Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Pola Slavonaca i Baranjaca za ulazak u EU, a pola protiv

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
beejay

Ukupno postova: 219
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.09.2011. 12:34 
Naslov:  Re: Pola Slavonaca i Baranjaca za ulazak u EU, a pola protiv
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Brick Top je napisao/la :
beejay je napisao/la :
Kratko & jasno: ulaskom u EU naša zemlja ostaje u igri (za goli život) a odgađanje/odustajanje produljuje agoniju i baca nas u još veću depresiju.
Čista demagogija. Pa bogatiji smo od nekolicine EU zemalja

Jesmo, trenutno, ali nemamo bolje trendove od tih zemalja, što znači da nam se izmiče tlo pod nogama polako ali sigurno.

beejay je napisao/la :
Kome to još nije jasno, neka pogleda stope rasta koje trenutno imaju Poljska, Slovačka ili Mađarska (koja je još donedavno kaskala) a koju stopu mi imamo. Te zemlje će ove godine ostvariti najveći rast u EU. Poljska čak nije ni osjetila krizu. Bi li to mogli ostvariti bez EU? Ne.

Ne da mi se tražit za sve zemlje koje si nabrojao (iako znam da u Mađarskoj nikako nije bajna situacija, kako ti to želiš prikazati), ali evo malo indikativno o Poljskoj: http://www.vecernji.hr/vijesti/poljski-ministar-europskoj-uniji-prijeti-raspad-a-europi-rat-clanak-327564
Stvarno nema šta, tamo vlada toliko blagostanje i zadovoljstvo da se čak i novi ratovi predviđaju te kupuju karte za Ameriku... i to još iz usta ministra financija, zemlje koja trenutno predsjeda EU-om.

Opet, naglašavam - dobro obratite pozornost na trendove. Mađarska se puno zadužila, ali npr. ove godine ima rast idustrijske proizvodnje za 11% što je među najvećim stopama na svijetu. Nama je to nezamislivo jer smo izolirani, odnosno nismo ako netko pod otvorenošću smatra da izvozimo u BiH, Srbiju... A oni imaju kupovnu moć da zaboli glava.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
PEGY

Ukupno postova: 2664
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.09.2011. 12:39 
Naslov:  

beejay

Post Postano: 19.09.2011. 12:45 
Naslov:  

Ne da mi se tražit za sve zemlje koje si nabrojao (iako znam da u Mađarskoj nikako nije bajna situacija, kako ti to želiš prikazati), ali evo malo indikativno o Poljskoj: http://www.vecernji.hr/vijesti/poljski-ministar-europskoj-uniji-prijeti-raspad-a-europi-rat-clanak-327564
Stvarno nema šta, tamo vlada toliko blagostanje i zadovoljstvo da se čak i novi ratovi predviđaju te kupuju karte za Ameriku... i to još iz usta ministra financija, zemlje koja trenutno predsjeda EU-om.

PEGY je napisao/la :
Meni se Poljska čini baš cool, Cool ono ne fermaju oni puno kojekakve savjetnike i pametnjakoviće iz EU. Pa tako u jeku onog ptičjeg ludila njihova ministrica zdravstva lijepo kaže ko vas j... zdrava pamet govori da se radi o klasičnoj manipulaciji nekolicine pohlepnih. Pa onda poticaji u poljoprivredi i pretpristupni fondovi u Poljskoj su superuspješno iskorišteni i to tako da je svatko tko je nešto radio prijavio svoj projekt i dobio lovu bez da su inspektori nešto previše kontrolirali,pa su sad u Briselu poludili kad su skužili koliko plantaža oraha Poljska ima (a nema sve picikato posloženo po dijagonali 100oraha po ha sa certifikatom i zaliveno ptičjim mlijekom,ograđeno pocinčanom žicom sa 10 atesta i da nisu na putu kuda idu divlje svinje).

Što se Poljske tiče, oni koliko god kritizirali EU, ne kane izaći iz nje, jer su očito pronašli svoju tržišnu nišu. Moram priznati da se i meni sve više sviđa ponašanje Poljske zadnjih godina. Uspjeli su se nametnuti Europi, slab im je standard ali se ne boje Europe i žele biti netko i nešto u njoj.

S druge strane, naša mlađa populacija je sve nekonkurentnija u usporedbi sa svim zemljama iz novih članica EU. Drugi smo po stopi nezaposlenosti mladih u Europi pa se jednostavno više nema gdje skupljati nekakvo ozbiljno radno iskustvo:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/the-economist-hrvatska-je-druga-u-europi-po-nezaposlenosti-mladih-ljudi/559773.aspx

beejay

Post Postano: 19.09.2011. 12:56 

Da sumiram: nitko od zemalja koje su ušle u EU u zadnjih 10 godina nije poželio izaći jer su ljudi shvatili da nije sve u visini BDP-a, nego se drže one da si bogat ako nisi dužan, a nijedna bivša socijalistička zemlja nije u opasnosti od bankrota kao što su mediteranske zemlje ili Irska. Ljudi u ovom dijelu Europe ipak imaju mentalitet da se živi od rada a ne od kredita.

Brick Top

Ukupno postova: 708
Post Postano: 19.09.2011. 13:00 

beejay je napisao/la :
Opet, naglašavam - dobro obratite pozornost na trendove. Mađarska se puno zadužila, ali npr. ove godine ima rast idustrijske proizvodnje za 11% što je među najvećim stopama na svijetu.

Da, pokaži trendove. Pokaži kada su Mađari ušli u EU, a kada su doživjeli dno dna. Dal je to bilo prije ulaska u EU ili kad su ušli. Njih je i MMF spašavao. Oporavljaju se pomoću novih zaduživanja i štednji. Ne vidim kakve to veze ima s EU. Uostalom gle ovo:
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=126513&cHash=89da188e0a
Dakle, gospodarski rast im je pao s 3 na 2%. E sad, ekonomija mi nije jača strana pa ne uspijevam povezati onaj tvoj podatak od 11% industrijskog rasta, s ovim podatkom od 3 na 2% gospodarskog pada...
beejay je napisao/la :

Nama je to nezamislivo jer smo izolirani, odnosno nismo ako netko pod otvorenošću smatra da izvozimo u BiH, Srbiju... A oni imaju kupovnu moć da zaboli glava.

Vidiš, mungos bi rekao da mi euroskeptici plašimo narod s pojmovima kao što su "gubitak suvereniteta" i slično (rakija, vrhnje i sir, jel). S druge pak strane, od zagovaratelja EU imamo plašenje s pojmovima "izolacija" i sl. Mene s time ne možeš uplašiti.

beejay

Post Postano: 19.09.2011. 13:12 

beejay je napisao/la :
Opet, naglašavam - dobro obratite pozornost na trendove. Mađarska se puno zadužila, ali npr. ove godine ima rast idustrijske proizvodnje za 11% što je među najvećim stopama na svijetu.

Da, pokaži trendove. Pokaži kada su Mađari ušli u EU, a kada su doživjeli dno dna. Dal je to bilo prije ulaska u EU ili kad su ušli. Njih je i MMF spašavao. Oporavljaju se pomoću novih zaduživanja i štednji. Ne vidim kakve to veze ima s EU. Uostalom gle ovo:
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=126513&cHash=89da188e0a
Dakle, gospodarski rast im je pao s 3 na 2%. E sad, ekonomija mi nije jača strana pa ne uspijevam povezati onaj tvoj podatak od 11% industrijskog rasta, s ovim podatkom od 3 na 2% gospodarskog pada...

Nemaju oni gospodarski pad nego pad gospodarskog rasta, koji će svakako biti nekoliko puta veći od našeg (mi zapravo možda ni nećemo imati rast). Nije ništa čudno ako netko uz 11% rasta ind. proizvodnje ostvaruje samo 2-3% rasta BDP-a. Vidiš iz istog članka da smanjuju dug. Usporedbe radi, nama nikad nije upsjelo dohvatiti taj trend da smanjujemo dug.
Ako se možda danas još ne primijeti razlika u gospodarskom stanju s ove i one strane granice, onda će se sigurno u roku 5 godina vidjeti.

Brick Top

Post Postano: 19.09.2011. 13:23 

beejay je napisao/la :
Da sumiram: nitko od zemalja koje su ušle u EU u zadnjih 10 godina nije poželio izaći jer su ljudi shvatili da nije sve u visini BDP-a, nego se drže one da si bogat ako nisi dužan, a nijedna bivša socijalistička zemlja nije u opasnosti od bankrota kao što su mediteranske zemlje ili Irska. Ljudi u ovom dijelu Europe ipak imaju mentalitet da se živi od rada a ne od kredita.

Evo mogu i ja sumirati: uopće ne mislim da zemlja ide u dobro pravcu već ohoho vremena. No, isto tako ne mislim da će nas ulazak u EU spasiti, nego baš naprotiv, dodatno pokopati. Smatram da je potreban zaokret u politici. Sve ove godine se apsolutno sve podredilo dodvoravanju i "pregovorima" s EU (iako naš poznati ekonomist i filozof Slavko Kulić kaže da ga vrijeđa kada netko kaže da su to pregovori). Rezultat svega toga je xy poniženja koja smo doživjeli od te iste EU, stagniranje zemlje, u konačnici ogroman gubitak i vremena i novaca. A sve za rezultat kojeg još ni dan danas ne znamo (još se nije objavilo što se to ispregovaralo). E sad zamislimo svi na trenutak da se taj sav silni novac i "trud", umjesto u zajebanciju s eurokratima, uložio u privlačenje stranog kapitala, otvaranje novih tržišta, rješavanje problema birokracije i slično. Gotovo sam siguran da bi bili bar na razini Slovenije sada (iako bi na njihovom nivou bili i ovako i onako da nismo imali rat).
beejay je napisao/la: Vidiš iz istog članka da smanjuju dug. Usporedbe radi, nama nikad nije upsjelo dohvatiti taj trend da smanjujemo dug.

Pa evo ja u tome ne vidim zasluge EU, nego mađarske vlade, tj. njihove unutarnje politike. Hoću reći (možda onako malo romantičarski): uzdaj se use i u svoje kljuse. Smile

crveni
Ukupno postova: 457
Post Postano: 19.09.2011. 13:41 

Smatram da je potreban zaokret u politici.

Politika neće riješiti ekonomske probleme. Nikad nije, niti će.

beejay

Post Postano: 19.09.2011. 13:52 

I ja pratim Kulića i slažem se da je bilo ucjena, no da se izađe iz krize i počne smanjivati dug ili barem da se on za početak prestane povećavati, mi moramo prodavati naše proizvode nekome tko ima dobru kupovnu moć. Nema većeg poniženja nego kad mase ljudi sjede kod kuće i ne mogu zarađivati za život, ni ovdje ni u inozemstvu. Ovi negativni trendovi se nikako ne mogu promijeniti daljnjom izolacijom.

Brick Top

Post Postano: 19.09.2011. 15:23 

Evo malo da "zaplašim" neodlučne građane sa "sirem, vrhnjem i rakijom" Rolling Eyes
http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-se-mora-odreci-nadzora-promjene-vlasnika-ine-ht-a-clanak-328083

Dakle, kao što se i najavljivalo: prvo što će se dogoditi ulaskom u EU je poskupljenje osnovnih namirnica + knjiga i lijekova (i kinoulaznica Very Happy). A onda i poskupljenje nekretnina. Obratiti pažnju na riječ "poskupljenje" Wink

crveni
Post Postano: 19.09.2011. 18:28 

Evo malo da "zaplašim" neodlučne građane sa "sirem, vrhnjem i rakijom" Rolling Eyes
http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-se-mora-odreci-nadzora-promjene-vlasnika-ine-ht-a-clanak-328083

Dakle, kao što se i najavljivalo: prvo što će se dogoditi ulaskom u EU je poskupljenje osnovnih namirnica + knjiga i lijekova (i kinoulaznica Very Happy). A onda i poskupljenje nekretnina. Obratiti pažnju na riječ "poskupljenje" Wink

Koje su to ostale namirnice? Jer knjige su bile sa 0 % poreza. A znalo se i prije da sve što je s 0% poreza mora biti oporezovano. Sve mora biti u sustavu PDV-a, a socijalizam je davno propao kao koncept.
Poskupljenje nekretnina, misliš poskupljenje u odnosu na cijene prije krize ili na ove cijene u krizi? A daljnji pad cijene nekretnina je usporio državni intervencionizam sa subvencijama. Inače, u normalnim zemljama cijenu nekretnine određuje zakon ponude i potražnje, a ne državne intervencije niti dekreti političkih stranaka.
A porez na nekretnine postoji i sada. Kupi nekretninu, pa ćeš vidjeti koliki je porez i koji je rok plaćanja. Tak da mi nije jasno čemu spominjanje poreza koji i sada postoji.

Brick Top

Post Postano: 19.09.2011. 19:58 

crveni je napisao/la :
Koje su to ostale namirnice? Jer knjige su bile sa 0 % poreza. A znalo se i prije da sve što je s 0% poreza mora biti oporezovano. Sve mora biti u sustavu PDV-a, a socijalizam je davno propao kao koncept.
Poskupljenje nekretnina, misliš poskupljenje u odnosu na cijene prije krize ili na ove cijene u krizi? A daljnji pad cijene nekretnina je usporio državni intervencionizam sa subvencijama. Inače, u normalnim zemljama cijenu nekretnine određuje zakon ponude i potražnje, a ne državne intervencije niti dekreti političkih stranaka.
A porez na nekretnine postoji i sada. Kupi nekretninu, pa ćeš vidjeti koliki je porez i koji je rok plaćanja. Tak da mi nije jasno čemu spominjanje poreza koji i sada postoji.

