Pobačaj - abortus

Društvo, politika

Pobačaj - abortus

Anketa GfK – Hrvatska, pokazuje da građani gotovo jedinstveno (93%), podržavaju inicijativu o uvođenju programa edukacije o upotrebi prezervativa u borbi protiv AIDS-a u škole. Građani se u nešto manjoj mjeri (76%) slažu s time da žena koristi sredstva protiv začeća i na taj način planira hoće li imati djecu ili ne, a još se manje građana slaže s tim da žena ima pravo na pobačaj ako to želi (65%). Ipak, više od dvije trećine ispitanika se u većoj ili manjoj mjeri slaže s time da žena koristi sredstva protiv začeća, kao i da ima pravo na pobačaj ako to želi.

Rezultati istraživanja pokazuju kako postoje naznake društvene i regionalne podjele građana kada su u pitanju stavovi Crkve o pitanjima pobačaja, predbračnom životu mladih parova i ulozi žene. Naime, Crkva može očekivati veću podršku u manjim naseljima do 2.000 stanovnika, zatim u Slavoniji i Dalmaciji, te među stanovništvom s nižim stupnjem obrazovanja. U većim gradovima i među stanovništvom s višim stupnjem obrazovanja, više su zastupljena liberalnija mišljenja.

Zanimljivo je kako nisu utvrđene razlike u stavovima između muškaraca i žena.

... ispitanici s većim stupnjem obrazovanja se u većoj mjeri (76%) u odnosu na ispitanike s nižim stupnjevima obrazovanja slažu da žena ima pravo na pobačaj:

Najveće slaganje s time da žena ima pravo na pobačaj, kao i s time da prilikom planiranja obitelji koristi sredstva protiv začeća, izraženo je u Zagrebu i okolici. Naime, 83% anketiranih građana Zagreba i okolice se slaže s tim da žena koristi sredstva protiv začeća, dok se s tim da žena ima pravo na pobačaj slaže nešto manje ispitanika iz Zagreba i okolice, njih 75%.

Za razliku od stanovnika Zagreba i okolice, u Slavoniji i Dalmaciji se znatno manje ispitanika slaže s time. U Slavoniji se 71% ispitanika slaže s time da žena koristi sredstva protiv začeća i tako planira hoće li imati djecu i koliko će djece imati, dok se u Dalmaciji s time slaže 70% ispitanika:

Kada je riječ o ženinu pravu na pobačaj, s tom se tvrdnjom slaže 54% ispitanika u Slavoniji i Dalmaciji..

izvor: http://www.gfk.hr/press/slicice.htm

Svi znamo mišljenje Crkve po ovom pitanju.. Koje je vaše?
zena ima pravo izbora!!! !!!
betty

Yes and no. Pogledaj ovu temu...
betty

Isto koliko i muškarac!
imala sam 10 referata o abortusu ako ikoga ikakvi detalji zanimaju samo neka mi se javi ja sev objasnim...imam i slike u prilogu....

po meni def žena ima veće pravo izbora...muškarac...hmmmm...(vanbračno sam dijete) to je dovoljno cijela priča je nebitna... hmmm..žena evo ipak se odluči za dijete zbog muškarca... i na kraju njemu evo u 5 mj turdnoće sve dođe glave i popkupi se i ode.. žena ostane sama... i šta sad...dijete nea oca, a majka nea onoga koji je uzdržavao obitelj... (ne kažem ja das svi taki ali ima ih).... žena def ima pravo na to da sama odluči dali je spremna za dijete ili ne, dali će moć podnjeti toliku odgovornost, ipak je to ljudsko biće, nije kućni ljubimac kojeg moš odnjet u azil kad ti dosadi...iako je pobačaj stavrno velika stavr..jer ako si predugo čekao (više od 3mj) ti ubiti ubijaš to dijete... zato stvarno moraš dobro promislit dali ti možeš živjeti cijeli život sa tom grižnjom savjesti...i onim pitanjem što bi bilo kad bi bilo??? a o tome da nakon pobačaja ako nije dobro izveden možeš ostati neplodna...ili već kako se to kaže... i izbugiš ponovnu mogućnost trudnoće..hmmmm...
mali_ivica

betty

Isto koliko i muškarac!

ivice oćeš ti nosit dijete u stomaku 9 mjeseci, roditi ga i dojiti?
mali_ivica

betty

Isto koliko i muškarac!

Mislim da žena ipak ima nešto malo veće pravo izbora, ipak ona nosi dijete 9 mj, i ima otečene noge i hormonalne poremećaje, i porod i dojenje i još milijon sranja, naravno da i muško ima pravo glasa ali ipak nešto manje od žene, svaka žena zna da li je "spremna" za dijete, da li to može podnijet psihički, fizički, emocionalno i materijalno.
Naj jače su mi one spike, eto ona i dečko su odlučili imat dijete jer se to dogodilo (čitaj puko kurton) i ne želi pobacit, ona ima 17 on 19 godina, ona ide još u srednju školu za pedikerku, on radi kao pomoćnik kod autolimara s plaćom od 2000kn, ne kažem da nemože uspjet ali postoji velika mogućnost za nastanak još jednog socijalnog slučaja.
Pa ti gledaj i biraj oćeš abortirat ili vrlo vjerovatno postat socijalni slučaj :?
Mladjo

mali_ivica

betty

Isto koliko i muškarac!

Ne zato vrijeme ću se brinuti da mami ništa nenedostaje! kao i djetetu kad izađe iz tog stomaka...

A ti mlađo?
Moraš shvatiti da nisam ja taj koji je odlučio da žena nosi djete a ne muškarac.
Ali to što žena nosi djete, a ne muškarac to ne znači da se ti kao muško ne trebaš sa neke druge strane brinuti o tome djetetu, a između ostalog u stomaku je 9mj. a ostatak vremena vani.

Svatko od roditelja ima svoju ulogu nije ih zato bezveze dvoje!

Sve u svemu tvoje pitanje (s obzirom na godine koje ti stoje u profilu) smatram suviše glupavim! Oprosti ako sam te povrijedio ovom izjavom ali to je samo moja konstatacija na tvoje kao što rekoh glupavo pitanje.... :wink:
ima pravo izbora...
Još nešto ...
samo svrštavanje ove teme u rubriku "društvo, lifestyle... " govori dovoljno o situaciji u društvu, a samim time i cjelokupnom pogledu na ovakvu temu i njoj slične....
Dobivam dojam kako ništa ne može proči bez mode i one poznate stare... neću rodit jel ću imati veliki stomak i biti ružna :(
Sačuvaj me Bože takovih žena! A isto tako sačuvaj me Bože muškaraca koji dijete shvačaju jedino i isključivo kao brigu...
Kao i poznate stare izjave: Neću imati vremena zbog djeteta (otići sa legama na pivo) , brak je mrak, i ostale pušioničarske izjave ...
osoba koje same sa sobom neznaju što bi...

Neda mi se dalje pisati mogao bih napisati novu bibliju....
poslije j... nema kajanja, tako netko svatko snosi svoje posljedice, ako ste ubojice samo to i dalje budite,izjava: ja moram uspjeti u zivotu, sta ce mi dijete. do vrha preko leseva.... odobravam jedino pobacaj ako bi dijete zivjelo u bijedi i neimastini, a u drugim slucajevima, jedite sami go... jel niste znali razmisljati glavom

Re: Pobačaj

mali_ivica

Još nešto ...
samo svrštavanje ove teme u rubriku "društvo, lifestyle... " govori dovoljno o situaciji u društvu, a samim time i cjelokupnom pogledu na ovakvu temu i njoj slične....
Dobivam dojam kako ništa ne može proči bez mode i one poznate stare... neću rodit jel ću imati veliki stomak i biti ružna :(
Sačuvaj me Bože takovih žena! A isto tako sačuvaj me Bože muškaraca koji dijete shvačaju jedino i isključivo kao brigu...
Kao i poznate stare izjave: Neću imati vremena zbog djeteta (otići sa legama na pivo) , brak je mrak, i ostale pušioničarske izjave ...
osoba koje same sa sobom neznaju što bi...

Neda mi se dalje pisati mogao bih napisati novu bibliju....

slažem se...

iako oko te teme ima još toliko sitnica i stvari o koima bi se dalo raspravljati...svatko ima svoj izbor i što god odlučio to je izbor te osobe i s njim će živjeti...okolina može samo sugerirati,raspravljati,razmišljati...ne mogu se točno opredjeliti i protiv pobačaja sam i ponekad sam za pobačaj,ali volim biti dosljedna svojim stavovim pa neću pričati previše o nečemu u što nisam ni sama sigurna....
Uvijek sam za pravo izbora, pa tako i u ovom slučaju. Ne bih osuđivala ženu koja se iz nekih razloga odluči na pobačaj - njena stvar.

Ipak, meni ni jedan razlog nije dovoljno dobar da bi mogao opravdati ubojstvo djeteta (jer pobačaj to jest). Nema tog razloga koji bih ja mogla smatrati prihvatljivim.

Prije sam mislila da bih bila sposobna na pobačaj da mi se "dogodi" trudnoća. Danas razmišljam potpuno drukčije. NIKAD, ali NIKAD ne bih bila u stanju to napraviti. Znam da bih razmišljala o tome kao mogućoj opciji, znam da bi onaj sebični dio mene to želio iz raznoraznih razloga... ali ne bih to mogla napraviti, ne bih mogla živjet s tim.

Čula sam nedavno onu dječju pjesmicu koja ide nekako ovako:

" ...usta služe za kolače
a peć služi da se puši

ali čemu služi mama?
ali čemu služi tata?
rukama kad padne tama
da te grle oko vrata"

I tada me uhvatilo razmišljanje o tome... "Nemam dovoljno novca da bih se brinula o djetetu". Ma nemoj? A imaš novca za pobačaj? Nesposobna si za naći posao? U prvih godinu dana života dijete ionako sve što mu treba dobije na majčinim prsima, hranu i ljubav, koja mu je tako neophodna da bi naraslo i psihički i fizički se razvijalo.
ruana

odobravam jedino pobacaj ako bi dijete zivjelo u bijedi i neimastini, a u drugim slucajevima, jedite sami go... jel niste znali razmisljati glavom

Jel neki ljudi zbilja misle da je "postati socijalni slučaj" najgore što se u životu može dogoditi? Tvoj stav o pobačaju je jasan - dakle, misliš da je to ubojstvo. Dakle, bolje je ubiti dijete nego da bude siromašno?

Ovakvi debilni razlozi za pobačaj mi najviše idu na živce. Bolje onda ne govoriti ništa ako te netko pita (ili još gore, ako te ne pita) nego samo reći "Pobacila sam jer sam tako htjela". Opravdanja ionako nema.
apsolutno je bespredmetno o tako nečemu uopće raspravljati. i to iz jednog ključnog razloga - kakav god stav imala država, crkva, društvo, manje ili više zaostali pojedinci i brojni drugi, svaka žena će svejedno napraviti ono što ona želi. jer je to njeno pravo koje joj nitko ne može uskratiti.
a svi vi koji mislite drugačije možete o tome debatirati do smrti. i to je ujedno sve što možete.

CatCloe

apsolutno je bespredmetno o tako nečemu uopće raspravljati. i to iz jednog ključnog razloga - kakav god stav imala država, crkva, društvo, manje ili više zaostali pojedinci i brojni drugi, svaka žena će svejedno napraviti ono što ona želi. jer je to njeno pravo koje joj nitko ne može uskratiti.
a svi vi koji mislite drugačije možete o tome debatirati do smrti. i to je ujedno sve što možete.

slažemoo se
da i ja nešto kažem..ovako..čitajući ovaj topic,primjetih da se svi manje-više slažete..tj..vrtite se oko istoga.."Sve ovisi o situaciji". .Istina..
Ali da krenemo od početka. Kad već ideš u krevet s nekim,uvijek postoji mogućnost da ćeš zatrudnjeti. Zato kao 1.postoje sve moguće zaštite i po meni je debilno ako ne želiš dijete,da ne koristiš zaštitu..počevši od kondoma,tableta,dijafragmi..i čega sve ne..
glupo je reći da ne znaš kako se to dogodilo..onak..da nisi spavala s njim ne bi se to dogodilo..
ali,ako se iz nekog razloga dogodi trudnoća,ne i se trebalo automatski na pobačaj misliti..
kao 1.u današnje vrijeme nije više toliki bauk biti samohrana majka(ako partner ne želi dijete)..i fakultet se može vanredno riješiti..samo je potrebna volja i snaga..i naravno ljubav prema tom djetetu(koje nije ništa krivo)..
za pobačaj sam samo u slučju silovnja,incesta ili ko se uspostavi da je dijete bolesno..tipa da im elektrodaktiliju ili downow sindrom..ili neku drugu tako tešku bolest. Tada bi,po mome,za to dijete život bio mučenje,ali i za same roditelje..
i da se osvrnem na to tko ima veća prava izbora pri pobačaju,žena ili muškarac.,.žena..definitivno..kao što je već rečeno..to je njeno tijelo..i ona nosi to dijete.
(nemojte me sd istući)..:D
CatCloe

svaka žena će svejedno napraviti ono što ona želi. jer je to njeno pravo koje joj nitko ne može uskratiti

Da, upravo zbog toga me jako živcira što crkva inzistira na zabrani pobačaja... isto je kao i s njihovim navijanjem za nekorištenje kondoma - kao da nisu svjesni da posljedice u pojedinim slučajevima znaju biti fatalne.

Ako želi pobacit - pobacit će. Bez obzira što netko drugi kaže.

Ono što se može učiniti je edukacija, edukacija, edukacija... u slučajevima u kojima to ne upali, bitno je osigurati medicinsku skrb i prikladnu psihološku pomoć. Time ćemo učiniti puno više nego osuđivanjem.

Moj stav je moj stav. Kad je struka u pitanju, moji stavovi za mene ne postoje, samo stvari koje sam naučila s medicinskog stajališta. Da mi to nije struka, opet bih razmišljala jednako - ne miješati se ako ne mogu pomoći. Nakon pobačaja ionako ništa ne možemo promijeniti.
CatCloe

....kao i o svemu ostalom što je na furumu...sve uvijek samo ostane na raspravi....
..složio bi se sa @CatClooe...da ipak treba o tome odluciti žena koja to želi napraviti....a ne da o tome odlucuje društvo....ipak svatko za sebe zna najbolje.....8)
GasssoLina

za pobačaj sam samo u slučju silovnja,incesta ili ko se uspostavi da je dijete bolesno..tipa da im elektrodaktiliju ili downow sindrom..ili neku drugu tako tešku bolest.

Razlozi, razlozi... ne kužim kako ljudska razmišljanja mogu biti tako kontradiktorna kada žele moralizirati ili svesti stvari na "crno-bijelo". Često zaboravljamo da postoji i sivo...

U slučaju bolesti koju svi stalno spominju... po meni, to je najodvratniji razlog. Ubiti dijete jer nije onakvo kakvo si želiš? Dijete s Downom nije nesretno i nije mu teško, ako dobiva ljubav i pažnju roditelja koju svako dijete, bilo bolesno ili zdravo, zaslužuje. Problem može samo biti u glavi roditelja, koji ne može ili ne želi prihvatiti činjenicu da bi njegovo dijete bilo drukčije. Ili se ne može ili ne želi žrtvovati za svoje dijete. U tom slučaju opet nisam za osudu, ali ne vidim ni osnovu za opravdanje.
wendy

GasssoLina

za pobačaj sam samo u slučju silovnja,incesta ili ko se uspostavi da je dijete bolesno..tipa da im elektrodaktiliju ili downow sindrom..ili neku drugu tako tešku bolest.

Razlozi, razlozi... ne kužim kako ljudska razmišljanja mogu biti tako kontradiktorna kada žele moralizirati ili svesti stvari na "crno-bijelo". Često zaboravljamo da postoji i sivo...

U slučaju bolesti koju svi stalno spominju... po meni, to je najodvratniji razlog. Ubiti dijete jer nije onakvo kakvo si želiš? Dijete s Downom nije nesretno i nije mu teško, ako dobiva ljubav i pažnju roditelja koju svako dijete, bilo bolesno ili zdravo, zaslužuje. Problem može samo biti u glavi roditelja, koji ne može ili ne želi prihvatiti činjenicu da bi njegovo dijete bilo drukčije. Ili se ne može ili ne želi žrtvovati za svoje dijete. U tom slučaju opet nisam za osudu, ali ne vidim ni osnovu za opravdanje.

dobro.možd imam problem u glavi..ali moje mišljenje..kao što je tvoje mišljenje tvoje..;)
imaj obzira..rođena sam naopako..:D
Wendy :bravo:
CatCloe

Zakacili smo se za ovo i zadnji put...

Vasa (zenska) zadnja odluka je dali upotrebljavate kontracepciju ili ne. Odluka za neupotrebljavanje kontracepcije vam oduzima pravo na buducu samostalnu odluku. Sto se tice pitanja dali to moze netko sprijeciti ili ne, to mozemo to gledati na dva nacina. Jedan je moralni a drugi je pravni.

Moralni - Dobrobit 3 osobe umjesto samo jedne (sebicne). Ukljucujuci osobu koja je SAMA odlucila da stavi ostale u ovaj polozaj.
Pravni - Pravni sustav jos ne smatra pobacaj kao nacin kontracepcije. Osoba sa moralima (i financijskim sredstvima) bi to rijesila bez velikih problema.
Wendy

U slučaju bolesti koju svi stalno spominju... po meni, to je najodvratniji razlog. Ubiti dijete jer nije onakvo kakvo si želiš?

Upravo tako @Wendy, sto je slijedece? Pobaci djete zato sto nema plave okice...

Slažem se s onim dijelom je.. društvo, crkvu, lažne moraliste...
Ali smatram da ovako važnu odluku trebaju donijeti partneri zajedno.
I da slažem se i sa Wendy, koliko ima glupih razloga protiv pobačaja, jednako toliko ima glupih razloga za pobačaj.
@fatcat@ŽENSKA ODLUKA DA UPOTREBLJAVAMO KONTRACEPCIJU??? hmmm zar ne postoji i kontracepcija koju muškarci mogu koristit, zašto bi sve žene radile.

trudnoća je dio ženskog tijela i mogu raditi sa sobom što god hoću...

a maloljetničke trudnoće??? sve ćešće imamo prilike čitati u novinama da curice od 10-12 godina rađaju? zar je to normalno. koliko god čin ubijanja fetusa bio ogavan, ali kako da dijete rodi dijete

klik
MissTake

...lijepo receno....8)
....lako nama muškima pametovati o pobacaju i što bi mi....al ipak to se nama nikad ne može dogoditi.....i definitivno ne možemo se staviti u poziciju...kako bi mi postupili u tom slucaju....8)
uvjek sam za pravo izbora ali ne abortusa kao kontracepcije,pobogu postoje toliki oblici kontracepcije da je ovo za mene krajnja odluka tek ako neki iblik kontracepcije zašteka jer nijedan nije 100% siguran,ima stvarno stupidnih razloga za pobačaj ali to je odluka svakog pojedinca...odluka po meni partnera mada po meni ženina treba biti ipak ona koja će prevagnuti...
hvala bogu da pobačaj nije sredstvo kontracepcije. istina je da danas ne stoji 5000 metoda kontracepcije i da nije 100% pouzdana, ali ako se već dogodi unatoč pažnji.... :-/
mali_ivica

Mladjo

mali_ivica

betty

Isto koliko i muškarac!

Ne zato vrijeme ću se brinuti da mami ništa nenedostaje! kao i djetetu kad izađe iz tog stomaka...

A ti mlađo?
Moraš shvatiti da nisam ja taj koji je odlučio da žena nosi djete a ne muškarac.
Ali to što žena nosi djete, a ne muškarac to ne znači da se ti kao muško ne trebaš sa neke druge strane brinuti o tome djetetu, a između ostalog u stomaku je 9mj. a ostatak vremena vani.

Svatko od roditelja ima svoju ulogu nije ih zato bezveze dvoje!

Sve u svemu tvoje pitanje (s obzirom na godine koje ti stoje u profilu) smatram suviše glupavim! Oprosti ako sam te povrijedio ovom izjavom ali to je samo moja konstatacija na tvoje kao što rekoh glupavo pitanje.... :wink:

ivice nisi me uvrijedio ali isto tako nisam iz tvog posta skužio poantu, ne vidim nigdje odgovor na pitanje treba li žena imati pravo na pobačaj? sasvim je normalno da se oba roditelja na razne načine brinu za dijete, ali ipak mislim da se u ovoj situaciji ipak ženu pita malo više nego muškarca.
ne mogu se ne osvrnuti na razmišljanje tipa "to je moje tijelo, mogu raditi s njime što hoću". to me odmah podsjetilo na robovlasnike koji su govorili da su robovi njihovo vlasništvo i da mogu s njima raditi što žele. tući ih, maltretirati, bičevati, pa i ubiti. ni nitko mu ništa ne može. jer, robovi su i po tadašnjem njihovom zakonu bili stvar, nečije vlasništvo. ukratko, zakonski nisu bili ljudi. a to da ljudski plod do određenog vremena službeno nije čovjek i da je pobačaj IZBOR... ježim se od takvog razmišljanja.
@DonQuijote.....puno toga bi se promjenilo u tvom razmišljanju da si žensko....8)
tamna strana

@DonQuijote.....puno toga bi se promjenilo u tvom razmišljanju da si žensko....8)

moguće da bi se puno toga promijenilo i da sam siromašan, bogat, crnac, židov, musliman, glup, pametan... what's the point?
...point je u tome....da ono što se tebi ne može dogoditi...a to je da budeš trudan...ne možeš realno govoriti....kako bi ti razmišljao da se nađeš u takvoj situaciji....jer ima milion slucajeva gdje su mnogi tvrdili kako ne bi pristali na nešto....ni pod cijenu života.....sve dok se sami nisu našli u takvoj situaciji....e onda je to bila neka sasvim druga prica.....8)
tamna strana

...point je u tome....da ono što se tebi ne može dogoditi...a to je da budeš trudan...ne možeš realno govoriti....kako bi ti razmišljao da se nađeš u takvoj situaciji....jer ima milion slucajeva gdje su mnogi tvrdili kako ne bi pristali na nešto....ni pod cijenu života.....sve dok se sami nisu našli u takvoj situaciji....e onda je to bila neka sasvim druga prica.....8)

i tebe je sigurno nekad neka budala nečime naživcira toliko da poželiš ubiti tu osobu. zašto to ne napraviš? samo zbog zakona ili zato što je to ljudsko biće?

a pobačaj je kad platiš nekomu da ubije nekoga ne zato što te naživcirao ili ti se zamjerio, nego samo zato što ti ne odgovara, ne uklapa se u tvoje životne planove.
Ne protivim se pobačaju.
DonQuijote

tebe sigurno nekad neka budala nečime naživcira toliko da poželiš ubiti tu osobu. zašto to ne napraviš? samo zbog zakona ili zato što je to ljudsko biće?

...još sam mlad....nikad nije kasno.....8)
svaki pobačaj je dopušten...ako je netko namjerio to napravit nema toga tko će mu to zabaraniti,ni roditelji,ni društvo, ni crkva...idu žene to radit u drugu državu ako im je doma to onemogućeno...ne treba se previše tim opterećivat...dovoljna je patnja za onoga tko to napravi
morgan

svaki pobačaj je dopušten...ako je netko namjerio to napravit nema toga tko će mu to zabaraniti,ni roditelji,ni društvo, ni crkva...idu žene to radit u drugu državu ako im je doma to onemogućeno...ne treba se previše tim opterećivat...dovoljna je patnja za onoga tko to napravi

ja ne govorim o zakonitosti toga, nego o ljudskosti.
MissTake

@fatcat@ŽENSKA ODLUKA DA UPOTREBLJAVAMO KONTRACEPCIJU??? hmmm zar ne postoji i kontracepcija koju muškarci mogu koristit, zašto bi sve žene radile.

Nisi me shvatila. Tvoje tijelo je ono koje ce nositi djete 9 mjeseci, prema tome tvoja odluka je hoces imati nezasticeni seks ili ne. Uostalom svaka zena ima izbor: odluci dali zelis imati sex ili ne, i odluci dali zelis upotrebljavati kontracepciju ili ne. Nisam za abortus ali u extremnoj situaciji nisam ni protiv njega. Ja sam za izbor ali ne za izbor pogodnosti.
DonQuijote

morgan

ja ne govorim o zakonitosti toga, nego o ljudskosti.

...pročitala sam sve...naravno sve to stoji, sve što si napisao,,,,ipak treba imati na umu da nitko ne bi pobacio iz pizdarije ili zato jer eto,,,nego zato što se nešto što bi trebalo biti predivno i najveća radost u životu ne može gledati tako nego kao briga, teret i zapravo nešto što ne želi,,,,a koliko puta si ti u životu imao problem u životu kojeg si se jednostavno željeo rješiti i koliko puta si poželjeo da nečeg nema ili da se nije dogodilo,,,e a što bi napravio da zaista imaš izbora ispraviti grešku (znam da ovo zvuči grozno),,,da imaš priliku promijeniti.....probaj na to tako gledati,,,niko ne uživa u abortusu,,,za to treba velika hrabrost i prije i poslije podnijeti teret učinjenog...meni je žao tih djevojaka ili žena i nikada im ne bih bila u koži,,,ipak slažem se s onim što je već netko napisao, u današnje vrijeme pored svih sredstava tako nešto se ne bi trebalo dogoditi...
mislim da je pobačaj prije svega pitanje (da ne kažem ispit) humanosti, kako pojedinca, tako i društva. sve ostalo su razlozi, isprike, pojašnjenja, uvjeravanja...
DonQuijote

mislim da je to prije svega pitanje humanosti, kako pojedinca, tako i društva. sve ostalo su razlozi, isprike, pojašnjenja, uvjeravanja...

Gle, ne želim da me krivo shvatiš. Sve što ti pišeš stoji, ali ono što ja mogu reći je da mi se čini da si imao prekrasan život ida nisi imao baš nekih većih problema....i ja sam svašta pilala i pametovala kako bih ja ovo i ono i kako što treba, međutim kada sam došla u određene situacije u životu postupila sam drugačije....
fairy

Gle, ne želim da me krivo shvatiš. Sve što ti pišeš stoji, ali ono što ja mogu reći je da mi se čini da si imao prekrasan život ida nisi imao baš nekih većih problema....i ja sam svašta pilala i pametovala kako bih ja ovo i ono i kako što treba, međutim kada sam došla u određene situacije u životu postupila sam drugačije....

imao sam oscilacija u životu, na svu sreću nikad prevelikih. ili ih ja nisam tako doživio.

i ja uvijek kažem da možeš pričati što hoćeš kako bi se ponio u nekoj situaciji u kojoj se još nisi bio našao, ali da zapravo nemaš pojma što bi učinio da se zapravo nađeš u toj situaciji. i kad bih se našao u situaciji da je preda mnom pitanje pobačaja razmotrio bih sve poznate mi činjenice, i to više puta vjerojatno. nadam se da u tom trenutku ne bih bio za pobačaj, ali je sve pitanje okolnosti. međutim, i dalje tvrdim da je pobačaj pitanje humanosti. pa čak i ako bih sam pao na tom ispitu.
tamna strana

slažem se. uvijek kažem kako je najlakše biti pametan u hipotetskim situacijama. stvarnost je nešto sasvim drugo i teško možemo govoriti sa sigurnošću o nečemu u čemu se nismo osobno našli.
Osobno smatram da je trudnoca, bila zeljena ili ne, podjednako stvar trudnice i onog s kojim je ostala trudna... Naravno, muzjaci ne ostaju trudni, ne debljaju se, ne objese im se sise i sto sve ne, ali trebalo bi ih se sve skupa itekako ticati...
Mislim da odluka, pobaciti ili ne, treba biti donesena zajednicki uzevsi u obzir sto se time dobiva i sto se gubi...
Kontam da je najbitnije popricat i ostat hladne glave...
Circa

Kontam da je najbitnije popricat i ostat hladne glave...

e kad bi bilo lako ostati hladne glave u tome...kontam da se svi uspaničare..čim uzimaju pobačaj u obzir..
Kao što netko može mirno spavati kad ubije čovjeka (plus ga evenutalno prije toga izmrcvari), tako netko sasvim mirno spava i nakon abortusa, osobito pripadnici "jačeg" spola po čijem tijelu ne prčkaju.

Ne za ab za način kontracepcije, ali da kao pravo izbora.

Živimo u sredini u kojoj još uvijek većina mužjaka misli da je kontracepcija nešto o čemu treba brinuti isključivo žena.
Dečko i djevojka vode ljubav:
razlozi:

(1) Žele dijete
(2) Žele užitak

Kao posljedica vođenja ljubavi nastane plod.

(1) Ukoliko su vodili ljubav zbog prvog razloga ipunili su svrhu tj. uspjeli u onome što su namjeravali, a uz to vjerojatno je ispunjen i razlog br.2 tj. užitak.

(2) Spavali su samo iz užitka, a kao "nuspojava" je nastalo djete.
(*) Prihvačaju to djete tj. neodlučuju se na pobačaj. SVE 5
možda zvuči brutalno, ali (ODRADILI SU ONO ŠTO SU HTJELI TE SU UZ TO POKAZALI KAKO SU SPREMNI ZA ONO ŠTO I UČINE SNOSITI I NEKE POSLJEDICE TOGA ŠTO SU UČINILI.)
(**) ODLUČUJU SE NA POBAČAJ, TE SAMIM TIME POKAZUJU KOLIKO SU NEODGOVORNI, SEBIČNI JER NISU SPREMNI SNOSITI POSLJEDICE SVOJIH UŽITAKA.

Jednom riječju:
AKO NISTE SPREMNI SNOSITI POSLJEDICE ZA ONO ŠTO ČINITE NEMOJTE TO NI ČINITI!

Ovo sam napisao sa nekim od izuzetaka kao što su silovanje, pošto večina žena abortira baš iz gore navedenih razloga.
mali_ivica

Jednom riječju:

Jednom?
Ne misliš li, da se većina žena odlučuje za pobačaj jer partneri ne želi snositi svoj dio odgovornosti?

Osim toga, u tvom scenariju se spominju dečko i djevojka. Abortusi su česti i u brakovima, dok se oni dečki i djevojke koji se uplaše abortusa, uglavnom odluče na brak. Ne mislim da je to najbolji razlog za brak, ali dobro... nekad ispadne sasvim ok.

Rođena sam 11 mjeseci nakon što su se moji vjenčali pa bar znam da nisu zajedno jer su se uplašili ab-a već su htjeli biti zajedno.
DanicaV

Ne misliš li, da se većina žena odlučuje za pobačaj jer partneri ne želi snositi svoj dio odgovornosti?

E tu onda nije problem SAM ČIN POBAČAJA, NEGO ČINJENICA DA SE ŠEVITE SA BUDALAMA! :D

Uz zvuke pjesme " Pazi s kime spavaš" :D

Glede onoga što sam napisao dečko djevojka, napisao sam to baš zato da mi se nebi spoticao razlog ulaska u brak u slučaju da sam napisao MUŽ - ŽENA, a glede činjenice da se u braku još više odlučuju za abortus to je samo znak koliko nam je društvo propalo, hedonističko i neznam još kakvo ... to nemam namjeru ni komentirati...
mali_ivica

Još nešto ...

tema je svrštena u 'društvo, život, lifestyle' iz najjenostavnijeg razloga tog što nisam znala di da ju točno stavim.. a pošto je pobačaj dio i društva i života, smatram to potpuno prikladnim..
mali_ivica

Jednom riječju:

ok, koja je onda poanta života? naravno da nikad ne možeš biti spreman na posljedice..a i tvoje stajalište o djetetu kao o ''posljedici''... ako je dijete ''posljedica'', što ja shvaćam kao ''neželjeno'', kolika je samim time šansa da će biti voljeno u pravom smislu te riječi?
DonQuijote

međutim, i dalje tvrdim da je pobačaj pitanje humanosti. pa čak i ako bih sam pao na tom ispitu.

humanosti prema kome? ok, djetetu, to se podrazumijeva.. no svi uporno zaboravljaju na situacije u kojima žena ostaje samohrana, i u većini slučajeva ''osramoćena'', pa možda time i napuštena od strane svojih bližnjih..
A sto je krivo u hedonizmu?
Kakve veze abortusi imaju s hedonizmom?
Ja se shevim iz gusta, za sada mi reprodukcija ne pada na pamet, pa ne moram razmisljat o abortusima...

Pod hitno nam treba spolni odgoj u skolama, ali da u stvaranju programa Sveta Mati Crkva nije sudjelovala...
mali_ivica

E tu onda nije problem SAM ČIN POBAČAJA, NEGO ČINJENICA DA SE ŠEVITE SA BUDALAMA! :D

Uz zvuke pjesme " Pazi s kime spavaš" :D

Glede onoga što sam napisao dečko djevojka, napisao sam to baš zato da mi se nebi spoticao razlog ulaska u brak u slučaju da sam napisao MUŽ - ŽENA, a glede činjenice da se u braku još više odlučuju za abortus to je samo znak koliko nam je društvo propalo, hedonističko i neznam još kakvo ... to nemam namjeru ni komentirati...

Dobro, najveći dio muškog roda su, po nekom tvom načinu razmišljanja, budale.
Dosta žena bi se i složilo s tobom.

Od srca ti želim jedno 14 komada djece...
insomnia

.a i tvoje stajalište o djetetu kao o ''posljedici''... ako je dijete ''posljedica''

namjerno sam napisao "POSLJEDICA" pošto onaj tko čini pobačaj smatra dijete jedino i isključivo kao posljedicu nečega!
Ja ga takvim nesmatram!
DanicaV

Od srca ti želim jedno 14 komada djece...

Hvala, nadam se da te neću iznevjeriti! :D
mali_ivica

insomnia

.a i tvoje stajalište o djetetu kao o ''posljedici''... ako je dijete ''posljedica''

namjerno sam napisao "POSLJEDICA" pošto onaj tko čini pobačaj smatra dijete jedino i isključivo kao posljedicu nečega!
Ja ga takvim nesmatram!

dobro, ok, ne kažem da ga ti osobno shvaćaš kao takvo, već sam htjela reći da tako obično biva.. neželjene trudnoće u kojima dijete postaje ''teret'' za one koji su ga nehotice napravili ne garantira tom djetetu neku sretnu i ljubavlju ispunjenom budućnost!
Najžalosnije je kad žena napravi pobačaj, a onda 5 dana kasnije vidi kolegicu sa posla kako šeće sa djetetom priđe i kaže: "joj vidi što je sladak joooj buci buci medeni mali..." Koja žalost, da nekažem na neki način i pokvarenost...
Ok, kakvo je tvoje mišljenje o muškarcima koji naprosto pobjegnu kad saznaju da su budući očevi?
Tipa, što nisi vodila računa.
Ili oni koji ne žele priznati svoju djecu, pa se ide na dokazivanje očinstva.
Da, što misliš o očevima koje treba ganjati sudski da plate alimentaciju?
Zašto djeca nakon razvoda ostaju u 99% slučajeva kod majke?
DanicaV

Ok, kakvo je tvoje mišljenje o muškarcima koji naprosto pobjegnu kad saznaju da su budući očevi?
Tipa, što nisi vodila računa.
Ili oni koji ne žele priznati svoju djecu, pa se ide na dokazivanje očinstva.
Da, što misliš o očevima koje treba ganjati sudski da plate alimentaciju?
Zašto djeca nakon razvoda ostaju u 99% slučajeva kod majke?

mislim ono što sam več napisao, neodgovorni, budale...
Imam dojam da sam kod tebe na nekom testu? Da nije trudnoće? :D
mali_ivica

Zar si trudan? :roll:
DanicaV

mali_ivica

Zar si trudan? :roll:

Bezgrijesno zacesce?
to bi bio fenomen :)

Žena ima pravo odlučivati o svojem tijelu. Smatram da je bolje ne roditi neželjeno dijete nego ga ne voljeti ostatak života. Ne mogu si ni zamisliti kako je bilo djevojkama iz škole koje su ostajale trudne sa 16 - 17 godina. Sve ovisi o zrelosti same osobe, možda baš tako mlada djevojka ima hrabrosti suočiti se sa posljedicama, ali to je obilježje za cijeli život. Moja obitelj je bila udomiteljska, odhranili smo 7 novorođenčadi do njihova posvojenja i sve što mogu reći da mi je srce pucalo kad su ih odvodili novi roditelji. Te majke su ih napustile jer ih nisu željele. Moje mišljenje je da je u tom slučaju bolji pobačaj nego tolike godine grižnje savjesti i saznanja da imaš dijete negdje tamo daleko...
Divim se takvim obiteljima. Kad se osvrnem oko sebe, roditelji nemaju živaca za svoju djecu, nego ih uglavnom, bar dok su manja, prepuste bakama, a potpuno nepoznato dijete čiju pažnju, ljubav trebaš prvo zadobiti. Koliko je strpljenja, srca potrebno?

1step2far

Žena ima pravo odlučivati o svojem tijelu. Smatram da je bolje ne roditi neželjeno dijete nego ga ne voljeti ostatak života. Ne mogu si ni zamisliti kako je bilo djevojkama iz škole koje su ostajale trudne sa 16 - 17 godina. Sve ovisi o zrelosti same osobe, možda baš tako mlada djevojka ima hrabrosti suočiti se sa posljedicama, ali to je obilježje za cijeli život. Moja obitelj je bila udomiteljska, odhranili smo 7 novorođenčadi do njihova posvojenja i sve što mogu reći da mi je srce pucalo kad su ih odvodili novi roditelji. Te majke su ih napustile jer ih nisu željele. Moje mišljenje je da je u tom slučaju bolji pobačaj nego tolike godine grižnje savjesti i saznanja da imaš dijete negdje tamo daleko...

Ne želim ulaziti u to kakvo je psihičko/emocionalno stanje žene/djevojke koja svoje dijete daje na usvajanje, kako se osjeća bilo pri porodu, prvim danima ili godinama poslije davanja na usvojenje.
Ali iz tvog posta mi se čini kao da kažeš da je bolje da je to dijete ubila nego da ga je dala na usvajanje? Da je bolje da je prekinila trudnoću i sa tim emocionalnim ožiljkom živjela do kraja života nego da je to dijete usrećilo neki nesretni par koji će ga usvojiti?
Svaka čast tvojoj obitelji, stvarno su rijeke takve obitelji koji se žele pobrinuti za nekoga tko nije 'njihov'. I ti sama kažeš da ti je srce pucalo kad su odlazili iz kuće, pretpostavljam da si se i ti vezala za tu dječicu. Nepojmljivo mi je da onda da misliš da je bolje da su njihove majke ih samo tako abortirale. Ta dječica možda neće nikada upoznati pravu majčinsku ljubav, ali ako postoji šansa za njih, bilo u udomiteljskim obiteljima, bilo da ih netko usvoji, zašto im onda ne dati priliku?
a što je sa djecom koja nemaju tu sreću da dospiju u obitelj koja će ih voliti i paziti? koja se, recimo, povlače po udomiteljskim obiteljima bez prestanka, a te ih obitelji imaju samo iz razloga jer za njih dobijaju nekakvu socijalnu pomoć?
insomnia

a što je sa djecom koja nemaju tu sreću da dospiju u obitelj koja će ih voliti i paziti? koja se, recimo, povlače po udomiteljskim obiteljima bez prestanka, a te ih obitelji imaju samo iz razloga jer za njih dobijaju nekakvu socijalnu pomoć?

njih treba ubiti.
Abortirano dijete nema ni šanse da dospije u dobru obitelj. Oduzeta mu je bilokakva prilika da mu se nešto lijepo dogodi. Naravno da će u životu biti i sranja i nesreća i loših situacija, ali takav je život. Nije nitko rekao da je fer.

Zašto se djeca daju u loše obitelji, zašto neke obitelji imaju 10+ djece, a žive po šupama, pitanje je socijalnih službi. One ili rade ili ne rade svoj posao. Kakvo nam je stanje u tom segmentu, stvarno nemam pojma i ne želim ni razmišljati. Ako je imalo slično ostalom državnom aparatu, pretpostavljam da je katastrofalno.

Radije pobačaj nego ostaviti dijete nepoznatim ljudima i još k tome dopustiti da cijeli život ima ožiljke, jer bez obzira na to koliko su novi roditelji puni ljubavi, oni ipak nisu roditelji. Dijete bi ih trebalo voljeti kao i da jesu, ali zar u mnogim filmovima već nismo vidjeli koja je reakcija posvojene djece kad saznaju da su posvojena? Danas hrvatski zakon propisuje da se djetetu mora reći do šeste godine. U kontaktu sam sa svima koji su posvojili djecu koja su bila kod nas i mnogima je već vrijeme da se suoče sa djetetom i kažu mu istinu, a srce im puca i boje se reakcije. Ja bih zadržala dijete da mi se dogodi, ali ionako nikad nisam ulazila u rizične seksualne odnose da bi se bojala da ću zatrudniti i biti ostavljena. A mnoge djevojke upravo zbog toga bivaju ostavljene...
1step2far

Radije pobačaj nego ostaviti dijete nepoznatim ljudima i još k tome dopustiti da cijeli život ima ožiljke, jer bez obzira na to koliko su novi roditelji puni ljubavi, oni ipak nisu roditelji.

naravno, to je bolje za dijete!
Nakon što otkriju trudnoću i odluče se na pobačaj gotovo polovina žena osjeća značajnu anksioznost, a petina je vrlo depresivna. Psihički stres smanjuje se nakon pobačaja, ali trećina žena ipak ima emocionalne probleme nakon mjesec dana. Žene koje se odluče izazvati pobačaj pod većim su stresom, depresivnije i anksioznije nego druge trudnice ili trudnice kojima prijeti spontani pobačaj, međutim dugoročno nemaju lošije psihičko stanje od žena koje su rodile dijete. Samopouzdanje se ne čini pogođenim ovim procesom. Manji broj istraživanja bavi se utjecajem planiranog pobačaja na kvalitetu kasnijih romantičnih veza i seksualno funkcioniranje; negativna iskustva opisana su čak kod petine žena.
Kako se žena osjeća prije pobačaja?
Iz svih je istraživanja jasno kako žene prije abortusa osjećaju visoku razinu psihološkog stresa. Opseg ove patnje je manje jasan, iako je njihova anksioznost i depresija učestalija nego kod opće populacije. Kvalitetne studije koje se fokusiraju isključivo na anksioznost i depresiju otkrivaju gotovo polovinu ankzioznih i petinu depresivnih žena prije abortusa. Istraživanja koja se bave širim definicijama psihološkog stresa nalaze 15-69% žena s psihičkim patnjama. U usporedbi sa ženama koje planiraju nastaviti trudnoću, žene koje sumnjaju i potvrde trudnoću te planiraju abortus imaju više negativnih i manje pozitivnih osjećaja u tom razdoblju. Kako se pobačaj približava, žene su sve anksioznije i pod većim stresom nego trudnice koje nastavljaju trudnoću ili im prijeti spontani pobačaj.
Kako se žena osjeća poslije pobačaja?
Istraživanja pokazuju kako je neposredno nakon pobačaja razina anksioznosti znatno smanjenja. Pojedini znanstvenici ovo objašnjavaju očekivanjem boli tijekom pobačaja i općenitim iskustvom pobačaja; kad je pobačaj gotov više nema očekivanja boli i neizvjesnosti. Informacije o psihološkom stanju neposredno nakon pobačaja su ograničene. Općenito, razina anksioznosti i depresije manja je nego prije pobačaja, više je pozitivnih nego negativnih osjećaja i prisutan je osjećaj olakšanja. Iako se razina depresije smanjuje neposredno nakon pobačaja, razina depresije ipak ostaje nešto povišena.
Emocionalne posljedice pobačaja
Istraživanja općenito otkrivaju nisku razinu psihičkog stresa zbog pobačaja u godinama koje slijede. Iako većina žena kaže kako ponekad razmišljaju o pobačaju i eventualnom ishodu života u slučaju da su nastavile trudnoću, svega tri posto žena o tome intenzivno razmišlja. Dvije godine nakon pobačaja svega nekoliko postotaka žena ima simptome posttraumatskog stresa, a depresija se dvije godine nakon pobačaja otkriva kod petine žena.
Utječe li pobačaj na veze sa suprotnim spolom?
Negativan efekt na seksualne veze opisuje 10-20% žena u prvim tjednima i mjesecima nakon pobačaja, a 5-20% nakon godinu dana.
10-20% žena opsiuje negativan utjecaj pobačaja na vezu s partnerom u prvih nekoliko tjedana pa i do tri godine kasnije. Pobačaj očito ima različit utjecaj na različite žene - neke su nakon pobačaja nezadovoljnije vezom i seksom, neke zadovoljnije, a većina ne opisuje nikakve promjene. Muškarci takožer opisuju negativan utjecaj pobačaja na vezu i seksualnost.

izvor: http://www.medicina.hr/clanci/utjecaj_pobacaja.htm
DonQuijote

1step2far

Radije pobačaj nego ostaviti dijete nepoznatim ljudima i još k tome dopustiti da cijeli život ima ožiljke, jer bez obzira na to koliko su novi roditelji puni ljubavi, oni ipak nisu roditelji.

Ja bih ovo rekao sa [irony]. Ne znam da li je i don to tako mislio.
Žene u našim uvjetima imaju emocionalne posljedice i od običnog odlaska na pregled ginekologu, što je ispod svakog dostojanstva ako nemaju novaca za odlazak privatniku, a kamoli posljedice od pobačaja.
allein

DonQuijote

1step2far

Ja bih ovo rekao sa [irony]. Ne znam da li je i don to tako mislio.

jesam, tako sam mislio.
kontam da sam krivo postavila anketu.. trebala sam pitati da li osuđujete žene koje naprave pobačaj.. ?! po ovome što sam dosad pročitala rezultat bi nesumnjivo bio pozitivan..
each coin has two sides, pa tako i pitanje pobačaja.. i meni samoj je teško reći da ili ne, s obzirom da se nisam nikad našla u takvoj situaciji ( and thank God for that!)
Ne razumijem zašto se provlači misao da je za žene koje se odluče na pobačaj takva odluka kao kupovina novih cipela.
Možemo mi pričati o prihvatljivim ili ne prihvatljivim razlozima,ali svu boli i tugu te odluke iskusit će samo žena koja ju je donjela.
Zar stvarno postoje ljudi koji misle da žene/djevojeke abortiraju zbog nedaća koje nosi trudnoća(mučnine,debljanje,otečenost,bolni porod)?
ja ne osuđujem žene koje naprave pobačaj.
to će svatko normalan napravit samo ako ima dobre razloge.
Ja nikada necu abortirat, jednostavno nemam srca...
Kiki_08

Zar stvarno postoje ljudi koji misle da žene/djevojeke abortiraju zbog nedaća koje nosi trudnoća(mučnine,debljanje,otečenost,bolni porod)?

nevjerojatno, ali ima i takvih.. A što je još nevjerojatnije, mislim da ima i žena koje tako razmišljaju.. e TO je tek pametno razmišljanje!
PODANKETA ANKETE :
evo jednog pitanja za mušku populaciju foruma:
Hipotetska situacija: djevojka ti ostane trudna, i odluči se na pobačaj.. i recimo da se radi o nekoj kratkoj vezi.. ili nečemu što nije bilo ''planirano''..
Ti ćeš:
a) podržati ju u njenoj odluci
b) ostaviti ju

..evo pokušajte se staviti u ovu poziciju, i recite mi što biste napravili..
insomnia

evo jednog pitanja za mušku populaciju foruma:
Hipotetska situacija: djevojka ti ostane trudna, i odluči se na pobačaj.. i recimo da se radi o nekoj kratkoj vezi.. ili nečemu što nije bilo ''planirano''..
Ti ćeš:
a) podržati ju u njenoj odluci
b) ostaviti ju

..evo pokušajte se staviti u ovu poziciju, i recite mi što biste napravili..

pa fala bogu da ću je podržat u njenoj odluci pa kakva god da je!!!!!!!
insomnia

kontam da sam krivo postavila anketu.. trebala sam pitati da li osuđujete žene koje naprave pobačaj.. ?! po ovome što sam dosad pročitala rezultat bi nesumnjivo bio pozitivan..
each coin has two sides, pa tako i pitanje pobačaja.. i meni samoj je teško reći da ili ne, s obzirom da se nisam nikad našla u takvoj situaciji ( and thank God for that!)

Dobro je postavljeno pitanje, ali odgovori su prepojednostavljeni. Tema nije za odgovor da/ne nego odgovor na to pitanje traži analizu od slučaja do slučaja. Lako je generalizirait i reć sad ovako ili onako; obavezno se onda javi netko sa pričom koja ruši izrečeno. I tematika je takva da će svatko reći svoje mišljenje/viđenje. Za to služi rasprava i forum.
Generalno gledano, nisam protiv abortusa, ali moraju biti neki je8eno dobri razlozi za njega. Recimo, da je dijete nastalo u procesu silovanja, ako je trudnoća opasna po život majke i djeteta,... za abortus iz obijesti ću naravno osuditi ženu/par koja se na to odlučila. Zbog nepromišljanja(neplaniranja) o svojim djelima te zbog nesposobnosti da se nose s posljedicama nerazmišljanja.
Evo jedne hipotetske situacije možda čaki bliskije "rvatskom" društvu:
-žena u braku,imaju već dvoje djece;ne radi;
muž ju mlati svako malo i počnje mlatiti starije djete jer smatra da je "mali" došao u godine kad mu treba stga
-konačno počinje praviti planove za razvod braka i saznaje da je ostala trudna u jednom od nasilnih iskaza ljubavi
Pitanje za svakoga:to je tvoja prijateljica,sestra,susjeda i kaže ti da razmišlja o pobačaju,da li ćeš je odgovoriti ili podržati?
Poppy

ja ne osuđujem žene koje naprave pobačaj.
to će svatko normalan napravit samo ako ima dobre razloge.

Bez uvrede, ali za svaku stvar koju čovjek napravi se mogu naći dobri razlozi!
Jedino je problem što ono "DOBRI" svatko definira na svoj način!
Kiki_08

muž ju mlati svako malo i počnje mlatiti starije djete jer smatra da je "mali" došao u godine kad mu treba stga
-konačno počinje praviti planove za razvod braka i saznaje da je ostala trudna u jednom od nasilnih iskaza ljubavi
Pitanje za svakoga:to je tvoja prijateljica,sestra,susjeda i kaže ti da razmišlja o pobačaju,da li ćeš je odgovoriti ili podržati?

Odgovoriti jel nju nije tuklo dijete, nego muž!
Tu ulazi onaj dio koji je spominjao allein (institucije trebaju odraditi svoj dio posla)!

Evo i ja imam i ja jedno pitanje za tebe.
Trenutno živiš u neimaštini, otac ti dođe kući pijan, ali uvijek se nađe neka dobra stvar kao što su posao fakultet koji ti daju to pravo da se odvojiš od svega i počneš živjeti svoj život, te priliku da ti ne budeš takav svojoj djeci.

Pitanje je slijedeće:
Bili htjela nešto promjeniti ili bi htjela da te majka abortirala i da uopće nisi imala priliku učiniti nešto?
allein

Dobro je postavljeno pitanje, ali odgovori su prepojednostavljeni. Tema nije za odgovor da/ne nego odgovor na to pitanje traži analizu od slučaja do slučaja. Lako je generalizirait i reć sad ovako ili onako; obavezno se onda javi netko sa pričom koja ruši izrečeno. I tematika je takva da će svatko reći svoje mišljenje/viđenje. Za to služi rasprava i forum.

ok, pitanje ankete je takvo da traži samo odgovor da/ne, pa onda, naravno, u postu to i argumentiraš.. ali većina odgovora u topicu se vrtilo oko toga da se takve žene osuđuje/ne osuđuje.. to mi je probudilo dilemu oko logičnosti cijele ankete :)
a za TO pitanje imate onu malu ''podanketu'' u mom prijašnjem postu.. ;)
Kiki_08

a zašto ju prvo ne nagovoriš da ode od majmuna?!
dosad nisam ni znao da sam toliko protiv pobačaja dok nisam ovdje vidio kako se ljudi olako i bahato postavljaju prema drugom ljudskom životu!
mali_ivica

Bez uvrede, ali za svaku stvar koju čovjek napravi se mogu naći dobri razlozi!
Jedino je problem što ono "DOBRI" svatko definira na svoj način!

to onda nameće pitanje koji bi to bili ti ''dobri razlozi'' ?
nisi odgovorio na moju ''podanketu'' ;)

Ako se žena odluči na pobačaj, zaista mora imati nepobitne razloge za to. Ne osuđujem žene koje to rade iz zdravstvenih, financijskih razloga ili obiteljskih (nasilje u obitelji), ali pobačaje zbog budućih estetskih nesavršenosti, to nikako ne.
Uostalom, živimo u takvom ludom svijetu da je sve gotovo normalno... Nemam riječi.
a što se "podankete" tiče, ako već mislim ostajati s njom, onda ćemo MI odlučiti što napraviti, na temelju okolnosti i razloga za i protiv, a ne ONA sama. jer, istina je da se to događa u njoj, ali se tiče nas oboje. u protivnom mislim da joj ne bih mogao oprostiti što je pobacila NAŠE dijete bez da me je išta i pitala. nakon toga ostanak zajedno ne bi imao smisla.
Odgovoriti jel nju nije tuklo dijete, nego muž!
Tu ulazi onaj dio koji je spominjao allein (institucije trebaju odraditi svoj dio posla)!

DA,ali mi ne živimo u idealnom svijetu i institucije ne rade svoj posao,što vidimo svako malo u crnim kronikama.

a zašto ju prvo ne nagovoriš da ode od majmuna?!
Svakako ju trba ubijediti u to,ali gdje bi žena s dvoje djece i s trbuhom do zuba trebala otići?
Posao ne može naći jer je trudna,a kad rodi opet nije prihvatljiv kandidat za posao,nema prihoda(jer ne radi) pa joj socijalna služba odvodi djecu u dom jer ne može ispuniti sve roditeljske dužnosti.Usput živi u konstantnom strahu da je onaj"majmun" ne nađe i ne ispuni dio stvari koje je obećao napraviti ako ga ikada napusti!
To je stvarnost s kojom se ne mali broj žena suoćava i odluka da pobaci sigurno nije došlo iz nekog njezinog hira.
DonQuijote

a što se "podankete" tiče, ako već mislim ostajati s njom, onda ćemo MI odlučiti što napraviti, na temelju okolnosti i razloga za i protiv

ajde definiraj mi te razloge za i protiv, molim te.
insomnia

DonQuijote

a što se "podankete" tiče, ako već mislim ostajati s njom, onda ćemo MI odlučiti što napraviti, na temelju okolnosti i razloga za i protiv

ajde definiraj mi te razloge za i protiv, molim te.

razlozi ZA pobačaj:
1) ako je ugroženo zdravlje majke.
DonQuijote

insomnia

njih treba ubiti.

LOL Prejeben crnjak! Nešto slično mi je padalo na pamet cijelo vrijeme.

Svi koji smatraju da je u redu pobaciti kako dijete ne bi bilo socijalni slučaj... ajd razmislite ponovo. Pa ponovo. Pa ponovo. Ako vam odgovor i dalje ostane "da" onda se zapitajte o svojoj humanosti.

Ima toliko djece koja su rođena u bogatim obiteljima, a koja završe na samom dnu kada postanu dovoljno "veliki" da odlučuju o nekim svojim postupcima. Novci nisu jamstvo za ništa, a pogotovo ne za kvalitetan život.

jedan primjer... praksa na pedijatriji, pretprosle godine. Mama dovela bebu staru godinu dana u bolnicu zbog proljeva i dehidracije... i nikad se više nije vratila po njega. Taj mali mišić je bio toliko tužan da mi je srce pucalo kad bih ga gledala. Nije plakao. Samo je ležao u krevetiću i uzdisao. Jedva smo ga namamili da jede, to su bile procedure. NIje imao ništa što su imale druge, mažene i pažene, bebe. Mi smo mu kupili dudu i igračke. Uspostavljanje povjerenja s njim trajalo je čitavu vječnost. Nekome će se ovo možda učiniti kao glupa usporedba, ali bilo je to kao s konjem koji je nekad u prošlosti povrijeđen od strane ljudi pa se od njega očekuje da ponovno vjeruje nekom drugom čovjeku.

To malo dijete nije shvaćalo što mu se dogodilo, ali bilo je očito da misli da smo svi zločesti. I godinu dana kasnije bi mi pomisao na njega stezala grlo. Pomislila sam kako je bolje da je ta ženska pobacila.

Prije par mjeseci, čula sam da je posvojen. Znam da je u dobrim rukama jer ga je posvojila mamina prijateljica koja nije mogla ni jednu trudnoću iznijeti do kraja. Sad je mali prava maza, jedini sin, jedini unuk obje bake i oba djeda...

Da, moglo je završiti drukčije. Ali nije.

Većini žena koje se odluče na pobačaj zbilja nije lako. No, ipak, s druge strane, same su donijele tu odluku. Bez obzira na njihove razloge, nema ih smisla žaliti. Zato i govorimo o pravu na izbor.

Što se tiče osude... a ljudi smo, jebemu. Zavirite malo u sebe. Svaki vlastiti ili tuđi postupak analiziramo i na kraju se ta analiza obično završi zaključnim odobravanjem ili osuđivanjem.

U slučaju pobačaja, poprilično sam neutralna s jedne strane. Ali ako mi se ta osoba pokuša opravdat nekim idiotskim razlozima, u stanju sam joj jako ružne stvari sasut u lice. U tom sam dijelu opet isključiva. razloga koji bi OPRAVDAO pobačaj nema. Neka lažu same sebe, meni ne moraju.

I moja mama je pobacila jednom. To je ostavilo velike posljedice na njezinu psihu, istina. Rekla mi je da je nju najviše uplašilo to što je uz bol i gađenje prema sebi samoj ipak osjetila i neku vrstu olakšanja. A što drugo žena i želi postići pobačajem? Riješiti se "tereta". Takvo razmišljanje ne mogu podržati, ali tko sam ja da osuđujem? Stoga to i ne radim.

Uh, opet esej :D
DonQuijote

razlozi ZA pobačaj:1) ako je ugroženo zdravlje majke.

Da, složila bih se. Razmišljajući o svemu, došla sam do zaključka da bih jedino to prihvatila kao RAZLOG. Ali, to je opet samo moje mišljenje...

Esej ti je odličan, i slažem se s tobom, ali na kraju, sve ovisi o tome kako čovjek razmišlja u ključnom trenutku. Ako zaista nema izlaza, pobačaj je rješenje. Ali, ako je osoba slabog karaktera možda ne bi mogla podnijeti da iznese cijelu trudnoću i onda napusti onako malo savršeno biće. Nadam se da žene dok rađaju donesu odluku da dijete ipak zadrže. Nije važan ni novac, već ljubav, a kad si zadovoljan sa malim stvarima i ne očekuješ previše, možeš stvoriti svoj vlastiti svijet bolji i ljepši, humaniji i topliji od onih bogataša koji ljubav i šutnju djeteta kupuju poklonima.
Svaka žena ima pravo izbora, tijelo je njezino. Tko smo mi da odlučujemo o tome? Ili osuđujemo?
@wendy,
da specijaliziraš ginekologiju, bi li odbila raditi pobačaje?
1step2far

Svaka žena ima pravo izbora, tijelo je njezino. Tko smo mi da odlučujemo o tome? Ili osuđujemo?

tko smo mi? mi smo ljudi (čast iznimkama)! ako ona ubije jednog od nas, svatko od nas ju ima pravo osuditi.
sad si ovo napisao kao da si don neki tamo a ne DonQuijote i otvara se stara tema, u kojem trenutku počinje život, da li je zametak ljudsko biće?
DanicaV

sad si ovo napisao kao da si don neki tamo a ne DonQuijote i otvara se stara tema, u kojem trenutku počinje život, da li je zametak ljudsko biće?

ja ne otvaram to pitanje, po meni čovjek nastaje čim se spoje spermij i jaje. i neka mi netko dokaže suprotno.
DanicaV

@wendy,

Dobro, ja sam se usmjerila na drugu stranu, gdje više ne mogu specijalizirati ali da je situacija bila drukčija specijalizirala bih upravo ginekologiju i opstetriciju. I da, odbila bih raditi pobačaje.
DonQuijote

ja ne otvaram to pitanje, po meni čovjek nastaje čim se spoje spermij i jaje. i neka mi netko dokaže suprotno.

to je tvoj stav. sama struka se ne može u potpunosti dogovoriti oko odgovora na to pitanje, a kad se još umiješa crkva...
osim toga, poznato je da se sa ljudskim zamecima radi pokusi.
DanicaV

osim toga, poznato je da se sa ljudskim zamecima radi pokusi.

je, poznato je. ali to nije nikakav argument za ništa. poznato je i da je jako puno kanti za smeće po osijeku uništeno.
DonQuijote

a što se "podankete" tiče, ako već mislim ostajati s njom, onda ćemo MI odlučiti što napraviti, na temelju okolnosti i razloga za i protiv, a ne ONA sama. jer, istina je da se to događa u njoj, ali se tiče nas oboje. u protivnom mislim da joj ne bih mogao oprostiti što je pobacila NAŠE dijete bez da me je išta i pitala. nakon toga ostanak zajedno ne bi imao smisla.

Potpisujem, od riječi do riječi.
argument za ništa? oni koji se bave humanom genetikom ne bi se baš složili da se pokusi rade nizašta.
a uništene kante za smeće samo svjedoče o neodgojenim pripadnicima ljudske vrste.
ne bih poredila uopće tako nešto.
DonQuijote

može li taj čovjek (kad se već spoje spermij i jaje) donositi neke odluke?može li samostalno postojati? ima li svoju svijest?
čovjek se ne postaje samim činom oplodnje, za to ipak trebaju godine i godine života. pogotovo ako želiš biti čovjek u pravom humanom smislu.
stalno potežeš tu tezu o humanosti tog čina a toliko toga ljudi rade jedni drugima svjesno! zametak bar nema tu svijest o sebi i svijetu oko sebe,nema iskustvo života.
a pobačaj se najčešće radi (po meni) zbog straha od promjena,zbog okoline (humane, koja jako "lijepo" gleda na neudane mame) ili nezrelosti i sprermnosti da se podnesu posljedice svojih postupaka.
morgan

može li taj čovjek (kad se već spoje spermij i jaje) donositi neke odluke?može li samostalno postojati? ima li svoju svijest?
čovjek se ne postaje samim činom oplodnje, za to ipak trebaju godine i godine života. pogotovo ako želiš biti čovjek u pravom humanom smislu.
stalno potežeš tu tezu o humanosti tog čina a toliko toga ljudi rade jedni drugima svjesno! zametak bar nema tu svijest o sebi i svijetu oko sebe,nema iskustvo života.
a pobačaj se najčešće radi (po meni) zbog straha od promjena,zbog okoline (humane, koja jako "lijepo" gleda na neudane mame) ili nezrelosti i sprermnosti da se podnesu posljedice svojih postupaka.

ne kužim poantu, neka mi netko objasni.
morgan

Apropo čovječnosti (kao stanja koje se postane kad se postane čovjek) i humanosti, prema ovome kako si ti napisao, a gledajući stanje svijeta danas, možemo zaključiti da bar 85% (ako ne i više), 'ljudi' nisu ljudi.

Možda su stvarno gušteri.
mislim da te čovjek pita može li zametak opstati samostalno i ima li svijest.

a u drugom dijelu te čisto filozofski pita - kada postaješ čovjek? ne zametak ili beba, nego ljudsko biće odgovorno za svoje postupke, spremno da se brine o sebi i drugima.
allein

Možda su stvarno gušteri.

kakvi gušteri, alieni... 8)
DanicaV

mislim da te čovjek pita može li zametak opstati samostalno i ima li svijest.

a u drugom dijelu te čisto filozofski pita - kada postaješ čovjek? ne zametak ili beba, nego ljudsko biće odgovorno za svoje postupke, spremno da se brine o sebi i drugima.

ne, nego nespretno i neuspješno petlja s više različitih pojmova, pokušavajući tom kašom dati neku poantu.
Kiki_08

Čekaj malo nije mi ovdje jasan niti jedan razlog za pobačaj sorry ali takvo mi je mišljenje,ovo mi liči na totalno nezrelu osobu koja si je sama dopustila takvu situaciju,
prvo ima dvoje djece ,muž je mlati, zatrudni...ajmo malo naopčke Šta nije čula za kontracepciju???????(mislim da nije nekakav problem gutnuti tableticu,bar ja ru ne vidim problem)
o mlačenju vrlo kratko,stvar je u glavi,prijavi ga kad ga opale po džepu malo će teže dizati ruku,novčanik je ipak stvar koja muškarce jako zaboli
e sad ovo mi je biser na biserima kuje planove za razvod a ne traži posao ideššš ,kakvi su to planovi kao kule od karata,dakle bez reda i plana...
uvjek sam mišljenja da ljudi dobar dio svoje nesreće naprave svojom nepromišljenosti
Sad onaj ljudskiji dio mene ,svoju sestru susjedu ili prijateljicu bih podržala u bilo kakvoj njenoj odluci i pomogla koliko god mogu,odluka je samo u njenoj glavi dali ostaviti majmuna i dali pobaciti ali tek kad sam bude sigurna u to prije svega bih joj savjetovala osamostaljenje financijsko prije svega...pobačaj ne,nitko još od gladi nije umro ,ne na ovim prostorima pa nebi ni to dijete ,a ovo bi svakako lakše odgajala bez zamaranja sa nasilnim ocem
morgan

DonQuijote

ovo prepisujem od A do Ž! posebno sa zadnjim dijelom, da se pobačaj radi većinom radi nezrelosti ili društva..
A ovo kada se što može smatrati čovjekom.. uf, to je već možda neka druga tema.. sa znanstvenog gledišta, embrio nije ljudsko biće upravo iz razloga jer nema tu ''svijest'' koja ga čini čovjekom.. netko drugi će reći drugačije, naravno..
To opet postavlja pitanje da li se (u skladu s tim argumentima-da zametak nije ljudsko biće itd itd) pobačaj može onda uopće smatrati ubojstvom?
Kiki_08

DA,ali mi ne živimo u idealnom svijetu i institucije ne rade svoj posao,što vidimo svako malo u crnim kronikama.

DA, istina ali ne možemo zbog toga djecu ubijati, isto tako napisala si u priči otac je tukao i starijeg sina, zar bi i njega trebalo ubiti čisto da eto nepati zbog batina.
Dobro je rekao Hihot zašto jednostavno ne otići od oca u krajnjem slučaju (bolje ucmekat oca nego malo po malo praviti abortuse)
morgan

Prema ovome što si napisao možeš slobodno reči kako bi prema tome dozvolio i čedomorstva, ubojstva djece do ajmo reči 18 godina... DA IDEM DALJE???
morgan

KOJA JE ONDA RAZLIKA IZMEĐU DJETETA KOJE JE TEK ZAČETO I ONOGA KOJE IMA MJESEC DANA ŽIVOTA?
DATI ĆU SAM ODGOVOR: ONO KOJE IMA MJESEC DANA ŽIVOTA BAREM VIDI TKO GA UBIJA JEST DA TO NESHVAČA!

BAŠ ZBOG TOGA TREBA IM DATI ZA PRAVO DA I ONI POSTANU LJUDI!
DALI SU TEBI TO PRAVO ZAŠTO NEBI I TOJ DJECI?! :D
DanicaV

@wendy,

Ja bi! Ginekologija nisu samo pobačaji!
Koji se nažalost rade kao na traci!
Nadam se da će čovječanstvo postići stupanj razvoja kad će embrij moći sam odlučiti želi li biti ili ne biti. Ovako, nitko te ništa ne pita...
mali_ivica

KOJA JE ONDA RAZLIKA IZMEĐU DJETETA KOJE JE TEK ZAČETO I ONOGA KOJE IMA MJESEC DANA ŽIVOTA?

razlika je u našoj percepciji.ono što je tek začeto je nama nevidljivo dok ono što je rođeno ipak doživljavaš kao biće koje može patiti, osjećati.
možda je ovo zadnje i izlika zašto se rade abortusi jer ako na svijet doneseš tako nešto a nisi u mogućnosti mu pružiti sve što bi htio onda ti je AB jednostavnija solucija
iako rezultat ankete pokazuje drugu priču, mislim da je stvarnost poprilično drugačija.. i da je većina nas konzervativci..
ako ništa drugo, bar smo se svi fino malo posvađali, izbacli frustracije i tako to.. ;)

iako meni gomila vas (momaka) nije odgovorila na onu podanketu, koju smatram osobno vrlo bitnom, a vjerujem i ostale cure s foruma.. al ok!
insomnia

iako rezultat ankete pokazuje drugu priču, mislim da je stvarnost poprilično drugačija.. i da je većina nas konzervativci..

ovo je net populacija.
sestru su jednom zaustavili u gradu i pitali za neku TV što misli o uvođenju seksualnog odgoja u školama. dakle, odgovorila je da je to čak potrebno i bolje da uvedu seksualni odgoj nego vjeronauk, bla, bla, pa je spomenula da bi bilo manje pobačaja, ali taj dio su isjekli, naravno.

moj glas je zabilježen da se ne protivim pobačaju ("svoga tela gospodar", između ostalog).
djeca trebaju biti željena.
insomnia

iako meni gomila vas (momaka) nije odgovorila na onu podanketu, koju smatram osobno vrlo bitnom, a vjerujem i ostale cure s foruma.. al ok!

Ako se govori o muskarcu koji te namlati i ti izgubis taj "zametak", to je ubojstvo. Ako zena odluci da radi jednog ili drugog razloga ne zeli djete i pobaci ga, onda nije ubojstvo. Da pocnemo jos jednu podanketu o ravnopravnosti?
DanicaV

sestru su jednom zaustavili u gradu i pitali za neku TV što misli o uvođenju seksualnog odgoja u školama. dakle, odgovorila je da je to čak potrebno i bolje da uvedu seksualni odgoj nego vjeronauk, bla, bla, pa je spomenula da bi bilo manje pobačaja, ali taj tio su isjekli, naravno.

i eto ga na! i zašto su sad oni taj dio maknuli.. šta se pobačaj ne smije ni spomenuti? glupost!

daleko ćemo mi s takvim razmišljanjem.. Evo zete, prodam ti kćer za jednu kravu, a ti ju onda vodi.. - evo ovakvi smo mi!
fatcat

Da pocnemo jos jednu podanketu o ravnopravnosti?

Ajde.

Meni su što se tiče ravnopravnosti prvo pale na pamet razvedene žene. Nema direktno veze s pobačajem, već s ravnopravnosti.
Muž se fino pokupi i ostavi ženu s dvoje, troje djece. I bez problema se opet oženi.
A žena fino ostane odgajati djecu, sretna ako dobije neku normalnu alimentaciju i društveni život joj je na nuli, a to da će ona s dvoje ili više djece uspjeti pronaći partnera za nastavak života.... gotovo nikakvi.
fatcat

Ako se govori o muskarcu koji te namlati i ti izgubis taj "zametak", to je ubojstvo. Ako zena odluci da radi jednog ili drugog razloga ne zeli djete i pobaci ga, onda nije ubojstvo.

ok, hvala.. ali pitanje je bilo - da li bi ostavio svoju curu ako bi ona odlučila pobaciti, ili bi ju podržao u njenoj odluci?
fatcat

Da pocnemo jos jednu podanketu o ravnopravnosti?

ovo već imam zakibicovano kao temu, bez brige ;)
insomnia

To opet postavlja pitanje da li se (u skladu s tim argumentima-da zametak nije ljudsko biće itd itd) pobačaj može onda uopće smatrati ubojstvom?

Mislio sam da je ovo pitanje bilo...
insomnia

ok, hvala.. ali pitanje je bilo - da li bi ostavio svoju curu ako bi ona odlučila pobaciti, ili bi ju podržao u njenoj odluci?

Zasto opet "u njenoj odluci"... prihvaca/trazi njegovu podrsku ali ne dozvoljava mu ikakvog prava u diskusiji. Gdje je tu zdrav razum?
Ako je seks bio "casual sex", ono ostaviti ju ne dolazi u obzir. Ne vjerujem u brak radi djeteta, ili "two wrongs don't make a right". To ne znaci da ne bih podrzao to (svoje) djete kao i curu na sve moguce nacine.
Ako je tu stabilan odnos u kojem se te stvari diskutiraju do toga nebi doslo. Prema tome... to nije jedan od extremnih slucaja gdje bi pobacaj dosao u obzir.
insomnia

Podrzao bi ju u 'njenoj' odluci.. i onda bi ju ostavio.
fatcat

Zasto opet "u njenoj odluci"... prihvaca/trazi njegovu podrsku ali ne dozvoljava mu ikakvog prava u diskusiji.

pitanje sam namjerno postavila tako, u ''njenoj'' odluci.. znači, cura odluči pobaciti i gotovo, dakle nema diskusije, odluka je već donešena.. zanimalo me što bi prevladalo, vaši osjećaji, ili..
insomnia

pitanje sam namjerno postavila tako, u ''njenoj'' odluci.. znači, cura odluči pobaciti i gotovo, dakle nema diskusije, odluka je već donešena.. zanimalo me što bi prevladalo, vaši osjećaji, ili..

kakvi oshjecaji mogu prevladati ako onda odluci pobaciti, a otac zeli potomka ? ok, recimo da je vece odricanje na majci.. i podrzo bi njenu odluku.. jer ne zelim nikoga prisiljavati na ista. ali isto tako mislim da nakon toga s tom osobom ne bih mogao normalno funkcionirati.
insomnia

... zanimalo me što bi prevladalo, vaši osjećaji, ili..

Prevladali bi nasi morali i nasi osjecaji kojih sa druge strane ocevito nema... Steta sto cura nije bila tako odlucna na prvom mjestu, u toku... nema zastite nema seksa.
fatcat

Prevladali bi nasi morali i nasi osjecaji kojih sa druge strane ocevito nema...

fair enough!
ok, poprilično je evidentno kroz cijeli topic, kako žena, po mišljenju muškaraca, zapravo nije ta koja ima pravo na izbor..
fatcat

Steta sto cura nije bila tako odlucna na prvom mjestu, u toku... nema zastite nema seksa.

slažem se! iako, opet, s druge strane, nije da se to i sa zaštitom ne bi moglo desiti.. shit can happen..
insomnia

fatcat

Prevladali bi nasi morali i nasi osjecaji kojih sa druge strane ocevito nema...

fair enough!
ok, poprilično je evidentno kroz cijeli topic, kako žena, po mišljenju muškaraca, zapravo nije ta koja ima pravo na izbor..

Ako je par imalo normalan i dijete nije nastalo u nekim ekstremnim uvjetima, izbor bi trebali imati i otac i majka, zajedno. Razgovarati, kombinirati, dumati, i opet razgovarati i zajednički doći do odluke. Zajednički.

Pravo izbora ne znači da žena sama donese odluku i donese ju samo kako njoj odgovara, bez uključivanja oca. Bar IMHO.
allein

Ako je par imalo normalan i dijete nije nastalo u nekim ekstremnim uvjetima, izbor bi trebali imati i otac i majka, zajedno. Razgovarati, kombinirati, dumati, i opet razgovarati i zajednički doći do odluke. Zajednički.

kao što već rekoh, radilo se o hipotetskoj situaciji, u kojoj je ta neka Pera Perić donijela tu odluku, bez da je pitala oca.. i dosad se pokazalo da bi bila ostavljena..
insomnia

allein

kao što već rekoh, radilo se o hipotetskoj situaciji, u kojoj je ta neka Pera Perić donijela tu odluku, bez da je pitala oca.. i dosad se pokazalo da bi bila ostavljena..

A šta si očekivala drugo? Pa koji kurac biti sa ženom koja ubije tvoje dijete, a da te zato i nepita?! I JA BI JU OSTAVIO!
mali_ivica

A šta si očekivala drugo? Pa koji kurac biti sa ženom koja ubije tvoje dijete, a da te zato i nepita?! I JA BI JU OSTAVIO!

dobro, šta se dereš.. i ne psuj u mom topicu! 8)
DanicaV

Slažem se.
Pobačaj ili ne je nešto što se rješava između dvoje ljudi i nema mjesta za crkvu ili nekakve "moraliste" i slične.Uz dobar razlog,bla bla...podržavam pobačaj.Bolje nego da to djetešce fasuje cijeli život.
insomnia

mali_ivica

Ivice, odma u crkvu ispovjedit se! :)
DanicaV

slažem se, ali se ne slažem da se to ekskluzivno odnosi samo na biološke roditelje. nitko nema pravo ubiti dijete koje nije ništa skrivilo osim što je počelo postojati. neka ga se da na posvajanje, ako ga biološki roditelji već ne žele ili misle da se ne mogu brinuti za njega (nezrelost, financije, druge okolnosti). ima ljudi koji će ga željeti.
Poppy

Ivice, odma u crkvu ispovjedit se! :)

NABIJEM YOUTUBE NA KURAC! :D
ŠALA!
insomnia

mali_ivica

A tko će drugi vikati u tvom topicu ako ja neću!
Kada su večina forumaša papučari koji se boje da neće dobiti pice ako iznesu svoje stvarno mišljenje... :D
Čast izuzetcima!
mali_ivica

A tko će drugi vikati u tvom topicu ako ja neću!
Kada su večina forumaša papučari koji se boje da neće dobiti pice ako iznesu svoje stvarno mišljenje... :D
Čast izuzetcima!

htjedoh reći da se ne dereš NA MENE.. ne volim to.. (jel mi još uvijek želiš biti dečko? LOL )

ma samo ti progovori, Ivice, glasno, o onome o čemu treba progovoriti !! ;)
insomnia

Prava zena... slusas sve, ne cujes nista...
fatcat

insomnia

Prava zena... slusas sve, ne cujes nista...

ok, to je moj zaključak.. it is completely optional da li će se netko složiti s njim ili ne..
insomnia

ok, to je moj zaključak.. it is completely optional da li će se netko složiti s njim ili ne..

Nije mi jasno kako si dosla do tog zakljucka ali mozemo se i sloziti da se ne slazemo...
Na kraju... u tu situaciju se vecinom dodje zbog izbora, ne zbog bezgrijesnog zacesca.
fatcat

Nije mi jasno kako si dosla do tog zakljucka ali mozemo se i sloziti da se ne slazemo...
Na kraju... u tu situaciju se vecinom dodje zbog izbora, ne zbog bezgrijesnog zacesca.

slažem se! ;)

ma.. htjela sam reći zapravo to da, koliko sam ja uspjela po postovima skontati, većina ljudi misli da žena nema pravo samostalnog izbora, dakle, da ona sama odluči o tome.. na to sam mislila..
Jel žena samostalno zanijela?
hm..ne pratih ovo..a ne da mi se sad sve čitati..ugl..moje mišljenje o pobačaju je tam negdje na početku..a sam da odgovorim na ovo
allein

Jel žena samostalno zanijela?

nije..zato ni nije samo njena odluka..ali ipak,uvijek bude njena zadnja glede toga..osim ako je maloumna ili se boji usprotstaviti dečku..
Mogu navesti primjer iz svog života, tj. života mog prijatelja kojem je cura ostala neplanirano trudna. On je u početku bio za abortus,ali je ona ustrajala u tome da rodi po svaku cijenu, s njim ili bez njega. Sad su vjenčani, prijatelj obožava svog sina, no onog trenutka kad je zatrudnila, on je bio nezaposlen i u priličnom psihičkom rasulu i panici,i tko mu može zamjeriti na tome što je razmišljao da je abortus najbolje rješenje.Lako je tuđom guzicom drljat po koprivama, al kad je osobna drama onda dolaze do izražaja temeljna čovjekova uvjerenja. Ja osobno smatram da zbog abortusa, a imam razloga u to vjerovati, dolazi do teške karmičke zbrke na planeti, jer sam čvrsto uvjeren da se ništa ne događa slučajno, pa tako i da žena ostane trudna.
Drobimir

Mogu navesti primjer iz svog života, tj. života mog prijatelja kojem je cura ostala neplanirano trudna. On je u početku bio za abortus,ali je ona ustrajala u tome da rodi po svaku cijenu, s njim ili bez njega. Sad su vjenčani, prijatelj obožava svog sina, no onog trenutka kad je zatrudnila, on je bio nezaposlen i u priličnom psihičkom rasulu i panici,i tko mu može zamjeriti na tome što je razmišljao da je abortus najbolje rješenje.Lako je tuđom guzicom drljat po koprivama, al kad je osobna drama onda dolaze do izražaja temeljna čovjekova uvjerenja.

upravo iz tog razloga sam i sama rekla da je teško reći -ja bih ovako i onako- dok sam ne dođeš u tu situaciju..
dakle, u takvom nekom slučaju-kad je netko nezaposlen i u psihičkom rasulu, kao što je bio tvoj prijatelj- ti smatraš da bi pobačaj bio opravdano riješenje?
Čini se da je vrijeme za malo bolje upoznavanje problema. Kako nemam vremena previše tipkati, predlažem svim forumašima da se upoznaju sa presedanom Roe v. Wade, 410 U.S. 113 (1973).

Slučaj pred Vrhovnim sudom S.A.D.-a, a tiče se pobačaja.

Dobro bi bilo vidjeti i Doe v. Bolton, 410 U.S. 179 (1973).

Kako je pitanje pobačaja od prvorazrednog političkog značaja u Americi, možete biti sigurni da nitko nikada nije bolje razmotrio tu problematiku nego Supreme Court u ova dva slučaja. No, postoji mogućnost ponovnog raspravljanja, ako novi sastav suda dozvoli "cert" o pobačaju. Nigdje kao u Americi se pobornici dvaju stajališta toliko ne sukobljavaju, pa je sve moguće.
I don't see at as being problematic, but right. The very nature of argument in the case Doe v. Bolton, 410 U.S. 179 (1973) and I quote: But they "fear . . . they may face the prospect of becoming parents." is why I am fundamentally against abortion.
jel bi jedan od vas dvojice bio tako drag i ljubazan, pa mi (i ostalima) ukratko objasnio o čemu se radi u tim slučajevima, da sad ne guglamo svatko zasebno? thx.
Roe v. Wade, nije moguće ukratko iznijeti. Ali kao naznake - pobačaj se ne smije zabraniti S.A.D.-u, zbog tamo iznešenih razloga. Tiču se razvoja fetusa, nastanka trudnoće, zdravlja žene i slobode izbora općenito.

Doe v. Bolton, radi se među ostalim o definiciji zdravlja, koja je postavljena prilično široko.

Oba presedana još uvijek su važeća, iako ih se pokušalo rušiti mnogo puta.

Zanimljivosti oko ovoga ima toliko, da preporučam zainteresiranima dublje proučavanje. Recimo, Kanada je de facto preuzela Roe u svoj sustav. Svaki predsjednik S.A.D.-a voli izabrati, ako ga spopadne, suce Vrhovnog suda koji razmišljaju slično. Kako su republikanci imali 3 od zadnjih 4 predsjednika, očekivalo bi se da je sastav suda konzervativan. Međutim, neki suci su se nakon imenovanja promijenili, na bolje, po mom mišljenju. Tako da Roe još uvijek opstaje. Itd., itd,....
insomnia

...dakle, u takvom nekom slučaju-kad je netko nezaposlen i u psihičkom rasulu, kao što je bio tvoj prijatelj- ti smatraš da bi pobačaj bio opravdano riješenje?

Ja sam protiv pobačaja i smatram da je svako dijete blagoslov. Mislam da za pobačaj ne postoji ni jedan opravdan razlog. Naravno oni koji ne misle tako izmislit će tisuću razloga kojim bi ga opravdali, ali sve se to svodi, ako ćemo pošteno, na kukavičluk.
mislila sam na onaj dio tvog posta u kojem si napisao da se čovjeku ne može zamjeriti ako je pomišljao na pobačaj, s obzirom na uvjete u kojima je tada bio, tj ovo
Drobimir

on je bio nezaposlen i u priličnom psihičkom rasulu i panici,i tko mu može zamjeriti na tome što je razmišljao da je abortus najbolje rješenje.

Evo sad baš gledam anketu i piše 36 GLASOVA
Čudno je kako od tih 36 glasova samo par ljudi komentira!
Uzmimo da je 10 glasova od našeg administratora ostaje nam još 26 glasova pa disu ti ljudi nije valjda da se srame izjasniti? :wink:
PS: Možda su im argumenti pušioničarski ili?!
Kako se ono kaže: Baš me zanima što o pobačaju misli registrirani korisnik
mali_ivica

Uzmimo da je 10 glasova od našeg administratora ostaje nam još 26 glasova pa disu ti ljudi nije valjda da se srame izjasniti? :wink:

pa sam ti lijepo već rekla šta mislim.. ima li, @Ivice, smisla ponavljati.. LOL
..da, i ja sam bila gledala to s tom anketom, onak čist solidan br. glasova, a komentiramo nas 4-5.. hm, ako izuzmemo da si ti, @Ivice, vjerojatno glasovao onih 8 (ili koliko već) puta za protiv, onda je zapravo ostatak foruma ZA pobačaj! :roll: :wink:
insomnia

mali_ivica

pa sam ti lijepo već rekla šta mislim.. ima li, @Ivice, smisla ponavljati.. LOL
..da, i ja sam bila gledala to s tom anketom, onak čist solidan br. glasova, a komentiramo nas 4-5.. hm, ako izuzmemo da si ti, @Ivice, vjerojatno glasovao onih 8 (ili koliko već) puta za protiv, onda je zapravo ostatak foruma ZA pobačaj! :roll: :wink:

Piši sastrane popušila foru!
PS: Imam samo jedan nick!
mali_ivica

Piši sastrane popušila foru!
PS: Imam samo jedan nick!

ok, pardon, @mali_ivice.. piši sa strane (btw, ovako se to pravilno i piše - odvojeno), on je popušio da sam ja popušila foru.. LOL
.. hm hm.. a ne znam, možda ljudi stvarno ne znaju što bi rekli na ovu temu, ili jednostavno nemaju mišljenje o njoj.. :roll:
kontam kao sljedeću otvoriti temu-što si jutros doručkovao- ... tu bi se svi trebali pronaći..
Blofeld

Roe v. Wade, nije moguće ukratko iznijeti. Ali kao naznake - pobačaj se ne smije zabraniti S.A.D.-u, zbog tamo iznešenih razloga. Tiču se razvoja fetusa, nastanka trudnoće, zdravlja žene i slobode izbora općenito.

Doe v. Bolton, radi se među ostalim o definiciji zdravlja, koja je postavljena prilično široko.

Zanimljivosti oko ovoga ima toliko, da preporučam zainteresiranima dublje proučavanje. Recimo, Kanada je de facto preuzela Roe u svoj sustav. Svaki predsjednik S.A.D.-a voli izabrati, ako ga spopadne, suce Vrhovnog suda koji razmišljaju slično. Kako su republikanci imali 3 od zadnjih 4 predsjednika, očekivalo bi se da je sastav suda konzervativan. Međutim, neki suci su se nakon imenovanja promijenili, na bolje, po mom mišljenju. Tako da Roe još uvijek opstaje. Itd., itd,....

mene nervira što ljudi o nekim bitnim temama doslovno preuzimaju razna više ili manje relevantna i bitna mišljenja, i onda to citiraju! mene se jebeno ne tiče što je netko rekao o tome nekada i negdje, ako raspravljam s tobom zanima me što ti imaš reći o tome! ovo se ne odnosi samo na blofelda, njegov post mi je bio zadnji takav za citirati, nego na sve koji citiraju ili prenose nečije mišljenje kad ih se pita za vlastito, bez obzira je li to "pro" ili "contra" nečega.
DonQuijote

mene nervira što ljudi o nekim bitnim temama doslovno preuzimaju razna više ili manje relevantna i bitna mišljenja, i onda to citiraju! mene se jebeno ne tiče što je netko rekao o tome nekada i negdje, ako raspravljam s tobom zanima me što ti imaš reći o tome! ovo se ne odnosi samo na blofelda, njegov post mi je bio zadnji takav za citirati, nego na sve koji citiraju ili prenose nečije mišljenje kad ih se pita za vlastito, bez obzira je li to "pro" ili "contra" nečega.

mislim da je čovjek samo htio usprediti sva ova vaša, do sada iskazana mišljenja, sa situacijom kakva je vani.. ali ja bih, također voljela čuti i NJEGOV stav po tom pitanju..
..baš sam nedavno čitala u nekom članku (nažalost, ne sjećam se gdje) o tome da li treba bolnicama zabraniti pobačaje, da bi se oni trebali 'obavljati'' samo kod privatnika.. kao, jer su bolnice mjesto na koje žena dođe roditi dijete, i da ih se tamo ne bi smjelo i ''ubijati''.. po meni je to, malo za reći, bilo nekako neukusno izjavljeno.. kao da je pobačaj nešto što treba skrivati.. pobačaj je dio našeg društva, zar ne? odmah mi na pamet padnu filmovi s tematikom pobačaja u 50-im god. 20.st., kad su to žene skrivečki radile kod nekakvih kvazidoktora, koji nisu imali pojma šta rade, pa je onda gomila žena umiralo kao psljedica takvih ''operacija''.. i šta im je to sad značilo, da žena koja ide na abortus putem do tamo treba imati škanicl na glavi? (malo karikiram, ali vjerujem da znate na što mislim..)
DonQuijote

Blofeld

Ako se barem malo potrudiš, siguran sam da ćeš pronaći negdje tamo i moje mišljenje o tome. Čak u zadnjem redu piše doslovno "po mom mišljenju".

No pomoći ću ti. Ja se slažem s Roe-om. Vidljivo i malom djetetu, draži su mi demokrati na predsjedničkom mjestu u S.A.D.-u. Ako pročitaš Roe, i ako poznaješ razlike između demokrata i republikanaca, sve će ti biti jasno. Samo treba malo i nešto pročitati, zar ne?

A što se tiče ovih ispada tipa "više ili manje relevantna mišljenja", "ako raspravljam s tobom zanima me što ti imaš reći o tome", i slično, mogu samo reći da još nisam upoznao niti jednog čovjeka koji nešto kao laik bolje razumije od stručnjaka, koji nešto zna a da nije pročitao ni retka o istom. Ovo je izvrstan primjer da segregacija foruma ne može biti provedena niti po godinama, niti po broju postova, niti po ičem drugom. Jer ako netko misli da o pobačaju više zna nego sva sila pro-choice i pro-life aktivista u S.A.D.-u, sva sila pravnika koji ih zastupaju, političkih organizacija, sudačkog sisema s Vrhovnim sudom na čelu, ogromnih knjižnica koje su služile tom pitanju, medicinskih eksperata, itd., itd., onda taj definitivno spada u one koji ruše kvalitetu foruma. Zar ne misliš da je bolje malo upoznati se s problemom, prije nego što izvališ nekakav stav o tom problemu na forumu?
malo mi je čudno što neki pišu nešto u smislu "ako ne koristiš kontracepciju, nosi se s tim". naravno, ali što je s kontracepcijom koju koristi muškarac? zašto ne kažete npr. "koristio sam kontracepciju u svim slučajevima. ukoliko sam si dozvolio da to ne napravim, to je znači da sam pristao na to da njezin izbor bude zadnji"..
ne zagovaram pobačaj u svakoj situaciji. naravno da se dvoje ljudi treba dogovoriti oko toga. ali ako postoji neslaganje, naravno da žena ima presudni glas u tome. pa tko će ga imati, muškarac? sorry ljudi, ali on nije trudan, ona je.
netko je bio dobro napisao - sve to može biti divno i krasno, ali otac se u svakom trenutku može povući iz priče (samo privremeno ili stalno) i ustanoviti kako mu to ipak ne odgovara.. smatram to jednim od najjačih argumenata zašto je izbor u konačnici na ženi.
pobačaj je legaliziran iz razloga da bi se prestao obavljati po nekim rupama u uvjetima koji su sve samo ne sterilni, a majstori sve samo ne doktori. to je povlačilo razne infekcije, traumatične i ine posljedice. nije ga se moglo iskorijeniti, pa je legaliziran. otprilike, u rangu je prostitucije.baš me zanima jesu li oni koji su za legalizaciju pobačaja kao prava žene na izbor jednako tako i za legalizaciju prostitucije, također kao prava žene na izbor.
DonQuijote

pobačaj je legaliziran iz razloga da bi se prestao obavljati po nekim rupama u uvjetima koji su sve samo ne sterilni, a majstori sve samo ne doktori. to je povlačilo razne infekcije, traumatične i ine posljedice. nije ga se moglo iskorijeniti, pa je legaliziran. otprilike, u rangu je prostitucije.baš me zanima jesu li oni koji su za legalizaciju pobačaja kao prava žene na izbor jednako tako i za legalizaciju prostitucije, također kao prava žene na izbor.

taman sam to počela pisati, pa mi je riknuo net i izgubila sam post. upravo sam tu usporedbu napravila. i jedna i druga stvar su nešto čega ima i bit će uvijek i svugdje.
stvar je samo toga koliko je država pametna da to legalizira i na taj način bolje kontrolira cijelu situaciju, smanji rizike i uzme svoj dio u obliku poreza. sve ostalo je samo zatvaranje očiju pred očitim i neizbježnim.
Blofeld

Jer ako netko misli da o pobačaju više zna nego sva sila pro-choice i pro-life aktivista u S.A.D.-u, sva sila pravnika koji ih zastupaju, političkih organizacija, sudačkog sisema s Vrhovnim sudom na čelu, ogromnih knjižnica koje su služile tom pitanju, medicinskih eksperata, itd., itd.

svaka čast svima njima, ali ja imam svoje mišljenje o životu stečeno na temelju razmišljanja, razgovora i ostalog životnog iskustva, i to ne može promijeniti neka sudska odluka, koja je primjena postojećeg prava na konkretnu situaciju. kad bi se pravo promijenilo, primjenjeno na istu situaciju vjerojatno bi dalo drukčiji rezultat. takvi su zaključci stvar trenutka i mjesta gdje se događaju. i ako su usklađeni s pravom, ne mora nužno značiti i da su pravedni. ili moralni. ili jednostavno ljudski.
CatCloe

DonQuijote

taman sam to počela pisati, pa mi je riknuo net i izgubila sam post. upravo sam tu usporedbu napravila. i jedna i druga stvar su nešto čega ima i bit će uvijek i svugdje.
stvar je samo toga koliko je država pametna da to legalizira i na taj način bolje kontrolira cijelu situaciju, smanji rizike i uzme svoj dio u obliku poreza. sve ostalo je samo zatvaranje očiju pred očitim i neizbježnim.

kako i u kojem to smislu se pobačaj i prostitucija mogu usporediti..? pa nisu to dvije iste stvari, jesus... !! dijelom razumijem što želite reći, ali opet, uspoređivati prostituciju i pobačaj..
insomnia

kako i u kojem to smislu se pobačaj i prostitucija mogu usporediti..? pa nisu to dvije iste stvari, jesus... !! dijelom razumijem što želite reći, ali opet, uspoređivati prostituciju i pobačaj..

samo u smislu da su nekada i jedna i druga stvar bile ilegalne. sada je negdje legalna samo jedna, a negdje obje.
unatoč moralnim polemikama, definitivno smatram kako je bolje legalizirati ih. manje rizika. manje zaraza (smrtnosti). bolja kontrola.. i još dosta pozitivnih učinaka.
insomnia

istina, teško je i uspoređivati. ipak je prostitucija (u situacijama kad se žena sama na to odluči) ženin izbor što će raditi sa svojim tijelom, i time nikoga ne ugrožava, osim eventualno sebe. a nailazi na tolike osude "civiliziranih" ljudi, koji potiču ženino (ili općenito čovjekovo) pravo na ubojstvo zvano pobačaj.
apsolutno! to bi riješilo mnogo toga.. upravo po pitanju smrtnosti i rizika, tu se apsolutno slažem..
..osvrćem se na onaj svoj post o bolnicama i zabrani pobačaja.. - ZAR JE POBAČAJ SRAMOTAN ČIN? u svijetu u kojem živimo, u ovom našem 21. st..? ne znam, meni je to bilo nepojmljivo kad sam to pročitala..
Blofeld

Ovo je izvrstan primjer da segregacija foruma ne može biti provedena niti po godinama, niti po broju postova, niti po ičem drugom. Jer ako netko misli da o pobačaju više zna nego sva sila pro-choice i pro-life aktivista u S.A.D.-u, sva sila pravnika koji ih zastupaju, političkih organizacija, sudačkog sisema s Vrhovnim sudom na čelu, ogromnih knjižnica koje su služile tom pitanju, medicinskih eksperata, itd., itd., onda taj definitivno spada u one koji ruše kvalitetu foruma. Zar ne misliš da je bolje malo upoznati se s problemom, prije nego što izvališ nekakav stav o tom problemu na forumu?

i, da se samo osvrnem na ovu suptilnu uvredu upućenu zbog mog nepriznavanja mišljenja raznih autoriteta i "autoriteta". neki od njih možda čak i zastupaju isto mišljenje kao i ja, samo što meni nije potrebno busati se nečijim tuđim stavovima i vikati da isto kao i ja misli pola amerike. briga me, neka misle što žele, ja imam svoj razum koji mi je dovoljan da mi kaže što je ispravno za mene, a što ne.
DonQuijote

Blofeld

Ovo je izvrstan primjer da segregacija foruma ne može biti provedena niti po godinama, niti po broju postova, niti po ičem drugom. Jer ako netko misli da o pobačaju više zna nego sva sila pro-choice i pro-life aktivista u S.A.D.-u, sva sila pravnika koji ih zastupaju, političkih organizacija, sudačkog sisema s Vrhovnim sudom na čelu, ogromnih knjižnica koje su služile tom pitanju, medicinskih eksperata, itd., itd., onda taj definitivno spada u one koji ruše kvalitetu foruma. Zar ne misliš da je bolje malo upoznati se s problemom, prije nego što izvališ nekakav stav o tom problemu na forumu?

i, da se samo osvrnem na ovu suptilnu uvredu upućenu zbog mog nepriznavanja mišljenja raznih autoriteta i "autoriteta". neki od njih možda čak i zastupaju isto mišljenje kao i ja, samo što meni nije potrebno busati se nečijim tuđim stavovima i vikati da isto kao i ja misli pola amerike. briga me, neka misle što žele, ja imam svoj razum koji mi je dovoljan da mi kaže što je ispravno za mene, a što ne.

mislim da ste obojica malo zabrazdili.. ;) svako mišljenje i svaki stav je vrijedan onome kome je i stalo do ovog o čemu se priča, a iole je normalan.. meni je drago čuti sve, pa i ono s čim se ne slažem!
.. ok, da dalje ne duljim.. također ono što mene zanima, već sam bila postavila pitanje o tome, odgovorila mi je samo nekolicina.. ono što je @morgan bio spomenuo.. da li se, sa medicinskog stajališta, da se embrio ne može smatrati čovjekom jer nema tu neku ''svijest'', pobačaj može smatrati ubojstvom uopće?
insomnia

.. ok, da dalje ne duljim.. također ono što mene zanima, već sam bila postavila pitanje o tome, odgovorila mi je samo nekolicina.. ono što je @morgan bio spomenuo.. da li se, sa medicinskog stajališta, da se embrio ne može smatrati čovjekom jer nema tu neku ''svijest'', pobačaj može smatrati ubojstvom uopće?

idemo opet malo banalizirati. opalim nekoga po glavi, on izgubi svijest i onda ga mogu slobodno ubiti. jebiga, nije imao svijest, tko mi šta može!? mogu me optužiti samo da sam ga udario, i to je sve. reći ćete "da ali on bi se osvijestio...". da, ali bi i fetus dobio svijest, samo mu treba dati malo vremena.
CatCloe

Hahaha
Ovo je fascinatno glupa izjava moram reči....
Prema mom logičkomn sklopu izveo sam teorem koji prema ovom gore kaže slijedeće:
Ajmo mi sve što je nelegalno legalizirati čisto da bi imali bolju kontrolu

1) Idemo legalizirati ubojstva mafijaša (Okreću se velike pare kod samog naručivanja bio bi i veliki porez, sa druge strane nikada nebi u novinama pisalo da se nezna tko je koga ubio iz razloga što je naručitelj prije samog naručivanja morao popuniti obrasce u fini zbog isplate povrata poreza i sl. stvari)

2) Ajmo dati pederima nek posvajaju djecu ( Čisto radi evidencije da znamo koliko ima pedera u državi, a i kako bi mogli ponosni u sve silnoj kontroli "proizvoda" moglči zaistavljati tu djecu i vikati im u facu nasred ulice TVOJ TATA JE PEDER!)

3) Idemo legalizirati SVU DROGU ( Mislim bila droga laka ili teška uvijek će biti ljudi koji će uzimati obje pa eto čisto da znamo radi kontrole ili bolje čak zvuči EVIDENCIJE, a morate priznati i koju kunicu bi ubrali, ionako nije važno kad se netko predozira on bi ionako krepao jelda?, bitno je da imamo pare i da se o svemu vodi evidencija)

4) Ajmo legalizirati prostituciju (Ajmo legalizirati prostituciju, neka ludi ševe, bolesti se šire, glavno je da dobijemo koji kunić od poreza, e da da nezaboravim IMALI BI I EVIDENCIJU!)

DAJTE LJUDI NEBUDITE BLESAVI SVAKOJI KURAC SE IZ TOGA MOŽE LEGALIZIRATI ZBOG EVIDENCIJE I KOJE KUNE POREZA VIŠE POŠTO SMO NESPOSOBNI NA NEKOJI DRUGI NAČIN ZARADITI....

TO ŠTO NETKO RADI ABORTUS U NEHUMANIM UVJETIMA JE ZATO ŠTO ON TAKO ŽELI! ZNAM DA ZVUČI OKRUTNO, ALI TAKO JE! NELEGALNI ABORTUSI SE RADE USPRKOS TOMU ŠTO POSTOJE I LEGALNI... JEL TREBAM JOŠ ŠTA REČI ILI JE I OVO DOVOLJNO?!
ok, nisam mislila u tako banalnom smislu.. mislim da se, s tog stajališta, radi o tome da li je embrio ''čovjek'', s obzirom da nema tu sposobnost rasuđivanja, donošenja odluka itd.. ? što me dovodi do pitanja - KADA ČOVJEK POSTAJE ČOVJEK? pokušajte staviti uvjerenja sa strane, i čisto mi nekom svojom logikom recite što to čovjeka čini čovjekom.. i da li se onda tom medicinskom logikom može tvrditi da pobačaj je/nije ubojstvo?
insomnia

ok, nisam mislila u tako banalnom smislu.. mislim da se, s tog stajališta, radi o tome da li je embrio ''čovjek'', s obzirom da nema tu sposobnost rasuđivanja, donošenja odluka itd.. ? što me dovodi do pitanja - KADA ČOVJEK POSTAJE ČOVJEK? pokušajte staviti uvjerenja sa strane, i čisto mi nekom svojom logikom recite što to čovjeka čini čovjekom.. i da li se onda tom medicinskom logikom može tvrditi da pobačaj je/nije ubojstvo?

osim ako određuješ vremenski, bilo kojim logičkim slijedom uvijek ćeš doći do zaključka da ako ne priznaš pravo života fetusu iz nekog razloga, taj se razlog može primjeniti i na neke jedinke naše vrste s puno dužim životnim vijekom. pa se time automatski ne priznaje pravo na život ni tim jedinkama.
mali_ivica

2) Ajmo dati pederima nek posvajaju djecu ( Čisto radi evidencije da znamo koliko ima pedera u državi, a i kako bi mogli ponosni u sve silnoj kontroli "proizvoda" moglči zaistavljati tu djecu i vikati im u facu nasred ulice TVOJ TATA JE PEDER!)

heil Hitler!
mali_ivica

TO ŠTO NETKO RADI ABORTUS U NEHUMANIM UVJETIMA JE ZATO ŠTO ON TAKO ŽELI! ZNAM DA ZVUČI OKRUTNO, ALI TAKO JE! NELEGALNI ABORTUSI SE RADE USPRKOS TOMU ŠTO POSTOJE I LEGALNI... JEL TREBAM JOŠ ŠTA REČI ILI JE I OVO DOVOLJNO?!

ajde, @mali_ivice, reci ti meni koja će se to žena, pored legalnog abortusa odlučiti na onaj ilegalni, u kojem joj prijete raznorazne infekcije, smrt, i da još ne nabrajam.. zašto se rade ilegalni abortusi? jer nisu svugdje legalizirani? da, tako je..?! pa neće nitko iz ''gušta'' kvazidoktoru pod nož.. joj..
DonQuijote

osim ako određuješ vremenski, bilo kojim logičkim slijedom uvijek ćeš doći do zaključka da ako ne priznaš pravo života fetusu iz nekog razloga

postoji razlika između fetusa i embria, s obzirom na stupanj razvijenosti (organa itd.. ) dakle, ako određuješ vremenski.. da li je embrio (trudnoća do 3 mj) čovjek?
mali_ivica

CatCloe

Hahaha

na takvu izjavu nekoga čije stavove smatram krajnje zatucanim, ograničenim i neopisivo nerealnim, mogu reći samo - hvala!
insomnia

postoji razlika između fetusa i embria, s obzirom na stupanj razvijenosti (organa itd.. ) dakle, ako određuješ vremenski.. da li je embrio (trudnoća do 3 mj) čovjek?

po meni - je!

zašto? zato što je to već stadij iz kojeg razvoj situacije ide u samo jednom smjeru, razvija se u ljudsku jedinku, nema više sumnje hoće li nešto "proklijati" iz toga ili ne.

Zanimljivo pitanje, je li embrij čovjek? Čim žena zatrudni govori se o djetetu, nema govora o fetusu, oplođenoj jajnoj stanici ili tome slično. Po shvaćanju nas laika zametak je već dijete. Iako nema moć rasuđivanja i svijest o vlastitom postojanju.
1step2far

Iako nema moć rasuđivanja i svijest o vlastitom postojanju.

da, upravo zbog toga i pitam da li se izraz ''ubojstvo'' može koristiti u slučaju pobačaja?
CatCloe

mali_ivica

CatCloe

Hahaha

na takvu izjavu nekoga čije stavove smatram krajnje zatucanim, ograničenim i neopisivo nerealnim, mogu reći samo - hvala!

NEMA NA ČEMU! :D
DonQuijote

Blofeld

Nisam imao namjeru nikoga uvrijediti, ako si to tako shvatio. Htio sam reći slijedeće. U analizama koje su prethodile presedanu Roe zauzeli su se slijedeći stavovi (pokušat ću maksimalno skratiti, iako to može biti kontraproduktivno).
Pobačaj je opravdan u slijedećim slučajevima:
- uvijek kad žena odluči, sve dok fetus ne postane sposoban živjeti izvan majčine utrobe (u pravilu nakon 6 mjeseci)
- i nakon što fetus postane sposoban živjeti izvan majčine utrobe, ukoliko je to potrebno radi zaštite majčina zdravlja (što je zdravlje nalazi se pak u Doe v. Bolton)

S obzirom da je ovo maksimalno skraćeno, sugerirao sam da se bolje prouči slučaj.
Moj stav jest da je Roe ispravno postavljen. I to je sve. Zašto baš Roe? Zato što dan danas u svijetu ne postoji bolja definicija, bolja raščlamba i argumentacija pobačaja.

Don Kihote, ako je tebi, unatič svemu, dovoljan tvoj vlastiti razum da bi se opredijelio u ovako kompleksnim pitanjima (za koje je potrebno imati filozofsku, pravnu, medicinsku, religioznu, moralnu i dr. podlogu, što nema mnogo ljudi), onda je to ujedno i konačan poraz znanosti i znanja općenito. No dozvoljavam da si u pravu, možda mi svi imamo nekakav urođeni instinkt za dobro i loše, pa nam edukacija nije odveć potrebna.
DonQuijote

insomnia

po meni - je!

zašto? zato što je to već stadij iz kojeg razvoj situacije ide u samo jednom smjeru, razvija se u ljudsku jedinku, nema više sumnje hoće li nešto "proklijati" iz toga ili ne.

Vidiš, upravo zato kažem da treba malo bolje upoznati stvar. Iako nisam ginekolog, ovo nije u potpunosti točno. Sumnje ima,i razvoj situacije ne ide uvijek u istom smjeru.
DonQuijote

Blofeld

Jer ako netko misli da o pobačaju više zna nego sva sila pro-choice i pro-life aktivista u S.A.D.-u, sva sila pravnika koji ih zastupaju, političkih organizacija, sudačkog sisema s Vrhovnim sudom na čelu, ogromnih knjižnica koje su služile tom pitanju, medicinskih eksperata, itd., itd.

svaka čast svima njima, ali ja imam svoje mišljenje o životu stečeno na temelju razmišljanja, razgovora i ostalog životnog iskustva, i to ne može promijeniti neka sudska odluka, koja je primjena postojećeg prava na konkretnu situaciju. kad bi se pravo promijenilo, primjenjeno na istu situaciju vjerojatno bi dalo drukčiji rezultat. takvi su zaključci stvar trenutka i mjesta gdje se događaju. i ako su usklađeni s pravom, ne mora nužno značiti i da su pravedni. ili moralni. ili jednostavno ljudski.

Na kraju, iako je ovo najmanje važno, morao bi upoznati pravni sustav S.A.D., tzv. sustav presedana. Tamo se, naime, u pravilu ne primjenjuje nikakvo pravo, već se ono stvara u pojedinačnim slučajevima. A presedani se raspravljaju konstantno, u skladu s novim moralnim, znanstvenim i drugim spoznajama. Zato sam i napisao da je budućnost presedana Roe upitna. Rasprave se vode svakodnevno. No to je duga priča.
insomnia

1step2far

Iako nema moć rasuđivanja i svijest o vlastitom postojanju.

da, upravo zbog toga i pitam da li se izraz ''ubojstvo'' može koristiti u slučaju pobačaja?

Na žalost, aktivisti pro life, ili bolje rečeno zagovornici zabrane pobačaja, u pravilu konstatiraju ubojstvo. Međutim, tu zanemaruju neke slučajeve zbog kojih se, kada bi i prihvatili da je to ubojstvo, dolazi do potrebe procjene koje su vrednote i stečena prava važnija. Da ne duljim, baš taj Roe slučaj, žena je silovana (dali su joj ime Roe iako to nije njeno pravo ime). Također, česti su slučajevi kada rođenje djeteta znači smrt majke. Ili trajno narušavanje zdravlja majke. Itd., itd. To je samo dio problema - kad tu još uključimo religiozne, moralne i dr. stvari, malo se problem zakomplicira, zar ne?
Blofeld

Vidiš, upravo zato kažem da treba malo bolje upoznati stvar. Iako nisam ginekolog, ovo nije u potpunosti točno. Sumnje ima,i razvoj situacije ne ide uvijek u istom smjeru.

objasni, molim te. ili netko s medicine?

Blofeld

Don Kihote, ako je tebi, unatič svemu, dovoljan tvoj vlastiti razum da bi se opredijelio u ovako kompleksnim pitanjima (za koje je potrebno imati filozofsku, pravnu, medicinsku, religioznu, moralnu i dr. podlogu, što nema mnogo ljudi), onda je to ujedno i konačan poraz znanosti i znanja općenito. No dozvoljavam da si u pravu, možda mi svi imamo nekakav urođeni instinkt za dobro i loše, pa nam edukacija nije odveć potrebna.

naravno, i ja dozvoljavam da mi netko promjeni mišljenje, ali argumenti za to moraju biti prilično čvrsti, a ne razne teorije. jer, ja već imam svoju teoriju, ne treba mi druga.

a što se tiče toga da mi je dovoljan moj vlastiti razum da bih se opredijelio u ovako kompleksnim pitanjima, vidim da neki to čine i s manje, pa mi je to ok...

glede sustava presedana na kojima se temelji američko pravosuđe, relativno sam dobro upućen kako to funkcionira, da je zakon fleksibilniji nego kod nas, prilagodljiviji stvarnom, modernom životu. ali, s druge strane, u slučajevima kad je teorija nasuprot teorije, a neki presedan iz prošlosti je već bio odlučio u korist jedne od sukobljenih teorija, rijetko koji će se sudac usuditi ići protiv tog presedana bez čvrstih dokaza, što je teško kad se radi o teorijama. i onda imamo dvije teorije, samo što jedna ima sreću da iza nje stoji presedan, a druga nema tu sreću.
Baš je poanta u tome da najčešće nemaju zakon kao podlogu. A presedan djeluje dok ga ne ukine parlament, ili dok se ne donese suprotan presedan. Tu se ne radi o teorijama i dokazima, već o jednom konkretnom slučaju, gdje je potrebno zauzeti stav. Stavovi se mijenjaju, ljudi se mijenjaju. Međutim, ako je stav dobro obrazložen, teško se ruši, pogotovo ne argumetnima tipa "ja to jednostavno znam, to je tako, šta će meni netko nešto tumačiti, i sl.".

Njihov sustav nije uopće fleksibilniji od našeg, nego suprotno. Kod nas zakonodavac mijenja zakone po svom nahođenju, a tamo ni slučajno. Taj presedan Roe napada se novim tužbama (odn. writs of certiorari, da budem precizniji) gotovo svakogodišnje, ali zasad odolijeva. Ovi razlozi koje sam naveo samo su podloga, taj se presedan nadopunjavao kroz godine.

Glede ovih medicinskih stvari, primjerice, za neke fetuse se zna da neće preživjeti porod, da mogu usmrtiti majku, da će biti rođeni s teškim defektima, da neće živjeti dugo nakon poroda, itd. itd. Dalje ne bih, jer se nadam da ima koji liječnik na forumu.
Blofeld

Glede ovih medicinskih stvari, primjerice, za neke fetuse se zna da neće preživjeti porod, da mogu usmrtiti majku, da će biti rođeni s teškim defektima, da neće živjeti dugo nakon poroda, itd. itd. Dalje ne bih, jer se nadam da ima koji liječnik na forumu.

svi razlozi koje si naveo se događaju tijekom ili nakon poroda, a tada već i najzagriženiji nepriznavatelji ljudskih prava embriju priznaju da je to već dijete koje ima sva ljudska prava. a to znači da ona tvoja tvrdnja da razvoj situacije u slučaju embrija ne ide uvijek u smjeru razvoja u čovjeka ne stoji.
DonQuijote

Blofeld

svi razlozi koje si naveo se događaju tijekom ili nakon poroda, a tada već i najzagriženiji nepriznavatelji ljudskih prava embriju priznaju da je to već dijete koje ima sva ljudska prava. a to znači da ona tvoja tvrdnja da razvoj situacije u slučaju embrija ne ide uvijek u smjeru razvoja u čovjeka ne stoji.

Kako misliš? Ako liječnik utvrdi npr. u 5 mjesecu trudnoće da će dijete imati ozbiljne defekte (npr. ne razvijaju mu se neki organi), onda to nije tijekom ili nakon poroda. Ako u 3 mjesecu shvati da će majka imati problema, onda to isto nije tijekom ili nakon poroda. Ako kaže da majka više neće moći zanijeti ako nastavi rizičnu trudnoću, to isto nije tijekom ili nakon poroda.

No nema veze. Stvar je u tome da se ne radi o tome priznaju li se embriju ljudska prava ili ne. Već u doba starog Rima embriju su se priznavala prava (ajmo studenti prava, brzo latinsku izreku). Radi se o tome da dolazi do kolizije prava.

Tu se često nadovezuje i vjerski aspekt (vjernici vjeruju da o životu može odlučivati samo Bog, pa da se ljudi tu nemaju što miješati - ko umre, umre). Također, da i o začeću odlučuje Bog, pa zato i protiv kontracepcije. Religijska sloboda na vrhu je temeljnih sloboda, a tamo je i život. Tko ne vjeruje, ne može ga se tjerati... itd., itd....
Blofeld

Tu se često nadovezuje i vjerski aspekt (vjernici vjeruju da o životu može odlučivati samo Bog, pa da se ljudi tu nemaju što miješati - ko umre, umre). Također, da i o začeću odlučuje Bog, pa zato i protiv kontracepcije. Religijska sloboda na vrhu je temeljnih sloboda, a tamo je i život. Tko ne vjeruje, ne može ga se tjerati... itd., itd....

uglavnom je do sada vjerski aspekt bio taj koji je prevladavao u raspravi..bilo bi jako dobro kad bi nam se netko s područja medicine uključio u raspravu, jer, usudim se reći, mi o tome nemamo baš nekog prevelikog pojma, nismo(niste) dosad bili u mogućnosti objektivno se izjasniti oko toga da li je embrij čovjek ili ne.. sve se vrti oko nekih uvjerenja..
insomnia

uglavnom je do sada vjerski aspekt bio taj koji je prevladavao u raspravi..bilo bi jako dobro kad bi nam se netko s područja medicine uključio u raspravu, jer, usudim se reći, mi o tome nemamo baš nekog prevelikog pojma, nismo(niste) dosad bili u mogućnosti objektivno se izjasniti oko toga da li je embrij čovjek ili ne.. sve se vrti oko nekih uvjerenja..

Bila je još prije LATINICA NA TEMU POBAČAJA u kojoj je gostovao Dr.Adašević koji je u Srbiji napravio brojkom oko 60 000 pobačaja, on se naime otvoreno izjasnio protiv pobačaja kako zbog pobačaja tako i zbog trauma koje žena proživljava poslije njega!
Vjerujem da data LATINICA vjerojatno postoji i na raznim internetskim medijima!
najbolje bi bilo zabranit AB pa nek žene onda ilegalno idu kod baba koje će to napravit iglama za štrikanje nakon što ispod šljive zakopa komadić crvene vune i šiljilo - protiv uroka i zloduha. Šta žene imaju odlučivat o AB-u kad velečasni najbolje zna da se zbog toga gori u sumporovom jezeru
gaap

najbolje bi bilo zabranit AB pa nek žene onda ilegalno idu kod baba koje će to napravit iglama za štrikanje nakon što ispod šljive zakopa komadić crvene vune i šiljilo - protiv uroka i zloduha. Šta žene imaju odlučivat o AB-u kad velečasni najbolje zna da se zbog toga gori u sumporovom jezeru

ponovit ću se - gaapa za precjednika!!!! :kicking:
Blofeld

- uvijek kad žena odluči, sve dok fetus ne postane sposoban živjeti izvan majčine utrobe (u pravilu nakon 6 mjeseci)
- i nakon što fetus postane sposoban živjeti izvan majčine utrobe, ukoliko je to potrebno radi zaštite majčina zdravlja (što je zdravlje nalazi se pak u Doe v. Bolton)

Ajme meni! :no: Ovo je već okrutno. U 6. mjesecu trudnoće, abortus je pravo ubojstvo i ništa manje od toga. Jel itko svjestan da beba u maminom trbuhu živi i osjeća?

Prije koju godinu se dogodilo nešto prestrašno. Neka gospođa je valjda saznala da joj dijete ima nekakav nasljedni poremećaj i odlučila je da se želi riješiti djeteta kada je već bila negdje oko 6. mjeseca trudnoće. Kreteni doktori su to dijete na najrazličitije načine pokušavali ubiti, medikamentima, iglama pa da ne pišem dalje gadosti koje su radili. Kad su dijete izvukli van, ono je još bilo živo. Preživjelo je sve to. Nadam se da će se jednog dana osvetiti dragoj mamici, na jednako gnjusan način. Iskreno se nadam.

Moj stav zbilja nema nikakve veze s crkvom. Ali abortus je isto što i eutanazija - ljepši naziv za ubojstvo. Dajemo si preveliku važnost kad mislimo da samo tako možemo odlučivati o nečijem životu.
gaap

OK, dio o iglama za štrikanje stoji. :D Ali, treba li abortus učiniti lakodostupnim sredstvom za kontracepciju?

nitko se za to ne odlučuje iz vica, to je sigurno. No, ponavljam, nije sve tako crno-bijelo.
Blofeld

Nego? Ako razvoj embrija ne ide samo u jednom smjeru, odnosno prema tome da postane čovjek, hoće li žena možda roditi prase? A, ustvari, danas više ni to nije isključeno.

Embrio i fetus. Podjela na temelju dobi, odnosno razvoja. Isto kao i novorođenče, dojenče, malo dijete, predškolsko i školsko dijete, adolescent... Svako razdoblje obilježeno je nekim razvojnim i inim faktorima.

Tako će se u embrionalnom razvoju događati jedni procesi, na koje će se nadograđivati procesi fetalnog razvoja.

Djetešce, dok ga mi još zovemo embriom, ima srce koje kuca. Reagira na podražaj maternice, a ponekad će se i samo pokrenuti iako je premaleno da bi i mama to osjetila. Započinje proces okoštavanja. Beba se formira.

Ona nema mogućnost izbora, ne govori, ne odlučuje... ali tako je i u prvim godinama života.

Znanost ne može odgovoriti na to kada oplođena jajna stanica/embrio/fetus postaju čovjekom. No, jasno je da je sama blastocista početak novog života.
wendy

Blofeld

Ajme meni! :no: Ovo je već okrutno. U 6. mjesecu trudnoće, abortus je pravo ubojstvo i ništa manje od toga. Jel itko svjestan da beba u maminom trbuhu živi i osjeća?

Prije koju godinu se dogodilo nešto prestrašno. Neka gospođa je valjda saznala da joj dijete ima nekakav nasljedni poremećaj i odlučila je da se želi riješiti djeteta kada je već bila negdje oko 6. mjeseca trudnoće. Kreteni doktori su to dijete na najrazličitije načine pokušavali ubiti, medikamentima, iglama pa da ne pišem dalje gadosti koje su radili. Kad su dijete izvukli van, ono je još bilo živo. Preživjelo je sve to. Nadam se da će se jednog dana osvetiti dragoj mamici, na jednako gnjusan način. Iskreno se nadam.

Moj stav zbilja nema nikakve veze s crkvom. Ali abortus je isto što i eutanazija - ljepši naziv za ubojstvo. Dajemo si preveliku važnost kad mislimo da samo tako možemo odlučivati o nečijem životu.

Opet ponavljam, rasprava o zabrani abortusa nije samo rasprava o tome radi li se o ubojstvu. Pročitaj ranije postove o tome.

wendy

Blofeld

Nego? Ako razvoj embrija ne ide samo u jednom smjeru, odnosno prema tome da postane čovjek, hoće li žena možda roditi prase? A, ustvari, danas više ni to nije isključeno.

Embrio i fetus. Podjela na temelju dobi, odnosno razvoja. Isto kao i novorođenče, dojenče, malo dijete, predškolsko i školsko dijete, adolescent... Svako razdoblje obilježeno je nekim razvojnim i inim faktorima.

Tako će se u embrionalnom razvoju događati jedni procesi, na koje će se nadograđivati procesi fetalnog razvoja.

Djetešce, dok ga mi još zovemo embriom, ima srce koje kuca. Reagira na podražaj maternice, a ponekad će se i samo pokrenuti iako je premaleno da bi i mama to osjetila. Započinje proces okoštavanja. Beba se formira.

Ona nema mogućnost izbora, ne govori, ne odlučuje... ali tako je i u prvim godinama života.

Znanost ne može odgovoriti na to kada oplođena jajna stanica/embrio/fetus postaju čovjekom. No, jasno je da je sama blastocista početak novog života.

Kad sam zamolio stručnije medicinsko mišljenje, nisam imao na umu objašnjavanje razvoja fetusa, jer je to manje više opće poznata stvar.

Htio sam da netko stručno pokuša pojasniti slučajeve u kojima trudnoća ima negativne posljedice, u smislu zdravlja ili života majke, ili u smislu ozbiljnih poremećaja fetusa. Naravno da će se roditi dijete, pa nismo u osnovnoj školi, ali sve je više slučajeva teških defekata koji se danas uočavaju sve ranije u trudnoći. Pa evo onda i pitanja za žene i roditelje:
a) da li bi pristali na mogućnost da nećete preživjeti porod, a da dijete možda hoće?
b) da li pristajete na činjenicu da održavanjem rizične trudnoće više nikada nećete moći zanijeti, a sam epilog te iste trudnoće nije siguran?
c) da li pristajete na posljedice trudnoće i poroda, u smislu teškog oštećenja vlastitog zdravlja?
d) da li pristajete na rođenje djeteta za koje je sigurno da, uslijed teških poremećaja, neće moći preživjeti više od nekoliko mjeseci ili godina?
e) da li pristajete na rođenje djeteta koje, uslijed teških poremećaja, neće moći samostalno živjeti, nego će zahtijevati cjelodnevnu skrb tokom cijelog života (da sad ne nabrajam sve moguće defekte i poremećaje koji su na žalost mogući)?

Ako je odgovor da na sva pitanja, eto, vi ste onda za zabranu pobačaja.
wendy

.. treba li abortus učiniti lakodostupnim sredstvom za kontracepciju?

ne mješajte pojmove.
kontracepcija je spriječavanje nastanka začeća a AB tehnika prekida već nastalog.
osobno sam protiv korištenja ABa u svrhu kontrole broja djece al sam za to da bude dostupan, tj. da svatko ima pravo služiti se njime po svojoj volji i savjesti.svaka žena mora imati pravo na to a hoće li ga iskoristiti...to je već individualno
Blofeld

Opet ponavljam, rasprava o zabrani abortusa nije samo rasprava o tome radi li se o ubojstvu. Pročitaj ranije postove o tome.

Bilo je govora o tome, a ja sam se sad uključila.

Raspravljali ste o tome što kaže znanost kada zametak postaje čovjek. Ja sam objasnila što se događa sa zametkom. A kada postaje čovjek... na to pitanje nitko ne može odgovoriti jednostavno, točno i beskompromisno. Stav će se razlikovati od osobe do osobe. Dakle, struka ne može govoriti o tome. Može samo svatko ponaosob iznijeti svoje mišljenje.

Što se tiče poteškoća u trudnoći i različitih malformacija...Mogu sada nabrajati moguće bolesti i poremećaje, od toga nitko nema ništa. Postoje neki slučajevi u kojima će liječnik predložiti pobačaj jer dijete jednostavno nema šanse za preživljavanje, a uz to najčešće trudnoća ugrožava i život majke.

bio je slučaj u bolnici kada se dijete rodilo otvorene lubanje, bez kože koja bi pokrivala trbušnu šupljinu i s puno drugih malformacija. To su naši sposobni liječnici primijetili tek u kasnom stadiju trudnoće. Neke su se stvari mogle operativno riješiti, no jednostavno je bilo jako teško spasiti to dijete. Znate što se dogodilo? Pa, bebu jednostavno nisu hranili i pustili su ju da umre. Još su se zgražali "kako je to žilavo", a djeca koju pokušavaju spasiti im iznenada umru. Fuj!

Kakav je to stav prema jednom živom biću?

Zato sam definitivno za mogućnost izbora i za legaliziran pobačaj. Inače se rade puno veća sranja.

Postoji neka prirodna selekcija. Većina mogućih rizičnih trudnoća prekine se u ranom stadiju, kada majka još ni ne zna da je trudna. Dakle, misli da je dobila mjesečnicu, a zapravo je imala spontani AB.

Također, različiti medikamenti, pušenje, alkohol i droge izazivaju strašna oštećenja na plodu pa se u prva tri mjeseca života djeteta zapravo često razviju različite deformacije.

Kontracepcija nam omogućuje planiranje trudnoće, kako do takvih stvari ne bi došlo. I tako bi se broj abortusa sveo na minimum, kada bi se ljudi prema svom tijelu odgovornije odnosili.

Sad ovo pitanje zadire i u druge sfere, ali kad netko popuši spolnu bolest, društvo će ga osuđivati i govoriti kako je idiot jer si je tako nešto dopustio kad postoji zaštita, a s pobačajem nije tako. Zašto? I nemojte mi reći da nije tako, jer je oboljelima od AIDS-a najgori problem upravo stigmatizacija društva. Prema njihovim osobnim navodima.

Dakle, oboljeli od AIDS-a je stigmatiziran, a žena koja je pobacila je "jadna" i treba joj sva moguća podrška. A oba su stanja nastala zbog neodgovornosti osobe. U prvom se slučaju radi o neodgovornosti prema sebi samom, a u drugom postoji i druga osoba, jedno biće koje se počelo razvijati. Da bi si mama olakšala život, ona ga se riješi. Baš moralno, je li?
morgan

wendy

.. treba li abortus učiniti lakodostupnim sredstvom za kontracepciju?

ne mješajte pojmove.
kontracepcija je spriječavanje nastanka začeća a AB tehnika prekida već nastalog.
osobno sam protiv korištenja ABa u svrhu kontrole broja djece al sam za to da bude dostupan, tj. da svatko ima pravo služiti se njime po svojoj volji i savjesti.svaka žena mora imati pravo na to a hoće li ga iskoristiti...to je već individualno

Joj, de... pa svi znamo šta je kontracepcija. Da je pobačaj, recimo, besplatan, postao bi upravo to - sredstvo za kontracepciju. U prenesenom značenju rečeno, da naglasim, da mi se sad ne bi ovdje citirali pojmovi iz rječnika :roll:

Kažeš da žena "mora" imati pravo... ne bih se baš složila. Ona ima pravo i mogućnost koristit kontracepciju, ne ševit se, paziti da do trudnoće ne dođe. Ovo joj je pravo omogućeno, ali ne znam zašto bi MORALO biti.

Ja sam za legaliziran pobačaj, samo iz razloga što bi u suprotnom napravili više lošega nego dobrog. Ali rasprava o moralnoj komponenti tog čina je nešto što nije jednoznačno. Možemo samo iznositi svoja mišljenja. Moje je da pobačaj nije ni etičan ni moralan, te da nema opravdanog razloga da ga se učini.
wendy

Da je pobačaj, recimo, besplatan, postao bi upravo to - sredstvo za kontracepciju.

neznam samo koja bi zena umjesto uobičajenih kontracepcijskih sredstava odabrala pobačaj!?!?!?
gaap

wendy

Da je pobačaj, recimo, besplatan, postao bi upravo to - sredstvo za kontracepciju.

neznam samo koja bi zena umjesto uobičajenih kontracepcijskih sredstava odabrala pobačaj!?!?!?

Ajme meni! Još sam naglasila da je to rečeno u prenesenom značenju.

Ajd da vam objasnim - manje bi razmišljale o tome da ga naprave ili ne, lakše bi dolazile do njega... Mnogim ženama se očito ne da koristiti kontracepciju, pa trudnoće završavaju pobačajima. Kad se to radi često, kaže se da je njoj pobačaj kontracepcija.

Jesam sad bila jasna? :roll:

Pobačaj nije sredstvo za kontracepciju, ja nisam retardirana da mislim kako pobačaj spada u kontracepcijska sredstva, ne govorim da bi netko kao metodu kontracepcije svjesno odabrao pobačaj... nego da ga mnoge žene, što im je on dostupniji, više shvaćaju na taj način. "Zalomilo mi se... huh... a jebiga, idem opet pobacit, još samo ovaj put"
sve jasno, uz ispriku zbog mog površnog čitanja posta
Blofeld

Opet ponavljam, rasprava o zabrani abortusa nije samo rasprava o tome radi li se o ubojstvu.

Ponavljas bez veze... Sudeci po porukama sigurno si advokat ili politicar. Zanima me bez ikakvog citiranja sudskih i ostalih bla bla sranja jednostavno sto ti je u srcu?
Blofeld

Pa evo onda i pitanja za žene i roditelje:
a) da li bi pristali na mogućnost da nećete preživjeti porod, a da dijete možda hoće?
b) da li pristajete na činjenicu da održavanjem rizične trudnoće više nikada nećete moći zanijeti, a sam epilog te iste trudnoće nije siguran?
c) da li pristajete na posljedice trudnoće i poroda, u smislu teškog oštećenja vlastitog zdravlja?
d) da li pristajete na rođenje djeteta za koje je sigurno da, uslijed teških poremećaja, neće moći preživjeti više od nekoliko mjeseci ili godina?
e) da li pristajete na rođenje djeteta koje, uslijed teških poremećaja, neće moći samostalno živjeti, nego će zahtijevati cjelodnevnu skrb tokom cijelog života (da sad ne nabrajam sve moguće defekte i poremećaje koji su na žalost mogući)?

odlično postavljeno, @Blofeld !! :gg:
.. upravo sam se uhvatila da ja sama nemam odgovor niti na jedno od njih.. tj, ako kažem da na sva pitanja, zapitati ću samu sebe kakva sam ja to osoba.. :roll: ? no, ono do čega sam ja uspjela doći je to da pobačaj apsolutno podržavam, u hipotetskoj situaciji, koja sa mnom ne bi imala nikakve veze..
insomnia

Blofeld

Pa evo onda i pitanja za žene i roditelje:

odlično postavljeno, @Blofeld !! :gg:
.. upravo sam se uhvatila da ja sama nemam odgovor niti na jedno od njih.. tj, ako kažem da na sva pitanja, zapitati ću samu sebe kakva sam ja to osoba.. :roll: ? no, ono do čega sam ja uspjela doći je to da pobačaj apsolutno podržavam, u hipotetskoj situaciji, koja sa mnom ne bi imala nikakve veze..

ma, sjajno je postavljeno, samo ako se malo bolje pogleda, SVE su točke isključivo vezane uz ozbiljno i trajno narušavanje zdravlja majke ili dijeteta. s nekim se točkama slažem, s nekima ne, ali to nije bitno za ono što želim reći. želim reći da je vrlo bitan razlog iz kojeg bi netko odlučio napraviti pobačaj. ja sam već prije rekao da sam generalno protiv pobačaja, ali u iznimnim situacijama ga smatram nužnim zlom te je prihvatljiv. te iznimne situacije nikako i nikad nisu financijske, vjerske ili socijalne prirode, mogu biti samo iz krajnje ozbiljnih zdravstvenih razloga.
DonQuijote

ma, sjajno je postavljeno, samo ako se malo bolje pogleda, SVE su točke isključivo vezane uz ozbiljno i trajno narušavanje zdravlja majke ili dijeteta. s nekim se točkama slažem, s nekima ne, ali to nije bitno za ono što želim reći. želim reći da je vrlo bitan razlog iz kojeg bi netko odlučio napraviti pobačaj. ja sam već prije rekao da sam generalno protiv pobačaja, ali u iznimnim situacijama ga smatram nužnim zlom te je prihvatljiv. te iznimne situacije nikako i nikad nisu financijske, vjerske ili socijalne prirode, mogu biti samo iz krajnje ozbiljnih zdravstvenih razloga.

da, mislila sam na to, da je, s tog nekog zdravstvenog aspekta odlično postavio razloge ZA pobačaj.. iako, kad se ovako pogleda, sve na okupu, kao u njegovom postu, malo se zapitaš.. stvarno, odluka bi bila.. i više nego teška..
.. još kad bi nam netko sada ovako fino šturo, logički i objektivno postavio razloge PROTIV, onda bih komunikacijom na temu bila i više nego zadovoljna.. al ne treba @malog_ivicu zazivati.. ;)
insomnia

DonQuijote

da, mislila sam na to, da je, s tog nekog zdravstvenog aspekta odlično postavio razloge ZA pobačaj.. iako, kad se ovako pogleda, sve na okupu, kao u njegovom postu, malo se zapitaš.. stvarno, odluka bi bila.. i više nego teška..
.. još kad bi nam netko sada ovako fino šturo, logički i objektivno postavio razloge PROTIV, onda bih komunikacijom na temu bila i više nego zadovoljna.. al ne treba @malog_ivicu zazivati.. ;)

Ne znam ima li nekog tko je baš za pobačaj, kao evo super fora, malo prije su mi opet morali izvaditi fetus, to je eto već 50. put.

Nisam ja za pobačaj, već sam protiv zabrane pobačaja, što je razlika, a u kojim slučajevima bi podržao pobačaj to je sasvim individualna stvar (sva sreća pa ne slušam Crkvu, i koristim kontacepciju - iako ću možda zbog toga goriti u paklu). Protiv sam i da se rasprava o pobačaju svodi na spiku tipa "žena ima pravo", ili "to je ubojstvo i treba ga zabraniti". Zabrane su odlika primitivnog društva. I ovo je stvarno zadnji post na ovu temu.

Plus još jedan razlog-pitanje, koji je nesumnjivo nemedicinske prirode.

Biste li rodili dijete koje je začeto silovanjem?
Blofeld

NE (osim ako me siluje Benicio del Toro)
Poppy

Blofeld

NE (osim ako me siluje Benicio del Toro)

ona bi sad i birala...:D
Blofeld

Plus još jedan razlog-pitanje, koji je nesumnjivo nemedicinske prirode.

ne, mislim da ne bih! na stranu uvjerenja i sve, ali dijete treba biti začeto iz ljubavi.. ! definitivno ne!
Pročitah cijeli topic od početka do kraja i vidim puno različitih mišljenja, argumenata za i protiv.
Da vas ne citiram ili izvlačim neke riječi iz konteksta samo ću se izjasniti:
Ne protivim se pobačaju, u bilo kojoj situaciji.. Svaka žena zna zašto i iz kojeg razloga će to učiniti ili je već učinila.
Pobačaj ne smatram ubojstvom.. Čak mislim da je u nekim slučajevima, pogotovo kod obitelji koje su same po sebi socijalni slučajevi s preko nekoliko djece u obitelji koju jedva prehranjuju, pobačaj bolja opcija jer socijalni slučajevi, nažalost, rađaju još socijalnih slučajeva i jako su male šanse da će dijete iz takve obitelji postići nešto više u životu (kao npr. u romskim obiteljima).
Moja mama je također imala pobačaj kad sam ja imala već 12 godina, ja sam za to saznala koju godinu kasnije i nikada ju nisam osudila zbog te odluke jer je situacija bila takva kakva je bila i sada, kada sam starija, čak i podržavam tu njenu davnu odluku. Svaka žena ima pravo na izbor i pobačaj - pa koji god razlog za to bio.
Imam i frendicu u Zgb koja je nakon prvog seksualnog odnosa ostala trudna. Imala je 18 godina, doselila se u grad u kojem ne pozna nikoga, zatrudnila je s dečkom iz dobrostojeće obitelji ali narkomanom. Mama joj je ranije te godine umrla a ona je upisala 1. godinu faksa u Zg i shvatila da je trudna. Moja mama joj je bila druga mama. Savjetovala joj je pobačaj, i ja sam joj savjetovala pobačaj. Ona je rekla da joj to vjera ne dozvoljava. Moja mama ju je na to pitala: A jel ti vjera dozvoljava seks prije braka? Na to nije imala odgovora. Bilo kako bilo, rodila je prekrasnu curicu koja sad ide u 2. razred osnovne. Otac djeteta nije u stanju brinuti se ni za sebe a ne za nju i dijete. Nisu se nikada vjenčali, a ona je davnih dana odselila od njih. Otišla u podstanare. Još uvijek je podstanar. Radi, završava 4. godinu faksa i još nije uspjela uspostaviti niti jednu emocionalnu zapravo ljubavnu vezu s nekim dečkom.. i ja joj se divim.. njenoj snazi, volji i svemu što ju je održalo u stvarno kritičnim situacijama.. ja bih na njenome mjestu otišla na pobačaj.. ja sam u vezi skoro godinu dana, volimo se i živimo zajedno ali da sutra saznam da sam trudna - ne znam što bih učinila.. ne mogu kategorično tvrditi niti da bih pobacila niti da bih zadržala dijete.. ali odluku sigurno ne bih donijela sama.. mislim da je ženina zadnja ali treba saslušati i drugu stranu, sve dobro odvagnuti pa onda odlučiti..
Svatko mora imati pravo odlučiti što će sa svojim tijelom i životom, ne samo žene, svi..
Loona

... ali odluku sigurno ne bih donijela sama.. mislim da je ženina zadnja ali treba saslušati i drugu stranu, sve dobro odvagnuti pa onda odlučiti..

I tu lezi cijeli argument... Naravno da zena ima prava odluciti ali uposto nije u tu situaciju dosla sama i ona druga osoba ima pravo glasa. Cak i treca ima neka prava... smatrali li to osobom ili ne.
fatcat

Loona

... ali odluku sigurno ne bih donijela sama.. mislim da je ženina zadnja ali treba saslušati i drugu stranu, sve dobro odvagnuti pa onda odlučiti..

I tu lezi cijeli argument... Naravno da zena ima prava odluciti ali uposto nije u tu situaciju dosla sama i ona druga osoba ima pravo glasa. Cak i treca ima neka prava... smatrali li to osobom ili ne.

Uz rizik da dobijem žuti ili po nosu jer ne iznosim ništa posebno novog, samo kažem:

:bravo: :bravo: :bravo: :worship: :worship: :worship: :deal:
Abortus je ubojstvo.

Zanemarimo trenutno religijske norme, jer nisu svi iste religije, ali jednostavno abortus je ubojstvo. To je živo biće bilo ono svjesno ili ne...
nije te pitala da moraliziraš, nego gdje može napravit abortus.. ja sam osobno protiv toga... ali ne znam u kakvoj je situaciji djevojka.. dobro ti je @Provokator napisao..razmisli..dobro razmisli i odluči SAMA.. to je na kraju krajeva tvoj život...
N0name

Zanima me gdje mogu napraviti abortus, kolika je cijena, izdaju li privatni ginekolozi uputnice za isti...? Kakva su iskustva onih koje su to radile?

Ne znam baš puno o ovome...ali mogla si biti malo određenija, npr. koliko imaš godina, koliko dugo (misliš da) si trudna, jesi li koristila kućni test za trudnoću i jesi bila već kod ginekologa, posavjetovala se sa stručnom osobom i sl...

Nije to samo obavit' i gotovo. Ovisi o dosta faktora.

Ugl, protiv pobačaja sam i po meni je to grozan čin. Pamet u glavu i stvarno dobro promisli prije nego bilo što odlučiš učiniti.

Ne znam u kakvoj se situaciji nalaziš i neću ti reći što da radiš, radi se o tvom životu i tvojoj odluci, ali svakako dobro razmisli jesi li sigurna da želiš ubiti biće koje raste u tebi...

Pozdrav
audiworld

nije te pitala da moraliziraš, nego gdje može napravit abortus.. ja sam osobno protiv toga... ali ne znam u kakvoj je situaciji djevojka.. dobro ti je @Provokator napisao..razmisli..dobro razmisli i odluči SAMA.. to je na kraju krajeva tvoj život...

Baš to, nije pitala za savjet nego gdje se može obaviti. Ako vas već zanima tuđe mišljenje ili ako želite nekom nametnit svoje onda otvorite temu o abortusu, a ne ionako vjerojatno curu u sjebanoj situaciji gazit da padne još niže. Sigurno nije donjela odluku u sekundi i sigurno je i ona pun kurac o tome razmišljala.

Re: Abortus u Osijeku

Kakva je ovaj forum katastrofa postao. Neki su si umislili da su jako bitni i da je njihovo mišljenje i moraliziranje oko svega što se napiše bitno i da su popili svu pamet svijeta.

Ljudi prestanite kenjavit i jednostavno ili odgovorite curi / ženi na pitanje ili idite na next topic.

Fuj.
Stella1989

N0name

Zanima me gdje mogu napraviti abortus, kolika je cijena, izdaju li privatni ginekolozi uputnice za isti...? Kakva su iskustva onih koje su to radile?

Ne znam baš puno o ovome...ali mogla si biti malo određenija, npr. koliko imaš godina, koliko dugo (misliš da) si trudna, jesi li koristila kućni test za trudnoću i jesi bila već kod ginekologa, posavjetovala se sa stručnom osobom i sl...

Kakve veze ima koliko ima godina, šta ak ima 25 onda je abortus skuplji?

Ne kuzim, zasto mislite da se neplanirane trudnoce događaju samo balavicama i balavcima, kondom je 97% siguran a pilule 99%, tko vam garantira da se vi nećete naći u manjini.

Ženu je zanimalo koliko košta i uputnica. Nije bilo pitanje što mislite o tome.
Inspektor Maska

Kakva je ovaj forum katastrofa postao. Neki su si umislili da su jako bitni i da je njihovo mišljenje i moraliziranje oko svega što se napiše bitno i da su popili svu pamet svijeta.

Ljudi prestanite kenjavit i jednostavno ili odgovorite curi / ženi na pitanje ili idite na next topic.

Fuj.

Lol, ma samo uzmi kokice i uzivaj u predstavi. Totalno zamisljam one srednjovjekovne likove sa bakljama i vilama kako vicu "burn the witch, dieeee satan whore" xD
ljudi uopće ne kontaju da nije danas samo rodit djete i to je to... pa dijete prije svega treba novaca i novaca, ako se to nema, onda nema potrebe ni rađat, jer stvaranej novih socijalnih slučajeva i uništavanje života sebi, a i mladosti djetetu zbog neimaštine nije riješenje, nekad je bolje i abortus napravit ;)
Ma svatko zivi svoj *ebeni zivot i tko sam ja da mu u to ulazim, svi imamo svoje vrijednosti i zivimo sa svojim odlukama, ali neka baci prvi kamen istinski svetac ovdje. Puniti glavu drugima kako su nedostojni, nevrijedni, kako su zli samo zato sto su ljudi i posljedicno vjecno nesavrseni. Za nekoga ubojstvo, za drugoga rjesenje. Koga briga uopce, ne nosis ti moje ime i moju savjest i moju odgovornost. Razabiri svoje smece.. ;)
little_bee

Stella1989

N0name

Ne kuzim, zasto mislite da se neplanirane trudnoce događaju samo balavicama i balavcima, kondom je 97% siguran a pilule 99%, tko vam garantira da se vi nećete naći u manjini.

