Gargamelka je napisao/la: ›
Nisam primijetila da se protiv vjeronauka u školstvu bune ateisti, agnostici ili ljudi drukčije religije ili vjeroispovijesti, već redovito kršćanski 'dušebrižnici', a to mi je posebno zanimljivo. Zašto? Ako netko ne želi ići na vjeronauk u školi, nikad nije morao. U državi gdje je deklarirano[b] 90 % kršćana[/b] smatram da treba učiti o religiji. Jasno je da su se kriteriji postrožili kad nitko ništa ne zna, djeca ni mladi nemaju pojma o osnovnim tajnama, dogmama i sl. Ne znaju ni u što tobože 'vjeruju', pa kako onda da žive kako trebaju ili barem razumiju. Jadni su ti roditelji ako njihovoj djeci vjeronauk služi za podizanje ocjena. Ako se i ukine vjeronauk u školama, on treba biti obvezan u crkvi prije primanja sakramenata.
Od svih religija mi kršćani smo najgori. Gdje bi jedan musliman išarao svoju sinagogu, psovao Muhameda ili Alaha, bunio se protiv učenja i čitanja Kurana? Gdje bi se u jednoj islamskoj zemlji iskoristila insinuacija na Muhameda za TV reklamu o pivu i vrtila u vrijeme najsvetijeg im blagdana? Kakvi smo mi kršćani?! Pa više ništa nije sveto. U ovoj zemlji ima možda 10% kršćana - ljudi koji dođu u crkvu makar za Uskrs, a ne samo da bojaju jaja i jedu šunkicu, koji shvaćaju da treba ići u crkvu i zašto, koji razumiju da treba učiti vjeri, koji ponekad uzmu Bibliju u ruke, koji kažu svojoj djeci da će ih prebiti ako budu psovali Boga, koji pokušavaju živjeti po zapovijedima. Sakramenti su postali izgovor za slavlja, pomodarstvo i protokol. I tome se treba stati na kraj makar se broj vjernika smanjio 10 puta.
|