'U Hitnoj su rekli: Dođite tramvajem'

Osijek

'U Hitnoj su rekli: Dođite tramvajem'

Da mi dispečerica iz osječke Hitne pomoći nije spustila slušalicu, vjerojatno se nikome ne bih obratio, ali taj bezobrazluk i nezainteresiranost nisam mogao prešutjeti. Život moje supruge bio je ugrožen, a oni nisu htjeli odmah pomoći - rekao je Davor Staničić (25) iz Osijeka, koji je 5. siječnja oko 1 sat preko Centra 112 zatražio spajanje s Hitnom jer se njegova supruga Katarina (21) nakon višesatnih bolova u prsištu počela gušiti.

Katarini Staničić su još kao trogodišnjoj djevojčici u Zagrebu operirali srce i otad, iako joj je život spašen, ne može normalno živjeti jer na srcu još ima dvije rupice. Uz brojne uobičajene aktivnosti koje si zbog toga ne može priuštiti, probleme joj uzrokuju i nagle temperaturne razlike, a ponekad niti ne zna razloge bolova i gušenja.

- Kada sam prvi put nazvao, u Hitnoj pomoći javila mi se muška osoba koja je savjetovala da supruzi dam analgin te da nam drugačije ne može pomoći. Na drugi poziv javila se dispečerica koja je na kraju razgovora kazala da nemaju slobodnih vozila, preporučila da dođemo tramvajem i spustila mi slušalicu! Nakon trećeg poziva više nisam bio ni strpljiv, ni ljubazan pa je pristala poslati vozilo, ali uz napomenu da ćemo prijevoz, ako ‘stvar nije hitna’, platiti sami - naglasio je ogorčeni Davor Staničić.

Dodao je kako bi suprugu odmah sam odvezao do bolnice da ima automobil. O tramvaju uopće ne želi ni razmišljati jer nije siguran voze li uopće u to doba noći, a ako i voze, ne zna bi li se usudio sa suprugom hodati do prvog stajališta koje je udaljeno najmanje 15 minuta.

- Kada smo došli pred Hitnu, tamo su bila parkirana tri vozila, a nama su rekli da slobodnih nema. Doista ne znam zašto ti ljudi polažu Hipokratovu zakletvu - ustvrdio je Davor Staničić. Prema riječima Katarine i Davora Staničića, na razumijevanje nisu naišli ni kada su konačno stigli do bolnice jer je dežurni liječnik bio nezadovoljan zato što “ne može odspavati ni dvije minute”.

- Nakon pola sata sestra mi je dala epruvetu krvi i rekla neka je odnesem u hitni laboratorij. Nisam mogao vjerovati. Zar je to moj posao? Naravno da sam se izgubio pa je na kraju ipak poslala nekog tehničara - napomenuo je Katarinin suprug te dodao da nije želio prigovarati jer je bio sretan što je njegova supruga konačno u bolnici. Iako je liječnik nakon obavljenih pretraga Katarini rekao da mora ići na dodatne prerage, poslao ju je kući jer je u KB bila samo dežurna noćna ekipa.

Ravnatelj: Tražio sam da se slučaj provjeri

Ravnatelj osječke Hitne pomoći, dr. Berislav Pašalić, jučer nam je rekao da mu je slučaj Katarine i Davora Staničića poznat jer je Davor njihovu priču prvo stavio na blog, te da je zatražio da se provjeri što se dogodilo.

- Tek kada budem dobio sve podatke, moći ću reći više - izjavio je ravnatelj Pašalić i dodao da u Hitnoj imaju problema s uređajem za snimanje razgovora, ali i taj bi problem danas trebali riješiti.

Autorica: Verica Tomić/Jutarnji.hr
to je stara stvar, i ružna praksa... :(
ako se zove zbog dječurlije onda sam živčana teta, neka im dam čepić u guzicu, ako se zove zbog nekog starijeg, onda kažu dajte andola i zovite za dva sata. :x ...a što misle kako je onima kojima u panici zovu, pa to su njihovi najmiliji...ako slučajno spadate u one sretnike kojima se ukazalo to vozilo spasa na kućnim vratima, dobijete obavezno jezikovu juhu jer ste ih zvali...

ne očekujem ažurnost tipa "rescue 911" ali kad se spomene naša hitna služba...nemam lijepa iskustva
jab to sve tužio.
Jednom sam sa prijateljem morao do bollnice sa slomljenom nogom od juga dolazit je se gospoda nije htjela pojavit.

Re: 'U Hitnoj su rekli: Dođite tramvajem'

Također, što iz vlastitog, što iz tuđeg iskustva - odvratni su. Po svim kriterijima bi im odavno trebalo podijeliti otkaze i oduzeti dozvole za rad. Zašto su se školovali za taj posao, kad ga ne žele raditi?

Stara priča.

Koliko sam puta to doživjela, i koliko sam puta išla autom po doktoricu ili vozila oca na hitnu. Kad je moj tata pretrpio tri moždana udara u razmaku od nekoliko minuta i kad je doktorica došla napokon ga je onakvog jadnog i nesvjesnog pitala (ovim riječima) "A gospon ... kako Vi znate da ste imali moždani udar? I napomena da je to od lijekova, a ne zato što ima ozbiljne probleme sa bubrezima i ostalim dijelovima tijela što su kasnije ustanovili specijalisti.
evo, cujem jako puno ovakvih prica ... ali ja imam potpuno druga iskustva.

baka mi je bila srcani bolesnik, i sigurno sam 10tak puta zvao hitnu kad se gusila i dobila vodu u plucima ... uvijek su dosli.

stari mi je imao infarkt. nisam znao sto je, samo sam rekao da mu je lose i da ima bolove u prsima ... odmah su dosli.

moja starija znanica je imala mozdani udar, ima problema sa srcem ... 3, 4 puta sam ih zvao i bez rijeci su dosli.

cesto kruze price po gradu da za 'stare' nece doci. kao da pitaju koliko ima godina i onda te ostave cekati ... ali ni to se u mom slucaju nije pokazalo tocnim.

vjerujem da u sustavu hitne pomoci nesto ne stima, i da ima stvari koje bi se trebale poboljsati ... ali isto tako ... ne mogu biti pi*da i ne pohvaliti ih.

PS. nitko mi ne radi u zdravstvu uopce, a kamoli na hitnoj

Naravno, u pravu si. Imam i ja pozitivna iskustva, ali baš ta kad je cijela obitelj u stanju šoka dođe netko da nas ubije u pojam. Ipak je Osijek veliki grad, a kod mene imaju valjda jedno vozilo koje ne može pokriti cijelo područje. razumijem i njih, ali stvarno šta da nemam auto? Sad ne bih imala tatu...
Iz osobnog iskustva znam kako su nehumani i aljkavi djelatnici sa odjela hitne pomoci. Na nogometnoj utakmici mi je pozlilo i zamracilo se pred ocima a kada sam dosao na hitnu imao sam tlak 180 / 95 a puls preko 100 u mirovanju a jedinu pomoc koju sam dobio je analgin, a iz ove price gore vidim da je analgin vec uhodana praksa a ako je to jedina politika hitne pomoci onda bi mi svi laici mogli raditi tamo i ljudima davati analgin
Leon

i dodao da u Hitnoj imaju problema s uređajem za snimanje razgovora, ali i taj bi problem danas trebali riješiti.

ah,kako zgodno....i dobrodošlo.

Strašno! :no: ...Mislim da bi stvarno ovu smjenu koja je radila kad je ovaj gospodin zvao trebalo podsjetit na Hipokratovu zakletvu i zašto su tamo :E
dikobraz1

Iz osobnog iskustva znam kako su nehumani i aljkavi djelatnici sa odjela hitne pomoci. Na nogometnoj utakmici mi je pozlilo i zamracilo se pred ocima a kada sam dosao na hitnu imao sam tlak 180 / 95 a puls preko 100 u mirovanju a jedinu pomoc koju sam dobio je analgin, a iz ove price gore vidim da je analgin vec uhodana praksa a ako je to jedina politika hitne pomoci onda bi mi svi laici mogli raditi tamo i ljudima davati analgin

jedino sto je doktorica pogrjesila je to sto tebi je trebao APAURIN...
persyla

Strašno! :no: ...Mislim da bi stvarno ovu smjenu koja je radila kad je ovaj gospodin zvao trebalo podsjetit na Hipokratovu zakletvu i zašto su tamo :E

daj negdje ste nesto procitali o hipokratovoj zakletvi a nemate pojma ni sta je to..
a kao drugo, kad ti zvoni dvadeset puta telefon iz cijele zupanije s bolesnim ljudima (u manjem broju), da pitaju nesto, da se pozale, da traze pomoc, a dva dispecera sjede pored pet telefona i simulttano pricaju na sve telefone onda je čudo sto nema vise sranja nego sto je djevojci koja je ziva, pregledana i doma poslana podigla prasinu...zivo me zanima kako je poziv izgledao i o cemu se preicalo jer istina uvijek ima dva lica??! zar ne!?
jos kad vidis da samo tri auta u dnevnoj smjeni rade na cca 120 000 ljudi, a jos da je juzina kad gusi sve moguce ljude, kad svi psihici odluce da im je vrijeme da se ubiju, i kad svi vilenjaci odluce vileniti po cijele noci..mislim da je malo da se nije auto poslao kod doticne dame..ali na kraju ipak je!!! neznam nikog ne branim, niti osuđujem, ali samo trebate pogledati stvari i iz druge perspektive...
Perspektiva ili ne...ja također imam HRPU osobnih ozbiljnih neugodnih iskustava sa Osječkom hitnom pomoći ali SAMO.... SAMO radi neljubaznosti, nestručnosti, nezainteresiranosti, nesuosječanja i sl. (slažete se da je sve to potrebno i da su to kvalitete jednog djelatnika u zdravstvu?) Dakle nebitno koliko vozila imaju....imaju li premalo zaposlenih na telefonima? neka zaposle još ako za to postoje potrebe...pa ne plaća to privatnik neki iz svoga đepa!!

No čemu trošiti riječi, još ništa pozitivno od Osječke bolnice a niti Osječke hitne pomoći nisam čuo...

I da, pokvario im se uređaj za snimanje razgovora... ma daj ne seri!!!
gutti

persyla

daj negdje ste nesto procitali o hipokratovoj zakletvi a nemate pojma ni sta je to..
a kao drugo, kad ti zvoni dvadeset puta telefon iz cijele zupanije s bolesnim ljudima (u manjem broju), da pitaju nesto, da se pozale, da traze pomoc, a dva dispecera sjede pored pet telefona i simulttano pricaju na sve telefone onda je čudo sto nema vise sranja nego sto je djevojci koja je ziva, pregledana i doma poslana podigla prasinu...zivo me zanima kako je poziv izgledao i o cemu se preicalo jer istina uvijek ima dva lica??! zar ne!?
jos kad vidis da samo tri auta u dnevnoj smjeni rade na cca 120 000 ljudi, a jos da je juzina kad gusi sve moguce ljude, kad svi psihici odluce da im je vrijeme da se ubiju, i kad svi vilenjaci odluce vileniti po cijele noci..mislim da je malo da se nije auto poslao kod doticne dame..ali na kraju ipak je!!! neznam nikog ne branim, niti osuđujem, ali samo trebate pogledati stvari i iz druge perspektive...

da,iz druge perspektive :roll: ...sve to stoji, ali mislim da je opće poznato da nisu baš najljubazniji i da im se puno puta baš i ne da radit... :dntknw: barem sam ja tako primjetila :wink:
...a evo ti odgovor na ono prvo...ovo je zakletva koja se danas koristi ...
"U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje.[Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast."
Bitno da se Glavašu posvećuje cijeli tim liječnika (možda zato oni koji još rade u bolnici nemaju vremena za male ljude)
nevjerovatno je da se takve stvari dešavaju, to je odraz stanja u državi...nažalost...
od sada prije bilo kakvog upuštanja u priču sa njima prvo ih upozorite da razgovor snimate i da poznajete Anamariju Getoš....
imao sam i ja losi iskustava u KBO,prije 6-7 godina slomio ruku,pukle oba dvije kosti.
Doso u bolnicu oko 8 navece,ono hitna prazna,predao papire i naravno cekanje 1 sat.
Nakon pregleda snimki,poslali me na namjestanje kostiju,neka 2 lika me zavezala za krevet i kad su poceli. bogte mazo,vrte kosti ko budale,ja vrisitm...

Nista,kaze dr. Šišljagić moram na operaciju,jebote prespavo noc u hodniku,kao nemamo slobodnih mjesta u sobama!¨!

Ma da skratim pricu,na kraju sam isao na 2 operacije.
Prva nije uspjela,lijecnicka pogreska-stavili mi na kosti neispravne plocice i sarafe!!!, sjebali mi živce u podlaktici!!!