Ne pravi se blesav. Govorim o namirnicama kao što su kruh i mlijeko i one će poskupiti ulaskom Hrvatske u EU. Točka.
Lijekovi, knjige i nekretnine također. Točka. To je što za sada znamo, a mnogo toga ne znamo.

P.S. Tu sad govoriš o propasti socijalizma, a još do maloprije si uzvikivao sav sretan "živio drug tito!". Rolling Eyes Rolling Eyes Ispada da si ti običan provokator.

crveni
Post Postano: 19.09.2011. 20:24 

crveni je napisao/la :

Ne pravi se blesav. Govorim o namirnicama kao što su kruh i mlijeko i one će poskupiti ulaskom Hrvatske u EU. Točka.
Lijekovi, knjige i nekretnine također. Točka. To je što za sada znamo, a mnogo toga ne znamo.

P.S. Tu sad govoriš o propasti socijalizma, a još do maloprije si uzvikivao sav sretan "živio drug tito!". Rolling Eyes Rolling Eyes Ispada da si ti običan provokator.

Pa na kruh i mlijeko se ne plaća puni PDV. Subvencionirani su od strane države. Gdje ti živiš da to nisi znao? Ukidaju se subvencije. I to se već godinama zna. A ako želiš subvencije, odeš kod druga Chaveza.
A kako ti misliš da će nekretnine poskupjeti, ako se cijena formira principom ponude-potražnje?
Antifašizam nema veze sa komunizmom i socijalizmom. U tom kontekstu je i bila moja doskočica. Ali vidim da ti to ne shvaćaš. Što da ti ja radim.

Što se tiče cijene lijekova, Madžarska i Austrija nemaju nultu stopu PDV-a na lijekove. Pa svi iz ZG-a idu u Austriju po lijekove jer su jeftiniji. Isto tako u Osijeku se ide u Madžarsku po lijekove. Jer su jeftiniji nego u HR. Kako to objašnjavaš. Ono, ako se ukidaju granice, da će poskupjeti ono što je u HU/AUT jeftijie? Ili novinar, pa tako i ti trabunjate bez veze.

Brick Top

Post Postano: 19.09.2011. 23:32 

crveni je napisao/la :
Pa na kruh i mlijeko se ne plaća puni PDV. Subvencionirani su od strane države. Gdje ti živiš da to nisi znao? Ukidaju se subvencije. I to se već godinama zna.
Dobro što nije jasno? Trenutno je nulta stopa pdv-a na kruh i mlijeko stoga je cijena takva kakva je trenutno. EU ne poznaje nultu stopu pdv-a (tj. poznaju ju samo najjače članice tipa VB i Belgije Rolling Eyes ). Sve ostale moraju imati minimalno 5% pdv-a pa na više. Tako ćemo i mi morati. Što u prijevodu znači da će kruh i mlijeko poskupiti. No?
crveni je napisao/la :
A ako želiš subvencije, odeš kod druga Chaveza.
Ajde "crveni", te antisocijalističke šeme prodavaj nekom drugom. Kad treba provocirati sa crvenima i komunjarama, prvi si na redu. Sad si tu kao protiv državnih intervencija da se građanima pomogne. Rolling Eyes
crveni je napisao/la :

A kako ti misliš da će nekretnine poskupjeti, ako se cijena formira principom ponude-potražnje?
Nekretnine će poskupjeti zbog uvođenja pdv-a na građevinsko zemljište. Nekretnine poskupe i kad benzin poskupi (karikiram malo), a di neće zbog ovoga. Pa neće valjda naši, inače "socijalno osviješteni" i "skromni" građevinari za kikiriki radit. A ako ne budu imali kome prodati (zbog te veće cijene), jednostavno će se ugasiti i mnogi će ostati bez posla. Kao što je to bio slučaj i zadnje 2 godine.

crveni je napisao/la :

Što se tiče cijene lijekova, Madžarska i Austrija nemaju nultu stopu PDV-a na lijekove. Pa svi iz ZG-a idu u Austriju po lijekove jer su jeftiniji. Isto tako u Osijeku se ide u Madžarsku po lijekove. Jer su jeftiniji nego u HR. Kako to objašnjavaš. Ono, ako se ukidaju granice, da će poskupjeti ono što je u HU/AUT jeftijie? Ili novinar, pa tako i ti trabunjate bez veze.

Što se tiče jeftinijih lijekova u HU/AUT... šta ja znam zašto su kod njih jeftiniji, valjda zbog manjih carina, nemam pojma. I 2l coca-cole je u Mađarskoj na cca 7-8kn pa i? To ne mijenja činjenicu da će nam, i ovako skupi lijekovi, još više poskupiti.

Skoči u forum: