Za 10 mjeseci autocestom od Osijeka do mora

Osijek

Za 10 mjeseci autocestom od Osijeka do mora

Autocesta na budućem koridoru 5c, trebala bi od Đakova stići do Osijeka za nešto više od deset mjeseci, početkom travnja, ekskluzivno je jučer novinarima najavio Drago Tadić, predsjednik Uprave Osijek-Koteksa, glavnog izvođača radova na cestovnom dijelu koridora 5c kroz Slavoniju.

Središnja je to dionica autoceste kroz istočnu Hrvatsku, u dužini od trideset kilometara, nakon koje slijedi završna dionica do mađarske granice. Osim što će Osijek spojiti s nekadašnjom autocestom Bratstva i jedinstva prema Zagrebu i dalje Rijeci, Splitu…, bit će to za nekoliko godina, kada se završi dionica od 380 kilometara kroz BiH, najbrži put do Ploča. Putovat će se upola kraće nego danas, dolinama Bosne i Neretve, te oko Doboja, Sarajeva i Mostara.

Tadić, koji je jučer u ime Osijek-Koteksa primio nagradu HGK Zlatna kuna, požalio se što su zbog arheoloških radova morali zastati s gradnjom, pa dionicu do Osijeka neće stići završiti do Nove godine, kao što su planirali. Tako se još jednom bogata povijest ovih područja ispriječila bržem nastupu budućnosti.

- Radovi su usporeni na čvoru Josipovac i Čepin, no sada sa sigurnošću tvrdim da će cesta biti gotova do početka travnja, ističe Tadić.

Arheolozi zagrebačkog Filozofskog fakulteta, tijekom nekoliko mjeseci prošle godine istraživali su na 17 hektara površine kod čvorišta Josipovac i pronašli ostatke rimskog naselje iz 3. stoljeća.

Gradnja trase koridora kroz Slavoniju počela je još u rujnu 2005. godine, a do danas je izgrađena dionica Sredanci-Đakovo. Dužina autoceste kroz Hrvatsku, većim dijelom kroz Slavoniju i manjim od granice BiH do Ploča, iznosit će 88 kilometara.

Autorica: Ivana Kolar
Uf, laknulo mi, ja mislio to će netko poći na luđački pothvat i navedenu dionicu prevaliti hodajući na trepavicama u 10 mjeseci. Kamen mi sa srca pao!
bazooka_joe

Uf, laknulo mi, ja mislio to će netko poći na luđački pothvat i navedenu dionicu prevaliti hodajući na trepavicama u 10 mjeseci. Kamen mi sa srca pao!

da legneš i prevrćeš se, izbjegavajući pri tome automobile, stigao bi za 4 mjeseca, a ne hodajući, makar i na trepavicama.
DonQuijote

da legneš i prevrćeš se, izbjegavajući pri tome automobile, stigao bi za 4 mjeseca, a ne hodajući, makar i na trepavicama.

U pivo da je za na trepavicama stići potrebno bar 10 mjeseci! :D
bazooka_joe

DonQuijote

U pivo da je za na trepavicama stići potrebno bar 10 mjeseci! :D

ajd! samo, treba naći budalu koja će probati... ili se dobrovoljno javljaš? ;)
Samo se vi zezajte - kakav je promet prema Đakovu, možda bi i kotrljanjem brže došao.

No, evo opet građevinskih iluzija i opsjena. Umjesto da se lijepo prizna da HAC nema love, a Sanader neda, pa da se i lokalnim izborima treba maksimalno približiti - kako odani birač ne bi zaboravio što je sve veliki Ivo učinio za njega - umjesto toga, izmišljaju se arheološki nalazi, sve pod budnom kapom gospođe Mirjane, a nekad posluže i pri kažnjavanju neposlušnih jedinica lokalne samouprave - tipa Osijek. I tako nam Grad bježi od svih građevinskih radova koji iziskuju kopanje, jer horda Mirjaninih arheologa čeka kao zapeta. Zaista, rimsko carstvo imalo je zasigurno više stanovnika nego što se procijenjuje, kad se eto i Mursa protezala od Donjeg grada do Josipovca - bio je to, tako rekoć, pravi megalopolis.

Re: Za 10 mjeseci autocestom od Osijeka do mora

pih mos mislit -
, bit će to za nekoliko godina, kada se završi dionica od 380 kilometara kroz BiH,

ionako svi koji idu u dalmaciju idu preko bosne tak da mi tih 2 kilometra do bosne nista ne znace
Pa za 10 mjeseci nitko neće ići na more...hehe!

ugl...bilo bi fora to...ali...mislim da će trajati duže od 10 mj.---kao i inače!
lijepo je sto imamo autoceste, ali ja bi volio biti bogat da si to mogu priustiti. ovako kud god idem moram okolnim cestama jer su autoceste preskupa
Ingo

lijepo je sto imamo autoceste, ali ja bi volio biti bogat da si to mogu priustiti. ovako kud god idem moram okolnim cestama jer su autoceste preskupa

uf uf slazem se s tobom :wink:
... bilo bi lipo, no to je malo vjerojatno jer Sv. Duje ne da sebi ni blizu!
lako je nama kroz ravnicu al Bosancima će trebat bar 20 god. da naprave svoj dio do mora. za ovih 10 god nisu ni pokrpali stare,postojeće ceste.
10 mjeseci autocestom do mora, 5 godina autocestom do ploča...
ja mislim da bi hrvatske kladionice postale još veći hit u državnim kućanstvima kad bi ovakve projekte uključile u svoju ponudu
ako cijene goriva nastave ovako rasti sumnjamda će itko koristiti tu autocestu
eldiablo

ionako svi koji idu u dalmaciju idu preko bosne tak da mi tih 2 kilometra do bosne nista ne znace

Ne slažem se, studija odjela logistike u mojoj firmi pokazala je kako kamion pun robe od Os-a do St-a dolazi minimalno 1 dan ranije autocestom kroz RH nego kad ide preko BiH. A već je jedan dan puno za time-critical robu.
Jednako je sa službenim putovanjima - jednostavno je manje gnjavaže (ok, gotovo ništa gnjavaže) potrebno za proći autocestu Os-St nego preko BiH...
bazooka_joe

jednostavno je manje gnjavaže (ok, gotovo ništa gnjavaže) potrebno za proći autocestu Os-St nego preko BiH...

istina je.jest da košta malo više al ne da se usporediti vrijeme provedeno u autu auto putem s onim kroz bosnu.nedavno sam putova Os-Poreč i dođeš za 6 sati,uz poneki odmor.za put od Os do Dubrovnika - ista kilometraža - treba ti 10 sati.
eldiablo

ionako svi koji idu u dalmaciju idu preko bosne

pa ne bih baš rekla...ja sam jednom samo išla do mora kroz bosnu i zaključila sam da tih par sto kuna uštede nije vrijedno mog života...kroz cijelu bosnu sam gledala da me ne ubije neki ludi bosanac u golfu koji ili ne zna prometna pravila ili ga nije briga za njih, a očito je bosna puna takvih likova...neka hvala, više ne idem onuda
morgan

lako je nama kroz ravnicu al Bosancima će trebat bar 20 god. da naprave svoj dio do mora.

Kako god bilo, njihov dio autoceste se gradi, polako i sigurno. Prošlog proljeća su imali 30 km iznad Sarajeva prema Zenici, a gradili su i novu dionicu. E sad, koliko je do dana današnjeg gotovo, treba otići i provjeriti.... ja možda za koji tjedan.
MissTake

ako cijene goriva nastave ovako rasti sumnjamda će itko koristiti tu autocestu

To su rekli i za cigarete kad je ono jednom bilo poprilično poskupljenje. A pazi... em što su skuplje, em što na njima hrvatskim književnim jezikom piše da su štetne za zdravlje, em što ti od njih smrdi iz usta kao iz kontejnera, smrdi ti kosa i odjeća na truleks...