Druga operacija,noz u rukama Šišljagića,uspjesna!

I mater im jebem,nakon svih rehabilitacija i vjezbi,prsti desne ruke su mi nepokretni.tj. nemogu ih podici gore,zbog ozljede zivaca!!!! :evil:

BRAVO PIZDE NESPOSOBNE :evil:
men su uklonili slijepo crijevo...pa su nešto sjebali pa me opet morali otvarati...
a jebiga, pogreške se događaju...
gutti

dikobraz1

za koji kurac apaurin doktore znanosti , pa nisam se ja uzrujao trebalo me poslat na preglede na koje me doktorica opce prakse kasnije poslala. a ocito je da bi i ti trebao raditi na hitnoj pa da se odrzi uspjesna stopa smrtnosti jer uvijek ili netko spava pa mu se ne da pruziti pomoc ili daju analgin
aethur

men su uklonili slijepo crijevo...pa su nešto sjebali pa me opet morali otvarati...

ja bih tražio drugo mišljenje...možda i nije bilo samo slijepo crijevo...
netko zaradio na tvom bubregu, pusti ti to...iskoristili šansu....
morgan

aethur

ja bih tražio drugo mišljenje...možda i nije bilo samo slijepo crijevo...
netko zaradio na tvom bubregu, pusti ti to...iskoristili šansu....

ma imam bubrege, osjetim ih kada se napijem.:D
mogli su i biciklom doći, taman se led otopio
Ma ne znam što da Vam kažem. Imam i dobrih i loših iskustava i moj je zaključak da sve ovisi o ljudima. Jer da nije tako iskustva bi bila uvijek ista.
Dakle vi ste njemu u tri ujutro stosedamdesetfuckingosmi pacijent, a vama je to prvo iskustvo u životu. I vi očekujete dobar prijem i razumijevanje, a s druge strane nervoza jer je gužva cijeli dan i vozila nema.
Moja dijagnoza je da je problem u organizaciji zdravstva pije nego li u nedostatku novaca.
dikobraz1

gutti

dikobraz1

za koji kurac apaurin doktore znanosti , pa nisam se ja uzrujao trebalo me poslat na preglede na koje me doktorica opce prakse kasnije poslala. a ocito je da bi i ti trebao raditi na hitnoj pa da se odrzi uspjesna stopa smrtnosti jer uvijek ili netko spava pa mu se ne da pruziti pomoc ili daju analgin

kao prvo apaurin je i relaksans a samim time i tlak pada...opusta muskulaturu i smiruje takve diklice kao sto si ti, jer ako ti je tlak skocio na utakmici pa jos mjeris tlak?!tko jos mjeri tlak!?zasto?pretpostavljam da si mladji?!
zasto ti je tlak skocio?!
jesi DEBEO???
jesu li doktori krivi ako si pretil?! ako jedes nezdravu hranu? ako se nebavis sportom,vec samo gledas ...
ili je mozda sanader kriv zato sto nemamo dovoljno para za platit fitness ili bazene...zato sto nemamo dovoljno love za kvalitetniju hranu...zato sto je NK OSIJEK pri dnu tablice zato sto nema love da kupi Modrica... ili zato sto nedaju lovu da se opreme bolje ekipe hitne da se smanji smrtnost, da se vise placaju edukacije, da se vise ljudi zaposli, da se vise timova organizira, da se bolja vozila kupe, da se obuku u prave uniforme da pocnu i izgledati kao hitna pomoc...
dakle...
a analgin cu sada ja popiti jer mi je muka od tvog prenemaganja...cheers!
Čini se da je vama na hitnoj apaurin najpotrebniji...
kao prvo apaurin je i relaksans a samim time i tlak pada...opusta muskulaturu i smiruje takve diklice kao sto si ti, jer ako ti je tlak skocio na utakmici pa jos mjeris tlak?!tko jos mjeri tlak!?zasto?pretpostavljam da si mladji?!
zasto ti je tlak skocio?!
jesi DEBEO???
jesu li doktori krivi ako si pretil?! ako jedes nezdravu hranu? ako se nebavis sportom,vec samo gledas ...by gutti

vidi se da imas doktorat medicine a usput jao tvojoj djeci ako im ti budes pruzo pomoc ili ovi s hitne sigurno ce zavrsit na aninom groblju. kao prvo radilo se o profesionaloj nogometnoj utakmici a ne o pesu na sony playstationu, kao drugo ako te prime na hitnu oni ti mjere tlak majmune vidi se koliko si upucen, a kao trece tlak mi je skocio zbog
srcane mane koju su mi utvrdili kasnije na pretragama jer se ovima s hitne to nije dalo raditi, usput nemaju samo debeli ljudi visok tlak nego oni koji imaju problema sa srcem itd, usput nemoj komentirati nesto sto ne znas ili nisi upucen, hitne pomoci nisu neucinkovite zbog opreme nego zbog odnosa njihovih zaposlenika, a umjesto analgina opizdi se cekicem pa da nas sve rijesis svojih pizdarija.

Ovo kukanje kako ih zvou oni koji imaju problema zbog južine, pa psihički bolesnici, itd... A koga da zovu? 988? Oni te probleme stvarno osjećaju i hitna je ta koja im treba pružiti prvu pomoć. Lijepo im probati objasniti o čemu se radi i, ako je potrebno, uputiti ih na pravo mjesto.
Razumijem da taj posao nije lagan. I baš zbog toga ga ne bi trebali obavljati oni koji nisu sposobni za to.

Ni meni moj posao nije baš drag i smatram da nisam dovoljno plaćen za to što radim.
Ali onih 8 sati dnevno ću ga obavljati kao da mi je sve na svijetu. A ostalih 16 mogu psovati i kukati. Te tražiti neki drugi.
To se zove profesionalnost. I upravo bi liječnici u tome trebali prednjačiti.

Najlakše je samo sjediti, kukati i kritizirati vlast kako ništa ne poduzima. Kako političari ništa ne rade. A oni su upravo savršena preslika društva u kojem živimo.
Kada bi svatko u ovoj državi radio ono za što je plaćen, bio bi, u konačnici, i puno bolje plaćen za taj rad.
de malo slabije s tim pljuvanjem po zdravstvu
nemam veze s Hitnom (osim što mi je frendica tamo radila) pa neću puno pametovat, al koliko sam ja shvatila, dio problema je i to što ljudi zovu i dolaze baš zbog svakakvih pizdarija...

Eto npr. jedna joj je žena došla s koferom i zamolila da ju prime neko vrijeme na hitnoj da se odmori.
tlak mi je skocio zbog
srcane mane koju su mi utvrdili kasnije na pretragama jer se ovima s hitne to nije dalo raditi,

Hitna ni ne služi za pretrage nego samo za hitna stanja!!! A kako vidim da još si tu znači da su uspjeli sniziti tvoj smrtno ozbiljan tlak, što znači da su obavili svoj posao "jednim običnim analginom"!!!!
mvarga

Ma ne znam što da Vam kažem. Imam i dobrih i loših iskustava i moj je zaključak da sve ovisi o ljudima. Jer da nije tako iskustva bi bila uvijek ista.

Agree.

Kao i u svim zanimanjima gdje se ocekuje neki oblik usluge, kvalitet usluge je funkcija osobe koja ju obavlja.

Korisnici usluga ocekuju kvalitet sukladno cijeni koju placaju i subjektivnom dozivljaju vaznosti usluge za kvalitet njihovog zivota. IMHO, meni je svejedno sto majstor koji je dosao zavrnuti koljeno u kupaoni dismr na gajbaru pivkana i luk s natruhama slanine, kao sto mi je svejedno i sto mi voce na trznici (pre)prodaje brkata baba. Ako ce ovaj dobro zavrnuti koljeno i ako me baba nece zavaljati za voce - smatrat cu da su oni svoju uslugu isporucili kvalitetno.

Medicinsko osoblje ima tu (ne)srecu da nudi usluge koje su korisnicima usluga jedne od najvaznijih u zivotu (nekima i zivotno vazne). Dodatna nepogodnost po medicinsko osoblje je sto je relativno tesko uskladiti ocekivani i moguci kvalitet usluge - svi bi htjeli biti zdravi, a ponekad to nije moguce i uz svo moguce medicinsko znanje i vjestine.

Sve to ne ide na ruku percepciji kvalitete njihovog obavljenog posla.

Svi oni koji su imali opravdani problem kad su zvali Hitnu bi se trebali zapitati je li problem u medicinskom osoblju, ili u onima koji Hitnu zovu za svaki kurac (citaj: iz medicinski neopravdanih razloga) i onda jos imaju obraza pljuvati po njihovom radu.

Mozda bi momku koji je dobio telefonski savjet za analgin srce bilo na mjestu da je zbog njegovih tegoba ekipa izasla na teren, dosla do njega i urucila mu analgin/neki drugi oblik trivijalne pomoci, a da je za to vrijeme zvao netko s problemom poput onoga iz prvog clanka i dobio odgovor da su sve ekipe u kucnim posjetama/urucivanju tabletika/bockanju injekcijama protiv migrena.

Kao sto je vec receno u ranijoj raspravi, mnogi ljudi ne vide razliku izmedju usluge koju pruzaju Hitna pomoc i obiteljski lijecnik.

@Jeff, za ljude s psihickim i inim problemima (depresija ili npr. krivo dijagnosticirana i nelijecena paranoidna shizofrenija) postoje ili bi trebali postojati razni telefoni za pomoc.

U pravu si kad govoris o profesionalnosti i na tome bi zaista mogli poraditi. Osim sto bi si na taj nacin olaksali posao, sigurno bi zvucali uvjerljivije ekipi koja Hitnu zove zbog trivijalnosti/razloga zbog kojih nije potrebno slati kola na lice mjesta.

u ranom stadiju trudnoće sam počela krvariti. bili su božićni praznici i moj ginekolog nije radio pa sam otišla na hitnu zbog uputnice (sad naravno znam da sam trebala otići drito na KBO ginekologiju...). draga doktorica na hitnoj me je izudarala po bubrezima, rekla da ja uopće nisam trudna već da imam upalu bubrega i da zbog toga krvarim, i da idem kući i da pijem puno uvinog čaja :)

MoNk

tlak mi je skocio zbog
srcane mane koju su mi utvrdili kasnije na pretragama jer se ovima s hitne to nije dalo raditi,

Hitna ni ne služi za pretrage nego samo za hitna stanja!!! A kako vidim da još si tu znači da su uspjeli sniziti tvoj smrtno ozbiljan tlak, što znači da su obavili svoj posao "jednim običnim analginom"!!!!

analgin nisam ni uzeo a tlak mi nije spustila hitna nego vec propisani ljekovi od kardiologa na koje sam morao cekati naredna dva dana s tim tlakom jer dok sam dobio uputnicu od ljecnice opce prakse pa dok sam otisao do kardiologa , a sve to jer se ovima nije dalo mrdnit kurcem , ovo je bilo hitno stanje uzrokovano srcanom manom , a hitna me je po brzom postupku mogla poslati na pretrage i odmah bi se znalo u cem je problem, a koliko ljudi umire na sportskim terenima a da se ni ne zna da imaju probleme, a kad dodes s tim problemom onda te otpuse ili nude tablete koje bi eventualno sakrile problem ali ne bi ga rijesile

Vidim da se nas dvojica nismo dobro razumjeli i da ti ne shvaćaš sistem hitne... Nemoj me krivo shvatiti ne napadam te niti išta tako ali vjerovatno je doktor/ica na hitnoj ocjenila da nisu potrebni hitni specijalistički pregledi... Pa kad bi došao na red kao stvarno hitan pacijent da svima pa hitnom postupku se rade kojekakve pretrage? koliko sam shvatio da si nakon dva dana dobio prikladnu terapiju i utvrdila ti se dijagnoza... I to je to... Da ti je bio stvarno ugrožen život ja vjerujem da bi i bio poslan na kardiologiju na hitan pregled.... znam da je svima nama naše i zdravlje naših najbitnije i čak i shvaćam tvoje nezadovoljstvo ali smatram da je u tvom slučaju učinjeno sve po pravilima struke... Nadam se da se nisi uvrijedio kojom mojoj riječi...
pozdrav....

Svi znamo da ima ljudi koji zivkaju i zaj.. hitnu za svaki klinac, svi znamo da na hitnu pogotovo noću dolaze i pijani, i duševni bolesnici kojima "bube izlaze iz kože", i kao ona prije spomenuta munjara koja se s koferom došla odmoriti, ali ne može nitko pobogu tretirati sve ljude kao takve, kao da nemaju pametnijeg posla nego maltretirati zdravstvene djelatnike u sitne sate, jer eto, sram ih bilo, slupali su se negdje u prometnoj, polomili negdje kosti, usudili su se doživjeti moždani ili srčani udar, ili jadni imaju previše godina, pa ne vrijedi zbog njih zauzimati vozila ili krevete u bolnici, jer su "ionako gotovi." A da ne pričam kako se ista ekipa proslavila na You Tube-u. Dajte molim vas, nemamo ni mi ostali koji ne radimo u zdravstvu idealne uvjete za rad, niti smo adekvatno plaćeni, a bože sačuvaj da i nas netko maltretira, neee... Pa tko nas što pita, univerzalni odgovor je svugdje: "ako ti se ne sviđa, uzmi knjižicu i idi..."

Evo, gospodin pravnik na blogu kaže:

Jeli hitna trebala biti poslana odmah ili ne . Naravno da je, jer je bio poziv na telefon hitne službe, da se dođe, njezino je da reagira ne da se izgovara ikoga.

Buhahahaha!!!!!

Očito je da ljudi opće nisu educirani načinom rada hitne pomoći, te da misle da se samo njih čeka da zovu...

He he he... Ja se samo nadam da to (ili takav) nije pravnik koji će zastupati mladu obitelj... Po njegovim riječima hitna bi trebala izlaziti na sve pozive samo zato što su to kao pozivi prema hitnim službama... No pitam ja onda tog "pravnika" za što služe onda prijavno-dojavne jedinice iliti dispečeri?! Oni su tu da trijažiraju i odluče jel poslati ekipu ili ne...
NOVO-NOVO-NOVO!!!

SAMO DA SE ZNA MLADA DAMA JE OTPUSTENA IZ BOLNICE POD DIJAGNOZOM MYALGIJE STO ZNACI DA JE I ONA ZA APAURIN!!!
TAKO KAZU DRUGOVI IZ BOLNICE...

I ETO VIDITE DA SU DISPECERI POGRIJESILI KAD SU POSLALI VOZILO, ALI I TO SE DESAVA!
Pa kako ovu mladu gospodu nije sramota uopće nešto tako dati u novine.Pa zar bi zbog zubobolje, bolova u malom prstu lijevog stopala ili mijalgije koju ova mlada gospođa ima trebala hitna izlaziti u intervenciju.Sramota,sramota.Ako je u djetinjstvu operirala srce onda bi eventualno trebala na redovite kontrole kod kardijologa.Riječ "hitna" znači da je nešto hitno,a educirano osoblje koje radi na dispečeru je prepoznalo tu "hitnost" i postupilo na najbolji mogući način.Sramotno bi bilo da se auto poslao na tu intervenciju.To se vidjelo kod kasnijeg pregleda kardiologa-mijalgija: "upala" mišića koju često imamo svi mi nakon što smo odspavali u lošem položaju ili krivo držali glavu ili...Uglavnom veeelika hitnost.Da,treba osuditi i kazniti lošu procjenu ili ne liječenje ili krivo liječenje bolesnika,ali treba dobro udariti po džepu i onoga tko zlorabi Hitnu i hitnost.I neznam zašto se uvijek spominje Hipokratova zakletva ,a mladi gospodin siguran sam ,nije upućen sa tekst iste.
ne znam tko od vas radi u zdravstvu ali vas je lako iščitati sa tim vašim stavom bešćutnosti.shvaćam, profesionalna deformacija,čovjek ogugla pored toliko ljudi koji kukaju i zapomažu i da reagira na svaku gdje bi završio.al treba razumjet i drugu stranu koja je u panici, bespomoćna i koja baš ne reagira zdravorazumski na odgovore koji joj stižu iz slušalice.što bi se dogodilo da je žena umrla?tko bi odgovarao za to?
s druge strane se čudim osobi koja ima takav slučaj da nikad nije čula za taxi...

Mislim da bi država trebala uvesti obvezu da svi građani moraju završiti medicinu kako bi znali prepoznati simptome svih bolesti ili stanja, a ne da zaj... marljive liječnike glupostima i ometaju ih u zasluženom snu za vrijeme dežurstva.

Nemoguće je preko telefona procijeniti ima li osoba srčani udar ili napad panike. Simptomi mogu biti potpuno jednaki. Profesionalno i etično je obaviti sve potrebne radnje i pretrage i tek onda postaviti dijagnozu. Kakva god ona bila. A onda, sukladno tome, uputiti osobu odgovarajućem stručnjaku, ako je potrebno.
Sve ostalo je neprofesionalno i neetično!

Slažem se da je taj posao jako zahtjevan i težak, ali baš zato ga nesposobni ljudi ne bi trebali obaljvati.

