Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki vatrogasac dobio priznanje Najpothvata u vatrogastvu za 2015. godinu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65441
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.05.2016. 20:06 
Naslov:  Osječki vatrogasac dobio priznanje Najpothvata u vatrogastvu za 2015. godinu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Blagdan je Svetog Florijana- zaštitnika vatrogasaca i vatrogastva. U Osijeku nisu organizirane posebne vježbe ni svečanosti jer će osječki vatrogasci sudjelovati na državnoj proslavi u subotu, 7. svibnja u Zagrebu.

Osijek se može pohvaliti jednim od nastarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj i danas najuspješnijom vatrogasnom zajednicom. Radoslav Grubišić vatrogasac je 44 godine, sudjelovao je u više od 1.500 intervencija. Danas je profesionalac, ali je oduvijek vezan uz DVD Osijek Gornji grad čiji je zapovjednik. "Biti vatrogasac je biti čovjek koji u svakom trenutku pomaže svojim bližnjima, svojim sugrađanima, poznatima, nepoznatima... Tako da mislim da je to jedna velika čast", ističe Grubišić.

Za sudjelovanje u gašenju požara u tvrtki Drava internacional Hrvatska vatrogasna zajednica nagradila ga je priznanjem Najpothvata u vatrogastvu za 2015. godinu. Priznanje će mu biti uručeno u subotu na zagrebačkoj proslavi HVZ. "Od požarnih intervencija najteži zadatak je bio požar punionice plina Croduxa, a što se tiče emotivnog stanja najteže su prometne nesreće. Pogotovo ako su stradala djeca. To je dosta emotivno i čovjek se malo strese na taj dio, ali mora se odraditi posao", skromno kaže Grubišić koji je odrastao uz vatrogastvo i čija djeca takođen nastavljaju očevim putem.

Osječku vatrogasnu zajednicu čini 90 profesionalnih vatrogasaca i nezamisliva je bez još 400 aktivnih članova dobrovoljnih društava, kaže Boris Banjan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osijeka.

"Najkraće rečeno- za najmanje uloženih sredstava građani dobivaju najbolju zaštitu, ne samo od požara nego i u brojnim drugim intervencijama koje ne mogu riješiti druge službe ili pojedinci rješavaju vatrogasci. Ali kažem, uvijek zajedno, uvijek iskorištavamo sve ono što imamo na raspolaganju. A zaista, dobrovoljno vatrogastvo je jedan veliki potencijal i uz profesionalnu postrojbu mislim da činimo jednu od najefikasnijih vatrogasnih organizacija u Republici Hrvatskoj", istaknuo je Banjan.

DVD Osijek Gornji grad, osnovano daleke 1872. godine, pravi je mali vatrogasni muzej. Čuva najstariju telefonsku centralu, najstarije vozilo i vatrogasne ljestve, a ponosi se tornjem koji je nedavno proglašen dijelom osječke zaštićene kulturne baštine. No, kao i uvijek, najveća su mu vrijednost - hrabri ljudi.



Tekst i foto: Davor Lončarić/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: