Osi­jek naj­go­ri grad za ži­vot ....

Društvo, politika

Osi­jek naj­go­ri grad za ži­vot ....

tvrdi jutarnji list

http://www.jutarnji.hr/nekretnine/arhitektura/clanak/art-2008,5,31,,121445.jl

zanimljivo je kako mi osjecani mislimo da imamo 'poseban' grad, kako on ima dusu, kako ga svi hvale i vole ... a cini se da je stvarnost sasvim drugacija
po čemu je Osijek gori od npr vukovara za život
MissTake

po čemu je Osijek gori od npr vukovara za život

Vukovar nije bio medu istrazivanim gradovima..

Obu­hva­će­na su če­ti­ri naj­ve­ća hr­vat­ska gra­da - Za­greb, Split, Ri­je­ka i Osi­jek te če­ti­ri ti­pi­čna sre­dnja gra­da - Za­dar, Pu­la, Va­ra­ždin i Du­bro­vnik.

Osijek je zakon..po svaki kraj ovdje je dosta zapusten i td.Ali pogledajte kako je bilo prije 10 godina....doce to sve na svoje...

Ja se bar nadam...
pročitala sam članak
ali kad se gleda ima i gorih gradova za život

meni je varaždin dosadan, zadar ništa special...
kada ????

za 50 ?

zar zadar nije imao slicnih problema kao i osijek ??
Ingo

kada ????

za 50 ?

zar zadar nije imao slicnih problema kao i osijek ??

Gle osijek je meni predivan grad...Mislim da se izgradilo puno vise u zadnje 2 godine nego u proteklih 20.Mislim da ima puno stvari koje ce se aktivirat i td.

Jedna stvar koja nam dosta moze pomoc u razvoju je koridor c5....
A i neke ostale stvari koje sad nezelim nabrajat...
nisu mi baš najjasniji ti njihovi kriteriji po kojima su dobili ove rezultate.vjerujem da bi bilo drugačije da su pitali same građane. naš grad je po pitanju prometa puno ispred ovih primorskih, što se tiče doseljavanja i zapošljavanja novopridošlica to me uopće ne smeta, dapače,volio bih da se grad baš ne širi previše da ostane što više zelenila u okolini.naći posao je teško u cijeloj Hrvatskoj, izuzev ZGa, al opet....sorry, Osijek je idealan grad za njegove građane za ostale me boli d...e
Osijek kao grad nije loš samo su ljudi govna,ima previše prepotentnih i uobraženih ljudi koji nemaju apsolutno nikakvih osnova za svoju prepotentnost,ta pojava je posebno izražena kod djevojaka.

Re: Osi­jek naj­go­ri grad za ži­vot ....

U Zg promet za poludit, asistent na kinezioloskom nam rekao da mu treba sat/ sat i po da dode ujutro na posao, kaze mora se dici oko pola 6 ujutro kako bi izbjegao guzvu i dosao na vrijeme. :/
Rijeka je jako prljava, govana na svakom koraku, izuzev korza.
A Osijek najbolji, sam sto ga budale vode.
Avi

A Osijek najbolji, sam sto ga budale vode.

Samo neznam ko je kriv što ga budale vode,iz toga se može izvesti samo je jedan zaključak a to je da su većina ljudi u ovom gradu kreteni i mazohisti.
Rođeni sam u Osijeku i tu sam cijel zivot osim 1 god koju sam proveo van zemlje (Njem) , grad kao grad nista specijalno ,uspoređujući ga sa evropskim gradovima Osijek je prava rupetina , bez ikakvog sadržaja za mlađu generaciju (ako se nenapijete nigdje nevalja a opet ako ste pijani sasvim vam je svejedno),ljudi pravi glumci puni sebe a da ih istreseš nemaju 10 kn. Razina ljudi u ovom gradu je ispod prosjeka za 21 st ,nikog nije sramota što ima tri raz srednje ili samo srednju školu i svi su kao neke veličine (moš mislit ) ooo čovjek ima srednju školu pa lumen mislim čak genije. Mnogo gradskog stanovništva otišlo za vrijeme rata a došlo previše ovog zaostalog i primitivnog koji su povukli sasobom svoje navike,običaje i ponašanje . Ti ljudi su od ovog civiliziranog grada napravili pećinsku zajednicu . Tko je iole normalan i obrazovan havta prvu priliku da digne sidro i petama da vjetra jel ovaj grad nenudi apsolutno ništa i nevidim svoju budućnost ovdje , a tipičan mediokritetski odgovor vam je što misliš da je vani bolje a ja na to ma ne frende sjedit ću ovdje i čekat da mi život prođe . Ljudi sada je 21 soljeće ali ne svugdje na planeti u Africi je razina prahistorije ,bliski istok oni su oko nulte godine Bosna je 15 -16 st ,a Osijek jedno 18 st ,znači kasnimo 300 god za normalnim svjetom (referentna točka Njem) . Obavezno savjetujem svima da ulože u KULTURU ponavljam da ulože u KULTURU da malo proputuju da vide (SAD;JAPAN;GB;NJEM itd ) za mjesec dana se da obići te 4 destinacije i onda si iskomparirajte malo pa ce te vidit da necete doć sebi idući pola godine od kulturološkog šoka . Zapitajte se koliko godišnje trošite na kulturu (putovana ,koncerti ,kazalište itd ,,,,,kad ste zadnji put kupili kartu za koncert omiljenog benda a da zajebo sam se tko ovdje još svira električnu gitaru za koju treba svirat bar 10 god da možete reć da nešto znate odsvirat . Osijek definitivno nije najgori grad za živit na planetu jer na određenim destinacijma već spomenutima ima i gorih ali je na jako niskim granama ....
kolko sam skontao tebi fali kulture( u ovom gradu)...al nije mi jasno zašto si zapeo za to toliko......zar će odlazak na putovanje ili u kazalište učiniti neku osobu boljom nego što jest....možda ali u to ne bi ulazio.....a za to sve treba imati i mogućnosti....a svjestan si da potom pitanju baš i nije neka sjajna situacija...iz toga bi se dalo zaključiti da ljudi prvo gledaju kako opstati a onda sve ostalo...nije baš tak drastično al u biti to je to.......a što se tiče sviranja.... nisu Logan i DeMaio jedini koji znaju svirati...vjeruj mi ima i u Osijeku ljudi kojima to polazi za rukom.....
Članak na temelju kojeg je izrasla cijela tema neviđeno je smeće i glupost, idiotarija kakvu može smisliti samo priglupi novinar iz mafijaške organizacije EPH. Nakon što sam dva puta pročitao članak i dalje mi nije jasno na temelju čega su se gradovi rangirali - da li je to na temelju prilike za zapošljavanje ili na temelju ugode za život - a nije navedeno ni koga se uopće pitalo ili anketiralo. Smeće da ne može biti veće, i nije vrijedno bilo kakve rasprave.

Konj koji je članak pisao ipak je dao doprinos hrvatskom medijskom prostoru - konstatacija da ljudi kod nas danas ipak više brinu o radnom mjestu nego o okolišu, infrastrukturi i kulturi poptuno je točna - no ujedno i notorna činjenica koje je svjestan svaki kreten (autoru je očito trebalo istraživanje da to shvati).

Dobro jutro, Jutarnji. U Hrvatskoj se teško živi - radna mjesta nude se mahom u Zagrebu. Zbog takve odvratne centralizacije ljudi se sele iz drugih dijelova Hrvatske u Zagreb. Posljedice su takve da je u Zagrebu normalnom čovjeku neizdrživo živjeti, a u ostatku države se teško može naći posao.

No, ako ćemo o drugim kriterijima, okoliš, javne površine, promet, kultura, i drugi koje je priglupi autor u svom tekstu naveo - molim lijepo, Osijek objektivno nikako nije na zadnjem mjestu - ili pak autor nikad nije bio u Splitu, Rijeci, Puli ili Varaždinu. Možda nije bio u Osijeku? Na koji je način ugodnije živjeti u Dubrovniku nego Osijeku, to ne može shvatiti niti Ninoslav Pavić Peti Ortak, pa bi ja ovom novinaru izrekao pesimističnu prognozu.

