#1: Odgođena privatizacija ali ne i nova zapošljavanja! Autor: Redakcija 031,
Postano: 22.01.2010. 14:34
Do privatizacije 16 ljekarni u vlasništvu zdravstvene ustanove Ljekarne Osijek, odnosno Županije osječko-baranjske, neće doći ni ove godine jer je Vlada RH donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a kaže da se ljekarnička djelatnost više ne može obavljati u koncesiji.
To znači da će status svih ljekarni koje su zatečene u većinskom vlasništvu županija i gradova nastaviti sa svojom djelatnošću u vlasničkom obliku kakav je i sada.
- Zakonodavac razmišlja kako to riješiti, a i sam sam pozvan u tim Liječničke komore za novu pripremu zakona o privatizaciji. Pristaša sam privatizacije kako bismo postali konkurentni. Naime, mi smo u odnosu na privatnu konkurenciju hendikepirani jer nemamo nikakvu prednost, a imamo niz ograničenja. Primjerice, kada želimo nekoga zaposliti moramo tražiti dopuštenje Ministarstva, objašnjava Darko Bajto, direktor ustanove Ljekarne Osijek.
Unatoč recesiji, u ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu kako nisu osjetili pad prometa, a uz sadašnjih 100 djelatnika planiraju i daljnje povećanje broja zaposlenih.
- Količinski nismo prodali ništa manje lijekova, iako je slabija prodaja lijekova bez recepta. Prošle godine zaposlili smo pet novih magistri, a cilj nam je dovesti ih još tri. Pozivam stoga nove magistre da nam se jave jer prostora za zapošljavanje ima, želimo ojačati stručni kadar, kaže Bajto.
Tri nove ljekarne
- Želimo pokriti i sve kvartove koji pripadaju našoj ingerenciji. Tako smo prošle godine otvorili ljekarnu Antunovac, a započeli su i pripremni radove za obnavljanje ljekarne Centar te upravo čekamo da dođe sva oprema. Bit će to najmodernija ljekarna na ovom području, koja će raditi od 0 do 24 sata. U pripremi je i otvoranje nove ljekarne na Drinskoj ulici, a plan je i izmjestiti postojeću ljekarnu u Donjem gradu u obnovljeni Dom zdravlja. Također je u planu i proširenje ljekarne u glavnom Domu zdravlja, najavljuje Bajto.
Tekst: N.Zekić/Glas-Slavonije.hr
|