i s određenim manjkavostima nije baš veliki interes građana, a ni gradskih službi vezano uz ažuriranje sadržaja. Neke GČ ažuriraju dokumente sa sjednica, a neke GČ nisu nijedan niti objavile.
MissTake

program ti je super, samo opet, tko će se prihvatiti realizacije?? no one!!!!

Pa ja naravno :), i drugi vrijedni ljudi, besplatni tečaj opismenjavanja, kao što znaš već ide cijelu prošlu godinu u Domu tehnike...a nastavlja se ove kao projekt Grada - osigurano je 100 000kn u proračunu.

@TataMata: No činjenica je da ljudi ne koriste (nisu upoznati) s WA portalom (na osijek.hr) koji je u funkciji i putem kojega mogu komunicirati i vidjeti zapisnike i druge dokumente s razine GČ i MO. Premda je zastario, i s određenim manjkavostima nije baš veliki interes građana, a ni gradskih službi vezano uz ažuriranje sadržaja. Neke GČ ažuriraju dokumente sa sjednica, a neke GČ nisu nijedan niti objavile.

Slazem se... onda na tome treba poraditi. Umjesto otvaranja novih portala (Kultura, sport, brand - i ovo bi sada moglo biti sumnivo, zasto se islo u otvaranje novih i koliko je to kostalo???) sve preko toga WA, pa ga i na taj nacin promovirati i naviknuti ljude na njega.
No, ne zelimo tamo samo vidjeti odluke, zelimo si i skratiti vrijeme obijanja ureda gradskih sluzbi - obrasci za kojekakve zahtjeve i dozvole bi mogli biti tamo za skidanje, a da ne kazem i za popunjavanje i prijavu!
TataMata

Premda je zastario, i s određenim manjkavostima nije baš veliki interes građana, a ni gradskih službi vezano uz ažuriranje sadržaja. Neke GČ ažuriraju dokumente sa sjednica, a neke GČ nisu nijedan niti objavile.

Dosta linkova ne radi, neki nisu ažurirani od 2002. pa se onda ni ne može očekivat neka posjećenost.
Imam ja jedno pitanjce: što je sa DTK u Osijeku?
Jel to sad konačno prešlo u ruke grada ili je to i dalje u proceduri. Prema ovom pdf-u (http://www.uoos.hr/wp-content/uploads/2008/09/program-aktivnosti.pdf) planira se, pod buzzwordom 'virtualni grad' između ostaloga i 'Razvitak DTK mreže u organizaciji Grada, a za druge nositelje izgradnje DTK mreže odobriti popust na pravo služnosti'.

Budući da se gore nabaja o wirelessu, ja bih napomenuo kako bi troškovi takve mreže razgranate po cijelom (što je ipak ravno utopiji) gradu bili možda i veći od žičane koja bi rabila DTK.
Isto tako, ima li grad u planu postati ISP svojim građanima, ili bi to obavljala neka vanjska firma za grad?
Za dtk ne znam dokle se došlo, jel to je specifikum kojim se koliko ja znam nitko na razini grada nije ozbiljno bavio, ali možda griješim, moram provjeriti. U svakom slučaju hvala što si potakao to pitanje. Grad nema namjeru postati isp-om, to bi značilo osnivanje još jedne tvrtke u koju bi se nakrcalo 100 rodjaka koji nemaju blage o poslu, tako da to nije moja ideja. Ukoliko se dobije zeleno svjetlo za razvoj velike wifi zone ili clouda, to bi obavljala neka tvrtka kojoj to core biznis i koja ima koncesiju od HAT-a za obavljanje te djelatnosti, ali o tom potom-tu se otvaraju razne mogućnosti korištenja takove mreže. Ukoliko i ne bude išlo na takav način, biti će 30-ak hot spotova s besplatnim pristupom internetu po cijelom gradu, pa ni to nije loše...
mislim da bi prvo i osnovno trebalo urediti stranice grada...baš sam danas ih otvorila, pola linkova ne radi, wa portal također, svaki link koji kliknem me vraća na početnu stranicu ili na "radovi u tijeku"...šlag na kraju je stranica sportskih događaja koja izgleda ovako:
Not Found
The requested URL /sport.htm was not found on this server.

svi su ovi prijedlozi divni i krasni, ali ako nam stranica grada ne radi...kako će onda bilo što od ovog zaživjeti...pa valjda će od 100 000kn ostati koja tisućica za stranice grada...ili to valjda nije bitno
umjesto bacakanja novaca na skupe programe koji za skole upravo i takva mjesta moraju bit licencirana, prebacivanjem na open source programe bi se ustedjelo i novaca, a i razvijali bi informaticki pismenost

@tatamata odlični prijdlozi, hvala bogu da neko radi nesto kako spada :)=
vlale

svi su ovi prijedlozi divni i krasni, ali ako nam stranica grada ne radi...kako će onda bilo što od ovog zaživjeti...pa valjda će od 100 000kn ostati koja tisućica za stranice grada...ili to valjda nije bitno

da, koja tisućica :D
http://www.osijek031.com/viewtopic.php?p=214847#214847
Evo, malo pomalo. Uglavnom radi se o popustu od 20% na redovnu cijenu plus plaćanje na 36 rata. Probati ćemo vidjeti i neki kredit za tu namjenu, kao studentski ili nešto tako...
http://www.osijek.hr/nastavak.aspx?id=13795

i prihvaćen je prijedlog o ustrojavanju Odbora za informatizaciju grada kao radnog tijela poglavarstva, uskoro će se i naći na sjednici poglavarstva.

Tagovi