Čitasmo.
Iznenađen što si tako neinformiran, moram te ispraviti.
8
1.) Zerp se primjenjuje.
ZERP ima primjenjivati Obalna straža. Obalna straža će biti ustrojena negdje u travnju ili lipnju. Do onda, nitko nije dobio nikakve instrukcije vezano za provođenje ZERPa.
Trenutno ga provodi papir na kojem je napisan.
82.) Već su brodovi oduzimani, posade kažanjave, članovi posade protjerivani, a alat oduziman. Ne samo da se nitko bunio nije, već je talijanski konzul javno zahvalio nadležnim službama koje su pravovremeno reagirale i pomogle njegovim državljanima.
Dakle, platili su nekih 75.000 HRK globe i sav ribolovni alat je oduzet.
Pošto navodiš konkretne kazne, pretpostavit ću da misliš na Talijane koji su neki dan uhvaćeni. Bitna stvar koju ovdje nisi spomenio jeste da su oni uhvaćeni, procesuirani i kaženje zato što su ribarili u hrvatskim *teritorijalnim vodama*, ne na području Zerpa. Uhvatila i sprovela ih je HRM, Petar Krešimir IIRC.
Izvor gornjih informacija su članci s druge i treće strane Jutarnjih listova, srijeda, četvrtak i petak. Molim, i ti
8
5.) Čitajte.
8Osim toga, ove godine smo prvi puta dobili cost-benefit analize za Lijepu nasu sto se pusenja tice. Iako hrvatski proracun od specijalnih poreza na duhan ubire ogromne novce (Ronhill je najprodavanija cigareta od Vardara pa do Triglava, a i sire) - s druge strane nase "socijalno" zdravstvo baca novce na sve, pa i na lijecenje pusaca.
Iz današnjeg Dnevinka (Nova ili HRT, zaboravih), lijepo je postavljeno s jedne strane koliko država dobiva od cigareta - 3 milijarde kuna - i koliko se troši za zdravstvene troškove za liječenje vezano za bolesti uzrokovane pušenjem - 2 milijarde. Još uvijek dobra milijarda čiste zarade, što dakle isključuje troškove zdravstva kao isključivi motiv zabrane. Koji su drugi mogući motivi, interpretacije mogu biti razne...možda najveći da već sad budemo u skladu sa 'preporukama' EU?
Osobno sam skroz za zabranu pušenja u javnim prostorima, napose u restoranima. Jedva čekam dan kad ću moći doći kući s kave, a bez da smrdim ko da sam šunke i slanine okretao. Nakon pola sata u kafiću sva odjeća je spremna za vešmašinu, a nemala kosa je spremna za pranje. Pozdravit ću bilošta što će me riješiti takve muke. Da li će i ova mjera dovesti do smanjenja broja pušača, nekako sumnjam. Ne kaže se uzalud - jednom pušač, uvijek pušač.