Crkva gradi luksuznu palaču od 50 mil. kn usred Osijeka!

Osijek

Crkva gradi luksuznu palaču od 50 mil. kn usred Osijeka!

Novi kompleks Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije u središtu Osijeka prostire se na 5.000 četvornih metara, a njegova je izgradnja pri samome kraju. Već je sada na svakom koraku vidljiva pretjerana raskoš i luksuz.

Zgrada nekadašnje Plućne bolnice, udaljena samo nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga, koja je Crkvi ustupljena u zamjenu za povrat oduzete joj imovine, pretvorena je u reprezentativni objekt, kakvog se ne bi postidjeli ni arapski šeici, piše Jutarnji list.

ANKETA: Facebook anketa
[Treba li se novcem iz gradskog proračuna financirati izgradnja luksuzne palače vikarijata u Osijeku?]

Povijesni medij

Podovi su obloženi posebno izrađenim parketom od kuhanog bagrema, tapete su najbolje kvalitete, kupaonice su opremljene sanitarijama od vrhunskog porculana, a slavine su s elementima pozlate. Na stropovima su raskošni lusteri, a u zgradi je i lift koji vodi na prvi i jedini kat.

Galerija [Jutarnji.hr]: Srakićevi dvori za 50 milijuna kuna

Premašili budžet za 15 milijuna kuna

Posebno luksuzno opremljen je ured u kojem će stolovati predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Marin Srakić.

Kada je počela obnova i dogradnja, govorilo se da će radovi stajati 35 milijuna kuna. No, prema procjeni građevinskog stručnjaka koji je nedavno obišao dvore, vrijednost posla daleko je premašila taj iznos i približila se svoti od 50 milijuna kuna.

Tekst: Jutarnji.hr

Povijesni medij
Ima tema vec i anketa cak:-P
...riječi nemogu opisati ovo.....
u ovolikom kolapsu grada oni bace novce na * crkvu...i onda se netko čudi zašto je ovako u Osijeku :evil:
IMA SE, MOŽE SE!!!

Samo živim u nadi da će ljudi jednog dana, iako znam da ga ja neću doživjeti, izvući glavu iz dupeta i početi korisititi mozak.
prekrasno....svaka vam cast *!

Re: Crkva gradi luksuznu palaču od 50 mil. kn usred Osijeka!

Prema podacima do kojih smo uspjeli doći, a koji nisu potpuni, Županija osječko-baranjska je 2008. donirala 200.000 kuna za obnovu Vikarijata, a godinu kasnije, dakle krizne 2009. godine, u svrhu Crkvenog luksuza županija je darovala pola milijuna kuna. Već sljedeće godine uslijedila je donacija u iznosu od 200.000 kuna, a poklon nije izostao ni ove godine - 150.000 kuna.

Aktualni gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo (HDSSB) sa osobitim je zadovoljstvom ustvrdio i kako je grad Osijek 2010. godine za obnovu istog objekta u vlasništvu Crkve darovao 200.000 kuna, a istu je cifru Crkva u džep stavila i sljedeće godine.

"To je ono što je donirano otkad sam ja gradonačelnik Osijeka, sa naznakom da ćemo 2012. godine isto donirati ukoliko objekat ne bude gotovo", napomenuo je Bubalo.

LINK

Bravo *, a radna mjesta ce nam otvoriti Sveti Miki Maus !?
Posebno pogadja Bubalova bahatost!

Dok se urusavaju stropovi skola, djeca nemaju dvorana, dok ljudi u kolonama napustaju grad u potrazi za poslom [znaju svi oni koji petkom dolaze autom u grad, a nedjeljom odlaze za Zagreb], Bubalo ne samo da je dao milijune poreznih obveznika, nego se prijeti da ce dati jos i vise!

SRAMOTA

"Donirat ćemo i dalje"

"To je ono što je donirano otkad sam ja gradonačelnik Osijeka, sa naznakom da ćemo 2012. godine isto donirati ukoliko objekat ne bude gotovo", napomenuo je Bubalo.

Eto, monsinjor Marin Srakić, koji će i sam stolovati u tim "dvorima od kuhanog bagrema" može slobodno, kao i do sada, nastaviti vraćati na početak radove kojima nije zadovoljan. Uostalom, koliko ova država godišnje daje Crkvi, to ni sam dragi Bog ne zna.

"Kao župan obnovu Vikarijata sam dva puta pomogao. Vikarijat je, smatram, itekako potreban i gradu Osijeku i biskupiji. U Osijeku smo, naime, dobili konkatedralu, pa je logično da je dio tih poslova prebačen u Osijek, čime je Osijek dobio na značaju, te su mu stoga za to potrebni i objekti", objašnjava gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

naravno da će bubi morat donirat i u 2012. jer se iza u dvorištu još mora izgradit konferencijska dvorana za njihove skupove. predavanja i ostale pizdarije...
ovo je prekrasno..jako sam ponosan na bubala..i svraka dvore..
Vratili se mi u mračno doba srednjeg vijeka, gdje samo plemstvo i svećenstvo uživa dok "puk" krvlju sve to plaća. Stvarno je krajnje vrijeme za nekog križanca terminatora i danka bananka da napravi dar mar...

jeln etko vidio tuš kabinu ..ima slika u Jutarnjem listu..ofcourse masažna s pozlačenim pipama..marvi nek sveta voda ciri iz ..korodirajućih...Koliko taj čića ima godina..?? nikad nisam skužila kad netko ima 70-80 godina i jebe ga dizajn..al dobro..pa ovako jedva čekam kad će me netko pitatai gospođo Vaš PDV želite podijeliti kome? onda ja kažem crkvi kao ustanovi 0 NULA kn brojkom i slovima.
aj da ne govore o siromaštu i skromnosti pa bih razumio, al ovak stvarno ne shvaćam.
pozlaćene pipe.....i dalje da ne nabrajam
al samo da mi je znati koja će "časna " prati muf u onom bideu na slici?
Tolko o svetom pismu, zivite skromno!* i njih i njihovu vjeru! Umjesto da su pomogli ljudima sa tim parama oni se ovako bahate...Vec vidim gresku u projektu, nema garaze za 20-ak passata...

Hedlova retorika, šugavi populizam. Tako je pokojni seljački vođa Stjepan Radić bio na ručku sa Strossmayerom, pa izašao van među pošteni narod i sprdao se raskoši u kojem žive biskupi, povlađujući tom istom narodu. A ne znam koji je više "zadužio" Osijek.
Citirao bih jednog svećenika: Dajte svojoj djeci da budu svećenici, pa će uživati u takvim "blagodatima".
Hedl ovo piše inspiriran oniksovom oblogom u Zagrebu. Ono što taj lik pokušava je uvijek zacrniti stvarnost, a to je od vajkada, provjereno, najlakše učiniti sprdajući Crkvu. Ne kažem da je ovakav projekt prijeko potreban, ali je Osijek u posljednjih nekoliko godina uzdignut na puno važniju stepenicu lokalne Crkve. Imamo konkatedralu, što možemo zahvaliti tom istom nadbiskupu i njegovoj diplomaciji. Znam da po mišljenju ovdašnjih forumaša branim neobranjivo, ali mi je isto tako smiješan izvor (navodi građevinskog stručnjaka) koji procjenjuje da su radovi koštali više od planiranog i to barem petnaest milijuna. Bože me sačuvaj takvih stručnjaka,koji "šacaju" vrijednost radova. Zato imamo takve dubioze u proračunu i najkriminalniju javnu nabavu i radove u povijesti čovječanstva.
Za razliku od većine građevinskih "poduzetnika" koji su se u gradnju ubacili bez da su poznavali kako izgleda lopata, pa u skladu s tim radili i troškovnike, Crkva ono što radi, definitivno radi kvalitetno. Još jedna opaska: nadbiskupija će to sigurno platiti na vrijeme, što je velika razlika - od države, na primjer. Koliko ovakav projekt, pa makar i nepotreban, hrani obitelji, nek se bavi Hedl u slijedećem članku. Jedino po čemu ću pamtiti ovaj članak je "bahatost" nadbiskupa, koji je u inspekciji nekoliko puta mijenjao interijer po svojim fix idejama. Inače su biskupi čudne biljke, pa kompenziraju neke "nedostatke" ostavljajući u naslijeđe građevine za duži niz godina, a ne da procure drugi dan poslije otvaranja.
Kad bi gradili kao država, onda bi u specifikaciji napisali cijene pozlaćenih pipa, a ugradili najjeftinije, kineske...
@chageru, na stranu sto sti branis obranjivo ili neobranjivo, vjerojatno imas neki svoj interes predstavljen znamenkama.

Prvoklasni je skandal da je Bubalo prvo davao novac iz ¸zupanijskog proracuna, a sada to radi iz gradskog i jos najavljuje da ce ciniti i ubuduce.

Mi nemamo milijarde viskova s kojima ne znamo koje i kakve bismo vise skole, dvorane i koje udruge sponzorirali. Mi grcamo u dugovima, koji se onda pokazuju kako "financijska stabilnost".

Mi imamo skole koje se urusavaju (i onda kad se koja srusi, nesto se izdvoji, malo se kuka po EU fondovima), imamo djecu koja nemaju dvorane, imamo klubove koji propadaju jer se sav novac trosi na jedan nogometni (iz kojeg novci nestaju brze nego ptica leti).

Bas me zanima kako bi reagirali oni koji odlucuju o davanju EU novca culi da je gradonacelnik jednog grada kukao kako novca nema, a s druge strane DAROVAO preko milijun kuna poreznih obveznika, ponasajuci se KAO DA SU TO NJEGOVI OSOBNI NOVCI.

Ciju to savjest pere Bubalo i zasto?

Neka Crkva gradit sto hoce i kako hoce, ali vlastitim novcem. Neka sagrade sto ovakvih palaca, ali lovom iz Vatikana, a ne iz proracuna Republike Hrvatske, Zupanije Osjecko-baranjske ili Grada Osijeka.

Ovo je cisto razbacivanje novcem i kupovina naklonosti klera, kako bi se oduzili na oltarima propovijedajuci kako zlocinci nisu zlocinci.

Sramota, sramota, sramota!
Leteci mungos

@chageru, na stranu sto sti branis obranjivo ili neobranjivo, vjerojatno imas neki svoj interes predstavljen znamenkama.

Eh kako tipično. Kad nismo istog mišljenja, onda ovaj drugi od svog "jamačno" mora imati koristi. Primjer razmišljanja iz bivšeg sistema. Tako nastupate i prema "drugačijima" koji od svega "moraju" imati koristi, jer da nemaju, ne bi ga radili. Zapravo VI taj posao "jamačno" ne bi radili,ako ne bi imali koristi?
S ovim ostalim se mogu složiti, utoliko što mislim da se s tom lovom moglo napraviti nekoliko dvorana, npr. Ali i to ovisi o "građevinskim stručnjacima", pa nisam siguran da bi taj novac bio dostatan i za jednu. A o kvaliteti izvedbe da i ne govorim.

Leteci mungos
Neka Crkva gradi sto hoce i kako hoce, ali vlastitim novcem. Neka sagrade sto ovakvih palaca, ali lovom iz Vatikana, a ne iz proracuna Republike Hrvatske, Zupanije Osjecko-baranjske ili Grada Osijeka.

Točno.
Samo i Crkvi je jasno da kada bi morala živjeti isključivo od vjernika, ne bi imali ni za šator, a kamoli za ovakve palače.
Bajka o Hrvatima - velikim katolicima bi se raspukla kao mjehur od sapunice.

Zato je korisnije se nakačiti na proračun, napraviti deal sa politikom i nema problema sa palačama, passatima i prodavanjem muda za bubrege.
Na dan otvorenja tog božjeg hrama, skupit će se velik broj "duhovnih lidera, božjih apostola, političkoga establismenta, i inoga smeća". Tada ih jednostavno treba zapalit, to bi bio dobro uložen novac. Jedino nekako treba prije vatre spasiti djecu.
Velika većina vas ili vaših roditelja je birala vladajuće i na drzavnoj i na lokalnoj razini, i ne vidim potrebu da se žalite jer to neće ništa promjeniti . Ugovori i dogovori /pisani i nepisani/ se moraju poštovati pogotovu kada se pojavljuje obostrani interes, to vam je valjda jasno...ili nije.
@silence, sto nam onda savjetujes? Pamet pri zaokruzivanju listica?