Samo prometna infrastruktura neizmjerno je bolja u Osijeku nego u svim obalnim gradovima. Okoliš barem jednako kvalitetan (s tim da je Rijeka odvratna luka sa 3 brodogradilišta, obližnjom koksarom, željezarom i naftnom rafinerijom, pa čak ni more nije čisto, isto vrijedi i za Pulu, a o Splitu što manje kažem to bolje - mi barem ne udišemo azbest - jedino je Zadar vukao ka čistom turističkom gradu - no ne zadugo, Kaljmeta baš misli graditi teretnu luku). Broj uređenih javnih površina u odnosu na veličinu dvostruko je veći od bilo kojeg drugog grada (nismo uzalud dobivali nagrade za zeleni grad), a zdravstvena zaštita znatno bolja od Pule, Zadra, Varaždina i Dubrovnika, te blizu Splitu i Rijeci (iako ni u Zagrebu realno nije bolja - osima ako nemate štelu za najbolje specijaliste, i štelu za dijagnostiku prije reda - no i to je posljedica očajne centralizacije - bolnice u Rijeci, Osijeku i Splitu bile bi za čas na nivou Rebra, samo da se malo novaca uloži tamo gdje treba). Što se tiče kulturne ponude, Osijek je tu malo slabiji od Splita i Rijeke, ali znatno ispred ostalih - osim ako Špancirfest ljudi ne smatraju vrhunskim kulturnim događajem (da ne spominjemo broj muzeja i galerija, HNK, Sveučilište, itd., itd.) Na kraju, pozicija - uskoro 1,5-2 sata do Budimpešte, Beograda, Sarajeva i Zagreba - ostali tu nisu ni blizu - a to je i poanta - ugodan život u manjem gradu, ogromne mogućnosti u velikoj blizini.
Joj, što ste mi svi sad slatki. :) Ne smiju drugi pljuvati po nečemu što je naše, ali zato su Osječani prvi u pljuvanju po vlastitom gradu... Nemojte da sad izvlačim dokaze, ima ih na ovom forumu napretek. ;) Kao i uvijek, istina je negdje između.
jednom prigodom razgovarao sam sa ljudima iz rijeke. rekli spremni su se doseliti isti cas u osijek samo da nema komaraca.
meni ovdje ok, samo mi jako smetaju oronule fasade i nekultura budala koji dijele grad s nama.
u ovom gradu ne vidim nikakvu mogucnost napretka na svom (ne tako skromnom) financijskom planu - zato cu najvjerojatnije odseliti u zagreb (grad mogucnosti - vece trziste)
Probao sam vise puta ali svuda se trazi da nekom ubodem neku paru e pa jebite se osjecani i hercegovci pridoslice - NE DAM!!! a sam bi se sebi gadio kada bi si poslove (svojih firmi- da da imam ih dvije) sredjivao preko veze ili placanjem za njih...ali to je u osijeckom mentalitetu seljaka-ratnika sasvim normalno ...

Dakla infrastruktura - lijep grad
Zemljopisni polozaj - mogao bi ga puno bolje iskoristiti
Ljudi koji tu zive - ako ima 5% pravih osjecana (oni od prije 2svj. rata) ovo sve klosari
svijetlo gase sjekirama
Buducnost grada - katastrofalna - grade se samo trgovacki centri - sto znaci masakriranje domacih proizvodjaca, malih poduzetnika, obrtnika...grad tuge i domobrana za sankom
Ako misliš da je u zagrebu puno bolje što se tiče hercegovaca onda si se debelo zajebo,a te priče da su u zagrebu puno veće mogućnosti su bajke,isto sranje ti je i tamo samo su veči iznosi u pitanju što se tiče mita i korupcije.I uz to su cijene nekretnina sulude,plus još niz mana.
cuj lega ak ti se toliko gadi onda ajde u Zagreb. ima ljudi kojima je ovdje lijepo, u svakom gradu iz ovog istrazivanja mozes naci prednosti i nedostatke.
I meni nisu bas jasni kriteriji ocjnjivanja,al po mom misljenju nemozes stavljati kontinentalne gradove u kos sa mediteranskim bez obzira na velicinu grada. po meni Osijek i Rijeka su totalno razliciti gradovi isto kao i Pula i Varazdin.
Tu je netko spominjao kulturu u Osijeku. evo ja cu ti reci da se dosta toga dogadja ali je problem loseg marketinga i nedovoljno informiranosti ljudi. tu nekako pomaze turisticka zajednica tiskanjem knjizice ali mislim da je ipak stvar u mentalitetu ljudi. kod nas umjetnici nisi toliko popularni kao naprimjer nogometasi-znam kako im je jer sam i sama jedna od njih.
Ingo

tvrdi jutarnji list

http://www.jutarnji.hr/nekretnine/arhitektura/clanak/art-2008,5,31,,121445.jl

zanimljivo je kako mi osjecani mislimo da imamo 'poseban' grad, kako on ima dusu, kako ga svi hvale i vole ... a cini se da je stvarnost sasvim drugacija

i ima nisam se nikada bolje osjećao nego u Osijeku iako mi se čini da je previše "pospan",a vlast se bori za fotelje umjesto za dobrobit ljudi
@delfin Mene stvano zanima kakva si ti to umjetnica.
...potpisujem @kopile - zivim u zgb vec 8 godina i isto je sranje....da, ima vece mogucnosti, ali sve to po shemi: veca ponuda - veca potraznja....nekulture i kretena ima jos i vise, jer je zagreb kao glavni grad postao Mecca svima onima koji u vlastitom selu nisu uspjeli....vjerujem da buducnosti u osijeku ima, samo mislim da su se ljudi previse ulijenili ili mozda cak i prepustili sudbini "grada koji uvijek spava"...da se promijeni mentalitet ljudi, promijenile bi se i hrpe drugih stvari na bolje....a ako svi budu odlazili van Osijeka, kako se onda zapravo i moze ocekivati neka bolja buducnost?
s ekonomske strane je grad užas.
svoju proizvodnju gotovo pa nemamo,sve važnije namirnice dolaze sa sjevera ili juga,samim tim ih plačamo skuplje-osijek najskuplji grad za život.
i nije neki problem da imamo normalne plače ali tu 70% ljudi radi za max 3000 kn.
perspektiva gotovo nikakva..nekakav normalan posao je gotovo nemoguće nać....najviše ubija to što ni budućnost baš nije svjetla.

ovo nije pljuvanje,ovo su činjenice...ali da,imamo mi našu promenadu i zelenila,tješimo se tim...
eldiablo

u ovom gradu ne vidim nikakvu mogucnost napretka na svom (ne tako skromnom) financijskom planu - zato cu najvjerojatnije odseliti u zagreb (grad mogucnosti - vece trziste)
Probao sam vise puta ali svuda se trazi da nekom ubodem neku paru e pa jebite se osjecani i hercegovci pridoslice - NE DAM!!! a sam bi se sebi gadio kada bi si poslove (svojih firmi- da da imam ih dvije) sredjivao preko veze ili placanjem za njih...ali to je u osijeckom mentalitetu seljaka-ratnika sasvim normalno ...

Dakla infrastruktura - lijep grad
Zemljopisni polozaj - mogao bi ga puno bolje iskoristiti
Ljudi koji tu zive - ako ima 5% pravih osjecana (oni od prije 2svj. rata) ovo sve klosari
svijetlo gase sjekirama
Buducnost grada - katastrofalna - grade se samo trgovacki centri - sto znaci masakriranje domacih proizvodjaca, malih poduzetnika, obrtnika...grad tuge i domobrana za sankom

Naivnije ideje dugo nisam čitao. Mogu samo reći d želim sreću svakom tko će svoje firme seliti okolo, pritom misleći da u Zagrebu ne moraš podmićivati te da tamo nema primitivaca i seljaka(iako bi i sasvim jednostavna analiza i promišljanje i najvećem laiku pokazala da je upravo suprotno - čak je i gradonačelnik Zagreba turbo seljačina i lopov, ktome Hercegovac). U najboljoj namjeri, ako nekom smeta lopovluk, pa više ne želi ovdje živjeti, rješenje je Finska, a ne kvazi-metropola korupcije i kriminala. A ako netko tržište od 800.000 ljudi smatra bitnim pomakom, bojim se da mu treba nova lekcija iz ekonomije i biznisa.

maniche

s ekonomske strane je grad užas.
svoju proizvodnju gotovo pa nemamo,sve važnije namirnice dolaze sa sjevera ili juga,samim tim ih plačamo skuplje-osijek najskuplji grad za život.
i nije neki problem da imamo normalne plače ali tu 70% ljudi radi za max 3000 kn.
perspektiva gotovo nikakva..nekakav normalan posao je gotovo nemoguće nać....najviše ubija to što ni budućnost baš nije svjetla.

ovo nije pljuvanje,ovo su činjenice...ali da,imamo mi našu promenadu i zelenila,tješimo se tim...

