Za cigaretu zapaljenu u kafiću kazna 1.000 kuna

Osijek

Za cigaretu zapaljenu u kafiću kazna 1.000 kuna

Od idućeg proljeća pušenje će biti zabranjeno u svim javnim prostorima, uključujući i kafiće, gdje će se smjeti pušiti samo na otvorenim terasama, a u restoranima će se morati osigurati posebna prostorija za pušenje u kojoj se neće moći naručiti hrana ili piće. Kako je prekjučer objavio ministar zdravstva, Darko Milinović, Vlada se odlučila na potpunu zakonsku zabranu pušenja, te će takav zakon idućeg tjedna poslati Gospodarsko-socijalnom vijeću, a zatim u saborsku proceduru. Zakon će stupiti na snagu šest mjeseci od donošenja, kako bi se duhanska industrija i ugostitelji prilagodili novim standardima.

Pušenje će, prema novom zakonu, biti zabranjeno u svim odgojnim i obrazovnim ustanovama, uključujući i školska igrališta, u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te u radnim prostorima. Poslodavci će moći, ako to žele, odrediti poseban prostor za pušenje koji mora imati ventilaciju i udovoljavati građevinskim standardima.

Kazna za pojedince uhvaćene u kršenju zakona iznosit će 1.000 kuna, a za ugostitelje i poslodavce od 10.000 do 20.000 kuna. Poslodavci će biti kažnjeni i ako se utvrdi da nisu upozorili zaposlenike na zabranu pušenja, da su poticali na pušenje, a kazna čeka i ugostitelja ako ne prijavi gosta koji unatoč zabrani puši u njegovom lokalu.

Ministar Milinović obećava bolju kontrolu primjene zakona od one kakva je danas. Osim sanitarnih inspektora u kontrolu će se, kaže, uključiti i zdravstveni i prosvjetni inspektori, inspektori rada i državni inspektorat.

Obrazlažući činjenicu da se Vlada ipak odlučila na potpunu zabranu pušenja, iako se proteklih dana govorilo o "blažim varijantama" zabrane, Milinović je kazao da je odluka donesena konsenzusom koalicijskih partnera te da konsenzus očekuje i u parlamentu.

- Deset tisuća ljudi godišnje u Hrvatskoj umire od posljedica pušenja, a oko 3.000 osoba umire zbog pasivnog pušenja, što odgovara gradu veličine Gospića. Svakih osam sekundi u svijetu netko umre od bolesti koja je posljedica pušenja. Godišnji troškovi HZZO-a za liječenje pacijenata zbog posljedica pušenja iznose tri milijarde kuna. Vlada je odlučna boriti se protiv tih brojki - objasnio je Milinović.

Donošenje zakona o zabrani pušenja, ustvrdio je Milinović, obveza je Hrvatske prema Europskoj uniji, i jedno od mjerila koje moramo ispuniti. U mjerilima, međutim, o zakonskoj zabrani pušenja nema ni spomena, već se traži "preuzimanje u nacionalno zakonodavstvo pravne stečevine EU-a o nadzoru nad duhanom, posebice one koja se odnose na zdravstvena upozorenja, zabranu zavaravajućih opisa proizvoda, te izvještavanje o sastojcima".

Ministar ističe da "nije bilo pritisaka ni lobiranja protiv takvog zakona", o čemu se nagađalo u javnosti, nego kaže da se razmatralo više varijanti, i na kraju odlučilo za potpunu zabranu.

Osim što se rigorozno zabranjuje pušenje, zakonom se zabranjuje direktno ili indirektno oglašavanje proizvoda koji potiču potrošnju duhanskih proizvoda, a zabranjuje se i sponzoriranje događaja koji mogu utjecati na konzumiranje duhanskih proizvoda.

Milinović: Konobar za osam sati pasivno popuši 36 cigareta

Obrazlažući odluku o potpunoj zabrani pušenja u kafićima, ministar Milinović naveo je sljedeću računicu: za osmosatnog radnog vremena konobar u kafiću u kojem se puši pasivno popuši čak 36 cigareta. Na svake dvije popušene cigarete nepušači koji udišu dim pasivno popuše jednu cigaretu, što povećava rizik od srčanog udara za 25 posto, a od zloćudnih bolesti za čak 35 posto. Žene čiji muževi puše, izračunao je ministar, žive četiri godine kraće, a pasivnom je pušenju izloženo i 92 posto djece do 15 godina.

- Kad bi se iskašljao katran od dnevne količine cigareta popušenih u Hrvatskoj, moglo bi se svaki dan asfaltirati 400 metara ceste - ilustrirao je Milinović te naglasio kako potpunu zabranu pušenja podržavaju dvije trećine Hrvata, odnosno nepušački dio populacije. Statistike, naime, kažu da u Hrvatskoj puši 32 posto odraslih.