Tko uopće pričao o tome? De, bolje razmisli prije nego bubneš ovako što. :roll: Očito nisi čula da za mlađe ženske osobe pobačaj može nositi sa sobom i određene posljedice, kao npr. nemogućnost imanja djece u budućnosti. Naravno da nije isto radi li se o ženskoj osobi od 16 ili 30 godina...
Stella1989

little_bee

Stella1989

N0name

Tko uopće pričao o tome? De, bolje razmisli prije nego bubneš ovako što. :roll: Očito nisi čula da za mlađe ženske osobe pobačaj može nositi sa sobom i određene posljedice, kao npr. nemogućnost imanja djece u budućnosti. Naravno da nije isto radi li se o ženskoj osobi od 16 ili 30 godina...

To je bio sarkazam.
Naravno da sam čula, nažalost imam 2 prijateljice tj više poznanice koje su imale pobačaj tako da jako puno znam o tome.
Također znam da je to bilo najpametnije što su mogle učiniti u tom trenutku zbog situacije u kojoj su se nalazile.
Jedna je zatrudnila na glupost a druga na nesreću, tako da i s tim imam iskustva.

Naravno da nosi posljedice, pa i vađenje zuba se može zakomplicirati i donjeti negativne posljedice!
Abortus je zločin. Zanemarimo religijsko gledište, jer nisu svi iste religije ali jednostavno je moje mišljenje o tome.

To je živo biće, samim time uništavanjem njega/nje je ubojstvo. Znanost kaže nisu svjesni....

Pa gospodo, iskreno rečeno, ima i djece, adolescenata, odraslih i staraca koji imaju mentalne retardacije pa nisu svjesni ničega oko sebe. Jel to znači da treba ić okolo i njih ubijati ?

Dakle ubojstvo koje treba biti kao takvo i tretirani i kažnjavano...

Re: Pobačaj - abortus

Imam pomalo licemjeran stav po ovom pitanju. S jedne strane podržavam pravo na izbor, s druge strane, sumnjam da bih ja mogla (htjela) napraviti to. Život bi mi vjerojatno bio uništen, pukla bi psihički.

Budući da se život žene drastičnije mijenja trudnoćom, pa rađanjem ili prekidom trudnoće (govorim o tipičnim situacijama) smatram da je žena ta koja ima više prava u odlučivanju. Iako, također smatram da bi suprotstavljeni stavovi (ako postoje) trebali ranije doći do izražaja (prije nego netko s nekim spava), barem minimumom razgovora o ''što ako ostanem trudna?''. Naravno, ja ovim idealiziram svijet iako mi statistike koje pokazuju da je visoki postotak ljudi koji su spremniji spavati s nekim i prije nego su u stanju napraviti neki ozbiljniji razgovor, ne pružaju logičnu osnovu za takve pretpostavke.

Nešto me zanima, vi koji osuđujete abortus u potpunosti, kako komentirate trudnoće do kojih je došlo silovanjem? Odnosno abortus u takvom slučaju?

Inače, neka istraživanja, u kojima su se uspoređivale razvijenije i manje razvijene države, pokazala su da što su stavovi prema seksualnosti liberalniji, seksualno prosvjećivanje solidnije, zdravstvena zaštita i usluge kontracepcije bolje, to su slučajevi adolescentskih trudnoća, abortusa i rađanja djece bez želje rjeđi. No, što očekivati u RH, ako je edukacija ovakva:http://sezamweb.net/hr/vijesti/663-hrvatskoj-prituzba-radi-seksualne-edukacije/ Umjesto da informiraju o kontracepciji, oni promiču apstinenciju, ignorirajući činjenicu da tim rade više štete nego koristi.
Stella1989

little_bee

Stella1989

N0name

naravno dan nije isto...samo je malo obrnuto nego što ti imaš uvjerenje...puno su češće komplikacije kod starijih nego mladih žena...
Sleepwalker

smatram da bi suprotstavljeni stavovi (ako postoje) trebali ranije doći do izražaja (prije nego netko s nekim spava)

Pa to i je cijeli štos, vačina bi se jebala bez odgovornosti, ali kao i svaki postupak tako i jebanje nekada povlači neku odgovornost.
A ono izvlačenje jedinstvenih slučajeva da bi se time opravdavalo abortuse koje rade žene uz i bez potpore partnera čisto da nebi morali dadiljat, smatram čistokrvnim hedonizmom i totalnom neodgovornošću, a ne nikakvim "pravom na tijelo" i sl. A takvi smo i kod drugih stvari, ne samo kod pobačaja. Zato nam i je država u kurcu.
Fifa

naravno dan nije isto...samo je malo obrnuto nego što ti imaš uvjerenje...puno su češće komplikacije kod starijih nego mladih žena...

Ne bih baš rekla da je potpuno obrnuto. Kod mlađih žena, pogotvo ako je prva trudnoća, može doći do nemogućnosti ponovnog začeća.
Stella1989

Fifa

Ne bih baš rekla da je potpuno obrnuto. Kod mlađih žena, pogotvo ako je prva trudnoća, može doći do nemogućnosti ponovnog začeća.

daleko od toga....samo je to puno ćešće kod starijih žena koje nisu rodile a pobacuju...nego kod mlađih...
mali_ivica

Pa to i je cijeli štos, vačina bi se jebala bez odgovornosti, ali kao i svaki postupak tako i jebanje nekada povlači neku odgovornost.

Vidim da je i tebi kontracepcija nepoznat pojam. :D
bazooka_joe

mali_ivica

ma on se vodi onom starom:
bazooka_joe

mali_ivica

Nije, samo ovdje nije rasprava o kontracepciji, nego o pobačaju.
Također postoje te "kontracepcije" koje to zapravo nisu.
Jedan od primjera je i spirala koja je zapravo abortivno sredstvo, a ne kontracepcija.
Dakle vodi se rasprava o pobačaju, a ne kontracepciji.
A opet s druge strane i dalje stojim kod toga da bi se ljudi jebali bez imalo odgovornosti, jer što u slučaju kad koristiš kontracepciju, a žena opet ostane trudna, jer onda opet ide pobačaj?! :wink:
mali_ivica

bazooka_joe

mali_ivica

Također postoje te "kontracepcije" koje to zapravo nisu jedan od primjera je i spirala koja je zapravo abortivno sredstvo, a ne kontracepcija.
A opet s druge strane i dalje stojim kod toga da bi se ljudi jebali bez imalo odgovornosti, jer što u slučaju kad koristiš kontracepciju, a žena opet ostane trudna, jer onda opet ide pobačaj?! :wink:

Ti fuqashqai u zivotu? :)
OligofreniDikobrazoid

Nisam ti gledao clip, ali evo pošto "znaš" čime se ja vodim bilo bi lijepo da kažeš i čime se ti vodiš, možda nam mišljenja koincidiraju, ili me pak ispravi! :D
bazooka_joe

Nebih o privatnosti na forumu, al evo možda bi ti htio nešto podjeliti s nama, vjerujem da ima ljudi koji to željno iščekuju. :)
PS: imaš 10 kikirikija zbog riječi fuqashqai :)
bazooka_joe

mali_ivica

bazooka_joe

mali_ivica

Također postoje te "kontracepcije" koje to zapravo nisu jedan od primjera je i spirala koja je zapravo abortivno sredstvo, a ne kontracepcija.

A da nije u jpg. formatu? LOL
Angelium

Abortus je zločin. Zanemarimo religijsko gledište, jer nisu svi iste religije ali jednostavno je moje mišljenje o tome.

To je živo biće, samim time uništavanjem njega/nje je ubojstvo. Znanost kaže nisu svjesni....

Pa gospodo, iskreno rečeno, ima i djece, adolescenata, odraslih i staraca koji imaju mentalne retardacije pa nisu svjesni ničega oko sebe. Jel to znači da treba ić okolo i njih ubijati ?

ja se slazem s ovim
Moje je mišljenje da je o teškim temama kao što je ova teško zauzeti stav kao za ili protiv
jer ipak život svakome zna pripremiti razno razne situacije i svatko se može naći u milijun scenarija..........
tako da uvijek treba sve sagledati sa puno strana.....i ne osuđivati u startu......
svatko je od nas kovač svoje sreće.....
i svatko se nosi sa svojim odlukama kakve god one bile.........
ali to ne znači da se nekim stvarima u životu može pristupati bezglavo i neodgovorno...
ne kaže se zalud da poslije jebanja nema kajanja....tako da ako netko nije u stanju pristupiti odgovorno onda to ne treba ni raditi i točka.....
pogotovo ovdje mislim na mlađe cure koje sve ranije sazrijevaju-doduše tjelesno, ne samim tim i psihički... i sve ranije stupaju u odnose....bez da razmišljaju o eventualnim posljedicama....
pogotovo danas kad su informacije,a bome i kontracepcija i više nego dostupni...za razliku od prijašnjih vremena...
naravno ovim automatski isključujem slučajeve silovanja.....gdje mi je pobačaj ukoliko žena to želi apsolutno opravdan...kao i ako je medicinski opravdano.....
za sve ostale slučajeve svatko radi po svom nahođenju....a tko sam ja da sudim
mali_ivica

OligofreniDikobrazoid

Nisam ti gledao clip, ali evo pošto "znaš" čime se ja vodim bilo bi lijepo da kažeš i čime se ti vodiš, možda nam mišljenja koincidiraju, ili me pak ispravi! :D

pogledaj pa će ti biti jasno... ne laj u prazno...
OligofreniDikobrazoid

mali_ivica

OligofreniDikobrazoid

Neću :D
vjerujem ionako da je neki loši stereotip.
mali_ivica

OligofreniDikobrazoid

mali_ivica

OligofreniDikobrazoid

Neću :D
vjerujem ionako da je neki loši stereotip.

Jebemu, Ivice, trebao si odmah rechi da nisi gledao Smisao Zivota pa se ne bih ni upustao u raspravu! :\
bazooka_joe

Jebemu, Ivice, trebao si odmah rechi da nisi gledao Smisao Zivota pa se ne bih ni upustao u raspravu! :\

a j'bga, šta nisi pitao :D
Gade mi se raznorazne krscanske institucije i Crkva sa svojim zadiranjima u privatni zivot pojedinca. Osobito zato sto ne predstavljaju ni najmanji moralni autoritet (popovi koji pisu seksi poruke maloljetnicama i sado-mazo fratri??).

Pobacaj treba i MORA biti iskljucivo odluka zene, odnosno para. Podrzavam legalizaciju pobacaja do nekog treceg mjeseca trudnoce kada se fetus pocinje formirati.
D.E.A.

Angelium

ja se slazem s ovim

Znaci kada te netko siluje i napravi ti dijete, ti ces ga sretna odgajati?
Futile Existence

Što je najbolje vjerojatno će mali biti bolji čovjek od nekog seronje koji bi abortirao djete sve radi vlastitog užitka.

No da se vratim s komentarom kako mi je uvijek simpatično kada vidim što kako određeni ljudi vole na ovakve teme stavljati ovakve primjere koji su jako rijetki, dok recimo je poznato kako najviše pobačaj rade situirana gospoda iz razloga što im se neda zajebavat još i sa malom djecom.

Futile Existence

Gade mi se raznorazne krscanske institucije i Crkva sa svojim zadiranjima u privatni zivot pojedinca. Osobito zato sto ne predstavljaju ni najmanji moralni autoritet (popovi koji pisu seksi poruke maloljetnicama i sado-mazo fratri??).

Crkva ovo Crkva ono... Crkva s ovim nema veze ovo je pitanje društva i ne treba ga shvaćati tako olako. Doduše lijepo je ubaciti ovakav komentar gdje ćeš uplest Crkvu pa na račun negativnih stvari koje je eventualno napravila Crkva te zbog emotivne reakcije ljudi koji ne respektiraju Crkvu dobit neko odobravanje na tvoj komentar (glede pobačaja) koji je društveno pitanje, a ne pitanje Crkve... lijep spin.

Futile Existence

Pobacaj treba i MORA biti iskljucivo odluka zene, odnosno para. Podrzavam legalizaciju pobacaja do nekog treceg mjeseca trudnoce kada se fetus pocinje formirati.

Ovaj komentar mi je najdraži iz razloga što se u startu komentara vidi kako autor Futile Existence zapravo riječima pokušava prisiliti drage čitatelje da djele njegovo mišljenje "Pobacaj treba i MORA biti..." Ovo je pravi "liberalan stav" :D kad tenetko njime tjera (prisiljava) da ti misliš drugačije, naravno bez nekih suvislih argumenata.
Pobačaj ništa ne mora...
Dakle ako definiraš nešto kao živo odnosno plod i sl. a ono se kao takvo ne može braniti, niti izraziti svoje mišljenje glede nečega, onda trebaš napraviti to da "njegove" interese, život i ostalo štite institucije pomoću zakona koji je namjenjen u svrhu njegove zaštite.
Neimanje djece i je odluka žene ili para , ali pobačaj nebi trebao biti.
mali_ivica

Futile Existence

Što je najbolje vjerojatno će mali biti bolji čovjek od nekog seronje koji bi abortirao djete sve radi vlastitog užitka.

No da se vratim s komentarom kako mi je uvijek simpatično kada vidim što kako određeni ljudi vole na ovakve teme stavljati ovakve primjere koji su jako rijetki, dok recimo je poznato kako najviše pobačaj rade situirana gospoda iz razloga što im se neda zajebavat još i sa malom djecom.

Seres kvake. Tko to tocno abortira dijecu iz obijesti, sta pricas ti? I ovdje uopce nije bitno kakav covjek to dijete moze ispasti, nego iskljucivo pravo majke da joj raznorazni politicari i popovi ne govore sto moze, a sto nemoze napraviti sa svojim tijelom.

mali_ivica

Crkva ovo Crkva ono... Crkva s ovim nema veze ovo je pitanje društva i ne treba ga shvaćati tako olako. Doduše lijepo je ubaciti ovakav komentar gdje ćeš uplest Crkvu pa na račun negativnih stvari koje je eventualno napravila Crkva te zbog emotivne reakcije ljudi koji ne respektiraju Crkvu dobit neko odobravanje na tvoj komentar (glede pobačaja) koji je društveno pitanje, a ne pitanje Crkve... lijep spin.

Crkva s ovim nema veze? To doista moze reci samo netko ispranog mozga, ili ogranicene inteligencije. Iz koje si ti grupe? Ako neznas kakve Crkva s ovim ima veze onda se mani ovakvih 'tezih' diskusija i gledaj teletabise i suti. Naime, zivimo u drustvu u kojemu krscani i danas cine oko barem 90% stanovnistva, a sluzbeno stajaliste crkve oko pobacaje je poprilicno jasno, i olakotnih okolnosti nema, sto svakako igra golemu ulogu za NASE drustvo. Koliko god se mi dicili nekakvom sekularnom drzavom, Crkva i dalje dobija ogromne novce iz proracuna iako je vise nego sposobna sama se financirati, a raznorazni svecenici sugeriraju svojim zupljanima za koga da, a za koga ne glasati, na sto naravno imaju pravo iako je moralnost takvih radnja vrlo upitna. Crkva se i dalje koristi za promicanje raznoraznih politickih ciljeva u drzavi i upravo je sluzbeni stav Crkve razlog zasto je pobacaj i dalje ilegalan u Hrvatskoj. Zato ne lupetati da ona nema nikakve veze s ovim molim.

I neznam za tebe, ali meni puca ona stvar ko ce se sloziti samnom, a tko nece. Ne ciljam ni na cije odobravanje, to mozes samo za sebe reci :)

mali_ivica

Ovaj komentar mi je najdraži iz razloga što se u startu komentara vidi kako autor Futile Existence zapravo riječima pokušava prisiliti drage čitatelje da djele njegovo mišljenje "Pobacaj treba i MORA biti..." Ovo je pravi "liberalan stav" :D kad tenetko njime tjera (prisiljava) da ti misliš drugačije, naravno bez nekih suvislih argumenata.
Pobačaj ništa ne mora...
Dakle ako definiraš nešto kao živo odnosno plod i sl. a ono se kao takvo ne može braniti, niti izraziti svoje mišljenje glede nečega, onda trebaš napraviti to da "njegove" interese, život i ostalo štite institucije pomoću zakona koji je namjenjen u svrhu njegove zaštite.
Neimanje djece i je odluka žene ili para , ali pobačaj nebi trebao biti.

Mozda sam malo prenaglaseno izrazio svoj stav, ali poruka ostaje ista. Pa i komarac je ziv dok ga ne mlatnes. Milijarde bakterija u tvojoj okolini su takodjer zive. Da li pitas komarca za misljenje prije nego ga ubijes? Ne pitas. Kako uopce mozes pitati za misljenje bice koje za to nije uopce u stanju? Osim ako mislis da oplodjeni embrio izracunava slozene matematicke kalkulacije. Status necega zivog je vrlo klimav. Pa i biljke su zive takodjer. Fetus nemoze misliti jer nema razvijene organe za to, dapace, jedino je zivo zbog toga sto je organsko, druge ljudske karakteristike nema.

Nadalje, vjesto si izbjegao svoj odgovor o silovanju. Smatras li da silovane zene nemaju pravo na pobacaj?
A sto je sa neplaniranom trudnocom? Nije li vise humanije pobaciti dijete koje je plod greske i neiskustva i zaceti ga nekom drugom prigodom kada par/majka financijski bolje stoji, nego ga izdrzavati u neimastini? "Praviti djecu reda radi"?

Futile Existence

Mozda sam malo prenaglaseno izrazio svoj stav, ali poruka ostaje ista. Pa i komarac je ziv dok ga ne mlatnes. Milijarde bakterija u tvojoj okolini su takodjer zive. Da li pitas komarca za misljenje prije nego ga ubijes? Ne pitas.

Ovdje i je problem u tome što percipiraš djecu kao komarce. Komarca ako ubiješ ne ideš u zatvor, a čovjeka ako ubiješ ideš. Za one ljude koji se ne mogu skrbiti o sebi treba brinut država svojim zakonima.
Futile Existence

A sto je sa neplaniranom trudnocom? Nije li vise humanije pobaciti dijete koje je plod greske i neiskustva i zaceti ga nekom drugom prigodom kada par/majka financijski bolje stoji, nego ga izdrzavati u neimastini? "Praviti djecu reda radi"?

Humanije je neševit ili koristit kontracepciju nego ići na abortus to si htio/la pitati?!
U krajnjem slučaju skrbit za to... odnosno tu kako ti kažeš GREŠKU. Samo me zanima zašto POSLJEDICU oslovljavaš sa GREŠKA, a ne UZROK?! Dakle djete je greška, a neobavezni seks nije?!
Futile Existence

Crkva s ovim nema veze? To doista moze reci samo netko ispranog mozga, ili ogranicene inteligencije. Iz koje si ti grupe? Ako neznas kakve Crkva s ovim ima veze onda se mani ovakvih 'tezih' diskusija i gledaj teletabise i suti. Naime, zivimo u drustvu u kojemu krscani i danas cine oko barem 90% stanovnistva, a sluzbeno stajaliste crkve oko pobacaje je poprilicno jasno, i olakotnih okolnosti nema, sto svakako igra golemu ulogu za NASE drustvo. Koliko god se mi dicili nekakvom sekularnom drzavom, Crkva i dalje dobija ogromne novce iz proracuna iako je vise nego sposobna sama se financirati, a raznorazni svecenici sugeriraju svojim zupljanima za koga da, a za koga ne glasati, na sto naravno imaju pravo iako je moralnost takvih radnja vrlo upitna. Crkva se i dalje koristi za promicanje raznoraznih politickih ciljeva u drzavi i upravo je sluzbeni stav Crkve razlog zasto je pobacaj i dalje ilegalan u Hrvatskoj. Zato ne lupetati da ona nema nikakve veze s ovim molim.

Crkva kao takva može biti protiv nečega ili za nešto, no ona s ovim nema veze jer pitanje kao takvo nije Crkveno nego društveno, dakle povrh Crkve ono okupira i ostali spektar populacije.

Nekužim čemu ovo nabrajanje postotaka tipa 90%, kada Crkva u praksi nema utjecaj na njih po pitanju njihovog razmišljanja i donošenja odluka. Odnosno ja kao katolik odluku donosim samostalno i samostalno za nju snosim odgovornost, bez obzira što meni Crkva kao takva govorila. Želiš li reči pošto se 90% ljudi koji se izjašnjava kao katolici u RH, da se poradi toga radi neke "sekularizacije" treba uzimati u obzir mišljenje samo onih 10% ljudi koji se izjašnjava drugačije?

Pošto sam ti sada ukratko dočarao (objasnio) kako Crkva zapravo s time nema veze, pretpostavljam da sam upravo postao kako ti kažeš "čovjek ispranog mozga i ograničene inteligencije iz neke grupe" :D

Tagovi