Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GLU: izložba arhitektonskih skica i crteža

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 20.03.2007. 10:38 
Naslov:  GLU: izložba arhitektonskih skica i crteža
23.03.2007. 19:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Galeriji likovnih umjetnosti (Europska avenija 9, Osijek) u petak 23. ožujka 2007. održat će se otvorenje Izložbe arhitektonskih skica i crteža pod nazivom "Oris ideja". Izložba će biti postavljena do 19. travnja 2007.

Otvorenje izložbe je u 19 sati.

Izložba je postavljena na katu. U donjim prostorima je izložba instalacija slikarice
Ljiljane Mihaljević.

O izložbi...

Na izložbi će biti predstavljene originalne arhitektonske skice i crteži iz kolekcije časopisa za kulturu i arhitekturu "Oris". Izložba "Oris ideja" rezultat je želje autora časopisa Oris da na jednom mjestu okupe i prikažu skice i likovno zanimljive crteže arhitekata čiji su radovi objavljeni u nekom od brojeva tog časopisa. Prva izložba organizirana je povodom pet godina izlaženja Orisa u Zagrebu, a nakon toga izložba je bila predstavljena u Brežicama, Splitu, Rijeci, Zadru, Firenzi, Ljubljani, Beču, Beogradu, Mostaru, Tuzli i Sarajevu.

Andrija Rusan i Ante Nikša Bilić, urednici časopisa Oris (iz predgovora u katalogu izložbe):

"Skicu smo definirali kao crtež koji nastaje uglavnom u početnim fazama rada na projektu ili kasnije služi za njegovu ad hoc ilustraciju. Baš takve ilustracije, smatramo, likovno odražavaju maksimalni kreativni naboj koji se stvara pri radu na projektu. U toj se situaciji najbolje vidi likovni potencijal autorove ruke i stvaralačkog nerva. Skica je uz sam sadržaj projekta najočitije umjetničko izražavanje arhitekta.

Da bi arhitekt prikazao svoju ideju koristi medij slikarstva (razne tehnike od crteža, kolaža, akvarela, pa do kompjuterskih renderinga). On to naziva skicama. Skice su prvi prikaz arhitektove ideje. One su u službi ideje i nemaju težnju postati slika za sebe. Kao što skela služi graditelju skice nemaju potrebu biti zasebno umjetničko djelo. Zapravo je to izložba radova koji su orisi ideja arhitekata kad rade na svojim projektima, kad tek vrše zabilježbu viđenog ili na papir stavljaju svoja maštanja.

Izložba nastaje u vremenu koje je početak promjene u životu arhitekture i njenog značenja u društvu. Možda je ovo jedna od zadnjih izložbi koja još uvijek, i to većim dijelom, živi sa svojim vremenom, a putem skice orisuje ideju arhitekta. Buduće takve izložbe bit će uglavnom retrospektive i prikazi prošlosti. Oris ideja posvećujemo svim idejama koje nikad nisu doživjele svoju realizaciju, već su ostale kao zaleđena slika u potrazi za svojom dimenzijom."

Boris Podrecca (iz predgovora u katalogu izložbe):

"(...) arhitektonska skica na površini ostaje grafička rasprava, a u dijagramu stvarne konstrukcije empirijski prijedlog. Međutim, baš na oscilaciji te granične linije pronalazimo poetiku dopadljivosti crteža. Dodatna dopadljivost leži u dekodiranju crteža i provjeri da li je crtež dio konstruktivne zagonetke, opća vizija ili samo arhitektov estetizirani alibi. Dobar crtež nikada ne može biti jasan, crtež odbacuje nedvosmislenost konačnog odogovra. Najteže je odlučiti kada se crtež mora završiti."


Plakat za izložbu

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: