#6: Autor: a_reel,
Postano: 02.03.2016. 8:45
ushiurac je napisao/la ( Pogledaj post): ›
a_reel je napisao/la: ›
ushiurac je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Na području Osijeka je 1500 kuća proglašeno kulturnim dobrom,bez obzira koje godine su kuće građene.Što je apsurdno,a u slučaju prodaje nekretnine,država, županija pa grad imaju pravo prvootkupa nekretnine.Dok se oni redom odriču vi ili budući kupci se hlade od kupovine nekretnine ta procedura traje cca 12mj.Još jedan kretenski zakon u nizu.
|
Pogrešno, pojedinačnih zaštita nema toliko, a u posljednjoj izmjeni Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara jasno je određeno da nije potreban prvokup za građevine koje su u zonama, a nisu pojedinačno zaštićene:
Članak 37. (NN 152/14)
Vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro dužan ga je prije prodaje istodobno ponuditi Republici Hrvatskoj, županiji, Gradu Zagrebu, gradu ili općini na čijem se području to kulturno dobro nalazi, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje. Ova odredba ne primjenjuje se na nekretninu unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline koja nije kao kulturno dobro zaštićena posebnim rješenjem.
... samo jedna napomena - zakon ti je kretenski, ali vjerojatno bi se složio da krezuba gradnja po gradu gdje u ulicama obitesljkih kuća niču stambene zgrade sa više katova nije dobra - e pa tome služe zone zaštite i taj zakon.
|
Pogrešno je to što ja ne mogu prodati kuću,dok god se država,županija,grad nje ne odreknu,iako imam kupca koji je jako zainteresiran za kupnju,kojem je odobren kredit u banci ali dok banka ne dobije papir nema prodaje..To je kretenski.Krezuba gradnja nema nikakve veze s mojim slučajem jer su kuće proglašene kulturnim dobrom misleći na pronalazak iskopina,pogotovo na području d.grada a ne na vizualni izgled.A da ne spominjem sve jadnike kojima je kuća proglašena kulturnim dobrom moraju za sve radove na kući tražiti dozvolu arheološkog muzeja,izmjena stolarije..itd
|
To je onda druga stvar, u postu nisi napisao/la da je kuća na arheološkom nalazištu, za to postoji obveza. U pravilu se prvokup ne iskoristi, a smisao je da si država osigura prvenstvo u slituaciji prodaje nečega što je jako važno... Zapravo kad bolje razmislim vlasništvo u RH je jedna lijepa iluzija. Za razliku od Amerike gdje je vlasnik tla i i korisnik svega ispod tla, mi smo samo korisnici tla na kojem su nam kuće i imamo pravo plodouživanja onoga što iz te zemlje naraste. Sve ostalo što je u zemlji je vlasništvo države - kako arheološki nalazi, tako i nafta, plin, rude, voda i sl.
|