Eto, ovo se događa kad se ljude psihološki ne pripremi za pretragu. Ljuta sam!
Jesu li ti išta objasnili? Tijek pretrage, pripremu?
OBAVEZNO dođi natašte. Zadnji obrok osam sati unatrag. Ovo ti naglašavam jer ćeš, ako dođeš "prljavog" želuca, sve morati prolaziti dva puta. Ako imaš neku obaveznu terapiju, možeš ju popiti do sat vremena prije pregleda s vrlo malo vode.
Ležati ćeš na lijevom boku, glave malo svinute prema prsima. U usta će ti staviti "usnik", tako da nećeš morati paziti da ne zagrizeš endoskop ili slomiš svoje zube
Nježno gutaj cjevčicu i pri tome pokušaj disati na nos. Kad osjetiš da bi mogla povraćati, gutaj!
To ništa ne boli, ali može biti neugodno. Pritisak, nadutost... Vjerojatno ćeš i podrigivati, kao što je rekao zlusch. Ali to je to.
Ništa strašno i ništa čega se treba bojati. Opasnije je ne otići na pretragu.
Što se anestezije tiče, lokalna se definitivno prestala davati jer više odmaže no što pomaže. Lagana opća je opcija u privatnim klinikama, masno se plaća, a pretraga zbilja nije toliko neugodna da bi to bilo neophodno.
Ako sam dobro shvatila, ti imaš samo 14 godina? Mislim da bi čak imala pravo na anesteziju. Djeca sigurno u osječkoj bolnici mogu dobiti, samo ne znam koja je dobna granica. Mislim, da se ne uvrijediš, za njih si dijete do 18.
Ipak, to je krajnja opcija i od nje više štete nego koristi. Stisni zube i izdrži, to će trajati nekoliko minuta i nije toliko strašno.
I meni je muka pri samoj pomisli na uzimanje uzorka za PAPA-test. Radije bih jednom mjesečno na gastroskopiju, nego jednom godišnje kod ginekologa. Ali, znam da se mora. Pa stisnem zube i u sebi pjevušim neku pjesmu ili intenzivno mislim na nešto drugo. I kad shvatim kolilko kratko je trajalo, pitam se čega sam se to grozila tjedan dana unatrag.
Budi hrabra i što prije se toga riješi. Mlađi ljudi to puno bolje podnose. Nakon što skužiš da to i nije bilo toliko strašno, reci starim prdonjama da su plačipičke