Prosvjed srednjoškolaca nezadovoljnih najavljenom državne mature održao se jutros na Trgu Ante Starčevića. Srednjoškolci zahtjevaju odgodu njihovo primjene, a kao razlozi za odgađanje primjene državne mature navode se neorganiziranost, nedovoljno vremena za pripremu, različiti udžbenici, a isti kriteriji za sve škole, navodno nepriznavanje državne mature na nekim fakultetima.
Prosvjed će biti upamćen i kao prvi uspjeli prosvjed koji je za koordinaciju i organiziranje kao glavno komunikacijsko sredstvo koristio Internet, odnosno e-mail, forume, društvene mreže.
Srednjoškolci najavljuje novi, koordinirani i organizirani prosvjed pod nazivom "ZA državnu maturu, ali smislenu i organiziranu!" zakazan za 27. svibnja 2008. - dan prije pisanja probne državne mature. U tijeku je izbor koordinatora po gradovima, a svi zainteresirani mogu provjeriti Facebook najavu zbivanja.
Razlozi:
- neorganiziranost
- nedostatak vremena za pripremu
- različiti udžbenici, isti kriteriji za sve srednje škole
- besmisleno je jer neki fakulteti neće priznavati državnu maturu
- velik broj ljudi će imati isti broj bodova i htjet će se upisati na isti
fakulteti i
ne mogu fakulteti prvih 30 primiti, a ostali nek se slikaju
- NAS NITKO NIJA NIŠTA PITAO!
Zakonski, ne možemo dobiti ukore ili neopravdane!
Moramo se svi ujediniti i složiti i napokon nešto poduzeti jer državna matura većini učenika ne odgovara i većina je protiv nje!
Nadam se da će to imati nekakvog utjecaja!
Ako svi imaju pravo na svoje mišljenje, zašto nas onda nitko ne sluša?!
I još:
1.
Priča o nacionalnim ispitima i maturi počela je prije tri godine i još se ništa ne zna za sigurno. Naša budućnost ovisi o tome, a do kraja trećeg razreda nemamo pojma što bismo zapravo trebali znati i na koji način učiti.
2.
Pravilnik je trebao biti donesen prije našega upisa u prvi razred kako bismo od početka znali što očekivati. Ovako smo pokusni kunići i na nama se iskušava novi sustav i načini ispitivanja.
3.
Izbor jednoga ili dva predmeta je apsurdan jer u potpunosti onemogućava šire mogućnosti za daljnji upis na fakultet. Osobi koja želi probati upisati FER i Filozofski to je onemogućeno jer je očito da ti fakulteti neće tražiti ni približno iste predmete.
4.
Probna matura ove godine uopće nema smisla jer mi i dalje nismo dobili nikakvu informaciju o tome koji fakulteti traže koje predmete tako da do same mature nećemo znati kako izgleda ispit iz tih predmeta.
5.
Centar za vanjsko vrednovanje se ponaša kao da nema veze sa školstvom pa su tako ove godine državna natjecanja iz hrvatskog i eko-kviz bili u vrijeme pisanja eseja koji, usput, nose 50, odnosno 60% testa. Apsurd je vidljiv.
6.
Uopće nismo sigurni da će fakulteti priznavati državnu maturu. Po svemu sudeći, ostat će kod prijamnih jer na tome zarađuju i nemaju namjeru od toga odustati.
7.
Matura je i vrednovanje profesora koje je jednako neobjektivno kao i vrednovanje učenika. Bez ikakvih informacija svi se zajedno trudimo nešto naučiti, a po prethodnim iskustvima vidimo da to uopće ne mora biti ono što se traži na nacionalnima. Ne znamo što je obavezno gradivo, nemamo određene iste udžbenike, katalog znanja obećan u prvom razredu još nismo dobili.
8.
Pošto ne živimo u Zagrebu, povratne informacije nikada ne dobijemo na vrijeme jer se prvo ispravljaju svi testovi iz Zagreba. Što nam vrijede rezultati koje dobijemo u 9. mjesecu ako su nam prijamni prošli u 7. ?
9.
Uopće nije usklađen program svih gimnazija u Hrvatskoj: neke rade po sistemu dvojezične nastave, neke imaju dodatne vježbe iz prirodnih predmeta i sl., dok neke ostaju na šturom obrađivanju gradiva. Po kojem sistemu mi svi možemo pisati iste testove kad radimo u toliko različitim uvjetima?
10.
Informacije cure.
Učenici iz nekih škola su vrlo približno znali kako će izgledati testovi u prvom razredu i kakva će biti tema eseja u trećem razredu.
11.
Sustav po kojemu gimnazijalci i učenici iz tehničkih i strukovnih škola nakon položene državne mature imaju istu priliku za upis na bilo koji fakultet (ako uzmemo da će fakulteti priznavati maturu kao jedino mjerilo za upis) nije pravedan, programi nisu jednaki.
12.
