Kako prestati išta osjećati?

Društvo, politika

Kako prestati išta osjećati?

Je li postoji kakav način da osoba prestane osjećati išta...
Kako da se riješimo osjećaja poput ljubavi, patnje, tuge, krivnje i ostalih ljudskih emocija?

Mislim da je to moguće snagom volje ali ne znam kako..
Ima li netko ideju samo neka nam kaže.
Osjećaji su jedna od temeljnih komponenti ljudske egzistencije i možda nije moguće ne osjećati išta.
Možda dok spavamo, ali ni tada nisu posve neaktivni...
Međutim, ako su dio nekog problema, moguće je suočiti se s njima, prihvatiti ih, pokušati promijeniti...

Re: Kako prestati išta osjećati?

snaga volje, ništa drugo.
Ne znam kak al meni to uspijeva precesto, no to nije dobro, covjek izgubi pripadnost i izolira se, a i iznutra trune.
Mislim da to meni uspijeva jer sam uvijek gubio bez razloga i bez smisla pa sam postao hladan, no nije bas da sam 100% jer ipak se nekad nasmijem, a i kad se napijem, izgubim kontrolu, ljude oko sebe cesto silujem psihicki.

Ako si takva osoba koja ima, što bi se reklo srce i dušu, onda nema pomoći. To je problem za koji bih i ja rado pronašla rješenje, ali ne ide. Nekad pomislim, blago kriplovima kojima osim do vlastite guzice nije stalo ni do čega drugog, ali s druge strane to nisu ljudi...
Nije moguce ne osjecati, ali je moguce sakriti osjecaje pred okolinom.
Btw, dobra tema...
1step2far

Kako da se riješimo osjećaja poput ljubavi, patnje, tuge, krivnje i ostalih ljudskih emocija?

Drogomprotiv osjecaja.

exHOP3on

Ne znam kak al meni to uspijeva precesto, no to nije dobro, covjek izgubi pripadnost i izolira se, a i iznutra trune.

Narkomanu!

exHOP3on

ljude oko sebe cesto silujem psihicki.

Bolesniku!

;)

pumpkin

Ako si takva osoba koja ima, što bi se reklo srce i dušu, onda nema pomoći. To je problem za koji bih i ja rado pronašla rješenje, ali ne ide.

Droga.
1step2far

svi osjećaji...postupci...događajiu životu nas čine OSOBAMA.....jedinkama..individuama.....
...svi ti osjećaji nas čine različitima.....
kada ne bi imali osjećaja prestali bi biti osobe....postali bi svi isti...
...kakav bi svijet bio bez boja i zvukova...???..monoton....
osjećaji....najlakše ih izražavamo baš pomoću boja i zvuka....
.....
i nije mi ni jasno zašto bi netko htio da nema osjećaja...to ti ja kao da ne postojiš....koja je onda njegova bit,koji je razlog što postoji .....
@toni cannabis sativa nije droga!
@vansteptufar a zasto bi to htjela? Poso, ljubav, razocaranje u svijet?
ako prestanemo osjećati što nas onda razdvaja od životinja??? ne možeš otupiti na osjećaje, možeš samo na bol.... zapravo možeš se samo dovesti u situaciju da te malo manje vrijeđa... a
MissTake

ako prestanemo osjećati što nas onda razdvaja od životinja???

ne bih se složio s ovime....netočna je tvrdnja da životinje ne osjećaju....osjećaju,samo ne mogu iskazati svoje osjećaje kao ljudi...zar pas nije tužan ako ga se zanemaruje..???.zar papigice ne umiru od tuge za svojim partnerima...???
MissTake

ne možeš otupiti na osjećaje, možeš samo na bol.... zapravo možeš se samo dovesti u situaciju da te malo manje vrijeđa... a

e s ovim se slažem
hm
gledano sa tvog stajališta moja konstatacija nije točna

ali ipak voljeti na naš, ljudski način, je mnogo drukčije...
A jesmo mi ljudi egoistična džubrad
@MissTake
Es ti bila kaka zivotinja pa znas da je drukcije???

Temu sam otvorila jer sam upala neki dan u sličnu raspravu pa me čisto iz znatiželje zanimalo što mislite.
Meni je trenutno odlično: imam posao, imam dečka, imam novaca za svoje potrebe i zdrava sam.

Osvrt na temu: osoba sam koja jako dobro zna skrivati prave osjećaje, ali nikad nisam poželjela ne osjećati ništa.
Za što bi mi živjeli da nas ne razveseli zraka sunca, miris kave, zagrljaj drage osobe, čak i onda kad nas život zaboli...
Vrijedi živjeti!
1step2far

Za što bi mi živjeli da nas ne razveseli zraka sunca, miris kave, zagrljaj drage osobe, čak i onda kad nas život zaboli...
Vrijedi živjeti!

