Novi sustav naplate, jeftiniji gradski prijevoz!

Osijek

Novi sustav naplate, jeftiniji gradski prijevoz!

Nakon više od godinu dana, koliko su trajale pripremne radnje, u osječkoj gradskoj tvrtki Gradski prijevoz putnika ovog je tjedna počelo uvođenje jedinstvenog Bus Card sustava, što uključuje kompletnu modernizaciju poslovanja i sustava naplate voznih karata.

- Trenutno se kreira baza svih podataka o linijama, stanicama i voznim redovima, završena je instalacija sustava za izradu kartica, ugrađene kontrole istakanja goriva i sustav za evidenciju radnog vremena, a u sljedećih mjesec dana postavljat će se oprema za novi beskontaktni sustav naplate karata u sva vozila - rekao je Mladen Pamić, direktor pulske tvrtke Penta, koja je na javnom natječaju dobila posao vrijedan 4,5 milijuna kuna.

Racionalizacija troškova

Prema riječima direktora GPP-a Darka Markovića i predsjednika Nadzornog odbora Toneta Papića, novi sustav poslovanja trebao bi GPP-u donijeti bitnu racionalizaciju troškova i dok je njima svaki segment informatizacije jednako važan, građane najviše zanima što će donijeti novi sustav naplate karata.

Odluka na Poglavarstvu

- To je svojevrrsni prepaid sustav, odnosno beskontaktni sustav naplate karata od kojeg očekujemo povećanje broja putnika na kratkim relacijama, što bi trebalo smanjiti naše troškove, a time u konačnici donijeti i jeftinije cijene prijevoza - rekao je Marković o sustavu koji ne može biti primijenjen sve dok se ne formira Gradsko poglavarstvo koje mora donijeti odluku o promjeni tarifnog modela GPP-a.

Prema Pamićevim riječima, njima je od dana donošenja odluke do stavljanja sustava u funkciju potrebno 15 dana.

- Uređaji će već biti postavljeni u vozila, a kartice izrađene i spremne za prodaju. Svaki putnik će imati karticu, a u svim vozilima bit će poništivači kartica. Procedura je da se kartica približi uređaju, koji očitava valjanost i ispravnost kartice te bilježi ulazak u vozilo, a po izlasku se procedura ponavlja, pri čemu se s kartice oduzima cijena karte, koja će ovisiti o dužini puta, odnosno broju prijeđenih stanica - objasnio je Pamić. Dodao je da će se stanje na karticama moći provjeravati kod vozača, u samom GPP-u, na prodajnim mjestima ili preko interneta.

U svakom trenu zna se sve o gradskom vozilu

Svako vozilo bit će opremljeno i računalom kojim upravlja vozač, a ono ispisuje informacije o stanju vozila, informacije na displejima itd. Sva vozila imaju i GPS prijemnik kojim se locira pozicija vozila i zajedno s podacima o broju putnika preko GSM mobilne mreže prosljeđuje do prometnog ureda, gdje se sve informacije prikupljaju i prikazuju na mapi grada, tako da se sve zna o svakom vozilu.

Autor: Nikola Patković/Jutarnji.hr
ufff...kako zanimljivo.... mogu si mislit kako će ovo bit zanimljivo...super sad ću odbit još jednu kvazi ixicu... yey.... ajme majko... i šta sad.. kada će to kao krenut u pogon.... kada dobijemo vlast...hmmm da ajme majko.. i sad će bit najbolja fora kad si kupim mjesečnu i onda mi dođu i kažu kako to više ne vrijedi pa ću morat ponovo pljunit pare i kupit tu karticu.... kako lijepo osmišljeno... trš
Nešto su jučer rekli da se karta više neće moći kupiti u vozilu? Što to konkretno znači? Da neću moći u tramvaj ako poželim ući npr kod rokove crkve?

Kolika će to biti otprilike cijena po kilometru?
0,50kn ili manja?
Osijek ima cca 11km prugo od Višnjevca do DGO.to je znači 5,50 kn karta. Bilo bi super da bude tako i mogli bi se pohvaliti da imamo povoljan gradski prijevoz.

