Policija privela 88 maloljetnika zbog noćnih izlazaka

Osijek

Izlasci koji nerijetko traju i do sitnih jutarnjih sati već odavno nisu rezervirani samo za punoljetne osobe. Naime, u dva ili tri sata ujutro popularna osječka mjesta za izlazak, poput Tvrđe, “vrvemaloljetnicima, od kojih neki nisu još krenuli ni u srednju školu! “Izišli smo proslaviti prijateljičin rođendan, a pri ulasku u kafić nitko nas nije pitao za godine. Ovo mi nije prvi izlazak, moram priznati kako relativno često iziđemo”, rekao je J.R., učenik osmog razreda, kojeg smo oko tri ujutro zatekli u jednom od noćnih barova u Tvrđi. Na pitanje kako mu roditelji dozvole tako kasne izlaske, odgovorio je da im je rekao da će prespavati kod prijatelja.

Prema riječima Edite Roterbauer, glasnogovornice Policijske uprave osječko-baranjske, policijski su službenici ove godine nakon 23 sata vani zatekli 88 maloljetnih osoba.

- Prema Obiteljskom zakonu, djeca mlađa od 16 godina ne smiju bez pratnje starije osobe biti vani od 23 do 5 sati, no ta se odredba slabo poštuje. Ono što policija može učiniti kada na javnom mjestu zapazi maloljetnu osobu jest da je, nakon što utvrdi da je mlađa od 16 godina, dovede u policijsku postaju, objasnila je Roterbauer.

Nakon toga, roditelj se upozorava na propuste u odgoju djeteta te obavještava da buduće propuštanje skrbi može dovesti do kaznene odgovornosti zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti. Ako roditelj ne dođe u policijsku postaju, po dijete dolazi socijalni radnik, a policija o svakom slučaju kršenja Obiteljskog zakona koja se odnosi na izlaske maloljetnika obavještava Centar za socijalnu skrb.

- S obzirom na to da policija ne može posebno sankcionirati ovakve slučajeve, izricanje neke od mjera za zaštitu dobrobiti djžeteta može se u određenim slučajevima prepustiti Centru za socijalnu skrb, zaključila je Roterbauer.

Autorica: B. Božić/Glas-Slavonije.hr
u tim godinama sam ja bio do 9 vani...ah di mi ode mladost LOL
realno... šta imaju djeca od 14-15 tražiti cijelu noć u tvrđi... baš čudno što onda divljaju i prave štetu po gradu, odnosno leže pijani po kanalima :roll:

Re: Policija privela 88 maloljetnika zbog noćnih izlazaka

hmmm 88 maloljetnika u cijeloj godini

ahhaha
ispadne ni 2 maloljetnika nezateknu po vikendu vani afeter 11, i onda ljudi kažu da nam je loša mladež, a slika govori suprotno. Naša mladež je kulturno kod kuče u krevetima u to doba

buaaaaaa
Jesu se pretrgli...... mogu za jednu noć naći 88 maloljetnika.
nake_rado

u tim godinama sam ja bio do 9 vani...ah di mi ode mladost LOL

potpisujem... ja sam tek u srednjoj smijela bit duže... onak di ode ta današnja mladež.... ccc

Mene samo zanima dokle seže to "padanje dobne granice", još malo će djeca iz rodilišta ravno u Tvrđu...
Dobra žetva!
Samo jedan vikendu u Westu i više će ih pokupiti...

lufus

Mene samo zanima dokle seže to "padanje dobne granice", još malo će djeca iz rodilišta ravno u Tvrđu...

Možda je u nekom gradskom planu da se Tvrđa pretvori u gradske jaslice i vrtić. :roll:

ma to je sve skupa presmiješno :lol: :)
ma i za plakat je :D
faktor-x

bili su sad u subotu u westu :lol:
faktor-x

joj da....ja ošo jedne subote tamo...neka dva klinca nemaju više od 13 godina, bili su pijani i konobar ih stalno poslužuje alkoholom bez da ih pita za godine...mislim nije ni moro pitat ako imalo vidi svojim ocima...katastrofa....
a sto je s onima koji imaju vise od 16, ali jos uvijek nisu punoljetni?
počeli su divljat s tim racijama okolo,u o2 i westu u subotu rastjerali sve ljude u o2 priveli dj-eve zbog piratskih cedeova...onak....nemaju pametnije posla?

uostalom jel smiju oni upast tak bez naloga i razjebat party?

kreteni
Skakavac

počeli su divljat s tim racijama okolo,u o2 i westu u subotu rastjerali sve ljude u o2 priveli dj-eve zbog piratskih cedeova...onak....nemaju pametnije posla?

