Marko i Elvir - Bespla zagrljaj - injekcija pozitivne enegije

Osijek

Marko i Elvir - Bespla zagrljaj - injekcija pozitivne enegije

Zadovoljstvo nam je predstaviti kratki film "Bespla" (eng. "For free") autorskog dvojca Marko Butraković i Elvir Tabaković.

Film su odlučili simbolično objaviti na Staru godinu kao poruku dobre volje za nadolazeću nam 2009. koja je u medijima najavljena kao godina velike ekonomske krize.

Ovaj eksperimentalni uradak jedna je mala "injekcija" pozitvne energije u crno ozračje budućnosti. Pridjev "eksperimentalni" dolazi od činjenice da se projekt razvio sasvim spontano, kao posljedica intenzivnog testiranja novog fotoaparata koji ima funkciju snimanja video materijala u FULL HD rezoluciji.

Primjenom vrhunskih fotografskih objektiva fiksne žarišne duljine postigli su filmski izgled slike u videu. Kako bi bio zanimljiviji, režirali su radnju u kojoj sudjeluje dvoje mladih glumaca, Ivona Kundert i Aljoša Čepl, uz pojavljivanje drugih osoba zatečenih na javnim mjestima u gradu Osijeku. Režiju potpisuje kreativni dvojac: Marko Butraković i Elvir Tabaković.

Bespla/For Free [by Marko Butraković i Elvir Tabaković]

Podijelite ovaj filmic s legosima na Facebooku -> klik na [desno ispod ovog članka]

Službena stranica: Bespla.org

Riječ autora i pojedinosti o filmu...
Skriveni sadržaj

BESPLA / FOR FREE

ULOGE / CAST
ivona kundert
aljoša čepl

SLUČAJNE ULOGE / ACCIDENTAL APPEARANCE
elvir tabaković
rebeka jozić
dražen stojčić
tanja grganović
ekipa iz “ŠETAČA”
DOGO ARGENTINO

DSLR 1
marko butraković
DSLR 2
elvir tabaković

ASISTENTI RASVJETE / LIGHTING ASSIST.
boris ocić
renato stupar

MONTAŽA / EDITING
marko butraković

REŽIJA / DIRECTORS
marko butraković
elvir tabaković

FILM JE U CIJELOSTI SNIMLJEN DIGITALNIM FOTOAPARATIMA TIPA CANON 5D mark II UZ ISKLJUČIVO KORIŠTENJE OBJEKTIVA S FIKSNOM ŽARIŠNOM DULJINOM:
14mm f2.8L
50mm f1.2L
100mm macro f2.8
135mm f2.0L
200mm f2.8L

OSTALA OPREMA: TV BROADCAST STATIVI SACHTLER DV18 FOTOGRAFSKI STATIVI MANFROTTO TUNGSTEN RASVJETA IANIRO 3x800W 50W PAG LIGHT+SOFTBOX.

VIDEO JE SNIMLJEN I POSTPRODUCIRAN U FULL HD VIDEO REZOLUCIJI 1920 x 1080p @ 30 fps
SVE SCENE IZ FILMA SNIMLJENE SU U GRADU OSIJEKU.
KORIŠTENE SU PJESME “DEATH AND ALL HIS FRIENDS” I “THE ESCAPIST” GLAZBENE SKUPINE COLDPLAY.

ZAHVALJUJEMO SVIMA KOJI SU SVOJIM DOPRINOSOM POTPOMOGLI STVARANJE OVOG FILMA KOJI JE PRVOTNO BIO NAMJENJEN TESTIRANJU MOGUĆNOSTI DSLR FOTOAPARATA U HD VIDEO PRDUKCIJSKOM OKRUŽJU. IGROM SLUČAJA OVA PRIČA SE PROŠIRILA NA 4 MINUTE DOKUMENTARNO-IGRANOG (?!) FILMA.

////

THIS FILM WAS SHOT ENTIRELY WITH DIGITAL SLR CAMERAS CANON 5D mark II USING CANON PRIMES :
14mm f2.8L
50mm f1.2L
100mm macro f2.8
135mm f2.0L
200mm f2.8L

OTHER EQUIPMENT: SACHTLER DV18 BROADCAST TV TRIPODS MANFROTTO PHOTO TRIPODS IANIRO TUNGSTEN LIGHTING SET 3x800WATT ON-CAMERA PAG LIGHT 50W+SOFTBOX.

VIDEO WAS TAKEN AND POSTPRODUCED IN FULL HD VIDEO RESOLUTION 1920 x 1080p @ 30 fps

ALL SCENES WERE SHOT IN CITY OF OSIJEK, CROATIA.

USED SONGS “DEATH AND ALL HIS FRIENDS” AND “THE ESCAPIST” BY COLDPLAY.

WE’RE THANKFUL TO EVERYONE WHO HELPED PRODUCTION OF THIS FILM. ESSENTIAL PURPOSE WAS TESTING HD VIDEO PRODUCTION CAPABILLITIES OF A DSLR CAMERA. STORY TOOK A PATH OF IT’S OWN AND TURNED OUT TO BE A MIX OF DOCUMENTARY AND DIRECTED (?!) MOVIE.

OSIJEK, 01.01.2009.

Simpatično :D Brao elke, super je snimljeno
jebote led,zapalako sam skoro,pre pre pre pre dobro!

svaka cast,stvarno fenomenalno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oduševljena sam. Svaka čast cijeloj ekipi :)
aaaaaajme kako dobro
strašno dobro
predobro
:)
zanimljivo...
predivno!
Ludnica! Svaka čast! :bravo:
Jebenicaaaa ;)
Prva liga!
bravo!
dajte ovim ljudima da rade glazbene spotove!!!
predivno. svaka čast :o :o :o :)
Svida mi se, super... =)
mogo bi hrt prec na fotoaparate, bolja je slika neg s njihovim kamerama =)
Uff jebote, predobro!!
jeeeeej :) bravo, svaka čast, predivno snimljeno :)
inače ideja je iz free hugs campaign, meni jedan od ljepših pokreta mladih.. kad bi ih bilo više i posvuda

al da je divno snimljeno, divno je :)
lijepo odrađeno. u varijanti kada je moj grad u pozadini free hugs priče - zaista dirljivo. hvala!
Sjajan uradak, iako mi je malo gay naslov članka. :-)
steam

Sjajan uradak, iako mi je malo gay naslov članka. :-)

gej je okej, valjda...
rascomljila sam se. odlično je! :D
super!! a vidi Aljošu hehehe
Ovo me samo baca u depresiju. Oni su ''srodne duše'', našli su se bla bla bla. A ja ostajem bez iste.
elke i kolega tvoj, fantasticno ;) sreca pa si nam opet u osijeku
ovo je jako ljepo....predobro! svaka cast!
cestitke autorima, samo jedno pitanje istima: kako ste snimili onu scenu u tramvaju, tj. jeste sam upali u tramvaj i snimili il ste trazili od gpp-a da vas puste u prazan tramvaj? hvala, i jos jednom cestitke!
lijepo lijepo
trebali ste javiti da se bespla grlite pa da dođemo

BESPLA

exodus

cestitke autorima, samo jedno pitanje istima: kako ste snimili onu scenu u tramvaju, tj. jeste sam upali u tramvaj i snimili il ste trazili od gpp-a da vas puste u prazan tramvaj? hvala, i jos jednom cestitke!

Javili smo se vozacu i covjek je pokazao dobru volju :D tramvaj je bio redovan ali na Bozic se valjda nitko ne vozi :)

BTW - hvala vam svima ;)
Ovo je stvarno zakon!!! Vise puta sam i ja to htjela, i sad mi je super sto ima ljudi koji su isto na to mislili..i ako budete jos koji put, HOCU I JA!!!!!
Pozdrav ljudima koji su se sve to snimili, stvarno je fenomenalno, majstori ste, i imate hug od mene..Pusa
Ako netko zeli pogledati film u boljoj rezoluciji ( HD 1280*720p ) moze to uciniti ovdje:
http://www.vimeo.com/2681050
ovo ne da je odlično, nego je fenomenalno. stvarno nemam riječi kako bi opisao! svaka cast decki, nadam se da ce toga bit jos !