Re: Novi sustav naplate, jeftiniji gradski prijevoz!

rekli su u da planiraju u travnju krenit s time. .

bit će kartice koje će se moć kupiti (npr 150kn), al bit će i mjesečne karte po cijenama ko i sad.

uglavnom zvuči dobro, još kad se počne varat :lol:
malecka

ufff...kako zanimljivo.... mogu si mislit kako će ovo bit zanimljivo...super sad ću odbit još jednu kvazi ixicu... yey.... ajme majko... i šta sad.. kada će to kao krenut u pogon.... kada dobijemo vlast...hmmm da ajme majko.. i sad će bit najbolja fora kad si kupim mjesečnu i onda mi dođu i kažu kako to više ne vrijedi pa ću morat ponovo pljunit pare i kupit tu karticu.... kako lijepo osmišljeno... trš

ovaj forum je užas, ko da je jedini cilj pljuvati po svemu i svačemu, posebno ako je osječko.

pričakaj da krene pa onda ak ti se ne sviđa izjadaj se, al ovak unaprijed sereš a nemaš pojma ništ.
pa neam pooojma..o tome..samo sam izrazila ono čega se bojim da će se odgodit...jer koliko dugo već slušam o tome i od svakog čuješ neš drugo... daaj molimte.... da i opet kažu sad i oni kako čekaju da dobijemo novu vlast, pa kad ju dobijemo opet će se nešto u vezi toga promijeniti... i šta onda na kraju..oke dosta neć tu sad filozofirat....
UTOPIJA!!!!

Čisto sumnjam da će tako što ikada GPP napraviti,ali nikad se nezna.
gledao sam reportažu u kronici i prvo što mi je zapelo za oko je to da ćeš karticu - magnetnu - morat prislanjat 2 x pri ulazu i izlazu.koliko će to kočiti izmjenu samih putnika a i samu brzinu tramvaja?
hehe...bit će uglavnom zabavno to vidjeti..
ok, ako moras dva puta prislanjat za izlaz i ulaz to je glupo
ja studiram u dubrovniku i tu je takav sistem - na te kartice.... i moje misljenje je da je to sto puta bolje nego ko sto GPP ima... ali doduse, ulaz je samo na prva vrata di ti pored vozaca to otkucas i amen! a moje je misljenje, da ce se to vrlo tesko prihvatit da se ulazi samo na prva vrata... ali... ostaje samo cekati i vidjeti...
Pula isto ima taj sistem i mene je tamo najviše zezalo to što si morao tu karticu svako toliko nadopunjavati a prodajnih mjesta nije bilo baš na svakom koraku.zanima me kako će se to ovdje riješiti, hoćemo morat ići u GPP po nadopunu ili će se strateški rasporediti po gradu
hmm, swa sreca sto se ne vozim gradskim prijevozom.....
ja sam biciklom brzi od tramvaja, besplatno se vozim, uživam u prirodi, ne zagađujem, i razvijam mišiće i povećavam kondiciju...
gradski prijevoz treba biti samo za penziće i sl
to ce biti katastrofa.. pa trebat ce mi pola sata vise da dodjem do faksa.. a da nepricam da nama studentima i skolarcima nakraju ispadne skuplje jer se cesto vozimo pa nam se mjesecna isplati visestruko vise...
ma seljacine, u parizu za 6kn se vozis pun qurac kilometara i gdje god hoces.... i u kojem god hoces smjeru. u st. petesburgu za 8kn se vozis jebenim metrom i isto ides di hoces i kolkiko hoces... samo kod ce biti za 12kn da se vozis 5 jebenih kilometara trambulinom
a jos nesto, sto se desava ako ja karticu prislonim 1 stanicu prije nego trebam izaci van iz tramBaja i 1 stanicu se vozim besplatno a na sliejdecoj izadjem van? sta onda???
to je zbilja glupost da moras pritisnuti karticu prije nego sto zelis izaci van iz busa. u cijelom normalanom svijetu se onda kada trtebas izaci stisne onaj STOP sto ima na onim rukohvatima....
Evo samo maliosvrtaj na forumasa koji je napopmenio da je ovaj forum smece. I da se samo pljuje po gradskim investicijama....Sad ga pozivam da ni nabroji barem 2 gradske investicije koje su ispale OK!!!!

