Đapić sa stanarima Gundulićeve: 'Naći ćemo kompromisno rješenje'

Osijek

Đapić sa stanarima Gundulićeve: 'Naći ćemo kompromisno rješe

Anto Đapić, predsjednik Gradskog vijeća i HSP-a, odazvao se danas vapaju stanara južne strane zapadnog dijela Gundulićeve ulice, koji već tri tjedna automobilima parkiranim na kolnim ulazima blokiraju nastavak gradnje biciklističke staze ispred svojih kuća. S nekoliko predstavnika stanara pješice je obišao dionicu od naselja Stanka Vraza do Kanižlićeve, gdje stanari traže suženje biciklističke staze s 2,20 na 1,50 m, kako bi se uz glavnu prometnicu uredila uzdužna parkirališna mjesta.

Jedan od predstavnika stanara, Edo Bakarec, pojasnio je Đapiću kako će, ne budu li više mogli ostavljati vozila pred kućama, morati ići na najbliže parkiralište kod Vodovoda, dvije ulice dalje. To bi im prilično otežalo život, posebice na invalidima i teže pokretnim članovima 42 obitelji, koliko ih je pogođeno novim urbanističkim rješenjima.

Đapić – moglo je bolje

- Nastojat ćemo pronaći kompromis između interesa stanara i gradskih projekata. GUP jest donesen, ali moguće ga je dopuniti i promijeniti, projekt se može doraditi, a zakonskim ograničenjima morat ćemo se prilagoditi, rekao je Đapić predstavnicima stanara i najavio da će o svemu izvijestiti Poglavarstvo i političke partnere.

- Stanarima ćemo izići u susret koliko god budemo mogli, kako bismo izbjegli intervenciju policije i pravosuđa. Greška je učinjena što se pri projektiranju nije konzultiralo s ljudima i uvažilo njihove potrebe, jer se moglo naći prihvatljivije rješenje. Potrebno je osigurati minimalne uvjete za parkiranje stanarima, među kojima ima i invalida, ali i poduzetnicima koji tu imaju poslovni prostor, kako bi se sačuvale neke stečene vrijednosti, zaključio je Đapić.

Reklamart – bez parkirališnog mjesta

Stanar Tomislav Horvat podsjetio je da nitko nije protiv biciklističke staze, nego da stanari traže normalan prilaz kućama. Suženjem biciklističke staze i uređenjem parkirnih mjesta uz prometnicu, ostalo bi prostora i za sadnju drvoreda, pa bi umjesto „mjesečeve površine“ koja je ostala nakon rušenja 108 stabala, ulica ponovno ozelenjela.

Krešimir Kulić, vlasnik Reklamarta, rekao je da će vozilima blokirati dalje radove sve do donošenja povoljnijeg rješenja, ili do sudskog naloga da ih uklone.

- Zapošljavam 25 ljudi i gradu ostvarujemo neke prihode, a sada ostajemo bez ijednog parkirališnog mjesta. Prostora za kompromis ima i nadamo se da ćemo ga postići, ali dosad nitko iz gradske vlasti nije za to pokazao interes. Nadamo se kako će se nakon ovog susreta stvari pomaknuti s mjesta, zaključio je Kulić.

Nisu znali za javnu raspravu

Gradnja biciklističke staze utvrđena je GUP-om donesenim polovicom 2006. godine i tijekom javne rasprave nije bilo prigovora na takva rješenja. Javna rasprava očito nije zahvatila sve zainteresirane, jer stanari govore kako su za to slučajno saznali tek polovicom prosinca 2007. godine, više od dva tjedna nakon donošenja građevinske dozvole. Iako su već sljedećeg tjedna potpisali peticiju za promjenu utvrđenog rješenja, izvođači su doveli bager i počeli kopati 27. prosinca.

Svjesni su da je sada puno teže bilo što promijeniti, jer bi znatno odužilo i poskupilo projekt, ali ako gradska vlast nađe razumijevanja i dobre volje, uvjereni su da ni za što nije kasno.

Autor: Goran Flauder
Đapiću, i ja želim privatno parkirališno mjesto na javnoj površini. Naravno, ne želim ga platiti. Kada izlazite na teren?
Cek' sad malo...sto traze "normalan prilaz kucama" ili parkiralisna mjesta koja ce iskuljucivo oni koristiti za svoje automobile?Traze da im se napravi privatni parinkg?..Ahaaaaaa....Super...:D
Uputio bih gospodina Djapica i u naselje Vladimira Nazora (to mu je odmah kad izadje iz zgrade) i teror koji tamo provode pojedinci koji su si izgradili garaze iza javnih parkiralista i onda zabranjuju parkiranje stanovnicima naselja, nazivaju policiju kad im netko parkira ispred garaza i sl.

Sebicnost i oholost do koske. Ljudsko i karakterno dno beskicmenjackog dna.

Treba li uopce reci da se tu uglavnom radi o guzicarima cije kuce (s adresom u Ilirskoj) broje preko sto kvadrata stambenog prostora i preko nekoliko parkirnih mjesta ispred kuca (na javnim povrsinama u Ilirskoj)?!

Nije im dovoljno sto imaju parkiralisna mjesta ispred kuca, nego uzurpiraju i javna parkiralista sa straznjih strana.

Samo neki od primjera...

Circa

Đapiću, i ja želim privatno parkirališno mjesto na javnoj površini. Naravno, ne želim ga platiti. Kada izlazite na teren?

zaboravio si napisati normal size ili jumbo one

GUP jest donesen, ali moguće ga je dopuniti i promijeniti, projekt se može doraditi, a zakonskim ograničenjima morat ćemo se prilagoditi, rekao je Đapić predstavnicima stanara i najavio da će o svemu izvijestiti Poglavarstvo i političke partnere.

To bi trebalo znaciti da pravila nacelno postoje, ali vrijede samo ponekad i samo za nekoga..zanimljivo :twisted:
Ekipa iz Ilirske, koja ima svoje garaze na kraju parcele, samo je nusprodukt ovog sustava..

Gundulicheva ima istu sudbinu kao i Vinkovacka (i mnoge druge ulice)... trebalo se naci rjesenje za sve
moguce probleme prije nego se ishlo u realizaciju projekta, no dijaloga izmedu "Vladajuchi" i "plebsa" nema.
Ichi dzonom postao je jedini nachin kako rjeshavati probleme... i fkors zvati novinare..
Sto god "struchnjaci" smislili porezne obvezike kostat ce dvostruko od planiranog !
:evil:
iskreno čekao sam situaciju poput ove i baš me zanima da li će matković pokazati zube ili će se pokunjiti poput pičkice obične. matkoviću sretno!
Evo nekoliko vozila u vlasnistvu chobana...
Snimljeno prije nekih pola sata.
E sada, zasluzuju li ti i takvi cobani besplatno parkiralisno mjesto na javnoj povrsini?
Zasluzuju li ista u odnosu na bicikliste koji ne zagadjuju, ne stvaraju guzve, ne trube i ne stvaraju guzve u vozilima GPP-a???
Da ne bi bilo zabune, ista takva situacija je i u Divaltovoj, gdje je biciklisticka staza pretvorena u parkiraliste, usprkos tomu sto ima dovoljno parkiralisnih mjesta...
Posto znam da celnici Grada citaju i prate forum, neka i ove fotke uzmu u obzir...
AJMO MATKOVIĆU, NEMA POPUŠTANJA BAHATIM VOZAČIMA AUTOMOBILA!!!

vozilo chobana broj 1 parkirano na kolni prilaz i preko staze

vozilo chobana broj 2 parkirano na kolni prilaz i preko staze

vozilo chobana broj 3 parkirano cijelom duzinom vozila na stazi
a di je pauk?!!
a di je policija ?
@Circa
Pa oni prosvjeduju ;#

@Poppy
Kazhe glasnogovornica Policije da ne krshe nikakav zakon (Prometno neshto.. ) pa im nemereju nish... bilo u Glasu S.

The teorija :
Dimenzioniranje potrebnog prostora za biciklistu odreduje se prema širini samog bicikla (60 cm) plus potreban prostor za manevriranje u razlicitim uvjetima. Minimala sirina biciklisticke staze s jednim trakom je 1 metar, a preporuca se prosiriti na 1.40 do 1.60 m, posebno ako biciklisti voze vecim brzinama. Ako je biciklisticka staza dvosmjerna dimezije su 1.60 do 2.00 m ta sirina omogucava biklisti sigurno preticanje sporijih vozaca i sigurno mimoilazenje sa biciklistima iz suprotnog smjera.

Min dimenzije :
Plocnik 1.50m širine
Biciklisticka staza (dvosmjerna) 1.60m (nagib 2.5%)
Zeleni pojas 1.50m širine

Parkiraliste u zamisli gradana Gunduliceve...
(paralelno parkiranje s prometnicom) svako parkiralisno mjesto ima dimenzija :
2.0m sirine x 6.0m duzine..