Re: Marko i Elvir - Bespla zagrljaj - injekcija pozitivne enegije

Svaka čast! :bravo:
predobro!
...svaka čast na ideji...SUPER STE...čestitam...
silva50

...svaka čast na ideji...SUPER STE...čestitam...

Treba napomenuti da izvorna ideja pripada http://www.freehugscampaign.org/ ali smisao pokreta je raditi ovakve stvari :DDD
a gdje sam ja bila kad se grlilo? trebalo bi to cesce raditi!! predobro!!

predivno, predivno, super, ma nema riječi za opisati :D
sretna vam svima nova godina
ajmo ljudi svi pred katedralu da se grlimo!!!!!
bravo za kreativu, bravoooooooo
Svaka cast, odlicno je! Onaj sa helicem vam nije ni do koljena :)
Hvalaaa :DD

Slobodno se pridruzite facebook grupi o pozovite svoje prijatelje: http://www.facebook.com/group.php?gid=41645104106
ElvirTabakovic

Ako netko zeli pogledati film u boljoj rezoluciji ( HD 1280*720p ) moze to uciniti ovdje:
http://www.vimeo.com/2681050

A gdje ima (ako ima) u full HD rezoluciji? I s malo većim bitrateom?
http://vimeo.com/2681050 - 1280*720p

Pri dnu, desno imas download (oko 130 MB)

;)
ElvirTabakovic

Pri dnu, desno imas download (oko 130 MB)

Heh, moram se prvo učlaniti ;)

I odmah da ti otpucam kritiku na scenarij - ovi dvoje su se MORALI na kraju i sami zagrliti da filmić napravi svoj puni krug!

Reci... jelda da ste kao svi pravi producenti napravili nekoliko alternative endings... jelda da jeste? ;)

P.S. Ne znam što radim krivo, ali daje mi i dalje samo 1280 x 720 :roll:
Namjerno smo izostavili njihovo grljenje da ne bude prepateticno :DDDD nisamo radili nikakve alternative, sve je u hodu smisljeno :)

PS - 720p je maksimum koji ces skinuti s interneta, nitko nema resurse da hosta 1080p :D
ElvirTabakovic

Namjerno smo izostavili njihovo grljenje da ne bude prepateticno :DDDD nisamo radili nikakve alternative, sve je u hodu smisljeno :)

Ma, pusti mene matoro zanovijetalo.... filmić je izvrstan, realizacija vrhunska (hračnuli ste Reverie!) ;-) a curka me oduševila glumačkom izvedbom...

Još da pošaljete filmić u Canon da ga objave na njihovom webu među ostalim 5Dmk2 video radovima.
ElvirTabakovic

PS - 720p je maksimum koji ces skinuti s interneta, nitko nema resurse da hosta 1080p :D

Ja imam cca 250 giga mjesečnog prometa na raspolaganju, kao i RS premium account. Ovo prvo može zadovoljiti osječku publiku, a ovo drugo svakog znatiželjnika... dakako, ukoliko ne govorimo o streamingu već o čistom downloadu.
Vec je poslano u Canon, ne brini :D

Ako bude potrebe/zahtjeva za punom rezolucijom, javim ti se :) Radi se o 1,33 GB :DDD
baš super! eto toliko...
bravo!
Iskorištene su već sve rijeci sa kojima se moze pohvaliti. Ovo je stvarno super. Bravo,cure i decki!!!
Fantastično. Drugih riječi jednostavno nemam.

