Leteci mungosIMHO, "žena ženi kokoš!" - najkrace kako se moze opisati poimanje prijateljstva kako ga vide zene. ;-)
Ako ćemo se držati generalizacije, mogli bismo reći da je ovo prije pravilo nego iznimka.
Ipak, iz osobnog iskustva mogu reći da imam tri stvarno dobre prijateljice. "Riješila" sam jednadžbu: sretne su, pametne, uspješne, zgodne i, u cjelini, relativno zadovoljne svojim životima. Nema natjecanja, nema konkurencije, nema ljubomore. Potpuno smo različite u svim sferama života, pa čak i onima u kojima mnogi traže sličnosti jer ih smatraju neophodnima. Nas četiri sasvim dobro funkcioniramo, potpuno različite.
Neki drugi pokušaji prijateljstva s ženama su bili čisti promašaj. Dvije od njih su mi čak iznimno drage, ali se s njihovom posesivnošću ne znam nositi. S ostalima je bilo svega - neke iracionalne ljubomore, ogovaranja, spletkarenja... Shvatila sam da su mi rado bile "prijateljice" kad sam iz nekog razloga bila nesretna, ali sreću nekako nisu znale dijeliti. Reagirale bi značajnim podizanjem obrve i nezainteresiranim "Ma da?". Svoje okruženje sam od takvih očistila. I vidim da sam sada puno sretnija.
Prijateljstva s dečkima su mi jednako draga, premda je to jedan sasvim drugačiji tip druženja. Ipak, istina je, na njih puno više mogu računati. U kriznim situacijama, kad mi treba pomoć, kad mi treba rame za plakanje ili kad treba nešto proslaviti, nečemu se veseliti. Isto tako, puno se manje ljute zbog sitnica i puno lakše iste "opraštaju". Iz moga iskustva, mogu reći da su puno jednostavniji. Razumniji.
Što se mužjačkih prijateljstava tiče, smatram ih "klimavima" u jednakoj mjeri koja se pripisuje ženskima. Ako bismo radili nekakvu statistiku, ne bi žene puno gore prošle. Sve se svede na isto - generalizacije su uglavnom besmislene i sve ovisi o tipu osobe. Sretni, neiskompleksirani ljudi koji vole sebe i svoj život, neće imati potrebu zaviditi nekome i spletkariti. Ostali hoće, bez obzira na spol.