Kada sve zbrojimo sirina Gunduliceve ulice bi trebala biti u najužem dijelu 17.1m*
Meni se odokativno cini da oni tu sirinu nemaju...
*racunica(sjeverna strana ulice 1.5m plocnik + 1.5m zeleni pojas + dvosmjerni kolnicni trak 7.5m + juzna strana ulice parkiraliste 2 m + 1.5 m zeleni pojas + 1.6 m biciklisticka staza + 1.5 m plocnik)

Info izvor : E. & P. Neufertu-Architects´ Data, Third Edition; str.212,219,437

Iskreno mene vise boli pocupano drvece, a manje gdje ce plebs parkirati automobile...al to sam samo ja.. :twisted:
a di je matković?
strašno
Circa

Da, bilo je i o tome riječ - no, biciklistička staza još nije službeno otvorena, odnosno još nije u funkciji, pa prema tome, vozači koji parkiraju svoja vozila preko biciklističke staze, neće biti kažnjavanja ni uklonjena.
zeros

Circa

Da, bilo je i o tome riječ - no, biciklistička staza još nije službeno otvorena, odnosno još nije u funkciji, pa prema tome, vozači koji parkiraju svoja vozila preko biciklističke staze, neće biti kažnjavanja ni uklonjena.

:hmm: ne kontam jel se pod otvorena misli da će doć debeli i ekipa presjeć žutu/crvenu traku jedan od popova će poškropit zrak/beton vodom iz pipe i tek onda će se smjet hodat/vozit baciklo po tome il šta, a sad se ne smije il šta, šta šta ne kontam

podpitanje: misliš li da će otvorenje promijeniti išta?
ajmo i mi napraviti prosvjed... parkirati bicikle na pola gundulićeve
Monstrum

zeros

Circa

:hmm: ne kontam jel se pod otvorena misli da će doć debeli i ekipa presjeć žutu/crvenu traku jedan od popova će poškropit zrak/beton vodom iz pipe i tek onda će se smjet hodat/vozit baciklo po tome il šta, a sad se ne smije il šta, šta šta ne kontam

Zar misliš da neće biti otvorenja??? da neće biti Đapića koji će "otvoriti" biciklističku stazu u pogon, a nakon deset minuta će i Matković otvoriti???

Otvorenje biciklističke staze neće promijeniti situciju u kojoj se nalazi sada, stanovnici će uvijek svoje limene ljubimce parkirati preko biciklističke staze (čast izuzetcima) , ali onda bi grad trebao naći riješenje tog problema, s obzirom da smo grad bez "pauka", ne znam kako će se to riješavat.
euchrid

misliš da se ne bi našo neki čoban s nissan patrolom crnim s čekrkom i sjebo vam bacikle, šegetski se naceriJo i reko bog i hrvati ;)

Zar misliš da neće biti otvorenja??? da neće biti Đapića koji će "otvoriti" biciklističku stazu u pogon, a nakon deset minuta će i Matković otvoriti???

"Otvorenje" biciklističke staze neće promijeniti situciju u kojoj se nalazi sada, stanovnici će uvijek svoje limene ljubimce parkirati preko biciklističke staze (čast izuzetcima) , ali onda bi grad trebao naći riješenje tog problema, s obzirom da smo grad bez "pauka", ne znam kako će se to riješavat.

i to što kažeš, ne može se kod nas otvorit ni poljski wc a da se ne pojave glavonje i pop s vodom
zeros

Circa

Ovo sam namjerno stavio na forum da se mogu vratiti i kada ovo vise ne bude gradiliste vec biciklisticka staza.
Kada se gradiliste zatvori i povrsina sluzbeno postane biciklisticka staza ovakvo ce parkiranje biti u nadleznosti prometne policije koja ce, nadam se, pisati cestitke na sve strane.
Za sada, preporucujem gospodi u plavom da obidju Divaltovu...
Monstrum

zeros

Circa

daaa :) na otvorenju se na stazi od 1,50 m na bajkovima mimoilaze đapić i kulić..potom đapić i bakarec..uz prigodni kulturno-umjetnički program
euchrid

Isuse, kada bi nas se okupilo barem desetero, jab prvi stao pred promet...
bitno da je plocnik sirine dostatne da pjesaci hodaju u koloni po jedan i mimoilaze se bocno.

predllazem da se sada pjesaci pobune i traze barem 3 m plocnika kako bi nesmetano bracni i zaljubljeni parovi mogli hodati zagrljeno, i mimoilaziti se s drugim zaljubljenim iliti bracnim parovima.

i pjesaci su gradjani ovog grada i imaju prava ... a da ne govorimo o bolesnim bakicama koje vuku kolica s trznice ili ako se susretnu dva dede sa stapovima iz ... tko ce onda popustiti ?
Ingo

bitno da je plocnik sirine dostatne da pjesaci hodaju u koloni po jedan i mimoilaze se bocno.

predllazem da se sada pjesaci pobune i traze barem 3 m plocnika kako bi nesmetano bracni i zaljubljeni parovi mogli hodati zagrljeno, i mimoilaziti se s drugim zaljubljenim iliti bracnim parovima.

i pjesaci su gradjani ovog grada i imaju prava ... a da ne govorimo o bolesnim bakicama koje vuku kolica s trznice ili ako se susretnu dva dede sa stapovima iz ... tko ce onda popustiti ?

tipujem na prolaz bolesne bakice koja vuče kolica s tržnice..ako je izdržala od gajevog do gundike, neće valjda sada ustuknuti..
Poppy

a di je pauk?!!

