Autor |
Poruka |
DanicaV
Ukupno postova: 4765 Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo... Spol:  Žensko
|
he, Gemi,
boga je izmislio čovjek da bi se mogao iza nečega skrivati........prema tome, postoji u tvojoj glavi ili ne postoji.
prilično sam se odlučila.
ovo me podsjeća na "moja mora biti zadnja".
"napraviš sranje i dalje teraš po svom" ti je kao kad napraviš sranje, fino se ispovjediš, kao pokaješ i dalje mirno ideš......... |
|
_________________ "To je nepravda" Kalimero |
|
|
 |
super_leptir
Ukupno postova: 203 Lokacija: osijek Spol:  Muško
|
danice pa kako se meni cini to upravo ti radis... iako "ne vjerujes" u Boga ipak se skrivas iza Njega i Njega krivis za zlo oko sebe. kako mozes krivit nekoga da je odgovoran za zlo ako u Njega ne vjerujes. |
|
_________________ Sve je moguće osim onog što je nemoguće! |
|
|
 |
Alana Bates
Ukupno postova: 1359 Spol:  Žensko
|
Sad me zanima... ako se vjernici ispovjede i "teraju dalje", kako se ti rješavaš grizodušja? Moraš također imati mehanizam... |
|
|
|
|
 |
puki Ukupno postova: 1114 Lokacija: Kokuće zasad Spol:  Muško
|
i mene,i mene...
aj nikog ne zanima - al ja se ne ispovijedam bas, vise sam pricam sa nekom predodzbom boga u glavi i onda sve bude ok
znam da je pretjerano, al eto..
kad sranja stisnu, nitko mi ne moze biti toliko licemjeran da kaze da ne vjeruje u neku visu silu... |
|
_________________ Ná glac pioc comhairle gan comhairle ban.
übergefickt  |
|
|
 |
DanicaV
|
Grizodušje ili kako već čovjek može i treba riješiti sam sa sobom. Ako u glavi imaš izgrađen neki sustav vrijednosti, sam ćeš znati jesi li nešto učinio krivo, nekoga povrijedio...
Ne skrivam se iza Boga, ali mislim da to većina ljudi radi.
Eto, neka se meni pokaže Gospa, porazgovara sa mnom malo, pa ću vjerovati. I neću se truditi onda na tome obogatiti. |
|
|
|
 |
Gemi
Ukupno postova: 2963 Lokacija: Nebesa Spol:  Žensko
|
Sustav vrijednosti čovjek mora izgraditi prema nečemu, u odnosu na nešto. Kako vidim, ti poprilično evil razmišljaš, bez imalo ideala i snova pa me zanima odakle ti i čemu to, kad te već ne tepe ni Bog, ni mišljenje ljudi, ni njihove sugestije i sl.
Kako znaš da je baš tvoj sustav vrijednosti ispravan i vrijedan poštovanja, a danas sutra i dobar uzor tvojim potomcima? |
|
_________________ Gemi031 |
|
|
 |
DanicaV
|
vrtimo se u krug. oni koji vjeruju i dalje vjeruju, oni koje ne, neće ni dalje.... bitno da mirno suživimo.
prvo što mi pada na pamet kad je religija u pitanju jeste DOGMA, u startu moraš, bez sumnje prihvatiti. a dođem kao neki skeptik.
naravno, smeta mi što djecu od vrtića filuju vjerom, mislim da bi ih trebalo malo pustiti da odrastu pa onda razmisle na temu...
p.s.
osim toga, cijeli život idem kod tetke za Uskrs i Božić i klopa je super. |
|
|
|
 |
DanicaV
|
Čovjek je razumno biće (pretpostavimo) i sve što čuje, vidi, pročita, doživi.... utječe na stvaranje sustava vrijednosti.
Ne kažem da je moj sustav vrijednosti ispravan, ali nikoga ne tjeram da ga prihvati (što se kod nas čak institucionalno radi).
Kad roditelj veliki vjernik kao uzor svojim potomcima prenese vjeru, onda roditelj "nevjernik" valjda ima pravo potomku prenijeti svoj način razmišljanja i u konačnici mu prepustiti da sam odluči kojim će putem krenuti. |
|
|
|
 |
Marigold
Ukupno postova: 511 Lokacija: krevet Spol:  Žensko
|
Na kraju ispada da svi inteligentni ljudi koji malo misle svojom glavom ili po tvome razmisle na temu ne vjeruju u Boga...a mi koji vjerujemo automatski smo optuženi da ne razmišljamo svojom glavom već da nam je vjera nametnuta, ili da se skrivamo iza Boga...