Ceh ugostitelja protiv zabrane

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) priopćio je jučer da je neugodno iznenađen najavom ministra zdravstva i socijalne skrbi da će Vlada predložiti Hrvatskom saboru zakon kojim će se potpuno zabraniti pušenje u javnim prostorima.

- Ministrova izjava nas je zatekla, to više štor smo proteklih mjeseci u konstruktivnim razgovorima s predlagačem novog zakona o zabrani pušenja postigli realne i prihvatljive zaključke, istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Vili Šaina.

Ceh stoga traži da ugostiteljski objekti - maksimalne površine do 50 četvornih metara u kojima se isključivo poslužuju pića, mogu sami izabrati žele li biti pušački ili nepušački objekti. Pri kažnjavanju vlasnika ugostiteljskog objekta uzela bi se u obzir pismena evidencija kada je i kako gost koji je pušio u zabranjenom prostoru upozoren da čini prekršaj. Inspekcija bi pri uvidu to trebala uzeti u obzir i u tom slučaju ne kažnjavati vlasnika. U ugostiteljskim objektima u kojima se poslužuje hrana 30 četvornih metara od ukupne površine fizički bi se odvojilo i osposobilo za pušače. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a predlaže odgodu primjene tog zakona.

SDP će podržati zabranu pušenja

SDP će podržati zabranu pušenja u svim javnim prostorima, jer je stajalište stranke da se podrže svi zakoni koji poboljšavaju zdravlje naših građana, izjavio je Hini saborski zastupnik SDP-a Rajko Ostojić. "Zabrana pušenja već postoji u zemljama EU-a, a 20-godišnje iskustvo pojednih zemalja pokazalo je da je zabrana pušenja dovela do znatnog pada pojavnosti nekih bolesti, dok su pojedine bolesti potpuno nestale", kaže Ostojić.(H)

Autor: LJ. Bratonja Martinović/Glas-Slavonije.hr/Hina
Ajde de..
Konačno...
Bilo je i vrijeme.. dosta mi je "silovanja" dimom, smrdljive odjeće i razjebanih očiju...
Najžešće mi je kada vidim u istom kafu, 2 stola dalje ( i to bez ikakve pregrade ) natpis prostor za pušače... :roll:
Dobro je to,no s kim ću ja onda na kavu... :(
mikka

Konačno...

tako je.

pun mi je više kufer tolerancije prema pušačima. red je da oni počnu tolerirati nas nepušače :yes:
Nabijem na kurac i njih i vas koji se zalažete za 'toleranciju'!

Pročitajte zakon pa bolje serite kako se postojeći ne provodi:
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1999/2022.htm
Napokon, da i to dozivim... Hell yeah! :D :D

Re: Za cigaretu zapaljenu u kafiću kazna 1.000 kuna

ja bih dodao još jednu klauzulu u taj zakon...da pušaći imaju ograničenu zdavstvenu skrb. Pazi ti ovo: 10000 umrlih od posljedica pušenja? pa koliko su se dugo ti ljudi na trošak države liječili od nečega što su si 100% sami izazvali??? hmmm...
dund0

pa koliko su se dugo ti ljudi na trošak države liječili od nečega što su si 100% sami izazvali??? hmmm...

Toliko dugo otkad ista ta država zaračunava 50% trošarine na maloprodajne cijene cigareta.
Pa si računaj ovako: u 'boljim' sam danima pušio 2 kutije Walter Wolfa 100's. To je 30 kn.
Spremao sam dakle državi u džep dnevno cca 15 kn, samo na cigaretama. Pomnožimo sa 365 dana i dobijemo sumu od 5475 kn. Pušio sam neke četiri godine po 2 kutije dnevno, dakle - 21900 kn.
Kod doktorice sam bio u te četiri godine - nijednom.
Naravno, obračun sam napravio prema sadašnjim cijenama cigareta...
A koliki je TVOJ udio u državnoj blagajni?
bazooka_joe

Prema debilima koji puše i time ugrožavaju svoje i zdravlje svih oko sebe nesmije biti tolerancije.
kopile

bazooka_joe

Prema debilima koji puše i time ugrožavaju svoje i zdravlje svih oko sebe nesmije biti tolerancije.

E stvarno si kopile :smoke: :smoke: :smoke: :smoke: :smoke: :smoke: :smoke: :smoke: :smoke: :smoke:
Napokon, jedva cekam da taj zakon zazivi.
A sto se tice pobune pusaca, njima cist zrak ne smeta, dok vecini nepusaca smrdljivi dim i te kako smeta!
joj, već vidim debilane...
"moje je pravo de se trujem, nitko mi nemože zabranit koristit proizvod iz trgovine, ja uživam u tome..." :rolleyes:
cigaretama me truju citav zivot, sto namjerno, sto jako namjerno i ja ispala sasvam ok, tu i tamo mi trzne oko al to je od caja i zakasljem se al to je od smrada ljudi u tramvaju.
ne brinite ljudi, pis, luv & cigars LOL
ja neznam nijednu osobu da je umrla od cigareta, meni su te statistike čiste gluposti, moraju imati neki opravdani razlog zašto izopčuju pušače, pa onda tu neki nadobudni ministar se ide praviti pametan i iznosi neke glupe statistike...de dobro je!

:smoke:
Poznavala si ih jako puno, samo nisi ni svjesna.. Znanstvena je cinjenica da je duhan stetan za zdravlje i tocka. Zelim izaci van i NEsmrditi po dimu. Hvala.
ElvirTabakovic

Poznavala si ih jako puno, samo nisi ni svjesna.. Znanstvena je cinjenica da je duhan stetan za zdravlje i tocka. Zelim izaci van i NEsmrditi po dimu. Hvala.

Nepušače podržavam iako sam pušač jer je to njihovo pravo i meni ponekad smeta kad uđem u prepuni kafić a ono nema kisika zbog dima, ali što se tiče ovih statistika, meni je to totalno izprazno i mislim da se malo previše napadaju pušači od strane dotičnog ministra, ipak mi ajme puno plaćamo državi taj naš porok i onda bolje da šuti...
Pa zeno to su sluzbene statistike, a ne njegova slobodna procjena.. to je porazavajuca istina. Ljudi umiru od posljedica pusenja. Njih 13000 godisnje u Hrvatskoj!
Ako želiš doživjeti stotu ostavi se cigareta. Nedavno gledam na TV čikica slavi 103. rođendan i pitaju ga u čemu je tajna (pametni novinari znaju postaviti pitanje) a dedica veli da je najbolja stvar koju je učinio ta što je prestao pušiti - kad je navršio 95.
I sto s tim zelis reci? Da pusenje nije stetno za zdravlje?
Ništa, samo ispričo jednu anegdotu iz života. Ja to onako, pardon pa izvinte, nisam htio.... jooj mene budaleee.

nisam sigurna da bih se složila oko toga da je ministar preoštar prema pušačima i da ih malo previše napada, jer da je tako onda ne bi toliko razvlačio s ovim zakonom. zar nije na snagu trebao stupiti 1.1.2008 ? :dntknw:

ako želite ne spominjati statistiku, onda nemojte više spominjati koliki postotak od kupljenih cigareta ide u državnu blagajnu. šta je to? izgovor, opravdanje ili jednostavno kukanje? ne kontam. cigarete su luksuzna roba. kao što je i odlazak na javno mjesto gdje se ne puši :roll:
Bez uvrede, ali kad osobe koje stvarno pretjeruju, osobe koje iskašljavaju pluća, tuže se kako nemaju prebijene pare i znaju da im pljuge masno štete, kao i svima oko njih, kažu na to sve samo nešto tipa "to je moj izbor" ili "i tako ćemo umrjeti kad tad", onda o njima mogu misliti samo da su slabići koji očito ne cijene najveći instrument što će ikada posjedovati.

Evo vam sada motiv i prilika da stanete na kraj sa vašom gluposti, pa umjesto da pljujete po njoj - zbrojite se malo. Kada vam već nije stalo do zdravlja svog i tuđeg, možda vam je stalo do džepa.
MissConception

nisam sigurna da bih se složila oko toga da je ministar preoštar prema pušačima i da ih malo previše napada, jer da je tako onda ne bi toliko razvlačio s ovim zakonom. zar nije na snagu trebao stupiti 1.1.2008 ? :dntknw:

ako želite ne spominjati statistiku, onda nemojte više spominjati koliki postotak od kupljenih cigareta ide u državnu blagajnu. šta je to? izgovor, opravdanje ili jednostavno kukanje? ne kontam. cigarete su luksuzna roba. kao što je i odlazak na javno mjesto gdje se ne puši :roll:

To ti nije izgovor nego živa istina, ako im je toliko stalo do zdravlja pušača i nepušača, zašto onda ne zabrane prodaju cigareta, naravno da neće jer im to ne ide u prilog. Bez obzira na ovu zabranu znaju da će pušači vjerovatno i dalje pušiti, a tu će onda državnu blagajnu napuniti i s ovim nekim kaznama koje su uveli. Samo mi nije jasno zašto nije uvažen onaj prijedlog da se posebno odvoje prostorije za pušače i nepušače...i tako onda svi sretni, pogotovo ugostitelji kojima bi ovako mogao ajme opasti promet.
bazooka_joe

dund0

pa koliko su se dugo ti ljudi na trošak države liječili od nečega što su si 100% sami izazvali??? hmmm...

Toliko dugo otkad ista ta država zaračunava 50% trošarine na maloprodajne cijene cigareta.
Pa si računaj ovako: u 'boljim' sam danima pušio 2 kutije Walter Wolfa 100's. To je 30 kn.
Spremao sam dakle državi u džep dnevno cca 15 kn, samo na cigaretama. Pomnožimo sa 365 dana i dobijemo sumu od 5475 kn. Pušio sam neke četiri godine po 2 kutije dnevno, dakle - 21900 kn.

hahaha...de nevjerujem...
zar nisi (da si bio pametniji) mogao tih 21900kn umjesto drzavi spremit sebi...tih 15-30kn dnevno itekako dobro dodje...
Heroina9

Samo mi nije jasno zašto nije uvažen onaj prijedlog da se posebno odvoje prostorije za pušače i nepušače...i tako onda svi sretni, pogotovo ugostitelji kojima bi ovako mogao ajme opasti promet.

Zato što je to u velikoj večini kafića fizički nemoguće.

Leon

Osim što se rigorozno zabranjuje pušenje, zakonom se zabranjuje direktno ili indirektno oglašavanje proizvoda koji potiču potrošnju duhanskih proizvoda, a zabranjuje se i sponzoriranje događaja koji mogu utjecati na konzumiranje duhanskih proizvoda.

E to bih voljela doživjeti!!!
kopile

Heroina9

Samo mi nije jasno zašto nije uvažen onaj prijedlog da se posebno odvoje prostorije za pušače i nepušače...i tako onda svi sretni, pogotovo ugostitelji kojima bi ovako mogao ajme opasti promet.

Zato što je to u velikoj večini kafića fizički nemoguće.

Da ali opet u onima kojima je to moguće isto tako nije dopušteno.
dogodit će se ista stvar kao i sa zakonom o 0 promila; propast će za 2 godine jer će toliko sjebat ugostitelje da će osjetno manja para kapati u državni budžet. evo ja prvi neću izlazit kad stupi zakon na snagu. lijepo ću se nacvrcat kod kuće i doviđenja. žao mi je samo što neki ljudi misle da se zakon izglasava zbog nacionalnog zdravlja a ne lizanja dupeta europskoj uniji. iako statistika govori da je u hrvatskoj 32% pušača osobno vjerujem da u kafićima taj broj debelo prelazi 50%. pa neka se onda naprave odijeljeni prostori za pušače jer do sada je postojala diskriminacija nepušača a od sada će nastupiti još veća diskriminacija pušača.
bazooka_joe

dund0

Sorry, ali kog boli k**** koliko si ti potrošio love na cigare?!? Nemoj pušit pa nećeš plaćat državi porez na to, a bit ćeš zdraviji i ti i ljudi oko tebe! Ako već pušiš očito je da si možeš priuštiti lovu za to. Da se mene pita kutija cigara bi došla 150 kuna! Da vidim kako onda ljudi "ne mogu prestati pušiti jer je to jače od njih" !
što pričate vi?
čovjek je samo usporedio koliko on doprinosi za državni račun preko cigareta naspram ne pušaća
i onda neka budala spomene kako pušaćima treba ograničiti zdravstvenu pomoć

i istina, kafići će imati puno manje zarade
prva sam koja neće sjediti u kafiću ako ne mogu zapaliti cigaretu uz kavu
i žalosno je kakve će sve bizarne zakone donositi samo da pokažu da smo "dostoji" ući u eu :x
bazooka_joe

Evo ovako ja sam pušač.
Nas nitko osim ajmo reči ovisnosti ne tjera da kupujemo cigarete i da plaćamo državi danak.
Ali je istina da zdravstvo na račun pušenja izdvaja dosta novaca iz proračuna za kemoterapije i sl.
Mi kao pušači nemožemo zabranjivati drugima istu onu priliku koju imamo i mi, a to je da udišemo svjež zrak!
Wow, plakat ćemo ako te ne vidimo u kafiću... Samo zbog tebe će odustat od zakona... :'(
pankerica666

i žalosno je kakve će sve bizarne zakone donositi samo da pokažu da smo "dostoji" ući u eu :x

Žalosno je čime se sve čovjek može prijetiti ako mu se uskrati jedna cigareta ili ajmo reči nikotinska doza.

Dušo ja sam pušač i kao takav ti moram reči da nisi u pravu!
mali_ivica

bazooka_joe

Evo ovako ja sam pušač.
Nas nitko osim ajmo reči ovisnosti ne tjera da kupujemo cigarete i da plaćamo državi danak.
Ali je istina da zdravstvo na račun pušenja izdvaja dosta novaca iz proračuna za kemoterapije i sl.
Mi kao pušači nemožemo zabranjivati drugima istu onu priliku koju imamo i mi, a to je da udišemo svjež zrak!