Zbog toga što nam ovako funkcioniraju zdravstvo, pravosuđe i gospodarstvo, država i je u stanju kakvom je.
Možemo mijenjati imena, ali dok ne promijenimo ljude ostati će tako...
Jeff Murdock

Mislim da bi država trebala uvesti obvezu da svi građani moraju završiti medicinu kako bi znali prepoznati simptome svih bolesti ili stanja, a ne da zaj... marljive liječnike glupostima i ometaju ih u zasluženom snu za vrijeme dežurstva.

Nemoguće je preko telefona procijeniti ima li osoba srčani udar ili napad panike. Simptomi mogu biti potpuno jednaki. Profesionalno i etično je obaviti sve potrebne radnje i pretrage i tek onda postaviti dijagnozu. Kakva god ona bila. A onda, sukladno tome, uputiti osobu odgovarajućem stručnjaku, ako je potrebno.
Sve ostalo je neprofesionalno i neetično!

Slažem se da je taj posao jako zahtjevan i težak, ali baš zato ga nesposobni ljudi ne bi trebali obaljvati.

Zbog toga što nam ovako funkcioniraju zdravstvo, pravosuđe i gospodarstvo, država i je u stanju kakvom je.
Možemo mijenjati imena, ali dok ne promijenimo ljude ostati će tako...

Da je postojala i mala mogućnost da se radi o srčanom udaru dispečer bi poslao vozilo,tako funkcionira Hitna.Vjerujte da tim ljudima u hitnoj nije svejedno da li će ih neko tužiti ili će osvanuti u novinama.Mislim da su zbog toga vrlo oprezni,a ako im se dogodi pogrešna procjena..zna se-za to se treba odgovarati.
A ono o "zasluženom snu za vrijeme dežurstva",takve komentatore bih poslao u turističko-informativni posjet u Hitnu ili dežurnu traumatološku ambulantu (abdominalnu,kardiološku,neurološku) ,samo jednu noć, pa neka vidi je li nešto zasluženo.
Ako se u nešto ne razumijem onda ne komentiram ili barem ne vrijeđam.
Pod a, nisam vrijeđao.
Pod b, pretpostavka je majka svih zaheba...

Eto... "Pojeo vuk magare...." Medijima više nije zanimljivo jer više ne mogu povećati tiražu i to je to od cijelog "skandala"!!!

Tako je uvijek i bilo a i biti će.....

Do slijedećeg članaka o hitnoj budite mi pozdravljeni....

:lol: :D :)
ma to su papci koliko para dobije nek rade..ipak je to humana struka pa nek se izvole tak i ponašat...Hipokrata su prisegnuli i kvit

ja bi im otkaz ili neku ozbiljnu sankciju onome tko ovakva sranja radi i kraj priče
jesu popravili aparat za snimanje? ako nisu da ih malo "ometamo u zasluženu snu"...
meni sam nije jasno sta serete po toj hitnoj?ako vam se ne svidja odite vi radit taj posao a ne sjedit kod kuce.,.,.,.,nazovite vatrogasce npr.,.,ili tocno vrijeme.,,.,.,ne uzimate u obzir stajaliste pacijenta koje takodjer puno puta ne zadovoljava nivo ljudskosti?molim vas.,.,trosite vrijeme na gluposti,,,,zivite zivot!!
MASTERZZ??a ne bi sankcije onome ko nazove hitnu jer ga boli glava?smjesno.,.,.,.a pametnom dosta.,.,.,sama rijec kaze HITNA a ne bezvezna pomoc.,.,.,koliko puta smo bolesni pa ne zovemo hitnu?a sta kad bi za svaku glavobolju zvali?pa ne bi bilo dosta da imaju 3 autobusa dnevno.,.,.,.,treba bit objektivan i gotovo.,.,.,tezak je posao s ljudima.,.,sad.,.,za 50 ili 368 godina,.,.isto
zizinho

meni sam nije jasno sta serete po toj hitnoj?aA]ko vam sene svidja odite vi radit taj posao]a ne sjedit kod kuce.,.,.,.,nazovite

Da, trebalo bi globiti i ljude koji se zajebavaju sa hitnom, zašto ne?

Ali ako se vama ne sviđa taj posao, onda ga nemojte raditi.
gutti

dikobraz1

gutti, u potpunosti se slazem !

Tagovi