uostalom jel smiju oni upast tak bez naloga i razjebat party?

kreteni

lol normalno da smiju, pa nije ti ovo demokracija da trebas papirologiju za take stvari

:lol:
naravno da smiju upast...bar se meni cini...padnu...naprave raciju...odu...a ti sad mislis da je oke sto djjevi imaju piratske cedeove...i sto maloljetne osobe ostaju do koza koje doba?
....balavurdiji je mjesto kod kuce....
....i nek gledaju baltazara......
nake_rado

naravno da smiju upast...bar se meni cini...padnu...naprave raciju...odu...a ti sad mislis da je oke sto djjevi imaju piratske cedeove...i sto maloljetne osobe ostaju do koza koje doba?

Zar to nije problem njihovih roditelja? Što se postiže uhićenjem maloljetnika?

Ovo je primjer represije. Ako se ne smije točiti alokohol maloljetnicima, onda za to trebaju odgovarati ugostitelji. Roditelji se trebaju brinuti o tome gdje su i kada njihova djeca, a ne policija. Uhićenjima se postiže samo revolt i potiče incidentno ponašanje.

Uhićenje zbog nekoliko piratskih c.d.-ova? Smiješno. Prekršajna kazna da, ali ovo je divljaštvo. Tko ima na kompjuteru isključivo legalan software, neka prvi baci kamen.

lufus

evo ti jedna slika iz buducnosti...kako ce tvrđa izgledati vikendom......8)

Prilozi

• 0287007.23.jpg
Blofeld

Zar to nije problem njihovih roditelja? Što se postiže uhićenjem maloljetnika?

Ovo je primjer represije. Ako se ne smije točiti alokohol maloljetnicima, onda za to trebaju odgovarati ugostitelji. Roditelji se trebaju brinuti o tome gdje su i kada njihova djeca, a ne policija. Uhićenjima se postiže samo revolt i potiče incidentno ponašanje.

Uhićenje zbog nekoliko piratskih c.d.-ova? Smiješno. Prekršajna kazna da, ali ovo je divljaštvo. Tko ima na kompjuteru isključivo legalan software, neka prvi baci kamen.

Baš tako...

Samo izgleda da je lakše djecu pustit vani da se "zabavljaju" nego slušat ih i gledat cjelo veče doma...
Ja si ne mogu zamisliti da odem spavati a da mi klinci nisu u krevetu...

Ma kad pogledaš i po naseljima ..djeca prvi razred ...igraju se vani ..po ovom mraku i hladnoći...do kasno u večer..
Čisto zanemarivanje.
Ma ja bi prvo dijete u policijsku a onda privesti i roditelja.
Pa da vidiš kako će se balavurdija istjerat iz kafića i diskoteka na radost normalnih potrošača koji će izaći i popiti nekoliko pića a ne cijelu noć cuclati jedno pivo na slamku i mislit kak sam kul.
nake_rado

a ti sad mislis da je oke sto djjevi imaju piratske cedeove..

zamp ionako ubire ogromnu lovu onim besmislenim haračem pa ja mislim da je ok što dj-evi imaju piratske cd-e.
Blofeld

Zar to nije problem njihovih roditelja?

Jeste, s tim da se roditelji uglavnom ponašaju kao da su retardirani.

Do 12.godine otprilike čekaju djecu u autima ispred škole, "da im se nešto ne desi", a ona ih najednom nije briga gdje su djeca u 4 ujutro.
Igor_OS

Ma ja bi prvo dijete u policijsku a onda privesti i roditelja.
Pa da vidiš kako će se balavurdija istjerat iz kafića i diskoteka na radost normalnih potrošača koji će izaći i popiti nekoliko pića a ne cijelu noć cuclati jedno pivo na slamku i mislit kak sam kul.

u tom i je problem....nece...
lupate bez veze kao da ste zaboravili kako ste vi izlazili u njihovim godinama...kad se krene u srednju školu onda se i izlasci učestale...kad prestanete imati razumjevanja za mlađe generacije to znači da ste ostarili...
morgan

lupate bez veze kao da ste zaboravili kako ste vi izlazili u njihovim godinama...kad se krene u srednju školu onda se i izlasci učestale...kad prestanete imati razumjevanja za mlađe generacije to znači da ste ostarili...

istina...
kao da ste vi bili sretni kad ste morali u 11 ici kuc...tek oko 10-11 i krene najbolja zabava...
sad tu pricate svakake gluposti a i sami ste takvi bili...
morgan

Nemam razumijevanja za roditelje. Koja je to kategorija?

nake_rado matorac! LOL
nake_rado

sto se tice nas maloljetnika koji neradimo sranja,mislim da nikom ne smetamo i da smijemo i MOŽEMO po zakonu ostat dokad ocemo vani....a sto se tice piratskih cedeova,ti stvarno misliš da je uredu sto su upali,napravili sranje,razjebali sasvim uredu vecer zbog par piratskih cedeova?

stvarno mislim da su za to vrijeme mogli sprijecit neku prometnu ,uhitit par pravih kriminalaca,pojest nest fino i masnoi or smth
nake_rado

u tom i je problem....nece...

O da, hoće.

i sad neka svaki od njih zasadi jedno stablo !
Ajd ne šizite bez veze. Je to problem roditelja i djece ali mogli ste pročitati da je klinjo rekao starcima da će ćornuti kod frenda. Pa moraš im i vjerovati.
Po meni nisu krivi ni konobari ni klinci ni roditelji ni policija. Odnosno svaki nosi svoj dio krivnje.
Mi nismo doduše bili sa 16 vani do dva, ali nismo imali ni mobitele, računala. I da, iako zvuči čudno nije bilo ni TV programa utorkom. A i struje nije bilo svaki dan nego se isključivalo po kvartovima. A i nije se smjelo voziti svaki dasn odnosno jedan dan parne tablice drugi neparne tzv. PAR-NEPAR.
Dakle svako vrijeme nosi svoj križ. Ne bi trebali biti klinci vani ali kad sam bio zadnji puta shvatio sam da od staraca te birtije ne bi mogle poslovati. Pa bilo nas je tri preko 40 godine. Zato klinci i moraju izlaziti. Da bi starci zarađivali i odlazili na skijanje.
To je stvar povjerenja između roditelja i djeteta. I ne kužim zbog čega tolike rasprave o tome. Klinci su uvijek izlazili i uvijek će izlaziti.
Kugla

To je stvar povjerenja između roditelja i djeteta. I ne kužim zbog čega tolike rasprave o tome. Klinci su uvijek izlazili i uvijek će izlaziti.

Naravno da je to stvar između roditelja i djeteta,ali samo dok to dijete ne prekrši zakon,onda je to stvar i policije i socijalne skrbi.
Super mi je taj stav da svi prebacuju odgovornost na nekog drugog,policija na roditelje,roditelji na škole,itd.
Da,svi se sjećamo kako je to biti mald i kako je to kršiti pravila,ali tada su pravila bila malo jasnije formulirana.
Imam dojam da je sad sve dozvoljeno,nema više standarda po kojem se možeš ravnati,moralne vrijednosti su na nuli.
Da,znam da zvuči konzervativno,ali mislim da klinci od 15-16 godina ne maju šta raditi vani vikendom do 3 sata ujutro.
DanicaV

Nemam razumijevanja za roditelje.

misliš na svoje ili ove što puštaju da im se djeca klate po noći?
morgan

DanicaV

Nemam razumijevanja za roditelje.

misliš na svoje ili ove što puštaju da im se djeca klate po noći?

Ne mislim na svoje. Prilično sam punoljetna. :wink:
ja na to gledam iz vizure roditelja.moj sin je imao ograničenje izlaska do srednje škole a ni on sam nije imao neke prevelike želje za izlascima. otkako je krenuo u srednju školu to se malo pojačalo i nemam namjeru djete ograničavat u stjecanju iskustva.pa čak ni onih sa policijom.imam povjerenje u njega sve do jednom...a onda se drugačije razgovara.
Normalno. Stvar je tvog odnosa s djetetom, ali pitanje je koliko roditelja ima razvijen odnos međusobnog povjerenja.
Ima roditelja koji ako dijete i napravi neku glupost, u stanju su popljuvati pa i fizički nasrnuti na sve ostale, jer nikada ne polaze od toga da je i dijete nešto zgriješilo ili da su oni fulali kod odgoja.
Ma policajci su samo oni koji ne uspiju biti nista drugo, svi oni zapravo mrze ljude i svoj posao. Da mogu, sami bi sebe privodili, ali pokvareni aparat je sprijecio da se to dogadja.