Paušalne ocjene nisu od velike koristi. Kakve to namirnice dolaze s juga ili sjevera, nije jasno (nikome). Da je Osijek najskuplji grad, to može reći samo netko tko nije, recimo, parking plaćao u Zagrebu (a nije ni komunalije).

A perspektiva? Isključivo individualna - tko očekuje da ga grad zaposli pogriješio je sustav (i državu).

Ja bih samo volio da mladi ljudi od 20-25 godina prestanu kukati i srati, i naprave nešto za sebe. Ako vas nisu zaposlili mama i tata, morat ćete sami (a to nije lako, zar ne, bolje je kukati i optuživati druge i okolinu).
W.M. Felt

Naivnije ideje dugo nisam čitao. Mogu samo reći d želim sreću svakom tko će svoje firme seliti okolo, pritom misleći da u Zagrebu ne moraš podmićivati te da tamo nema primitivaca i seljaka(iako bi i sasvim jednostavna analiza i promišljanje i najvećem laiku pokazala da je upravo suprotno - čak je i gradonačelnik Zagreba turbo seljačina i lopov, ktome Hercegovac). U najboljoj namjeri, ako nekom smeta lopovluk, pa više ne želi ovdje živjeti, rješenje je Finska, a ne kvazi-metropola korupcije i kriminala. A ako netko tržište od 800.000 ljudi smatra bitnim pomakom, bojim se da mu treba nova lekcija iz ekonomije i biznisa.

ah da? a ti imas isto neku firmu? godine iskustva? razlika od 800.000???? zapravo - no comment na mr. bistrica koji nema pojma o kojim firmama prica - ja bih bio dovoljno pametan da se suzdrzim od replike i iznio samo svoj osobni stav.
život u većem gradu - punom mogućnosti (kulturnihi izabavnih) ima smisla do ksi mlad i idok izlaziš redovito. kad dođete u doba kad se okućavate, kad vam je svaka para važna, kad vam je bitno u kakvoj ćete sredini odgajati dijete, mislim da prednost ipak odnose ovako manji gradovi ( ne dehumanizirani) kao Osijek.i ovdje kao i u velikom gradu vaše dijete ima jednake šanse za uspijeh a do njega je i do vas koliko će biti uspješno u tome.ne osuđujem ičije namjere ukoliko aspirira promijeniti svoj život odlaskom u neku drugu sredinu, čovjek uvijek teži boljem, al izdaleka je uvijek sve ljepše nego kad mu se priđe bliže.
odlaskom u drugu sredinu mijenja se ne samo životna okolina nego se suočavate i sa novim mentalitetom te potencijalnim prijezirom vas kao novopridošlice.
plaće u Osijeku nisu sjajne al ljudi žive od njih.ni onima u ZG njihove nisu dovoljne stoga ...živio sam 4 godine u Puli i razlika između ova dva grada je golema.prvo u već spomenutom mentalitetu - u samim međurodbinskim odnosima - drugo u načinu funkcioniranja primorskog i kontinetalnog grada. netko je već spomenuo da se to ne može porediti i istina je.primorski gradovi se nemaju kamo više širiti dok kod nas puca ravnica pa moš gradit gdje hoćeš.njihove uske ulice nisu predviđene za višegodišnje povećanje broja vozila a o parking prostorima da ne govorim.voda im je skuplja nego kod nas,plinifikaciju imaju samo rijetki gradovi...
netko je rekao da treba proputovati svijet i porediti stvari i jedini zaključak do koga ćete doći je - Doma je najljepše!!!
eldiablo

W.M. Felt

ah da? a ti imas isto neku firmu? godine iskustva? razlika od 800.000???? zapravo - no comment na mr. bistrica koji nema pojma o kojim firmama prica - ja bih bio dovoljno pametan da se suzdrzim od replike i iznio samo svoj osobni stav.

Nemoj se ljutiti, ja pišem generalno. Slučajno imam posla u oba grada, tako da sam na pola puta (iako pokušavam uključiti i treći). Danas više nije potrebno konstatno negdje boraviti, da bi tamo mogao i raditi - tko misli graditi ozbiljan posao mora prihvatiti činjenicu da će morati prevaljivati brdo kilometara. A što se tiče tržišta, zaista ne treba računati na tržište Hrvatske, jer ono je toliko malo da firma koja misli poslovati samo u Hrvatskoj već nema nikakvih šansi u EU. Osim toga, Zagreb je toliko premreženo i korumpirano mjesto da ne idem ni po kruh ako nemam štelu u pekari. Nikakav pomak, dapače. Tržište je u Budimpešti i Beogradu, ako ne i puno dalje.
morgan

i ovdje kao i u velikom gradu ]vaše dijete ima jednake šanse za uspijeh a do njega je i do vas koliko će biti uspješno u tome.

apsolutno se slažem .. čak je i lakše u manjen gradu ..
želim vidjeti tko bi vodio sinčića na nogomet a da pri tome izgubi 2 sata vožnje od kuće do stadiona, npr.

morgan

netko je rekao da treba proputovati svijet i porediti stvari i jedini zaključak do koga ćete doći je - Doma je najljepše!!!

kako te volim.!
žalosno je što to neki ljude ne shvaćaju, pa lutaju okolo kao muhe bez glave. posebno naša cijenjena dijaspora .. jadnici :dontgetit:
I ja volim Osijek.. rođena, odrasla, školovana, zaposlena ovdje.. Živjela sam i u Samoboru koji mi je nekako najsličniji Osijeku iako je manji i dobro sam se snašla, recimo da bih se tamo mogla preseliti ili u Split ili čak i u Rijeku.. Ali Zagreb nikako. Ogroman, ne volim ni kad moram na službeni put tamo, iako mogu reći da se dosta dobro snalazim u njihovom kaotičnom prometu.
Problem Osijeka je to što je previše marginaliziran nakon rata i postali smo slijepo crijevo, a spobni smo sami prehraniti pola Hrvatske sa zemljom koju imamo. Voljela bih kada bi se ove silne zgrade gradile nekim redoslijedom i po GUP-u, a ne da strše nasred svega. Još uvijek imamo dovoljno zelenih površina, parkova, Dravu i prelijepu promenadu kao i kupalište na Kopiki. Osijek ima potencijala, postati grad poput Salzburga - s puno lijepih starih građevina iz doba secesije i novim urbanim centrima i zgradama. Šteta samo što sve to kvari gradska vlast koja puni samo svoje džepove a građanima baca mrvice koje ni golubovima nisu dosta. Užasno mi je krivo zbog ovakvog stanja, ali teško da bih se odselila, osim ako ne bih dobila poslovnu priliku koja se ne odbija.. Ekonomija bi se popravila kada bi nam netko od vladajući dao šansu, ali na žalost, moramo priznati da nas je rat pokopao. Ipak, ne bih Osijek, kao dotični autor članka, nazvala najlošijim mjestom za život. Ovdje je životu potrebna dobra injekcija adrenalina i sve bi opet bilo ok..
Kakva sam umjetnica ne mogu vam reci jer cu time otkriti svoj identitet.
Moram reci da se u potpunosti slazem s morgan-om tako da svaka moja rijec je suvisna.
evo ga jos jednom.

morgan

život u većem gradu - punom mogućnosti (kulturnihi izabavnih) ima smisla do ksi mlad i idok izlaziš redovito. kad dođete u doba kad se okućavate, kad vam je svaka para važna, kad vam je bitno u kakvoj ćete sredini odgajati dijete, mislim da prednost ipak odnose ovako manji gradovi ( ne dehumanizirani) kao Osijek.i ovdje kao i u velikom gradu vaše dijete ima jednake šanse za uspijeh a do njega je i do vas koliko će biti uspješno u tome.ne osuđujem ičije namjere ukoliko aspirira promijeniti svoj život odlaskom u neku drugu sredinu, čovjek uvijek teži boljem, al izdaleka je uvijek sve ljepše nego kad mu se priđe bliže.
odlaskom u drugu sredinu mijenja se ne samo životna okolina nego se suočavate i sa novim mentalitetom te potencijalnim prijezirom vas kao novopridošlice.
plaće u Osijeku nisu sjajne al ljudi žive od njih.ni onima u ZG njihove nisu dovoljne stoga ...živio sam 4 godine u Puli i razlika između ova dva grada je golema.prvo u već spomenutom mentalitetu - u samim međurodbinskim odnosima - drugo u načinu funkcioniranja primorskog i kontinetalnog grada. netko je već spomenuo da se to ne može porediti i istina je.primorski gradovi se nemaju kamo više širiti dok kod nas puca ravnica pa moš gradit gdje hoćeš.njihove uske ulice nisu predviđene za višegodišnje povećanje broja vozila a o parking prostorima da ne govorim.voda im je skuplja nego kod nas,plinifikaciju imaju samo rijetki gradovi...

morgan

Apsolutno se sa ovom konstatacijom nebih složio ,svi bi mi voljeli da nikud jednostavno nemoramo ici ali stvarnost je suprotna i mračna ,tebi danas nije dobro ovdje a tješiš se kako će ti biti bolje za neko vrijeme koje ni sam neznaš koliko iznosi , evo podatak jel znas da je Njem 1967 god bila ponovno najača gospodarska sila u Europi tj 22 god poslje rata a nama je prošlo 15 god nismo se pomakli sa mrtve nule čak mislim da smo otišli u minus ,čovječe brod koji tone sa njega se skače ,jednostavno si rezimiraj ako si završio fax ,magisterij ili doktorat dali ti od svoje plaće možeš riješit životne probleme (kuća,auto,vikendica,putovanja itd ) mislim da ne ,godina prođe a sretan je onaj koji je na pozitivnoj nuli ,zato što je većina u debelom minusu ili iskreditirana do mirovine .Od 100 VSS ljudi 35 završi vani to su činjenice znači da to nešto govori a govori to da su ljudi utrošili svoju mladost i vrijeme zapravo život da bi se iškolovali da bi radili za neke smješne pare pa ko voli neka ga muzu kao kravu i neka mu prodaju demagoške priče klošari iz politike i crkve ja nepušim ta sranja ,odigro sam previše igrica na kompu da bi to usiso .A pogotovo još ako imas ženu koja neradi i dvoje djece kao klasični stereotip u Osijeku pa mislli brate da takvim ljudima dođe da uzmu kuburu i da si raznesu glavu kao Kurt . Osijek ce izmrijet i ostat kao oni gradovi iz J Amerike od Maja i Inka to je budućnost .
@MNOWAR Ovo sa njemačkom ti je stvarno glupa analogija,jesi li se ti zapitao zašto je njemačka doživila takav napredak u tako kratkom vremenu.Odgovor je vrlo jednostavan ,američani su upumpali milijarde dolara(ondašnjh) u zapadnonjemačko gospodarstvo s time da je većina toga novca doslovno poklonjena u vidu traktora,raznih strojeva,hrane,teške industrije,građevinskih materijala.Da nije bilo američana švabe bi si svoju radišnost mogli nabiti u šupak i danas bi u najboljem slučaju bili na nivou recimo poljske ili češke.
kopile

@MNOWAR Ovo sa njemačkom ti je stvarno glupa analogija,jesi li se ti zapitao zašto je njemačka doživila takav napredak u tako kratkom vremenu.Odgovor je vrlo jednostavan ,američani su upumpali milijarde dolara(ondašnjh) u zapadnonjemačko gospodarstvo s time da je većina toga novca doslovno poklonjena u vidu traktora,raznih strojeva,hrane,teške industrije,građevinskih materijala.Da nije bilo američana švabe bi si svoju radišnost mogli nabiti u šupak i danas bi u najboljem slučaju bili na nivou recimo poljske ili češke.

Prijatelju jel znas da je u Afriku upumpano 7 Marshallovih planova pomoći (u novčanoj vrijednosti )pa opet pomaka nema nije problem u parama nego u psihi i molimte da razlikuješ njemce od nacista, hrvate od ustaša , srbe od četnika i antifašiste od komunista .
nitko i nije rekao da smo zadovoljni gospodarstvom, poslom i placama. Tu se svi slazemo. Smatram da ovdje na forumu ima dvije grupe ljudi.
prva: od zivota zeli iskljucivo novac i bogadstvo, njima se ne svidja u Osijeku.
druga: od zivota zele sklad, srecu,slaganje s bliznjima (i jos ako rade posao koji voli) njima je u Osijeku super.
Svijesna sam da se mnogi nece sa mnom sloziti, ali ova je podjela dosta pojednostavljena i na nju se treba tako gledati. Svi mi znamo da je zivot kompleksan i slojevit pa tako na ovu temu gledamo kroz prizmu svojih zelja i prioriteta.
Znaci zakljucak je: kome se svidja Osijek neka tu zivi kome ne,neka se pokusa skrasiti u drugom gradu.
Koliko ljudi živi u africi koliko u njemačkoj,koliki je postotak visokoškolovanih ljudi u africi,koliki u njemačkoj,kakva je infrastruktura u africi kakva u njmačkoj,to sve cca 1950godine? Odgovori sami sve govore.
kopile

Koliko ljudi živi u africi koliko u njemačkoj,koliki je postotak visokoškolovanih ljudi u africi,koliki u njemačkoj,kakva je infrastruktura u africi kakva u njmačkoj,to sve cca 1950godine? Odgovori sami sve govore.

Smiješno je uspoređivati se sa Njemačkom. Njima nije trebalo puno, jer su sve imali - samo što su Bmw, Mercedes, Siemens, Krupp i ostali 10-ak godina proizvodili oružje umjesto svojih proizvoda (neki su, poput Agfa i Basf, pa čak i Bayera, proizvodili Ciklon B).

Međutim, malo se otišlo s teme. Uspoređivati Osijek na ovaj način nema smisla. Kao putokaz razvoja Osijeka uvijek ističem Salzburg i Innsbruck. Osim što odgovaraju Osijeku po broju stanovnika, predstavljaju vjerojatno naugodnija mjesta za život u ovom dijelu Europe. Bogati Austrijanci se sele iz Beča, ako im to omogućavaju prilike. Predlažem ljudima da ih posjete, tko nije, a uostalom tamo se igra i EP u nogometu (uz strah da navijači ne bi u tim divnim mjestima napravili kaos). U Salzburgu i Innsbrucku nema ogromnih tvornica. Sveučilište, kultura, infrastruktura, dobar položaj, turizam (a u slučaju Osijeka i hrana). Sasvim dosta pametnima - ako se zalome i tri-četiri veće firme, tim bolje (nismo ni tu loši kao što se misli - Koteks, Gradnja, Werkos, KT, Žito, Saponia, IPK, Benneton, u blizini Belišće, Belje, neke najave u slobodnoj zoni, itd., itd. - najvećim minusom u predstojećem razdoblju smatram pripajanje Slavonske Hypo banci, jer će nam nedostajati banka - iako postoje naznake da se nešto kuha i po tom pitanju. Tu bi se zahvalio velikim regionalistima Glavašu, Šeksu, Đapiću i ostaloj bagri - osim što je Sl. banka prodana najgoroj austrijskoj banci, koja je skoro propala, još će i potupno nestati - kako se isto to nije dogodilo i s Riječkom, odn. Splitskom?)
Otkud smajlić umjesto slova B? Misterij.
ono kako se razvijala Njemačak sad se raszvija Istra - dovodi se jeftina radna snaga koja vuče gospodarstvo pa domaće stanovništvo može čačkat nokte,uši,obrezivat lozu i sl.
@mnowar- ljudi smo, razlikujemo se u težnjama al ipak mislim da nakon proputovanog svijeta, boravka u pojedinim metropolama ipak mogu reći da mi je tempo života u ovom gradu primjerenij i ljepši nego recimo u Londonu. kad vidim kako moji prijatelji tamo rade i koliko se pate ipak sam zadovoljniji sa primanjima koje imam.on je odvjetnik koij radi po 20 sati dnevno a ona povremeno poučava španjolsk. stvari koje ti spominješ (auto, vikendica,kuća) na žalost nisu svima prioritet a meni posjedovanje tih stvari nije meritum o nečijoj uspješnosti.matrijalizam nas je i doveo do ovoga gdje smo sad.i za kraj jedno pitanje: a zašto ti živiš u ovom gradu koji je zadnja rupa u poređenju sa Njemačkom? pa kad je kod njih sve tako dobro, lako i jednostavno...što se čeka?
Delfin

prva: od zivota zeli iskljucivo novac i bogadstvo,

i to vrlo vrlo brzo uz što manje napora
sve to ovisi o principima i o tome - kako je rekao Delfin - o tome što ti je u životu prijoritet.

