Uređenje Tvrđe: pogledajte urbanu opremu koja će krasiti Tvrđu

Osijek

Uređenje Tvrđe: pogledajte urbanu opremu koja će krasiti Tvrđu

Investitor i raspisivač natječaja za idejno oblikovno rješenje urbane opreme i njezin prostorni raspored u Tvrđi u Osijeku je Agencija za obnovu osječke Tvrđe, a Provoditelj je Društvo arhitekata Grada Osijeka (DAO). Ocjenjivački sud donio je 29. veljače 2012. jednoglasnu odluku o nagrađenim radovima. Pogledajte tko su nagrađeni autori.

Agencija za obnovu osječke Tvrđe Osijek raspisuje, a Društvo arhitekata Grada Osijeka (DAO) provodi javni, otvoreni, projektni, u jednom stupnju, anonimni natječaj za idejno oblikovno rješenje urbane opreme i njezin prostorni raspored u Tvrđi u Osijeku.

Registarski broj natječaja pri odboru za natječaje: 133-11-OS-OBL.

Ocjenjivački sud koji je djelovao u sastavu:
1. Željka Jurković, dipl.ing.arh. - predstavnik DAO, Predsjednica Ocjenjivačkog suda
2. Valerija Vuković, dipl.oecc. - predstavnik Agencije za obnovu osječke Tvrđe
3. izv.prof. Ivan Doroghy, dipl.ak.umj. - predstavnik Agencije za obnovu osječke Tvrđe
4. Danijela Lovoković, dipl.ing.arh. - predstavnik DAO
5. Nikola Radeljković, produkt dizajner- predstavnik Agencije za obnovu osječke Tvrđe
- zamjenik člana: doc.dr.sc. Sanja Lončar-Vicković, dipl.ing.arh. - predstavnik DAO
- zamjenik člana: Grgur Marko Ivanković, povj.umjet. i etnolog - predstavnik Agencije za obnovu osječke Tvrđe

Na svojoj 3. sjednici održanoj 29. veljače 2012. godine donio je jednoglasno sljedeću odluku o nagrađenim radovima:

Radu pod šifrom "04" dodjeljuje se 1. nagrada u iznosu 50.000,00 kn neto.

Autori:
Bojan Drezgić, dipl.diz.
Bojana Šantić, dipl.ing.arh.
Tea Tomić, dipl.ing.arh.

[klik za uvećanje]

Radu pod šifrom "05" dodjeljuje se 2. nagrada u iznosu 40.000,00 kn neto.

Autori:
Ivana Kušan, dipl.ing.arh.
Tomislav Kušan dipl.ing.arh.
Maja Kušan, bacc.arh.

[klik za uvećanje]

Radu pod šifrom "17" dodjeljuje se 3. nagrada u iznosu 30.000,00 kn neto

Autori:
Kata Marunica
Nenad Ravnić
Dijana Pavić
Goran Rukavina

[klik za uvećanje]

Tekst & foto: d-a-z.hr

Re: Uređenje Tvrđe: pogledajte urbanu opremu koja će krasiti Tvrđu

Materijali da budu čelik i armirani beton.
Da izdrže barem mjesec-dva pred naletima "građana".
Slažem se za materijale...
Lijepo lijepo :) Jedino što mi se one drvene klupe baš ne uklapaju u tvrđu, ipak je to barokno središte pa mislim da bi trebali možda nastaviti sa uređenjima u tom stilu.
Nek samo tvrđu obnove i Osijek ce dobiti novi centar,niti promenada niti korzo a ni trg A ,S nece moci parirat tvrđi kad se cjela obnovi,od paviljona do fasada i porusenih i napustenih kuceraka.
... malo nekontam neke stvari, od tvrdje zele napraviti neku turisticku meku a tu stavljaju neke futuristicke klupe itd. ako je nesto staro onda staro i pravi ... snimao se jedan film u tvrdji kada je trg vracen pocetak 20 st ako se nevaram kada je na njemu trava bila .. poput parka ... to je izgled koji mu treba ...
... dogodit ce se ista stvar kao i sa glavnim trgom usred secesijskih zgrada najednomtrg 21 stoljeca - bolje bi bilo da je obnovljen u secesijskom stilu, napravit ce istu stvar opet ... ali neka imat ce se stranci cemu smijat ...
Jel se može vidjeti neki elaborat i objašnjenje baš ovih elemenata? Mislim ovo je dizaster....
Katastrofa po dizajnu mi se cini da su to isti ljudi dizajnirali ko i na trgu Ante Starcevica.. cisti promasaj!
NEMOŠ VJEROVAT...

Što urbanizacija ima tražiti u Tvrđi???
Pa zar ju se ne može srediti kao što je bila nekad... Da bude privlačna napokon turistima... O Bože... Nevjerujem ovo...

Najbolje da se sve asfaltira i naprave se 4 trake kroz Tvrđu...

Urbanizirajte grad... Tvrđa ne treba urbanizaciju....
Zašto modernizirati Tvrđu, pobogu?

Ovaj grad zaista vode nesposobni imbecili.

:hustler:
Zašto unositi svemirski stil u nešto što svi vole i znaju? Je li toliko teško koristiti iste tehnike kojima su klupe i ostalo izrađeni i samo obnoviti Tvrđu? Bilo bi i jeftinije.

Ovo je skandal veći od Antinog spomenika.

One ploče za nazive ulica još kako-tako, ali ostalo nije ni za kolokvij na prvoj godini.

Strašan deficit kreativnosti i praktičnosti.

:(
iako imam neofilskih tendencija ovo je van svake pameti....što nisu onda kružni pil pocinčali (moderno je), u vodena vrata stavili staklena rotirajuća vrata ala interspar i lijepo izbetonirali one ružne nepraktične kocke kaldrme bilo bi fino ravno....

baš me zanima što bi ovi ljudi od Praga napravili, valjda Dubai ;)
...strašno...prestrašno......gore od teletabis tegli i repera na trgu....
...kakav idiotizam......
Previše ko-ko-kodakanja oko još ničega.
Koliko god zvučalo nevjerojatno, moguće je da to sve na kraju ipak izgleda lijepo.
...je li nešto lijepo ili ne stvar je ukusa....ovdje to nije slučaj, jer su sva arhitektonska rješenja izvan svake pameti - nimalo se ne uklapaju u ambijent....
...
anakonda

...je li nešto lijepo ili ne stvar je ukusa....ovdje to nije slučaj, jer su sva arhitektonska rješenja izvan svake pameti - nimalo se ne uklapaju u ambijent....
...

dobro je...diši. bit će sve u redu čak i ako stave klupe koje se ne " uklapaju u ambijent". samo nemoj paničariti prije vremena.
imbakis

anakonda

...

dobro je...diši. bit će sve u redu čak i ako stave klupe koje se ne " uklapaju u ambijent". samo nemoj paničariti prije vremena.

...nema tu paničarenja prije vremena - nažalost je to stvar iskustva i to lošeg....
Pa što urbanizacija traži u tvrđi , za tvrđu trebaju stručnjaci donositi odluke . Tvrđa je stara barokna jezgra kojoj je potreban odgovarajući elementi nije mi jasno da si netko tako što dozvoli . Pa nek se gospoda koja radi na tome prošeta makar do susjedne Mađarske pa pogledajte kako se sređuje i čuva stara jezgra. Čekaju se turisti na ovakav način dosta smiješno. Primjer na Osječki glavni trg koji takođe ima baroknu jezgru postavljena je fontana ne primjerena za taj trg , isto tako i klupe ..zatim ulaz u pothodnik liče na terarij .. Turisti često komentiraju kako je to sve lijepo složeno izmiješano - barokno-urbano- baš je zanimljiva ekipa koja sve tako odradila. Samo taj Euro-dom gdje su ga stavili ,pa toliko lokacija oko grada napravili cijeli cirkus od takvi divni građevina . Mislim da za ovakve stvari ovakav posao mora se imati obrazovanje odgovarajući fakultet ...nemože to svako raditi..
wilson

Pa što urbanizacija traži u tvrđi , za tvrđu trebaju stručnjaci donositi odluke . Tvrđa je stara barokna jezgra kojoj je potreban odgovarajući elementi nije mi jasno da si netko tako što dozvoli . Pa nek se gospoda koja radi na tome prošeta makar do susjedne Mađarske pa pogledajte kako se sređuje i čuva stara jezgra. Čekaju se turisti na ovakav način dosta smiješno. Primjer na Osječki glavni trg koji takođe ima baroknu jezgru postavljena je fontana ne primjerena za taj trg , isto tako i klupe ..zatim ulaz u pothodnik liče na terarij .. Turisti često komentiraju kako je to sve lijepo složeno izmiješano - barokno-urbano- baš je zanimljiva ekipa koja sve tako odradila. Samo taj Euro-dom gdje su ga stavili ,pa toliko lokacija oko grada napravili cijeli cirkus od takvi divni građevina . Mislim da za ovakve stvari ovakav posao mora se imati obrazovanje odgovarajući fakultet ...nemože to svako raditi..

Ja također ne vidim razlog za miješanje arhitektonskih stilova.
Ne nove stilove primjenjuju u ulicama koje nemaju povjesnu važnost.

Baš me zanima hoće i ovo drvo doći iz dalekog Pi*kovca i koštat 5 i po milja evrića po klupi bas kao i ono na klupama na trgu A.Starčevića...
Dobro mi izgleda sve to u kombinaciji sa drvetom ali jednostavno nije prihvatljivo to trpat u svaki projekt u gradu jer je teško održavati tako nešta.
Našta liči ona drvena konstrukcija kod Essekera, izgleda katastrofalno izbljedilo i pokidano isto kao i ono neko igralište ili što li je već kod Breskve...ideja je bila dobra ali pare se ne trebaju bacat na nesta sto ce biti lijepo jednu sezonu a poslje kad se bude trebalo to šmirglat, farbat, bondeksirat...šta onda?ko ga j*** nek bude nakaradno.
Redakcija 031

Agencija za obnovu osječke Tvrđe Osijek raspisuje, a Društvo arhitekata Grada Osijeka (DAO) provodi javni, otvoreni, projektni, u jednom stupnju, anonimni natječaj za idejno oblikovno rješenje urbane opreme i njezin prostorni raspored u Tvrđi u Osijeku.

Eto to je to.
Raspise se natjecaj, podijele se neki novci, pa je vuk sit, a sve ovce na broju...
Malo se podigne prasina...
A, onda se nakon nekog vremena ipak dodje do zakljucka da se nista ne treba previse dirati i...nikom nista.

Mislim, ne bas nikome nista, ipak se laganih 120,000.00 kn legalno prosece izmedju ne bas prevelikog broja ljudi.
I to je to.

Ne kuzim cemu sva ona pompa oko kandidiranja Tvrdje na UNESCO -ovu listu zasticene svjetske bastine? Kontradiktorno mi je postaviti ista od gore pregledanog u Tvrdju...

Samo prije mjesec dana mogli smo (i jos uvijek mozemo) procitati na puno mjesta stosta vezano uz ovu temu.
Citiram sa http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=42556

"Povijesna osječka gradska jezgra Tvrđa, najveća cjelovita sačuvana barokna kompozicija iz 18. stoljeća u Hrvatskoj, spomenik nulte kategorije, u treću nominaciju za ulazak na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine ući će s novosadskom tvrđavom Petrovaradinom i rumunjskom gradskom tvrđavom Aradom.

Po riječima osječke dogradonačelnice Danijele Lovoković, taj zajednički projekt ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture, a trajat će najmanje pet godina. Osječka Tvrđa zaštićena je kulturna baština...

Budući da je uvijek nedostajalo novaca, u Tvrđi se u povijesti nisu radili veliki zahvati, što je i dobro jer je autentično sačuvana. Važno je istaknuti da je osječka Tvrđa bila važna karika u lancu obrane Europe od Turaka, ali i da je bila i vojna utvrda i gradska cjelina u kojoj su živjeli stanovnici. 'Tvrđa je velika priča kojoj pridajemo posebno značenje i spremnost da je uredimo i autentično i atraktivno kao biser turističke ponude Osijeka i Hrvatske', rekla je Lovoković.
(Hina)

(M.K., 18.01.2012)"

Ili http://www.poslovni-savjetnik.com/hrvatska/osijek-zeli-tvrdu-na-listi-zasticene-svjetske-bastine
"Velike su nam šanse da uspijemo, ali kod građana treba probuditi svijest. U Tvrđi se ne mogu ugrađivati PVC prozori, sve mora biti kako kažu konzervatori, rekla je dogradonačelnica. "

I tako.Eto.
Valjda ce na kraju tamo neke klupe biti kao da pripadaju tom prostoru...
Nadam se.
Tvrđa treba raditi u stilu kakva je , ima u njoj svašta plastične stolarije , neprimjereni elemenata ... Pa mislim da bi odgovorni trebali poraditi na tome ako želimo turizam tvrđa nam donosi novac. Očito da u Osijeku nema stručnjaka za takve objekte žalosno kako se neukusno ponaša prema tvrđi..
jedini oni koji su neodgovorni i koji se neukusno ponašaju prema Tvrđi su građani grada Osijeka sa svojim rigotinama,bahatim parkiranjem i kidanjem koševa klupa i ostalog inventara..

,a u nedjelju ujutro kad se skuplja staklo i papiri od hamburgera i bureka bezbrižno spavaju,ustanu se oko 1 popodne,i dođu pljuvati na 031 forumu ..
Kada je u pitanju nered , to su poznati pijanci i vandali koje treba sankcionirati . Policija u civilu malo prošeta po tvrđi ulovi ekipu odreže primjerene kazne i eto mira i reda samo se malo treba pobrinuti , i sve bude u redu.
A tek ovi vandali što su pišali po snijegu u tvrđi pa je sav bio žut i nije se čovjek mogao pošteno ni najesti snijega.
ako su poznati pijanci i vandali,što ih onda ne prijaviš?..prije će se tako pomoći tvrđi nego laprdanje o modernom uništavanju
Žao mi je Tvrđa je ipak ponos grada Osijeka, i potrebni su joj stručnjaci za njen barokni izgled smiješna je plastična stolarija i koje kavi moderni rekviziti koji tamo ne pripadaju.Zbog tvrđe najviše imamo posjet glede turizma , i zato za nju treba imati dušu... Kada smo kod vandal tj onih koji lupaju stakla kidaju košare za smeće.... pa sve to proizilazi iz kućnog odgoja.. vjerojatno mladež to čini i trudimo se da ih spriječimo u tome . To činimo svi imamo nadležne zato i prijavljujemo , jedino je problem treba provodit zakone poštivati sustav ,i stroge kazne provoditi sigurno se poslije stroge naplate kažnjavanja takva nedjela neće se više događati. Moramo se svi probuditi voliti svoj grad i čuvati imovinu ...
LJUDI MOJI .... JE LI TO MOGUĆE?????
:shock: :shock:
tko to želi napraviti ruglo od stare Tvrđe :cry:
BJUTIFUL... to je dizajn, svaka čast. Ja bih još malo mesinga dodao, onak Arapsko-Šiptarski stil.
Pa nemogu vjerovati da se tako što događa sa tvrđom da se stavlja neprimjeren sadržaj . Klupe moraju biti barokne kombinacija metal-drvo , zatim rasvjetni stubovi odgovarajući napr. kao u Kopačevu . Pa to što je u planu čisti je promašaj glavni Osječki trg je isto neukusno urađen pa zar kod nas u gradu nema struke, dovoljno je malo napraviti anketu i svaki građanin će dati pravi odgovor. Ovo je skandal što se radi tragedija za ovakve povijesne građevine....
Redaju se promašaji... :(
... a jeste li zaboravili "radijator" na Trgu Slobode??? OMG
Samo da ne ruše drveće..

Tagovi