Što znate o Izviđačima

Međuljudski odnosi - Razgovori ugodni

Što znate o Izviđačima

Recimo da sam izviđač, zanima me dali znate što izviđači rade:
- ovo pitanje sam postavio tek tako jer me nešto zanima:
A) smatrate li da su izviđači zastarjeli (probajte pogledati slijedeće stranice: www.slavonski-hrast.hr, www.scoutpark.net) tamo možete vidjeti ponešto iz izviđačkog života...
B) mislite li da izviđači nisu za vas (- skinuti emisiju "Mijenjam Svijet išla je na HRT-u ukoliko imate flat rate predlažem vam da skinete (oprez filmić ima 100 mb u rar datoteci) možda vam ovo pokaže da griješite linkovi su po tri dijela između svakog se mora čekati red za skidanje 96 min linkovi
http://rapidshare.com/files/109178016/Mijenjam.Svijet.part1.rar
http://rapidshare.com/files/109179069/Mijenjam.Svijet.part2.rar
http://rapidshare.com/files/109179531/Mijenjam.Svijet.part3.rar
C) ukolliko vas zanima nešto više javite nam se:
Mi smo genium Scouts - UI Slavonski hrast, jer izviđači u Osijeku djeluju 90 godina i sa svakom generacijom dovode napredak u milijunski pokret skauta...
U osijeku smo jedini - ostali su kopije* (nisu članovi svjetskog skautskog pokreta)
D) ukoliko još uvijek mislite da izviđači nemaju vama što ponudit... pokrenuli smo projekt međunarodnog izviđačkog centra u baranjskom mjestu Podravlje - možda se u njemu možete naći... jer u svijetu postoji preko 50.000 takvih centara dijelom i u Europi... oni traže animatore, volontere i pritom daju svoj doprinos u razvoju djece i mladih... a prilikom putovanja uvijek možete odsjesti pod povoljnijim uvjetima.
:idea:
pozdrav... Leo

Re: Što znate o Izviđačima

Izviđači (skauti) su pokret za djecu i mladež, a u ostvarivanju ciljeva i programa im pomažu odrasli članovi organizacije. Izviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode, druženjem (socijalizacijom djece) i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu kako u civiliziranom svijetu, tako i u divljini.

Važnija znanja koja izviđači usvajaju su: orijentacija na karti i u prirodi, topografija, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, čvorovi, putni znakovi, izviđačke pjesme, društvene igre u prirodi i zatvorenom prostoru, pionirstvo, signalizacija, prva pomoć, sportovi (npr. izviđački sportovi kao što su: otimanje marame, scoutball, tronogo trčanje) i drugo. Postoje i otvorena natjecanja orijentacijskog tipa i sa tzv. olimpijskim disciplinama. Scoutball je jedna od najpopularnijih disciplina, u Hrvatskoj čak i postoji liga natjecanja.

Izviđač sam bila kao pionir u prvom i drugom razredu i meni je bilo jako zabavno.
Vjerujem da bi se djeci to sviđalo.
I ja sam bila u izviđačima,bila sam čak i planinka godine(nije da se hvalim).
Samo na žalost,zbog malog interesa družina nam prestala s radom.
I vrlo bih rado ponovno išla na izviđače.
Jooj,baš mi je bilo super,kad se samo sjetim...logor,vatra,pjevanje do zore ili dok ne zaspemo pokraj vatre od umora...baš mi je bilo super...Kampovanja,natjecanja,ljetovanja,zimovanja...hoću opet...
Iako ste bili nekad izviđači (planinke, poletarci, pčelice) još uvijek ima mjesta i za vas....
Naši stariji brđani (iznad 20, 30, 40 i 50 god) vjerovatno vas poznaju... Sastanke održavamo u mjesnoj (Gradska četvrt JUG II) ugao kaštelanske i Umaške - kod Domića...
a za vašu kategoriju - sastanci su svakog četvrtka u 20 sati...
Pozdrav
Vrlo rado,ali radim do 20.30...Jel se smije kasniti?Znam da nije pristojno...
Članarina,košulja...sve me zanima...koliko novaca?
godišnja članarina je oko 120 kn , odore nisu obavezne u startu - oko 140 kn zavisi koji broj,
Naša članarina je mala iako je u njoj i članarina za Savez izviđača hrvatske....
Hm...članarina je stvarno mala.
A odore...hm...imam ja staru još uvijek,ali ne znam da li je upotrebljiva u vašoj udruzi.Mi smo imali plave košulje.I znam da nije obavezna u startu,ali je uvijek ljepše kad ju imaš...
Možda vam se i pridružim...Moram još malo vidjeti kako ću s vremenom...

Re: Što znate o Izviđačima

Bio sam ja izviđač i išao sa izviđačima na logorovanje na Otok Mladosti kod Šibenika... 15 dana u šatoru... Odlično...
Ako si imala tamno plavu onda si bila u porječanima, možda kod Popa ili Šulca, ako je svjetloplava ondak u zrakoplovcima, ili zelena - prašinari... he he, mi ti danas imamo tamnoplavu, ne želimo dopustiti da nam se djeca stope u prirodi... iao su danas službene 2 boje indigo plava i zelena (ali ne smb- kakve poneki nose)..
Otok mladosti je nažalost priča za sebe...
Otok je konfiscirala općina šibenik i još uvijek traje spor s njima. Općina šibenik je prodala koncesiju švabama na par desetaka godina i tamo se sad grade hoteli. Savez je vlasnik polovićne većine terena i svoj udio je prepustio vladi hrvatske na raspolaganje... no i oni su zakasnili zbog samovolje nj. stranačkih kolega iz Šibenika...
I tako je propao Svjetski projekt 7 kontinent po ideji Slavka Bjažića, Danka Oblaka i ostalih velikih izviđača...
Zato smo se mi opredjelili na nešto što nažalost Osijek nema - Izviđački dom u malom baranjskom selu Podunavlje - da makar putnici i izviđači mogu odsjedati po hostelskim cijenama... nažalost u gradu je sve skupo i sve sami hoteli s 3,4,5 zvjezdi...
sad ste me sjetili, Otok mladosti, bio jednog davnog ljeta nakon završenog sedmog razreda osnovne, prejebeno je bilo, ljubio se prvi put u životu s curom, mađaricom... nisam imao pojma šta cura priča, u to doba su mađari učili samo ruski, tu i tamo netko i njemački...

što se izviđača tiče, iskustva su mi izuzetno ograničena, upisao se u osnovnoj, negdje u trećem razredu, otišao par puta vidjet o čemu se tu radi i odustao... ali još uvijek znam zavezati jedan čvor koji smo učili, i da ga jebeš još uvijek ga koristim kad mi je uže za prikovat šator u zemlju predugačko.
ja znam baratat nožem, puškom, sjekirom, flašom od rakije/vina/piva s onima od soka ne znam, vezat znam šta oš i kak oš, i to po mom, nekad se zna dogodit da ne znam odvezat to što sam svezo al to nije ni važno, vatre znam zapalit sve i namjerno i slučajno, nekad se samo iznenadim kad zapalim nešto, u divljini se snalazim po suncu ili oblacima i začudo uvijek se pogubim, pogotovo kada se snalazim po oblacima, i isto po mahovini znam i svemu što ima u prirodi i vjevericama, kad pogodim vjevericu kamenom na koju stranu pobjegne to je sjever, po noći se snalazim po zvijezdama padalicama, gdje padne tamo idem, a ako ne padne znam provest noć piljeći u nebo i tako, znam ja ponešto, nije to teško jedino ako te to zanima, uvijek sam podržavo te izviđaće, a pogotovo izviđaćice sam držo par puta, super je to ekipa, sve 5
(gaap) Eh da čvor se zove skračivaljka... i uvijek dobro posluži...

(monstrum) pa nemoraš uvijek nešto čekati, zavrtiš bocu i kud pokaže... he he
A košulja nam je bila baš te indigo plave boje!I marame su bile plave s bijelom trakicom.
A moja družina ti je bila Mursa,i to je bilo davno,prije nekih 9 godina...Mira Mužević nam bila starješina...Pa ti sad vjerovatno znaš bolje od mene sve vezano za te udruge,družine itd.Znam da smo bili u toj svjetskoj udruzi jer smo bili dobili svake godine neke iskaznice i polagali stupnjeve znanja,išli na natjecanja i na one skupove izviđača(npr. u Nizozemskoj).
Ta ti još vrijedi... znaći ti si iz ekipe masnog i dr... Onda se vjerovatno znamo jer sam ja onda biou u quercusu, družina zrakoplovaca Zeppelin, a znaš i popa, dinga, alfa ...BTW masni mi je sviraou u svatovima... he he
Pa znam ih,da,više onak iz viđenja nego što se poznajemo.
Pokušat ću doći na koji sastanak pa da vidim,možda mi se svidi pa ostanem.A koliko ste vi već dugo aktivni kao udruga?
vjerovala ili ne od 1968 godine, no za vrijeme rata smo se preimenovali u OI Quercus (1992), a zbog novog zakona o udrugama od 1997 se zovemo UI Slavonski hrast
redovito pratim stranice grada, da ga jebeš, ubiše se izviđaći od rada, 4(četiri) projekta im je odobreno, očito im je moto, po šumama i gorama....mi stariji znamo ali gde oni to naučiše....
tko zna zna, nego stipa, ima u izviđačima starijih naravno da oni pomažu mlađima... a pošto smo mi osnivači civilnog društva moramo to znati... izviđači su ti ipak jedna od najstarijih volonterskih organizacija u hrvatskoj gdje počeci sežu od 1881. godine izletničkim družbama
hm a ne od 1959 kako to žele prikazati Javorovci iz donjeg grada
izviđači su predivni ljudi isti kao i pošteni pecaroši.., totalni ljubitelji prirode.. a mogli bi i lovce tu uvrstit..
he he, slažem se, ali trudimo se sve više i bolje za sve

Tagovi