*ostala paf*
fora, ivona dobar kaput
ElvirTabakovic

Vec je poslano u Canon, ne brini :D

Ako bude potrebe/zahtjeva za punom rezolucijom, javim ti se :) Radi se o 1,33 GB :DDD

Imam jedno pitanje...
Zar ne trebate dobiti/traziti pismenu dozvolu od izvodaca-nositelja autorskih prava (audio dio filmicha) za suglasnost koristenja njihovog djela u vašem fimichu??
Koliko se sjecam to se pravilo odnosi i na komercijalnu i nekomecijalnu upotrebu kao obavezno pravilo.. bolje sprijeciti nego lijeciti... ipak se radi o konglomeratu Capitol/EMI...
Glazba je skakljiva stvar, ja sam stvarno htio da se izbjegne koristenje tudje glazbe ali Elvir me je ugnjavio da to MORAMO srediti do stare godine, snimali smo na badnjak u srijedu, u petak i u subotu, montirali smo kod mene u Zagrebu u ponedjeljak i utorak uz strasne probleme sa hardverom ( o tom uopce ne zelim...ufff) tako da nije ostalo vremena za kreiranje vlastitog tracka. Kod mene doma imamo dovoljno instrumenata, kablova i svega ali jednostavno nismo stigli. Obecajem da cemo za nastavak BESPLA II imati vlastitu glazbenu pozadinu ! U medjuvremenu se nadam da COLDPLAY nece za ovo cuti, a ako se odluce trazit neke pare poslat cemo im jedan blu-ray BESPLA i jedan od kartona kojeg je nosila Ivona kao uspomenu.
BTW ako imate kakvih ideja za nastavak javite !
skidam kapu... predobra ideja...

Odličan film! Čestitke! :clap:

03:02 tip izgleda kao Neno Belan :)
Predobro!
Zaslužujete svaku pohvalu! Bravo :)
glasam za vas na izborima! :)
Svaka čast..uljepšali ste mi dan..
Ej, svaka čast, snimljeno je stvarno genijalno, ali ako ste se već toliko potrudili, mogli ste snimit nešto ipak malo kreativnije, ovo je malko preisfurano, već viđena ideja, a pogotovo još ovaj coldplay koji je još isfuraniji. Ali opet kažem, super je snimljeno i imate moju podršku.
Marko Butrakovic

BTW ako imate kakvih ideja za nastavak javite !

Evo prijedlog za novi filmić.
Nađite nekoliko parova(ili pojedinaca koji bi glumili parove) koji su spremni sanjkati se po ulicama Osijeka u ponoć ili kasnije dok snijeg pada.
Onda su ulice prazne, snijeg čist, nerazgažen, a scene najbolje za onog tko ima "oko" uhvatiti najbolje kadrove praznog grada dok snijeg pada.
Prvi kadrovi su pogled kroz prozor, oblačenje, uzimanje sanjki i izlazak na ulicu. Netko izlazi u paru, netko sam. Neki dečko ide sam i vuče sanjke a djevojka ga čeka na kraju ulice, malom trgu i sl. , pokupi ju i kreću prema glavnom trgu
Pratite svaki par posebno kamerom po ulicama Osijeka i usput snimate zgrade, snijeg kako pada, semafore koji ne rade, drveće prekriveno snijegom itd. Neki parovi idu sami, neki se susreću, grudaju i zajedno idu prema Trgu. Zadnja scena je kada se svi okupljaju na Trgu i uživaju u snježnim radostima "u 2 iza ponoći" :D
Uz odabir dobre mjuze kao i na prvom filmiću, prepuštamo se mašti na volju... :cold:
onda moraju bit na standby, jer kako mi se čini snijega ove godine baš i neće bit za sanjkanje , ali možda se varam....di je vakula? :)
Nek' traže poticaj od Grada za umjetni snijeg! :)
muvifrik

onda moraju bit na standby, jer kako mi se čini snijega ove godine baš i neće bit za sanjkanje , ali možda se varam....di je vakula? :)