Sustav je ok zamisljen, premda sumljam da ce se gradjanke i gradjani grada osijeka ponasati sukladno zamislima.....Kad nam je urodjeno da se svercamo di god stignemo, premda smatram da nas standard na to prisiljava. Osobno se iskreno nadam da ce sustav biti vrijedan ulozenog novca i da ce osjecani, ko i svi drugi poceti koristiti javni prijevoz u vecem obimu.
slavonac

a jos nesto, sto se desava ako ja karticu prislonim 1 stanicu prije nego trebam izaci van iz tramBaja i 1 stanicu se vozim besplatno a na sliejdecoj izadjem van? sta onda???

ovo se zove krativno razmišljati...svaka čast!
danas kad sam išla kuć busom..su se neke babe raspravljale oko toga...ajme dobro da sam imala mp3 u ušima... kakih je tamo izjava bilo....
iskreno čist sumnjam u uspjeh ovog zamljišljenog sustava... bit će to teško izvest.... al stvarno..to će biti tako zastoj.... neće mi trebat 20 minuta do grada nego više od pol sata još ako negdje bude rampa..ise nea kraja sreći i veselju.-.....
Cemu toliko negative energije?!

IMHO, sustav je korak naprijed. Ako ni zbog cega, onda zbog cinjenice da ce naplata voznje biti PRAVEDNIJA. Kriticari, ne smatrate li to pozitivnim pomakom?

Jasno da ce se neke avike morati mijenjati, ali onaj tko se vozi tramvajem je zadnjih mjeseci mogao primjetiti da vecina ljudi ulazi na prednja vrata (milom ili silom vozaca i zatvorenih vrata), sto je vec znacajan korak naprijed.

Pricekajmo da sve krene, vrlo vjerojatno ce biti sranja na pocetku, ali sto se mene tice - PRAVEDNA naplata voznje je vrijedna tih porodjajnih muka.

Mene samo zanima kolika ce biti cijena po stanici. Ako budu derali 1kn ili slicno - onda im jedino mogu poruciti da mi se nacmokaju pitonka.

50lp ili 25lp po stanici bi bila fer cijena.

P.S. Postoji jos jedan problem, a to je da netko udje u tramvaj, a na racunu ima novca za 2-3 stanice, a izadje nakon 5-10. Sto onda?! ;-) Ulazi u minus? :)
Leteci mungos

P.S. Postoji jos jedan problem, a to je da netko udje u tramvaj, a na racunu ima novca za 2-3 stanice, a izadje nakon 5-10. Sto onda?! ;-) Ulazi u minus? :)

morat ces imati određeni minimalni iznos na kartici, koji će vjerojatno pokrivati najmanje jednu cijelu vožnju u jednom smjeru.

Re: Novi sustav naplate, jeftiniji gradski prijevoz!

ne znam kako će to zapravo izgledati
al po ovome mi se ne čini baš nešto ubersuper dobro
ugl.
to će zahvatit i srednjoškolce i studente jel?
ne bih ja tako :D
neka nama budu mjesečne il nešt tako i ko što je u zg-u
lošije je bolje
penzićima besplatno
a nek se ostali vozikaju po najnaprednijem sustavu naplaćivanja tramvajskih karata
Nigdje se nije moglo procitati da ce se ukinuti mjesecne karte, odnosno sistem pausalnog placanja.

Mozda ce ukinuti dosadasnji sustav koji je pretpostavljao zamjenu talona, ali s ovim sustavom se mogu izdavati karte na proizvoljno dug vremenski rok, jer se svi podaci o vazenju karte vode na serveru.

Nadam se da ce u GPPu biti dovoljno pametni te poceti izdavati i godisnje, tjedne karte i/ili dnevne karte.
Meni je samo drago sto vise nece biti onih dosadnih kondora!
evo na sta nas grad ulaze:

posao vrijedan 4,5 milijuna kuna.

kada ce taj novac biti isplacen za 20 godina mozda jer ce se sada svercati jos vise
malecka

danas kad sam išla kuć busom..su se neke babe raspravljale oko toga...ajme dobro da sam imala mp3 u ušima... kakih je tamo izjava bilo....

jooj pa najviše volim slušat tako babe u busu kad se prepiru, pa umrem od smijeha, dođe mi da ih snimam kake budalaštine mogu reć za tih par stanica koje će se vozit
to je totalno debilno ako ces ti uplatiti određenu svotu novaca pa da se za tu svotu vozis... mislim, sve sto bi trebalo je ( po mome misljenju ) platiti recumo 80 kn mjesecno i vozis se kolko hoces u prvoj, drugoj zoni... debilno.... :/
Bolje da su za te pare kupili dva nova autobusa ili ovim starima zamjenili dotrajale ispušne sisteme. Brate mili, em su bučni, em maximalno zagađuju zrak u gradu.
Zar ne postoje neka ekološki prihvatljivija rješenja od ovih smrdljivih ružnih kanti na kotačima?! Neke kombinacije sa strujom, a da nisu tramvaji..ili možda na plin ili etanol. bilo što drugo samo da nije na smrdljivu naftu.
Plin bi mislim bio dobro rješenje.
tomislavv

to je totalno debilno ako ces ti uplatiti određenu svotu novaca pa da se za tu svotu vozis... mislim, sve sto bi trebalo je ( po mome misljenju ) platiti recumo 80 kn mjesecno i vozis se kolko hoces u prvoj, drugoj zoni... debilno.... :/

a zašto bi bilo "totalno debilno"?! ti odmah gledaš samo kako bi tebi bilo bolje. ok je krenuti od sebe, ali nije ok tu i stati! zato nam i je takvo stanje u gradu i državi jer većina ne gleda dalje od svojih potreba!

po meni bi ok bilo da gpp ponudi više različitih modela, kako bi izašao u susret što većem broju korisnika i potencijalnih korisnika, koji bi svoje potrebe uklopili u neki od ponuđenih modela.

onima koji se češće i više voze gradskim prijevozom bi više i odgovarao sistem paušalnog mjesečnog plaćanja i neograničene vožnje (ili ograničene zonom).

drugima, pa tako i meni koji se iznimno rijetko vozim gradskim prijevozom, odgovarao bi spomenuti sustav prepaid kartice bez vremenskog ograničenja u kojem toj iznos treba potrošiti. sada u tu svrhu postoje obične karte, ali su one preskupe, pa ih ljudi izbjegavaju kupovati. ako bi se na neki način uravnotežio odnos cijene i usluge (realnija cijena prijevoza i računanje po km ili po stanici) te "nametnula" čip kartica s određenim minimalnim iznosom, puno bi ljudi inicijalno kupilo tu karticu, ali ju i više trošilo, jer je usluga povoljnija, a i lakše se troši s kartice (kad nemamo osjećaj koliko to zapravo košta), nego kad se plaća kešom.

također, bilo bi zgodno uvesti i dnevne, višednevne i višenamjenske karte (za jednu odobu za više dana ili za više osoba za manje dana - namijenjeno turistima i povremenim posjetiteljima osijeka).
miki2

Meni je samo drago sto vise nece biti onih dosadnih kondora!

bit će ih,zašto ih ne bi bilo.imat će čitaće magnetnih kartica pa će znati kad si ušao,koliko ti je još novaca preostalo na kartici etc.
slažem se sa "napadačem vjetrenjača" da treba imati više modela.ljudi imaju različite potrebe i ne odgovara svima kupovati mjesečnu ako ju koristiš recimo pola mjeseca.idealno bi bilo da je gradski prijevoz besplatan i da se iz dohotka građana uzima neki paušalni iznos i da se pokriju troškovi GPPa.
a možda i lupam bez veze...

Bezkontaktna naplata u gradskom prijevozu

Bio sam danas na stranicama GPP-a pa vidjeh da na njihovom forumu ima riječi o tome, pa me zanima mišljenje vas ostalih!!! Mislite li da će to biti bolje, hoče li se moći sada "švercati", itd.???
kako da to kažem........ajd malo pogledaj po ovom forumu o cemu se pricalo, a o ovoj temi se vec raspravljalo.
Nova tema (koju je zapoceo tayllor) je pripojena ovoj.

Rijeci o GPP prijevozu je bilo i raniej na forumu portala Osijek031.com: Naplata prijevoza
Nisam vidio ranije temu, sorry!!!
ak sve bude funkcioniralo kako su zamislili meni bi to bilo super. ja se nikad ne vozim busom i tramvajem, uglavnom idem pjeske il biciklom, ali me zivcira kad pada kisa il je jebeno hladno i ja bi bas dvije stanice tramvajem a nemam 8 kuna. i da imam puno je za dvije stanice. za to mi se ne isplati ni vadit mjesecnu ni placat kartu normalno. a ovak, ak bi ja jednu stanicu, idem jednu i platim samo tu jednu. pogotvo bi mi se to isplatilo vikendom kad idem kuci. koliko puta sam se nasmrzaval a teturajuci kuci usred zime...jebemti...hladno mi je kad se sjetim!
mladunce