Tu se slazem, nemam sta dodat. Nice :D
Mislim da apsolutno nije moguće ništa ne osjećati. Ljudi su takva bića jednostavno. Možeš pokušati, ili praviti se da ne osjećaš ništa, ali ne možeš baš ništa ne osjećati.
1step2far

Temu sam otvorila jer sam upala neki dan u sličnu raspravu pa me čisto iz znatiželje zanimalo što mislite.
Meni je trenutno odlično: imam posao, imam dečka, imam novaca za svoje potrebe i zdrava sam.

DA, ali obzirom da si otvorila ovakvu temu tj. dala do znanja da te uza sve to što imaš, i dalje nešto kopka pretpostavljam da fali još nešto...

A to je...

Definirati što želiš dalje, odnosno mislim da nisi definirala svoj neki krajnji cilj kojemu ćeš težiti.

PS: Ovo nije ni kritika, ni ništa ovako spektakularno, nego samo jedna od mojih pretpostavka, obzirom na tekst koji si ovdje iznjela.
mali_ivica

1step2far

DA, ali obzirom da si otvorila ovakvu temu tj. dala do znanja da te uza sve to što imaš, i dalje nešto kopka pretpostavljam da fali još nešto...

A to je...

Definirati što želiš dalje, odnosno mislim da nisi definirala svoj neki krajnji cilj kojemu ćeš težiti.

PS: Ovo nije ni kritika, ni ništa ovako spektakularno, nego samo jedna od mojih pretpostavka, obzirom na tekst koji si ovdje iznjela.

A ja samo ukrala temu sa Forum.hr, ha ha!
1step2far

Kao što rekoh, nije mi namjera bila djeliti kritike, a i temu krasti sa drugog foruma znači da se djelomično ako ne i u potpunosti slažeš sa stavkama napisanima u toj istoj temi...
mali_ivica

1step2far

Kao što rekoh, nije mi namjera bila djeliti kritike, a i temu krasti sa drugog foruma znači da se djelomično ako ne i u potpunosti slažeš sa stavkama napisanima u toj istoj temi...

Ivice ti si moj idol!
1step2far

Ivice ti si moj idol!

ZNAM :D , ali svejedno hvala na komplimentu! :)
Pa jel budizam i meditacija nemaju neke veze s tim?
Ono kao snagom volje, meditiranjem,koncentriranjem da isključimo osjecaj potrebe ili takvo što, da postignemo unutarnji mir.
blizu... al ko što kažeš postizanje unutarnjeg mira, dobiva se kontrolom osjećaja ne njihovim nestajanjem...
Malisha

Pa jel budizam i meditacija nemaju neke veze s tim?
Ono kao snagom volje, meditiranjem,koncentriranjem da isključimo osjecaj potrebe ili takvo što, da postignemo unutarnji mir.

Da se odvojiš od svijeta, i sakriješ u nekakvu pećinu ili samostan, gdje nema oko tebe stvari iz svakodnevnog života, vrlo brzo bi se našao mir. Ali ajde ti ovdje radi, živi i plivaj među krokodilima svaki dan, i ostani miran, isključi emocije, a-haa...
Jednostavno moraš dalje, dok te to prestane boljeti, što god to bilo, ali na žalost, uvijek će doći nešto drugo, i tako dok ne riknemo...

1step2far

NE !!!!

Po tome se razlikujemo od životinja što uz osnovne osjećaje pobuđene živčanim sustavom koje dijelimo sa životinjama kao što su bol, toplo i hladno imamo i one druge osjećaje koji su izravni utjecaj našeg ponašanja. Za razliku od životinja koje reagiraju impulsivno i nagonski, a i nekih ljudi. Ljudski rod ima mogućnost dobro razmisliti prije nego nešto učini.
Stoga, dobro pazi šta radiš u životu pa nećeš imati potrebu kajati se i osjećati se krivom. "Bolje spriječiti nego liječiti."
da al ljudi to rade na temelju stečenog iskustva, stavi ruku jednom u vatru i naučit češ da je vruća, drugi put češ znat, a i životinje se mogu istrenirat...
razlika je samo to što su ljudi dominantna vrsta i ak se pojvai konkurencija oni traže način da ju smaknu (virusi i ostalo)...
exHOP3on

da al ljudi to rade na temelju stečenog iskustva, stavi ruku jednom u vatru i naučit češ da je vruća, drugi put češ znat, a i životinje se mogu istrenirat...
razlika je samo to što su ljudi dominantna vrsta i ak se pojvai konkurencija oni traže način da ju smaknu (virusi i ostalo)...

Zanimljivo. Jednako tako se može gledati i vidjeti kako netko drugi stavlja ruku u vatru i opeče se. ;)
Zašto uvijek sve iskusiti na svojoj koži. Vidjevši da bliska osoba pati zbog recimo prekida ili prevare da li vam se slika povrijeđene bliske osobe ureže u pamćenje i izvire na površinu u trenutku samog počinjenja iste, nazovimo je "gluposti" ili prije počinjenja "inkriminirajućeg" djela dobro razmislimo kako se ta bliska osoba "opekla" :)
To i moj cuko naucio tak da ne smije na cestu jer je luto s drugim i taj drugi je bio zgazen...
No ljudi su posebni jer za razliku od zivotinja koje gone samo oni urodjeni nagoni on uz to zeli ostaviti trag u povijesti i istu otkrivati, svjesno se boji smrti, drukcije od obicnog nagona za prezivljavanjem, tome i sluze sve te vjere. Covjek se jednostavno zeli isticati, biblijski je dobio ulogu cuvara prirode i njene ravnoteze, ali polako zaboravlja na to, i gubi mu se smisao postojanja, postaje depresivniji...
U skoro svim vjerama se spominje covjek i priroda kao jedna cijelina, od japanaca do indijanaca, no kad se ta cijelina rastavi tu svi gube...

Kada bismo prestali osjećati bismo presatli biti ljudi. Oni koji ne osjećaju su mrtvi ljudi, a pritom ne mislim doslovno mrtvi već bez duše. Ne znam, možda ljudi koji sakrivaju osjećaje i gaze po osjećajima tuđih ljudi osjećaju superiornost, ali su zapravo jadni i prazni. Kad dođu kući nakon super uspješnog radnog dana su sami i nikome se ne mogu pohvaliti, to je žalosno. Potrebno je da se volimo, osjećaji su pola našeg
života.
Peace, Love, death metal!!!
predobro pitanje...mene trenutno nešto baš psihički ubija baš zato što sam preosjećajna pa me zanima jel moguće bar na kratko vrijeme ne osjećati ništa,jer vidim da je takvim ljudima puno bolje u životu nego meni.
nazalost ne, pogotovo ak si preosjecajna, evo ja upravo zavrsio razgovor sa bivsom, mislio sam da sam se oporavio no opet se osjecam sjebano, prebolio sam ju al opet, zao mi je nje, pogotovo kad cujem kak se pravi sretna a zna da ja znam da nije...
ajmo se namazat!!! evo imam neku niveju iz 2005, dobra godina...
ajmo se namazat,hehe

I ja čekam susret sa bivšim da vidim kako ću reagirati pošto sam uvjerena da sam sve zaboravila i počela ga prezirati. Pa da vidimo koliko je to istina.

1step2far

I ja čekam susret sa bivšim da vidim kako ću reagirati pošto sam uvjerena da sam sve zaboravila i počela ga prezirati. Pa da vidimo koliko je to istina.

sretno
nadam se da neće biti ništa od osjećaja

btw
zašto osjećati išta prema nekome s kime očito nije bilo dobro čim je sliejdio prekid?? :roll:

1step2far

Jedino vrijeme...s vremenom sve blijedi i na kraju nestaje...ostaju samo sjećanja...
mislim da ne postoji način da čovjek u potpunosti prestane osjećati, ma koji god da je to osjećaj, ali može se naučiti samokontroli, dakle, boriti se sam sa sobom, ne dopustiti da ga obuzmu osjećaji, bili oni pozitivni ili negativni, jer ipak čovjek je razumno biće i ne trebaju ga osjećaji voditi kroz život, samo razu7m razum i razum, a osjećaji u granicama normale. po tome se mi ljudi razlikujemo od životinja, koje ne posjeduju razum, nego ih vode instinkti, one nemaju samokontrolu.
ali npr recimo ja se znam toliko isključiti da se ponekad sama sebi divim kako u tome uspijevam, koliko god da je to dobro, s druge strane baš i nije...
Zavidim svima koje samo bezazlen susret s bivsom sjebe;ja ne smijem novine otvoriti ni pogledati vijesti na tv-u,odmah upadam u depresiju ili pocnem pizditi na cijeli svijet... Dovoljno mi i ono hajteh vijesti sto citam da me sjebe. Mislim na nepostojanje anonimnosti, bojne robote (one silne civilne zrtve u afganistanu nedavno posljedice su testiranja bespilotnih predatora u bojnom djelovanju;vjerovali ili ne,DARPA je testove proglasila uspjehom)...