U Zagrebu...
Nemamo svoju paku sluzbu...
Kleli se Vrdoljak i Markovic da ce se to hitno sredit, ali eto, nema...
Circa

Poppy

a di je pauk?!!

U Zagrebu...
Nemamo svoju paku sluzbu...
Kleli se Vrdoljak i Markovic da ce se to hitno sredit, ali eto, nema...

bilo nekoć :)

heh pa za aute parkirane na biciklističkoj, postoji vrlo jednostavno rješenje.
Pokušam ga izbjeći , ali pošto sam antrav šofer uvijek mi se onaj kraj na kočnici zabije u haubu od auta, a zbog toga izgubim ravnotezu pa mi pedala zapne za tablicu. Onda tek nastupa najteži dio pokušaj oslobađanja bicikla iz ralja bobješnjelog automobila, no bitno olakšava ako se nogom oslonite na far vozila i lagano privučete biciklo prema sebi.
I tako par puta, sve je manje automobila sparkaih na divaltovoj, kao i kerusina na promenadi :P
viš, nije ti to loša ideja...dat ću si ugradit one neke rezalice kao što su ih Rimljani imali na onim svojim borbenim kolima, kao u Ben Huru i opleti po biciklističkoj...mogli bi organizirati neke Hell's Anglese na biciklima pa se osvećivat' i maltretirat vozače...možda pišu o nama u novinama i policija nam proba stat na kraj kao i ovima što parkiraju na stazi :)
debeli

heh pa za aute parkirane na biciklističkoj, postoji vrlo jednostavno rješenje.
Pokušam ga izbjeći , ali pošto sam antrav šofer uvijek mi se onaj kraj na kočnici zabije u haubu od auta, a zbog toga izgubim ravnotezu pa mi pedala zapne za tablicu. Onda tek nastupa najteži dio pokušaj oslobađanja bicikla iz ralja bobješnjelog automobila, no bitno olakšava ako se nogom oslonite na far vozila i lagano privučete biciklo prema sebi.
I tako par puta, sve je manje automobila sparkaih na divaltovoj, kao i kerusina na promenadi :P

Ja sam mislila da sam samo ja antrava... :D
Nije mi jasno šta ovi HSPovci se ne dogovore.
Prvo matković viče kao ništa od toga sada izađe predsjednik Grad. Vijeća i obećaje suprotno
Tko je ovdje galvni?
Ovaj Đapić nikako da utuvi da nije gradonačelnik!
JAdan li mi je Matković kada ne smije ni prdnut bez Đapića,
Prave cirkus od ovoga grada!

Posjekli su previše drveća!
Monstrum

a di je policija ?

Ma oni se boje, možda tamo živi pokoji jednoruki general te bi imali gubitaka.
Matković otišao kompromis potražiti u Klagenfurtu...
Neka, bit će i koja dnevnica za pivo i kokice...
Circa

a i ti si preograničenih vidika, vidi se da nisi za političara. tražili su kompromis ovdje, teško ga je naći, a i dosta je osječana u klagenfurtu, pa treba i njih pitati šta misle o svemu ovome... kao logičan zaključak se nameće put u klagenfurt. službeno, jasno...
radivoje

a di je matković?

Eeee ....sada šeće Đapić.....Ima li hitne u pratnji? :idea:
Jel to Đapo sa "starima" ili "stanarima" iz Gundike? Ili su to sve stanari-matorci pa je svejedno?
DonQuijote

Circa

a i ti si preograničenih vidika, vidi se da nisi za političara. tražili su kompromis ovdje, teško ga je naći, a i dosta je osječana u klagenfurtu, pa treba i njih pitati šta misle o svemu ovome... kao logičan zaključak se nameće put u klagenfurt. službeno, jasno...

a čuj
zna se za koja glasa 'rvatska dijaspora

mate ošo po pive i kobasa
neka neka
treba se malo ispuhati na svježem vazduhu

bilo bi licemjerno akd bih rekla da ne bi ja da mi poduzeće plaća
nisu mi dali čak ni navijačke majice, jer ne radim u prodaji
DonQuijote

Circa

možda Reklamart plaća put&karte..

Tagovi