Mito i korupcija

Društvo, politika

Mito i korupcija

Pojava je raširena u svim segmentima društva, ali svrstah temu u "Gospodarstvo, Financije i Turizam".

Jel' potrebno definirati mito i korupciju? :)

U www.bankamagazine.hr objavljeno je da su podmićivanje djelatnika javnih službi, nepotizam u zapošljavanju i dodjeli položaja svakodnevna pojava u javnom životu Hrvatske, koja godišnje zbog korupcije gubi 6 milijardi kuna. :idea:

Mišljenje o mitu, korupciji se miijenja ovisno o vremenskom društvenom i političkom kontekstu.

Glas javnosti:
Stanovniištvo o mitu i korupciji

Članak za one koji žele znati malo više:

Pojmovnik - korupcija

Dakle, jeste li bili u prilici primiti ili dati mito? U kojim segmentima društva smatrate da su mito i korupcija najveći problem, ima li nade da se smanje.
Jeste li u stanju prijaviti nekoga radi mitologije ili pojavu smatrate nužnim zlom?

Osobno, nisam nikada ništa dala. Kad sam diplomirala, mentoru sam poklonila neku bocu cuge. U vrijeme podnošenja poreznih prijava, obično dobijem nekoliko čokolada. Toliko o mom bogaćenju.
u svakom segmentu ima korupcije. jednom sam davno čula informaciju da riječ "mito" postoji na svakom jeziku, čak i onim afričkim plemenskim jezicima ....ne znam koliko je to točno.
najviše me smeta korupcija u zdravstvu jer je to vrlo osjetljiv segment.
Dala sam jednom mito, i to popriličnu svotu. Nije mi žao jer da nisam tako postupila mnoge stvari u mom životu danas ne bi bile ovakve kakve jesu.
Ako budem "prisiljena", učinit ću to ponovo. Ne kažem da je ispravno ali kad mi je nešto u životu jako bitno ....
Ja bih jedan mito. :(
ja dobijem poneku čokoladu ili bombonjeru za božić :)
Zadnju čokoladicu sam dobio za krizmu, a bombonjeru NIKAD a ni tad.
De, tema je mito i korupcija, ne slatkiši. :roll:
pa i slatkiši spadaju pod darove, nekad ih dobiješ kad nešto netko od tebe treba.
osobno nisam nikada dala mito, a niti primila.. iako mi je, kad sam upisivala faks, mama od neke cure što je bila jedno mjesto ispod mene na dan upisa ponudila pozamašnu svotu novca (da odustanem, i mjesto prepustim njenoj kćeri).. nisam, naravno, prihvatila.. mita i korupcije ima svugdje, zdravstvo, školstvo, ajme..sumnjam da će biti išta bolje, i da se može išta učiniti po tom pitanju, s obzirom da je to već toliko rasprostranjeno da je već postalo ko' dobar dan..

Re: Mito i korupcija

Tvrdnje o korupciji u Hrvatskoj

Razlika do 100% su odgovori NE ZNA / NE ŽELI ODGOVORITI

Iz grafikona se može isčitati da građani Hrvatske u značajnoj mjeri (88%) generalno prihvaćaju tvrdnju da je naša zemlja korumpirana, ali i da danas ima više korupcije nego u socijalizmu - 57%!

Glavni borac protiv korupcije treba biti država/vlast (93%) ali u Hrvatskoj ona to nije u dovoljnoj mjeri - 81% ispitanika misli tako!
hrvati su pošten narod s toga ne vidim poantu otvaranja ovakvih topica :lol:
DanicaV

Dakle, jeste li bili u prilici primiti ili dati mito?

Krajem zime prošle godine našao sam se u tragikomičnoj situaciji; elem, vozim ja službenog caddy-ja iz Požege doma, umoran ko pas i žurim se, naravno. 70-tak km/h u naseljenom mjestu, zaustave me.
I tako mi lik priča kolika je kazna, ja se pravdam umorom, žurbom, službom, hrvatsvom i inim, a on će meni onak ispod oka polako: "I, šta ćemo?".
U tom sam trenutku imao 10 kuna u džepu, 2 cigarete, a u banci sam bio na korak od crne liste. Odgovorih ljubaznom policajcu: "...Pisati kaznu?".
Frajer je bez riječi otišao u auto, ispisao kaznu, donio mi ju na potpis, ja potpisao i pozdravio ih.
Smiješno je kad se isprepletu najveći problemi države na ovako banalnom primjeru, ali ja sam se putem doma naglas smijao situaciji... Nisam se smijao kad sam plaćao kaznu...
od sestre, kad sam trebao da prešutim neke stvari.
Naravno nisam mogao to učiniti.

DanicaV

Dakle, jeste li bili u prilici primiti ili dati mito?

Primiti mito ne, ali dati... to je sasvim druga stvar. Nema stvari koju novac ne moze kupit (bar kod nas)...
...uvijek je korupcije bilo , ima i biti će...svi pričamo protiv, a kad moramo, damo i taj netko primi...mora puno vode Dravom proteči da se ona iskorijeni...
Uh, da, sad sam se sjetila. U Mostaru je mama ljetos dala 20 maraka policajcima što nam nisu napisali kaznu. Gnjusovi jedni, samo su na to čekali.

evo kako su to "riješili" makedonski carinici :D
ela no hard feelings :wink:
Eto, zato se učlanih i ja u Društvo Makedonaca.
lufus

evo kako su to "riješili" makedonski carinici :D
ela no hard feelings :wink:

Sad ti meni objasni zašto bi se Ela ljutila jer si pohvalio makedonske carinike? Zašto bi se itko ljutio jer se pokušava suzbiti takva jedna ljigava stvar kao što je korupcija?

Zato što je taj natpis sprdnja, može ih se kupit za 5 eura.
Jel to znači da ste donijeli mastike i cigareta?

Nismo ništa donijeli :D
lufus

Zato što je taj natpis sprdnja, može ih se kupit za 5 eura.

Eto, sad ću opet ispasti serator i davitelj, ali.... kakve veze ima Ela ili bilo tko jer su makedonski carinici, manji dio ili većina, korumpirane pizde?

To je otprilike kao da odeš u Mađu, promijeniš kod cigoša na parkiralištu eure, zajebu te i podvale papire umjesto dijela novčanica... onda dođeš na forum i podijeliš to sa ekipom i veliš - sori zlusch, zajebali su me u Mađi za pare.

Ili ako ćemo na drugu stranu mog porijekla... kao da mi se ideš ispričavati jer si možda nekom prilikom spomenuo nacional-socijalizam, Noć dugih noževa i holokaust - ono, sori zlusch, ali eto....

Zlusch to s Elom bila je zajebancija, da stavrno mislim da bi se ona naljutila zbog toga ne bi ni stavio tu fotku. U vezi "korumpiranih pizdi", većina njih su "korumpirane pizde" jer tako jednostavno moraju, najbolji opis situacije je izjava konobara u jednom hotelu u Skopju: "Dok je bilo ušteđevine u jastuku, dobro se živjelo, sad kad više nema ni perja preživljava se na sve moguće načine." Mi se žalimo na na nestanak srednjeg sloja, ali u Makedoniji ga doslovno nema. Prosječna plaća 150-200 eura, cijene obuće i odjeće u trgovinama iste kao kod nas, benzin nešto malo jeftiniji, auto plin 4.50 kune..."Tješi" ih još jedino masovni dolazak Bugara u shoping, profesor glazbene kulture u novoj članici EU ima 120 eura plaću.
lufus

Zlusch to s Elom bila je zajebancija, da stavrno mislim da bi se ona naljutila zbog toga ne bi ni stavio tu fotku. U vezi "korumpiranih pizdi", većina njih su "korumpirane pizde" jer tako jednostavno moraju, najbolji opis situacije je izjava konobara u jednom hotelu u Skopju: "Dok je bilo ušteđevine u jastuku, dobro se živjelo, sad kad više nema ni perja preživljava se na sve moguće načine." Mi se žalimo na na nestanak srednjeg sloja, ali u Makedoniji ga doslovno nema. Prosječna plaća 150-200 eura, cijene obuće i odjeće u trgovinama iste kao kod nas, benzin nešto malo jeftiniji, auto plin 4.50 kune..."Tješi" ih još jedino masovni dolazak Bugara u shoping, profesor glazbene kulture u novoj članici EU ima 120 eura plaću.

OK, biraj koji hoćeš da budem - Statler ili Waldorf

Tagovi