#1: Osječka hip-hop scena najjača je u Hrvatskoj Autor: Redakcija 031,
Postano: 27.04.2009. 10:29
Hip-hop kultura u Osijeku nadmašuje sve velike gradove u Hrvatskoj, tvrdi Kristijan Žaper, predsjednik Udruge Movement, koja je u sklopu programa “Umjetnost i glazba na ulicama grada” jučer na Trgu slobode pripremila cjelodnevni performance “Street jam uz Sinalco”. Čak 70 članova udruge prepoznato je od strane Gradskog poglavarstva te uključeno u projekt “Ja volim Osijek”, a u cilju da Osječanima približe urbanu kulturu mladih.
- Cilj nam je promovirati hip-hop kulturu, a ona uključuje umjetničko izražavanje grafitima te plesnu scenu, odnosno break-dance, hip-hop, locking i popping. Svoje sugrađane želimo i potaknati na bilo kakvu kreativnu aktivnost od crtanja do plesa. Inače, najbolji primjer umjetnosti osječkih “writtera” može se vidjeti na prvom legalnom zidu za grafite u Osijeku, a to je onaj na Šećerani. ”Writer”, odnosno grafiter može postati svatko, stoga je dovoljno da nam se javi i sudjeluje u našim radionicama gdje će naučiti sve tajne ove umjetnosti - poručuje Mario Skender iz Udruge Movement. Inače, kažu kako je za jedan dobar grafit neophodno bar pola dana rada te oko 1.000 kuna za opremu. Plesna scena, otkrivaju nam mladi Udruge Movement, najjača je u klubu Oks, gdje je, kažu, sve i krenulo.
- Iako ljudi danas imaju predrasude o Oksu kao narodnjačkom klubu, trebi reći kako je “tata” hip-hop scene u Osijeku upravo Alen Borbaš. Da nije bilo njega, mi danas uopće ne bismo imali ovu scenu. Mi volimo Osijek i Osijek voli nas, a dokaz tome je i brojna publika koja nas prati cijelog dana - zaključio je Kristijan Žaper.
Hip-hop i break-dance nije teško naučiti, a u Udruzi Movement naglašavaju kako je najvažnija svakodnevna vježba. Najmlađi plesač te udruge ima samo šest godina, a najstariji “breaker” je 45-godišnjak.
- Svi u dobi od devet do 50 godina mogu postati naši članovi, bitno je da vole urbanu kulturu, funky i hip-hop, poručuje predsjednik te udruge Žaper.
Piše: Nefreteta ZEKIĆ/Glas-Slavonije.hr
Više...
Galerija 031: Break-n-beat UFO 2008.
Galerija 031: Break @ Pannonian Challenge 2006.
Ja volim Osijek
Plesom kroz Osijek - umjetnost i glazba na ulicama grada
Umjetnost i glazba na ulicama grada - izrada svijeća, street jam, Osječki zumbići...
|