Evo razumnog pušača. Bravo! ;-)
Najbolje da nas sve pušače otjeraju u neki logor ko gubavce pa ćemo tamo čmarit koliko ocemo. Presmiješno. Nisam za potpunu zabranu,ovako će nas izolirat ko posljenju đubrad zato jer pušimo. A jebote.
Nasekirala sam se postovima
ja sam presto pušit nja nja nja
Ja sam pušač i nemam ništa protiv što se sad stavlja taj zakon. al ono što me smeta je činjenica da se u sklopu tog zakona stavlja na snagu zabrana i iznos kazne, i tu je priči kraj. Nema nekog rješenja na postojeći problem nego se jednostavno uvede još jedna kazna u skladu sa pripadajućim zakonom.
Pitam se pitam, hoće li nam uskoro zabraniti da jedemo "kobasice i šunke" jer ima puno masnoće, pa ono srčani, kolesterol bla bla. Hoćemo li uskoro svi redom preći u vegetarijance zato što naš dragi ministar, odnosno usrana EU misli da je to cool.
Najveći apsurd u ovoj priči što se većina ovdje slaže sa ovim bedastoćama. Kažanjavanje nikad nije ničemu vodilo, osim naravno revoltu.Najlakše je "zločesto dijete" opaliti par puta po guzici nego saslušati u čemu je problem i riješiti to kao čovjek.
WalterWolf

Pitam se pitam, hoće li nam uskoro zabraniti da jedemo "kobasice i šunke" jer ima puno masnoće, pa ono srčani, kolesterol bla bla.

Ako ja uzmem kobasicu i krenem je jest, onda masnoću iz nje dobivam samo ja.
Ako ja zapalim cigaretu, onda i još 5-6 ljudi koji sjede oko mene također udišu dim.

Glede kazni pa da nema kazni i da ostaje sve samo na ugodnom razgovoru onda bi svi unatoč zabrani pušili po lokalima tog si valjda svjestan.?
ma bit će sve isto ko i prije., nismo mi sposobni za provedbu takvog zakona.
u najmanju ruku će to završit kao i 0,0 promila, nakon godinu dana će se pobunit neko kom to ne odgovara i promjenit će ga.:D 8)
Gle Ivice, sve je meni tu jasno. i u pravu si sto kazes za kazne. sve ima svoju svrhu, no meni je to glupavo. Zabrana kao zabrana uopce nije problem. Sad se vise nesmije i ok, sve pet. nije nikakav bed, al to i dalje ne rijesava problem, a problem ces skontat kada se prestane pusit u lokalima, nocnim klubovima i slicno. kada nebude dima od cigareta, koji btw supresira brdo toga da to ne osjetis. Problem je nedostatak dobre ventilacije koja osigurava svjež zrak unutar zatvorenog prostora gdje boravi veći broj osoba, bilo to na kavi il u nocnom klubu.
Mene samo zanima reakcija ceha ugostitelja? Njih ce izvedba ovog zakona najvise i pogoditi....
A isto tako bit ce veoma zanimljivo vidjeti i rekacije "Zelenih", kada se stotine onih "plinskih gljiva" poinstalira po terasama i zimskim vrtovima diljem ljepe naše, jer drugacije nece imati prometa. Govorim iz iskustva, jer zimus bijah u Laibachu, i ekološki gledano čisti ekocid i kod velikih europejaca naših dragih susjeda Sljovenaca. Kafici polu, ma zapravo full prazni, ali zato terase nacickane plinskim/strujnim grijalicama i sve puno.
Ja ipak mislim da ovo nije krajnji nacrt zakona i da će se još tu štošta promijeniti.
Čak i u EU postoji zakon koji omugućava lokalima i clubovima da se opredijele da li su pušački ili nepušački. Ipak je TDR važan "punjač polica" u ovoj državi!
Moram naglasiti da podrzavam ovaj zakon u 100%-tnom obliku radi:
1. odlaska u kafic i vracanje kuci ne nedimljen,, znaci majicu mogu nosit na sutrasnju misu :))))
2. tako je svuda vani i meni je to kul, ionako na jednom mjestu se susrecu osobe koje su se nasle na jednom malom skucenom prostoru i koje imaju zajednicki interes. I naravno, ak si pusac-zicaros i nemas cigara mos lagano tamo uzicat.
3. Skontas kako je ribicama u akvariju, jer su takva odjeljena mjesta.....staklena povrsina.....ljudi iz vana gledaju tebe, a ti gledas njih i uvlacis dim i ispirujes....nesto kao ribica u akvariju ;)
..............................................................
Slazem se s gore navedenom tvrdnjom, da bi se trebala uvrstiti klauzula u medicinarski zakon i pravilnik da pusaci ipak trebaju snositi troskove svog ljecenja, a ne ostali porezni obveznici....kad vec moraju snositi troskove saborskih zastupnika....sad moras placat sve....e pa nemoze to tak....kuis....
No tu je svijet vrlo siv...naime vise od 80 prometnih nesreca kloje se dogode su pod utjecajem alkohola...znaci i njima bi trebalo staviti klauzulu i oni bi trebali snositi troskove....ak cemo ici u dubinu toga, onda ulazimo u veoma duboke svere naseg zdravstvenog sustava i cemu uopce placamo to sranje kad za bilo sta nam treba, opet otvaramo svoj novcanik.....
Misljenja sam da se nece ama bas nist promjeniti, treba vremena da se ljudi naviknu....terasice ce bit punije ili ce ljudi na zimi pusiti ispred kafica, tako da ce im prisjedat svaka cigara popusena na -10 stupnjeva + vjetar koji piri i skrati pljuganje cigareta sa 1 min na 0.5....i to je smisao oovog zakona...
E da jos jedna stvar....valjda ce kafovi uvesti neke ljude na vratima koji ce obavljat svoju funkciju i nece pustati unutra vise ljudi nego iz zapravo stane....
Isto tako se slazem, da ako je drzavi stalo do zdravlja neka zatvori TDR. Neka prestane davati poticaje za uzgoj duhana. Problem ce biti rjesen.
Cigarete su droga o kojoj su pusaci ovisni, ovisne ljude je lagano kontrolirati==drzava kontrolira...........................................ccccc
Bio u Barceloni-puši se i u kafićima i u klubovima, samo se pomakneš ispod mjesta gdje je znak za dopušteno pušenje
Berlin ista priča
al bome u Londri i Rimu nema pljuganja
WalterWolf

