Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Istražite propuste koji su doveli do skandala s jajima i kaznite odgovorne

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.09.2017. 12:34 
Naslov:  Borzan: Istražite propuste koji su doveli do skandala s jajima i kaznite odgovorne
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na prvoj sjednici Europskog parlamenta nakon ljeta jedna od tema bio je skandal s jajima kontaminiranim pesticidom fipronilom. Takva jaja su plasirana u dvadeset i pet članica EU te dvadeset i jednu drugu zemlju, a Hrvatska je jedna od samo tri države članice Unije u kojoj nisu pronađena. Na pitanja europarlamentaraca odgovarao je povjerenik Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

- Živimo na zajedničkom tržištu koje nema granice, koje funkcionira na povjerenju da su inspekcije države iz koje roba dolazi obavile svoj posao. Slučajevi poput ovog s jajima urušavaju to povjerenje te time i povjerenje u EU. Nužne su dvije stvari da se to povjerenje vrati, strogo kažnjavanje odgovornih i zatvaranje rupa u sustavu kroz koje su se provukli. Ako treba, moramo postrožiti i Opći zakon o hrani EU - komentirala je članica odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Parlamenta, Biljana Borzan.

Većina kontaminacije se dogodila na peradarskim farmama u Nizozemskoj i Belgiji. Te dvije zemlje su komunicirale o problemu 7. srpnja, a Europsku komisiju i sustav za uzbunjivanje RASFF tek 20. srpnja. Borzan je povjerenika Komisije pitala kako je moguće da je prošlo dva tjedna od prve informacije o problemu pa dok nisu upozoreni RASFF i sve države članice.

- U tom vremenu su u Europi konzumirani milijuni jaja, pa i ona iz kontaminiranih farmi. Srećom su koncentracije fipronila u tim jajima bila u razini koja još nije izravno opasna za ljudsko zdravlje. No, to je sretna okolnost, mogli smo sad raspravljati o broju tragedija. Razmišlja li Komisija o izmjenama o rokovima za upozorenje kao i o sankcijama za tijela i države koje druge ne upozore u za to propisanim rokovima? - pitala je Borzan.

Povjerenik Andriukaitis je naveo što je Komisija poduzela po izbijanju afere. Između ostalog, blokirana je proizvodnja i prodaja hrane na 374 peradarske farme u Belgiji i Nizozemskoj. Blokada će biti na snazi sve dok se ispitivanjima na svakoj pojedinoj farmi ne utvrdi da kontaminacije više nema.

Zajednički istraživački centar EU (JRC) provodi istragu laboratorija koji su zaduženi za provjeru sigurnosti jaja kako bi se utvrdilo kako su kontaminirana uopće došla na tržište.

Resorne službe Komisije će u rujnu i listopadu boraviti u zahvaćenim zemljama kako bi se na terenu utvrdile činjenice i identificirali propusti u procedurama koji su doveli do skandala.

- Poljoprivreda i proizvodnja hrane su temelj zajedničkog tržišta i ekonomije EU. Radi se o kriminalu i tako treba tretirati one koji su prekršili zakone i ugrozili zdravlje građana EU. Tijela zahvaćenih država članica istražuju i kazneno gone odgovorne. Po završetku svih ispitivanja i istraga Komisija će predložiti mjere za sprečavanje ovakvih skandala u budućnosti - zaključio je raspravu povjerenik Andriukaitis.



Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: