Ispod zelenog tepiha: Biciklističke staze pokoravaju grad

Osijek

Ispod zelenog tepiha: Biciklističke staze pokoravaju grad

Zašto nikako nema Raja na Zemlji? Dobrim dijelom i zato što pojedinci stavljaju svoje sitne interese iznad interesa zajednice. Dobro, a što su interesi zajednice? Između ostalog, dovoljno kisika, zelenila i sjene u gradovima, a do čega se ne dolazi neumjerenom asfaltizacijom i betonizacijom javnih površina.

Da, ali…

Živim u Vukovarskoj ulici, u kući ispred koje će se uz postojeću pješačku, izgraditi biciklistička staza širine 220 centimetara. Time će nam oduzeti parkirališni prostor koji desetljećima koristimo. Pa što? Vidjeli smo kako to izgleda u Gundulićevoj ulici. Valjda ćemo pronaći mjesto za ostavljanje vozila negdje drugdje, u krugu desetak minuta hoda do kuće. Mnogi tako parkiraju godinama, pa zašto ne bismo i mi? Naviknut ćemo se.

Zašto se onda bunim?
Zbog sitnih interesa skupine ljudi koja ih, po mome mišljenju, nameće ostalima autoritetom vlasti prelazeći preko svega, uvjerena u ispravnost svojih odluka.

Bliže se novi lokalni izbori i provodi se „volja građana“ izražena u „anketi“ iz prošle predizborne kampanje. Anketi koja se tretira referendumom, premda joj se odazvao manji broj građana koji niti po jednom kriteriju ne predstavljaju vjerodostojan uzorak. Da sam – kao što nisam – ispunjavala tu anketu, glasovala bih poput većine za izgradnju biciklističkih staza u gradu, ali u ulicama u kojima je to moguće učiniti ne uništavajući druge urbane sadržaje. No, takvo „ali“ nije bilo predviđeno kao opcija.

Može i uže!

Po "enti" se put pitam, kada će odgovorni shvatiti da biljke u gradu služe zdravlju njegovih stanovnika?

Nisam protiv biciklističkih staza, naprotiv! Volim voziti bicikl i djeca su mi često na biciklu. One su gradu potrebne, ali ne na način na koji ih dobivamo. Biciklističke se staze grade ondje gdje nikada nisu bile predviđene, jer se znalo da moraju biti šire od 100 ili 150 cm, te bi njihova izgradnja poremetila uravnotežene odnose među elementima u prostoru.

Umjesto da se ukaže na to da biciklistička staza na staroj gradnji može biti uža od propisane, a pješačke staze, kao u Zagrebu, dijelom prenamijeniti u korist biciklista te na taj način potaknuti izmjenu propisa u cilju više kvalitete življenja, široke trake asfalta postupno preuzimaju zelene gradske površine. Travnjaci, grmlje i drveće ustupaju mjesto stazama za rekreiranje na biciklu uz „zdravo“ udisanje ispušnih plinova i prženje na ljetnom suncu i usijanom asfaltu.

Na manje zelenih površina manja je i proizvodnja kisika, a veća površina betona i asfalta akumulira više topline. I preostalom drveću pokraj tih staza bit će baš „ugodno“ među komunalnim instalacijama s jedne strane i nepropusnim asfaltom s druge, dok će vidati rane od oštećenja korijenskog sustava (bude li sreće, pa mu radnici ne presude alatom neprimjerenim za taj posao i neispravnim).

Nemoć pred zmijom

Da ne spominjem kako će staro i još zdravo drveće izgubiti savršenu statiku, pa bi za jače oluje moglo nasilno uginuti prouzročivši materijalnu štetu na okolnim objektima i stradavanje ljudi. Ne bi me čudilo da odgovorni (ne stoga i stručni) odluče preventivno posjeći to zdravo drveće što nam olakšava življenje u nepovoljnim urbanim uvjetima.

Neki, očito, sustavno zaboravljaju kako su nam Zemlju povjerili naši preci i da smo je samo posudili od svojih potomaka, te smo dužni o njoj skrbiti s najvećom odgovornošću. A to se zaboravlja s određenom svrhom! Počelo je u Gundulićevoj, nastavlja se u Vukovarskoj, a slijedi… Koja je ulica na redu?

Preostaje mi bespomoćno gledati asfaltnu zmiju kako gmiže i ispred moga doma. Ako mi se to ne sviđa, mogu razmisliti da sadašnjoj gradskoj postavi na vlasti ne povjerim svoj glas na predstojećim izborima i nadati se kako će isto učiniti većina onih iz Gundulićeve, Vukovarske, neke treće i četvrte ulice, te stvoriti kritičnu masu kao prvu pretpostavku za odgovornije odluke u bliskoj budućnosti. Budućnosti koja mi se u ovom gradu ne čini svijetlom.

Piše: Jasenka Vizentaner

Re: Ispod zelenog tepiha: Biciklističke staze pokoravaju grad

Jeste, sve stoji, ali kad ti grade autoput od Đakova do Osijeka koji stoji cca 10 miljona po kilometru, onda svi jedva čekaju završetak radova i nitko se ne buni (ili ne smije?!).
A POVRŠINA UNIŠTENOG OKOLIŠA na tih 30km duljine i pedesetak metara širine je 1.500.000m2.
Istu površinu zauzelo bi 682 kilometra biciklističke staze.

Pedalirajmo!

A što očekivati od ljudi koji su samo naučili sjeći i rušiti, pljačkati i uzimati?
Nekada su dobrostojeći građani Osijeka podizali bolnice, sirotišta, škole.
Nekada je Osijek bio ponosni nositelj zelenih vrpci.

Današnji "poduzetnici" drpaju gdje stignu, gradske "stručne" službe ruše drvorede, sade alibi-drveće i betoniraju što treba i još više što ne treba.

Možda će i naše poglavarstvo uskoro kupiti tenk.
Da ih štiti od izljeva radosti razdraganog građanstva.
ja stvarno ne mogu vjerovati da je ponovo na pomolu ekocid ... gdje su udruge, gdje su zeleni ... ima li itko mogucnost zaustaviti ih ? natjerati da za svako posjeceno stablo zasade dva nova ??
Očito je tako zacrtano u urbanističkom planu. E tko ga je takvog odobrio trebalo bi se pozabaviti..iako badava. Kako trebaju postojati šetnice, tako i biciklističke staze, ali baš od 2,2 metra i ne znam baš. Vukovarska koliko vidim ima metalne rubnjake pa se ni sada ne moze parkirati, svega na par mijesta, a većina se parkira u Keršovanijevoj ulici.
Bilo je većih propusta u Gradu gdje su oduzeli desetljećima postojeća parkirna mjesta te smatram da ste manje zakinuti za ista.
Ne znam samo sta ce biti sa slastičarnom kod Ljepotice, lizat ćemo na bicu he heee.
Biciklistička će sigurno proći. Tako da stanarima Vukike ostaje da se izbore za neki adekvatan parkirališni prostor. To su eto prednosti i nedostaci življenja u centru i većim gradskim prometnicama.
no dakle, itko tko se ikad pozabavio ovim strucno, zna da se povecanjem javnog i alternativnog prijevoza (alternative automobilu), znacajno smanjuje prostor potreban za automobile..dakle poboljsanje javnog prijevoza i veci broj biciklistickih staza trebalo bi smanjiti ili bar omoguciti smanjivanje broja automobila, korisnika automobila i samim tim potrebe za parkinzima..sto onda omogucava umjesto parkinga postavljanje zelenih povrsina i drveca..da bi se taj prijelaz sa automobilizma na pretezito javni gradski prijevoz bilo koje vrste i biciklisticki, omogucio, potrebno je najprije postaviti biciklisticke staze i pojacati javni prijevoz..za tu transformaciju potrebno je par godina..dakle malo strpljenja i imacemo i zeleniji grad..
strpio bi se ja kada biciklisticka ne bi rezala zelenilo ... ovako ce vukovarska biti ogoljena ... OPET ... a postoji 20 m dalje biciklisticka staza koja je i lijepa i kroz park ide.

apsolutno je nepotrebna na vukovarskoj biciklisticka staza.
mozda tebi..postoje oni koji tuda prolaze iz nekog drugog dijela grada..a kroz park je samo kroz park..a do parka i od parka..

Od Vukovarske do biciklističke ima nekih 200m, a to je stvarno zavrijedilo da još jedna ulica poprimi izgled Hirošime...
diva

Očito je tako zacrtano u urbanističkom planu. E tko ga je takvog odobrio trebalo bi se pozabaviti..iako badava. Kako trebaju postojati šetnice, tako i biciklističke staze, ali baš od 2,2 metra i ne znam baš. Vukovarska koliko vidim ima metalne rubnjake pa se ni sada ne moze parkirati, svega na par mijesta, a većina se parkira u Keršovanijevoj ulici.
Bilo je većih propusta u Gradu gdje su oduzeli desetljećima postojeća parkirna mjesta te smatram da ste manje zakinuti za ista.
Ne znam samo sta ce biti sa slastičarnom kod Ljepotice, lizat ćemo na bicu he heee.
Biciklistička će sigurno proći. Tako da stanarima Vukike ostaje da se izbore za neki adekvatan parkirališni prostor. To su eto prednosti i nedostaci življenja u centru i većim gradskim prometnicama.

Ovoje tek početak, grad ce izgledati ko poklem nuklearne katastrofe.
Ako ne vjerujete, pogledajte urbanisticki...ajd da nabojim par ulica.. :
- dio Risnjačke
- Vilajska
- Svilajska
- Kapelska
- Mlinska
- Vlašićka
- Vj.Dinare
- Kolodvorka
- dio Kozjačke
- Psunjska
- Snježnička
- dio Sljemenske
- dio Čvrsničke
- Kanižićeva
- Gundulićeva
- Ilirska
- Rokova
- dio Kršnjavoga
- Krajna
- Podgoračka
- Podvinje
- S.S.Kranjčevića
- Vij. G. Zobundžije
- dio Sv.Ane
- dio trga sv. Pavla
- dio Županijske
- prolaz kod HNK
- dio trga L.Mirskog
- Trg Slobode-dio
- dio Vj.P.Kozarca
ovo je popis od Višnjevca pa do centra... a ulica jos ima prilichno.

Urbanistički plan bic. staza pogledajte link:
Bic staze-dwf dokument
besplatni preglednik dwf formata:
DWF viewer

Osmislili :Zavod za urbanizam tim
Kordinator : Vlatko Dusparić
Odgovorna osoba za provodenje javne rasprave: Danijela Lovoković
Odgovorna osoba : Nikola Škaro
Odobrio : Branimir Glavaš

eto sastavnica pa si gledajte :
http://img218.imageshack.us/my.php?image=biciklistickics1.jpg

Parkiranje?... parkirat ce se na oranici izvan grada, a dofurat do kuche baciklom.
Ljudi moji, jučer i danas u ulici Cara hadrijana od križanja sa Svačićevom do zapadnog ulaza u bolnicu porušilo sve živo drveće...
ja jesam da grad poprimi moderniji izgled, ali da se moralo rusiti sva ova stabla odjednom, uništiti zelenilo koje je bilo simbol Osijeka... ne znam cija je to vizija grada - ošurenog gusana, kada se to moglo uraditi daleko suptilnije, bezbolnije i prilagodjenije gradskom izgledu i navikama građana.
padobranac

mozda tebi..postoje oni koji tuda prolaze iz nekog drugog dijela grada..a kroz park je samo kroz park..a do parka i od parka..

jel se ti salis ?
Meni nije jasno... jucer sam prosao Gundulicevom i vidio zasadjena stabla pored biciklisticke staze. Otkud vam da nije zasadjeno drvece u Gundulicevoj?
ovo da nije smiješno bilo bi tužno...ovaj tekst je primjer samo jjoš jednog pacijenta koji misli da je prostor ispred njegove kuče njegov...tj. njen...kada cete ljudi to shvatiti...ponasate se ko kakve babe na selu...uzet ce mi prostor za parkiranje jao...ajmo revoluciju napraviti

nije ovaj tekst o nikakog ekologiji, to je samo tekst obijesnog građanina kojki vise ne zna kako da sprijeci gubitak parking prostora

mozete vi tu pisati sta god hocete, ali sve se svodi na jedno obicno mizerno parkiranje.
ne. kako moze netko, recimo iz donjeg grada doci do Gornjeg grada? dakle, cini mi se da se ponavljam..omogucavanje koristenja bicikla kao alternative automobilu moguce je ukoliko postoji prometna infrastruktura odgovarajuceg profila..zamislite kad bi u Kini biciklisticka bila siroka 1 m..pa bolje da je biciklisticka sira 1 m nego da za koju godinu..obzirom na porast broja automobila vrlo skoro..da rade nove vozne trake..a one su minimalno 2.5 m siroke..cesce 3 m..a i drvece je u planu i ono ce porasti za koju godinu..
Ingo

padobranac

jel se ti salis ?

padobranac

ne. kako moze netko, recimo iz donjeg grada doci do Gornjeg grada? dakle, cini mi se da se ponavljam..omogucavanje koristenja bicikla kao alternative automobilu moguce je ukoliko postoji prometna infrastruktura odgovarajuceg profila..zamislite kad bi u Kini biciklisticka bila siroka 1 m..pa bolje da je biciklisticka sira 1 m nego da za koju godinu..obzirom na porast broja automobila vrlo skoro..da rade nove vozne trake..a one su minimalno 2.5 m siroke..cesce 3 m..a i drvece je u planu i ono ce porasti za koju godinu..

Ingo

padobranac

jel se ti salis ?

mislim da ta tvoja teorija da će biciklistički promet rasteretit automobilski ne stoji, ili bar ne u potpunosti jer klimatski uvjeti kod nas ne dopuštaju korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva tijekom čitave godine.
padobranac

ne. kako moze netko, recimo iz donjeg grada doci do Gornjeg grada?

ma ti mora da se opet salis ili se javljas iz daruvara ?

pa ima biciklisticka od donjeg grada, pa onda ide zvonimirovom, pa onda gundulicevom ??? ... a moze i promenadom. a moze i divaltovom pa skroz do merkatora, pa vinkovackom

zar ne bi bilo bolje i biciklistima da umjesto vukovarskom ide Bartola Kasica ... koja je i tako jednosmjerna pa bi mogli uzeti 2 m za biciklisticku stazu.

ovako su dvije biciklisticke full blizu, vukovarska ostaje bez zelenila, bit ce dalako zagadjenija i smrdljivija i za hodati i za voziti bicikl.
fallen-angel

ovo da nije smiješno bilo bi tužno...ovaj tekst je primjer samo jjoš jednog pacijenta koji misli da je prostor ispred njegove kuče njegov...tj. njen...kada cete ljudi to shvatiti...ponasate se ko kakve babe na selu...uzet ce mi prostor za parkiranje jao...ajmo revoluciju napraviti

nije ovaj tekst o nikakog ekologiji, to je samo tekst obijesnog građanina kojki vise ne zna kako da sprijeci gubitak parking prostora

mozete vi tu pisati sta god hocete, ali sve se svodi na jedno obicno mizerno parkiranje.

Parkirna mjesta su sasvim sporedna stvar. Zelenilo koje nestaje iz dana u dan, jer je gospodin Boravec u naletu, ima svoju svrhu, ne samo estetsku nego i zvučnu i svaku drugu izolaciju, daje sjenu prolaznicim ljeti, a bez te sjene i hlada gotovo je nemoguće ljeti hodati ulicom. Neke od najljepših ulica su nepovratno uništene za nekoliko narednih desetljeća, a i duže budući da se sade bagremi i kuglasti javori...
Ajmo ovako. Kreneš iz Donjeg grada biciklom jer postoji biciklistička staza. Dođeš do križanja s Trpimirovom i TUP! nema staze. Tada guraš bicikl pješačkom stazom ili ga voziš Trpimirovom do početka nove staze kod srednjike. Voziš se opet biciklističkom stazom do Stepinčeve i TUP! opet nema staze. A krenuo si u Retfalu ili Višnjevac.
Ili naravno, kad dođeš do Trpimirove iz Donjeg grada, kreneš promenadom i sve je super dok si u središtu grada. Dođeš do kraja promenade i TUP! opet ništa od biciklističke staze.
Slažem se da je staza na Vukovarskoj možda nepotrebna.

Meni je zapravo drago što se grade biciklističke staze, novo drveće se sadi, trebat će mu koja godina da poraste i da se uopće vidi jer neki očito ne vide mladice. Računam na to da će jednoga dana možda i pred mojom kućom prolaziti staza i da ne ću moći automobil parkirati pred kuću. To i tako nije moje privatno parkiralište. Zato sam, kad sam kupovala kuću, unaprijed razmišljala o tome i kupila kuću s dvorištem u koje mogu parkirati svoj automobil.
Ingo

vukovarska ostaje bez zelenila, bit ce dalako zagadjenija i smrdljivija i za hodati i za voziti bicikl.

Je, sad je super čist zrak, dolaze ljudi iz Orahovice i s brda roštiljati kod Stuca.
Grad je grad, jbg, u njega dolaziš na posao, u tvornicu napraviti faksa i sapuna te šećera, odradit šihtu u banci ili mirovinskom, a poslije posla se odi brate s djecom igrati lijepo u Bilje, Briješće, Tenju.
Ako ti je komotnije živjeti u Gundiki blizu posla i omiljenog snob kafića te šoping centra, onda ti auto ni ne treba...
pa ako tebi nije bitno zelenilo u gradu ... ti onda brate ostani u svom selu i tamo obradjuj njivu, uzgajaj stoku i sadi macuhice.
ovaj grad sve više postaje tmurniji, a ne zeleniji
Ingo

pa ako tebi nije bitno zelenilo u gradu ... ti onda brate ostani u svom selu i tamo obradjuj njivu, uzgajaj stoku i sadi macuhice.

I Osk je pun maćuhica, jel to znaci da se pretvara u selo?! :roll:
Andrea Zuckerman

jer klimatski uvjeti kod nas ne dopuštaju korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva tijekom čitave godine.

Klimatski uvjeti??? :shock: :shock: Pa zar zivimo na Sibiru pobogu!!!

FYI: U Beligji, Engleskoj, Danskoj pa i Nizozemskoj klima je kud i kamo da kazem "vlaznija" (kisa svaki dan i tako to) pa ljudi voze bickle non stop i po kisi i snijegu cak!

Prije bih reko da su "balkanski uvjeti" krivi sto narod u Osijeku nikad nece prigrliti koristenje bicikla kao prijevoznog sredstva!
a daj molim te @pero nemoj da kenjaš,tko normalan će se voziti po ovoj šljivi vani na bajsu,ja prvi neću koji sam vječno na njemu...
ja sam stavila zimske gume na bajs..a lančić je oko vrata :wink:
iskreno neda se ni meni voziti po ovoj hladnoci, al sto je je to je pravi balkanski mentalitet...svi paze svoje dupe naustap drugih stvari

@toma_os...sto ti mozes baljezgati gluposti...red drveca ti pruza zvucnu izolaciju...ma u kojem svijetu ti to zivis...
sto se tice hlada tu se slazem...to je neosporivo

ima tu dosta i pluseva i minsa...tj vise pluseva nego minusa

zapravo kada malo pomislim svi vi koji toliko mislite na zagađenje i prirodu i sl. ste jako kontradiktorni i sami sebi uskacete u rijec...hocete sacuvati drvece koje ce auti za par godina potrovati, a protiv ste ekoloskog prijevoza jer bi on jel unistio to isto drvece

nema se smisla previse prepucavati...ja i dalje tvrdim da iza svega ovoga stoje nadobudna gosšpoda koja vise nesmiju parkirati svoje limene ljubimce pred kucama
nije moja teorija..
to je urbanisticka analiza potrvrdjena na primjerima brojnih europskih dobro rjesenih gradova..

mislim da ta tvoja teorija da će biciklistički promet rasteretit automobilski ne stoji, ili bar ne u potpunosti jer klimatski uvjeti kod nas ne dopuštaju korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva tijekom čitave godine.
a oko 8 mjeseci godisnje je malo?
Andrea Zuckerman

padobranac

Ingo

padobranac

jel se ti salis ?

ma najbolje napraviti jednu cik cak rutu u formi lavirinta..
Ingo

padobranac

ne. kako moze netko, recimo iz donjeg grada doci do Gornjeg grada?

ma ti mora da se opet salis ili se javljas iz daruvara ?

pa ima biciklisticka od donjeg grada, pa onda ide zvonimirovom, pa onda gundulicevom ??? ... a moze i promenadom. a moze i divaltovom pa skroz do merkatora, pa vinkovackom

zar ne bi bilo bolje i biciklistima da umjesto vukovarskom ide Bartola Kasica ... koja je i tako jednosmjerna pa bi mogli uzeti 2 m za biciklisticku stazu.

ovako su dvije biciklisticke full blizu, vukovarska ostaje bez zelenila, bit ce dalako zagadjenija i smrdljivija i za hodati i za voziti bicikl.

da, zar nisam spomenula spregu biciklistickog i javnog prometa..
Andrea Zuckerman

padobranac

Ingo

padobranac

jel se ti salis ?

Teza da biciklisticka staza ne treba u Vukovarskoj zato sto postoji u Zvonimirovpj je glupost kao da netko kaze da u Reissnerovj ne treba cesta jer postoji cesta u Gundulicevoj pa se ljudi mogu voziti 100 m dalje i onda prosetati do Reissnerove, a sto se tice tog parkiranja neka gospoda parkiraju u garaze ili dvorista i rijesen problem. Dao Bog da izgradili biciklisticku u apsolutno svakoj ulici u Osijeku. Jos samo kada bi se naucili napraviti bankine, tj ukloniti ih da svaki prijelaz biciklisticke preko ceste ne bude kao stepenica :)

usporedjivati biciklističke staze i ceste? analogija do jaja...
Što da ne. Ionako pokraj većine cesta ide i cesta za pješake.

Pa da, ajmo porušit i ovo malo drveća što je ostalo da netko slučajno ne mora skinut dupe s bicikla...
os_os

Teza da biciklisticka staza ne treba u Vukovarskoj zato sto postoji u Zvonimirovpj je glupost kao da netko kaze da u Reissnerovj ne treba cesta jer postoji cesta u Gundulicevoj pa se ljudi mogu voziti 100 m dalje i onda prosetati do Reissnerove, a sto se tice tog parkiranja neka gospoda parkiraju u garaze ili dvorista i rijesen problem. Dao Bog da izgradili biciklisticku u apsolutno svakoj ulici u Osijeku. Jos samo kada bi se naucili napraviti bankine, tj ukloniti ih da svaki prijelaz biciklisticke preko ceste ne bude kao stepenica :)

pa gledaj ... i prije su se bicikli vozili ... ko tebi brani da komad puta vozis bicikl po cesti ?

sad se najednom bicikl ne moze voziti bez biciklisticke staze ????
fallen-angel

@toma_os...sto ti mozes baljezgati gluposti...red drveca ti pruza zvucnu izolaciju...ma u kojem svijetu ti to zivis...

Osim proizvodnje kisika, drveće u gradu ima i brojne druge jednako važne zadatke, a to su hlad i sjena, što si i sam primijetio, pročišćuje zrak, smanjuje buku i apsorbira značajne količine prašine (nevjerojatno ???). Poznato je (svakom tko je to studirao) kako se sadnjom drveća, svakako uz pravilan razmak, može smanjiti buka uz cestu i više od 50%. O ovome Borovec, ti i svi oni koji to nisu studirali ili imali prilike provjeriti na vlastitoj koži nemaju pojma…
toma_os

fallen-angel

Osim proizvodnje kisika, drveće u gradu ima i brojne druge jednako važne zadatke, a to su hlad i sjena, što si i sam primijetio, pročišćuje zrak, smanjuje buku i apsorbira značajne količine prašine (nevjerojatno ???). Poznato je (svakom tko je to studirao) kako se sadnjom drveća, svakako uz pravilan razmak, može smanjiti buka uz cestu i više od 50%. O ovome Borovec, ti i svi oni koji to nisu studirali ili imali prilike provjeriti na vlastitoj koži nemaju pojma…

ma sta si ti studirao...sam gluposti pricas...nemas pojma o akustici...a teorija i praksa su dvije totalno suprotne strane inace...taj red drvveca ne moze smanjiti buku ni za 5 posto a kamoli 50 posto kao sto ti navodis...stvarno gdje si ti to studirao u svojoj masti pa sad izmisljas...procitao si par objesnih komentara drugih korisnika i sad si umislio da nesto znas...

katastrofa
a zasto bi vozaci automobila imali kompletnu infrastrukturu a biciklisti ne?

lufus

padobranac

lufus

biciklisti ne mogu izazvat prometni kolaps, a automobilska gužva može.
I opet smo mi iz ul. sv.L. B. M. ostavljeni da čekamo....a tak bi mi biciklistička dobro došla..
ne mogu jer kod nas nije bilo uobicajeno voziti bicikl..sto ne znaci da taj tip prometovanja ne bi trebao preovladavati, a ono bi bar trebao biti na istoj razini s automobilima..
kad razvijemo biciklizam u gradu nece biti prometnog kolapsa zbog previse automobila..

Andrea Zuckerman

padobranac

lufus

padobranac

ne mogu jer kod nas nije bilo uobicajeno voziti bicikl..sto ne znaci da taj tip prometovanja ne bi trebao preovladavati, a ono bi bar trebao biti na istoj razini s automobilima..
kad razvijemo biciklizam u gradu nece biti prometnog kolapsa zbog previse automobila..

Andrea Zuckerman

padobranac

lufus

nerelan si. bickliklizam iz niza razloga ne može i neće postat prevladavajući oblik prijevoza.

razlozi su toliko jasni i očigledni da mi ih je glupo i nabrajati, al evo samo za tebe; što kad je vani hladno, zaleđeno, puše vjetar ili pljušti kiša?... što sa ljudima koji rade recimo u banci i moraju bit cijeli uštirkani na poslu? što sa starijim osobama, bolesnima, malom djecom? što kad moraš nešto prevest, a, ne stane u korpu od bicikla?

ja sam svakako za biciklističke staze, ali treba bit realan, broj biciklista preko zime drastično opada u odnosu na ljetni period i na to treba računati.

Zaboravljate da nisu sve ulice prilagodjene i izgradnji biciklističke staze tj vjerojatno jesu ako se poruši drvored uz cestu...
Pricati kako zelenilo pada zbog biciklistickih staza je neozbiljno, cak i glupo, a u namjamnju ruku netocno. Zelenilo pada iz stotinu drugih razloga, a biciklisticke staze najamnji su problem te pozdravljam njihovu gradnju cak i pod cijenu rusenja nekoliko stabala...
Nije problem u tim srusenim stablima, vec u dugorocnom problemu neozelenjavanja jer se ne primjenjuje ona analagija da se za svako sruseno stablo zasadi jedno ili dva mlada...
Svako stablo u urbanoj sredini nije sveto i nikada nece biti pa niti jadne biciklisticke staze ne treba kriviti za nesto sto je iznad njih...
Circa

Pricati kako zelenilo pada zbog biciklistickih staza je neozbiljno, cak i glupo, a u namjamnju ruku netocno. Zelenilo pada iz stotinu drugih razloga, a biciklisticke staze najamnji su problem te pozdravljam njihovu gradnju cak i pod cijenu rusenja nekoliko stabala...
Nije problem u tim srusenim stablima, vec u dugorocnom problemu neozelenjavanja jer se ne primjenjuje ona analagija da se za svako sruseno stablo zasadi jedno ili dva mlada...
Svako stablo u urbanoj sredini nije sveto i nikada nece biti pa niti jadne biciklisticke staze ne treba kriviti za nesto sto je iznad njih...

kako ovo sve super i logicki zvuci ... pogotovo kad kazes NEKOLIKO :)

da, zaista, u zadnjih par godina u osijeku je sruseno 3 (tri) stabla, pa se ne treba opterecivati s takvim glupostima.

--------------------------
@fallen-angel
http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=9133
Ingo

Circa

da, zaista, u zadnjih par godina u osijeku je sruseno 3 (tri) stabla, pa se ne treba opterecivati s takvim glupostima.

