Život u kući ili u stanu?

Društvo, politika

Život u kući ili u stanu?

Rasprava nastala iz Prodaje li tko stan?

Možda bih ti preporučio da pogledaš malo cijene kuća jel ta kvadratura stana koju tražiš košta isto kao jedna dobra kuća od 100m2. A mislim da je ipak ljepše imat kuću nego stan.
nemoj bolje kupi stan i to neki novi. bolje je u stanu i uvijek je svugdje toplo
U stanu si ko u kavezu. A u kući si car!
živjela sam i u kući i u stanu.... prednosti postoje za obje opcije

meni više odgovara stan, prvenstveno zbog topline, nikad kuća ne može biti zagrijana kao stan, pogotovo ako se grije na gradsko centralno

jedina mana stana je što ne mogu odvrnuti liniju... za sve ostalo mi je ispred kuće
živio sam i ja i u kući i u stanu, i oboje imaju svoje prednosti i mane, i obje su opcije još uvijek otvorene, samo trenutno malo više naginjem stanu. ako naleti dobra kuća za dobru cijenu u traženom radijusu, razmislit ću...

btw, hvala na komentarima!
pa sorry, ali po svemu mi više odgovara stan, ali ne smiješ slušati glasno glazbu...
Tko kaže da u stanu ne smiješ slušati glasno glazbu?
Ja sam kupila stan u novoj zgradi, i naravno da sam odmah testirala zvučnu izolaciju. Odvalila sam do daske liniju pa kućno kino i kad sam izašla iz stana gotovo ništa se nije čulo u hodniku.
to ti ovisi. ja sam živio u stanu koji je imao odličnu toplinsku izolaciju, ali lošu zvučnu. bio sam i u stanovima koji imaju odličnu zvučnu izolaciju, ali im nešto drugo nije najbolje izvedeno. rijetki (i uglavnom skupi) su oni gdje je sve sjajno.
Ma daj kuća je zakon. Kad ti dođe ekipa, pa roštiljate u dvorištu. Pa ti se djece bez brige igraju, dok ti čitaš novine i izležavaš se na ležaljci. A uostalom i kuće mogu imat dobru toplinsku izolaciju. Mislim da je uopće apsurdno dokazivat prednosti kuće. Jer ako su režije skuplje nešto preko zime to nije nikakva prednost stana.
slazem se u potpunosti sa Canetom!! kuca je mila majka naspram stana. imas svoj mir i tisinu (oke,neki nemaju tisine ako su na prometnoj ulici,ali takve kuce vecinom imaju straznje dvoriste pa se buka manje cuje). najdraze mi je ljeti rano ustat i piti kavu u dvoristu dok jos nema ljudi na ulici,pricat sa psima i blejat u zelenilo oko mene. a tek kad rode visnje..pa penjanje po drvetu :D

istina,zimi su skuplje rezije jer kuca (pogotovo starija) je sama po sebi hladna. ali danas postoje mnogi nacini zagrijavanja ine,ukljucujuci podno grijanje za zagrijavanje poda. ma sve se to da sredit kad imas volje i novaca :)

da se sad moram preselit u stan,misllim da bi svisnila od tuge i jada. kuca daje odredjenu slobodu,ko ne vjeruje u to,neka proba :)
goose

ko ne vjeruje u to,neka proba :)

kao što rekoh, probao i jedno i drugo. zasad mi više leži stan. manje truda i održavanja. čisti snijeg i lišće, reži živicu, kosi travu, obnavljaj fasadu, spremaj dvorište... nemam ja baš volje za sve to.
DonQuijote

rijetki (i uglavnom skupi) su oni gdje je sve sjajno.

e, brate mili, moj je zato i bio skup.. i ima da ga otplaćujem dok sam živa (skoro)..
Odlična i zvučna i toplinska izolacija.. prošli mjesec, daklem prosinac, račun za plin za 70 kvadrata 120 kn..
Probala oboje i bez obzira na održavanje kuće i okućnice, za kuću sam definitivno...imaš svoj mir, tišinu, prostranstvo...nema susjeda koji lupka iznad tebe, kvarova sa vodovodnim instalacijama zbog kojih ispašta cijela zgrada i da ne nabrajam...
uostalom postoji pričuva za stan, mjesečna svota koju plaćaš za popravke i održavanje zgrade..isto tako možeš stavljati 200kn mjesečno na stranu i kroz par godina obnavljati kuću...

Re: Život u kući ili u stanu?