živjela sam u švicarskoj i previše.
a tamo živiš tako da :

1. i otac i majka rade za sitnu lovu kojekakav posao, kako bi imali za kruh, da im djeca ne izumru. ta ista djeca žive u stanu. kuća je stvar koju su vidjeli na tv-u.
za njih će biti nemoguće studirati jer im roditelji jedva uspijevaju plaćati stan u kojemu žive, a kamoli da imaju novaca za stan sinčiću koji mora na fax. a i da uspiješ diplomirati i bla i bla - činjenica je da kada budeš tražio/ila posao, kada vide da si gospodin/gospođica " -IĆ ", velikodušno će prije dati priliku nekom svom "Schmidt"-u.
da, voze najnovija i najbolja auta - koja kupe na kredit pa im unuci otplaćivaju i tako to. ali o tome se naravno ne priča kada se vidi novi Audi u gradu a ono registracija - ZH. ne idu na kavu svaki drugi dan i ne izlaze subotom.
a što je najbolje od svega nakon 20 godina rada u zemlji čokolade, mirovina je dovoljno velika da si platiš račun za telefon.

8)

naravno da se u ovom slučaju radi o ljudima koji su "čisti" i ne bave se kojekakvim mafijama itd.

2. za ove druge, koji su se uspjeli obogatiti na brz, jednostavan i dakako prljav način, ne trebamo ni govoriti jer takvi uspiju i u Osijeku, Zagrebu, itd. - poznati su to pacijenti ..

a sada neka svatko bira što će napraviti od svog života.
morgan

@mnowar- ljudi smo, razlikujemo se u težnjama . stvari koje ti spominješ (auto, vikendica,kuća) na žalost nisu svima prioritet a meni posjedovanje tih stvari nije meritum o nečijoj uspješnosti.matrijalizam nas je i doveo do ovoga gdje smo sad.

Slažem se da se razlikujemo u težnjama a stvari poput auta ,kuće i vikendice smatram pod normalnim ono što ide pod normalno nikakav materijalizam to su minimalne potrebe za normalan život,kao što je recimo normalno da čovjek doktorira u 21 st a drugom da ima 3 razreda srednje škole .

Sad si vec drugi put spomenuo diplomu pa moram reagirati.
Reci mi zasto mislis da ljudi sa srednjom skolom su manje vrijedni od ljudi koji imaju diplomu?
@MNOWAR E sad si stvarno pretjerao,po tebi je normalno doktorirati,jel ti znaš koliki postotak ljudi u hrv ima doktorat,po tvojoj debilnoj logici samo oni su normalni a svi ostali su šta redardirani ili glupi mislim ono wtf.
kopile

@MNOWAR E sad si stvarno pretjerao,po tebi je normalno doktorirati,jel ti znaš koliki postotak ljudi u hrv ima doktorat,po tvojoj debilnoj logici samo oni su normalni a svi ostali su šta redardirani ili glupi mislim ono wtf.

Upravo tako
Delfin

Sad si vec drugi put spomenuo diplomu pa moram reagirati.
Reci mi zasto mislis da ljudi sa srednjom skolom su manje vrijedni od ljudi koji imaju diplomu?

Nisam rekao da su manje vrijedni nego da nikog nije sramota što ima 3 razreda srednje ,,,ljudi u ovom gradu nemaju ni trunku samokritičnosti nije ih sramota što su primitivni .
SSS=primitivan
VSS=prosječan
Dr.sc=normlan za 21 st
Svi muški misle da su bogom dani a žene da su princeza Diana .
Tko misli da nije tako sorry vrijeme ga je pregazilo .

Paušalne ocjene nisu od velike koristi. Kakve to namirnice dolaze s juga ili sjevera, nije jasno (nikome). Da je Osijek najskuplji grad, to može reći samo netko tko nije, recimo, parking plaćao u Zagrebu (a nije ni komunalije).

večina namirnica dolazi s juga ili sjevera.samo prehranu da uzmem za primjer,jedemo koprivničko i varaždinsko.plačamo veće cijene domačih proizvoda.provjereno u konzumima po zagrebu i koprivnici.

i da,djelim največe cijene sa jako malim plačama i dolazim do istog zaključka kao i novine koje nekoliko godina za redom osijek proglašavaju najgorim gradom za život.

svaka čast zagrebu i njegovom parkingu/komunalijama kada tamo ljudi ne žele raditi za 4000 kn dok je ovdje uhvatit posao sa 4000 kn plače bez neke veze gotovo nemoguće.
o čem mi pričamo onda?

A perspektiva? Isključivo individualna - tko očekuje da ga grad zaposli pogriješio je sustav (i državu).

ne očekujem od grada da me zaposli nego očekujem da svojom pozivitnom politikom privuče strane investitore, raznim poticajima pokrene posrnulo gospodarsvto i time omogući mladima normalan život.
svima je jasno da imamo sve uvjete da budemo idući varaždin ali to ne koristimo.
to je ono što boli...

Ja bih samo volio da mladi ljudi od 20-25 godina prestanu kukati i srati, i naprave nešto za sebe. Ako vas nisu zaposlili mama i tata, morat ćete sami (a to nije lako, zar ne, bolje je kukati i optuživati druge i okolinu).

imam dobar posao s dobrom plačom što vjerovatno imaš i ti, sudeći po tvom stavu.
ali neću poput tebe,mislit da zbog toga držim boga za jaja i solit pamet svima koji nisu te sreće a u ovom gradu ih je večina.
maniche

večina namirnica dolazi s juga ili sjevera.samo prehranu da uzmem za primjer,jedemo koprivničko i varaždinsko.plačamo veće cijene domačih proizvoda.provjereno u konzumima po zagrebu i koprivnici.

i da,djelim največe cijene sa jako malim plačama i dolazim do istog zaključka kao i novine koje nekoliko godina za redom osijek proglašavaju najgorim gradom za život.

svaka čast zagrebu i njegovom parkingu/komunalijama kada tamo ljudi ne žele raditi za 4000 kn dok je ovdje uhvatit posao sa 4000 kn plače bez neke veze gotovo nemoguće.
o čem mi pričamo onda?

ne očekujem od grada da me zaposli nego očekujem da svojom pozivitnom politikom privuče strane investitore, raznim poticajima pokrene posrnulo gospodarsvto i time omogući mladima normalan život.
svima je jasno da imamo sve uvjete da budemo idući varaždin ali to ne koristimo.
to je ono što boli...

imam dobar posao s dobrom plačom što vjerovatno imaš i ti, sudeći po tvom stavu.
ali neću poput tebe,mislit da zbog toga držim boga za jaja i solit pamet svima koji nisu te sreće a u ovom gradu ih je večina.

Jedemo koprivničko i varaždinsko? Hoćeš reći da ljudi na pijaci dovoze robu iz Varaždina? A što tamo proizvode točno? Ja pijem Meggleov jogurt, a ne Vindijin. Od Podravke kupujem samo Linoladu (kao i svi ostali, po svemu sudeći, kakve rezultate imaju). I to bi bilo to od Varaždina i Koprivnice. Ova konstatacija o prehrambenim proizvodima sa juga i sjevera ne zavrijeđuje daljnje rasprave.

