Bojo
dakle ako ja vjerujem u isusa krista i boga jahvea...fale mi velika slova,al nema veze....a to je ono što vjeruju katolici...jel to znači da ostatak svijeta (muslimani,budisti itd itd...) vjeruju u krivog boga? ...što će reć da će završit u paklu, a ne u raju? ...ili može obrnuto...ako postoji muhamed i alah...to znači da mi vjerujemo u krivog i da ćemo mi na kraju završit u paklu....recimo
U monoteističkim vjerama postoji samo jedan Bog (kao što sam naziv oblika vjere kaže). Nije bitno kako ga ljudi zovu.
Ono što je bitno interpretacije su spisa proroka, apostola (u kršćanstvu) ili svjedoka.
Kao što je Isus centralna figura i glavni prorok kršćanstva, tako je Muhamed zadnji i glavni prorok islama. Uz napomenu kako Islam priznaje Isusa kao proroka božjeg, ali budući da je Muhamed 'apdejtani' prorok - ima glavnu riječ.
Nažalost, glavnu razliku čine ljudi - oni koji koriste tuđu vjeru u svoje ciljeve, ali i oni koji krivo interpretirajući (a mnogi su vođeni krivim naukom) stavljaju primat ulaska u tu metafizičku kategoriju postojanja koju zovemo "Raj" svojem, odnosno "Pakao" različitim tumačenjima, iako njihove religijske institucije govore suprotno.
Primjer je negacija teorije evolucije (ili uopće - geološkog i kemijskog razvoja Zemlje i ostatka Sunčeva sustava) u većine katolika - iako je stav pape (dakle i Crkve) kako je upravo ta teorija najbliža katoličkoj interpretaciji biblije, za razliku od tzv. grčke teorije vječnoga svijeta (otprilike sve ono o čemu trube anglo-kreacionisti - Svijet nastao u trenutku).
Religije će uvijek imati prostora za djelovanje, unatoč spoznajama moderne znanosti, dapače, a upravo to vođe glavnih religija znaju i razumiju.
Upitan je, međutim, njihov pristup, a to je put spoznaje koji vodi od vrha k dnu hijerarhije. No jedino je dno hijerarhija organiziranih religija u direktnom doticaju sa vjernicima, dno nudi spoznaju (ili "spoznaju") onima koji žele vjerovati.
A dno je trulo. Baš kao u trule bačve. I tu se opet vraćamo na ljude i njihova prizemna shvaćanja.
No, ja sam optimista, jer ipak vidim značajne pomake - barem što se religijskih vođa tiče; nadam se iskreno kako će se jednoga dana svi ljudi koji osjećaju potrebu za vjerovanjem u božanstveno moći naći pod istim krovom, svatko moleći štogod i čemu god se već moli.