aj psyhicist,isprsi se sad
Pitanja i odgovori
aj psyhicist,isprsi se sad
Računala, znanost, tehnologija

axe
znanstveni dokaz ti daje arheologija.
anakonda...pa, ajde (ako ti to predstavlja zadovoljstvo, jel'te
) - ja sam probala pobiti, ali tvoji su argumenti bili jači od mojih.....
Physicistaxe
znanstveni dokaz ti daje arheologija.
Apsolutno si u krivu. Arheologija ne daje nikakve znanstvene dokaze, daje ih geologija i geofizika.
anakonda
.....dobro, ako se ne može dokazati za prije 400 mil godina, može li se dokazati uopće?...i što znači približno konstantan - razlika u 20 cm ili 200 ili 20000 cm?....
al zemlja ne vjerujem da raste, ako bi zemlja rasla kontam si da bi to utjecalo na njenu vrtnju oko osi jer povećanjem težine došlo bi do ubrzavanja, nama ne primjetnog ali ipak bi došlo do njega a to bi onda utjecalo i na mjesec i na sve ostalo

PhysicistTaman napišem dugi post, i slučajno zatvorim tab. Dakle sada ću nešto kraće. Postoje 2 vrste teorija, jedna govori da se Zemljin radijus povećava (starija teorija, gotovo u potpunosti odbačena), dok druga, teorija tektonskih ploča, govori da je Zemljin radijus približno konstantan. Ova teorija je puno prihvaćenija. Stvar je takva da je udruga znanstvenika teoriju o širenju Zemlje gotovo u potpunosti odbacila. Još nešto, ne zna se niti može empirijski dokazati koliki je bio radijus prije 400 mil godina.
axe
kolko znam,arheolozi nam kazuju o kojem se periodu radi kad je u pitanju nekakva arheološka iskopina.
onda ti ljudi kažu otprilike ovako - prvi sloj se dogodio u vremenu od tada do tada,drugi sloj od tada do tada....i tako dalje.
geologija i geofizika se bave drugim pitanjima.
axe
valjda misliš na ekvator![]()
ne povećava se.samo je činjenica da zemlja nije pravilna kugla i da je spljoštena prema ekvatoru.
tektonski poremećaji (pomjeranje tektonskih ploča) ne mogu povečati niti smanjiti radijus zemlje.
Physicist
axe
kolko znam,arheolozi nam kazuju o kojem se periodu radi kad je u pitanju nekakva arheološka iskopina.
onda ti ljudi kažu otprilike ovako - prvi sloj se dogodio u vremenu od tada do tada,drugi sloj od tada do tada....i tako dalje.
geologija i geofizika se bave drugim pitanjima.
Mi ovdje ne govorimo o starosti Zemlje. Tu su stvari gotovo razjašnjene![]()
anakonda
...privid?...znači recimo prašina koja se skuplja tisućljećima?...nije li to vid tzv. debljanja?
axe
naravno.mi ovdje govorimo o tome deblja li se zemlja ili ne.
a da se deblja govore slojevi koji su gledajući presjek zemlje,od centra ka površini sve mlađi i mlađi.
zaključak?![]()
anakonda
...znači, neće li se težina zemlje promijeniti za neko neodređeno vrijeme, kada se slijedom globalnog zatopljenja otope ledenjaci, recimo?
Physicist
axe
naravno.mi ovdje govorimo o tome deblja li se zemlja ili ne.
a da se deblja govore slojevi koji su gledajući presjek zemlje,od centra ka površini sve mlađi i mlađi.
zaključak?![]()
Znači li to da će Zemlja povećati svoj radijus? Sami smo došli do zaključka da neće![]()
anakonda
...znači, neće li se težina zemlje promijeniti za neko neodređeno vrijeme, kada se slijedom globalnog zatopljenja otope ledenjaci, recimo?
axe
misli na težinu.nemoj je daviti.
DonQuijote
anakonda
zašto bi se zbog toga povećala težina? ledenjaci su već sada u zemljinu sustavu i prodonose njezinoj ukupnoj masi, to što će promijeniti agregatno stanje u vodu ne bi trebalo utjecati ni na što.
DonQuijoteanakonda
zašto bi se zbog toga povećala težina? ledenjaci su već sada u zemljinu sustavu i prodonose njezinoj ukupnoj masi, to što će promijeniti agregatno stanje u vodu ne bi trebalo utjecati ni na što.
axe
šta onda?
ima li masa težinu...ako ti misliš da znaš?
Physicistaxe
šta onda?
ima li masa težinu...ako ti misliš da znaš?
Kako masa može imati težinu?![]()
![]()
Masa je svojstvo svakog tijela, atoma, čestice...
Težina je sila kao što sam rekla već. Dakle, ako te netko pita kolika ti je masa, odgovorit ćeš: 80 kg... Ako te pita kolika ti je težina, reći ćeš: 800 N (N je njutn)
anakonda...dakle, evo još nešto: a ne bi li se zemljina masa ipak trebala barem malo mijenjati, odnosno pretpostavljam nezamjetno, obzirom na količine svega što se gradi, npr, pa onda plus smeće, pa sve takve nekakve "sitnice"?
anakonda
...plašljiva......i gdje je odgovor?
axe
masa je osobina materije,ebemu![]()
Physicist
axe
masa je osobina materije,ebemu![]()
Tako je. Još se ne zna što uzrokuje masu kada je većina atoma praktički prazan prostor, a masa je koncentrirana u jezgri. Da vas ne navedem na krivi put, protoni, neutroni, elektroni, kvarkovi... svi oni imaju masu, no postavlja se pitanje otkud njima ta masa. Nadam se da će LHC dati odgovor na to pitanje. (Higgs se uzima kao čestica koja u interakciji sa Higgsovim poljem "daje" drugim česticama masu)
PhysicistNe možeš to tako reći. Postojanje je uzrokovano nečime. Logika ti ne štima
axe
masa nije postojanje nego osobina.
axeok....ajmo ponovo...što je masa?

Evil Poodingh
Evo moje pitanje...
Zašto večina ljudi reže kobasicu i slične mesne prerađevine pod 45 stupnjeva???

Evil PoodinghEvo moje pitanje...
Zašto večina ljudi reže kobasicu i slične mesne prerađevine pod 45 stupnjeva???
anakondaaxeok....ajmo ponovo...što je masa?
Masa
Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, pretraga
Masa je svojstvo tijela. U svakodnevnom životu često je zamjenjujemo s težinom što je neispravno jer su to dvije različite fizikalne veličine (Razlike: masa je apsolutna dok težina ovisi o gravitaciji; masa se mjeri vagom, a težina dinamometrom; masa se izražava u kilogramima [kg], a težina u njutnima[N]).
...evo, definicija....baš sam pametna, jel'te?...
Monstrummala moja nek ti je na znanje sila masi daje ubrzanje
anakonda...to znači da svemu što ide brzinom svjetlosti se ne može izmjeriti masa?...zašto?...mislim, kako beskonačna?....
anakonda...sorry, imala sam ti jedva dvojku iz fizike...
...anyway, tnx.....danas sam nešto naučila...
....