Koje to novine proglašavaju Osijek najgorim za život? Odakle ti ideja da ljudi u Zagrebu ne žele raditi za 4000 kn? Suludo - ne znam koje ti ljude u Zagrebu poznaješ, ali prodavačica na kasi u Zagrebu jednako loše zarađuje kao i ona u Osijeku. Plaće u državnoj upravi potpuno su iste, kao i u državnim firmama (naravno, zbog centralizacije je broj radnih mjesta daleko veći). Plaće zidara i ostalih građevinskih radnika podjednake su, dapače, da nisu ne znam kako bi Koteks i Gradnja permanentno povećavali broj zaposlenih. U ustanovama su iste plaće, kao što su bolnice, fakulteti, škole, sudovi, mirovine su jednake u cijeloj Hrvatskoj (ne određuju se geografski) i kolega forumašu, možda si mlad, ali ja se ne bih zaletavao sa životnim mudrostima ovog tipa.

Većina građana Zagreba jedva spaja kraj s krajem - broj stanovnika u Zagrebu od 1990. statistički se povećao tek za 80-ak tisuća. Da se radi o Eldoradu, vjerujem da bi bio znatno veći. Ako želiš pravu sliku Zagreba, prošetaj Zapruđem i Utrinama, a odnedavno možeš komotno i Trešnjevkom - u tim betonskim grdosijama, kaosu i gužvi, živi samo onaj koji mora. Nemoj da ti Bandić, i slični lopovi, zamažu oči.

Vezano za poticaje, imaš ih koliko hoćeš. Zapravo, mislim da raznih poticaja ima više nego ikad. Druga je stvar što ih nitko ne koristi - zabluda je da će ti itko pokloniti lovu na lijepe oči, ti strani ulagači traže projekt ili vrijednost. Nikom ja ne solim pamet, ako se ne slažeš, samo naprijed - objasni mi argumentirano i ja možda promijenim mišljenje.
MNOWAR

Nisam rekao da su manje vrijedni nego da nikog nije sramota što ima 3 razreda srednje ,,,ljudi u ovom gradu nemaju ni trunku samokritičnosti nije ih sramota što su primitivni .
SSS=primitivan
VSS=prosječan
Dr.sc=normlan za 21 st

ne znam kakava je tvoja obiteljska situacija i koliko su ti roditelji spremni pružiti. tvoje ubjeđenje da su ljudi sa SSS primitivni mi je dosta ...primitivna.ako netko ima SSS ne znači da je glup, može tu biti i drugih razloga kao neimaština i nemogućnost daljenjeg školovanja iz finanacijskih ili nekih drugih životnih okolnosti.ako je netko bravar i zadovoljan je svojim životom ne znači da je automatski primitivan jer se nije puno školovao.imaš i jak puno školovanih ljudi čiji je primitivizam zadivljujuć. sve je stvar osobnih ambicija i koliko čovjek ima potrebu za nekim društvenim priznanjem i dokazivanjem okolini.
kad bi svi bili dr.sci tko bi nam radio one najbanalnije poslove kao održavanje čistoće, njega bolesnika i sl.imam osjećaj da misliš da ako imaš titulu ne moraš ništa radit, da je ona dovoljan pokazatelj tvoje inteligencije i pameti. većina tih dr. sci. nemaju pojma o najosnovnijim stvarima kao što su neki sitni popravci po kući ili oko automobila.al očito da te stvari znaju samo primitivni ljudi.
morgan

tvoje ubjeđenje da su ljudi sa SSS primitivni mi je dosta ...primitivna.

Lik valjda misli da je i Isus primitivan jerbo je bio stolar. Bez škole. A On nije primitivan, On je Ljubav! :D
...@MNOWAR:mislim mozes li objasniti po kojoj tvojoj bolesnoj teoriji su ljudi sa SSS primitivni???....primitivno je tvoje razmisljanje, iako vjerojatno imas zavrsen fakultet...ne mogu vjerovati....vidis, bas zbog ljudi koji kao sto si ti drzava odlazi u lijepi k..c.....znaci, ja sam manje vrijedna sa SSS od onih koji recimo su kupili diplomu, a svi smo svjesni da takvih ima jako puno?....ili recimo, sam primitivnija od dr.mr.sc.statijaznam koji se nikada nije mrdnio dalje od svog sela, dok sam ja recimo proputovala pola svijeta, sakupljajuci razna znanja i iskustva?...ako je tako, onda ja primitivno mislim da si kreten....
Evo potvrde iz Dnevnika Nove tv, najskuplji grad u Hrvatskoj je Pula, a ne Osijek.
...anakonda dobro misliš...

Jedemo koprivničko i varaždinsko? Hoćeš reći da ljudi na pijaci dovoze robu iz Varaždina? A što tamo proizvode točno? Ja pijem Meggleov jogurt, a ne Vindijin. Od Podravke kupujem samo Linoladu (kao i svi ostali, po svemu sudeći, kakve rezultate imaju). I to bi bilo to od Varaždina i Koprivnice. Ova konstatacija o prehrambenim proizvodima sa juga i sjevera ne zavrijeđuje daljnje rasprave.

cjene su kod nas veće nego dalje.za ovo se hvatam i ne želim raspravljat zašto je tako.imam svoje mišljenje i ok.

Koje to novine proglašavaju Osijek najgorim za život? Odakle ti ideja da ljudi u Zagrebu ne žele raditi za 4000 kn? Suludo - ne znam koje ti ljude u Zagrebu poznaješ, ali prodavačica na kasi u Zagrebu jednako loše zarađuje kao i ona u Osijeku. Plaće u državnoj upravi potpuno su iste, kao i u državnim firmama (naravno, zbog centralizacije je broj radnih mjesta daleko veći). Plaće zidara i ostalih građevinskih radnika podjednake su, dapače, da nisu ne znam kako bi Koteks i Gradnja permanentno povećavali broj zaposlenih. U ustanovama su iste plaće, kao što su bolnice, fakulteti, škole, sudovi, mirovine su jednake u cijeloj Hrvatskoj (ne određuju se geografski) i kolega forumašu, možda si mlad, ali ja se ne bih zaletavao sa životnim mudrostima ovog tipa.

neki poslovi su isto plačeni,neki su više.razlika je ta da ovdje uglavnom imaš poslove sa minimalcem ili slabom plačom(trg.lanci za primjer)dok je tamo puno veća ponuda poslova koji se dobro plačaju.

ovo za poticaje neću konemtirat.
po tvome sve štima pa ne znam onda odakle smo tu di jesmo.
W.M. Felt

Evo potvrde iz Dnevnika Nove tv, najskuplji grad u Hrvatskoj je Pula, a ne Osijek.

evo najbanalnijeg primjera, doživljenog : cijena muškog šišanja u Puli minimalno 50 kn dok u našem gradu te ošišaju za 20. Pula sa druge strane ima najveći standard u državi ako se gleda odnos automobila na glavušu stanovnika, na njih 100 ide 70 kola...zato im je grad u prometnom kaosu
Ma, nažalost, naša je generacija osuđena na lošiji standard od onoga koji su imali naši roditelji kada su bili naših godina.. i to je nepobitna činjenica nevezana uz grad u kojem se živi.
Oni su tada već imali posao, kuću, obitelj, eventualno vikendicu i auto, ali bilo im je lakše. Kredite bi otplatili puno brže i lakše, išlo se na more, skijanje, u restorane..
Kupila sam stan i kad budem imala 48 godina moći ću reći da je moj! O novom autu ne smijem ni razmišljati, a zbog stambenog kredita, iako mi je plaća neloša, uspijem platim režije i hranu, dok za neki "luksuz" (izlasci, večere, odjeća, godišnji..) nemam ni u snovima osim ako se ne zadužim još više, ili kako to već je, kupujem na karticu i presipam iz šupljega u prazno.. O obitelji se ne usudim razmišljati, jer se bojim da neću tom djetetu moć pružiti sve potrebno, iako sam dipl. oec. i uskoro mag.spec.
Nije bitno koji je grad u pitanju, u k.... je cijela država, a to se posebno očituje u ovoj regiji koja je bila najviše pogođena ratom i nikako da se pomakne s mjesta, a to možemo, kako je netko već rekao, zahvaliti cijenjenim političarskim guzicama. Ne želim odlaziti iz Osijeka, želim da nam vlast omogući normalan život OVDJE i da pomaknu grad s mrtve točke. Zbog toga su i izabrani, ali jedino oni to ne shvaćaju..
Loona

