zluschOnda odjednom počne gromoglasna tišina, a trenutak kasnije krenu i razglednice s pozdravima sa europskih destinacija....
jes vala, a ako se pod europskim destinacijama podrazumijevaju trajna boravisna mjesta, a ne turisticki izleti, onda nas ima jos kandidata za pisanje takvih razglednica - (ajd malo da odem u offtopic, ne mogu si pomoci) - trebali li zrtvovati vlastitu buducnost (a bome i sadasnjost) ostajanjem u zemlji koja, cini se, ponajmanje treba ljude koji misle svojim glavama, imaju stavove i misljenja koje nije propisala lokalna/drzavna vlast - crkva - mafija - _______________ (dopiši sam)? ostati ovdje zbog sugrađana koji sami udaraju svojim glavama o zid pa kad padnu u trajno stanje nesvjesti to isto obezglavljeno stanje nazivaju demokracijom? a kad nesto kazes protiv trulezi, lopovluka, kriminala, politicke i ine nepismenosti i drustvene neodgovornosti svekolike nakaradne politicke scene ove jadne karikature od drzave onda te nazivaju izdajicom svog naroda (!!!), mrziteljem svega sto je hrvatsko (!!!), cetnikom, srbinom, ciganom, pederom, komunjarom, _____________ (dopiši sam)... da nije tragicna, meni bi cijela ova prica bila urnebesno smijesna. ali zapinje mi nekako smijeh u grlu kad se sjetim da sam dobru trecinu svog zivota vec potrosila ovdje, iskoristila ama bas svaku mogucnost za skolovanje i obrazovanje koja mi se pruzila (s vrlo dobrim rezultatima, if i may say so), radim od svoje petneaste, trudim se zivjeti po onom toliko zanemarivanom kategorickom imperativu kantovom, a onda odem na neko vrijeme u neku ne tako daleku zapadno-europsku zemlju i skontam da bih s istom kolicinom zdrave ambicije, sposobnosti i marljivosti (koju ulazem u svoju svakodnevicu u hrvatskoj) u toj istoj zapadnoj europi zauzvrat mogla dobiti puno vise - i ne samo u financijskim terminima (kvragu, zaista nije u novcima sve). drustveni standard, mentalitet, mogucnosti - to je ono sto mene privlaci. nigdje ne tece med i mlijeko, nigdje se ne moze za nista dobiti nesto - ali ima zemalja na ovom svijetu u kojima osnovu drustvene potke (iz koje onda nastaje sve ostalo) ne cini lopovluk, kriminal i egoizam, vjerovali vi to ili ne. i sto bi mene onda trebalo vezati uz balkan? nostalgija? sjeta? nacionalna pripadnost? -
nemam namjeru provesti svoj zivot "nadajuci se" da ce biti bolje, a kako nema mehanizama da promjenim mentalitet okoline u koju me igra slucajnosti smjestila (zaista me nitko nije pitao gdje se zelim roditi), onda cu okolinu zamijeniti nekom drugom, po svom izboru ovaj puta. u hrvatskoj jedna kriticna, racionalna i visoko obrazovana osoba manje, i svi sretni i zadovoljni.