Problem je nedostatak dobre ventilacije koja osigurava svjež zrak unutar zatvorenog prostora gdje boravi veći broj osoba, bilo to na kavi il u nocnom klubu.

Ovo je istina, ali također si vjerujem svjestan, kada bi inspektorat kružio po gradu i za svaki K koji fali u kafiću zatvarao kafiće, onda više nebi nijedan radio, prema tome opet ispada da je bolje zabraniti pušenje na javnim mjestima.
Ovdje se nemisli samo na kafiće... I u svakom slučaju nemože ventilacija povući sav dim.
S&W

Bio u Barceloni-puši se i u kafićima i u klubovima, samo se pomakneš ispod mjesta gdje je znak za dopušteno pušenje
Berlin ista priča

Pa eto imaš i u stucu takav sistem u onom kafiću odjeljeno zidom za pušače, a na sred zida rupa promjera 1,5m estecka dekoracija predpostavljam Mitevskog :lol:
ah Mitevski :D, čovjek koji te ubije u pojam i nasmije do suza u istom trenutku...
ovaj će zakon najviše utjecat na vlasnike manjih birtija, a to su u osijeku (točnije tvrđi) većina.tj.- svih 5-6 koji su tamo.
izgleda da će se počet pit kava kod nekog kod kuće :D
razumijem one koji ne puše te im smeta dim. Isto tako razumijem one koji puše. Sada ćemo lijepo piti u sterilnim birtijama sa sterilnim facama.
Trebaju postojati birtije samo za pušače.....da se zna..kako ne bi neki zalutali...ova podjela na deci-deci kafića nije izvodiva jer se dim osjeti i nekakav prešutni prezir jednih prema drugima uvijek bi postojao...Treba se izboriti za Pušačke i ne pušačke kafiće i svima OK.
Ova sranja kako duhan ugrožava život su preuveličana . E ako će to smanjiti Crne rupe..oma bacaj cigareeee.

me ne skraćuje pušenje život :D
Eto ti prepucavanja oko jednog te istog.. Staviti ću temu-protivite li se pušenju- pa možete tamo nastaviti.. trkelj mrkelj..
Ma, iskreno, zaboli me živo.. U fazi sam odvikavanja od pušenja, i sad mi trenutno paše da se kraj mene i oko mene nigdje ne puši, jer mi je onda lakše ovu moju apstinenciju izdržati, kad me ništa ne podsjeća na to koliko mi se puši..
Ja podržavam zakon!
insomnia

Eto ti prepucavanja oko jednog te istog.. Staviti ću temu-protivite li se pušenju- pa možete tamo nastaviti.. trkelj mrkelj..
Ma, iskreno, zaboli me živo.. U fazi sam odvikavanja od pušenja, i sad mi trenutno paše da se kraj mene i oko mene nigdje ne puši, jer mi je onda lakše ovu moju apstinenciju izdržati, kad me ništa ne podsjeća na to koliko mi se puši..
Ja podržavam zakon!

:shock: Šta si se prepušio (la) pa si na apstinenciji?
Radi se samo o tome da se jednima i drugima da mogućnost izbora..a ne represija koja nikada ništa dobrog donijela nije..evo moram zapalit...nasekiralo me ovo.. :wink:
Pa će zabraniti alkohol pa zelenu salatu,radić....
tko se hoće trovati nek se truje ali represija nije način
Fifa

Ne, nego ilegalna trgovina organima! :roll:
Represija?! Gdje vi vidite represiju?

Ako sam dobro shvatio, pusenje ce biti dozvoljeno na otvoreom i u svim privatnim prostorima.

Dakle, tko god bude htio pusiti - moci ce to neometano ciniti na mjestima na kojima nece ugrozavati zdravlje drugih ljudi. To se nikako ne moze nazvati represijom, vec sustavom kontrole sebicnosti pojedinih asocijalih i neempatijskih elemenata drustva.

Sad jos preostaje tocno izracunati koliko posljedice pusenja godisnje kostaju zdravstvo i onda cijene cigareta prilagoditi tome.
diva

Ova sranja kako duhan ugrožava život su preuveličana .

Da?! Imas neke argumente? Mislis da iza toga stoji nepusacki lobby? Koji bi bio razlog njihovog postojanja i motiv njihove teznje za smanjivanjem upotrebe duhanskih proizvoda?
diva

insomnia

Ja podržavam zakon!

:shock: Šta si se prepušio (la) pa si na apstinenciji?

nisam se prepušila, nego nastojim prestati pušiti, pa iz tog razloga vidim zakon kao pozitivan.. jer, dok budem sjedila negdje u nekom bircu oko mene neće biti ljudi koji će pušiti, a to mi trenutno baš odgovara..
uostalom, osobno mrzim kad sam u nekom restoranu i kad jedem, a netko mi puši pred nosom.. i dok sam bila strastveni pušač sam to mrzila.. da netko puši dok ja jedem.
A represija? No, pa to je obično jedini način da se nešto napravi.. Tj, da se neki zakon uvede.. Pa i do sada je bilo prostora ''za nepušače'' u bircevima, pa se ipak pušilo tamo.. Sad ako bude se stvarno provodilo sve ovo, ako budu oštrije kazne, onda to možda i bude funkcioniralo.
El-Fatih

Moram naglasiti da podrzavam ovaj zakon u 100%-tnom obliku radi:
1. odlaska u kafic i vracanje kuci ne nedimljen,, znaci majicu mogu nosit na sutrasnju misu :))))
2. tako je svuda vani i meni je to kul, ionako na jednom mjestu se susrecu osobe koje su se nasle na jednom malom skucenom prostoru i koje imaju zajednicki interes. I naravno, ak si pusac-zicaros i nemas cigara mos lagano tamo uzicat.

Ovo me podsjeca na Y2K, najavljivan kao smak svijeta. Ljudi preselili u zemunice sa zalihama graa, kupusa i kumpira za 2 godine, kao ono - ništa. Isto i sa zabranom pušenja; ako je preživio London, i mi ćemo. Pa Englezi su praktički izmislili bivanje u kafićima/pubovima. Malo je bilo frke kako će to ispast, ali došao je dan i počeli su pušit ispred lokala ( a njihova klima je daleko neugodnija od naše ). I dobro. Na kraju se čak razvio i zanimljiv fenomen, za koji su u svom stilu odmah i skovali naziv, nešto kao "smirting", kombinacija smokinga i flirtinga. Kako su ovom odlukom pušači ipak na neki nacin marginalizirani, to je u njima pojačalo osjećaj zajedništva, buntovništva čak. I tako se njih dvoje nađe na skučenom prostoru ispred puba, kreće neki light ulet tipa "imaš li vatre" ili "baš brije ovaj sjeverac sa škotskih visoravni", i ostalo je pjesma...Ako ulet uspije, barem će se naći dvoje sa zajedničkom strašću, pa neće jedno drugome zvocati zbog poroka.

Fifa

Hočeš reći da je neko od te dvojice preživio?

Imam samo jedno na umu: "O LA LA".
ljudi jel netko konta da je ovo jos jedno lisavanje osobne slobode i da iza toga slijedi zabrana neceg drugog. bas me zanimaju komentari kada zabrane tocenje alkohola za to sto ima previse prometnih ili su "troskovi lijecenja bolesti uzrokovanih alkoholom (jetra, bubrezi, probavni trakt, etc.)" previse skupi da bi to spadalo pod osnovno zdravstveno osiguranje...