Koliko ce se ljudi sjetiti ovoga na dan izbora?
Ne savjetujem ništa.
Ja nemam problema sa pamćenjem zasad, pa ću od dva (ili više zla) izabarati ono manje...a tko je to u ovom trenutku ne znam.
a šta će srakiću bide u kupatilu??? možda za noge prati valjda...

usput rečeno ovo zdanje koje je crkva maznila je zadužbina za SIROTIŠTE! . evo malo iz arhiva:

Ostavština trojice osječana zahvaljujući kojoj je Osijek 1870. godine dobio sirotište, a 1874. godine najveću i najmodernije opremljenu bolnicu u ovom dijelu tadašnje Kraljevine.

JOHANN KOHLHOFFER (gostioničar u Tvrđi i posjednik; sredina XVIII. st. – Osijek, 1802.)
Smrt kćeri jedinice potaknula ga je da 29. travnja 1782. cijeli svoj imetak namjeni osnivanju sirotišta u Osijeku. U uvodu svoje oporuke Kohlhoffer navodi da je potresen i ražalošćen gubitkom svoje kćeri, umrle u cvijetu mladosti, te da pošto više nema izravnih nasljednika odlučuje siročad oba spola učiniti svojim nasljednicima. Zakladi je ostavio kuću „K trima potkovama“ u Tvrđi blizu franjevačkog samostana, svratište „Zlatnom orlu“ u Novom gradu, vinograd u mađarskom gradu Villanyu, sve zalihe vina i rakije, gotovinu i utjerane dugove u vrijednosti 16.680 forinti.

JOSEF HUTTLER (kožar u Donjem gradu i posjednik; sredina XVIII. stoljeća – 1801., Osijek)
2. prosinca 1782. godine napisao je oporuku sličnu Kohlhofferovoj u kojoj je cijeli svoj imetak, tj. kuću „K zelenom lovcu“ u blizini tadašnje donjogradske tkaonice svile, vodenicu na Dunavu, 1.600 komada uštavljenih telećih koža, svu gotovinu, srebro i namještaj u vrijednosti 35.877 forinti, također namijenio gradnji doma za djecu bez roditelja.

CRISTIAN MONSPERGER (isusovac; Wiener Neustadt, 1735. – Osijek, 22. II. 1803.)
U doba nastanka oporuka Kohlhoffera i Hutlera već je desetak godina živio u Osijeku. U školskoj godini 1767./68. predavao je na gimnaziji; do ukidanja isusovačkog reda obavljao je službe njemačkog propovjednika i katehete, a kraće je vrijeme bio i upravitelj Bratovštine muke i smrti Isusove. Od 1773. do 1795. bio je pomoćni župnik u Tvrđi, kada postaje župnikom u jednogodišnjem mandatu. Monsperger je 22. siječnja 1803. svoj imetak u vrijednosti 1.980 forinti pridodao zakladi.

Monsperger je bio izvršitelj oporuka Huttlera i Kohlhoffera koji „cijeli svoj imetak ostaviše čovjekoljubivoj svrsi“ pa se pretpostavlja da je on i potaknuo stvaranje zaklade za gradnju sirotišta u kojem bi „djeca siročad bez roditelja našla nadopunu skrbi i gdje bi se religiozno i moralno odgajala...“
Budući da Osijek tada nije imao novčarski zavod a ni zakonito Gradsko poglavarstvo, zakladna su sredstva stavljena pod kraljevu zaštitu i upravu Ugarskog namjesničkog vijeća. Iako je grad imao žarku želju podići sirotište, do njegove izgradnje nije došlo ni 1843. godine kada je zaklada dosegla zadivljujuću svotu od 348.828 forinti. Tek su od doba biskupovanja Josipa Juraja Strossmayera, koji se osobno silno zalagao da se Osijeku vrate novčana sredstva i izgradi prijeko potrebno sirotište, počeli ozbiljniji zahtjevi za dobivanje zakladnih sredstava. Najveća dopisivanja, moljakanja i preklinjanja odvijala su se od 1862. do 1867. godine kada je 1. kolovoza Carski dvor konačno oslobodio zakladna sredstva te odobrio gradnju sirotišta iz Hutler-Kohlhoffer-Monspergerove zaklade iznosom od 72.464 forinte.
U proljeće 1868. počela je izgradnja sirotišta na uglu Duge ulice (današnje Strossmayerove) i Solarskog trga. Sirotište, koje je izgrađeno krajem 1868. te otvoreno 3. travnja slijedeće godine, imalo je 60 mjesta za zavodske štićenike oba spola te je pokrivalo potrebe smještaja pitomaca iz Osijeka ali i iz Virovitičke, Srijemske i Požeške županije.
Ostavština Hutler-Kohlhoffer-Monspergerove zaklade bila je toliko ukamaćena da je u potonjem četverogodišnjem razdoblju osigurala i izgradnju osječke donjogradske Sveopće zakladne bolnice koja je rješenjem carske vlade započela 6. Ožujka 1870. godine.
1. studenog 1874. u Donjem je gradu otvorena Zemaljska bolnica Hutler-Kohlhofer-Monsperger. Nova jednokatnica potkovastog oblika, s krilima okrenutima prema sjeveru i dvokatnim središnjim dijelom, bila je najveća i najmodernije opremljena bolnica tadašnje Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

najnasilniji element društva je neznanje
ovo je vraćeno crkvi jer joj je pripadalo u to vrijeme, tada nisu bili bahati kao sada već su se brinuli za djecu bez roditelja..

a za bide...pa pohvalno, valjda će dovoditi žene, to je način borbe protiv pedofilije u crkvenim redovima..
bide za gospođu srakić,hahaha.. ma gade mi se, a ste vidili onaj staklemo gvožđani duhovni centar u dvorištu zguza. da to isus vidi tražio bi da ga još jednom razapnu ..

još malo pa će gradski i crkveni oci ozakonit inkviziciju.prvo će spalit ovaj forum
ionako će se sve ovo zaboraviti za tjedan dana kao i sve u hrvata...
Ajmo oformit listu za korištenje kupatila:D oliti kupaonice:d ja bih evo..šta ja znam.... tuš isprobao.. vjerujem da Sraćko ina dobar ukus.. pa kad mu dođe Bozanič te na tečnom rvackom počne pričat koda ga neko j*** da se momak ima gdje osvježit

chager

Citirao bih jednog svećenika: Dajte svojoj djeci da budu svećenici, pa će uživati u takvim "blagodatima".

:cry: evo sve suza suzu sustiže zbog njihove teške sudbine!
kruh je to sa sedam kora..šmrc šmrc

stvarno, kako..??
jel se kler toliko istrenira u pranju mozga puka da i sami podlegnu vlastitim metodama? sasvim je u redu pijuckat jutarnju kavicu uz stol od predragocjenog mahagonija dok se stopala znoje u papučama od najfinije angore tek nježno dotičući parket koji se presijava poput stakla..
''Sestro Felicija, molim smanjite grijanje!''
i onda ode, stane iza oltara i propovijeda o ušici igle..

koji kurac se događa? is this the matrix?
anybody gonna wake me up finally?!
ti si podlegao kapitalizmu lega.. tebi je samo mahagonij bitan..ono materijalno:DDDDDDDDDD

popovima to nije materijalno..oni će uvijek počet srat o Bogu i ukazanju Isusa Krista presvetog srca Marijina i Duha SVetog i pokušat nabacit spin...
njih ne brine jel to materijalno jer su lopine i imaju..

puj smradovi
Super što se to događa, nek malo hrvatska javnost vidi što je ZAPRAVO "majka crkva", banda obična! Jedini je problem što su ljudima i Boga zgadili a On nema nikakve veze s njima, naprotiv, vjerojatno mu se gade. Fuj.
Pa Crkva je oduvijek bila glavna šta je vama...sada je tek možda na 5% svoje moći,u srednjem vijeku recimo ali i ne tako davno ustvari Crkva je bila doslovce "Bog i batina"...ona je bila vlast,vlasnik i krvnik. To što oni sada imaju to je ništa spram onoga šta su nekada imali...ako gledamo na materijalne stvari,zemlju itd. Svejedno sam Katolik ali da nitko nije savršen na ovom svijetu pa i Crkva i Božje sluge i to je istina...

Post Postano: 06.10.2011. 21:08
Naslov: Re: Crkva gradi luksuznu palaču od 50 mil. kn usred Osijeka! Citirajte i odgovorite[Vrh]
Hedlova retorika, šugavi populizam. Tako je pokojni seljački vođa Stjepan Radić bio na ručku sa Strossmayerom, pa izašao van među pošteni narod i sprdao se raskoši u kojem žive biskupi, povlađujući tom istom narodu. A ne znam koji je više "zadužio" Osijek.
Hedl ovo piše inspiriran oniksovom oblogom u Zagrebu. Ono što taj lik pokušava je uvijek zacrniti stvarnost, a to je od vajkada, provjereno, najlakše učiniti sprdajući Crkvu. Ne kažem da je ovakav projekt prijeko potreban, ali je Osijek u posljednjih nekoliko godina uzdignut na puno važniju stepenicu lokalne Crkve. Imamo konkatedralu, što možemo zahvaliti tom istom nadbiskupu i njegovoj diplomaciji. Znam da po mišljenju ovdašnjih forumaša branim neobranjivo, ali mi je isto tako smiješan izvor (navodi građevinskog stručnjaka) koji procjenjuje da su radovi koštali više od planiranog i to barem petnaest milijuna. Bože me sačuvaj takvih stručnjaka,koji "šacaju" vrijednost radova. Zato imamo takve dubioze u proračunu i najkriminalniju javnu nabavu i radove u povijesti čovječanstva.
Za razliku od većine građevinskih "poduzetnika" koji su se u gradnju ubacili bez da su poznavali kako izgleda lopata, pa u skladu s tim radili i troškovnike, Crkva ono što radi, definitivno radi kvalitetno. Još jedna opaska: nadbiskupija će to sigurno platiti na vrijeme, što je velika razlika - od države, na primjer. Koliko ovakav projekt, pa makar i nepotreban, hrani obitelji, nek se bavi Hedl u slijedećem članku. Jedino po čemu ću pamtiti ovaj članak je "bahatost" nadbiskupa, koji je u inspekciji nekoliko puta mijenjao interijer po svojim fix idejama. Inače su biskupi čudne biljke, pa kompenziraju neke "nedostatke" ostavljajući u naslijeđe građevine za duži niz godina, a ne da procure drugi dan poslije otvaranja.
Kad bi gradili kao država, onda bi u specifikaciji napisali cijene pozlaćenih pipa, a ugradili najjeftinije, kineske...

Je imaš pravo i Vatikan se gradio dok je rulja vani gladovala, pa ovako pun kufer mi je te vaše retorike, kaoliko će nešto trajati pa se ugrađuje pozlata.." Majstore odi negdje zaraditi tu pozlatu! " pa si ju stavi gdje god ti treba... Ljudi mi kopaju po kantama za smeće..jeste li vi slijepi.....koliko je beskučnika, koliko djece ima rak i nema novaca za lijek..koliko njih će umrijeti prijevremena..kome će ovi zidovi koristiti?? Pa i škole kad se grade iskorištenje se gleda po kvadratu korisnog prostora...svi znamo da če tamo u vrh glave ući 20 njuški..u što vi to vjerujete? Ma ja bi rado tražila sve jebene račune ...da vam vidim face ..isto kao kad teta kontrolor u tramvaju nađe nekoga bez karte.. Izađite na ulice ..hodajte pješke i pogledajte oko sebe...pa ako ne nađete ništa na što b mogli potrošiti 50 miliona tuđih kn ..eto javite se ja ću rado dati par ...konkretnih ideja...
Boli vas dupe. Rvacka je raj na zemlji. Rvati su nebeski narod. A jedino bolje mjesto za život od Rvacke je nebeski raj.
Koliko ste donirali crkvi, svi rvati kad crknu od gladi i neimaštine imaju rezervirano mjesto u raju. :)
chager

Još jedna opaska: nadbiskupija će to sigurno platiti na vrijeme, što je velika razlika - od države, na primjer.

How yes no:

http://www.nacional.hr/clanak/66623/gradevinska-tvrtka-zavrsila-u-stecaju-jer-joj-caritas-duguje-25-milijuna-kuna

http://www.24sata.hr/news/tvrtka-u-stecaju-jer-crkva-nije-platila-24-milijuna-kn-134740

Nemoš vjerovat!!!
Prvo počnu kad se rodiš naplate ti krštenje, onda malo još odrasteš pa ti naplate prvu pričest nakon toga ti naplate krizmu, vjenčanje, pokop lukna.. Ako dobiješ djecu naravno sve ispočetka... Sve dok odrastaš tupe ti na vjeronauku da je crkva najbolja stvar na svjetu da misli samo na druge da se ne bi priupitali..
U međuvremenu traže elemozinu jer se "nema" čime platiti struju grijanje i plaču svečenicima. Koliko ja znam struju i plin crkva ne plača nego dobiva badava a račun u hep-u se podmiruje od onoga što nama nabijaju cijene!!!
Traže za renoviranje crkve od vjernika još novaca, dok se ta crkva nikako da obnovi.
Od države su dobili u prošlih 10 godina 5 milijardi kuna!!! U p.m. jel Vi znate koliko je to novaca?
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/48070/Default.aspx
Uz sve što naplačuju potražuju zar moraju još i da dobivaju poklone od županija? I da se tim novcem tako razbacuju? To je sramota našeg društva da se u ovakvim vremenima događaju takve stvari!!
religija je strašna stvar,u njezino ime čine se ružne stvari,pate nevini,pa se pitam : a gdje je u svemu tome Bog? onaj pravi,dobri ne onaj zbog kojeg nam govore da moramo trpiti i patiti!?
vice1981

Nemoš vjerovat!!!
Prvo počnu kad se rodiš naplate ti krštenje, onda malo još odrasteš pa ti naplate prvu pričest nakon toga ti naplate krizmu, vjenčanje, pokop lukna.. Ako dobiješ djecu naravno sve ispočetka... Sve dok odrastaš tupe ti na vjeronauku da je crkva najbolja stvar na svjetu da misli samo na druge da se ne bi priupitali..
U međuvremenu traže elemozinu jer se "nema" čime platiti struju grijanje i plaču svečenicima. Koliko ja znam struju i plin crkva ne plača nego dobiva badava a račun u hep-u se podmiruje od onoga što nama nabijaju cijene!!!
Traže za renoviranje crkve od vjernika još novaca, dok se ta crkva nikako da obnovi.
Od države su dobili u prošlih 10 godina 5 milijardi kuna!!! U p.m. jel Vi znate koliko je to novaca?
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/48070/Default.aspx
Uz sve što naplačuju potražuju zar moraju još i da dobivaju poklone od županija? I da se tim novcem tako razbacuju? To je sramota našeg društva da se u ovakvim vremenima događaju takve stvari!!

Svaka čast na komentaru ,to isto i ja mislim ,nikada im dovoljno uz sva ta plaćanja i lukna još i svake nedjelje na sv.misi daj za lemozinu.
Bitno je vjerovati u Boga,a ne u crkvu jer crkva nije Bog a pogotovo ta naša crkva koja je postala pohlepna za novcem .
Da su oni uredili tu palaču pa pola zgrade dali na korištenje učenicima i studentima koji bi se školovali i studirali čiji roditelji nemaju financijske mogućnosti ja jednu riječ ne bi rekla,da su sredili za beskućnike ,za zlostavljane žene i djecu ..ma na bilo koji način pomogli ljudima..ali to je gramzljivost da je to postalo nepodnošljivo .
Crkvi sve više a vjernika sve manje bar u katoličkoj crkvi,jer su se ljudi opametili i vide kakva je ta crkva.
PEGY

religija je strašna stvar,u njezino ime čine se ružne stvari,pate nevini,pa se pitam : a gdje je u svemu tome Bog? onaj pravi,dobri ne onaj zbog kojeg nam govore da moramo trpiti i patiti!?

Nema tu Bog nikakve veze... Treba se konačno shvatiti da crkva i vjera nisu ista stvar...
Vjera u Boga je jedno a vjera u crkvu koja navodno predstavlja Boga je drugo.. Crkva ovo radi a ne Bog.. Crkva je vodila križarske ratove a ne Bog. Crkva sve što radi radi pod krinkom toga da je u ime božje. Ja mislim da Bog ne bi htjeo da se novac tako troši pogotov kad ima toliko siromašnih ljudi na rubu egzistencije... Sramota!, kako im nije neugodno?
Najgore od svega je što crkva dobiva pare od države po količini vjernika. A količina vjernika se broji po broju krštenih.. Što je totalna glupost!! Šta djete zna? Trebalo bi se brojati po broju praktikanata. Ili u poreznoj se prijaviti kao nevjernik ili vjernik da s eu tom slucaj tvoj dio donira ili ne donirao ako to zelimo crkvi
i u Bibliji piše da vjernik sam mora prihvatiti vjeru i Boga u svoje srce da bi bio kršten to znači da mora znati što radi.. A malo djete ? što ono zna?
daj lemozinu, kupujem limuzinu! :)
Where is your God now? ^^
Možda je ružno reći, no istina je rijetko lijepa. Crkva istinski radi svoj posao kad je potlačena, "pod čizmom diktatora", odnosno, u istom blatu kao i sirotinja. Papa Ivan Pavao II je svoju vjeru iskovao pod režimom SSSR-a, gdje se borio za svaku ciglu crkve i za svakog vjernika kao da mu je prvi i zadnji. I kad nije bilo crkve, vjeru je propovjedao na livadi među ljudima.
Ne govorim da crkva netreba imati ništa i biti u teškoj sirotinji, nego imati kontrole i kulture, te najviše poštovanja prema svojoj zajednici.
Graditi palače od zlata i doba kada vjernici nemaju za osnovno preživljavanje, kada mnogi kopaju po smeću iz puke nužde, kada je beskućnika svakim danom sve više je besramno i grotesktno.
No, tko ne uči iz svog iskustva, suđeno mu je ponoviti iste greške.
crkva broji svoje zadnje godine postojanja............. stoljetni organizirani kriminal pod vodstvom Vatikana
jel Crkva kriva što su im drevni narodi dobrovoljno poklanjali svoje zlato u zamjenu za život? :D
i još ih zeznu pa ih ili pobiju ili pretvore u robove
vidjeli crveni sanitarni cvor :lol: :lol: :lol:
naporni ste vise sa tim "spontanim" (mos si mislit) progonom katolicke crkve, da su otvorili nekakav dom za nezbrinutu djecu sto neki ovdje spominju topic bi bio isti samo sto bi vristali da ga otvaraju zbog "pedofilije"
otvara i pravoslavna crkva, otvara se i nekakav islamski centar (financiranim tko zna cijim novcima sa bliskog istoka i to za mizeran broj vjernika) pa ne vristite o tome...
unistava vam citavu furku ta dvolicnost i selektivnost
od tebe nisam očekivao ništa drugo... islamski centar NEČIJIM novcem.. tako je NEČIJIM , ne NAŠIM...
Mafija je za njih Caritas
Jel' i pravoslavnoj crkvi Bubalo dao milijun kuna iz zupanijskog i gradskog proracuna? Ili za gradnju islamskog centra?

Ako nije - onda je on selektivan u odabiru. Je li to diskriminacija?

Idemo i malo dalje, hajdemo svakoj vjerskoj zajednici davati lovu i iz zupanijskog i gradskog proracuna.

Sramota da pored skola u kojima se urusavaju stropovi Bubalo DONIRA novce poreznih obveznika, kao da su njegovi. I najavljuje da ce davati i ubuduce.

A ljudi kopaju po kantama, gerbu za posao, odlaze iz Osijeka, djeca nemaju dvorane, stropovi im vise iznad glava.
tranquilize

vidjeli crveni sanitarni cvor :lol: :lol: :lol:
naporni ste vise sa tim "spontanim" (mos si mislit) progonom katolicke crkve, da su otvorili nekakav dom za nezbrinutu djecu sto neki ovdje spominju topic bi bio isti samo sto bi vristali da ga otvaraju zbog "pedofilije"
otvara i pravoslavna crkva, otvara se i nekakav islamski centar (financiranim tko zna cijim novcima sa bliskog istoka i to za mizeran broj vjernika) pa ne vristite o tome...
unistava vam citavu furku ta dvolicnost i selektivnost

Da, rekli bismo da su to napravili radi pedofilije, ali ne zato što smo osuđivački narod ili nam je dosadno, nego zato što za takvu optužbu bi imali osnovanu sumnju.

A za ostalo što si napisao/la... Ma daj se uozbilji.

Dvoličnost i selektivnost?!

Nisu previše niti dvolični niti selektivni oni koji propovijedaju ljudima način života u svrhu odlaska u raj; oni kojima nisu dovolno dobre obične pipe i kupaonske pločice, niti običan parket, da ne bih rekla slučajno laminat. Ni slučajno.
@nell što se tiče parketa tu nisu selektivni, to se zove istančan ukus:D
audiworld

@nell što se tiče parketa tu nisu selektivni, to se zove istančan ukus:D

Što bi značilo da su vrlo selektivni,
crkva je kriva jel ono što ona predstavlja nema veze s "Bogom" i "vjerom"...a za svoju savršenu glumu stoljećima "kradu" i "ubijaju" narod...

Drago mi je vidjeti da se ljudi samoosvještavaju kada je crkva u pitanju. Koliko nam je samo trebalo za to.
mučki provokator

Drago mi je vidjeti da se ljudi samoosvještavaju kada je crkva u pitanju. Koliko nam je samo trebalo za to.

I trebat će nam (im) još mnooogoooo vremena. Nažalost.

chager

Hedlova retorika, šugavi populizam.

bravo chageru, retorika ti je jednaka jadrankinoj, jadna i bijedna. ispada kako je za sve nedaće slavonije i baranje kriv drago hedl, ne i oni koji su te nedaće prouzročili. čestitke na zatvaranju očiju od stvarnosti. spin je hrvatska realnost ali i u tome pretjeruješ. čestitke na glupavosti, ja već dobio alergiju.

Mislim da je većina forumaša na ovu temu promašila stoljeće. Da ste kojim slučajem živjeli u srednjem vijeku, tada bi ovo sve što govorite bila prava stvar. Ovako, ispadate smiješni spominjući ljude koji se hrane po kantama za smeće, a većina vas ima vremena i novca cijeli Božji dan trkeljati fraze koje se uče po kojekakvim kumrovečkim školama. Ne zamjeram nikome, zapravo, puno je istine u vašim postovima. To je krivnja same Crkve, odnosno ljudi koji ju vode. Potrebno je razboritosti u ovim vremenima, a sotona ne bira sredstva.
Ipak, ne uvažavati argumente i različito mišljenje nije ono što očekujem od takvih. Ako Crkvi zamjerate jednoumlje i politički angažman, što onda reći o vašem angažmanu i vašoj "strani".
Opravdanost investicije Grada u ovaj kompleks vidim u desecima radnih mjesta koje je Crkva angažirala u izgradnji. Tri godine ispunjavaju nadbiskupove snove, pa to košta. Dobar dio novca utrošenog u ovaj projekt dolazi iz donacija, pa to možemo nazvati i onako kako bi danas mnogi htjeli živjeti - da drugi daju, a mi Hrvati da trošimo. Što se tiče ulaganja u druge vjerske zajednice, ono ovisi o broju potencijalnih vjernika-birača. Pa dopustite da nije nitko lud ulagati u ono što mu se ne isplati. Samo naprijed, očekujem bar 100 postova protiv Crkve, a dobar dio vas, licemjerno, uopće to ne pokazuje u stvarnosti.
chager

...očekujem bar 100 postova protiv Crkve, a dobar dio vas, licemjerno, uopće to ne pokazuje u stvarnosti.

Itekako pokazujem. Po čemu si ti to zaključio da je dobar dio nas licemjerno po tom pitanju?

I naravno da uvažavamo argumente, ali gdje su ti tvoji argumenti? Zaposleni u izgradnji crkve? Ma šališ se. To bi značilo i da je npr Eurodom dobra investiicija iako trune nedovršen. Različita mišljenja? U ovom slučaju su to mišljenja totalno neutemeljena argumentima nego zaslijepljena trkeljanja osobe koja ne živi u stvarnosti.

chager

Mislim da je većina forumaša na ovu temu promašila stoljeće. Da ste kojim slučajem živjeli u srednjem vijeku, tada bi ovo sve što govorite bila prava stvar.

Pa kakva je razlika između srednjeg vijeka i danas?
Misliš ako ljudi znaju da je zemlja okrugla i ako imaju struju da ne žive u srednjem vijeku!?
Vidjet ćeš za koje desetljeće (ako ne i prije) da će ljudi opet spaljivati vještice, a nisam siguran ni da internet neće biti ukinut. Internet samo služi kako bi se na zabavan način popisalo stanovništvo i prebrojala krvna zrnca, a onda ajmo u križarske ratove!
Uuu chageru brate mili.... Ode ti... Deseci radnih mjesta..nek daju meni milijun kuna za halu..proizvodnu...pa ce osi desetaka koji ce ju radir jos desetak stalno radit...
Valjda te dobro plate,ali ako te ne placaju onda je to vec problem..ozbiljni
pa oni nas smatraju ovcama, mi smo njihovo stado ... a mi se upravo tako i ponasamo.

mene tu nista ne cudi, trebaju uzeti jos i vise, kad smo ovce.

chager

Opravdanost investicije Grada u ovaj kompleks vidim u desecima radnih mjesta koje je Crkva angažirala u izgradnji.

pa normalno, zašto gradit, renovirat i opremat vrtiće, škole i knjižnice kad se može crkvi sagradit dvorac..

mislim čak da to više nije ni slučajno. što narod bude, blago rečeno, neinformiraniji, to će glavašoidi imat više glasača.
it's a win-win sičjuejšn!
:whip:

zanima me ima li još u ovome gradu udruga, civilne scene, građanske inicijative? onih koji su prije 5-10 godina drmali i tresli kramarić-glavaš vladavinom.gdje je sad centar za mir i ljudska prava, helsinški odbor, zeleni pa da prozivaju i pitaju gradonačelnika i crkvu šta se to radi i odakle im silne pare i zašto u centru grada stvaraju zabranjenu zonu (ne smijete ni pogledat preko plota u tu crkvenu zgradu!!!) ovo što rade klerofašisti je zaista sramotno, ali je sramotno da nitko od građana i građanki ne reagira. crkvena imovina nije privatna imovina, to je pokradena imovina , isto kao što ovi silni novci koje su političke stranke počele bacati na predizborne nastupe, nisu njihovi zarađeni novci nego oteti od naših crkavica. dakle, ostaje otvoreno pitanje: gdje je civilno društvo ovoga grada? krepalo? spava na eurima iz projekata za koje ostatak građanstva niti ne zna da postoje? koliko piše u registru udruga, skoro 300 ih je u ovome gradu : od ekoloških, preko vjerskih do humanitarnih. pa kako oni promiču društvene vrijednosti kad im se pred nosom ljenčine od klera ustoličuju u mramoru, ebanovini, vražjoj materi....a još uvijek skoro 2.000 ljudi u gradskoj zoni osijeka nema kanalizaciju ni wc...
intelektualci su gladni, penzioneri žicaju i mole 2-3 krumpira na pijaci od prodavača, trče popodne do interšpara po jutarnju pošiljku kruha koja je snižena na 2 kune, ili na jug2 u pekaru gdje se za 5 kuna dobije 10 komada malo osušenog peciva od jutarnej pošiljke......
jel i ovi debeli crkveni velmože isto tako jedu? kojem se bogu mole?
a nema građanske savjesti i svijesti da dođu pred te zlatne dvore u štrosmajerovoj i makar javno prosvjeduju.. pogotovo nema više mladih. pogledajte demonstracije na wall streetu.
no, najvažnije je pljuvati po dragi hedlu.baš fini neki grad koji ima svog dežurnog "pedra".
može li mi netko to objasnit?
usput, ima jedan dobar film, klasik i remek djelo miloša formana, zove se "goyini duhovi". nešto mi se skroz nameće sjećanje na taj film .

chager

Mislim da je većina forumaša na ovu temu promašila stoljeće. Da ste kojim slučajem živjeli u srednjem vijeku, tada bi ovo sve što govorite bila prava stvar.

pa veći dio hrvatskog klera još uvijek živi u srednjem vijeku. zaboravili su da žive u modernim vremenima, demokraciji i koriste sve balgodati 21. stoljeća.

chager

Ovako, ispadate smiješni spominjući ljude koji se hrane po kantama za smeće, a većina vas ima vremena i novca cijeli Božji dan trkeljati fraze koje se uče po kojekakvim kumrovečkim školama.

nisu li ti ljudi zaslužili da se barem dio novca koji uplaćuju kroz poreze vrati njima. uostalom, bubalo ne daje vlastiti novac već novac iz proračuna koji ne puni samo on. malo više svijesti u trošenju javnih sredstava koje daruje crkve kupujući vlastitu indulgenciju ili perući vlastitu savjest. crkva dobija i previše novca iz proračuna, nametnut je crkveni porez koji i sam plaćam mada sam zakleti ateista. unatoč činjenici teškog života građana hrvatske, crkva se ne libi kupati se u luksuzu. očekivao sam daleko angažiraniju crkvu koja bi bila na putu djela Juraja Dobrile i imenjaka mu Strossmayera. ponovi povijest te dvojice crkvenih velikana ali nemoj izdvajati činjenice koje tebi odgovaraju. ovo o kumrovečkoj školi je tipično etiketiranje osoba koje nemaju argumenata u raspravi i dokaz netolerancije i maloumnosti.

chager

Ne zamjeram nikome, zapravo, puno je istine u vašim postovima. To je krivnja same Crkve, odnosno ljudi koji ju vode. Potrebno je razboritosti u ovim vremenima, a sotona ne bira sredstva.

a sotona se nalazi odmah iza oltara.

chager

Ipak, ne uvažavati argumente i različito mišljenje nije ono što očekujem od takvih. Ako Crkvi zamjerate jednoumlje i politički angažman, što onda reći o vašem angažmanu i vašoj "strani".

iz tvojih postova se očituje netrepeljivost i etiketiranje pa je napisano i kvotano smiješno.

chager

Opravdanost investicije Grada u ovaj kompleks vidim u desecima radnih mjesta koje je Crkva angažirala u izgradnji. Tri godine ispunjavaju nadbiskupove snove, pa to košta. Dobar dio novca utrošenog u ovaj projekt dolazi iz donacija, pa to možemo nazvati i onako kako bi danas mnogi htjeli živjeti - da drugi daju, a mi Hrvati da trošimo.

možeš misliti, deseci radnih mjesta u investiciju koja služi biskupovom luksuzu. škola u kojoj je pao strop ipak školuje buduće kadrove za punjenje proračuna koji će pijani političar tipa bubala trošiti šakom i kapom.

chager

Što se tiče ulaganja u druge vjerske zajednice, ono ovisi o broju potencijalnih vjernika-birača. Pa dopustite da nije nitko lud ulagati u ono što mu se ne isplati. Samo naprijed, očekujem bar 100 postova protiv Crkve, a dobar dio vas, licemjerno, uopće to ne pokazuje u stvarnosti.

ustavom je zajamčena ravnopravnost svih vjerskih zajednica i ne ovisi o broju vjernika birača. obožavam legaliste poput tebe. citirao bih balaševića ali riječi su vulgarne, a plitki ljudi poput tebe odmah neke izvode smatrati netolerantnim.
Stoko jedna,jel tako po svetoj majci crkvi???
he,he...
@chageru tebi svaka čast,jedini si od ovih forumskih lizača oltara nešto napisao,a i ti barem možeš nešto pismeno napisati.
Je da se ne slažem s tobom ali to je sad sasvim neka druga stvar.

marijuan

chager

pa veći dio hrvatskog klera još uvijek živi u srednjem vijeku. zaboravili su da žive u modernim vremenima, demokraciji i koriste sve balgodati 21. stoljeća.

Varaš se, ne žive samo kleri u srednjem vijeku, nego svi ljudi uključujući i tebe samo zbog tvoje prevelike pismenosti i visokog ega toga nisi svjestan, iako je u srednjem vijeku bilo daleko pismenijih ljudi od tebe.
marijuan

chager

Ovako, ispadate smiješni spominjući ljude koji se hrane po kantama za smeće, a većina vas ima vremena i novca cijeli Božji dan trkeljati fraze koje se uče po kojekakvim kumrovečkim školama.

nisu li ti ljudi zaslužili da se barem dio novca koji uplaćuju kroz poreze vrati njima. uostalom, bubalo ne daje vlastiti novac već novac iz proračuna koji ne puni samo on. malo više svijesti u trošenju javnih sredstava koje daruje crkve kupujući vlastitu indulgenciju ili perući vlastitu savjest. crkva dobija i previše novca iz proračuna, nametnut je crkveni porez koji i sam plaćam mada sam zakleti ateista. unatoč činjenici teškog života građana hrvatske, crkva se ne libi kupati se u luksuzu. očekivao sam daleko angažiraniju crkvu koja bi bila na putu djela Juraja Dobrile i imenjaka mu Strossmayera. ponovi povijest te dvojice crkvenih velikana ali nemoj izdvajati činjenice koje tebi odgovaraju. ovo o kumrovečkoj školi je tipično etiketiranje osoba koje nemaju argumenata u raspravi i dokaz netolerancije i maloumnosti.

U pravu je chager, ljudi trkeljaju ovdje po forumu ne znajući da žive u srednjem vijeku, a na kavama u gradu ne žele dati kunu prosjacima već se izruguju s njima da su najveći lopovi, od svih nesretnih ljudi okreću glavu na ulici, a dok istovremeno velikim bijelim zubima skidaju braboljke sa šupka svim lopovima i manipulatorima ne usuđujući im se reći ovo što trkeljaju po forumu. Sve se odnosi i na mene osim ovo za prosjake jer kad mi dođe bilo koji prosjak uvijek dobije 5 kn, pa ako mogu dati za cigarete 20 kn dnevno zašto ne bi mogao dati i prosjacima 10-20 kn dnevno. Prosjačenje je posao kao i svaki drugi, jer da ima posla policija ne bi dozvolila prosjačenje. (evo da i ja jednom stajem u obranu policije :))
marijuan

chager

Ne zamjeram nikome, zapravo, puno je istine u vašim postovima. To je krivnja same Crkve, odnosno ljudi koji ju vode. Potrebno je razboritosti u ovim vremenima, a sotona ne bira sredstva.

a sotona se nalazi odmah iza oltara.[

Odlično nadopunjavanje. Zlo uvijek traži oprost grijeha od crkve a pritom prenosi to zlo i na vodeće ljude u crkvi, jer i najsvetijem čovjeku gotovo je nemoguće oduprijeti utjecaju sotone pa kleri nesvjesno to zlo šire na narod (nisu svi kleri takvi).
Najbolji način da sotona zavlada je da se narodu obraća kao Bog ili kao Domoljub!
marijuan

chager

iz tvojih postova se očituje netrepeljivost i etiketiranje pa je napisano i kvotano smiješno.

Nije to etiketiranje nego argument, a najbolje je to opisao kardinal Vinko Puljić prije neki dan u Mariji Bistrici kad je rekao: "Kukavice ne mogu graditi budućnost. Samo ljudi spremni na žrtvu, sposobni su graditi sretniju budućnost", no međutim u Hrvatskoj samo lopovi nisu kukavice.
marijuan

chager

Opravdanost investicije Grada u ovaj kompleks vidim u desecima radnih mjesta koje je Crkva angažirala u izgradnji. Tri godine ispunjavaju nadbiskupove snove, pa to košta. Dobar dio novca utrošenog u ovaj projekt dolazi iz donacija, pa to možemo nazvati i onako kako bi danas mnogi htjeli živjeti - da drugi daju, a mi Hrvati da trošimo.

možeš misliti, deseci radnih mjesta u investiciju koja služi biskupovom luksuzu. škola u kojoj je pao strop ipak školuje buduće kadrove za punjenje proračuna koji će pijani političar tipa bubala trošiti šakom i kapom.

Ne vidim problem u tome što crkva gradi luksuzno, pa jedna je crkva. Problem je što su tisuće drugih lopova pokrali milijarde i namjerno uništili gospodarstvo radi vlastitog bogaćenja, pa sad ajmo pljuvat po crkvi.
Ako itko ima razloga da stavlja zlatne slavine u kupaonicama onda je to crkva, a ako pogledamo u kupaonice direktora državnih firmi i onih koji rade za njih vidjet ćemo zlatne implantate mozgova koji su nepromišljeno od Hrvata napravili robove.
Kleri nisu za ništa krivi, pa tek su prije 20 godina dobili slobodu. Zar ste mislili da će komunisti koji su obukli drugačija odijela prestati manipulirati crkvom. Nije realno očekivati da kleri u samo 20 godina uspiju razotkriti sotonu kako bi se borili protiv nje, ali još je veći problem što će jako teško prepoznati kakva će odijela nositi idućih 20 godina.
marijuan

chager

Što se tiče ulaganja u druge vjerske zajednice, ono ovisi o broju potencijalnih vjernika-birača. Pa dopustite da nije nitko lud ulagati u ono što mu se ne isplati. Samo naprijed, očekujem bar 100 postova protiv Crkve, a dobar dio vas, licemjerno, uopće to ne pokazuje u stvarnosti.

ustavom je zajamčena ravnopravnost svih vjerskih zajednica i ne ovisi o broju vjernika birača. obožavam legaliste poput tebe. citirao bih balaševića ali riječi su vulgarne, a plitki ljudi poput tebe odmah neke izvode smatrati netolerantnim.

Mislim, pored financiranja 100.000 udruga (to su sigurno osnivali po rječniku Bratoljuba Klaića), ne vidim uopće problem da država financira i 1.000 religija.
Pa kad su porezi na plaće i PDV tako visoki, treba svima podijeliti nek rade. Filozofi su uvijek bili na cijeni i u većini slučajeva bili su podložni vlasti, čast iznimkama.
@francika
S koje planete ti padaš?
Ovdje je govor o Crkvi koja bi trebala predstavljati materijalnu skromnost i duhovno bogatstvo.
Uplitati komuniste i kriviti njih za crkvenu raskalašenost je djetinjasto i smješno a samo pokazuje tvoju ne trepeljivost prema mišljenju drugih. I kapitalizam i komunizam u suštini imaju pozitivnu podlogu, te komunjare kako ih ti zoveš zapravo nisu komunjare nego oportunisti (kapitalist)i koji mjenjaju stranu kako vjetar zapuše. dok pravi komunjare žele dobrobit svima. A to bi trebala i crkva!
A osim toga ti kao veliki vjernik bi trebao znati da je pravi vjernik onaj koji svojevoljno prihvati vjeru i Boga u svoje srce a to male bebe ne mogu. Kod nas nažalost se broj vjernika broji po broju krštenih umjesto po broju praktikanata.
I pravi vjernik bi trebao bar jednom pročitati Bibliju, kao što muslimani čitaju kuran, i onda bi znao da u njoj piše da se nitko ne smije zvati svetim ocem sem samog Boga!! A vi tu običnog čovjeka poistovječujete sa Bogom!, bogohuljenje!!!
Malo si prouči na primjer evangelističku crkvu i kako funkcijonira, i vidit češ da je ta crkva puno bliže božjoj riječi nego katolička. Nema svetih ljudi nema svetaca, jer sveci su izmišljotina katoličke crkve kako bi privukli grke vjeri. Nisu znali kako bi riješili problem što su vjerovali u više bogova zeus itd pa je zeus postao Bog a svi ostali sveci!
Samo da napomemem ja sam katolik, ne po mom izboru, ali iskreno neznam još koliko dugo jer mi se sve više i više gadi katolička crkva, da ne bi bilo kako promoviram evangelističku crkvu. Prije nego što otvoriš usta razmisli da li si siguran u ono što misliš da znaš, jer ovako se samo sramotiš priprostim razmišljanjem koje nema veze sa stvarnom situacijom.
vice1981

@francika
S koje planete ti padaš?
Ovdje je govor o Crkvi koja bi trebala predstavljati materijalnu skromnost i duhovno bogatstvo.
Uplitati komuniste i kriviti njih za crkvenu raskalašenost je djetinjasto i smješno a samo pokazuje tvoju ne trepeljivost prema mišljenju drugih. I kapitalizam i komunizam u suštini imaju pozitivnu podlogu, te komunjare kako ih ti zoveš zapravo nisu komunjare nego oportunisti (kapitalist)i koji mjenjaju stranu kako vjetar zapuše. dok pravi komunjare žele dobrobit svima. A to bi trebala i crkva!
A osim toga ti kao veliki vjernik bi trebao znati da je pravi vjernik onaj koji svojevoljno prihvati vjeru i Boga u svoje srce a to male bebe ne mogu. Kod nas nažalost se broj vjernika broji po broju krštenih umjesto po broju praktikanata.
I pravi vjernik bi trebao bar jednom pročitati Bibliju, kao što muslimani čitaju kuran, i onda bi znao da u njoj piše da se nitko ne smije zvati svetim ocem sem samog Boga!! A vi tu običnog čovjeka poistovječujete sa Bogom!, bogohuljenje!!!
Malo si prouči na primjer evangelističku crkvu i kako funkcijonira, i vidit češ da je ta crkva puno bliže božjoj riječi nego katolička. Nema svetih ljudi nema svetaca, jer sveci su izmišljotina katoličke crkve kako bi privukli grke vjeri. Nisu znali kako bi riješili problem što su vjerovali u više bogova zeus itd pa je zeus postao Bog a svi ostali sveci!
Samo da napomemem ja sam katolik, ne po mom izboru, ali iskreno neznam još koliko dugo jer mi se sve više i više gadi katolička crkva, da ne bi bilo kako promoviram evangelističku crkvu. Prije nego što otvoriš usta razmisli da li si siguran u ono što misliš da znaš, jer ovako se samo sramotiš priprostim razmišljanjem koje nema veze sa stvarnom situacijom.

Ti si mene u potpunosti krivo shvatio. Ti "komunisti" koje sam spomenuo nisu ni komunisti ni kapitalisti, to su lopovi pohlepni poput male djece. Kapitalisti su oni koji svojom sposobnošću i dobrom organizacijom rade na dobrobit cijelog društva a ne stječu kapital na ovaj ili onaj način pa su zato kapitalisti. Dakle slažem se da su kapitalisti i komunisti jedno te isto samo što je razlika u tome tko raspoređuje novac. Tako neki predsjednik komunističke partije ili onaj tko ga je zaradio (ili ukrao kako je u većini slučajeva u Hrvatskoj). Da si pažljivije čitao vidio bi da sam napisao da su komunisti obukli drugačija odijela i postali kapitalisti, a sada nakon pljačkanja države da će obući neka opet druga odijela da im se ne može ući u trag.
Ja razumijem da ti drugačije razmišljaš o crkvi od mene i prihvaćam tvoje razmišljanje, ali i dalje smatram da crkva nije kriva i da treba graditi luksuzne objekte jer ipak je crkva ta koja se brine za duševno zdravlje svih građana jer bi inače svi završili u ludnici. Pomoći izgradnju crkvenih objekata je samo kap u moru u odnosu na druge bezveze investicije na koje se troše novci građana. Naravno da sam za ukidanje ovih drugih bespotrebnih investicija a ne crkve.
Pazi, nije lijepo klevetati katoličku crkvu, vjera koja se zasniva na kleveti je jako loša vjera.
Ja sam ateist i ne vjerujem u Boga iako sam sve sakramente kao katolik primio ali vjerujem da je crkva ta koja štiti ljude od zla, nekad uspješno a nekad i ne, i zato smatram da je crkva zadnja kojoj se trebaju obustaviti donacije. I da, ne vjerujem u Boga ili više Bogova, ali vjerujem u svetce. Nadam se da možeš prihvatiti moje drugačije priprosto razmišljanje.
s tih 50 milijuna kuna, moglo se obnoviti 60-70 pročelja zgrada.................... stoko crkvena
Vic.Mackey

s tih 50 milijuna kuna, moglo se obnoviti 60-70 pročelja zgrada.................... stoko crkvena

A sa 200 milijuna kuna koliko košta bazen bi se moglo obnoviti 240-280 pročelja zgrada, tj. cijeli grad. Ipak crkva pomaže većem broju ljudi nego bazen!
Pitam se pitam francika a kome to crkva pomaže osim samoj sebi.

Jedan banalni primjer. Jedan vrtić koji je povezan sa crkvom nije htjeo primiti dijete sa posebnim potrebama na barem 2 sata dnevno da se malo socijalizira. To dijete bi tamo boravilo uz nazočnost majke bez ičije obaveze oko njega. Dijete je u biti sasvim ok osim što ne može hodati, a na pitanje roditelja da li bi ga primili isti su skoro bili istjerani van.

Pa reci mi molim te jel to crkva kakva se pravi da je...? Fuj, ovo je jedan dobar primjer što je kler uopće.

Svi oni pravi ljudi u crkvi koji su spremni služiti narodu, nisu bahati, realni su i nerazmišljaju vatikanski (lopovski) su izolirani od javnosti uopće. Nešto kao i u politici.

Žao mi je što je crkva uopće i izašla iz ralja komunizma jer jedino su pod tlakom bili ono što bi trebali biti. Gdje su im sada sve one komunjare koje su od 91' punili prve redove? Nema ih, nestali su u roku od par godina a ići u crkvu je bile u modi u ono vrijeme i samo to. E zbog takvih su mnogi istinski vjernici prestali ići u crkvu uopće. Neka, tako im i treba. Praktičnih vjernika je u biti sve manje i to nije bez razloga, pa zato bozanić i osniva non stop neke krizne stožere.
Nije crkva tako loša kao što misliš, ali na svakom brodu ima luđaka pa tako i u crkvi. I ne samo u crkvi već i kao svuda dalje govna uvijek isplivaju na površinu, jer kad ne bi bilo tako nikada se čovjek ne bi mogao ni posrati u moru pošteno.
francika

Nije crkva tako loša kao što misliš, ali na svakom brodu ima luđaka pa tako i u crkvi. I ne samo u crkvi već i svuda dalje govna uvijek isplivaju na površinu, jer kad ne bi bilo tako nikada se čovjek ne bi mogao ni pošteno posrati u moru.

Ne mislim ni ja da su u crkvi svi loši ali kao što sam rekao, izolirani su.

Ja bi volio da je ovo zdanje napravljeno izmeđuostalog da bi moje dijete tu dolazilo na vjeronauk kao što je to bilo nekada a ne da su ga nabili u škole i oduzeli djeci satnicu za neke pametnije stvari. Ali ne! To zdanje je napravljeno da bi se oni kreveljili među sobom. Sami su napravili ovaj revolt u narodu. Još samo da se totalno osvijestimo mogli bi i na ulice...
A gle, istina je da je atmosfera bila duhovnija dok se na vjeronauk išlo u crkvu kako sam i sam išao nego u školi, ali nažalost ne može se birati, ili komunisti ili katolici.
Ipak se lakše izboriti za vlast preko škole jer je lakše mlade skupiti na gomilu, pa danas umjesto marksizma imamo vjeronauk. No ne trebaš se brinuti zbog toga jer to su viši ciljevi za koje se crkva bori, oku nevidljivi, a to je zauzimanje teritorija za iduće križarske ratove.
Ali ako ti se sviđala crkva dok je bila jadna (vjerovatno zato što si uvijek na strani slabijih) možda bi osječaj duhovnosti za svoju djecu trebao potražiti u slabijim religijama. Evo jedan kolega je govorio da ovi Evangelisti stalno pričaju protiv Katolika, a budući da su Katolici uvijek pričali protiv komunista možda bi ti Evangelistička vjera odgovarala za tvoju djecu.
Nije crkva nikad bila skromna (po mom mišljenju ni ne treba biti), ali svakoj zmiji rep opet naraste kad joj se odsjeće, jedino je problem što moj rep neće više da raste.

:) Hvala na prijedlogu al ne lutam za nikakvim novim religijama. Nema se vremena :lol:

ljilja

usput, ima jedan dobar film, klasik i remek djelo miloša formana, zove se "goyini duhovi". nešto mi se skroz nameće sjećanje na taj film .

Hvala na preporuci. Odličan film!
francika

Nije crkva tako loša kao što misliš, ...

Ne, nije, stoput je gora.

Kad doživiš (katolik ili ne) ono što sam ja - onda reci svoje mišljenje. Budući pričaš da nisi katolik, a da crkva pomaže istima, na koji način je pomogla tebi pa su ti usta puna hvale?

Evo primjer iz života: Prije cca dvije godine umrla mi majka na šok i nejvericu svih u obitelji u 36. godini života. Izbezumljen, njen muž odlazi kod svećenika kako bi dogovorli detalje o pogrebu. Naravno, pokušavao je prvo doći do gospodina, koji se ne javlja na telefon i nikad nije tamo gdje bi trebao biti. Kad ga je napokon "ulovio", prvo što je izgovorio tom čovjeku nije bilo izražavanje saučešća, štoviše, niti dobar dan. Pitao je: "Jel imaš pare? Ako nemaš pare, neću sahranit."

Serem se na crkvu i sve, da, SVE, njezine članove.

kad čovjek pomisli da se svakakvih gluposti načitao na forumu i da ne može gore, pojave se likovi kako bi objasnili tj. opravdali neviđenu bahatost crkvenih krugova. stvarno se čovjek zapita imaju li ljudi imalo mozga u glavi. i odakle im obraz tako nešto opravdavati.skupocjenu keramiku, pozlaćene slavine, parket od "kuhanog bagrema", skupe pločice itd. ja sam svakako za obnovu. drago mi je kad se obnovi bilo koja zgrada u Osijeku. ali ovo? i još tražiti opravdanja za takvu raskalašenost?
zamislite vi opravdanja "radna mjesta"...pa kome to osiguravamo radna mjesta? firmama iz EU? jer jamačno su sve te perverzije došle iz hrvatskih firmi tipa Inker, KIO,Spačva, Birin..a sve te hrvatske firme proizvode i pločice, i keramiku, parkete, slavine itd. al neee, biskupu Srakiću trebaju pozlaćene slavine..SRAMOTA! i još se nađu ljudi koji to opravdavaju. a šta je tek sa ugradnjom dizala u zgradi koja ima 1 kat????????
vrhunac licemjerstva je kad pametnjaković sa ovog foruma kao opravdanje iznosi činjenicu kako je Srakić najzaslužniji što je crkva postala konkatedrala.u jebote!
jel to ista ona konkatedrala koja nema novaca za obnovu, u kojoj "toranj sam što se ne sruši", obnova pročelja ide puževim korakom jer nema novaca, za obnovu orgulja nema novaca, odustaje se od ugradnje podizne rampe za invalide jer nema novaca a u isto vrijeme biskup u svojoj jednokatnici ugrađuje dizalo za tko zna koliko novaca??!?!!!! a Bubalo tup miliončić Srakiću za njegove perverzije...glavno nek župnici kukaju kako im crkve propadaju jer nema novaca za obnovu..ima brate mili kod Srakića kolko oš,ima milione viška pa časti firme iz EU kupovinom njihovih proizvoda umjesto hrvatskih, ak ponestane tu je Bubi da uskoči s kojim miliončićem...sve u slavu Boga! i još netko ima obraza sve to opravdavati..za nepovjerovati!
-nella-

francika

Kad doživiš (katolik ili ne) ono što sam ja - onda reci svoje mišljenje. Budući pričaš da nisi katolik, a da crkva pomaže istima, na koji način je pomogla tebi pa su ti usta puna hvale?

Evo primjer iz života: Prije cca dvije godine umrla mi majka na šok i nejvericu svih u obitelji u 36. godini života. Izbezumljen, njen muž odlazi kod svećenika kako bi dogovorli detalje o pogrebu. Naravno, pokušavao je prvo doći do gospodina, koji se ne javlja na telefon i nikad nije tamo gdje bi trebao biti. Kad ga je napokon "ulovio", prvo što je izgovorio tom čovjeku nije bilo izražavanje saučešća, štoviše, niti dobar dan. Pitao je: "Jel imaš pare? Ako nemaš pare, neću sahranit."

Moja iskrena sućut, i pamet u glavu jer stvarno si mlada ostala bez majke.

Problem je kao što sam rekao da govna uvijek isplivaju na vrh pa isto vrijedi i za svećenike, ali to ne znači da nema i onih koji se doista trude pomagati ljudima.

Ja sam još uvijek katolik, tako sam se deklarirao na popisu stanovništva jer mi se ne da tražiti ispis iz knjige krštenih, a to bi bilo i malo teže izvedivo.

Zašto branim crkvu? Branim je iz razloga što su i sve ostale institucije što se tiče licemjerja još gore od crkve.

Zaista grdno zvuči, ali onaj tko ti u lice kaže ono što misli može biti bolja osoba od one koja te obasipa lijepim riječima i u većini slučajeva je tako.
Naravno, svećenik se ne smije tako ponašati, ali kao što sam i rekao, taj ni nije svećenik nego govno i zato te molim da svojim mislima zaobilaziš takva govna jer takvih govana imaš koliko hoćeš i kroz život ćeš još puno takvih govana sresti.

Kad nagaziš na takvo govno, obrišeš cipelu u travu i nikada više ne zgaziš u isto govno. S vremenom naučiš zaobilaziti govna.

Oprosti ako sam malo surov ali nije mi namjera nikog povrijediti tko nije zaslužio, a najmanje tebe u ovakvoj situaciji.
a jel te "institucije" (koje su kako kažeš gore od crkve) propovjedaju o moralu, poniznosti, skromnosti itd.????? daj čovječe, nemoj se sramotiti..
francika

-nella-

francika

Moja iskrena sućut, i pamet u glavu jer stvarno si mlada ostala bez majke.

Problem je kao što sam rekao da govna uvijek isplivaju na vrh pa isto vrijedi i za svećenike, ali to ne znači da nema i onih koji se doista trude pomagati ljudima.

Ja sam još uvijek katolik, tako sam se deklarirao na popisu stanovništva jer mi se ne da tražiti ispis iz knjige krštenih, a to bi bilo i malo teže izvedivo.

Zašto branim crkvu? Branim je iz razloga što su i sve ostale institucije što se tiče licemjerja još gore od crkve.

Zaista grdno zvuči, ali onaj tko ti u lice kaže ono što misli može biti bolja osoba od one koja te obasipa lijepim riječima i u većini slučajeva je tako.
Naravno, svećenik se ne smije tako ponašati, ali kao što sam i rekao, taj ni nije svećenik nego govno i zato te molim da svojim mislima zaobilaziš takva govna jer takvih govana imaš koliko hoćeš i kroz život ćeš još puno takvih govana sresti.

Kad nagaziš na takvo govno, obrišeš cipelu u travu i nikada više ne zgaziš u isto govno. S vremenom naučiš zaobilaziti govna.

Oprosti ako sam malo surov ali nije mi namjera nikog povrijediti tko nije zaslužio, a najmanje tebe u ovakvoj situaciji.

Ma nisamja povrijeđena, nego nemam više tolerancije za ljudsku glupost.

P.S. imala sam 20 g kad je dotična preminula
Osječanin

a jel te "institucije" (koje su kako kažeš gore od crkve) propovjedaju o moralu, poniznosti, skromnosti itd.????? daj čovječe, nemoj se sramotiti..

Pa o čemu oni propovijedaju? O zaštiti branitelja pa ih transferiraju u Haag, o zaštiti umirovljenika pa im pokradu mirovine, o zaštiti radnika pa ih dovode u robovski položaj u odnosu na poslodavce, o zaštiti bolesnih pa im uvode participacije ... I ne samo to, zadužili su Hrvate za idućih 30 godina da moraju vraćati dugove s kamatama, u centru Europe da ljudi nemaju gdje raditi kao da žive na rijeci Ganges samo što ovdje nema ni skakavaca za jesti.

Pa naravno da je crkva bolja od njih!
Crkva je za mene ruglo čovječanstva i to je tako. Dobro je kad govna isplivaju na površinu, ali problem se javlja kad tih govana ima previše i da zauzimaju 90% površine pa ih je onda jako teško zaobilaziti. Možda bi bilo bolje da ostanu u dubinama. Slijep čovjek je sretan čovjek kad je prizor pred njim ružan.
-nella-

Ma nisamja povrijeđena, nego nemam više tolerancije za ljudsku glupost.

Nažalost to ne možeš promijeniti, ljudi su glupi jer se manipulira s njima kao sa stokom i nikog od njih ne možeš u to uvjeriti. Dali će ikad to shvatiti ne ovisi o tebi jer nikakav utjecaj nemaš na mijenjanje stvari, ili se dogodi ili ne jer o milijun faktora ovisi.
Ne razbijaj glavu s ljudskom glupošću na koju ne možeš utjecati nego se potrudi da i ti ne dođeš na staro jer glupost je gravitacijska sila koja ljudima dozvoljava da budu pametni samo kad poskoče.

Zato samo skači, skači, skači .... i ne razmišljaj o govnima. ;)
francika

Osječanin

francika

Osječanin

Pa o čemu oni propovijedaju? O zaštiti branitelja pa ih transferiraju u Haag, o zaštiti umirovljenika pa im pokradu mirovine, o zaštiti radnika pa ih dovode u robovski položaj u odnosu na poslodavce, o zaštiti bolesnih pa im uvode participacije ... I ne samo to, zadužili su Hrvate za idućih 30 godina da moraju vraćati dugove s kamatama, u centru Europe da ljudi nemaju gdje raditi kao da žive na rijeci Ganges samo što ovdje nema ni skakavaca za jesti.

da, super..nisam ni očekivao pametniji odgovor...AMEN!

Pa ni tvoje replike nisu baš nešto pametne, ali drago mi je da se tako osjećaš zbog toga.

a šta bi ja sad tebi trebao napisati na tvoju "pametnu repliku"? spominješ branitelje, radnike, umirovljenike, bolesne..pa tko je odgovoran za sve to? oni koji zajedno sa crkvom idu ruku pod ruku, pred izbore su najveći vjernici koji postoje a crkva potvrđuje, slikaju se zajedno, velikodušno daju donacije crkvi koja ih još velikodušnije prima..i oni su ti kao "replika" mog pitanja tko propovijeda moralnost, poniznost, skromnost..al ti si prepametan za sve to..jel...super lega, budi pozdravljen!
Osječanin

francika

Osječanin

francika

Osječanin

da, super..nisam ni očekivao pametniji odgovor...AMEN!

Pa ni tvoje replike nisu baš nešto pametne, ali drago mi je da se tako osjećaš zbog toga.

a šta bi ja sad tebi trebao napisati na tvoju "pametnu repliku"? spominješ branitelje, radnike, umirovljenike, bolesne..pa tko je odgovoran za sve to? oni koji zajedno sa crkvom idu ruku pod ruku, pred izbore su najveći vjernici koji postoje a crkva potvrđuje, slikaju se zajedno, velikodušno daju donacije crkvi koja ih još velikodušnije prima..i oni su ti kao "replika" mog pitanja tko propovijeda moralnost, poniznost, skromnost..al ti si prepametan za sve to..jel...super lega, budi pozdravljen!

Pa nema ništa loše u tom luksuzu. Bezveze se priča o luksuzu a to sve nekošta ni 10% od onoga što su izvođači sebi uzeli, dakle u ovoj situaciji je crkva opljačkana i optužena za luksuz a zapravo su opet ove druge institucije (poduzeća kriminalaca su također institucije) pokrale crkvu na koju su svalile krivicu. Al ljudi su glupi kao i obično pa ne razumiju i ne vide pravog krivca jer su od istog izmanipulirani. Tako se kriomice opljačka narod za 30-50 milijuna kuna, a za sve se okrivi naivna izmanipulirana nevina crkva.
-nella-

francika

I u mojoj obitelji imamo taj slučaj.
Svećenik nije rekao ni dobar dan već imate li vi novce!!!!

francika

Varaš se, ne žive samo kleri u srednjem vijeku, nego svi ljudi uključujući i tebe samo zbog tvoje prevelike pismenosti i visokog ega toga nisi svjestan, iako je u srednjem vijeku bilo daleko pismenijih ljudi od tebe.

prema vrijednostima i nazorima, veći dio klera ipak živi u srednjem vijeku. prilikom nedavnog dolaska pape to su iskazali svojom fundamentalističkom retorikom protiv sekularne države zauzimajući se za vjersku državu, dakle nimalo ne razumiju slovo jebenog ustava, još manje demokraciju. ovo o prevelikom egu je obična glupost.

francika

U pravu je chager, ljudi trkeljaju ovdje po forumu ne znajući da žive u srednjem vijeku, a na kavama u gradu ne žele dati kunu prosjacima već se izruguju s njima da su najveći lopovi, od svih nesretnih ljudi okreću glavu na ulici, a dok istovremeno velikim bijelim zubima skidaju braboljke sa šupka svim lopovima i manipulatorima ne usuđujući im se reći ovo što trkeljaju po forumu. Sve se odnosi i na mene osim ovo za prosjake jer kad mi dođe bilo koji prosjak uvijek dobije 5 kn, pa ako mogu dati za cigarete 20 kn dnevno zašto ne bi mogao dati i prosjacima 10-20 kn dnevno. Prosjačenje je posao kao i svaki drugi, jer da ima posla policija ne bi dozvolila prosjačenje. (evo da i ja jednom stajem u obranu policije :))

našli se mi zaostali koje ćete vas dvojica prosvijetliti. chager se smatra žrtvom jednoumlja mada raspravlja bez imalo argumenata, već spina usput etiketirajući svoje sugovornike. na forumima treba samo razumjeti pročitano i bilo bi lakše sučeljavati svoja mišljenja kada ne bi bilo takve vrste chageroumlja. btw, pišeš o nečemu što nije tema, dakle spamaš.

francika

Odlično nadopunjavanje. Zlo uvijek traži oprost grijeha od crkve a pritom prenosi to zlo i na vodeće ljude u crkvi, jer i najsvetijem čovjeku gotovo je nemoguće oduprijeti utjecaju sotone pa kleri nesvjesno to zlo šire na narod (nisu svi kleri takvi).

na čemu si ti? još k tome ne razumiješ značenje riječi kler.

francika

Nije to etiketiranje nego argument, a najbolje je to opisao kardinal Vinko Puljić prije neki dan u Mariji Bistrici kad je rekao: "Kukavice ne mogu graditi budućnost. Samo ljudi spremni na žrtvu, sposobni su graditi sretniju budućnost", no međutim u Hrvatskoj samo lopovi nisu kukavice.

uveženi kardinal je zaboravio reći da se građani hrvatske cijelo vrijeme žrtvuju, a ta se žrtva nimalo ne cijeni. i već sam napisao kakav gard zauzima chager u sučeljavanju sa svojim neistomišljenicima, etiketira bez ikakvih činjenica.

francika

Ne vidim problem u tome što crkva gradi luksuzno, pa jedna je crkva. Problem je što su tisuće drugih lopova pokrali milijarde i namjerno uništili gospodarstvo radi vlastitog bogaćenja, pa sad ajmo pljuvat po crkvi.

namjerno sam ostavio u svojoj raspravi imena klerika koji su služili, osim bogu, i narodu koji je u to doba bio potlačen, angažman crkve na strani obespravljenih je njihova misija, a ne kupanje u luksuzu

francika

Mislim, pored financiranja 100.000 udruga (to su sigurno osnivali po rječniku Bratoljuba Klaića), ne vidim uopće problem da država financira i 1.000 religija.
Pa kad su porezi na plaće i PDV tako visoki, treba svima podijeliti nek rade. Filozofi su uvijek bili na cijeni i u većini slučajeva bili su podložni vlasti, čast iznimkama.

bravo, i ostale vjerske zajednice primaju godišnje 300 miliona kuna, kao i tisuću udruga itd. očigledno ne razumiješ pročitano i za početak počni čitati sa razumjevanjem.
ja ovaj zadnji post ne razumijem, lik marijuan sam sebe citira i demantira??? da nije opsjednut?
francika

Pa nema ništa loše u tom luksuzu. Bezveze se priča o luksuzu a to sve nekošta ni 10% od onoga što su izvođači sebi uzeli, dakle u ovoj situaciji je crkva opljačkana i optužena za luksuz a zapravo su opet ove druge institucije (poduzeća kriminalaca su također institucije) pokrale crkvu na koju su svalile krivicu. Al ljudi su glupi kao i obično pa ne razumiju i ne vide pravog krivca jer su od istog izmanipulirani. Tako se kriomice opljačka narod za 30-50 milijuna kuna, a za sve se okrivi naivna izmanipulirana nevina crkva.

Shit of the year!
PEGY

ja ovaj zadnji post ne razumijem, lik marijuan sam sebe citira i demantira??? da nije opsjednut?

moja greška kao posljedica ustajanja na posao. trebalo je biti quote francika. ispravit ću to.
PEGY

Nažalost, Marijuan ima ugrađen limitator i ne može razumjeti što je netko drugi rekao.

Ali evo da mu odgovorim onda sam sebi. :wink:

@Marijuan
Nisam rekao da imaš prevelik ego nego veliki ego, a slažem se da većina klera živi u srednjem vijeku, kao i ti (samo toga nisi svjestan) i većina neklera. E sad ne znam točno da li si ti kler ili ne pa se svrstaj gdje želiš!

chageroumlje je argumentirano mišljenje chagera a ne jednoumlje, a upravo ovo kako ga ti prikazuješ je etiketiranje.
Gdje ti vidiš spamanje u tome što govorim o licemjerju forumaša koji samo pljuju po prosjacima i po crkvi, a koji se uglavnom žale da se ne mogu okoristiti od crkve i zbog crkve. Ne želim ovim uvrijediti one koje je crkva povrijedila, samo bi volio da shvate i da na sprovodima netko radi i da za to treba biti plaćen. U suprotnom bi volio da se jave dobrovoljci za besplatan rad na sprovodima.

Kleri su svi koji vjeruju u Boga i često nesvjesno propagiraju sotonu.

Kardinal Puljić je rekao da su političari koji se trebaju brinuti o građanima kukavice i da takvi ne mogu istjerati sotonu iz kolektivne svijesti, i nije ni mogao reći da se građani žrtvuju jer oni to ne čine svojevoljno već su žrtvovani od kukavičke vlade, a upravo je to kardinal rekao.

Crkva je institucija kao i svaka druga, što je luksuznija ljudi više vjeruju u Boga jer u crkvi mogu vidjeti ono što inače ne vide. Ne vidim uopće razlog zavisti prema crkvi jer se luksuzom veliča Bog. Stavljam ruku u vatru da bi većina vjernika voljela da crkva prinosi i žrtve Bogu jer bi tada zadovoljili svoju sebičnost da je samo njima dobro. Zato se slažem da bi se vjernici osječali vrijednije kad bi se mise održavale na livadi pod vedrim nebom, jer tada ne bi imali razloga da pričaju o veličanstvenim zdanjima crkve posvećenim Bogu.

Svaka vjerska zajednica i udruga se treba sama financirati od svojih članova i poklonika. Vjerovatno se nitko ne udružuje kako bi se okoristio od države već kako bi pripomogli državi svojim radom. Dakle treba svima ukinuti financiranje, a zadnjoj katoličkoj crkvi jer je ona u službi većine građana.
francika

. Ne želim ovim uvrijediti one koje je crkva povrijedila, samo bi volio da shvate i da na sprovodima netko radi i da za to treba biti plaćen. U suprotnom bi volio da se jave dobrovoljci za besplatan rad na sprovodima.

... Dakle treba svima ukinuti financiranje, a zadnjoj katoličkoj crkvi jer je ona u službi većine građana.

Upravo jesi. Grdno uvrijedio.

I ne iznosi takve nebulozne tvrdnje da je crkva u službi građana. U kojem realnom smislu je crkva u mojoj službi, a ne obrnuto?

Nadam se da ovo sve trkeljaš da bi zatrolao temu. Iskreno se nadam.
-nella-

francika

. Ne želim ovim uvrijediti one koje je crkva povrijedila, samo bi volio da shvate i da na sprovodima netko radi i da za to treba biti plaćen. U suprotnom bi volio da se jave dobrovoljci za besplatan rad na sprovodima.

... Dakle treba svima ukinuti financiranje, a zadnjoj katoličkoj crkvi jer je ona u službi većine građana.

I ne iznosi takve nebulozne tvrdnje da je crkva u službi građana. U kojem realnom smislu je crkva u mojoj službi, a ne obrnuto?

Eto ispričavam se, nisam te želio uvrijediti.

Žao mi je ali ja i dalje tvrdim da je crkva u službi građanima, a ne obrnuto.
Građane nitko ne tjera da plaćaju lukno i lemojzinu, ali zašto to rade, zato što im je sa crkvom zajedničko vjera u Boga, ili možda crkva ipak samo laže da postoji Bog i manipulira građanima samo radi ostvarenja profita.
Crkve su pune vjernika, jadnih i napaćenih ljudi kojima je vjera jedina svijetla točka u životu. Gdje bi ti ljudi završili da nema crkve? Vjerovatno u ludnici.

Ali da u crkvi ima i zla; ima, i često to zlo radi na štetu građana prikazujući zlo kao dobro.
Gledajući korist crkve građanima ne treba gledati samo iz svoje perspektive već iz perspektive svih vjernika. Oni imaju od crkve koristi i kad govore protiv crkve opet se u nju vraćaju i od iste traže oprost.

Nisam imao namjeru da promijenim tvoje mišljenje jer je to nemoguće, ali također ne vidim kako crkva može imati koristi od građana više nego kinooperateri ili trgovački centri. Kad se gradi "S cesta" za Portanovu za 10 milijuna kuna iz gradskog proračuna od L.B.Mandića do Portanove onda se nitko ne buni, ali kad se grade crkveni objekti onda je to problem. Sad kad se bude gradio bazen za 200 milijuna kuna ni to nikom ne smeta, a kad se plati crkvi 50 milijuna da posveti taj bazen onda je to problem.

Žao mi je što me se doživljava kao da trolam, protiv sam financiranja crkve, ali nisam protiv veličanstvenih crkvenih građevina jer se time odaje počast Bogu. Možda bi jeftinije bilo prinositi žrtve Bogu od zlatnih slavina, ali ipak mislim da je ovo bolja varijanta.
francika

-nella-

francika

Građane nitko ne tjera da plaćaju lukno i lemojzinu, ali zašto to rade, zato što im je sa crkvom zajedničko vjera u Boga, ili možda crkva ipak samo laže da postoji Bog i manipulira građanima samo radi ostvarenja profita.
Crkve su pune vjernika, jadnih i napaćenih ljudi kojima je vjera jedina svijetla točka u životu. Gdje bi ti ljudi završili da nema crkve? Vjerovatno u ludnici.

Ali da u crkvi ima i zla; ima, i često to zlo radi na štetu građana prikazujući zlo kao dobro.
Gledajući korist crkve građanima ne treba gledati samo iz svoje perspektive već iz perspektive svih vjernika. Oni imaju od crkve koristi i kad govore protiv crkve opet se u nju vraćaju i od iste traže oprost.

Nisam imao namjeru da promijenim tvoje mišljenje jer je to nemoguće, ali također ne vidim kako crkva može imati koristi od građana više nego kinooperateri ili trgovački centri. Kad se gradi "S cesta" za Portanovu za 10 milijuna kuna iz gradskog proračuna od L.B.Mandića do Portanove onda se nitko ne buni, ali kad se grade crkveni objekti onda je to problem. Sad kad se bude gradio bazen za 200 milijuna kuna ni to nikom ne smeta, a kad se plati crkvi 50 milijuna da posveti taj bazen onda je to problem.

Žao mi je što me se doživljava kao da trolam, protiv sam financiranja crkve, ali nisam protiv veličanstvenih crkvenih građevina jer se time odaje počast Bogu. Možda bi jeftinije bilo prinositi žrtve Bogu od zlatnih slavina, ali ipak mislim da je ovo bolja varijanta.

ti si šampion! :1st:
Osječanin

francika

-nella-

francika

ti si šampion! :1st:

kolko se ja sjecam tih pricica sa vjeronauka, dragi bogo ne voli kada mu se pocast odaje sa materijalnim dobrima i vrednotama vec onim duhovnim... ali opet to su samo pricice sa vjeronauka
PsychoSoldier

kolko se ja sjecam tih pricica sa vjeronauka, dragi bogo ne voli kada mu se pocast odaje sa materijalnim dobrima i vrednotama vec onim duhovnim... ali opet to su samo pricice sa vjeronauka

A zašto se onda na krštenju, pričesti i krizmama najčešće kupuje zlato? Možda je zlato za vjernike a ne za Boga. Zato se vjernici bune protiv luksuza crkve jer misle da to nije za njih, ali kad shvate da je crkva njihova duhovna potpora onda počnu taj luksuz doživljavati kao svoje vlasništvo i prestanu se buniti, jer ipak o jednom trošku svi dobiju duhovno izlječenje a ne mora svatko pojedinačno plaćati psihološke tretmane koji su puno skuplji od zlatnih slavina i građani ih si ne mogu priuštiti.
ja, sa vjeronauka se sjećam slike kad je Mojsije razbio zlatno tele
francika

... ili možda crkva ipak samo laže da postoji Bog i manipulira građanima samo radi ostvarenja profita.

Vidim, shvatio si? :D
bazooka_joe

francika

... ili možda crkva ipak samo laže da postoji Bog i manipulira građanima samo radi ostvarenja profita.

Nisam ja ništa shvatio, to je bilo hipotetsko pitanje, ali sumnjam da crkva laže jer laž je jedan od sedam smrtnih grijeha, a s obzirom da oni to propovijedaju sumnjam da se usuđuju lagati. Zar ne vidiš da je ova HDZ gerijatrija već odavno počela umirati, a i bolje je da idu u pakao nego u zatvor.
francika

bazooka_joe

francika

Nisam ja ništa shvatio, to je bilo hipotetsko pitanje, ali sumnjam da crkva laže jer laž je jedan od sedam smrtnih grijeha, a s obzirom da oni to propovijedaju sumnjam da se usuđuju lagati. Zar ne vidiš da je ova HDZ gerijatrija već odavno počela umirati, a i bolje je da idu u pakao nego u zatvor.

Ma kakvi, usuđuju se seksualno zlostavljat djecu, biti pohlepni gadovi i lopovi, jebavat cvjećarke po šumarcima... (true story) ali lagati?! Nikako.

Ma sad san već sigurna da nas @francika žešće zajebava. ;)
bazooka_joe

francika

Laconica brevitas

hahaha, kako znas spaliti ljudi pa to je strasno... dobijes sve moje kikirikije za ovo :D :D

a sto se tice crkvene skromnosti... mislim da sam to napisao i u jednom drugom topicu.
opet, koliko se sjecam tih pricica o bogi sto su nas filovali u osnovnoj i zauzeli mi koristan dio slobodne memorije koju sam mogao iskoristiti za neke korisnije stvari i sadržaje, prvi propovjednici vjere, kao i sam utemeljitelj crkve kao sekte, sv. petar, je propovjedao skromsnot, siromasvo, poniznost i ostale duhovne vrednote a napominjao je da nema potrebe za ovozemaljskim materijalnim dobrima i bogatstvom jer nas to sve ceka kada dodemo u raj...
stoga mi se cini da je ova danasnja crkvena "skromnost", u velikoj koliziji sa nekim temeljnim ucenjima i propovjedima prvih sektasa
njima su dani odbrojani, toga su svjesni pa grade dok mogu
Ne mogu vjerovati kakvi licmjeri se ovdje po forumu javljaju. Svi Vi ste dobili zlato za poklon prilikom primanja svetih sakramenata, a sad se tu zalažete za skromonost crkve.
Pa ne želite valjda da se crkvi opet oduzme sva imovina, a prije par godina svi su se zalagali za povrat imovine. Dakle da se Vama treba vratiti oduzeta imovina onda bi bili za to, a kad se Srbima i Crkvi treba vratiti imovina onda ste protiv. Kako Vi u tome uspijevati pronaći logiku stvarno mi nije jasno.
francika

Vi u tome uspijevati pronaći logiku stvarno mi nije jasno.

ko tu traži logiku? šta trabunjaš?
to je pravda 8) :mrgreen:
francika

Ne mogu vjerovati kakvi licmjeri se ovdje po forumu javljaju. Svi Vi ste dobili zlato za poklon prilikom primanja svetih sakramenata, a sad se tu zalažete za skromonost crkve.

da, za sakramente vjere u koju su me ubacili bez mog znanja, pitanja i u doba moje nesvijesnosti o postojanju icega...
Kakve ovo veze ima s vjerom?! Najobičnija svjetovna taština skupocjeno popločana kičastom talijanskom keramikom… Kao da se stražnjice ne mogu prati i u manje luksuznim kadama?!

Dodatno fascinira još samo Bubijeva uloga u ovom bahaćenju. No, on je već poznat kao vjernik – pozer. O iskrenosti vjere govori pošteno društvo u kojem je napravio karijeru.
Nažalost, ovo je još jedan pokazatelj koliko su se "sluge Božje" udaljili od vjere i Boga. :(
Živimo vjeru, služimo, molimo se i vjerujmo u Boga, a njih će stići ono što propovijedaju ...

Ode ova tema polako u zaborav, kao što sam i rekao. Bitno je da ste se Vi ispucali, a sada možete ići uživati u blagodatima nedjeljnih misa.

francika

Ode ova tema polako u zaborav, kao što sam i rekao. Bitno je da ste se Vi ispucali, a sada možete ići uživati u blagodatima nedjeljnih misa.

A do kada si mislio da ćemo raspravljati? Naravno da smo se ispucali a svi koji su pucali sigurno ne vise po crkvama onako kako ti želiš prikazati.

Imaš li ti još koju za dodati u ime crkve :roll:

E kao što sam i rekao: nisam ništa vidio u glasu slavonije o ovome (danas ga nisam još pročitao ali ne vjerujem da ima nešto). Glavaševski glas je zakazao... :bravo:
francika

Da, ja sam jedan od tih koji osuđuju i kritikuju neskromnost svećenika i crkvenih dužnosnika (kao uostalom svako ponašanje koje nije u skladu sa onim što propovijedaju), a pritom odlazi na Svete mise. Svete mise se posjećuju zbog vjere u Boga, a ne zbog vjere u crkvene dužnosnike.
Ja čekam svoj sud, ti svoj, oni svoj. Kome služiš njemu ćeš i dopasti...
simo031

francika

Da, ja sam jedan od tih koji osuđuju i kritikuju neskromnost svećenika i crkvenih dužnosnika (kao uostalom svako ponašanje koje nije u skladu sa onim što propovijedaju), a pritom odlazi na Svete mise. Svete mise se posjećuju zbog vjere u Boga, a ne zbog vjere u crkvene dužnosnike.
Ja čekam svoj sud, ti svoj, oni svoj. Kome služiš njemu ćeš i dopasti...

Opet ti simo031 sa tvojom teorijom!

Odlaziš u crkvu zbog bogatstva crkve jer se Bogu možeš moliti i kod kuće. Iz istog razloga zašto polugoli turisti posjećuju crkvu, a popovi ih tjeraju makar ih je Bog stvorio neodjevene, i ti odlaziš u crkvu a to je luksuz crkve odnosno materijalna ljepota bez koje nema duhovne ljepote.

Bog je sve ljude stvorio savršene, pa zato i kod izbora partnera ljudi ne gledaju fizičku ljepotu već onu duhovnu uzrokovanu materijalnom ljepotom.

I da si pravi vjernik ne bi nikoga osuđivao već bi opraštao grijehe. Isti si kao crkveni dužnosnici koji stalno kritiziraju pa su taj utjecaj sotone i na tebe prenijeli. Isus nikoga nije osuđivao, a tko zna možda je bio napušen kad je toliko svijeta prošao.
francika

Odlaziš u crkvu zbog bogatstva crkve jer se Bogu možeš moliti i kod kuće.

Odlazim u crkvu zbog vjere u Boga, kao što sam već naveo, a ti to nisi pročitao/shvatio. Da, molim se i kod kuće, sa različitim nakanama, a nakon ovog tvog posta, pomolit ću se i za tebe, jer je tebi očito potrebna Božija pomoć.

francika

Isus nikoga nije osuđivao, a tko zna možda je bio napušen kad je toliko svijeta prošao.

Isus je osuđivao upravo farizeje i licemjere, a jedini koji bi ovdje mogao biti napušen si ti.
Barem sudeći po nebulozama koje trkeljaš...
Daj se skuliraj i prestani trolovati po forumu, da i tebi netko nebi recitirao "Na čemu si ti?"
simo031

francika

Odlazim u crkvu zbog vjere u Boga, kao što sam već naveo, a ti to nisi pročitao/shvatio. Da, molim se i kod kuće, sa različitim nakanama, a nakon ovog tvog posta, pomolit ću se i za tebe, jer je tebi očito potrebna Božija pomoć.

francika

Isus nikoga nije osuđivao, a tko zna možda je bio napušen kad je toliko svijeta prošao.

Isus je osuđivao upravo farizeje i licemjere, a jedini koji bi ovdje mogao biti napušen si ti.
Daj se skuliraj i prestani trolovati po forumu, da i tebi netko nebi recitirao "Na čemu si ti?"

Pa da li je Bog crkva? Krivo sam se izrazio, mislio sam reći da možeš vjerovati i kod kuće jer ne vjeruješ u crkvu nego u Boga.
Dakle i dalje ostaje nejasno da zašto moraš ići u crkvu da bi vjerovao u Boga kad to možeš i od kuće, i da li je Isus možda pušio travu a ako ne zašto nije?
"crkva je tamo gdje ste Vi" "Vi ste moja crkva"

ostalo je prevara
francika

simo031

francika

francika

Pa da li je Bog crkva? Krivo sam se izrazio, mislio sam reći da možeš vjerovati i kod kuće jer ne vjeruješ u crkvu nego u Boga.
Dakle i dalje ostaje nejasno da zašto moraš ići u crkvu da bi vjerovao u Boga kad to možeš i od kuće, i da li je Isus možda pušio travu a ako ne zašto nije?

Nedjeljna euharistija je mjesto za druženje sa meni dragim ljudima i zajedničku molitvu.
Ove stupidne primjedbe vezane za Isusa i travu, zvuče kao da su izašle iz usta neke intelektualne cjepanice, a ja se ponadao da ti to nisi.

Svečano konstatiram da smo uspjeli prestići famoznu brojku od 100 postova. Od svega mi je najdraže što je prihvaćen izraz "trkeljanje" koji baš i nije književni. Predlažem da (kao zaključak) pokušamo lobirati kod izdavanja novog rječnika kako bi taj izraz postao općeprihvaćen. 8)
chager

Od svega mi je najdraže što je prihvaćen izraz "trkeljanje" koji baš i nije književni. Predlažem da (kao zaključak) pokušamo lobirati kod izdavanja novog rječnika kako bi taj izraz postao općeprihvaćen. 8)

Spomenuti izraz je "Pervanizam" jer ga je Pervan prvi upotrijebio (barem ga ja nisam prije čuo) u jednoj od epizoda "Večernje škole". Stoga moramo i pojam "Pervinizam" također uvrstiti kao prijedlog za rječnik. :)

Baš bi se lijepo uklopio u dvorište!

Tagovi