Svjesni smo da se sve ovo požurivanje državne mature događa zato da bi se što prije ispunio jedan od uvjeta za ulazak u EU, ali nije u redu da se praktički žrtvuje cijela jedna generacija. I Slovenija se za ovakav sustav pripremala 10 godina.
13.
Profesori su nam rekli kako će za prolaz na državnoj maturi biti potrebno imati 60% točno riješenog ispita.
Zanima nas po kojem to kriteriju?
Po rezultatima nacionalnih ispita, matematika je jedan od najgore riješenih ispita. Uzimali bi 60% za prolaz, a postotak riješenosti u Hrvatskoj nije ni blizu tome.
14.
Mi u 5.mjesecu u trećem razredu još ne znamo hoće li nam matematika biti izborna ili obavezna.
Vrijeme: Ponedjeljak, 28.4.
2008, 07:30 h
Mjesto: Svatko u svojem gradu
Cilj: Odgoditi državnu maturu za nekoliko godina
u Osijeku lokacije prosvjeda je na trgu Ante Starcevica
bravo mladi!!!!!!! trebali im se na ulicama pridružitii roditelji, prijatelji, studenti...o ovoj generaciji mladih ovisi i naša budućnosti. ako sada popuste ,popušili su i oni a bogme i mi u "zlatnim godinama", koji ćemo vrlo brzo ovisiti o njima!!!
ajde studenti, di ste? nije li vam dosta korupcijena fakultetima, šifozfreničarskih profesora i njihove "autonomnosti" i lobiranja za učlanjenje u "njihove" stranke?
držim fige svim mladim demonstrantima da ne popuste primorčevim fikcijama, pa makar izgubili i jednu školsku godinu. što je jedna školska godina naspram kaosa desetljeća života koji ih čeka ak sad komformistički pokleknu??
ajde studenti, di ste? nije li vam dosta korupcijena fakultetima, šifozfreničarskih profesora i njihove "autonomnosti" i lobiranja za učlanjenje u "njihove" stranke?
Ništa od toga nisam doživjela na faksu pa mislim da nemam razloga prosvjedovati.
Eto... Ljudi dragi- ja se upravo vratila s prosvjeda! Malo noge bole od tolikog šetanja, ali bilo je dobro... Potpisat ćemo peticiju protiv državne mature...i to će 4 predstavnika iz svake škole odnjeti na razgovor... ravnateljima i bla-bla...
Ugl... ako to ne upali-uskoro prosvjeduju obje smjene!!
^^
Nije...ne nastavljamo danas više... bar ne organizirano...!
Sada ćemo tjekom ovog tjedna potpisati te peticije...o onda ako to u četvrtak ne bude realizirano...onda čemo...bolje-jer sada znamo kako treba ~.^
Ništa od toga nisam doživjela na faksu pa mislim da nemam razloga prosvjedovati.
Draga Anastazija,
ni mene osobno još nitko nije ubio - ali ja bih ipak volio da se ubojice kažnjavaju.
Ne možeš to poistovjećivati. Ako netko bude organizirao nekakav studentski prosvjed, naravno da ću podržati kolege studente, ali nemam razloga ništa sama započinjati kad nisam doživjela ništa loše.
Jooj, jadna mala dječica "Žrtve smo EU". Kakva patetika, za ne povjerovati!
Nismo ni mi znali što je Bolonjski pa smo preživjeli.
Zagrijte stolice i prestanite kukat i žaliti se za svaku sitnicu. Nekad se u toj školi nešto mora i naučiti.
Zanimljivo je kako se moj brat već godinu dana priprema za državnu, iako postoji mogućnost da ju uopće neće imati. I ne žali se. I ne kuka. I nisam primijetila da mu učenje upropaštava život. A tvrdi se da je do toga došlo "pet do dvanaest". Do mozgova koji su htjeli čuti, informacija je prodrijela na vrijeme.
Maturanti nisu mala bespomoćna djeca nego mladi ljudi koji, uz svoja prava, imaju i svoje obaveze. Od njih bi uskoro trebalo nešto postati. E, svašta! Mladi ljudi, a svi k'o babe. Kad već dižete "ustanke" u znak bunta, onda se potrudite ne koristiti bapske fraze. Niste vi žrtve EU, nego učmalosti i apatije ove usrane države.
to što je tvoj brat konformist je njegov problem. pitanje koliko i smije išta reći kraj ovakve sestre...
wendy
Maturanti nisu mala bespomoćna djeca nego mladi ljudi koji, uz svoja prava, imaju i svoje obaveze. Od njih bi uskoro trebalo nešto postati. E, svašta! Mladi ljudi, a svi k'o babe.Mladi ljudi, a svi k'o babe. Kad već dižete "ustanke" u znak bunta, onda se potrudite ne koristiti bapske fraze.
šteta što tebe nisu uzeli za savjetnicu pa da im ti pokažeš kako se bude manje "baba" i kakve su to parole i poruke koje bi trebali odaslati o vlastitim problemima koji ih tište, a da su trenutačno "in"
wendy
. Niste vi žrtve EU, nego učmalosti i apatije ove usrane države.
