Iz Tvrđe treba potpuno “izbaciti” automobile!

Osijek

Iz Tvrđe treba potpuno “izbaciti” automobile!

Jedan od većih problema koji se pokušao riješiti i prije nekoliko godina ograničavanjem prometa užeg središta Tvrđe oteo se kontroli. Povađeni su metalni stupići pa sada automobili ponovno voze po cijeloj povijesnoj gradskoj jezgri. Vijećnici Gradske četvrti Tvrđa stoga predlažu da Gradsko vijeće proglasi cijelu Tvrđu pješačkom zonom, odnosno da se zabrani promet i parkiranje na cijelom prostoru Tvrđe u kojoj je velika koncentracija pješaka, posebice od kada je Tvrđa postala nezaobilazno odredište turista koji u Osijek dolaze u sve većem broju.

Prometna problematika na području GČ Tvrđa jedna je od tema kojom se intezivno bavi Vijeće Četvrti, a prema dojavama stanovnika tog dijela grada detektirano je nekoliko problema koje treba prioritetno riješiti. Te probleme, smatraju vijećnici GČ Tvrđa, trebalo bi razmotriti Gradsko vijeće, jer Četvrt u oviru svojih mogućnosti nije uspjela naći prave odgovore i rješenja s nadležnima.

Među prioritetima nalaze se, navode vijećnici na čelu s predsjednikom Vijeća Darkom Cvijićem, rješavanje problema skretanja iz Europske avenije u Park kralja Petra Krešimira IV., iz pravca Donjeg grada, kao i prilagođavanje geometrije cestovnog prilaza na ulazu u Drvljanik s Vukovarske ulice. Na tom je prilazu otežan ulazak, jer je cesta uska, a ulazak zahtjeva oštro skretanje zbog čega se vozilom mora oprezno upravljati pa se ometa ostali promet na Vukovarskoj ulici. Na istom mjestu kod naselja Drvljanik je i velika frekfencija pješačkog prometa pa valja razmisliti i o povećanju sigurnosti prolaznika.

Vijećnici, također, navode kako se treba riješiti problem tramvajskih i autobusnih stajališta. Konkretnije, u Četvrti smatraju kako ih treba premjestiti iza raskrižja, s obzirom na to da se većina stajališta trenutačno nalaze ispred raskrižja pa su ugroženi pješaci koji prelaze zebru, jer autobusi GPP-a zaklanjaju pogled na pješačke prijelaze.

Autor: Darko Pejić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Toni
Pa đe ću onda parkisat kola !?
Apsolutno podržavam ovaj plan!!!!!
toni

Izvan Tvrđe? :twisted:
Ionako svi uvijek kažu da nam treba što više kretanja. :lol:
Dakota

toni

si lud???? da moram 'odat 50 metara, će noge da mi otpadnu :motor:
ma treba ispod tvrđe jednu veeeeliku podzemnu garažicu da ljudi imaju di parkirat svoja kola :)
ajwar

Dakota

toni

si lud???? da moram 'odat 50 metara, će noge da mi otpadnu :motor:
ma treba ispod tvrđe jednu veeeeliku podzemnu garažicu da ljudi imaju di parkirat svoja kola :)

Dobra ideja ! Kakve jos gluposti nece izmislit u ovom gradu?! I ovako nema dovoljno parkiralista a oni ih ukidaju jos.... debilno
u potpunosti podupirem ovo :) šta ćeš se vozit po tvrđi...al onda brate mili neka izgrade neko parkiralište pokraj tvrđe...recimo tamo di bude onaj luna park za onog svetog nekog lika...
Kako ću onda ja sa svojim lamburdžinijem pokazivat mišiće naivnim maloljeticama?
Dakota

toni

Blah ! Nepada mi napamet!! Parkiraj ti svoj auto u drugom kvartu, a ne pred svojom kucom. :P
Projekt je ok! Samo me zanima oce li to vaziti i za gradske OCE u gradskom poglavarstvu......
živciraju me automobili u tvrđi.
treba to biti pješačka zona i točka.
koristite javni gradski prijevoz! :P
a di će onda policija bacat lizalice
nonblank

a di će onda policija bacat lizalice

Ne brini ti za policiju vec ce ona naci nacina da se napise kazni preko subote za tri dana ako se odluce.

