Tipično, svi sve znaju, bili su tamo, ma šta bili - oni bi to sve još bolje. Zaista mi nije jasno tko je to pametan onda dopustio da se dogodi sve ovo sranje...kraj tolikih vojskovođa, dobrih taktičara, svjedoka i vidovnjaka,ispada da je moja generacija izgubila djetinjstvo, mladost i perspektivu samo zato što se dogodio kolektivni kratki spoj u glavama ljudi koji su inače pametni, ali su malo prepustili stvari drugima koji baš nisu takvi, a sad ponovno dolaze pameti. I gle čuda, baš oni nisu bili tu kad se to sve događalo, a koji su bili imaju moralnu odgovornost da sad na sve to sa sigurnošću mogu reći da baš nije bilo tako kako je trebalo...
Ali je svima zajedno svojstveno da po starom hrvatskom običaju moraju popljuvat tuđe mišljenje, čak ni to, već bi sa gnušanjem zbrisali sa zemlje sve one koji drugačije misle.
Podijelili smo se na pojedince, koji svaki tepe svoje, tamo gdje ga najviše boli. Nisam imao osjećaj da je tako bilo u ratu. Tada je trebalo biti čovjek, danas ne, danas trebaš biti živ i po mogućnosti vojni umirovljenik, sa dobrom mirovinom, pa da se uopće imaš kad baviti rečenicama: "Ja..."
Postoje univerzalne vrijednosti, koje ne bi trebale biti stvar vremena i politike, tuđeg mišljenja i krivih nogu. Ti koji sve znaju o Osijeku '90-tih su odlazili u rat da ih granata ne ubije dok idu na posao, kakav god on bio, i koliko god se pretvarali da se to njima ne događa, opet se dogodilo. Naknadni moral i naknadnu pamet ne priznajem. Bio Glavaš pedeovac, lopov, kvazi general, umišljeni, bahati hercegovac ili što sve ne, ima zasluge za Osijek i nije zaslužio da ga se zbog toga provlači po blatu, naglašavam, danas kada su davno prošli svi vremenski rokovi za biti "čovjek" u ratu, a budalaš smislio iz inata Sanaderu osnovati stranku. Pravda je spora, ali ne bi smjela imati veze sa brzinom HDZ-a.
Uskoro će svima biti svejedno tko je koga ubio, osim žrtvama i obiteljima, a sve će više biti ogorčenih ljudi bez posla koji će za vremenom "starog" Osijeka plakati zbog para, a ne domoljublja. Na žalost, svi branitelji-umirovljenici će doći na zao glas, kao krvopije društva. Ono što su bili partizani, sad imamo opet, a naši, opet naši.
Treba raščistiti sa prošlošću, a ne u njoj živjeti. |