Kada kažu da su žrtve to nije patetika već kruta realnost. Učmalost i apatija? O, da. Ima je bojim se i previše, a upravo bunt je izražavanje kojim se možda neće rasplinuti atmosfera baruštine ali će se sigurno ukazati na činjenicu da problem postoji.
šutnja ne mijenja postojeće stanje.
edit:
slučajno volim ovu zemlju pa sam možda i zaboravio spomenuti da kome god ova država u kojoj živi ne paše i smatra je "usranom" neka počne raditi da bude i njemu i drugima bolje ili neka se odseli negdje dalje prije nego li mu operem usta sapunom.
to što je tvoj brat konformist je njegov problem. pitanje koliko i smije išta reći kraj ovakve sestre...
wendy
Maturanti nisu mala bespomoćna djeca nego mladi ljudi koji, uz svoja prava, imaju i svoje obaveze. Od njih bi uskoro trebalo nešto postati. E, svašta! Mladi ljudi, a svi k'o babe.Mladi ljudi, a svi k'o babe. Kad već dižete "ustanke" u znak bunta, onda se potrudite ne koristiti bapske fraze.
šteta što tebe nisu uzeli za savjetnicu pa da im ti pokažeš kako se bude manje "baba" i kakve su to parole i poruke koje bi trebali odaslati o vlastitim problemima koji ih tište, a da su trenutačno "in"
wendy
. Niste vi žrtve EU, nego učmalosti i apatije ove usrane države.
Kada kažu da su žrtve to nije patetika već kruta realnost. Učmalost i apatija? O, da. Ima je bojim se i previše, a upravo bunt je izražavanje kojim se možda neće rasplinuti atmosfera baruštine ali će se sigurno ukazati na činjenicu da problem postoji.
šutnja ne mijenja postojeće stanje.
edit:
slučajno volim ovu zemlju pa sam možda i zaboravio spomenuti da kome god ova država u kojoj živi ne paše i smatra je "usranom" neka počne raditi da bude i njemu i drugima bolje ili neka se odseli negdje dalje prije nego li mu operem usta sapunom.
vratio sam se jos prije sa prosvjeda al moro sam malo prileci...
ugl bilo je dobro...tj super...hodali cijelim gradom (skoro) i mal sjedili po raskrizjima....
iskreno se nadam da ce bit nest od ovoga...
a kad smo pokraj nekih skola prolazili (matematicke) vidis klinci masu sa prozora i osli na nastavu...
ja njih nemogu shvatit
Pih, nisi mogao smisliti neki originalniji komentar? Ovakve sam i očekivala. To što se neću odseliti iz zemlje koju smatram usranom, ne uzima mi pravo da po njoj pljujem. A ti, ako ti se već pere, operi svoja usta sapunom. Mene su učili da se usta ne peru sapunom
Znaš li ti što znači "konformist"? Ne bih rekla. Ja bih svog brata nazvala realistom. I to odlučnim.
Da me se ne shvati krivo, nisam protiv mladenačkog bunta, ali odrasli bi trebali biti tu da im ukažu na realnost situacije i svijeta u kojem se nalaze. Ako je problem što maturanti moraju zagrijati stolicu, onda uopće ne vidim o čemu ja s tobom razgovaram.
Ne možemo se vječno boriti protiv promjena. A da bismo znali je li nešto lošije ili bolje, prvo to trebamo probati.
Ne zanima me više prodavanje muda pod bubrege. Ako imaš argumente, možemo razgovarati. Ako nemaš, ja sam svoje rekla.
@wendy Ja bih tvog brata nazvao konformistom,štreberom i kukavicom i sve takve kao što je on.I ne nije problem u tome što maturanti moraju zagrijati stolicu nego je problem u tome što se uči i za šta se to uči i koliko toga treba naučiti.
a mene su kao i čitave generacije na faksu učili iz kolegija kao što je psihologija ili roditeljstvo kako djeca koja šute i ne znaju se izboriti za sebe zapravo imaju najviše problema u životu...
wendy
Ne možemo se vječno boriti protiv promjena. A da bismo znali je li nešto lošije ili bolje, prvo to trebamo probati.
maturanti će ovako i onako zagrijati stolicu ali zašto bi jedan loš sustav mijenjali drugim?! nije svaka promjena dobra posebice ne ako dolazio revolucionarno dakle naglo i korjenito. probaj ovo: uzmi pištolj, prisloni na vlastito čelo i povuci otponac. ili si šutni zlatnu dozu heroina u venu.
eto ti argument.
wendy
Pih, nisi mogao smisliti neki originalniji komentar? Ovakve sam i očekivala. To što se neću odseliti iz zemlje koju smatram usranom, ne uzima mi pravo da po njoj pljujem.
oprosti ali jako sam alergičan na osobe koje kvocaju stodobno ne radeći ništa osim toga. takvima ne samo da treba uzeti pravo da hračkaju nego oduzeti i pravo da dišu
ajde wendy, nećemo više oftopičariti. petar pan te pozdravlja, a klinci neka štrajkaju. treba razbiti učmalost. ako su prosvjetari mogli štrajkati za veće plaće ali ne i za bolje radne uvjete za djecu onda je ok i da ta ista djeca izađu na ulice i pitaju tražeći objašnjenje:
"ŠTO NAM TO SPREMATE ZA BUDUĆNOST?!"
ne obazirite se na ovakve komentare tipa wendyine... najlakše je uvijek pomirit se sa svime i pustit nek te gaze i slično... i najlakše je srat kad se tebe to ne tiče.