Ja bih volio da je litra godiva 15 kn pa da nema toliko gužve u gradu . ali dakako, da to ne generira ostala poskupljenja ;-)
meni je jadno kad ljudi ne mogu mrdnuti bez automobila
ja sve što se može propješačim
glupo je govoriti da će se posljedice kasnije osjetiti....

osijek još nije tako jako zahvaćen sa gužvama u prometu, osim nekih kritičnih ulica u određene sate....

samo da se izgradi još više biciklističkih staza

a cigarete
ju huuu
uskoro zakona o zabrani pušenja
zlusch

To su rekli i za cigarete kad je ono jednom bilo poprilično poskupljenje. A pazi... em što su skuplje, em što na njima hrvatskim književnim jezikom piše da su štetne za zdravlje, em što ti od njih smrdi iz usta kao iz kontejnera, smrdi ti kosa i odjeća na truleks...

Jok, meni miris dima u kosi, odjeći i ustima baš cool.
No, o ukusima se ne raspravlja, jelte... :D
bazooka_joe

Jok, meni miris dima u kosi, odjeći i ustima baš cool.
No, o ukusima se ne raspravlja, jelte... :D

Što jes - jes!

A tek kad kao faca i pol odeš na bronhoskopiju... pa kad venama poteku citostatici u petpostotnoj glukozi... a sestre trgaju uniforme i naskakuju na tebe ;)
zlusch

A tek kad kao faca i pol odeš na bronhoskopiju... pa kad venama poteku citostatici u petpostotnoj glukozi... a sestre trgaju uniforme i naskakuju na tebe ;)

E! Još dok ti glas poprimi seksi hrapavi ton, ovlaže se čim ga čuju!

No, da budem on-topic: od Osijeka do Splita mi treba kutija cigareta :)
bazooka_joe

No, da budem on-topic: od Osijeka do Splita mi treba kutija cigareta :)

Meni 2 x 0,5l Studene od jabuke, velika porcija ćevapa negdje blizu Travnika i 10 eura korumpiranom djelitelju pravde pokraj ceste :-)
zlusch

morgan

lako je nama kroz ravnicu al Bosancima će trebat bar 20 god. da naprave svoj dio do mora.

Kako god bilo, njihov dio autoceste se gradi, polako i sigurno. Prošlog proljeća su imali 30 km iznad Sarajeva prema Zenici, a gradili su i novu dionicu. E sad, koliko je do dana današnjeg gotovo, treba otići i provjeriti.... ja možda za koji tjedan.

prošli tjedan kad sam prolazio postavljali su naplatne kućice pa budi spreman izdvojiti još malo maraka za čari vožnje njihovim autoputem.dobra je dionica,brzo se vozi i začas si pred Sarajevom a onda kad uđeš u Kinesku četvrt...ajme majko!i puž te prestigne
Misstake naravno da ne možeš shvatiti da netko ne može bez auta mrdnuti kad se ti prevrneš iz kreveta i na promenadi si :)

parola većine je Hrvata je: "Nek imam za cigare, kavu i gorivo, a za hranu nije bitno!"
faktor-x

parola većine je Hrvata je: "Nek imam za cigare, kavu i gorivo, a za hranu nije bitno!"

Hrana? A što je to???? LOL
Ja jedva čekam da se završi ovaj dio od OS do DJ. Ostatak koristim slabo pa me ne sekira.
faktor-x

Misstake naravno da ne možeš shvatiti da netko ne može bez auta mrdnuti kad se ti prevrneš iz kreveta i na promenadi si :)

čuj nije sve tako crno
po promenadi se može i trčati

a vidi ne možemo svi živjeti u gradu.... pučanstvo sa sela ipak treba prijevoz do stadiona

a bogme i kad se pobijedi treba po gradu malo vozikati i trubiti

Tagovi