Mislim da policija kad zatekna maloljetnika vani u 4 ujutro, trestenog pijanog, treba odraditi jedan blok-sat s njime. Svaki bi policajac morao biti osposobljen za jedan dubinski intervju s adolescentima i pobuditi njihov interes za zbivanja.
Na kraju, policija bi maloljetnicima nocu trebala dijeliti bonove za konzumaciju pica, kako ne bi dodatno opterecivali roditelje.
U slucaju da neki maloljetnik pijan ostecuje automobile ili javnu imovinu, policajac ga ima najstroze ukoriti i otpratiti kuci, a roditeljima pruziti elementarno financijsko savjetovanje.
U slucaju da se maloljetnika zatekne u prijestupu ili kaznenom djelu, policajac mora postupati s osobitom pozornoscu, jer su oni jos mali, jos su necije zlato i nije normalno da ih se ometa dok se mladi zabavljaju.
Na dan sv. Mihovila, policija ima duznost sve maloljetnike u gradu izvesti na oblokavanje i drogiranje po izboru, a ukoliko pojedinom mladcu nije stalo do lokanja, policajac mu ima dati svoj automobil ili motocikl, osobno naoruzanje i uputiti u prvi popravni dom, kako bi i on postao normalan, mlad i moderan.
a tu se da onda i raspravljat zasto mladi piju, a ja kazem zašto nebi pili, kad je pola litre pive 10 kuna, a 2 deci cole 12 kn :)
CatCloe

realno... šta imaju djeca od 14-15 tražiti cijelu noć u tvrđi... baš čudno što onda divljaju i prave štetu po gradu, odnosno leže pijani po kanalima :roll:

Pa imaju jer je sada postalo "in" da ako ideš u srednju, onda si faca, pa pušiš, piješ, izlaziš svaku subotu do 2-3. :)
meso

ma to je sve skupa presmiješno :lol: :)
ma i za plakat je :D

Za plakati je to što ja sa svojih skoro 17 vodim borbu kod kuće, samo da bih dobila pola sata duže (inače u 23 moram biti u krevetu), zbog toga što ne idem van u tvrđu, a dragi gospodin koji vozi tramvaj uopće ne stane na stanici, pa više vremena provedem na putu kući nego što budem van. U međuvremenu fino promatram kako s one strane ceste curice tek izlaze u štiklama i mini suknjama, iako pingvini žicaju za čaj.
Definitivno je za plakati.
miss chupa chups

a sto je s onima koji imaju vise od 16, ali jos uvijek nisu punoljetni?

Oni čekaju 18. kako bi išli van k'o svi normalni ljudi, a ne kada teg zabava počinje. :)
morgan

Ok to je sve u redu. Vjerujem da svi izlaze i da su svi izlazili u njihovim godinama. Ali ne vjerujem da su provodili svaku noć od subote na nedjelju kod frendice jer si tako pijan da ne možeš doć do svoje kuće. Žalosno je to što i kad bi stigao, roditelji bi te i pohvalili, možda. :)

Bez obzira na to što mi se stvarno često dogodilo da kada se vraćam sa rođendana il tako nešto, policajci okolo traže i ispituju bla bla, nikada me nitko nije zaustavio (možda se boje visine, jadnici XD). I bez obzira na to što mislim da se svi mogu uvaliti u bilo kojem kafu itd, ako ti roditelji imaju neke principe preko kojih ne idu, možeš se slikati, koliko god izgledao stariji. :)

Ok. S vremenom će se valjda to nešto promjeniti .. Ali mi je i ovo bolje nego da mi roditelji daju sve, da ja to iskoristim maksimalno tako da se sa svojih 17 vraćam kuć pred zoru, pijana k'o letva.
A jbg .. Nisam ja kul kao oni .. Pa ipak moraš biti netko i nešto u školi i društvu. Danas ako si subotu navečer, odnosno nedjelju ujutro, kod kuće, ako ne pušiš i ne piješ te nemaš dečka za dobru zabavu, nisi nitko i ništa :D

Bolesno, no dobro.
Pa imaju jer je sada postalo "in" da ako ideš u srednju, onda si faca, pa pušiš, piješ, izlaziš svaku subotu do 2-3

to ti je oduvijek bilo in, nije to sad ova nova generacija izmislila.danas djeca jedva dočekaju srednju školu da se mogu propit i propušit jer starci imaju razumjevanja - ta i oni su to radili u to doba akd su bili mladi.
to samo pokazuje koliko je lako povesti se za društvom.mali kratki razgovor sa pametnim djetetom najbolja je prevencija takvog stanja.pametno djete se neće dat ucjenjivat od vršnjaka zbog toga što ne puši i ne pije.ako se netko zbog toga ne želi družiti s tobom onda je to veoma jak pokazatelj inteligencije dotične osobe.

nije ni klicima uvijek lako
Ja sam jedva 16 dočekao da me puste duže od 23 sata van.
U 8. razredu mi je najdalji domet bila kava u Aqua Amaretu do 10 sati, a na pivo nisam ni pomišljao.

Tagovi