Brojnost komaraca nakon obavljenog tretmana se i dalje povećava. Razlog je intenzivna migracija komaraca s područja izlijeganja na područje grada. Budući da ove godine dominiraju komarci vrste Ochlerotatus caspius koji su brzi letači (mnogo brži od poplavnih komaraca) za očekivati je migraciju te vrste znatno brže nego inače.
S tim u vezi, večeras, u utorak 30. travnja 2013. godine, planira se tretman odraslih komaraca na području cijelog grada i zelenom pojasu oko grada. Kako tretiranje sa zemlje nije dalo rezultata, odlučeno je kako će se krenuti s tretiranjem iz zraka. Večerašnje aviotretiranje koštat će 1.265.625 kuna, a tretirat će se 5625 hektara.
Na taj način očekujemo kako će se za Praznik rada moći boraviti na otvorenom. To je početak borbe s ovom generacijom komaraca u Osijeku.
S obzirom da su preparati za zaštitu od komaraca skupi, a zaprašivanja ne daju trajnije rezultate odlučih malo eksperimentirati i napraviti zaštitnu kremu ili tekućinu od sastojaka koje imam doma.
Za zaštitu od komaraca koriste se slijedeća eterična ulja:
- ulje citronele
- ulje limunskog eukaliptusa (Eucalyptus Citriodora)
- ulje cimeta
- ricinusovo ulje
- ulje ružmarina
- ulje paprene metvice itd
Neem je biljka koja raste u Indiji, a ulje njenih sjemenki može biti vrlo učinkovito u borbi protiv komaraca (koristi se protiv komaraca-malaričara) Postoje na tržištu i zubne paste koje sadrže ovu biljku (koristim takvu) pa je za prepostaviti ako se može koristiti u usnoj šupljini može i na koži ili odjeći.
Bosiljak je ljekovita biljka čiji miris odbija komarce.
Bijeli luk također samo što je malo nezgodan zbog mirisa.
S obzirom da su preparati za zaštitu od komaraca skupi, a zaprašivanja ne daju trajnije rezultate odlučih malo eksperimentirati i napraviti zaštitnu kremu ili tekućinu od sastojaka koje imam doma.
- ulje citronele
- ulje cimeta
- ricinusovo ulje
- ulje ružmarina
Neem je biljka koja raste u Indiji, a ulje njenih sjemenki može biti vrlo učinkovito u borbi protiv komaraca (koristi se protiv komaraca-malaričara) Postoje na tržištu i zubne paste koje sadrže ovu biljku (koristim takvu) pa je za prepostaviti ako se može koristiti u usnoj šupljini može i na koži ili odjeći.
Da baš, sve to imam kod kuće. Prosto se tepem preko ulja citronele i paprene metvice.
1.265.625 kuna???? Maaaa daaaaj me nemojte... Pa da bacaju bojne otrove iz F-117 ne bi koštalo ni upola kao ovo...
ote mi rijec iz usta
i nemojmo se zavaravati ... veceras ne zaprasuju avioni ... nego AVION ... jedan jedini koji je promasio pola sjenjaka
mozda sam paranoican, i volio bi da grijesim ... ali meni je ovo zaprasivanje nekako bijedno ... no, vidjet cemo sutra
i PS ... ako itko treba znati s komacrima ... onda smo to mi u ovim krajevima ... kako nitko od tih 'pametnjakovica' nije zakljucio da ce zaprasivanje sa zemlje biti ne djelotvorno, kao sto nije bilo ucinkovito ni zadnjih 20 godina ... samo su bacili pare
1.265.625 kuna???? Maaaa daaaaj me nemojte... Pa da bacaju bojne otrove iz F-117 ne bi koštalo ni upola kao ovo...
ote mi rijec iz usta
i nemojmo se zavaravati ... veceras ne zaprasuju avioni ... nego AVION ... jedan jedini koji je promasio pola sjenjaka
mozda sam paranoican, i volio bi da grijesim ... ali meni je ovo zaprasivanje nekako bijedno ... no, vidjet cemo sutra
i PS ... ako itko treba znati s komacrima ... onda smo to mi u ovim krajevima ... kako nitko od tih 'pametnjakovica' nije zakljucio da ce zaprasivanje sa zemlje biti ne djelotvorno, kao sto nije bilo ucinkovito ni zadnjih 20 godina ... samo su bacili pare
Sat vremena leta nadzvučnog zrakoplova Gripen košta 4700$ uračunato je gorivo i sva potrebna održavanja i pripreme za taj sat vremena leta i uračunato je svo održavanje poslije leta i dio od toga ide za servis... Pa da je ovaj naš letio 10 sati po toj cijeni, ispada da su ti insekticidi milijun kuna...
Poljoprivrednom zrakoplovstvu je prilikom zračnog napada na komarce srušen jedan zrakoplov, ali tvrde da je protivnička strana pretrpjela znatno veće gubitke.
Protuzračna odbrana komaraca tvrdi da su njeni gubici minimalni, u što se možete uvjeriti ako prošećete po osječkim parkovima.
Svaka čast na tretiranju komaraca ali ovaj "zeleni pojas" je očito zaboravljen. Stanovnici Tvrđavice od komaraca ne mogu izaći iz svojih kuća. U blizini je šuma, gomila zelenila koja je pravo pravcato leglo male gamadi. Grad Osijek kao prvo gadno je zakasnio sa tretiranjem komaraca, a gradonačelnik je očito mislio da će građani grada Osijeka Praznik rada provesti roštiljajući u dnevnim sobama svojih ionako već užarenih stanova. Iz osobnog iskustva jučer se nije dalo živjeti od komaraca, a danas je problem narastao do te mjere da životinje skviče i jauču od muke. Pa se postavlja pitanje: što je Grad uopće čekao da se toliko komaraca nagomila i da li netko na umu ima da je i Tvrđavica dio Grada Osijeka ili nek ti ljudi tamo poumiru od uboda i kojekakvih boleština i zaraza. Pokušalo se stupiti u kontakt i sa Zavodom za javno zdravstvo, gradonačelnikom, televizijom, međutim nitko se ne javlja na telefone. Očito građani Tvrđavice služe isključivo da budu glasačko tijelo, a gradonačelniku i njegovim suradnicima svaka čast na ažurnosti. No kako svakom problemu ima riješenja, apeliram na odgovorne da isprave ovaj propust i sutra rano ujutro pojure na lijevu obalu drave sa topovima, avionima, helikopterima i svom mogućom artiljerijom i spase jadne ljude koji su već na rubu očaja.
Poljoprivrednom zrakoplovstvu je prilikom zračnog napada na komarce srušen jedan zrakoplov, ali tvrde da je protivnička strana pretrpjela znatno veće gubitke.
Protuzračna odbrana komaraca tvrdi da su njeni gubici minimalni, u što se možete uvjeriti ako prošećete po osječkim parkovima.
ni ne znas koliko si u pravu hehe, vidio sam ga u cepinu zbog kvara. ocito komarci nabavili neko rusko naoruzanje.
Ingo
ja bi volio da su, kao nekada 3 ... pa kad su ko ludjaci u formaciji nadljetali sjenjak manevrirajuci izmedju nebodera i ubijali gamad !!!!
i dalje su 3 ( bijeli, zuti i crveni) samo ih ocito kvarovi muce
- ulje citronele
- ulje cimeta
- ricinusovo ulje
- ulje ružmarina
Da baš, sve to imam kod kuće. Prosto se tepem preko ulja citronele i paprene metvice.
ote mi rijec iz usta
Kao što sam već puno puta napisao...kakve veze ima zaprašivanje komaraca s komarcima i njihovim ubijanjem? SVE što se radi (gradi, obnavlja, zaprašuje itd.) se radi da bi se mogla ukrasti lova.
To je prioritet, a onda tek nekakva dobrobit građana ilištatijaznam.
Vjeruj mi, pare nisu bačene, već su raspodijeljene...ruka ruku mije.
pa neće nikad valjad kad se praši samo iznad Osijeka, a komarci dolete i iz Bilja i iz Petrijevaca i odsvakud još.
Samo Osijek plaća lovu i nešto radi, ali nema koristi dok se svi ne uključe i potamane gadove po cijeloj Slavoniji i Baranji
pa neće nikad valjad kad se praši samo iznad Osijeka, a komarci dolete i iz Bilja i iz Petrijevaca i odsvakud još.
Samo Osijek plaća lovu i nešto radi, ali nema koristi dok se svi ne uključe i potamane gadove po cijeloj Slavoniji i Baranji
tocno ... i ranije je bilo tih problema, ali nakon zaprasivanja grada, imali smo mir barem 2, 3 dana dok nisu stigli ti iz petrijevaca i bilja
Da bi se riješili ove napasti potrebno je imati mozgove ,na ovakav način letjelicama zaprašivati zeleni pojas -eko prirodu to je van pameti .
Prosto je nevjerovatno da nakon tolikih godina nisu pronašli rješenje bar da smanje broj tih napasti, nismo mi jedini, valjda i druge države imaju (ili su imale) takvih problema pa treba istražiti kako su oni riješili problem.
npr
avioni su najucinkovitiji nacin, ali barem tri i pojacati malo sredstvo! piloti odrade najoblje sto mogu ali ako sredstvo koje dobiju nije za k....nema spasa ni da sto aviona leti...e a to onda kosta...a ovako koliko para toliko i muzike
avioni su najucinkovitiji nacin, ali barem tri i pojacati malo sredstvo! piloti odrade najoblje sto mogu ali ako sredstvo koje dobiju nije za k....nema spasa ni da sto aviona leti...e a to onda kosta...a ovako koliko para toliko i muzike
Svakako je potrebna struka dakle mozgovi da bi se riješili ove napasti teško je komentirati ovakovu temu ipak balkan je to još uvijek .. Zrakoplovi ..pa ovako što nema ni u Ćaprajzlijama -city pa i u Drinovcima -city..
ne žalim se ja radi sebe, ne bodu oni mene nisam ja toliko na zraku... rijetko tko od nas odraslih uopće doživi u svoj silini te krvopije ali zamislite kako je našoj djeci koja su vani poslijepodne na zraku, pa klinci su već ludi od komaraca... ruke i noge im izgledaju ko' da su se s ratišta vratili
ne žalim se ja radi sebe, ne bodu oni mene nisam ja toliko na zraku... rijetko tko od nas odraslih uopće doživi u svoj silini te krvopije ali zamislite kako je našoj djeci koja su vani poslijepodne na zraku, pa klinci su već ludi od komaraca... ruke i noge im izgledaju ko' da su se s ratišta vratili
juče 04.05. bila HDSSB-ovo druženje sa građanima u sarvašu. istinita i provjerena informacija je ta da su više puta sa tla zaprašivali komarce i to za vrijeme tog druženja.