Živim u ogromnoj kući, a jedinica sam i kuća je stvarno prevelika. Volim kuću jer puno vježbam i slušam glasnu glazbu i znam da to u stanu neću moći u tolikoj mjeri. Čim uzmognem prodat ću je, tako sam se i sa svojima dogovorila. No, selidba u stan u zemlju EU ima svoje prednosti.
Do prije 3 godine živjela sam u kuci, a sad sam u stanu.Trenutno mi odgovara u stanu vise nego u kuci (sto se tice glasne glazbe, imam bezicne slusalice ;) ). Ali, za neko buduce vrijeme - eventualni obiteljski zivot, vratila bih se u kucu.

Mislim, ovo je kao i sve drugo - kako smo svi razliciti, tako nam svakome vise odgovara nesto drugo. Nema pravila.Ako je moguce,nije lose probati oboje pa vidjeti sto kome vise odgovara.
ja sam lijenčina i bolje mi je u stanu.oko kuće imaš hrpu popravaka i stalno nešto novo iskrsne.kad se desi kakav generalni kvar (krov,instalacije) lakšeje podijeliti troškove sa ostalima.što se tuđe buke tiče jednostavno ju pobijam svojom.postoje pravila kojih se treba pridržavati kad živiš u stanu i nemam ništa protiv toga.ako se poželim roštiljanja jednostavno odem u prirodu i izoliram se a ne da mi susjed dođe nabacit još malo svog mesa jer je namirisao što se zbiva.
živio sam i u kući sa velikim dvorištem i nije loše.kad si mlađi stvarno ti je potrebno prostora al kad se zađe u godine stan je ipak prednost.još ako možeš birati predio grada, kud ćeš bolje.
sve je stvar navike
Problem hrvatskog tržišta nekretnina je što su stanovi nerealno skuplji od kuća. Dok je svugdje vani kuća skuplja najmanje 2-3 puta skuplja od stana. Npr. u Bavarskoj samo građevinsko zemljište u jednom selu košta selu košta ko dvosoban stan u gradu. A da ne pričam o cijenama kuća...
cane

Ma daj kuća je zakon. Kad ti dođe ekipa, pa roštiljate u dvorištu. Pa ti se djece bez brige igraju, dok ti čitaš novine i izležavaš se na ležaljci. A uostalom i kuće mogu imat dobru toplinsku izolaciju. Mislim da je uopće apsurdno dokazivat prednosti kuće. Jer ako su režije skuplje nešto preko zime to nije nikakva prednost stana.

(y)
Sve više gledam i čitam o onim montažnim, niskoenergetskim kućama i čini mi se kao dobro rješenje..
Da mogu, vjerojatno bih kupila negdje plac i kupila takvu neku kuću. Ima ih stvarno lijepih i u svim mogućim kombinacijama.

Evo, moj dragi također živi u Bavarskoj i kupio je stan od 110 kvadrata za ravnih 100000 Eura, a moji kuću od 115 kvadrata nisu mogli prodati ni za 45000 Eura i to sa svim namještajem, garažom, okućnicom, ogromnom terasom, baščom i vrtom. Ljudi bi u Hrvatskoj najradije sve džabe.
1step2far

Evo, moj dragi također živi u Bavarskoj i kupio je stan od 110 kvadrata za ravnih 100000 Eura, a moji kuću od 115 kvadrata nisu mogli prodati ni za 45000 Eura i to sa svim namještajem, garažom, okućnicom, ogromnom terasom, baščom i vrtom. Ljudi bi u Hrvatskoj najradije sve džabe.

a gdje su to imali kuću? to nije puno novaca za takvu kuću.
1step2far

Pa bitno je gdje je kuća i koliko je stara i kako izgleda.Ima takvih kuća i za manje novaca po okolnim selima.
Nedavno je lega kupio kuću u Višnjevcu za 70 000 eura. Oko 120m2, ogromno dvorište. Novija gradnja, ma sve super. A ti za te pare dobiješ jedan shit "luksuzni" dvosobni stan kod Škoje. Gdje su zidovi od flis papira pa čuješ šta susjedi rade cijelo vrijeme. Ako već kupujete stan onda obavezno Sjenjak ili ta gradnja. Ovo svi novi su sranje.
na žalost nema takve nekretnine u koju po useljenju ne moraš ulupati još malo novaca da bi ju prilagodio sebi.tako da u konačnici cijena bude i veća.
poznanica sazidala kuću na jugu i nakon par dana joj sagradili jednu od ovih malih nakaza modernih zgrada.
adio privatnost adio sve....više nisi nigdje siguran
Kod nas je sad postalo ko u pravom velikom gradu. Ako želiš mir i uživati u svojoj kućici moraš otići u predgrađe. Dakle Tenje, Višnjevac, Livana... Kuće su povoljne, blizu si grada, djeca ti odrastaju na sigurnom...

Moja kuća je stara 20 godina, odlično izgleda, prizemlje, kat i tavan i nalazi se malo izvan grada. Ali, ne Osijeka. No, blizina toplica, odličan pogled, tišina i prekrasna priroda su prednosti koje ću nadam se uspjeti iskoristiti.
morgan

ja sam lijenčina i bolje mi je u stanu.oko kuće imaš hrpu popravaka i stalno nešto novo iskrsne.kad se desi kakav generalni kvar (krov,instalacije) lakšeje podijeliti troškove sa ostalima.što se tuđe buke tiče jednostavno ju pobijam svojom.postoje pravila kojih se treba pridržavati kad živiš u stanu i nemam ništa protiv toga.ako se poželim roštiljanja jednostavno odem u prirodu i izoliram se a ne da mi susjed dođe nabacit još malo svog mesa jer je namirisao što se zbiva.
živio sam i u kući sa velikim dvorištem i nije loše.kad si mlađi stvarno ti je potrebno prostora al kad se zađe u godine stan je ipak prednost.još ako možeš birati predio grada, kud ćeš bolje.
sve je stvar navike

ovo ko da je moj tata pisao :-). prije par godina i mi smo bili u toj dilemi,i odlucili se za stan iako smo za te novce mogli kupit puno vecu kucu. kuca trazi jako puno i financijski a i fizicki (mi smo se vec dok smo gledali kuce svadali tko ce cistit snijeg pred njom). velik stan moze biti jednako dobar kao kuca,ja imam 3 balkona,od toga 1 najveci gleda na dravu,to mi je kao da imam dvoriste.sto se tice grijanja,zaista kuca nikad nije toliko topla kao stan,samo sto se na to naviknes.
netko je preporucio Sjenjak za stanove,to je odlicno naselje,ali i tamo ima starih zgrada koje su u jako losem stanju. ja bi jos kao preporuku dodala Gornjodravsku obalu,blizu je grad,nije toliko bucno,imas pogled na Dravu :-)
betty

ja bi jos kao preporuku dodala Gornjodravsku obalu,blizu je grad,nije toliko bucno,imas pogled na Dravu :-)

i ja bih tamo želio kupiti stan, ta mi je lokacija odlična, pogotovo ako stan gleda na dravu.
svi gledaju na dravu ,jedino ova 2 niza zgrada sto su okomito,njihov pogled nije tako dobar ali ju vide :-).
jesi vec gledao sta tu?
betty

svi gledaju na dravu ,jedino ova 2 niza zgrada sto su okomito,njihov pogled nije tako dobar ali ju vide :-).
jesi vec gledao sta tu?

površno sam se raspitao zasad, ali nisam detaljnije. planiram uskoro. imaš kakvu informaciju možda?
ma kuca definitivno.. kada ti mozes pustit glazbu do kraja kada god hoces, boli te briga hoce li netko iznad tebe spavat ili sta vec radit... kuca zauvijek
cane

Sve to stoji, samo se zaboravlja jedna važna stvar - kuća traži slugu koji će stalno nešto raditi oko nje. Što ti je veći plac i više kvadrata, to je više šljake.

Odnedavno sam postao vlasnik kuće na velikom placu u širem centru grada i stalno razmišljam o tome trebam li uložiti još neke pare pa si srediti kuću ili prodati kuću i kupiti si jedan veliki stan.

U stanu su režije praktički zanemarive, uvijek je toplo (evo, pola osam ujutro a ja sjedim samo u gaćama za računalom) i imam broadband net i kabelsku TV.

U kući imaš prostora, dvorište, napravio bih si i bazen... ali je kuća skupa, traži crnca da je održava, a režije su sukladno prostoru poprilične.

Pa ti budi pametan....
1step2far

Živim u ogromnoj kući, a jedinica sam i kuća je stvarno prevelika. Volim kuću jer puno vježbam i slušam glasnu glazbu i znam da to u stanu neću moći u tolikoj mjeri. Čim uzmognem prodat ću je, tako sam se i sa svojima dogovorila. No, selidba u stan u zemlju EU ima svoje prednosti.

Obje stvari mene muče u stanu - nemam gdje staviti niti klupicu za trbušnjake koju bih si kupio, a kamoli nešto drugo..... a ni gitarsko pojačalo baš i ne ide u stan, pokraj radijatora gdje ga planiram postaviti ;)

Dosta mi je što se crvenim u liftu pred susjedima kada gledam neki film pa kad zaori iz 5+1 ;)
betty

ja bi jos kao preporuku dodala Gornjodravsku obalu,blizu je grad,nije toliko bucno,imas pogled na Dravu :-)

A komarci imaju pogled na tebe :)
tomislavv

ma kuca definitivno.. kada ti mozes pustit glazbu do kraja kada god hoces, boli te briga hoce li netko iznad tebe spavat ili sta vec radit... kuca zauvijek

Iz perspektive mladog čovjeka koji se ne ustaje u pola 6 i ne dolazi doma u pola 4 kako bi tu kuću održavao - sve 5 :)

Pod hitno si moram naći crnca za čuvanje i uređenje kuće, dobra ideja. Istina je što Zlusch kaže, npr. meni je moja kuća prevelika, moji su zašli u godine, tata je jako bolestan i zahtjeva konstantnu brigu oko njega, a ja pretrpana obavezama i jedino što stignem je očistiti dvorište, balkon, stepenice i korove. Mama je više angažirana oko toga. Uglavnom, volim svoju kuću, ali u budućnosti mi neće trebati.

Nekako si i ne mogu zamisliti život u stanu... Jedno vrijeme možda da, ali cijeli život.. uh, ne znam koliko bih sretna bila. Ja sam dijete sa sela.

Želim si salaš, životinje, drveće, cvijeće... i nekoga tko će to sve održavati :)
wendy

Želim si salaš, životinje, drveće, cvijeće... i nekoga tko će to sve održavati :)

Nekog mladog preplanulog i polunabildanog hispanika... kako kosi travu i čisti lišće iz bazena ;)

Ja bih zaposlio kućnu pomoćnicu za iste poslove mada nekako mislim da ne bih naišao na razumijevanje doma glede mojih kadrovskih prohtjeva ;)
zlusch

Nekog mladog preplanulog i polunabildanog hispanika... kako kosi travu i čisti lišće iz bazena ;)

Eh, takvog bih si konjušara mogla kupiti :wink:
zlusch

Iz perspektive mladog čovjeka koji se ne ustaje u pola 6 i ne dolazi doma u pola 4 kako bi tu kuću održavao - sve 5 :)

ali nije sve to samo iz perspektive mladog covjeka, nije ni stvar u glazbi.. a što s djecom? jer, kako ces ti njima zabranit i objasnit da ne smiju trcati po stanu jer su ispod tebe nabrijani susjedi od 70 i + godina, koje ne zanima to sto bi se oni igrali, ti starci zele svoj mir. ja inace zivim u kuci, ali kako studiram sam u stanu, i svaki dan psujem sve po spisku ljudima koji zive stan iznad mene, jer kad njihovi klinci pocnu trcat ujutro u 7 i vristat ja se probudim.... ali to je jos i dobro, cesto mi rano ujutro znaju doc i zvonit na stan bez veze... a sto reci toj djeci????? ili tim roditeljima??? to su ipak djeca... a ja ih jos k tome mrzim (opcenito mrzim malo djecu) tako da.... :S kuca je zakon.... iako se ima puuuno vise posla oko nje, ali to je sloboda... :)
za ovakve gore spomenute situacije postoji ono što se zove kućni red.
djeca jesu problem dok su manja ali s vremenom i oni shvate da nije lijepo skakati po hodniku,derati se, osobito ako ih više ljudi upozori na to.
svaki razumniji čovjek će tolerirati tuđe ponašenje jer će očekivati da i drugi toleriraju njegovo pa onda tulumi do sitnih sati i nisu neki veliki problem za susjedstvo.
ljudski je i upozorit ljude na neke stvari koje te smetaju pa oni malo pametniji će shvatiti.
pa na sve ovo mogu reć da živim oko 9 godina u kući a prije toga sam živio u stanu i baš se nesjećam kako je to bilo mogu samo reć da iako imam 16 godina da se i ja moram dizati oko pola 7 7...imam jednu veliku katnicu i veliko dvorište a preko puta mi živi baka koja ima manju prizemnicu osrednje dvorište i preveliki plac...iako ima dana kad mi dopizdi sve i kosnja trave i štijanje bašte a pogotovo po ljeti kada ima posla oko one balirane djeteline ništa nemože zamijeniti osjećaj da je ovo sve tvoje...da tu živiš i da si ti odgovoran za to...u stanu plačaš na način da se cijelokupan iznos podijeli na onoliko koliko stanova ima...a u kući je opet stvar da koliko potrošiš toliko platiš...a što se tiče grijanja mislim da mi nema ništ goreg kada za lijepo sunčano i toplo vrijeme dođem u stan kod lege i vidiš da im radijatori još uvijek griju...u kući nema takvih problema...a i pošto obožavam životinje neznam kako bi mi bilo u stanu tj. da nisam u kući nebi se osjećao ovako ko sad...nekak sigurno i savjesno...imam starijeg buraza pa i on nekad pomogne al ima posao pa nestigne nekad tako da sve na meni i starom dok sestra i stara pospremaju kuću...sve je stvar u organizaciji...a opet ko voli nek izvoli...nisu ni stanovi tolko loši
_tenjac_

pa na sve ovo mogu reć da živim oko 9 godina u kući a prije toga sam živio u stanu i baš se nesjećam kako je to bilo mogu samo reć da iako imam 16 godina da se i ja moram dizati oko pola 7 7...imam jednu veliku katnicu i veliko dvorište a preko puta mi živi baka koja ima manju prizemnicu osrednje dvorište i preveliki plac...iako ima dana kad mi dopizdi sve i kosnja trave i štijanje bašte a pogotovo po ljeti kada ima posla oko one balirane djeteline ništa nemože zamijeniti osjećaj da je ovo sve tvoje...da tu živiš i da si ti odgovoran za to...u stanu plačaš na način da se cijelokupan iznos podijeli na onoliko koliko stanova ima...a u kući je opet stvar da koliko potrošiš toliko platiš...a što se tiče grijanja mislim da mi nema ništ goreg kada za lijepo sunčano i toplo vrijeme dođem u stan kod lege i vidiš da im radijatori još uvijek griju...u kući nema takvih problema...a i pošto obožavam životinje neznam kako bi mi bilo u stanu tj. da nisam u kući nebi se osjećao ovako ko sad...nekak sigurno i savjesno...imam starijeg buraza pa i on nekad pomogne al ima posao pa nestigne nekad tako da sve na meni i starom dok sestra i stara pospremaju kuću...sve je stvar u organizaciji...a opet ko voli nek izvoli...nisu ni stanovi tolko loši

Koja spika.... ;)

Inače, u stanovima ne plaćaš sve kao zajedničko, radijatori se zatvore kada ti ne trebaju, a i stan zahtijeva brigu.

Ima ljudi kojima je dovoljno u životu imati nešto svoje pa onda provesti privatni dio života koseći, čisteći, uređujući i spremajući. Meni se to jednostavno ne da i zato imam neki drugi plan u glavi.

Mada, bilo bi idealno imati jedan kućerak s nevelikim placem, tek toliko da mogu skočiti u svoj bazen i popiti pivo sa ekipom na terasi....
tomislavv

zlusch

ja inace zivim u kuci, ali kako studiram sam u stanu, i svaki dan psujem sve po spisku ljudima koji zive stan iznad mene, jer kad njihovi klinci pocnu trcat ujutro u 7 i vristat ja se probudim.... ali to je jos i dobro, cesto mi rano ujutro znaju doc i zvonit na stan bez veze... a sto reci toj djeci????? ili tim roditeljima??? kuca je zakon.... iako se ima puuuno vise posla oko nje, ali to je sloboda... :)

Gle, ovdje nije stvar što je život u stanu loš, već što imaš idiote za susjede koji su, usput, i loši roditelji. Ja nemam takvih problema i susjedi su mi normalni. Imam problema s robnom kućom gdje svatovi luduju svake subote do pet ujutro jer debil šef škrtari na izo-staklima i klima uređajima, a dežurni lokalni kontakt policajci negdje hrču ili zavrću runde....
Ja sam u stanu oduvijek, i prije godinu dana sam uselila u novi stan, u potpuno novu zgradu i u mom dijelu zgrade 95% su mladi parovi ili jednostavno mladi ljudi.. tuluma ima uvijek, ali se apsolutno ništa ne čuje u zgradi, čuje se prema ulici ako su otvorena vrata od balkona..
Mi iz stana tresemo Floyde, AC/DC, Claptona i uglavnom sve nešto u tom stilu, a cura preko puta nas narodnjake.. i nikom ništa ne smeta jer se to čuje eventualno u hodniku, ali u susjedni stan nikako.. Isto tako, imamo i dvije mace.. Znači nas 4 u 70 kvadrata, i s terasom od 10 kvadrata, na koju preko ljeta iznesemo stolice i stol, pijemo kavu, pivo ili šta već..
Stvar je samo u tome tko je kako i na što navikao.. Ja sam navikla na stan i kužim da bi mi u kući bilo malo previše, jer i ovih 70 kvadrata kad subotom krenem spremati (usisavanje, brisanje podova, pranje kuhinje, kupatila, prašina...) treba mi bar 3 sata da sve to napravim.. a to je samo osnovno što trebaš jednom tjedno u svakoj kući/stanu napraviti..

Tagovi