Pa bar se ne skrivamo OD Boga... vjerujem da ćeš kad sama budeš na smrtnoj postelji malo drugačije razmišljat...kao i jedan pisac(ne sjećam se imena) koji je napisao mnogo knjiga na temu da Bog ne postoji i na kraju svog života je izjavio da sve što je pričao da je sranje i da ne drži vodu.. |
|
_________________ you know im gonna want some,want some
lets do this like a prison break,
I wanna see you scream and shake. |
|
|
 |
Gemi
|
Gabriel García Márquez. |
|
|
|
 |
Gemi
|
Sad je već pravilo da tvoji odgovori - nikad nemaju veze sa pitanjem. Prvo sam mislila da to radiš namjerno, sad vidim da nije. Daljnja rasprava nema smisla, sorry. Odustajem. |
|
|
|
 |
8
Ukupno postova: 1860 Spol:  Muško
|
Vi o vjeri, a ja o pravopisu.
Ako je napisano Bog, onda svi znamo na kojega mislimo i ne znam zašto onda neki svinjare u digresijama o bogu.
Činjenice su sljedeće: čovjek kojemu glava ne služi da mu ne zakisne u trbuh često dođe pred zid postavljajući si pitanja na koje ne zna odgovoriti.
Tu uskače religija koja iracionalnim alatima objašnjava čovjeku ono što razum nije u stanju.
Tu se naravno mnogi bogate, pružajući čovjeku uslugu. Istina je da se mnogi u tome pronađu jer ne žele sami gubiti vrijeme u potrazi za odgovorima nego prihvate ponuđenu utjehu i osjećaju se sretnima jer ih ponuđeni sadržaj i odgovori ispunjavaju.
S druge strane, postoje i oni koji uvijek sumnjaju i apsolutno sav poznati svemir podastiru razumu koji se već dokazao ograničenim.
Prema logičkoj definiciji, vjerovati podrazumjeva ne znati jer kad vjerujemo ne možemo biti sigurni.
Prema mnogim filozofima koji su se izdigili iznad frustracija klericima, često je upravo odnos čovjek-bog ispunjenje čovjeka.
I još nešto: ne vjerujem u oprost. Ako sam sagriješio protiv čovjeka, red je da mi čovjek oprosti. A ne Bog ili ja sam.
Iskreno, žalim sve one koji učine nešto vrijedno kajanja, ali gade mi se oni koji su kadri zbog samousredotočenosti i negacije bilo kakve više instance griješiti i pri tome ne trepnuti.
E toga bi ja zatvorio, a i kosti zakopao na posebnom grublju. Govnare bez truna empatije koji ne raspoznaju dobro od zla.
Dakle one koji ne vide ljepotu u činjenju dobrih stvari, nego zovu humanitarne telefone da bi se bolje osjećali.
Vi''š kak' sam ja do'ar čovjek, dao sam pe' kuna... |
|
_________________ Nekad davno bijah gej,
spasio me Horus Hej! |
|
|
 |
puki Ukupno postova: 1114 Lokacija: Kokuće zasad Spol:  Muško
|
heh...slazem se. (vid' , jebote, cijelo vrijeme se nes slazem sa svima
e, vis - to me sjetilo - Danice, kako onda dolazi do oprosta tebi? ono, el imas neku trecu osobu, jel ti Bog oprosti, jel si sama oprostis...?
ono, pod uvjetom, jel, da ne vjerujes....
na temu vjere je toliko toga receno, da nema potrebe vise. ali eto - news flash svima - sve to ne postoji. to je samo racionalno objasnjenje da se cini kako postojanje ima smisla...
...ili ne?  |
|
_________________ Ná glac pioc comhairle gan comhairle ban.
übergefickt  |
|
|
 |
Alana Bates
Ukupno postova: 1359 Spol:  Žensko
|
Pitanje i jest bilo KAKO se ti rješavaš grizodušja. Baš konkretni mehanizam me zanima. Evo, došlo je do toga, prema svom sustavu vrijednosti si nekome učinila nešto nažao. Što radiš dalje? |
|
|
|
|
 |
DanicaV
|
kad se već navalili, evo: naravno da, koliko god se trudila, moram napraviti nešto što nije u redi, ali vrlo sam stroga prema sebi i osjećam grizodušje vrlo jako ne pokušavajući se ispovjediti da mi bude lakše, ne tražim utočište pod okriljem vjere. ono što se može ispraviti, ispravim.
@Gemi,
meni nije ni cilj rasprava jer bi to značilo da nekoga želim preobratiti na svoj način razmišljanja. samo postavljam pitanja sebi i drugima.
ako ti moj odgovor u kojem donosiš bajni zaključakkako moji odgovori nemaju veze s pitanjem pa onda ona još ljepša rečenice baš nije jasan, pročitaj još koji puta... mlada si, shvatit ćeš.
nadam se.
koliko postoji civilizacija, toliko postoje različita vjerovanja i rasprave na temu. i još ne postoji konačni "pravi" odgovor, pa ga nećemo ni mi na ovom forumu naći. |
|
|
|
 |
 |
|