Maloljetni delinkventi kazne će odrađivati čisteći grad!

Osijek

Maloljetni delinkventi kazne će odrađivati čisteći grad!

Grad će uskoro uređivati i čistiti, u sklopu projekta Volim Osijek, mladi koji moraju određene grijehe "okajati" društvenokorisnim radom, a pomoći će im volonteri Crvenog križa.

Željko Pavković, koordinator projekta Volim Osijek, navodi kako su o tome nedavno razgovarali s predstavnicima Centra za socijalnu skrb, Crvenog križa i Kluba mladih. “Želimo omogućiti mladima da kaznu odrade uređujući grad. Smatram da je to nešto dobro i da udaramo temelje za nešto što bi trebalo biti dugoročnije i kvalitetnije postavljeno nego što je to do sada bilo. Osim volontera Crvenog križa, mogu se i drugi uključiti, a urednosti grada svi mogu pridonijeti i ako očiste samo ispred svojih vrata. Takav primjer pruža i HEP koji je prvi počeo s tom inicijativom kako bi se od grafita očistila fontana ispred tvrtke, kao i prostor oko pješačkog mosta gdje se planiraju postaviti i nadzorne kamere uz stručnu pomoć Policijske uprave”, kaže Željko Pavković.

Projekt je Pavković kao vijećnik GČ Industrijska četvrt ljetos predložio Gordanu Matkoviću pa je on sada pod gradonačelničkim pokroviteljstvom, a formirani Projektni tim čine predstavnici Savjeta mladih, Policijske uprave, Crvenog križa, Unikoma, GPP-a i drugih gradskih poduzeća te Centra za socijalnu skrb i Kluba mladih, HGU-a i Kohorte.

“Moramo djelovati na svim razinama i pomoći mladima da prepoznaju vrijednosti i ne uništavaju grad. Treba čuvati ono što imamo i nije nam svejedno hoćemo li potrošiti milijun kuna za popravak klupa, dječjih igrališta... ili za nešto novo. Projekt je afirmativan i preventivan, ali i represivan u smislu promjena u komunalnom redu koji predviđa povećanje iznosa kazni. Surađujemo s policijom, a nekoliko inicijativa smo zajednički predložili Gradskom poglavarstvu”, pojašnjava Pavković.

Piše: D.PEJIĆ/Glas Slavonije

Re: Maloljetni delinkventi kazne će odrađivati čisteći grad!

e neka ciste - smatram da je to dobra, kao sto rekose, preventivna i afirmativna mjera, a ja bih rekla i pedagoska: nakon sto budu morali ribati tudje grafite, valjda ce malo promisliti prije nego sto budu pisali vlastite drugi puta...
Tako i treba! Možda će to ipak imati više učinka od samo isključivo plaćanja kazni.
moš mislit, sad će znat gdje ima čistih zidova za pošarat
Monstrum

moš mislit, sad će znat gdje ima čistih zidova za pošarat

Baš..
takvi mozgovi funkcioniraju na način ujutro očistim, navečer našaram i tako u nedogled dok netko ne odustane, a to sigurno neću biti ja...

Re: Maloljetni delinkventi kazne će odrađivati čisteći grad!

a mozda bismo trebali imati malo vjere u nasu mladez delikventnu? ;) ja odbijam biti pesimist dok ta akcija ne bude sprovodjena barem 2-3 mjeseca - pod pretpostavkom da ce uspjeti uhvatiti kojeg delikventa kako bi ga natjerali da cisti... :P
Hoće li oni kao u Americi imati kričava odijela da ih se prepozna odmah?
Aleluja! To sam govorio prije 10 godina da treba napraviti.
Kako je jedna moja profesorica na faksu govorila: treba im dati da na +40 čiste tramvajsku prugu od Višnjevca do Zelenog polja, pa neće više pravit gluposti po gradu.

I treba im dati kričava odjela, da se izvrgnu javnom ruglu.
uvijek ce neko ostat neodkriven i on ce sarat a drugi ce cistit za njim... jednostavno nek stave kamere :D
Aleluja!
i to im treba dati neki sizifovski posao..jer je ciscenje onoga sto oni devastiraju svojevrsni sizifovski posao..
super ideja :D
Potpuno podržavam...
Bravo, sada su smislili kazne. Još da su sposobni i uhvatiti mlade vandale...
Lijepo je vidjeli kad lokalne vlasti nađu mali uklonjivi problem koji će se riješiti....Sve kako bi se dokazalo zaštita vašeg poreznog novca!
Ovo su gluposti ako smijem primjetit - zašto se u gradu ne bave većim problemima od šaranja po zidu!
A mislim da vi ne biste tako razmišljali da su vaša djeca u pitanju ako ih imate!
Odlična ideja!!!!!!!!!
Predobro, nadam se i onim kričavim odjelima :)
djoredrzic

Lijepo je vidjeli kad lokalne vlasti nađu mali uklonjivi problem koji će se riješiti....Sve kako bi se dokazalo zaštita vašeg poreznog novca!
Ovo su gluposti ako smijem primjetit - zašto se u gradu ne bave većim problemima od šaranja po zidu!
A mislim da vi ne biste tako razmišljali da su vaša djeca u pitanju ako ih imate!

Ma na prričaj gluposti. Prvo, terba početi od nečega. Kad se već velike stvari ne mogu riješiti, zašto ne bismo rješavali male stvari. Btw. meni se odgoj mladeži ne čini glupošću.
Inače, da moje dijete tako što napravi, naravno da bih htjela da osjeti kakoje to crnčiti, raditi i truditi se pa dođe neki idiot i uništi sve to. I ne bi mi palo na pamet plaćati njegove nepodopštine. Ako ih je sam napravio, neka sam i plaća za njih pa bila to i ovakva kazna.
djecu treba pravovremeno vaspitati..i onda se izbjegnu ovakve neprilike..
ali ako mama ide na manikir a tata igra squash..a klinci rade sta im volja, mora ih neko drugi vaspitati..i hoce..
djoredrzic

Tagovi