ak sve bude funkcioniralo kako su zamislili meni bi to bilo super. ja se nikad ne vozim busom i tramvajem, uglavnom idem pjeske il biciklom, ali me zivcira kad pada kisa il je jebeno hladno i ja bi bas dvije stanice tramvajem a nemam 8 kuna. i da imam puno je za dvije stanice. za to mi se ne isplati ni vadit mjesecnu ni placat kartu normalno. a ovak, ak bi ja jednu stanicu, idem jednu i platim samo tu

isto tako!
evo, baš danas sam načuo da bi cijena po novom načinu obračunavanja trebala biti 1,30 kn po stanici. istina to zvuči ok za 2-3 stanice. no, korištenjem jednostavnih matematičkih operacija dolazi se do zaključka da je potrebno samo cca 6 stanica da se dostigne trenutna cijena karte od 8 kn (6 stanica će koštati 7,80 kn). 6 stanica je, npr., od tržnice u donjem gradu do tvrđe. 10 stanica je 13 kn. to mi baš ne zvuči povoljno. naravno, ovo sve vrijedi ako će stvarno nova cijena biti 1,30 kn po stanici. nadam se da imam netočnu informaciju, jer bi to bila čista pljačka!
DonQuijote

evo, baš danas sam načuo da bi cijena po novom načinu obračunavanja trebala biti 1,30 kn po stanici.

Uh, agree! Ako bude tako - onda je to stvarno previse i opet nece postici zeljeni efekt. Zapravo, pitanje je sto je za njih zeljeni efekt, ali mi se cini da to nije povecanje prihoda zbog povecanja broja korisnika javnog prijevoza. Ne uz ovakvu destimulativnu cijenu.

Izgleda da ce mjesecna karta opet biti slamka spasa za one koji svakodnevno putuju s jednog na drugi kraj grada.
Leteci mungos

Izgleda da ce mjesecna karta opet biti slamka spasa za one koji svakodnevno putuju s jednog na drugi kraj grada.

što je i u redu.
cuj treba se naplatiti odnekud silne besplatne mjesecne karte panzica...
Bš..jer kako vidim u gradskom prijevozu se gotovo samo penzići i vozaju.
pa naravno da se vozaju penzići kad je besplatno

ne pada mi ni napamet plaćati 8kn za kartu centar-tvrđa

da je nešto jefitnije onda bih i vozila se češće
GPP - Gradski prijevoz penzionera
ma nek se voze...zamisli da nemaju bespla prijevoz pa da samo pola njih vozi svoje aute..treba i baranjcima dati isto,kad idu u grad parkiraju na kopiku i onda bespla GPP
nitko ne govori o tome da se treba ukinuti bespla prijevoz penzićima, nego da su karte preskupe
a ovako će biti još i skuplje
ma ne vjerujme u 1.30kn, pa pričali su da će ovaj sustav naplate biti takav da najdalja relacija (zp-vš) cijena ne bi smjela prelaziti 8kn, a po ovom 1.30kn stanica bi bilo kolko 20kn? nema šanse.

ovim bi trebo prijevoz pojeftiniti čak (na kraće relacije), ali oni planirjau znatno povećat broj putnika tak da bi i povećali prihode s tim manjim cijenama.

bit će one kartice što kupiš ko za mobitel pa se voziš kolko oćeš, kontam da će to većina kupiti pa će onda nekad i relacije što bi inače pješke išli provozati se kad već imaju tu karticu.
pitanje je koliko će te kartice vrijediti
npr mjesec dana, pola godine

jer ako u malom vremenskom periodu bude trebalo iskoristiti karticu neće biti odaziv
MissTake

pitanje je koliko će te kartice vrijediti
npr mjesec dana, pola godine

jer ako u malom vremenskom periodu bude trebalo iskoristiti karticu neće biti odaziv

dokle god imaš love na njima vrijede.
Mene zanima tko će imati muda ukinuti taj besplatan prjevoz umirovljenicima. Neisplativo je, ne donosi nikakav profit, a jedino što može donijeti su politički bodovi čestitom HSP-u...
Koji, inače, nije niti inicirao ovu ideju, nego HSU.
[email protected]

ja sam biciklom brzi od tramvaja, besplatno se vozim, uživam u prirodi, ne zagađujem, i razvijam mišiće i povećavam kondiciju...

zimi je definitivno najbolje biciklom, po bljuzgi na -10
Frost

[email protected]

zimi je definitivno najbolje biciklom, po bljuzgi na -10

Ma dis ti vidio bljuzgu na -10..onda se brate kližeeeeeš.. :lol:

Tagovi