U zadnjih nekoliko godina palo je mnogo stabala, ali nisu sva pala zbog biciklistickih staza. Nemoj mi stavljati rijeci u usta jer nisam rekao da je sjeca stabala nebitna glupost, cak stovise. U mnogocemu se mogu sloziti s Jasenkom Vizentaner i uvijek sam za sto vise zelenila. No, ne zivimo na nekom prolanku, ne zivimo u sumi i grad se uvijek siri... Ne opravdavam sakacenje stabala, nikada niti necu, ali ne treba praviti dramu oko svakog stabla...
Ponavljam, nije stvar u stablima koja su pala zbog urbanizacije, problem je sto nema nove sadnje, nema novih drvoreda, nema novih parkova... To je problem, a ne izgradnja neophodnih biciklistickih staza...
Andrea Zuckerman

ja sam svakako za biciklističke staze, ali treba bit realan, broj biciklista preko zime drastično opada u odnosu na ljetni period i na to treba računati.

A jebote!
Opada i broj kupaca na bazenima pa ih imamo, imamo i zatvorene i otvorene...
Naravno da neces vozit bicikl za vrijeme mecave, ali infrastruktura i to dobra je osnova za popularizaciju bicikla kao alternative...
@circa

ja tebe opet ne kuzim. ti full minoriziras

evo, i sada kazes da ne treba praviti DRAMU OKO SVAKOG STABLA ??

grad se siri, to je istina ... ali neka se siri u sirinu

'razvoj' grada moze biti i gradnja ogromnog dugackog parkiralista na promenadi. ili izgradnja poslovnog objekta u parku petra kresimira. ,.... sve to moze biti urbanizacija i razvoj grada

a neophodnost biciklistickih staza je samo fraza.

jer bicikl se moze voziti i ako ne postoji biciklisticka staza
Circa

Ingo

Circa

U zadnjih nekoliko godina palo je mnogo stabala, ali nisu sva pala zbog biciklistickih staza. Nemoj mi stavljati rijeci u usta jer nisam rekao da je sjeca stabala nebitna glupost, cak stovise. U mnogocemu se mogu sloziti s Jasenkom Vizentaner i uvijek sam za sto vise zelenila. No, ne zivimo na nekom prolanku, ne zivimo u sumi i grad se uvijek siri... Ne opravdavam sakacenje stabala, nikada niti necu, ali ne treba praviti dramu oko svakog stabla...
Ponavljam, nije stvar u stablima koja su pala zbog urbanizacije, problem je sto nema nove sadnje, nema novih drvoreda, nema novih parkova... To je problem, a ne izgradnja neophodnih biciklistickih staza...

U Školskoj ulici i ispred kina Uranija nema biciklističke staze... ali ipak imamo čačkalice umjesto stabala...nadam se samo da cemo dozivjeti da ih vandali ne slome i da izrastu u neko stabalce - to je jos veci problem o kojem je g. Vizentaner ranije pisala...
Ingo

a neophodnost biciklistickih staza je samo fraza.

jer bicikl se moze voziti i ako ne postoji biciklisticka staza

I automobil se moze vozit bez cesta.
Kupis Ladu Nivu i udri preko polja... No, kako ne bi bili blatnjavih cipela izumili smo beton, asfalt i ostala zla urbanih sredina...
Circa

Andrea Zuckerman

A jebote!
Opada i broj kupaca na bazenima pa ih imamo, imamo i zatvorene i otvorene...
Naravno da neces vozit bicikl za vrijeme mecave, ali infrastruktura i to dobra je osnova za popularizaciju bicikla kao alternative...

moj post je bio komentar na tezu forumaša koji tvri da će biciklistički promet rasteretit automobilski. ja tvrdim da to vrijedi samo u ljetnom periodu. drugu polovicu godine možemo bicike zaboravit. a prilikom planiranja prometa treba računat na najgori scenarij, odnosno najveće prometne gužve.

time nisam htjela reć da biciklističke nisu potrebne, naprotiv, pimjetila sam da sve veći broj ljudi koristi bicikl kao prijevozno sredstvo, ali ponavljam samo pola godine.
toma_os

Ljudi moji, jučer i danas u ulici Cara hadrijana od križanja sa Svačićevom do zapadnog ulaza u bolnicu porušilo sve živo drveće...

Evo "telegentno" obrazlozenje zasto:
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=101544
:evil: Miro i Boro rade kak im se kazhe...
evo danas se vozao gradom-porušeno kod bolnice i odmah zasađeno novo, u gundulićevoj već nagodinu će to biti pristojna stabla
faktor-x

evo danas se vozao gradom-porušeno kod bolnice i odmah zasađeno novo, u gundulićevoj već nagodinu će to biti pristojna stabla

dogodine ??? pa nisu to macuhice

pa vidi ... ja sam ti bio titov pionir i sjecam se kad se na promenadi sadilo 88 stabala za druga tita.

to je sad vise od 30 godina. ... e vidis, ... sad to drvece izgleda pristojno, i sada tek odrastao covjek moze bez saginjanja proci ispod krosnje.
karikiram naravno!
ono što je bitno je da su posađena nova stabla koja će narasti za par godina i to je to!
faktor-x

karikiram naravno!
ono što je bitno je da su posađena nova stabla koja će narasti za par godina i to je to!

ma kakvih par godina ? o cemu ti pricas

pa javoru treba 50 godina da naraste

grad je unakazen za iducih 50 godina !!!!

pola nas ce pokrepati dok te ulice ponovo ozelene
de preseli se u šumu
morat cu ... od kako si ti i slicni tebi migrirali u grad, ima mjesta.
Nave

toma_os

Evo "telegentno" obrazlozenje zasto:
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=101544
:evil: Miro i Boro rade kak im se kazhe...

Majmuni! Bio sam tamo više puta ovaj prošli tjedan, gro tih stabala je bio zdrav, istina krošnje su loše ali to se moglo riješti kroz 2-3 godine, ovako otišlo sve u...
Jebiga, pare se peru i moraju se opravdati...
toma_os

Rade brzo, ako se netko i usprotivi, nema koristi- posao je obavljen...bespovratno...
Eto, otišli su i kesteni kod Merkatora..
Još sam im se ljetos divila...bili su prekrasni...
Nije to kao nekad, kad se najavilo rušenje Zrinjevca, išle peticije i karikature, pa se građani zavezali za stabla... i spriječili rušenje 90 stabala... i eto stabla su još su tamo...
koliko kostaju trupci:
http://www.suma-ss.hr/63.html

meni su ove brojke pobudile pokvarenu mastu :shock: :roll:
to oni poticu akciju kupujmo hrvatsko...
Circa

Ali primjenjuje se. Na nekim mjestima odmah zasade, a na nekima kasnije.
Mislim da pojedinom drveću ne treba 50 godina na izraste, dovoljeno je puno manje.
meni je i prije ovoga vukovarska izgedala odvratno sivo, uvijek je bilo prašine i smrada automobila.
živjela sam tamo i išla pješice do centra i mogu reći da me ljeti te breze nisu baš štitile od sunca. što ne znači da odobravam rušenje. iako, nije mi jasno zašto se u nekim djelovima grada na mjestu porušenog drveća sade opet breze kad je toliko osoba alergično na njih? i zašto se ne posadi neko brzorastuće drveće? postoji drveće koje raste i metar godišnje. zašto to nitko nije uzeo u obzir? a moglo se i drugačije. moglo se recimo nogostup na lijevoj strani prenamijeniti u biciklističku stazu, a desni ostaviti pješacima? onda bi pješacima bila tlaka hodati 20 metara dalje dok prijeđu cestu. ma uvijek nekome nešto smeta. jednima drveće, drugima beton, trećima božićna drvca...

i zašto pješaci hodaju po biciklističkim stazama, kad je 5 cm dalje pješačka? uz dravu, u onom parku kod školjke, kod pijaca (kod t-coma)?
Gle, ja sam alergična i na ostalo, a ne samo na brezu, ali meni ne smeta, volim drveće i zelenilo, a alergiju liječim tabletama.
I recimo, ispred OLT-a također pješaci hodaju biciklističom, bicikli voze pješačkom... izgleda prilično kaotično kad se obilaze svi na tim dvjema stazama.
Anastazija

Gle, ja sam alergična i na ostalo, a ne samo na brezu, ali meni ne smeta, volim drveće i zelenilo, a alergiju liječim tabletama.
I recimo, ispred OLT-a također pješaci hodaju biciklističom, bicikli voze pješačkom... izgleda prilično kaotično kad se obilaze svi na tim dvjema stazama.

kod olta mi je jasno zašto pješaci hodaju biciklističkom kad pada kiša pa nitko normalan ne bi hodao ješačkom stazom dok mu po glavi cure slapovi s potrganog oltovog krova. samo čekam jednog dana da se komad odlomi i nekoga poklopi.
cicomis

a moglo se i drugačije. moglo se recimo nogostup na lijevoj strani prenamijeniti u biciklističku stazu, a desni ostaviti pješacima? onda bi pješacima bila tlaka hodati 20 metara dalje dok prijeđu cestu. ma uvijek nekome nešto smeta.

jel onda kad stanari s lijeve strane idu npr izbacit smeće moraju sjest na bicikl?
cicomis

Anastazija

kod olta mi je jasno zašto pješaci hodaju biciklističkom kad pada kiša pa nitko normalan ne bi hodao ješačkom stazom dok mu po glavi cure slapovi s potrganog oltovog krova. samo čekam jednog dana da se komad odlomi i nekoga poklopi.

A kad ne pada kiša??? Staza je dovoljno široka da ne moraš hodati uza zid.

Tagovi