Nije problem snijeg. Problem je što su oni u Zagrebu. Snijeg će padati a vjerujem da bi bez problema našli nekoliko parova ili pojedinaca koji bi odglumili par, koji bi bili spremni ako treba u 2 u noći izaći na ulicu i snimiti scene. :cold:
A opet, što je posao teži zadovoljstvo je veće kad ga napraviš :beer:
Hehe fora mi je ovo sa sanjkama. Kao sto muvifrik kaze, malo je banana s tim snijegom :D u svakom slucaju cemo nastaviti stvarati nesto pozitivno, osjecamo tu odgovornost nakon ovih vasih reakcija :)
Prekrasno, prekrasno , prekrasno, toliko pozitivnih vibracija dugo nisam osjetila ! Bravo! Aljoša je presladak i divan dečko !
Najluđe je to što u ovom krasnom filmu Osijek izgleda kao grad. Pravi!
Odlicna ideja, prica, glumci, kamera i prejebena montaza.

Najbolji 5D Mark II movie showcase koji sam imao prilike vidjeti do sada...

ideja već viđena, ali svaka pohvala realizaciji... neka to ne bude samo za potrebe filma, neka to bude neki opći performance u gradu sa puno više 'glumaca'!

Zamisli da politicari pocnu hodati ulicom i grliti ljude :shock:
Callistemon

ideja već viđena, ali svaka pohvala realizaciji... neka to ne bude samo za potrebe filma, neka to bude neki opći performance u gradu sa puno više 'glumaca'!

Zamisli da te Glavaš zagrli !
Ovo je zaista izvrsno napravljeno i poruka je jasna!!! :D :clap: :D
Drago mi je da ste u tom kratkom periodu ubacili i jedan kadar vaše i moje gimnazije!!! :)
Nastavite li ovako djelovati mislim da će za neko vrijeme neki novi klinci sjedit na vašem rondelu kao i mi danas na rondelu Ružičke i Preloga...Hvala! Uživaj te!:bye:
Scacchi

Callistemon

Pa da se zamrznem... tko ce me onda odmrznuti!?!?
Scacchi

Callistemon

LOL
free hugs je nesto sto je odavno vec 'poznato' ... mozda malo manje u nasim krajevima ... prica, glumci, kamera, montaza ... jaaako doobri.

sad lijepo sjednite, smislite nesto originalnije ... zadrzite kvalitetu izvedbe i svijet je vas :)

samo nikako ne stati na ovome !!!
uopće nije bitno što je besplatno grljenje već svima poznato, bitna je pozitiva i toplina oko srca koju su u svima nama ti mladi ljudi probudili
predobro...nema šta..i filmić i grljenje.. kad god vidim nekog s takvim natpisom grlim ga!par puta sam naišla na te free zagrljaje i baš mi onak bude super nakon tog zagrljaja!
soundtrack je 5+, svaka čast :D
Frost

soundtrack je 5+, svaka čast :D

Callistemon

...tko bi ih grlio...mogli bi jedino dobiti batina...
Elvira za gradonačelnika :)
iz nekih glupih razloga, rijetko skidam kapu. Ekipa, ne da ju skidam, vec vam ju poklanjam.

Ne pamtim kad mi je nesto izazvalo toliko sladak osmjeh i pozitivne emocije.

Svaka cast!
Hoćemo Bespla II !!!!!!
Prefora!! Super je osmišljeno i također odlično snimljeno! Pohvale za ekipu... ;)
Ovakav filmić bi trebao osvojiti kakvu nagradu, stvarno je super! ;)
...Divna ideja , svakako !!!! Taman za ove blagdane...!!!
ljudi, film je star godinu dana LOL
Frost

ljudi, film je star godinu dana LOL

Nema veze ako je star godinu dana, nisu ga svi vidjeli. Ja sam se, recimo, registrirala tek ove godine i da netko opet nije pokrenuo ovu temu, bila bih zakinuta ja jedan prekul filmić. ;)
Svaka čast Lave

Tagovi