@wendy Ja bih tvog brata nazvao konformistom,štreberom i kukavicom i sve takve kao što je on.I ne nije problem u tome što maturanti moraju zagrijati stolicu nego je problem u tome što se uči i za šta se to uči i koliko toga treba naučiti.
Hihihi...dakle, kukavice su oni koji nisu gotovani i koji žele nešto napraviti od sebe? Ajde, super stav. Bravo, drago kopile. Taman kad pomislim da možda nešto imaš u glavi, ti me uspiješ potpuno razuvjeriti.
Idem iz ove teme jer, osim polupismenih i onih koji nemaju pojma o čemu pričaju, ovdje nemam s kime raspravljati. A to je taaako ispod mog nivoa. Lijep pozdrav, momci, svađajte se međusobno
A ti, ako ti se već pere, operi svoja usta sapunom. Mene su učili da se usta ne peru sapunom
wendy
Ali onda jedna toliko ogromna promjena treba biti organizirana do najmanjeg detalja, a ne ovo što je sad - vidit ćemo kak će sad ova generacija, a to što ćemo im zeznit život (jer se ništa ne zna), nea veze.
ajde wendy prestani tu prigovarat, ni sama ne znaš što je državna matura
malo pročitaj ovo i obrazuj se
http://www.semenka.com/portal/prosvjed-protiv-dravne-mature.html
piši ti državnu maturu kada ti oko 50% ocjene odlazi na esej koji netko subjektivno ocjenjuje, a na nacionalnim ispitima davali su nam 0 bodova ako smo napisali više od 200 riječi koliko je bilo zadano, a probaj napisati esej sa tako malim brojem riječi. Nadalje, ovdje se radi o budućnosti, ovo nije samo ispit znanja za ocjenu, ovo je ispit znanja za budućnost. Možeš izabrati samo jedan izborni uz 3 obavezna predmeta, a što ako ti nedostaje još jedan ili više predmeta za faks koji planiraš upisati? Što ako fakultet prima određen broj ljudi, a prijavi se više od tog broja, a svi imaju isti broj bodova, onda će povući crtu na osnovi abecednog poretka prezimena???!!
Nemaš pojma o čemu pričaš i zato se bolje nemoj izjašnjavati.
Mi srednjoškolci ne prosvjedujemo za nepisanje, mi prosvjedujemo za bolju budućnost koju nam dm trenutno ne može pružiti, već će nam samo uništiti živote ako se ovako brzo bude provela. Ovdje treba godina i godina priprema, ovo ipak nije zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, ovo je zakon o kojem ovisi naša budućnost.
Da me se ne shvati krivo, nisam protiv mladenačkog bunta, ali odrasli bi trebali biti tu da im ukažu na realnost situacije i svijeta u kojem se nalaze.
jea.jea. pa u tom i je problem.di su?
wendy
Idem iz ove teme jer, osim polupismenih debila i onih koji nemaju pojma o čemu pričaju, ovdje nemam s kime raspravljati. A to je taaako ispod mog nivoa. Lijep pozdrav, momci, svađajte se međusobno
Idem iz ove teme jer, osim polupismenih i onih koji nemaju pojma o čemu pričaju, ovdje nemam s kime raspravljati. A to je taaako ispod mog nivoa. Lijep pozdrav, momci, svađajte se međusobno
po drugi puta ponavljam..kako bi nam drzava bila dobra kad bi svi bili poput tebe..ne pricaj gluposti....iznesi svoje misljenje ali i uvazi tude..treba se uvijek boriti za bolje i jednostavnije..
Nisam još primijetio ništa o toj slavnoj državnoj maturi. Jedino nekakav pamflet koji je sastavio, vjerojatno, ogorčeni učenik, ili mu je to napravio ćaća. Da li vi imate nekakav link na službeni stranice, nekakav dokument ministarstva, barem nekakvu izjavu medijima, naputak, zaključak, bilo što? Nema tu ničega.
Moja generacija, barem obrazovaniji dio, htjela je uvođenje državne mature, uostalom to se najavljivalo i prije 10-15 godina. Ima li alternative? Što bi trebalo, ostaviti ovakvu maturu i ovakve prijemne? Gledajući mlađariju kako protestira (a 95% se samo veseli što nije moralo biti u školi) shvatio sam da nam se loše piše.
Evo, samo nekoliko primjedaba koje sam pročitao na ovom forumu toliko su besmislene da nije vrijedno komentara. Ne kažem da je reforma dobro pripremljena, jer za kvalitetnu reformu treba i kvalitetan kadar (a mi ga nigdje nemamo, pogotovo ne u ovoj Vladi). Možda bi samo trebalo razjasniti ovu problematiku upisa na fakultet - nekakva bojazan da se neće upisati, da će ih previše imati isti broj bodova, i takve nebuloze - ako već niste dovoljno sposobni da se upišete na fakultete koji imaju male kvote (medicina, akademije, stomatologija, i sl.), ništa se ne brinite - tu je ekonomija i pravo, oni će svesrdno prihvatiti lovu vaših staraca, i tamo će te se uvijek moći upisati.
Ova reforma je mala šala za reforme koje su prolazile starije generacije. I sve je na kraju bilo isto. Sjetite se samo, stariji forumaši, CUO Braća Ribar, odn. Šuvarove reforme. Slušajući danas iskustva prijatelja nastavnika po školama hvata me panika. Čini se da je nastupila opća retardacija, stanje u školama je alarmantno. Nastavnici se boje učenika (odn. njihovih roditelja), umjesto da je obrnuto. Frapiralo me, velika većina nastavnika zaključava stvari u ormarićima, jer se krade i po zbornicama! Dakle, loše nam se piše - kako kaže jedna učenica iznad: "na nacionalnim ispitima davali su nam 0 bodova ako smo napisali više od 200 riječi koliko je bilo zadano, a probaj napisati esej sa tako malim brojem riječi." - opća retardacija, kažem vam - zamisli problema, napisati esej sa manje od 200 riječi.
Je li zaista drzavna matura zamisljena na nacin da pravilno i jednako rangira znanje svih maturanata iste generacije?!
Ako nije, sto joj nedostaje?
Podrzavam to sto su pokazali da ima jos nekih koji ce izaci na ulice kako bi zastitili svoje interese. Podrzavam ih i ako zaista zele da citav proces bude proveden na nacin da drzavna matura zaista bude mjerilo po kojem ce se moci rangirati svi maturanti.
Ali, ako prosvjeduju zato sto im se ne izlazi na ispit, ako prosvjeduju zato da se ne primjeti kako su se kroz srednju provlacili i kako se ne bi primjetilo da njihova petica u ovoj ili onoj skoli zapravo ne vrijedi toliko, e - onda su oni ti koji su konformisti, male ljigave pizde koje ce i prosvjedovati, samo da ne moraju zagrijati stolicu.
Prosvjed radi snizavanja kriterija je evolucijski korak unazad.
"na nacionalnim ispitima davali su nam 0 bodova ako smo napisali više od 200 riječi koliko je bilo zadano, a probaj napisati esej sa tako malim brojem riječi." - opća retardacija, kažem vam - zamisli problema, napisati esej sa manje od 200 riječi.
ko da je problem napisati 200 riječi, ali ne možeš SVE reći u tih 200 riječi
napiši ti kvalitetan esej od 200 riječi ako imaš zadanu dobru i vrlo opsežnu temu, a inače ti je kriterij za tvoju dob 500 riječi
uostalom, nisi učenik i nemaš pojma kakav je to pritisak i kad praktički znaš da nećeš upisati faks koji želiš -osim ako se ne dogodi neko čudo- (jer ako se državna matura bude provodila po dosadašnjem planu i ako je svi fakulteti budu priznavali) jer na tom faksu traže tri predmeta za upis, od kojih nijedan nije među tri osnovna na maturi
Za sto se oni zapravo bore?!
Ali, ako prosvjeduju zato sto im se ne izlazi na ispit, ako prosvjeduju zato da se ne primjeti kako su se kroz srednju provlacili i kako se ne bi primjetilo da njihova petica u ovoj ili onoj skoli zapravo ne vrijedi toliko, e - onda su oni ti koji su konformisti, male ljigave pizde koje ce i prosvjedovati, samo da ne moraju zagrijati stolicu.
nije uopće stvar u tome.
svi pričaju različito.sad ovako.sad onako.sad će to bit u bodovima.sad kao ocjene.
ne znaš ko pije a ko plaća
stvar je u tome što se to uvodi sljedeće god
o da.da naglasim.pokusno
a uopće nisu riješili kako će to (ne)funkcionirat.
"na nacionalnim ispitima davali su nam 0 bodova ako smo napisali više od 200 riječi koliko je bilo zadano, a probaj napisati esej sa tako malim brojem riječi." - opća retardacija, kažem vam - zamisli problema, napisati esej sa manje od 200 riječi.
ko da je problem napisati 200 riječi, ali ne možeš SVE reći u tih 200 riječi
napiši ti kvalitetan esej od 200 riječi ako imaš zadanu dobru i vrlo opsežnu temu, a inače ti je kriterij za tvoju dob 500 riječi
uostalom, nisi učenik i nemaš pojma kakav je to pritisak i kad praktički znaš da nećeš upisati faks koji želiš jer na tom faksu traže tri predmeta za upis, od kojih nijedan nije među tri osnovna na maturi
Možda ne možeš ti napisati mali esej, ali kladim se da ima onih koji mogu.
Dakle, ako sam dobro shvatio tvoje mišljenje o državnoj maturi - možeš birati 1 predmet, a neki fakulteti traže 3. Pa reci mi onda, kako će ti fakulteti koji traže 3 predmeta, a možeš imati 1, uopće ikoga upisati? Ja bih rekao, ako si ti u pravu, propast će ti fakulteti. Uostalom, gdje si to pročitala? Odakle to? Zar misliš da su ljudi s tih fakluteta retardirani, pa da ne shvaćaju da im se nitko neće moći upisati?
Pravo pitanje jest što se dobiva državnom maturom. A odgovor je - konačno! - jednaki kriteriji za sve - a ako netko iz nekakve bezvezne škole neće moći na faklutet koji želi - to je samo plus za one koji nisu u bezveznoj školi. Hvala Bogu dragome da se netko dosjetio da ne može svatko iz bilo koje škole na bilo koji fakultet! Kad se sjetim strukovnjaka na mom fakultetu, zaboli me glava!
(Naravno, može i dugačije. Mogu se stvari postaviti tako da svi mogu svugdje, sve je besplatno, nema nikakvih problema - šteta što smo taj sistem napustili 90').
šta mislite da mi nismo imali mature, prijemne, 100 ispita, da smo bili povlašteni, da nismo morali učiti za prijemne, da nam je sve bilo na dlanu, jebiga nećete svi na faksove na koje ste mislili, TAF LAK jebga upišite nešt drugo, nisu svi uvijek upadali tamo gdje su htjeli, najlakše je kukat i srat
mi smo nastavili popodne prosvjede ispred ekonomske evo ja se sad vratila i bilo je puno ljudi ispred matematičke i ekonomske.
Veći dio građe je išo popodne pred ekonomsku
bas me zanima dali bi vi svi koji ste to prosli i terate nas da ucimo izasli na ovakav prosvjed ili bi lijepo sjedili kod kuce i ucili neprestano ili sta vec
@felt: sada vidiš kako smo neinformirani i kako ništa nije jasno postavljeno. mi nismo protiv državne mature, naprotiv, ali ne mogu jednu tako ozbiljnu stvar staviti odmah, bez dovoljne pripreme, a učenici nemaju pojma kako će to funkcionirati, a po tome kako smo mi obavješteni, to neće nikako funkcionirati, što vidiš na primjeru faksa koji planiram upisati
Primorac se, osim na knjigu, osvrnuo i na trenutno puno važniju temu - prosvjede gnjevnih srednjoškolaca. Očekivano poslovično, Primorac je kazao kako "je važno da se čuje glas učenika" te kako "imamo standarde kojima nitko ne oponira".
"Jedino je u pitanju dinamika, možda se malo odvija prebrzo, učenike zanima može li se dogoditi odgoda državne mature", kazao je Primorac, dodavši kako je "apsolutno moguće da dođe do odgode, jer je "nedopustivo da učenici imaju pritužbe poput onih da zbog priprema za državnu maturu pate neki njihovi drugi predmeti".
Hvala Bogu dragome da se netko dosjetio da ne može svatko iz bilo koje škole na bilo koji fakultet! Kad se sjetim strukovnjaka na mom fakultetu, zaboli me glava!
Pazi gospodina.... nja nja nja nja nja....
Ja sam završila Ugostiteljsko-turističku u kojoj sam imala 2 godine povijesti. Sad sam apsolvent povijesti i engleskog. Tijekom studija su me nevjerojatno raspižđivali ljudi poput tebe koji su me gledali s visoka jer nisam iz gimnazije. I još uvijek me raspižđuju.
Ma daj uzas. Uopce nije do toga sto se nekome ne da uciti nego sto je na maturi zadan sadrzaj koji se uopce ne radi u strukovnim skolama nego samo u gimnazijama. A svi bi trebali pisati isto. Tako da to nema bas smisla i zato su ljudi izasli na prosvjed. Npr: u strukovnim se nemoraju citati djela Ilijada i Odiseja dok u gimnazijama da,a sigurno,100% ce biti na maturi. Pa ti vidi.
ja idem u strukovnu skolu...cetverogodisnju...i mogu rec da ono sto mi radimo ni neki gimnazijalci neznaju...a uce taj predmet...a opet kad pogledamo nas i njihov hrvatski tu opet mi zablokiramo...
a mrzim takve ljude ko sto si ti felt...
mislis da si bolji i vrjedniji sto si gimnaziju zavrsio...
eee varas se...neki obrtnici su 100% inteligentniji od tebe...vjeruj mi..
