Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GISKO: Predstavljanje "Čitanke – Nenasilje: utopija ili prilika?"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 66767
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.04.2023. 17:19 
Naslov:  GISKO: Predstavljanje "Čitanke – Nenasilje: utopija ili prilika?"
20.04.2023. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u četvrtak, 20. travnja 2023. godine s početkom u 18.00 sati održat će se predstavljanje Čitanke – Nenasilje: utopija ili prilika?, autorica Ane Raffai, Julijane Mladenovska-Tešija i Sonje Kersten, u Austrijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Knjigu će predstaviti autorice, moderator je Goran Božičević, ustanova Politike nenasilja, Osijek.

Čitanka: Nenasilje – utopija ili prilika?, je prva u ediciji koja je posvećena temi nenasilnog djelovanja. U svjetlu sukoba u Ukrajini i u drugim dijelovima svijeta, ona progovara o osjetljivim pitanjima: može li i kako nenasilje biti osobni stav (etos), ali i umijeće (efikasnog) djelovanja na političkoj razini? Što znači “ne” nasilju i kamo nas taj odabir određuje? Je li lokalna zajednica primarno mjesto zajedničkog nenasilnog djelovanja Ii mirotvorstva? Postoje li primjeri dobre prakse nenasilja u političkom životu zajednice?

“Autorice pokazuju na koji način nenasilne politike skrbe o demokraciji i potiču je na kritičko propitivanje kako vladavina većine ne bi odskliznula u smjeru dominacije većine nad manjinom, da bi, potom, na primjeru lokalnih izbora u Hrvatskoj, održanih 2021. god., i provedenih istraživanja, ponudile smjernice za politike nenasilja u lokalnoj zajednici. Čitanka se ne zadržava samo na lokalnim zajednicama u Republici Hrvatskoj, nego navodi i primjere dobre prakse iz Švedske i Novog Zelanda. Osobito je zanimljiv primjer iz Švedske koji pokazuje kako se, putem feminističkih politika, promovira nenasilje.” prof. dr.sc. Marko Vučetić, Sveučilište i Zadru (izvadak iz recenzije)

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: