#1: Stanari Europske avenije: Ne damo svoja vlasnička prava, obnovu platite iz fondova EU! Autor: Redakcija 031,
Postano: 23.05.2011. 12:46
Nakon što je iz Grada stigla najava novog projekta obnove secesijskih fasada, koji predviđa i uknjižbu na nekretnine vlasnika koji se u projekt unatoč izdašnim subvencijama ne bi uključili, stižu prve reakcije stanara secesijskih zgrada, koje su, očekivano, dvojaka predznaka. Stanare zgrade na Europskoj aveniji 22 vijest je razveselila, no istovremeno i otvorila niz pitanja na koja ne mogu pronaći odgovor. Među tim je stanarima Dina Marković, čiji se stan prostire na većem dijelu prvoga kata zgrade.
- Na prvi mah vijest me razveselila. Krajnji je trenutak da se netko pobrine za obnovu svih zgrada iz secesijskog niza jer mi vlasnici to ne možemo učiniti sami. Riječ je o prevelikim ulaganjima, za što nema novca, a obnova je nužna. Kada je moja zgrada u pitanju, o kakvom se stanju hitnosti radi, najbolje govori pogled s ulice na moj balkon, s kojega fasada otpada i koji je pred raspadanjem, kaže Marković te dodaje kako se nada da Grad za obnovu pročelja planira iskoristiti pretpristupne fondove EU, iz kojih se, prema njezinim saznanjima, u drugim europskim gradovima u cijelosti financira obnova pročelja koja su kulturno dobro.
U njezinom susjedstvu pronašli smo stariju gospođu (podatci poznati redakciji) koja ne vidi ništa pozitivno u najavi obnove pročelja s obzirom na to da očekuje da će je Grad pokušati prisiliti da obnovu plati.
- Da bih uopće mogla plaćati životne troškove, koji su u ovako starim zgradama veliki, dio prostora iznajmljujem. I tako se jedva pokrivam. Stara sam i bolesna, mirovina mi je toliko malena da imam osjećaj kao da je i nemam. Nemam se kako upustiti u obnovu zgrade, a svoje vlasništvo ne dam! To je sve što imam za ostaviti onima koji će ostati iza mene, priča naša sugovornica.
Samo kroz pričuvu!
- Ako se bude tražilo sudjelovanje stanara, teško da će projekt biti izvediv. Vlasnici će eventualno moći sudjelovati ako iznos bude u granici mogućnosti mjesečne otplate kroz pričuvu, a u nekim zgradama čak ni u tom slučaju. U zgradama na Europskoj aveniji živi velik broj ljudi u teškim socijalnim uvjetima, oni nemaju novca za ulaganja u bilo kojem iznosu. Bilo bi zaista nepošteno da Grad iskoristi te ljude i oduzme im dio njihova vlasništva - komentira Dina Marković.
Tekst: Ivana Kukić Solar/Glas-Slavonije.hr
Foto: Zal Kopp/foto-arhiv 031
Pročitajte i...
Odbiju li obnoviti secesiju, Grad će im se uknjižiti na nekretninu!
|