Btw. jel netko obratio pažnju što to u biti pokriva to značajno "osnovno zdravstveno osiguranje"?
Leteci mungos

To se nikako ne moze nazvati represijom, vec sustavom kontrole sebicnosti pojedinih asocijalih i neempatijskih elemenata drustva.

Aha. Nije represija. Samo sustav kontrole. "Asocijalnih i neempatijskih elemenata..."
Krasno, garant ex-pušač...
WalterWolf

ljudi jel netko konta da je ovo jos jedno lisavanje osobne slobode i da iza toga slijedi zabrana neceg drugog. bas me zanimaju komentari kada zabrane tocenje alkohola za to sto ima previse prometnih ili su "troskovi lijecenja bolesti uzrokovanih alkoholom (jetra, bubrezi, probavni trakt, etc.)" previse skupi da bi to spadalo pod osnovno zdravstveno osiguranje...

Btw. jel netko obratio pažnju što to u biti pokriva to značajno "osnovno zdravstveno osiguranje"?

Baš htjedoh to spomenuti..
bazooka_joe

Aha. Nije represija. Samo sustav kontrole. "Asocijalnih i neempatijskih elemenata..." Krasno, garant ex-pušač...

Pusim samo dok pijem. Ne znam kvalificira li me to u drustvo pusaca.

Mene ce ova mjera pogoditi mozda i vise nego okorjele pusace, jerbo ona pogadja u 95% mojih pusackih situacija (pusenje u zatvorenim prostorima u kojima se toci i loce alkohol). Dapace, okus alkohola mi je daleko odvratniji ako uz njegovo konzumiranje ne pusim. Dakle, dvostruka zestoka zrtva s moje strane.

Okorjelim pusacima je skoro pa svejedno, njima ce ova mjera sjebati mozda 30% pusackih situacija.
Ovisi kolko piješ :D
WalterWolf

ljudi jel netko konta da je ovo jos jedno lisavanje osobne slobode i da iza toga slijedi zabrana neceg drugog.

Pogled iz kuta jednog ovisnika ;)

Svaka zabrana nečeg legalnog je bezvezna... puno bi pametnije bilo da uvedu birtije za pušače i nepušače, s time da one gdje zalaze ovisnici plaćaju neki oblik "trošarine" koji bi išao na račun onih birtija sa čistim zrakom. Tako bi se nekako održala ravnoteža i nadoknadio eventualni manjak prihoda ugostiteljima.

Ali baš zabranjivati na ovakav način.... ne kužim kako i zašto.
mali_ivica

a na sred zida rupa promjera 1,5m estecka dekoracija predpostavljam Mitevskog :lol:

Tako je to u Hrvackoj, ma koliko predpostavljao....
ja sam pusac, nisam bas za zabranu, a nisam ni protiv nje. ali necu se prepirati oko toga.

1. stvar netko je napisao da treba prestat subvencionirat proizvodnju duhana i zatvorit TDR. to je po meni izjava 2-godisnjaka. prijatelju moj, da si iz zg-a jos bi te i razumio, al u pola slavonije ti ides napisat da treba unistit seljaka totalno. pa duhan je kolko ja znam najprofitabilniji. zasto bi se to ukinilo? a i druga stvar, sta bi bilo sa radnicima TDR-a oni nek zive od zraka. neznam tocno kolko ih ima ali vjerujem da ima dosta. uostalom, TDR je zlatna koka toga se drzava nikad nece odreci. 2.stvar. kafici za pusace i nepusace. pa to nemoze bit da dube na glavi. 1. situacija svi bi htjeli bit pusacki kafici, jer znaju da ce imat zaradu vecu.

2. situacija, ako pusacki kafici moraju nesta placat zato sto su pusacki. tj. davat pare drzavi koja bi subvencionirala nepusacke onda bi opet svi htjeli bit nepusacki, jer se manje mora krecit, osvjezavat itd. tako da tu po meni nema neke pretjerane ravnoteze. pusenje ostecuje zdravlje i to je istina. teze dises, nemas kondicije, zivcan si bez cigare. mozda i psiha igra veliku ulogu u tome. nisam strucnjak za to.

a onaj koji kaze da nemoze bez toga, stvarno ga nerazumijem. ja pusim zato sto mi je gust skuhat kavu i zapalit, zapalit poslje jela. naravno da se nije lako skinit s toga, ipak si ovisan, a ovisan sam i o internetu pa sta sad.

mislim da u hrvatskoj nije toliki problem dima cigarete, problem je ostalih plinova, automobili, tvornice, pesticidi, herbicidi, i ostale stvarcice. to se nemoze zabranit, moramo zivit s tim. neznam jeste kad udahnili nesto od navedenog, ja jesam neko spricivo je bilo, imao sam osjecaj kao da sam popusio cijelu TDR, a i vi to udisete, a nitko se nebuni protiv toga.

Tagovi