Što bi bili da ne osjećamo? I ja sam socijalno osjetljiva, tako me lako rastuže priče koje čujem u vijestima ili dokumentarnim filmovima, pa sam samu sebe poklopim ušima da, dovraga, više prestanem kukati. A slučaj sa mojom bivšom ljubavi, prošlo me, eto, prošlo me... Sad ga se samo rijetko sjetim, kao što kaže pjesmica...
1step2far

Što bi bili da ne osjećamo?

Strojevi.

Ili Vulkanci ;)
Frost

Ili Vulkanci ;)

to čak i nije loše osim što imaju nagon za općenjem tek svakih sedam godina...
exHOP3on

Frost

Ili Vulkanci ;)

to čak i nije loše osim što imaju nagon za općenjem tek svakih sedam godina...

što je zapravo dobro :D
A zašto bi netko htio prestati išta osjećati?.Kompleksnost osjećaja je ono što nas čini ljudima. Ja volim što sam takva kakva jesam: razvesele me sitnice, ali i povrijede. Srećom lijepe stvari pamtim duže i uživam u tim osjećajima.

Mene umara moj perfekcionizam i traženje mana kod drugih. Evo, taj osjećaj bih rado ubila. Jer ja sam apsolutno savršena u svemu i ne mogu shvatiti kad netko drugi nije. Pa me to rastuži. I ne mogu si pomoći osim da pregrizem jezik.

jednostavno se ubijes

eldiablo

jednostavno se ubijes

Da nisi ti Dr. Phil?
bolje je osjećati previše, nego ne osjećati ništa
Nakon nekog vremena izbivanja s foruma u pokušaju upravo ove stvari iz naslova topica, mogu sa 100%-tnom sigurnošću reći:

Nikako.
uz gajbu dvje crnog sve nestane pa i osjećaji :D
Istina, prijatelju moj! :D

I pijanstvo je osjećaj.
A nije stanje?

Osjećam se pijano je osjećaj, a i stanje, da da...

1step2far

Osjećam se pijano je osjećaj, a i stanje, da da...

ne ne pijanstvo je stanje u kojem mislis da svasta osjecas ;)
pijem da je zaboravim, a kada se napijem vidim je duplo :drunk:

1step2far

Mene umara moj perfekcionizam i traženje mana kod drugih. Evo, taj osjećaj bih rado ubila. Jer ja sam apsolutno savršena u svemu i ne mogu shvatiti kad netko drugi nije. Pa me to rastuži. I ne mogu si pomoći osim da pregrizem jezik.

pa mal se oslobodi...budi isti ko i drugi...sjebi nešt na poslu/faksu....NAMJERNO...stavi 300 kn na kladionici i izgubi....ili nađi nekog ko će ti pronać mane... :) ...plati nekom da te spusti na zemlju :) :) :) ...nije uvreda...
rizla

A zašto bi netko htio prestati išta osjećati?.Kompleksnost osjećaja je ono što nas čini ljudima. Ja volim što sam takva kakva jesam: razvesele me sitnice, ali i povrijede. Srećom lijepe stvari pamtim duže i uživam u tim osjećajima.

slažem se... ja sam isko takva...povrijede me stvari koje su drugima gluposti i čine se nepotrebnima i suvišnima...ali male geste razvesele čovjeka.... neki mi govore da sam preosjetljva...dobro u nečem možda i jesam,ali svako ima svoje slabosti----- riješila bi se te naivnosti... vejrujem u dobro u ljudima dok me toliko ne povrijede da više ne znam kud bi sa sobom..ali onda je i gotovo kod mene... puno toga dopustim ljudima...al i ja imam svoje granice... vjera u to da se ljudi mijenjaju je nebuloza
Update: nikako.

Samo treba stvari preusmjeriti na drugu stranu/stvar/osobu :D :D
Frost

Update: nikako.

Samo treba stvari preusmjeriti na drugu stranu/stvar/osobu :D :D

e baš to
samo mali edit
osobu, ne stvar LOL
MissTake

samo mali edit
osobu, ne stvar LOL

A šta znaš tko što/koga voli LOL
duba

predobro pitanje...mene trenutno nešto baš psihički ubija baš zato što sam preosjećajna pa me zanima jel moguće bar na kratko vrijeme ne osjećati ništa,jer vidim da je takvim ljudima puno bolje u životu nego meni.

ja mislim da se tu radi iskljucivo o odnosu racia i emocia..sto je cini mi se nakako genetski uslovljeno, iliti radjamo se s tim..postoje ljudi kojima dominira ratio, i oni kojima dominira emotio..i postoji citav niz nijansi razlicitog omjera racia i emocia izmedju,
pa su neki jace pogodjeni emocijama a neki manje, ili barem tako djeluju

Tagovi