Ma, nažalost, naša je generacija osuđena na lošiji standard od onoga koji su imali naši roditelji kada su bili naših godina.. i to je nepobitna činjenica nevezana uz grad u kojem se živi.
Oni su tada već imali posao, kuću, obitelj, eventualno vikendicu i auto, ali bilo im je lakše. Kredite bi otplatili puno brže i lakše, išlo se na more, skijanje, u restorane..
Kupila sam stan i kad budem imala 48 godina moći ću reći da je moj! O novom autu ne smijem ni razmišljati, a zbog stambenog kredita, iako mi je plaća neloša, uspijem platim režije i hranu, dok za neki "luksuz" (izlasci, večere, odjeća, godišnji..) nemam ni u snovima osim ako se ne zadužim još više, ili kako to već je, kupujem na karticu i presipam iz šupljega u prazno.. O obitelji se ne usudim razmišljati, jer se bojim da neću tom djetetu moć pružiti sve potrebno, iako sam dipl. oec. i uskoro mag.spec.
Nije bitno koji je grad u pitanju, u k.... je cijela država, a to se posebno očituje u ovoj regiji koja je bila najviše pogođena ratom i nikako da se pomakne s mjesta, a to možemo, kako je netko već rekao, zahvaliti cijenjenim političarskim guzicama. Ne želim odlaziti iz Osijeka, želim da nam vlast omogući normalan život OVDJE i da pomaknu grad s mrtve točke. Zbog toga su i izabrani, ali jedino oni to ne shvaćaju..

Udaj se dobro ako možeš i skrati si muke ,a ako se nemožeš utopit dobro sorry life is WAR .
Loona

:worship: Evo konačno bita cijelog problema.... Nije problem sve i da Osijek je najskuplji grad za život.... Dajte ljudima dobre plaće pa ništa neće biti problematično... No, na žalost, stvari su onakve kakve jesu, a ako si sami ne pomognemo - nitko nam pomoći neće...
ne bih se slozila Luna s tobom da je nasim starcima bilo lakse, da su imali aute, kuce ili cak vikendice. Mozda cu neke ubosti u zivac, ali u bivsoj drzavi bilo je dobro srbima koji su bili na dobrim polozajima pa time su imali sve navedeno(kuca, auto, vikendica). moj stari je radio u oltu, nihovi prijatelji u tekosu ili tranzitu place su im bile besramno male, svi su zivjeli kao postanari jer si nisu mogli priustiti kuce a prijevozno sredstvo su im bili autobusi. a sto se tice ljetovanja isli su organizirano preko firme u nekakve kampov sa 1 zvijezdicom, toga se i ja sjecam.
Ovakva prica je bila prosjecnog Hrvata.
Delfin

ne bih se slozila Luna s tobom da je nasim starcima bilo lakse, da su imali aute, kuce ili cak vikendice. Mozda cu neke ubosti u zivac, ali u bivsoj drzavi bilo je dobro srbima koji su bili na dobrim polozajima pa time su imali sve navedeno(kuca, auto, vikendica). moj stari je radio u oltu, nihovi prijatelji u tekosu ili tranzitu place su im bile besramno male, svi su zivjeli kao postanari jer si nisu mogli priustiti kuce a prijevozno sredstvo su im bili autobusi. a sto se tice ljetovanja isli su organizirano preko firme u nekakve kampov sa 1 zvijezdicom, toga se i ja sjecam.

Vrlo je teško komparirat ta 2 vremena sa odmakom 20-25 god ,štos je u tome što onda niste mogli ništa izabrat sustav je sve radio umjesto vas ali niste ništa mogli ni zajebat ,socijalna pravda je bila veća ali je bila i ravnilovka što nikako nije dobro , nije bilo nikakvih mogućnosti ,a danas postoje sve mogućnosti možete sami izabrat što želite,, a što ljudi krenu stramputicom to nije ničiji problem nemogu reć da sami nisu birali životni put nego jednostano nece ucit a bome ni raditi to je velika vecina slucajeva, kako ce određen dio ljudi zivit ja apsolutno neznam niti je moj problem .
Slazem se da danas imamo vise mogucnosti a samim time trebamo se vise i truditi.
Ima ljudi kojima odgovara raditi na nekom pogonu 8 sati i tako 40 god za prosjecnu placu ima ljudi koji zele vise od zivota i posla koji obavljaju.
Hocu reci da nas dragi Osijek u maloj mjeri nudi i jedno i drugo.
To su gluposti što se tiče mogućnosti,tko ima mogućnosti,prije svega oni koji su inicijalno potkoženi i koji imaju veze a ostali imaju kitu a ne mogućnosti .Evo vam samo jedna statistika koja vrijedi u SAD-u i većini zemalja zapadne europe,95% ljudi koji su bogati su rođeni bogati,toliko o "mogućnostima".Najveća laž komunizma je bila da su svi jednaki,a najveća laž kapitalizma je da svi ljudi imaju mogućnosti i izbor.
kopile

Najveća laž komunizma je bila da su svi jednaki,a najveća laž kapitalizma je da svi ljudi imaju mogućnosti i izbor.

:worship:
Delfin

ne bih se slozila Luna s tobom da je nasim starcima bilo lakse, da su imali aute, kuce ili cak vikendice.
moj stari je radio u oltu, nihovi prijatelji u tekosu ili tranzitu place su im bile besramno male, svi su zivjeli kao postanari jer si nisu mogli priustiti kuce a prijevozno sredstvo su im bili autobusi. a sto se tice ljetovanja isli su organizirano preko firme u nekakve kampov sa 1 zvijezdicom, toga se i ja sjecam.

No, dobro, svakakvih priča ima i iz tog vremena.. Ja se opet ne bih složila s tobom.. Odrasla sam samo s mamom, koja je završila srednju ekonomsku i radila u Obnovi (koje odavno nema) i ipak smo dobile stan, išle na more avionom, na skijanje, jela sam sladoled na terasi hotela Osijek i večerala barem 2x mjesečno u restoranu.. Toga se ja sjećam.. bilo je i težih dana naravno, ali današnji standard je katastrofalno poražavajući za sve stanovnike lijepe nam naše..
MNOWAR

Udaj se dobro ako možeš i skrati si muke ,a ako se nemožeš utopit dobro sorry life is WAR .

Te idiotske fraze ostavi za nekog drugog.. ja se trudim svojim sposbnostima, znanjem i voljom (kad mi već tata nije ostavio milione) ostvariti normalan i pristojan život sebi, a logičnim slijedom i svojoj obitelji, u ovome gradu i ovoj državi.
Delfin

Nemoj vjerovati svemu što ti roditelji kažu, iako vidim da je ova tragična propaganda o bivšoj državi ipak u nekoj mjeri upalila. Ako misliš da je samo Srbima bilo dobro, zasigurno u Srbiji nisi bio, a nisi bio ni u Slovenij, pa ni na hrvatskoj obali - gdje tu i tamo i pokoji Hrvat ima vikendicu. Ne padati na demagogiju novopečenih Hrvatina - niti je bio problem biti Hrvat, niti je bio problm ići u Crkvu, a sramotno je opravdavati kolaps nakon 90' tvrdnjama da je prije ionako bilo još gore.

Međutim, nije točni ni da je nekad bilo puno bolje.

Ove teze o stanovima ne treba previše komentirati jer se očito radi o pukom neznanju - u prošlom sistemu postojalo je društveno vlasništvo, i malo je ljudi uopće bilo vlasnikom stana u kojem je živjelo. No, za razliku od moderne nam Hrvatske, stanarsko se pravo dobivalo besplatno! Nositelji stanarskog prava potpm su mogli stanove otkupiti, po smiješnoj cijeni.

Automobil je do zamaha Zastave u bivšoj državi bio luksuz. Putovanja u inozemstvo također su bila luksuz - pa stariji se sjećaju da je odlazak u Trst bio vrhunski doživljaj. O nekakvim skijanjima da ne govorim. Ljetovanja su bila organizirana po firmama, jer su sve veće imale svoja odmarališta, i bilo je besplatno - danas eto nema nikakvih ljetovanja, pa tko ima nek ide.

Na policama u trgovinama mogli su se kupiti tek proizvodi domaćih tvrtki - sigurno se stariji sjećaju mlijeka u plastičnoj vrećici. Iz Njemačke su ljudi donosili Milke, kao vrhunsku deliciju (kad su se otvorili duty free shopovi, ljudi su umrli od sreće). Sedamdesetih i osamdesetih švrcale su se i jeans hlače, kojih nje bilo.

Sako vrijeme nosi svoje probleme. Danas je najveći problem činjenica da je svatko ostao sam, i dužan je brinuti se o sebi - može živjeti izvrsno, a može i propasti. Nekad je bilo drugačije, država se brinula o svemu, pa su ljudi imali i manje problema - ali i mogućnosti.
dobro sad smo malo skrenuli s teme,samo sam htjela reci da ni nasim starcima nije bilo lako, kao ni nama sada ali to ne znaci da je nas Osijek najgori grad za zivot.
Pa o tome se i radi... Nije Osijek najgori grad za živjeti u njemu, Hrvatska je iza bivših zemlja Juge (osim Slovenije, iako ni njima ne cvatu ruže), najgora država za živjeti, od onih koje trenutno pokušavaju ući u EU.. zbog čega, mislim da ne treba ponovno nabrajati.

moje mišljenje..
Zašto je Zadar najperspektivniji? Zato što gradi, jer planira, jer investira, ali i npr. ima Kalmetu u ministarstvu koji je taj Zadar definitivno podigao na noge, ne samo on, ali jednim dijelom je. A koga mi imamo? Đapića? Glavaša? Ili pak novopečenog saborskog zastupnika Škoru? Sumnjam. Uz sve to, Zadar ima jako kvalitetnu zemlju za sadnju.
Zatim Varaždin.. netko je rekao da je dosadan i nezanimljiv. Eh pa možda, a možda je samo tebi takav, a i moždao si gledao/la iz druge perspektive nego iz one iz koje su ovi u Jutarnjem (ili gdje već gledali).Meni osobno je Varaždin lijep grad.
A Osijek..naravno da je većini ljudi Osijek najljepši i najbolji i nipošto se po njemu ne smije pljuvat, i baš zato su ovi iz Jutarnjeg konjine. Jel da? Ok, i ja volim Osijek, ali treba biti realan. Osijek se tek u zadnje 2-3 godine na neki način trgnuo, isto počeo investirati, ali koliko ja vidim, ni približno kao neki drugi gradovi u Hrvatskoj.
eto toliko :)
pozdrav
ePo

moje mišljenje..
Zašto je Zadar najperspektivniji? Zato što gradi, jer planira, jer investira, ali i npr. ima Kalmetu u ministarstvu koji je taj Zadar definitivno podigao na noge, ne samo on, ali jednim dijelom je. A koga mi imamo? Đapića? Glavaša? Ili pak novopečenog saborskog zastupnika Škoru? Sumnjam. Uz sve to, Zadar ima jako kvalitetnu zemlju za sadnju.
Zatim Varaždin.. netko je rekao da je dosadan i nezanimljiv. Eh pa možda, a možda je samo tebi takav, a i moždao si gledao/la iz druge perspektive nego iz one iz koje su ovi u Jutarnjem (ili gdje već gledali).Meni osobno je Varaždin lijep grad.
A Osijek..naravno da je većini ljudi Osijek najljepši i najbolji i nipošto se po njemu ne smije pljuvat, i baš zato su ovi iz Jutarnjeg konjine. Jel da? Ok, i ja volim Osijek, ali treba biti realan. Osijek se tek u zadnje 2-3 godine na neki način trgnuo, isto počeo investirati, ali koliko ja vidim, ni približno kao neki drugi gradovi u Hrvatskoj.
eto toliko :)
pozdrav

Ne želim baš previše o ovome, ali onaj tko misli da se negdje gradi, investira i planira mogao barem navesti što, pa da i mi znamo. U Zadru se planira tek teretna luka, što je po mom skromnom mišljenju promašaj, i suprotno turističkim ambicijama grada. A ovo da ima jako kvalitetnu zemlju za sadnju... O Bože. Ne znam što bi uopće napisao.

Činjenica da se negdje gradi i planira gradnja ne znači boljitak i napredak, barem ne u smislu o kojem mi ovdje pišemo - mjesto ugodno za život. To je floskula koju nameću građevinari u Hrvatskoj (odnosno lopovi), kao što je Jure Radić - za njega je svaki problem rješiv građevinom. Primjerice, u Ženevi je zabranjeno širenje gradskog područja, može se reći da je time drastično ograničena i gradnja - ne vidim da se to odražava na njihovu kvalitetu života.
Ja ću reći samo jedno - dok niste živjeli u Slatini, niste živjeli u najgorem gradu za život!
Niti jedan grad u Hrvatskoj nije supersoničan po nijednom pitanju, kako će i biti kad nam je cijela država u k..u..r..c..u.. !
svi smo mi različiti i svima su nam pojmovi onoga što čini dobar život različit...
meni se samo srce kida kad se sjetim kakav je grad Osijek bio nekad...

i pri tome ne mislim na grad kao infrastrukturu, mjesto za život, mogućnosti i bla...nego na ljude koji ga čine...

nekada je ovaj grad imao i dušu, ali i duh, a sad kao da je postao duh od grada...
malodušnost na svakom koraku...to mi je gore od bilo čega u ovom gradu...
obožavam ovaj grad, beskrajno ga volim i iskreno se nadam da ćemo kolektivno pronaći snage da nešto pokrenemo...
tko hoće,neka ide, tko želi, neka ostane...
samo znam da, ako svi odu, ovome gradu nikada neće biti bolje...

Ljudi su srce svakoga grada, a dok su ljudi nesretni, malodušni, razočarani neće se poboljšati stanje ni u gradovima a ni u državi.
Ali baš zbog te "države" grad nam je takav.. Ne znamo kako to izliječiti, da bi sei i Osijek i svi gradovi izliječili od bolesti koja nas ja zahvatila.. "Sanadaritis"

ma os definitvno nije najgori grad....

ne znam zašto vlada uvrijezeno mišljenje da su u gradovima na moru puno bolji uvijeti za zivot?? mi imamo samo lijepu sliku o njima jer dođemo tamo, budemo tjedan-dva i idemo kući....a kako je tamo preko zime??? hmmmm....

ali zato je malograđanština u os na veeelikom nivou....svi seru protiv svega, a nitko se ne bi uhvatio ničega vezanog za napredak....

1step2far- potpisujem sve napisano

svaki grad je najgori jer ljudi su nervozni,neimaština je općenito i zato se svima čini da je sve najgore
cruela devill

ma os definitvno nije najgori grad....
ali zato je malograđanština u os na veeelikom nivou....svi seru protiv svega, a nitko se ne bi uhvatio ničega vezanog za napredak....

s ovim se potpuno slažem

osijek volim i nikad ga ne bih napustila, jer sam probala par puta i to jednostavno nije to
Bio sam na puno mjesta, posjetio druge zemlje i gradove, stekao dosta prijatelja i poznanika, ali nikad to nije kao kući. Dom je gdje ti srce leži, a takav, kakav si napravis...
Ne želim jadno i okrutno zvučati, ali u gradu u kojem sam rođen nisam osjetio skoro nimalo ljudskosti niti nekakav osjećaj pripadnosti. Svi smrknuti, bezvoljni....vlada delikvencija i primitivnost. Ne kažem to za sve ovdje, ali hebiga, osjetio sam takve stvari na svojoj koži. Uskoro odlazim (fax), i kad razmislim, ništa mi neće nedostajati, što me dodatno rastužuje. A i nisam jedini.
Neki za, neki protiv. Toga uvijek ima i diskusija uvijek dobrodošla. Ako če temu čitati neka odgovorna lica, možda če od toga biti i neke koristi.

A moje mnenje: Pročitajte post od @sisible sa kojom se 100% slažem. :cat:

Tagovi