lega upiso u trogodisnju radi neznam ni ja cega a lega je legenda...pametan boli glava...al iso je za ono sta mu se svidja...mislim da je bolje kad zavrsis strukovnu i barem si neko i nesta kad zavrsis...nije da vrjedjam al s gimnazijom kad zavrsis imas sta?...hrpu bezkorisnih cinjenica i neznam ti ni ja kojih definicija koje ti mozda nikad ni nece zatrebati...al jedino sto s gimnazijom lakse na faks upadas...
sory ak sam nekog povrjedio al ja sam reko sto mislim...
ja idem u strukovnu skolu...cetverogodisnju...i mogu rec da ono sto mi radimo ni neki gimnazijalci neznaju...a uce taj predmet...a opet kad pogledamo nas i njihov hrvatski tu opet mi zablokiramo...
a mrzim takve ljude ko sto si ti felt...
mislis da si bolji i vrjedniji sto si gimnaziju zavrsio...
eee varas se...neki obrtnici su 100% inteligentniji od tebe...vjeruj mi..
lega upiso u trogodisnju radi neznam ni ja cega a lega je legenda...pametan boli glava...al iso je za ono sta mu se svidja...mislim da je bolje kad zavrsis strukovnu i barem si neko i nesta kad zavrsis...nije da vrjedjam al s gimnazijom kad zavrsis imas sta?...hrpu bezkorisnih cinjenica i neznam ti ni ja kojih definicija koje ti mozda nikad ni nece zatrebati...al jedino sto s gimnazijom lakse na faks upadas...
sory ak sam nekog povrjedio al ja sam reko sto mislim...
Mrziti je grijeh. Pogotovo ako ne shvaćaš onog kojeg mrziš. Nemam ja ništa protiv niti jedne škole, dapače, ispostavilo se da je puno bolje biti kuhar, tesar, varioc, i ne znam što, nego dipl. nešto, u odnosu na tržište rada.
Međutim ni u Zimbabveu se netko nakon srednje škole elektrotehnike ne upisuje na ekonomiju i pravo - ne zato što ga tamo ne bi htjeli, nego zato što nije učio pola predmeta koji su preduvjet za te fakultete. Prednost gimnazije je jedino u tome što ima malo veći raspon mogućnosti - samim tim ujedno i gotovo neophodno nastavljanje školovanja, što učenik strukovne škole ne mora. Inače ne sumnjam da su neki obrtnici pametniji od mene, a pogotovo ne sumnjam da više zarađuju.
MissConception
Pazi gospodina.... nja nja nja nja nja....
Ja sam završila Ugostiteljsko-turističku u kojoj sam imala 2 godine povijesti. Sad sam apsolvent povijesti i engleskog. Tijekom studija su me nevjerojatno raspižđivali ljudi poput tebe koji su me gledali s visoka jer nisam iz gimnazije. I još uvijek me raspižđuju.
Svaka čast. Ne znam zašto su te gledali s visoka, s obzirom da si se upisala. Kako si se upisala, to je već drugi problem. Jer da se za upis na fakultet vrednuje znanje, jedini objektivni kriterij, a ne nekakve ocjene i smiješan prijemni, ti bi zasigurno morala podosta poraditi izvan škole da nadoknadiš 2 godine povijesti manjka (što ne tvrdim da nisi i učinila). Neovisno o tvom slučaju, tvoj primjer pokazuje da netko nema nikakve koristi od toga što je 2 godine duže učio povijest, što je strašno - jer se postavlja pitanje zašto je uopće učio. Da skratim, kad bude državne mature, i izrazito strogih prijemnih, tek će tada svi imati jednake šanse - to je cilj.
bilo je u pol 1 pred ekonomskom sta pricate gluposti!? a ovi stariji sto ovdje komentiraju porucio bi im nek se pozabave svojim zivotom jer boli njih kurac za nas(uostalom skonta se i po komentarima!) a nas ucenika me zanima sto ce biti na kraju s drugom smjenom tj. s onima koji nisu bili na satu?
bilo je u pol 1 pred ekonomskom sta pricate gluposti!? a ovi stariji sto ovdje komentiraju porucio bi im nek se pozabave svojim zivotom jer boli njih kurac za nas(uostalom skonta se i po komentarima!) a nas ucenika me zanima sto ce biti na kraju s drugom smjenom tj. s onima koji nisu bili na satu?
nisam bio zavrsio u jednom dijelu....a nas ucenike nek ostave na miru jer nismo mi njihov problem!!!
bilo je u pol 1 pred ekonomskom sta pricate gluposti!! a sto se tice ovih starijih, vi se prvo pozabavite svojim zivotom i svojim problemima jer(vidi se u komntarima) boli njih k.... za nas, pa nek ih boli dalje, mi nismo njihov problem! zanima me samo hoce li i drugoj smjeni biti opravdani sat i jer su i oni bili na prosvjedu!?
bilo je u pol 1 pred ekonomskom sta pricate gluposti!! a sto se tice ovih starijih, vi se prvo pozabavite svojim zivotom i svojim problemima jer(vidi se u komntarima) boli njih k.... za nas, pa nek ih boli dalje, mi nismo njihov problem! zanima me samo hoce li i drugoj smjeni biti opravdani sat i jer su i oni bili na prosvjedu!?
Što vas sad pate neopravdani? Ako ste uzorni učenici i inače nemate neopravdanih izostanaka, 6 neopravdanih sati vam apsolutno ništa ne će značiti.
Inače, molim nekoga da mi objasni razloge prosvjeda. Najozbiljnije. Ne pratim ništa vezano uz državnu maturu (osim što sam nedavno rješavala prošlogodišnji ispit iz matematike) pa ne znam u čemu je problem.
ova smjena posljepodne nije ni morala ici na nastavu jer su se tako dogovorili sa zupanom...bar su tak nama rekli...
a za razloge imas nekoliko stranica koje govore o tome...imas i tu na ovom portalu
Je li zaista drzavna matura zamisljena na nacin da pravilno i jednako rangira znanje svih maturanata iste generacije?!
Ako nije, sto joj nedostaje?
Podrzavam to sto su pokazali da ima jos nekih koji ce izaci na ulice kako bi zastitili svoje interese. Podrzavam ih i ako zaista zele da citav proces bude proveden na nacin da drzavna matura zaista bude mjerilo po kojem ce se moci rangirati svi maturanti.
Prosvjed radi snizavanja kriterija je evolucijski korak unazad.
Ne tako davno, kad sam bio kod svoje cure...
Njen mali brat, koji je 7. razred osnovne škole je nešto čitkarao...
Kako smo se već skompali, pitao sam ga po običaju "šta radiš?"
Učim - kaže on...
Pitam ga šta uči, a na šta on meni "gorja i planine Velike Britanije".
Reko "kako molim?"
"Gorja i planine Velike Britanije".
Tako sam i ja, sa završenom elektrotehničkom i prometnom školu u nama dragom Osijeku, smjer elektrotehničar, učio o raznim sinkronim i asinkronim motorima, bilo kaveznim il klizno-kolutnim te o radnim karakteristikama i grafovima istih, a da ispred mene staviš jedan od dotičnih, nebi znao šta je to nit bi znao objasnit djelove...
Zašto? 100% teorije, 0% prakse...
Zbog čega su nam radnici u HEPu govorili "znanje iz srednje škole možete zaboraviti, praksa je majka"
Predmet RTT (rashladna i termička tehnika), samo ime govori kako bi tu trebao učiti o projektiranju i djelovima rashladnih i toplinskih uređaja (ergo erkondišn, frižideri, rerna, toplinska izolacija itd.), a naučio sam (i ponosim se time) kako oprati perilicu za suđe i kako očistiti sito u kojem se nakuplja kamenac. Mislim da je to ipak posao servisera, a ne budućeg inžinjera.
Protiv takvog školstva se i treba prosvjedovat, a oni koji su završili srednju nek se ne upliću jer državna matura nije njihova stvar. Ako se malci žele izboriti za sebe, onda nek se i izbore. To je njihovo pravo i ovu državu treba bombardirati sa prosvjedima. Kada se dovede neki apsurdni zakon, serete, a kada se dogodi ovakav prosvjed protiv istog, opet serete...
A ako ćemo biti baš cjepidlačiti, za one koji su protiv prosvjeda i koji misle da je gradivo u redu...
Na predmetu Politika i gospodarstvo se uči da je prosvjed jedan legitiman čin i da se tim činom građani bore za svoja prava.
U stranu što su učenici ispali neozbiljno sa pivom u ruci, tome se i ja protivim. Norijada je za pivo, prosvjed za transparente.
ma gluposti sad se svi kao bune zbog ovog a i ima takvih stvari milijun pa se ne pravi oaki prosvjedići , kad tad će je morati uvest sad bi se svako vadio a zašt baš na nama...-- smiješno
pa nije smjesno...nebunimo se mi zbog svaceg...neznam zast si se uopce tu javio ak neznas o cem se radi...
najvecim djelom je zbog te neorgariziranosti...
kako ocekujes da ce ta matura ispast dobro ako svi pisemo ista pitanja a svi imamo razlicite udzbenike...
sve u svemu nebi bila losa ta matura samo da se malo organizira i da se fakulteti odluce hoce li je primiti ili ne...
jer sad...doslovno nista o tome neznamo
pa vidiš ja sam zadnja generacija koja je išla po starom sistemu i mi smo u 1. razredu znali da smo zadnja generacija dakle vi ste prije 4 godine znali za to i nije vam smetalo i niste se bunili sve dosad ( jbg žao što to moram reć ali treali ste ranije misliti na to al štaš takav je život na playstationu hh ) . kakva je naša država mislim da ćete uspjet u svemu
nama 4 godine prije niko nije nista govorio...rekli su nam tek u 1. srednje...
al to tek da ce bit probno...
u osnovnoj nije uopce bilo rijeci o tome...a u srednjoj je cijelu godinu bilo oce nece