Pa navodno se pricalo kako bi policiji zabranili ulazak u tvrdju s namjerom da prave "sacekuse" naivnim vozacima. dovoljno ti je da cetvrtkom i subotom zatvoris 2 od tri ulaza i eto ti punjenje drzavnog proracuna. Uglavnom ja kad ulazim u tvrdju a imam namjeru nesto cugniti onda bolje parkiram kod GPP-a i lagano se prosetam.
Mislim da bi se problem parkiralista uvelo naplatom parkirnih mjesta od Mosta do jezgre, oko trga i od trga prema Q-u prema zapadnom izlazu iz tvrdje, odnosno upravo tamo gdje se pojavljuje velika koncentracija pjesaka.
a kak će stanari?
podržavam ovu ideju samo u slučaju gradnje velikog parkirališta u neposrednojh blizini... Subotm tvrđa bude puna automobila od ljudi koji zalaze u noćne klubove... Gdje će svi ti ljudi parkirati?... Iovako su sva parkirališta puno... a sada da još i ukinu promet u tvrđi... to bi bio kolaps... Ne mislim pod tim na ljude koji moraju svoje "bembare" i "mećave" parkirati pred Q club da bi se vidjelo da oni voze pile, nego na sve ljude... recimo, kada idem u tvrđu, auto ostavim kod bastiona i tamo stoji sve dok ne idem kući... A sada ne znam baš koliko bi mi se dalo parkirati kod excalibura da bi išao pješke u tvrđu... ili kod doma zdravlja... Nema parkirališta... nema zabrane... moja teorija...
Smokvica

Kako ću onda ja sa svojim lamburdžinijem pokazivat mišiće naivnim maloljeticama?

Bit ćeš još zapaženiji kad bude zabranjeno a ti se prođiraš lagano.....
Ej prijedlog jedan jedini.....srednjiku preuredit u sportsko-parkiralisni multiplex.....
A kad će u Tvrđi (kad se toliko brinu za nju) zabranit narodnjake? :)
toni

Dakota

toni

Blah ! Nepada mi napamet!! Parkiraj ti svoj auto u drugom kvartu, a ne pred svojom kucom. :P

Pa i parkiram. 8)
Obično se kasno navečer vraćam kući i nikad nema mjesta, pa stanem dosta dalje i lagano se prošetam prije spavanja. Em što se nadišem lijepog zraka, em što malo protegnem noge. Stvarno pomaže.
Najbolje da naprave fotelje iz kojih se ne moraš dizati i da ti neki robot donosi klopu, a ti samo prebacuješ kanale na telki i igraš playstation. Agrhh! :evil:
Igor_OS

zašto samo cajke, ako se već toliko brinu za tvrđu i žele napraviti pješačku zonu jer zona s 30 km/h ne odgovara i nije u skladu sa srednjovjekovnim izgledom tvrđe iliti po naški "šta će meni tu tamo neki auti se nešt vozat nešt meni mrš sotim, rođo ajmo na rakiju" nek pozatvaraju onda sve kafiće i naprave pravu kulturnu sredinu, fakulteti, škole, muzeji, knjižnice da se narod kulturno uzdiže i par dnevnih kavana, a i moglo bi to jednom zaživit NOOOOOOOOOT

dosta zajebancije, tvrđa će ostati tvrđa samo iz nekoliko razloga, previše "ćelavaca" se muva tamo ili ima svoje prste u tome, previše se para obrće tamo i nikom nije u interesu da se tamo ne voze auti, previše fakulteta i škola ima tamo gdje profesori dolaze na radna mjesta autima i neda im se pješačit i kad bi bila pješačka zona, morao bi se iktus onda nekako drugačije prometno povezat, ili kroz park na šta bi zeleni odma počeli divljat i skakat u lice ili preko promenade=nemoguće
tako da nevjerujem da će bit išta od toga :wink:
Igor_OS

Nece zabranit narodnjake!!!
A ovo za automobile se slazem da izbace!!!
ma ne slazem se ja ni za automobile a pogotovo za narodnjake...pa ovaj grad je i ovako mrtav, sta bi tek bilo i to da zabrane?! Odselio bi se...100% omg, ljudi sta wam je
bar bi grad bio kvalitetniji da se odsele oni koji lsušaju narodnjake i kreću se po takim mjestima.

Tagovi