Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osijek je rekorder po povučenim EU sredstvima: U tijeku su 84 projekta vrijedna oko 350 milijuna eura

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66767
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.02.2024. 9:30 
Naslov:  Osijek je rekorder po povučenim EU sredstvima: U tijeku su 84 projekta vrijedna oko 350 milijuna eur
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ekonomski fakultet u Osijeku u utorak je bio domaćin l. Znanstveno-stručnom dijalogu pod nazivom Regionalni razvoj u Hrvatskoj: razvojna tranzicija Slavonije. Cilj konferencije bio je potaknuti raspravu o ključnim pitanjima vezanim uz regionalni razvoj Hrvatske, s naglaskom na razvojnu tranziciju Slavonije, a poseban fokus stavljen je na prilike koje pružaju zelena i digitalna tranzicija.

Program su otvorili ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, te dekan EFOS-a prof. dr. sc. Boris Crnković.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo što se skup održava u gradu Osijeku, koji je, prema podacima Ministarstva financija za 2022. godinu, povukao najviše sredstava iz fondova EU.

U gradu Osijeku u ovome trenutku imamo 84 projekta vrijednosti 350 milijuna eura. Vesele nas projekti koje ćemo uskoro početi raditi. Naime, kroz ITU mehanizam, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja, Gradu Osijeku je za iduće programsko razdoblje dodijeljeno čak 55 milijuna eura, što je puno više nego što smo imali, a imamo i devet jedinica lokalne samouprave manje nego u prethodnom razdoblju. Provodit ćemo mnogobrojne projekte, od revitalizacije Zrinjevca, uređenja središta grada, kompleksa Gradski vrt, uređenja središta Retfale, biciklističkih staza u Josipovcu i Tenji, bajera na Jugu 2 i Adice u Tenji. Također, u tijeku su veliki projekti koji se financiraju iz fondova EU, poput modernizacije tramvajske infrastrukture, koja ide svome kraju i koja je preduvjet za nabavku novih niskopodnih tramvaja, također uz pomoć EU sredstava. Uskoro u rad puštamo novi pročistač otpadnih voda, koji je najmoderniji i najkompleksniji u Hrvatskoj. Uz europska sredstva tu je i pet novih vrtića – rekao je gradonačelnik Ivan Radić istaknuvši da Osijek bilježi rekordnu zaposlenost u posljednjih 15 godina.

Konferencija se održala u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a ministar Šime Erlić podijelio je ključne uvide o strategijama i planovima Ministarstva vezanim uz razvojnu tranziciju Slavonije.

Podsjetio je i na dosadašnje aktivnosti Vlade RH u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem.

Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem realizirano je tri milijarde eura. Od 2013. godine BDP u Slavoniji se per capita povećao 50 posto, a klasični za nešto više od 40 posto. U zadnje dvije godine na području Panonske Hrvatske vidimo porast BDP-a za četiri posto, što je iznadprosječno za EU te, ako se nastavi taj rast, mijenjat će se i trendovi, što se već događa – poručio je ministar Erlić i ocijenivši kako je već puno postignuto, a da će projekti doći do izražaja narednih godina.

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije rekao je kako Županija unazad sedam godina bilježi jako dobre rezultate.

Osobito bih naglasio značaj nacionalnog projekta Slavonija, Baranja i Srijem kroz koji je na područje naše županije uloženo 1,1 milijarda eura. Svi strateški projekti su rezultat inicijative s naše regionalne i lokalne razine prema nacionalnoj. Kao što se s nacionalne razine kontinuirano razmišlja o ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske, tako i mi postupamo prema razvoju svih dijelova županije, naravno uz poštivanje specifičnosti svakog područja. U gospodarstvu bilježimo odlične rezultate, gotovo nikad bolje, zaposlenost je na najvišoj razini, smanjuje se nezaposlenost, a imamo i nove strateške projekte spremne za apliciranje na javne pozive – rekao je obnašatelj dužnosti župana Lukić.

U tematskoj raspravi o izazovima i perspektivama razvojne tranzicije Slavonije sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, zastupnica u Hrvatskom saboru Nataša Tramišak, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber i predsjednica Katedre za opću ekonomiju EFOS-a Đula Borozan.


Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: